Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft koupí od Nokia její divizi mobilních telefonů za 140 miliard Kč

To se dalo cekat od te doby co tam nasadili "kukacku" Elopa. Takze ten mozna neni tak neschopny jak vypada, pokud byl tohle plan od zacatku.
Kam ho vyslou priste?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Říkal jsem si to hned jak zaříznul Maemo/MeeGo, že je to Terminátor dálkově řízený z Redmontu.

Povedlo se mu to dokonale, snížil cenu firmy, aby MS platil co nejmíň.
Akcionáři Nokie se určitě radují, jakou veš si to pustili do kožichu.

Ale Nokie k tomu spěla mílovými kroky už předtím, jakmile ji ovládli zmrudi (definice ala d-fens). I to Maemo tak vznikalo napůl ilegálně, pak se na tom podepsal ještě Intel obstrukcemi při přechodu k MeeGo (kdoví jestli to už v té době nebylo koordinované s MS).

Byl jsem se tam jednou podívat, na ten jejich nový barák (exkurze) a když 99% výkladu bylo o ekologistickém šílenství a soběstačné budově, kolem běhali frikulínky a frikulíni - živého inženýra jsem tam neviděl - tak bylo jasné, jak to dopadne.

R.I.P. Nokia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím. Nokia byla mimo dávno před tím, než tam Ellop nastoupil. A právě od té doby se mi začli jejich produkty řady Lumia zase líbit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Také se přiznám, že poslední Lumie se docela líbili. Není to drahé a funguje dobře. Až konečně ten můj zpropadený krám s androidem umře, asi to bude další volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak mimo? Nokia v době příchodu Elopa byla jedničkou na trhu mobilů, tak i smartphonů. Byla v zisku. Její prodeje rostli. Ano měla problémy, snižovala se jí marže, klesaly zisky, a ostatní rostli rychleji. To měl Elp odstranit, ale co udělal? Místo zisku, byť malého, brutální miliardové ztráty, místo růstu prodejů dnes Nokia prodává třetinu toho, co tehdy a to trh hodně vyrostl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi trošku přehlédl co se dělo. Nokia se spojila s MS právě proto, že celé jejich portfolio šlo do kytek už léta a nikdo nevěděl kudy ven. Lidé kupovali Nokiu už jen ze zvyku a každý rok ztráceli pozici stále rychleji. Akcie Nokie byly jak na sešupu horské dráhy. Zaspali a oproti konkurenci neměli co nabídnout. Partnerství s MS byl jediný způsob jak konkurovat iPhonu a Samsungu. A musím říct, že se řadou Lumií zase postavili na nohy. Tohle je konečně zase produkt, který stojí za to koupit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Elop je hrobař Nokie, to mi nikdo nevymluví. Sice to tam šlo od desíti k pěti už pár let před ním, ale právě díky zazmrudovanosti firmy - třeba vývoj linuxového systému, který by konečně překonal omezení toho jejich Symbian bazmeku na bázi Epoch32 (původně od Psionu) tam probíhal víceméně poloilegálně, k nelibosti manažerů. Stejně tak se idioti bránili dotykovým displejům, které několik let předtím tak úspěšně používal Palm. K tomu se dá připočítat naprostý chaos ve verzích všeho, nejenom Symbianu ale i těch S40, S60, ...
Elop to dodělal tím, že krátce po sobě odstřelil Symbian - hned poté, co konečně vyrobili slušnou verzi a slušné telefony, prohlásil, že s tím končí - to je fakt marketing jak noha, to ho měli rovnou shodit ze skály nebo prokopnout oknem v ředitelně.
To samé následovalo s Maemo/MeeGo. Jenom kolik peněz nacpali do marketingu, aby to pak Elop měsíc po vydání slavnostně zrušil. Fakt na zvracení.
A kuriozní bylo, že pak rok čekali na to, až konečně Microsoft vyprdne něco alespoň trochu použitelného, protože WP7 to tedy nebylo.
Je fakt, že WP8 už je slušné a ty Lumie jsou fakticky krásné telefony, s dobrými mapami a výbavou. Jenže jsou o 3 roky později.
A kolik že má Nokie market share (smartphone) teď ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem chtěl dodat, že ačkoliv je design WP8 nepochybně technicistně funkční (ačkoliv je výsměchem všem letitým poznatkům o UI - stejně jako Metro na Desktopu), je zcela jistě velmi ošklivý - stačí udělat pokus s dětmi - položit na stůl iPhone, Android (holý), čínskou MUII (nebo jak se to jmenuje, prostě ta nejhezčí nadstavba Andyho), a WP8 - jak to asi dopadne.
Podobný názor má většina uživatelů, což se dá snadno dokázat pohledem na market share nebo do mnoha desítek průzkumů.
A poslední věc je zastaralost hw (až na Nokia foťáky), pomalejší procesory a grafiku.
Plus nekompatibilita mezi Windows RT na tabletech a WP8 na telefonu. V situaci, kdy jak Android tak iPhone kompatible jsou (takže se aplikace a hlavně hry dají sdílet).
Nevím jestli to je pravda, protože Windows RT tablet mě naštěstí minul, ale prý tam nefunguje ani synchronizace user dat s WP8.
Jelikož dost lidí to bere také jako herní platformu, znamená to obvykle jasnou věc. Nebrat WP8 telefony. Leda snad pro firemní klientelu, kde provázanost s VisualStudiem, Office a ekosystémem wokenic bude důležitá.
Škoda Nokie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel tim konci posledni slusny vyrobce hloupych telefonu (S40). Konec nekolikatydenni vydrze, slusneho HW a dostatku funkci (pokud pouzivam pocitac na to, co jinak umi smartphony).
R.I.P.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

mám čerstvě koupenej ultralevnej samsung E1200 (totálně tupej telefon, jen tlf + sms, nic víc neumí, ale cena je cca 400kč a když ti po 8 dnech ubude 1 kostička z 5 u indikátoru baterky, tak bych neřekl, že nokia je jediná, kdo umí tyhle levný telefony s mega výdrží - tedy pokud s S40 nemyslíš něco přeci jen trochu vyššího). a jestli MS není blbej a mobily za pár stovek sypou, tak je nechá žít.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

S40 má alespoň tu elementární výhodu, že na ní běží WhatsApp messenger, což je dobrý šetřič peněz za textovou komunikaci, který navíc není permanentně někam připojen, ale zprávy si nechává pushovat. Přijde mi fascinující, jak Nokia vždycky vyvine základ nějaké slibné nové platformy a pak přijde takovýhle zvrat. Nevěřím, že MS bude dále rozvíjet "feature" telefony. Zůstanou jen ty nejblbější pro 3. svět a pak Lumie, na kterých bude největší zisk.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, push není nic jiného, než permanentní připojení někam :)
Oproti tomu pull je připojení jen občas, pro kontrolu zpráv.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Diky za tip, a jak aktivne volate/SMSkujete? Jinak takovy mobil s baterkou na mesic mel i Philips. A dedovi jsme koupili odolny Samsung, baterka je taky na 2 tydny. U tehle telefonu je nejvetsi problem najit nabijecku, kdyz dojde baterka ))).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvíli, kdy jsem tam měl těch 8 dní a absolvovaných 2,5 hod hovorů (z toho cca 1 hod na hlasitý odposlech), tak ubyla druhá kostička. pak jsem to už dal dobít, ale snad i tak ti to pomůže.

jinak tenhle zhoubnej ultra-low-end telefon jsem někde viděl za 324kč. tam už snad i pochybuju, že se to za ty peníze dá vůbec vyrobit a přivézt do čr :-).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Za 279,- včetně DPH. 740 hod pohotovost, 8:40 doba hovoru.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ovsem, pokud hodlas Nokii nahrazovat Samsungem, pak mas pole stale otevrene. Ja bych ti jeste doporucil cinske MTK (=chipset) telefony. To je nepreberna konkurence a nektere take "nevypadaji spatne".
MS IMHO do hloupfonu (feature phones) nepujde, protoze WP7 bylo od zacatku zamysleno jako konkurence prave tem hloupfounum. Oznaceni MS smartphone jen toleruje.
Tip: Grafy rozsireni WP7 ve svete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

rip nokia

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nokia rozhodně do kasičky MS sypat nebude, protože je ve ztrátě. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evropské ekonomice to nic dobrého nepřinese, jen pár drobných. RIP

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jsme totálně v háji. Poslední normální výrobce u kterého mohl mít člověk jistotu, že nemá v telefonu trojského koně od výrobce(myslím levné nokie které nemají "chytrý(vzdáleně ovladatelný)" operační systém). Tímto kompletně usa získá kontrolu nad naší komunikací, stačí vybranému člověku aktualizovat vzdáleně systém(jako roboty ve filmu Já Legenda) a náš telefon ovládá někdo jiný, už bohužel nebude přístroj, který na dálku nedokáže nikdo ovládat. SMS pro zabezpečení bankovního účtu již budou na nic, protože nebude přístroj, který by je nedokázal posílal třetí osobě. To jsi eu nechala sebrat poslední vlastní systém na ovládání telefonu a "chytří lidé kteří ví jak to funguje" už nebudou mít kde kupovat "hloupé telefony" do kterých jim nikdo nečumí. Tím nechci kritizovat americké společnosti které za to nemůžou, oni jen sídlí ve špatné "demokratické" zemi, kde zákony přestanou platit, když jde o "vládní(mocenské) zájmy" a tímto získávají kontrolu nad světem. Film síť se sandrou bullock se stává skutečností a já letím do obchodu koupit dost "hloupých přístrojů" abych s nimi vystačil do konce života.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi se moc díváte na filmy. Pokud se film síť se Sandrou Bullock stává skutečností, těším se na to, až ve třetím bajtu bude číslo větší než 255.
http://www.youtube.com/watch?v=uHkRda6w-ik

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

IPv6? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha vlastne nie, pretože podľa FoxNews sa IPv6 líši od IPv4 tým, že má 6 oktetov, nie len 4 a tým dovoľuje použitie viac adries.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Alcatel
Sagem
Archos

Japonci a Tchajwanci sú tiež nedôverydhodný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak černě neviděl.

Podle posledních informací koupil MS v podstatě výrobu a aktuální modely plus plus známku Asha plus licence na patenty plus licenci na jméno Nokia pro stávající modely.

Tj. mi z toho vyplývá, že v tom nejlepším případě došlo k oddělení Nokie od WP a Nokia má možnosti nyní rozjet mobilní byznys pro spotřebitele znova, buď se zcela novým systémem, nebo s nějakým existujícím (Jolla, Android,...). V tom nejhorším případě se z tohoto byznysu stáhne a přejde do podoby vývojáře GSM infrastruktury a/nebo technologií + mapové podklady - všechny tyto divize si Nokia ponechala.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dost pochybuji, že by Nokia mohl a v GSM zůstat, jen magor by vyplázl 7miliard a tohle si neošetřil

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ale ona zůstává - minimálně NSM divize. A nevidím důvod, proč by nemohli zůstat i v consumer segmentu. MS chtěl HW+design pro své WP, a ten má, včetně bandy vývojářů z Nokie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proste jedine telefony nokia budou od ted od MS (nejspis koupili i znacku) .... nokia jako takova uz nikdy zadny telefon nevyrobi, leda by jeji akcionari zalozili novou spolecnost, postavili nove tovarny, nabrali nove lidi, koupili patenty, technologie .......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

chtělo by to napřed číst, a pak teprve psát ;-)

http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/Sep13/09-02AnnouncementPR...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A co?
Jak si představujete, že bude Nokia ty telefony vyrábět, když prodala , výrobní kapacity, patenty, vývojáře, značky atd.?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokusím se to zopakovat jinými slovy:

1. Nokia prodala svůj současný WP a dumbphone byznys, a to včetně brandů Lumia a Asha
2. prodala vývojáře pro WP (stejně jako před cca rokem-dvěma propustila vývojáře Symbianu a přenesla údržbu na Accenture)
3. NEPRODALA žádné patenty, alébrž je licencovala na dobu 10 let

A nyní můj osobní názor:

a. v Číně je tolik fabrik a výrobců, že v podstatě žádné své výrobní kapacity nepotřebuje, viz výrobci (a že jich je) jako THL apod. Může si klidně za utržené peníze pár takových firmiček koupit

b. Nokia si ponechala svou nejcennější značku - "NOKIA"

c. Nokia si ponechala core vývojové centrum (tj. to, co dělalo vždy tuhle firmu trochu "jinou")

Z výše uvedeného plyne, že Nokia může (ale taky nemusí) rozjet úplně nový mobilní byznys, pokud management sezná, že je na trhu místo (a partikulární úspěch např. Alcatelu napovídá, že by tomu tak mohlo být). V podstatě se jedná o typický Nokiácký reboot podnikání, který jen v minulých cca 30 letech provedli minimálně 3x.

Sám jsem zvědav, co podniknou, i bych se byl vsadil (kdybych se býval vůbec někdy sázel), že onen reboot bude zase něco mobilního - buď vlastní počin (což by mohlo být hodně zajímavé, viz Jolla), nebo Android (což už by nebylo tak senza, ale zase by to šlo celkem rychle a jednoduše). Případně nějaká kombinace obojího. Ale taky se třeba můžou vrhnout na produkci inteligentních budíků (nebo se dokonce stanou patentovým trollem), nevěřím, že správní rada už nemá něco v rukávu, když najednou svolili s prodejem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze urcite nebudou moct ty patenty prodavat dal, natoz je sami pouzivat, protoze to by asi nebyl pro MS moc vyhodny obchod. Navic i kdyby neco rozjeli, tak pod kompletne neznamou znackou a hlavne cinskou kvalitou, protoze spolu s patenty, licencovali microsoftu i na 10 let znacku NOKIA, takze nokia urcite v pristich 10ti letech nic s nazvem nokia nevyda ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nokia si se svými patenty samozřejmě může dělat co chce. Omezený na právech je naopak MS, který je má jen dočasně (10 let) a pouze pro aktuální portfolio.

Pokud bude Nokia něco rozjíždět, tak samozřejmě pod logem/značkou "Nokia", která jí stále patří, a kterou si MS pouze licencoval pro stávající produkty (věřím tomu, že to je jen kvůli již vyrobeným modelům, aby je mohli prodávat a servisovat, plus nokia story). Následovat bude IMHO Nokia-debranding.

Že prodali "značky" Lumia a Asha, to lidem v Nokii IMHO žíly netrhá, to jsou jen označení produktových řad.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nevim nevim, asi si mozna prectu celou tu MS zpravu o fuzi ....
Kazdopadne ale neverim tomu, ze by si nokia mohla ponechat jmeno pro nejake mobilni zarizeni a pouzit ty patenty. To by mohla hned vzit nejakou tovarnu v cine a zacit vyrabet pod nokia znackou nove=stejne telefony ... to mi prijde jako uplna blbost. Spis bych to videl, ze nokia muze delat nejake GSM brany a podobne nebo co jeste dela, ale ne telefony. MS ted bude vydavat telefony s logem nokia, ale i mensim logem microsoft ... a behem deseti let se bude na telefonech nokia logo zmensovat a MS logo zvetsovat, az nokia logo zmizi uplne .... jinak by cela fuze nemela sebemensi smysl. Kdyby se ted nokia zaprodala delat jen slataniny cinskeho HW jak to dela samsung, tak by jeste jela chvili na drajvu zabehnute znacky, ale znacne by tim snizila jeji hodnotu, potazmo by poskodili microsoft ..... a to si troufnu tvrdit, ze maji hodne dobre osetrene:)
Bude to neco jako compaq, alcatel-lucent, siemens-nixdorf nebo typicky samsung-calex ....... tak bude nokia-microsoft ..... s tim, ze kdyz bude neco jenom nokia, tak to budou maximalne lednicky, ale ne mobilni zarizeni ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pocitam, ze si MS koupil i znacku, takze to budou i nadale nokia telefony.
Je celkem mozne, ze MS updatem WP8.1 prekvapi a fakt slouci windows RT a WP a znacne uvolni API, to by systemu hodne pomohlo, protoze ted je to hodne spatne. Koupi nokie pak bude ovladat trh a bude delat zarizeni, ktere lidi chcou .... treba s HW klavesnici a podobne.
Osobne si myslim, ze mel koupit treba asus nebo acer a dodavat konvertibilni tablety s W8, coz by byla trefa do cerneho a nemel by konkurenci. I s haswellem to bude jeste nejaky cas trvat nez se osmeli a zacnou to davat do tabletu .... a v nedohlednu je doba, kdy tem tabletum nebude chybet zas nejaka krucialni vlastnost .... no a hlavne taky cena je problem. Tohle si mohl MS ridit po svem.
Nokia kazdopadne nekonci, jen bude patrit MS, stejne jako Skype a stovky dalsich znacek ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni odkúpili len časť zaoberajúcou sa mobilnými telefónmi, značku NOKIA nekúpili to si budú len prenajímať a myslím že ani patenty nekúpili tie sú tiež len prenajímané, kúpili značku Lumia a Asha

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

nekoupili. Licencovali. Koupili si značky Lumia a Asha.

Celé to vyznívá tak, že MS odkoupil továrny, prodejny a stávající portfolio výrobků. K tomu dostal odpovídající licence aby mohl pokračovat dál.

Nokia si ponechala svou značku a vývojové oddělení technologií, patenty a konečně vývoj a prodej infrastruktury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Citace: Microsoft will acquire the Asha brand and will license the Nokia brand.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nokia prezije vsechno, uz vyrabela pneumatiky, kondomy, nabytek, gumaky, monitory, pokud vim, vyrabeji i BTSky, auta uz taky delali, treba ted zacnou delat potraviny ;-))) vyvezou salmikay do celeho sveta ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trefné :o)) http://mobil.idnes.cz/nokia-microsoftu-vtipy-0vx-/mob_nokia.aspx?c=A1309...

Fanoušci Microsoftu: Konečně!
Fanoušci Nokie: Šéf Elop byl trojským koněm.
Fanoušci BlackBerry: Potřebujeme trojského koně.
Fanoušci Androidu: Tak to Nokia s Androidem nebude :-(
Fanoušci iPhonu: Kdo?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.