Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft Flight Simulator DLC obsahuje malware kradoucí hesla

'' Microsoft a Avast tento program za nebezpečný nepovažují. ''

microsoft to jako malware nehlasi, jaka nahoda! (((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vtipne je, ze to Eset oznaci za skodlive?
Hl;avne po obvineniach

Ruské ministerstvo spája Eset so CIA, firma kritiku odmieta

Moskva spája údajnú protiruskú informačnú kampaň pred olympiádou v Južnej Kórei nielen s médiami.

9. feb 2018
Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) Ruskej federácie v stredu (7.2.) na svojej webovej stránke uverejnilo vyhlásenie, v ktorom spája "protiruskú informačnú kampaň pred ZOH v Južnej Kórei" nielen s médiami, ale aj s IT spoločnosťami.

Z napojenia na americké spravodajské služby pritom obvinilo aj slovenskú softvérovú spoločnosť Eset. Firma tieto obvinenia odmieta.

https://svet.sme.sk/c/20757283/ruske-ministerstvo-spaja-eset-so-cia-firm...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vtipne jsou spis ty konspiracni teorie... I ** kdyby ** ESET spolupracoval s CIA, logicky se jejich antivir bude snazit detekovat - protoze jsou prece jen komercni firma - vsechen malware minus ty speciality CIA... takze jediny duvod proc ma smysl tohle vubec zminovat, je kdyby jste si myslel ze Microsoft Flight Simulator je tajny nastroj CIA. Myslite si to ? pokud ne, tak doufam uznavate ze ten vas zblept o rusku a CIA je totalne mimo, ze ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A preco nie? Je to produkt z USA a tam plati CALEA

In October 1994, Congress took action to protect public safety and ensure national security by enacting the Communications Assistance for Law Enforcement Act of 1994 (CALEA),
https://ndcac.fbi.gov/calea

Najskor sa tyka len telekom operatorov ale neskor sa pridali vyrobcovia PC zostav, vyrobcovia softveru a potom vyrobcovia komponnetov so sidlom v USA, ktori musia zabezpecit moznost ziskat FBI "dokazy zo zariadenia podozriveho bez jeho vedomia".

Ak firma nevie vytvorit backdoory sama, tak jej ich doda vojenska tajna sluzba NSA. CIA je civilna tajna sluzba USA, takze je niekde medzi FBI a NSA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flight Simulator je ostře sledovaná věc, protože ho k výcviku využili teroristé z 11.září... od té doby se prostě všichni legální/nelegální uživatelé stali podezřelými ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS s tím nemá nic společného i ten uvedený instalátor addonu není určený pro Microsoft Flight Simulator ale Prepar3D což je produkt firmy Lockeed Martin. MS pouze licencovalo ESP engine (komerční verze MSFS).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuje se to Microsoft flight simulátor, spouštělo se to v rámci instalace tohoto balíku, takže něco s tím společného rozhodně mají (ať už přímo nebo nepřímo)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenuje se to Microsoft Flight Simulator ale A320-X. To je produkt Flight Sim Labs a jedná se o doplněk pro Microsoft Flight Simulator X a Prepar3D v3 a v4. Microsoft/Dovetail Games (současný distributor FSX) ani Lockheed Martin, tedy vydavatelé těch leteckých simulátorů nic FSLabs za vývoj toho doplňku neplatí ani si ho nijak neobjednávají. Je to čistě rozhodnutí FSLabs že vytváří doplňky pro tyto simulátory. Naopak FSLabs platí Airbusu za to že mohou profitovat na jejich značce. A že ten addon patří do kategorie těch dražších. 140USD v P3D verzi (P3D stojí více, jednak je to komerční produkt na kterém lze postavit certifikované letecké simulátory a hlavně se stále vyvíjí, autoři doplňků tak musí dělat aktualizace pro nové verze, které mohou měnit API, u FSX vývoj něběží už 11 let)

V článku se zmiňuje FSLabs_A320X_P3D_v2.0.1.231.exe což je instalátor A320X pro Prepar3D nikoli pro Microsoft Flight Simulator - i když ty simulátory mají mnoho věcí společných a některé addony skutečně fungují z jedné instalace na obou, komplexní addony - což ten Airbus je - mají hodně vlastního kódu a ten je třeba napasovat konkrétnímu simulátoru. Dokonce jsou odlišné instalátory pro jednotlivé verze Prepar3D.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak v tom případě nás tu někdo v článku docela desinformuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je tady bohužel normální - jak se dá nějak hodit hnůj na Microsoft, tak se to s chutí udělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě! Tady se musím Microsoftu sám zastat, k čemu by tak krkolomně pašovali sledovací soft do vlastního systému, když oni ho tam už mají dávno cestou standartních aktualizaci zpětně od verze 7. Tak asi tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem se snažil naznačit v jiném komentáři. Vím že to komunitou proběhlo, nejsem si ale 100% jistý zda se to týkalo jen zmíněné P3D verze, nicméně autor zmiňuje název instalačního souboru, který je právě pro P3D nikoli pro FSX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nevypadalo, že zrovna M$ a Avast jsou jediné dva co to nehlásí... Nehlásí to ani antiviry jako Avira, BitDefender, a ono těch antivirů co to nehlásí je docela hodně viz
https://www.virustotal.com/#/file/60641eef00a7498a62ac7686e656dad6e8f700...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to ešte nedávno tvrdili že sa jedná o falošný poplach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Součástí oficiálního instalátoru hry"

Není to instalátor hry nebo jakéhokoli samostatně funkčního SW, jedná se o doplněk - addon, DLC chcete li.

Pro zajímavost ten doplněk není pro MS Flight Simulator ale Prepar3D, s tím má MS společného jen to, že licencoval ESP (Enterprise Simulator Platform - komerční verze MSFS) pro Lockheed Martin, který s použitím modifikované platformy ESP vyvíjí P3D.

Navíc FSLabs nevyvíjí pro Microsoft. Jsou nezávislí jako všichni vývojáři doplňků jak pro MSFS tak P3D. Mnozí vývojáři po release Prepar3D v4 dokonce ukončili vývoj pro MS Flight Simulator, přeci jen je to už 12 let stará platforma a je limitována tím, že je to 32bit architektura, vývojáři doplňků se musí krotit jelikož je zde velké omezení na paměť. Právě P3Dv4 byl první simulátor postavený na MS enginu který nabídl 64bit, v zápětí ho následuje i Flight Sim Wolrd, což je opět simulátor postavený na enginu MS, ale v entertainment verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim o jakou hru se jedna, ale pokud je to MS FS X, ktery je na Steamu, tak je silne zarazejici, ze tam Steam nechal vir a neodmitl hru s virem distribuovat.

Pokud je to jenom neco jinyho, co je nabizeno na MS Store, tak nezajem, MS Store nevedu.

Pokud je to sehnatelne jeste nejak jinak, tak taky nezajem. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor skutečně myslí FSX, ten na steamu ale neprodává Microsoft, nýbrž Dovetail Games, kteří mají koupenou licenci od MS. MS na to nešáhlo od roku 2007 a sami ho už dávno neprodávají. Staré DVD verze navíc nejsou 1:1 se Steam verzí, ta Steamová dostala nějaké patche, takže na dnešním železe lze spustit bez nutnosti editace konfigů a výměny DLL.

Nicméně malware není ve FSX, kterého se dokonce ta kauza ani nijak nedotkla, ale o produktu A320-X od Flight Sim Labs. To je addon/DLC přidávající letadlo do FSX, nicméně malware nebyl v instalaci tohohle addonu pro FSX ale pro Prepar3D, což je simulátor postavený na MS ESP platformě a vyvíjí ho Lockheed Martin. Tak jak tak MS ani LM nemají nic společného s Fligth Sim Labs. To je nezávislý vývojář, není placený žádným z vendorů těch leteckých simulátorů, stejně tak oni jim neplatí nic.

Ekonomicky musí být doplňky těch leteckých simulátorů soběstačné a to je obecně velký problém. Zrovna ten A320-X je opravdu komplexní simulace Airbusu téměř 100% simuluje všechny systémy reálného letadla. Pro představu jen "uživatelská příručka" pro takové letadlo má i několik tisíc stran. Vývoj těhle komplexních addonů není práce na odpoledne, ale často pro celý tým, který tím stráví klidně více než rok full time. I když cena toho addonu v P3D verzi činí 140 dolarů, cílová skupina je malá, tady se nebavíme o statisících nebo milionech prodaných kopií. U podobných doplňků se běžně nedá bavit ani o desetitisících prodaných kopií, spíše jednotky tisíc.

Developeři se samozřejmě snaží své produkty chránit, bohužel FSL šli za akceptovatelnou hranici. Pamatuji že nějakou dobu zpět největší developer scenérií pro FSX/P3D, s nějakou aktualizací zjišťoval (z registrů) zda k instalaci jejich SW nebyly použité profláklé sériové čísla z torrentů a pokud ano, tak jednoduše vše z jejich produkce na počítači smazal. Tehdy to bylo vtipné, že hned po uvedené té aktualizace na oficiálním support foru dost lidí začlo ostatní varovat, že instalace aktualizace jim smazala vše od toho vydavatele... Vydavatel až za pár dní oznámil že to byla forma ochrany jejich práv. Nicméně použili to jen jednou, protože to bylo obecně přijato jako špatné řešení - mazaly se celé složky, kdyby si do těch složek člověk uložil jiný obsah (byť tohle nikdo rozumný nedělá), přišel by o něj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za vysvetleni.

Samozrejme chapu, ze firmy potrebuji vyfiltrovat piratske uzivatele, ale je to fakt sila, aby mazali slozky nebo aby odchytavali komunikaci vcetne emailu a hesel.

A chapu i to, ze se to pak napise tak, jako kdyby to byla vinna Flight Simulatoru. Ono, pokud vydavatele DLC, ikdyz jsou odlisni od vydavatele puvodni hry, neco takoveho udelaji, tak to pak ma dopad i na puvodni hru.

Me treba letectvi nezajima, tak je mi to jedno, ale nechtel bych byt vyvojarem nejake hry, ktera bude podporovat modovani a moderi by zacali delat takovehle veci a to ani nemluvim o DLC. Bych asi byt originalni vyvojar radeji jakykoli uzivatelsky obsah zakazal. Takze opravdu sila, ze si tohle dovolili, ale nastesti to asi nejake obecne zvyseni ostrazitosti vyvojaru her jako dohru mit nebude, protoze FS si take myslim, ze je okrajova zalezitost spis fanousku letectvi nez hracu PC her. Snad to nikoho jineho nenapadne udelat neco podobneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úspěch leteckých simulátorů je závislý právě na té 3rd party podpoře. FSX je například stále docela oblíbený simulátor i když je 12 let starý a nové simy na trhu ho deklasují snad ve všech ohledech. Má ale stále velkou podporu vývojářů a existujícího obsahu je nepřeberné množství. Například konkureční X-Plane, byť moderní stále není tak rozšířený, protože pro něj jednoduše není dostatek kvalitních doplňků, to se mění až s poslední verzí, kde i velcí hráči na poli MSFS a ESP začínají tvořit i pro X-Plane.

Udělat samotný simulátor který nativně podporuje vše na co jsou uživatelé zvyklí není lehké (jde to vidět na Flight Sim Worldu od Dovetail Games, 16 členný tým už na tom maká 2 roky a i když přinesli některé inovace, které jiní nemají, stále to není funkčně "plnotučný" simulátor), ale zpracovat kvalitně a podrobně velkého dopraváka může zabrat klidně i několik let práce a to se bavíme o jediném konkrétním letadle, různých letadel jsou stovky. Dobře zpracovaná scenérie letiště a jeho okolí je pro jednoho člověka práce klidně na půl roku, ale u leteckého simu je samozřejmost že má scenérii pro celý svět... Je absolutně nemožné aby vendor simulátoru dokázal tohle všechno chrlit v rozumném čase s rozumně velkým týmem, stejně tak aby si obstaral všechny příslušné licence výrobců letadel.

V případě postiženého Prepar3D se ani nemůžeme bavit o hře. Licence P3D využití k zábavě vylučuje. Žádný letecký úřad necertifikuje simulátor pro skutečný pilotní výcvik postavený na hře (i když třeba u X-Plane je to jen otázka znění licence a ceně - 60 vs 750 USD) a k certifikaci je nutný komplet tvořený jak programovou, tak hardwarovou výbavou, nelze certifikovat jen SW nebo jen HW.

Pro zajímavost simulátor toho A320 s věrohodným kokpitem 100% odpovídajícím reálnému letadlu, tak jak provozují třeba zážitkové firmy, postavíš asi za 1 až 1.5 milionu korun (samodomo kompletace, na klíč to bude trošku víc) a bude na něj možné získat certifikaci pro MCC výcvik. Level D FFS, tedy plně pohyblivý určený pro typový výcvik bude u té A320 v ceně cca 10-15 milionů... dolarů... ty ceny tam dost skáčou dle výbavy a kolik kusů jich kupuješ, v ceně může hrát roli i to zda ten sim kupuješ i s letadly. Mimochodem průměrná ceníková cena Airbusu A320 je kolem 100 milionů dolarů (reálně je to méně), takže ten simulátor stojí cca 10-20% toho co skutečné letadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jednou diky. Zase podle toho co pises, tak vyvoj techto "her" a doplnku zaplati firmy, ktere plati tu drazsi certifikovanou verzi, tak by je nemel nejakej "piratek" prilis zajimat. Takze na jednu stranu uzke zakaznicke publikum, ale cast z nich asi jistojiste zaplati, kdyz to potrebuji vcetne hardware k vyuce a treninku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že je ani tak nezajímá pirátek co si to stáhne někde pro sebe, i když radost z toho jistě nemají, ale pirátek, který to krekne nebo jinak zpřístupní ostatním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ochrana proti pirátství? Cože?
1. Na co potřebuje ochrana proti pirátům přístup k soukromým přihlašovacím údajům?
2. Crackerum hry asi nebude dělat problém podobnou blbost z instalátoru vyřadit/zablokovat (a dát si tam vlastní malware/vir) :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ochrana proti pirátství? Cože?"

Jestli jsem to pochopil správně, tak chtěli chytit nějakého notorického piráta, a doufali, že se jim podaří odchytit jeho loginy do různých služeb, aby z nich (mj. z profilů po přihlášení) zjistili, kdo to je. Samozřejmě tohle federální zločin v USA a o nic méně problematický krok i v jiných zemích, ale tohle zřejmě bude případ typu "blbeček chytá blbečka" (dokonce se k tomu veřejně přiznali, že to kradení účtů není chyba, ale záměr).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, chtěli si vychytat jednoho konkrétního člověka. Ti nezávislí vývojáři, zvlášť těhle top addonů si svá práva dost chrání a umí zajít dost daleko. Tohle už ale bylo za čáru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flight Simulator je ostře sledovaná věc, protože ho k výcviku využili teroristé z 11.září... od té doby se prostě všichni legální/nelegální uživatelé stali podezřelými .. co je na tom k nepochopení ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cha, MS Flight simulátor opravdu ne. Podstoupili skutečný intenzivní zkrácený pilotní výcvik a opatřili si i lekce na "velkých" certifikovaných simulátorech dopravních letadel (tuším B737 a DC-9).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este stastie, ze lietam X-Plane, a to uz takmer 10 rokov :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X-plane, nebo X-wing? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.