Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft má hotové Windows Thin PC pro starší počítače

Má to nějaké další zajímavé funkce a možná na tom nechodí Office, OK. Nějak jsem ale nepochopil to určení pro starší počítače. Na první pohled vidím Windows 7 a i ta doporučená konfigurace odpovídá tomu, co má Microsoft na webu u sedmiček:

Požadavky na systém Windows 7

Chcete-li ve svém počítači používat systém Windows 7, budete potřebovat následující položky:

32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor s frekvencí 1 gigahertz (GHz) nebo vyšší

1 gigabajt (GB) paměti RAM (32bitový systém) nebo 2 GB paměti RAM (64bitový systém)

16 GB volného místa na disku (32bitový systém) nebo 20 GB (64bitový systém)

Grafické zařízení DirectX 9 s ovladačem WDDM 1.0 nebo vyšším

Zdroj: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows7/products/system-requirements

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u Thin PC je jenom 1GB RAM

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha u W7 taky :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U Windows FLP to bylo nemlich to samé, akorát Windows FLP na těch starších strojích skutečně běhaly o něco svižněji než XPčka. Ono je to míněno spíš tak, že zatímco u Win7 se jedná o tzv. "minimální" konfiguraci (přičemž se to dá rozběhat i na horší, ale o slově běhat už bych v tu chvíli raději nehovoři), u WinTPC to bude konfigurace, na které to pojede tak nějak v klidu a pohodě (sice taky ne rychlostí blesku, ale pojede).

Obecně jak WinFLP, tak i WinTPC jsou určeny na využití starších počítačů pro účel tenkého klienta, kde se skutečně nepředpokládá nasazení "productivity aplikací", protože by provoz takových aplikací byl na takových strojích šílený opruz. No, a zatímco za dob XPček měl "starší" počítač procesor v řádech stovek MHz, v době Win7 už je starším počítačem takový, co má procesor alespoň na 1 GHz (různé Durony, Athlony XP, Pentia M a od nich odvozené Celerony a podobně). A na tom by WinTPC měly chodit.

Jinak ale stejně jako WinFLP je prostě jen upravená instalace Windows XP, tak je i WinTPC upravená instalace Windows 7.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Obecně jak WinFLP, tak i WinTPC jsou určeny na využití starších počítačů pro účel tenkého klienta..."

... hmm, já jsem si doposud pod tenkým klientem představoval něco normálního a ne takové monstrum :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to spíš takový "středně tenký klient" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Athlony XP a Pentia M asi nebudou nejlepší příklad, na nich by mohly dobře jet i normální Windows 7. Spíš bych to viděl na ty starší Athlony, Durony nebo Celerony na odpovídající výkonové úrovni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna je tomu tak týden, co jsem zkoušel Win7 na Athlonu XP (tuším 1,6 GHz, čistá instalace, 1,5 GB RAM, 80GB disk). Nemohu říci, že by to bylo svižné na rozdíl od XPček, co tam byly před tím (a i potom - instalace Win7 byla jen na zkoušku, jestli to pojede) :).
http://i55.tinypic.com/2ch5g5j.png
http://i51.tinypic.com/21mevcw.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na radu starsich PC, kery by splnovaly i rychlost CPU (ty ruzne durony a celerony 1-1,5GHz) nepude ani naroubovat 1GB RAM, treba legendarni chipsety BX440, kde na deskach byvaly typicky jen 2-3 DIMM sloty. Ale proc na takovy PC vubec instalovat takovou zrudu, kdyz tam muzou slouzit WinXP SP2, kerym postaci 1/4 pameti a min jak 10x mista na disku. Stejne by na takovym PC nesly provozovat naky hypermoderni aplikace, kery bezi jen na Vista/7.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já si pod označením starší PC teda představuji počítač co nesplňuje doporučené nároky W7 a u většiny kancPC je to především jejich integrovaná grafika co o DX9 nikdy neslyšela, ale W7 odmítá pracovat s xddm drivery, tak jim nezbývá než držet XP. Tenhle OS je spíš pro bandu terminálů co na větší úkoly budou používat vzdálenou plochu nějakého serveru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I integrovaná Intelí grafika v 5 let starém notebooku (tehdy stál 15 tisíc) už "slyšela" o DX9. Dokonce se jí to co slyšela líbilo tak, že se rozhodla je podporovat ;-) . (Jo a procesor má 1500 MHz, slabší bys tehdy sehnal těžko).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě ti tvůj notebook splňuje nároky normálního W7, tak k čemu by mu bylo tohle, tady jde o to že udělali něco podle nich "pro starší počítače", ale nároky to má jak W7, tak k čemu to je? Těd nemluvím o licencování apod. ale takhle to vypadá že je to stejně jen normální verze W7 s jiným jménem a hromadou omezení pravděpodobně úmyslně vložených.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě k ničemu, to je taky důvod, proč ta verze není v běžném prodeji.

Ale existuje překvapivě mnoho podniků, kde je běžné pracovat na počítači, kde běží jenom klient vzdálené plochy, kterým se přiojuje na nějaký "velký" počítač. Tam tahle verze poběží rychleji než bežné W7.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pod pojmom starší počítač predstavujem notebook s max. 1GHz CPU, 512MB RAM a 40GB diskom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pod pojmem starší PC bych dal takovej šrot jako X78+Core i7, HD 7990, 16GB ram a 1TB SSD :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.