Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft Display Dock PC nenahradí, ani částečně

Tak primárně u DisplayDocku asi nejde o rozlišení plochy v pixelech, ale rozměr v centimetrech, ergo pohodlí. Na pidi-displeji s 10 - 15 cm úhlopříčkou, byť super 3k rozlišením, se prostě nějaký dokument blbě edituje. Totéž ovládání vzdálené plochy.
Takže jako dočasná pracovní stanice pro pohodlné vyřízení počty, úpravu dokumentů, nebo jako "tenký" klient pro připojení do firemní VPN dobrý, ne? Klidně si pak můžu nechat rozdělanou práci na desktopu, doma se připojím z telefonu a večer ještě něco doladím. Nemusím tahat batoh s notebookem, který stejně nemá výkon desktopu v podobné cenové relaci...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

"Nemusím tahat batoh s notebookem"

Ale jinak se všude možné povalují opuštěné monitory, klávesnice a myši, že? Tahle hračka je dobrá jedině na pouštění videa na hotelové televizi. A maily jedině za předpokladu, že máte v batohu klávesnici...

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne doma mam vlastni PC pro VPN, takze proc to resit pres tohle.
A na cestach se clovek bez notebooku neobejde..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nechápu co Vás na tom tolik točí. Tohle je dobré k tomu, že až budu doma sedět v obýváku a vzpomenu si, že něco málo potřebuji udělat v Office, Mailu, mrknout na web atp., tak to udělám docela pohodlně i bez zapínání PC. Stejně tak jak někdo psal, si můžu venku naklikat cosi do excelu a po připojení tomu dát formu. Navíc by to mohlo velmi dobře sloužit i jako tenký klient pro připojení k VDI či terminálovým řešením obecně. Klientské aplikace tam fungují už dnes. Stejně tak TeamViewer, když mi rodiče zavolají, že si něco "naladili" na PC. Připojím se mobilem, myší, klávesnicí. Narážet na to, jak někdo může být produktivní s Excelem, Outlookem a internetem je směšné. Je spousta vrcholových manažerů, kteří mají pouze iPad a nic jiného za celý měsíc nepotřebují. I pro ně tohle bude pohodlné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rozmyslal som tiez na co by som to pouzil. Mozno vtedy, ked je domaci pocitac obsadeny, nejaky starsi monitor navyse by sa nasiel.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No možná jsem špatně četl, ale většina serverů píše, že "Dock won't run full desktop apps", což vnímám tak, že aplikace napsané pro desktop na tom prostě neběží a jediný, co tam pojede je ten nepoužitelnej dlaždicovej bazmek. Nebo je to jinak?

A jinak myšlenka pochází od Ubuntu Edge, které bohužel totálně zvoralo plánování...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pojedou na tom tzv. univerzální aplikace. Dnes je to zjednodušený Office, nedodělaný browser, mail, kalendář - 80% běžných věcí na tom uděláte. Za dva roky to zase bude někde jinde.

A data, NoXi, jsou samozřejmě synchronizovaná na OneDrive, takže tě o ně nepřipraví ani mobil, spadlý do záchodu.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

?
„V dnešní době je tu samozřejmě cloud, který je ideální pro zálohování, ale pro řadu uživatelů nejde o plnohodnotnou alternativu pevného disku a optimální médium pro úschovu důvěrných dat.“

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o plnohodnotnou alternativu pevného disku, ano, to máš pravdu. Systém bych z toho bootovat a provozovat nechtěl. Na nějaká kancelářská data to stačí bohatě. A důvěrná data? To je otázka důvěry, nic víc. Můžeš si je třeba šifrovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem si pořídil něco podobného pro Samsung Note 2. Celý natěšený připojil k televizi a od tý doby jsem se nestačil divit. Na televizi se objevila na výšku nudle = kopie obrazovky telefonu. Nepřišel jsem na to, jak to otočit (otočení telefonu nepomohlo, otáčet televizi jsem nezkoušel :D). Podpora myši v aplikacích Androidu je taky naprosto mizerná. Třeba to má MS zmáknutý líp...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle používal na mailování a webování z Nokia E7 a tam to tedy fungovalo naprosto korektně, jen byl problém v tom, že si člověk musel sebou vozit USB hub, keyb+myš + hdmi kabel a baterka v mobilu v takovém případě vydržela max. 2 hodiny. Jenže to je už skoro 5 let stará historie :o)

Jinak osobně vidím několik nedostatků:

1. chybí x86 CPU aby šlo provozovat desktop a plné W10. V takovém případě by to byl jednoznačný killer čehokoli od konkurence
2. Dok je stále příliš velký, od dob té E7 (hub) se to prakticky nezmenšilo
3. Zatím mizerná podpora WinRT API z hlediska "profi" aplikací v českém IT prostředí

Na druhou stranu, mnoha uživatelům bude stačit cloudové úložiště plus remote desktop pro Citrix, v horším případě pro MS TS.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jsou s tím k vidění videa. Místo menu Start se vlevo dole zobrazí obrazovka telefonu, spuštěné aplikace se roztáhnou na displej stejně, jako na desktopu - univerzální aplikace jsou adaptabilní. Dole je normální hlavní panel, jen systémové ikony vpravo dole chybí.
Během práce na "PC" je mobil stále funkční jako mobil.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

to je bud rukama nebo samsungem. s noname tabletem nemam problem...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ja to rikam porad, uz od uvedeni Continuum. Pro plnohodnotnou praci je tady fakt zapotrebi x86 Atom, a ty nove nejsou ani drahe ani slabe, tak kde je sakra problem?

Takhle je to opravdu jenom konzumni zarizeni, dovedl bych si predstavit ze se proste z W10 Mobile stanou W10 Home presne tak jako byly W8 RT, kdy existuje cely windowsi system tak jak ho clovek z desktopu zna ale jedou jenom ARM aplikace. Tady by pro klasickeho uzivatele stacil ARM VLC player a ARM Chrome/FF/Edge a neni potreba nic jineho.

Ohledne ochrany dat - tady by zase stacilo mit (napriklad) snimac otisku prstu a data na telefonu mit zasifrovane.

Jenom to dotahnout do konce... :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ty nove Atomy jsou sakra drahe, a neboj ted Intel ma pomalu koncit s dotacema na protlaceni Atomu do mobilnich zarizeni, vyrobci si nakoupili zasoby a az ty zasoby Atomu za dotovane ceny dojdou, tak cena tech zarizeni s nima poleti kam? no nahoru :) u dnes levneho odpadu to bude citit nejvice, u modelu okolo $250-350 pujde cena nahoru o 30-50 dolaru

ja si poridil dva tablety s Atomem do testlabu, levne Prestigio (14 stovek) a Yogu, a svete div se Yoga s Mediatekem ARM je vykonnejsi a na baterku vydrzi dele (cena obou Yog je stejna 7 tisic) kdepak asi soudruzy z Intelu udelali chybu?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Situaci s procesory se holt MS přizpůsobuje, jak umí. W10 Mobile jsou zatím asi jen pro ARM. Co se týká univerzálních aplikací, těm je to jedno - respektive se člověku nainstaluje taková, jaká na příslušném stroji funguje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A pritom by stacilo nacpat plnohodnotne windows do hardwaru ktery uz existuje a prizpusobit je tak aby byly schopny rozpoznat stav ze nezi na obrazovce telefonu a v tom okamziku ze maji pouzivat telefonni desktop. Uz od dob prvnich atomu je to jasny do oci bijici koncept ktery by fungoval. Nechapu proc se porad nekdo snazi vyvijet produkty tohoto typu na armu kdyz je jasne ze jeho potencial je prave a jedine na x86 hw.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mně třeba není jasné, proč by (úsporný) desktop nemohl běžet na ARMu. Snad jedině proto, že Microsoft stále není schopen dodat pro ARM použitelné jádro a aplikace...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Windows mobile nemají jádro na ARMu?

Problém jsou a ještě dlouho budou aplikace. Ty desktopové na ARMu prostě nepoběží. A než je předělávat, se všemi nedostatky, které by desktopové aplikace na mobilní technice měly, je možná rozumnější napsat nové univerzální.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem _použitelné_ jádro ;-). Několik let ARM systematicky ignorovali a teď s hrůzou zjistili, že to asi nebyl dobrý nápad, když chtějí obsadit i segment mobilních zařízení... Skoro to vypadá, jako by je popostrčila hrůza z rozšiřování Raspberry Pi v británii s Linuxem :-D.

Jinak ano, aplikace jsou problém. Ale neřekl bych úplně technický, spíš logistický. Stačí kouknout právě na RPi, kde pod Raspbianem funguje bez problémů i GIMP...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Několik let ARM systematicky ignorovali", hmm myslite tie roky pred 1997 ? Pretoze minimalne od vtedy mal MS komercne dostupny kernel pre ARM - Windows CE. To sa este dnes ostatnym mobilnym "star" ani nesnival vlhky sen o ARMe.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim vubec duvod pouzivat desktop na armu. Ja chci (a hodne dalsich lidi) instalovat na svuj desktop svoje aplikace a. E hledat nekde po internetu 3 aplikace ktere mi nahradi castecne jednu x86 aplikaci na kterou jsem navic zvyklej. Vykon dnesnich atomu je pro spoustu aplikaci proste normalne dostacujici. Jasne neni to zadna hitparada ale ja bych treba objetoval vykon kdybych s sebou mohl stale nosit svuj desktop. Beztak mam porad pustenej teamwiever a hrabu se na svem pocitaci v telefonu. Kdo si chce ochranit svoje data tak si je ochrani. Problem je ze microsoft dela vsechno pro to aby na ttelefonech plnotucne windows proste nejely.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to začne dávat s větším rozšířením UWP aplikací

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

já tohle moc často nevyužiji, ale napadá mě tucet známých pro které může být takové zařízení "spásou". Jde o drobné živnostníky. Přijde k zákazníkovi, nabere potřebné údaje (rozměry místnosti, výrobku, druh materiálu ...) a tohle naťuká do připraveného xls v mobilu. Nic složitého. Večer přijde domů/do kanclu a mobil připojí k monitoru/TV a pohodlně si to xls doedituje, doplní ceny, dostupnost atp. A tento dokument po exportu do pdf může poslat zákazníkovi jako cenovou nabídku.
Nepotřebuje notebook, ani desktop. To mu ušetří nemalé peníze (10k HW, 10k SW - OS a Office). Neřeší synchronizaci či přenos dat mezi různými zařízeními, což opět šetří čas, resp. peníze. Šetří to prachy i v tom smyslu, že nepotřebuje žádný servis PC. WP10 se asi jen tak nezavirují.
Mě na tom chybí akorát neexistence flashe - nemohl bych hrát některé webové hry, konkrétně Settlery :o)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tuzka+papir postaci... ke vsemu tato kombinace svete div se nevyzaduje napajeni :-))
Flash?? Ten uz doufam na veky zemrel.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tohle je jen zacatek, dnes je to pouzitelne jen pro par lidi, za par let az se vychytaj mouchy, az se zase posune vykon SoC a az se poradne rozjedou cloudove sluzby, tak tohle bude pohodlne dostacovat celkem velkemu procentu dnesnich PC uzivatelu

vpodstate Apple TV dnes dela to same bezdratove kdy jakekoli jablecne zarizeni bezdratove propoji s TV a umozni tak dalsi funkce, vetsinou sice multimedialni vhodne pro tu TV, ale dobudocna se jiste inspiruji a zacne se to postupne presoucat i do vod nejen zabavy,a le i prace

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jde taky udělat bezdrátově - obraz na displej posílat přes WiDi/Miracast, myš a klávesnici připojit přes Bluetooth.
Dock je pohodlnější, jen člověk připojí k mobilu jeden kabel s konektorem USB-C.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že takové (nebo obdobné) řešení podporuje Android, IOS, Blackberry + nabízel i Canonical a nikdy se to moc neuchytilo, tak pochybuji, že zrovna takový "marketingový obr" Microsoft, který nebyl schopen roky pořádně udat svůj Surface, až ho ve výsledku začala kopírovat všechna konkurence, prosadí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Checht. Nic takového NIKDO kromě MS zatím nenabízel. Kdysi o něčem podobném uvažoval Canonical, realizaci neznám. Zjistěte si, o co jde, než budete zase plácat.

A surfacy měly v minulém finančním roce tržby 3.5 miliardy dolarů, letos se to pravděpodobně zdvojnásobí.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak mi určitě dokážete přesně napsat, co MS teda s Continuum nabízí.
Popravdě zatím nikdo nebyl schopný (vyjma jedné věci) napsat jediný rozdíl oproti konkurenci.
Velice rád se nechám poučit, samozřejmě za předpokladu, že vůbec více co Continuum představuje.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Váš požadavek nelze splnit. To je jako chtít popsat rozdíl atomového arzenálu USA proti témuž v Ruandě-Urundi. Prostě jedno existuje, to druhé nikoliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, současný display dock je naprosté zklamání. Jako by se Microsoft nepoučil z debaklu "RT" a znovu tady cpe platformu, která má nízkou použitelnost a přitom se má tvářit jako desktop.

Je to s podivem o to víc, že i lowendové Windows tablety za pár tisíc už mají plnohodnotné x86 prostředí. A oni přijdou do roku 2016 (Lumie s podporou docku se začnou prodávat až v listopadu) jen s universal apps roztaženými přes větší displej...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Konečně na tom někdo pracuje! Posun mobilů k větší univerzálnosti.

Byly pokusy pro jakésy nádstavce (Asus Transformer nebo jak se to jmenovalo?), bylo to k ničemu.

Toto je lepší, jeden univerzální konektor, dok pro připojení běžného HW, perfektní!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nástavce logicky nejsou k ničemu, jen to zobrazuje roztažené androidí aplikace.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Keby tam dali Atom, tak by tam mohol bezat plnohodnotny w10 + nejak vymysliet, aby sa s tym dalo volat a pisat smm+mms.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

On je nejaký Atom s rozumným výkonom A ZÁROVEŇ TDP dosť nízkym, aby mohol bežať v mobile?

Ak by bol tak by ho tam Microsoft dal, tak ako ho dáva do Surface,

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Chce to zařízení s dualbootem (mobilní WIN10 a normální W10 nebo linux whatever), a tedy i X86 Atomem. Člověk by po připojení na dock prostě jen nabootoval klasické winy a fungovalo by teoreticky všechno. Není to ideální, protože některé věci by bylo potřeba synchronizovat mezi oběma systémy, ale úložiště by mohlo být společné atd

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Představte si, že při použití Continuum ten mobil pořád funguje jako mobil. To by při vámi navrhovaném řešení šlo asi těžko...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, už by ale jen stačilo přidat i do toho desktopového plnohodnotného systému apku, která by volání obsluhovala a spouštěla se hned při startupu. Člověk by byl ochuzen o možnosti telefonu jen během bootu ze systému na systém, což by 99,9% lidí přežilo

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ne porad to nechapu, na co to je. Pokud budu pracovne cestovat, tak si muzu ve vlaku otevrit notebook a pracovat. Tohle mi bude na nic, protoze ve vlaku zadne monitory nejsou.
.
A pokud uz jednou sebou ten notebook tahnu, tak proc bych mel k tomu tahat jeste jednu krabicku? (s nabijeckou, klavesnici, mysi, redukci na DVI atd)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, brzy si to vyzkouším. Ve firmě, v které pracuji (dánská firma, 18 tisíc zaměstnanců), je korporátní strategií Microsoft se vším, co si snad člověk dokáže představit. Takže nejen Windows a Office365, ale i Windows Phone, SharePoint, OneDrive for Business, Skype for Business a tak dále. Veškeré firemní dokumenty už máme na SharePointu a OneDrivu4B nyní, takže v cloudu. Hlavní náplní mojí práce je Outlook, Excel a OneNote. Není to tedy úplně vše, takže ntb mi nadále zůstane, ale 95% práce asi zvládnu z mobilu.

Začátkem října jsem měl dostat novou Lumii (pravidelná obměna mobilu ve firmě), ale domluvil jsem se, že počkáme na 950-ku. Jakmile vyjde, tak si ji nechám koupit a vyzkouším, kolik toho zvládnu jen s telefonem.

Jinak na obě dvě výtky z článku -- jak data, tak software -- to obojí vyřeší cloud. Jasně, ještě je před cloudem dlouhá cesta, ale postupně je na něm toho mnohem víc a víc, dnes již včetně nástrojů pro programování nebo pro práci s grafikou. A možná se hodí doplnit, že cloud nemusí nutně znamenat, že data jsou uložena u nějaké třetí strany, ale lze použít i private cloud (ať již firemní nebo soukromý).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na mě, ale mám takovou drzou otázku. Jakou užitečnou práci prosím Vás vykonáváte, že ji zvládnete dělat na mobilu a ještě navíc jen s Outlookem, Excelem a OneNote?

To i naše uklizečka potřebuje navíc ještě PowerPoint a nějaký PDF reader, aby si mohla číst spam od ředitele :-D.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Má jí to posílat přez Facebook ;-)
>>honza: pak napiš jak to chodí

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu to rozčarování z téhle funkce, namísto nadšení, které bych očekával. Co tady pořád kdo "blábolí" o tom udělat z mobilu desktop? Tohle nikdy nebylo cílem a i kdyby nakrásně byl na světě telefon s x86 procesorem, tak by na něj nikdo necpal plnohodnotný desktopový systém se všemi těmi miliony závislostí a knihoven pro Win32 subsystém. Prostě Windows 10 Mobile mají jen RT subsystém a žádný Win32. Win10M jsou de facto náhradou Windows RT, které právě na desktop-like systémech nedával velký smysl, ale na mobilech a malých tabletech je v pohodě použitelný.

Tady pořád má někdo představu, že bude mít mobil co mu nahradí výkonné PC a nic více nebude potřebovat. Ale to je naprostý nesmysl. Cílem MS a Windows 10 je mít stejné prostředí, "stejný" systém napříč různými zařízeními s nimiž přijdete do styku. Telefon připojený k monitoru, myši a klávesnici bude pořád telefonem. Nevím, co na tom kdo nedokáže pochopit?! Prostě tam budete moci spouštět jen ty telefonní aplikace - nikdo nikdy neříkal, že na tom budete spouštět "velké" x86 aplikace a hry a notebook nebudete potřebovat.

Já si ale dovedu představit, že spoustě lidí může skutečně takovýto mobil stačit jako náhrada za notebook/desktop. Znám spoustu lidí, pro něž je PC "nutným zlem". Neumí s ním pořádně zacházet, pořád to mají zavirované, je to pro ně složité, musí řešit nějaké věci, které vůbec nechtějí, protože si prostě jen chtějí sednout, pustit prohlížeč, podívat se na mail, YouTube, Facebook, prohlídnout si fotky, pustit video a jednou za rok napsat pár řádků ve Wordu, nebo vyplnit nějakou tabulku v Excelu. Znám lidi, kteří vůbec PC nemají a ani nechtějí - smartphone jim stačí na všechny jejich potřeby ohledně aplikací a internetu. No a nové telefony s W10M jim poskytnou přesně to co chtějí - telefonní aplikace, ale s možností daleko lepší ergonomie. Přes den nosím v kapse telefon, večer přijdu domů, píchnu to k displej docku, ze kterého se mi to bude nabíjet, zapnu TV, sednu na gauč a přes bezdrátovou klávesnici pohodlně surfuji na webu, napíšu si dopis, vyplním tabulku, přehraju a dokonce i vytvořím prezentaci, juknu na FB, Twitter, přehraji videa na YouTube, klidně si i něco stáhnu a pak přehraju v přehrávači na telefonu - který (pokud bude ve formátu universal app) bude pohodlně fungovat jak v mobilní tak "desktop-like" verzi. I editory fotek pro mobily existují kvalitní a např. takový Fhotoroom existuje pro WP i W8/10 a je to relativně kvalitní editor pro potřeby lidí, kteří chtějí upravovat fotky na telefonu. Co více si přát?

Je jasné, že lidem, kteří stříhají videa, upravují fotky ve velkém, hrají hry, atd. toto řešení nebude a ani by nikdy nemohlo stačit. Ale pro spoustu lidí to může být velmi dostatečné řešení.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.