Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft konečně odstraní instalátor Windows 10 z Windows 7 a 8.1

Já mám v PC pořádek a nikdo cizí v něm nemusí uklízet. Už jsem si uklidil. A odpojil svůj pracovní počítač od internetu. Jak jsem už napsal jinde, myslím si, že jednou nastane módní vlna hromadného odpojování počítačů od internetu. Až se někdo přestane spoléhat na to, jestli si někdo pustí webový prohlížeč, a začne posílat reklamy přes Win10 přímo na monitor, pak to bude naprostá nezbytnost. S připojeným PC nepůjde pracovat a lidi si to uvědomí. A vzbouří se. Jako já. Možná jsem staromódní, ale když patlám grafiku v Corelu, nepotřebuji být online. Ani když upravuji fotky. Ani když zpracovávám video. Ani když píšu nějaký program v Delphi, nebo kreslím výkres v autocadu. Výsledky práce už lze pohodlně přenášet i jinak, než po síti. Tím pádem nepotřebuji antivir ani poslední verzi windows, ani poslední verzi jakéhokoli jiného programu. A můžu používat to, co mi vyhovuje, tedy to, na co jsem zvyklý a už s tím umím. A nikdo mi nebude vnucovat, že když si chci upravit pár fotek z dovolené, musím je mít v cloudu na druhé straně zeměkoule. Lidi budou trvale online mobilem, který převezme funkci tabletu, ale všechno ostatní se od internetu odpojí. Vize internetu věcí se doufám neprosadí. Jsem skromný, stačí během mého života. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Vize internetu věcí se doufám neprosadí"

Pozde, ta uz se prosazuje ted :)

Zas dobra zprava je, ze vzhledem ke "kvalite" tech IoT vecicek, bude trvat tak pul roku nez nekdo udela uplne brutalni masovy hack, pak se to rozsirovani na chvili zpomali, mozna ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se zatím snaží prosadit než že by se to skutečně nějak ve velkým dělo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Tím pádem nepotřebuji antivir ani poslední verzi windows, ani poslední verzi jakéhokoli jiného programu."

Proc mi nejde otevrit ty soubory, co mi poslal zakaznik? Aha, vyzaduji novejsi verzi.
Proc mi nejde otevrit raw z fotaku? Aha, vyzaduje novejsi verzi.
Proc mi vsichni nadavaji, ze jsem jim nahral virus, kdyz nemam pocitac na siti a nepouzivam antivir?

Antivir byl potreba i kdyz nebyl jeste internet, spousta lidi pamatuje SCAN.EXE co znal asi 75 viru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Hlas vycházel z obdélníkové kovové desky podobné matnému zrcadlu a zabudované naplocho do zdi po pravé straně. Winston otočil vypínačem a hlas se poněkud ztišil, ačkoli slova se dala i pak rozeznat. Zařízení (říkalo se mu telestěna) se mohlo sice ztlumit, úplně vypnout se však nedalo. "

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Parádní úryvek

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

máš plus za 1984. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle jsem čekal. Ale nutnost používat poslední verzi programu kvůli kompatibilitě je přece "jen" nátlak SF firem, aby prodávali. A pomalu od těchto nekalých praktik upouštějí. Kolik verzí wordu už MS nezměnil formát souboru? Kolik verzí Autocadu? Tam otevřu i soubor z minulého století. Opačným exrémem je Corel, kde zásadně nejde otevřít soubor novější verze. Ale je to boj, kdo víc vydrží. Jestli uživatel diktát firmy, nebo to vzdá firma, které odchází zákazníci.

S tím antivirem je to podobné. Vir, mohu chytit nejčastěji na počítači připojeném k netu. A tam přece antivir bude. Takže k nepřipojenému počítači už půjdu s "prověřenou" fleškou nebo diskem. Ono to opravdu chce přemýšlet. A člověk pak na ledacos přijde. Třeba že může jít svou cestou, i když všichni okolo křičí, že to nejde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Ale nutnost používat poslední verzi programu kvůli kompatibilitě je přece "jen" nátlak SF firem, aby prodávali.“

Jednak to většinou není pravda (spíš bych za tím viděl to, že původní návrh nepředpokládal funkci, kterou uživatelé aktuálně chtějí).

A jednak i kdyby to pravda byla, klienty takové zdůvodnění nezajímá. Klienty zajímá, že s Vámi neustále řeší takovéhle problémy, které konkurenční firma nemá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzbuďte mě až od těch praktik upustí i Adobe.

Mimochodem, jen ze zvědavosti, otevřete taky nový soubor Autocadem z minulého století? Protože otevřít aktuálním softwarem stará data není žádná exotika ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nj, uživatelé widlí jsou automasochisti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jako brojit proti silnicím s tím, že Vy nikam jezdit nepotřebujete :-)

Dokud si doma šmudláte nějaký „one man show“ projekt, je ten „odpojený“ způsob práce asi představitelný, ale jinak těžko.

I pitomej textovej dokument, pokud ho potřebuje sdílet např. 5 lidí, je lepší mít někde centrálně, jinak každou chvíli vznikají problémy, že někdo má starší kopii toho textu nebo že víc lidí udělalo změny paralelně u sebe a která kopie teda platí.

Programování ve více lidech chce CVS a na CVS potřebujete síť.

Navíc programování dnes vypadá tak, že problém rozdělíte na dílčí problémy, ze kterých podstatná část je už dávno vyřešená a řešení je na webu.

Při offline spolupráci ve více lidech si neustále mezi sebou budete kopírovat soubory, takže myšlenka, že nemůžete chytit vir, je jen iluze.
Viz i to, že viry se vesele šířily dávno před rozšířením Internetu.

Dále mít pracovní počítač offline má tu zásadní nevýhodu, že abyste mohl pracovat, musíte být fyzicky u toho počítače.

Jasně, pracovat na počítači jde i offline, ostatně v 80.-90. letech byla většina pracovních počítačů offline a taky to šlo.
Akorát to je pracnější (= stojí to víc peněz), méně flexibilní a trvá to déle.
Přičemž fakt, že oproti online konkurenci jste dražší, méně flexibilní a práce trvá déle, u zákazníků asi moc nadšení nevzbudí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznávám, že jsem sólista. Nikdy jsem nepracoval v týmu. Nikdy mi do mé práce zároveň nevrtal nikdo jiný. Ale můžu mít svůj subjektivní názor, že?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Názor mít můžete, ale čekat nějakou vlnu odpojování počítačů je hodně naivní.

Odpojování se může týkat jen lidí, kteří:
1. Se vůbec odpojit chtějí,
2. pracují sólově a
3. dokáží se izolovat i od zákazníků.

Přičemž bod 3. se jen těžko dá nějak vynutit a i když platí teď, může se to kdykoliv změnit.

Takže podle mě žádná vlna odpojování nenastane, protože se to týká jen úplně mizivého procenta uživatelů, kteří nejspíš jsou odpojení už teď.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem, že to bude móda. Psal jsem, že všichni budou online tabletotelefonem, tedy na tom zařízení budou řešit vše, co se bez internetu neobejde. Psal jsem, že jedním z důvodů budou otravné reklamy, které se do PC dostanou přes systém - Win10, takže nepůjdou eliminovat. Netvrdím, že nebudou existovat firemní sítě, kde můžete kolektivně pracovat na společném projektu. Jen nebude tato soukromá síť připojená k internetu. Možná se to všechno dnes zdá jako nereálné, ale...
Koukal jsem nedávno na film Vražda v Orient expresu. A dostal jsem záchvat smíchu, když tam říkali něco ve smyslu: Byl to fantasta a snílek s naprosto utopistickými názory. Například chtěl, aby britská armáda odešla z Indie...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, a já tomu oponuji.

Podle mě to móda nebude, pokud „móda“ neznamená jednotlivé hipstery, kteří se tím budou všude chlubit.

Neodstranitelné otravné reklamy to nevyvolají, protože jednak neodstranitelná reklama neexistuje a jednak by se uživatelé neodpojili od Internetu, ale prostě by přešli na jiný operační systém.
A nevěřím, že v MS jsou takoví idioti, aby si zařízli segment pracovních desktopů, ze kterého ta společnost žije.

Mít jedno offline a jedno online zařízení a pracovat na obou současně je nepraktické a stejně to nakonec dopadne tak, že uživatel pracuje jen na tom online zařízení.

„Možná se to všechno dnes zdá jako nereálné, ale...“

Přijde mi to podobné, jako někdy v 60. letech tvrdit, že rozmach automobilů se blíží ke konci a brzy bude módou zase jezdit na koních.

Takové tvrzení by už v té době vypadalo jako úplný nesmysl a pak by se opravdu ukázalo, že to byl úplný nesmysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„čekat nějakou vlnu odpojování počítačů je hodně naivní.”

Ale není... mám asi šest nebo sedm různě starých počítačů na kterých porůznu pracuju, a z toho jen asi dva jsou připojený k Síti (ve skutečnosti spíš 1 a ½ - ten druhej jen někdy). Je docela balzám když člověk může dělat v klidu bez rušivých elementů, produktivitu to poměrně úspěšně zvyšuje. Člověk ten Internet nepotřebuje zas tak často, jak si myslí.

IoT je blbost už z principu, jediným zamýšleným skutečným cílem je mít kolem člověka spoustu šmírovacích krabiček, který nejdou pořádně vypnout (a nejlíp ani ovládat). Stačí už teď to moře nezabezpečených a napadených routerů, o které se nikdo nestará (a až příliš často ani nemá kdo) - s IoT by to bylo ještě horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotograf, grafik, programator, inzinier, konstrukter.. co este nieste?

kecy, prdy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máte s tím problém? Ještě jsem psal, že jsem kameraman. Myslím, že jsme tady všichni tak trochu odborná veřejnost a tak je docela možné, že to všechno nedělám jen já, ale podobný záběr mají i ostatní. Mimochodem živím se jen tím kreslením v autocadu, občas podklady pro tiskárnu v corelu. Zbytek jsou přece běžné zájmy většiny populace. U Vás je to jinak? Jde o to, že všechny tyto programy mi každý den vnucují nové verze, nejen Win7. Jistě, jde to zakázat. Ale přesto internetují, aniž bych to já potřeboval. A přesto, že používám "staré" vybavení, nemám se zákazníky sebemenší problém. Ono záleží na domluvě. V naší "oblíbené" tiskárně třeba používají Corel Draw 8. Proč bych měl mít problém pro ně exportovat data do tohoto formátu, když jsem s nimi jinak naprosto spokojen? Důvod ke změně tiskárny to rozhodně není. Víte, ono to bylo vždycky tak, že ten, kdo něco uměl, používal pořád to stejné nářadí, které už měl "ošahané" a které mu "sedlo". To spíš ti nýmandi, co nevědí kudy kam, spoléhají na to, že lesk nejnovějšího vybavení zakryje jejich neschopnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po pročtení mě napadla taková asociace - Bender a Hermes jdou po ulici a Bender leze do budky "Bendre nééé ! Sebevražda nemusí být řešením!"... "To není smtibudka ty špekoune, chci si zavolat" ... "Tak ono se teď dá volat z budky? Konečně sebó nebudu muset vláčet mobil!" (Futurama 07x06 - Číslo 5 nežije) :))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zle! Zle! Zle! :) Presne toto je problem dnesnych ludi ked idu na komara samopalom, suhlasim ludom uz dochadza trpezlivost ale odpajat sa od internetu to nie ale velky boom budu mat projekty ako pfsense, opnsense, celkovo UTM firewalls napr. turris omnia je prva lastovicka pre domacnosti , oni dokazu velmi effektivne "cistit" komunikaciu v oboch smeroch. Uz dnes ked sa pozriem na svoje stats tak je 99,8% pokusov o est. connect blokovanych. To su vsetky tie telemetrie, trackery a ine mnamky v systeme, weboch a programoch. Ako sa hovori na kazdu svinu sa vari voda a nebude to ine ani tu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip. Už jsem odpojil počítač v dílně u cnc a druhý v labu na vývoj elektroniky a kreslení pro to cnc. Tam internet nutně nepotřebuji. A propojené ty pc jsou oba. Aspoň tam budu víc pracovat... možná :)
Zbýle dva pc ale odpojit nelze :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jen instalátor aplikace, která upozorňovala desítky, měl přes čtvrt gigabajtu"

Hmm takze jedno vokynko na upozorneni zabira ctvrt giga ? tak to uz chapu proc potrebuje ten jejich "operacni system" 20 giga na instalaci (a dalsich 20 aby ho vubec slo updatovat) :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To me taky zarazilo. Jsem uz holt ze stare skoly, ale ta neefektivita dnesnich programu me pekne se.. stve.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Svět .NET předpokládá neomezené zdroje a protože jednotlivá železa je nemají v dostatečném množství, tak vznikl Azure a jiné oblaky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby vubec zadne nepotrebne desítky ty idioti nevydali a kdyby to vubec nesirili nasilne a "zadarmo" byl by svet vic cistejsi a soukromejsi jako je tomu dnes, naopak Microsoft mohl radsi svym zakaznikum poskytnout Service Pack 3 pro Windows 7 SP1 a aktualizacny balik verze 8.2 pro Windows 8.1 update 1 ktery by prinesl jak zadane aktualizace ktere se dnes stahuji hodiny z prostredi Windows Update tak to navyse trpelo chybou nekonecneho vytezovani jednoho procesoroveho jadra, s tim primou integraci api DirectX 12 s moznosti u verze 8.2 vybrat si ci chci tu klasickou nabidku Start nebo to otravne Metro, kdyby to bylo jeste doplnene o vzhled98 a s tim XP mode,byl by klidek a tabacek.

Jenze Microsoft se rozhodl jist cestou špehu, nasili, vnucovani, dlaždiček a cortany, coz ne kazdy prijme a vyuzije, kdyz si spomenu kolik sem jenom ja predelal notebooku z Windows 10 na 7, vystava mi usmev na perach, a od te doby sem ty zakazniky nevidel, vse jim spokojene bezi a neotravuji je nejake nezadane aktualizace a jeste nezadanejsi nahodne restarty po jejich vykonani kdy system vubec ale ze nezajima ze mate neco prave na praci.

Nejlepsi by bylo kdyby se Microsoft nepustel vubec do nejakych Windows 8, Metra, 10, Cortany a Edge, naopak mel tu uz davno byt Service Pack 4 pro odladene Windows 7, jez by za-s-hrnoval rychlost Windows 8.1 tak jiz integroval api DirectX 12 a zachovaval kompatibilni prostredi XP Mode, svet jednoduse Microsoft o zadne 8 a 10 nezadal, sou to jen vylepsene 7 s propracovanejsim jadrem(rychlejsi), s nasilne nalepenym Metrem, Edge, Cortanou a spehujicim GWX balastem, to i proto byla migrace ze 7 SP1 a 8.1 na 10 tak jednoducha a plynula, jelikoz sou 8.1 a 10 skutecne jenom pouhym SP-upgradem Windows 7 SP1.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tech zmen je tam podstatne vic.

Zadna aplikace urcena pro Windows 8/10 nemuze fungovat na 7, protoze v systemu chybi cele API. Proto nemuze DX12 fungovat na Windows 7. Stejne tak neni ve Windows 7 nativni podpora USB 3.0 a dalsich technologii.

Kdy skonci podpora Windows 7 se vi uz od dne jejich vydani, takze vsichni meli dost casu se pripravit.

Ani konkurence nepodporuje takhle stare OS - staci se podivat na Apple nebo Linux.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jakych zmen? uvedte me prosim do omylu rad se poucim...

Tez bych rad vedel ze jake to sou ty vynimocni aplikace ktere jedou jenom/a vyhradne na Windows 8 a 10, na 7-čkách ne, no napište alespon jednu, ozrejmete me a ctenarim prosim informaci nech si sedneme na prdel...

"Zadne cele api v 7 nechybi", dalsi ptakovina z vasi osobně zadumele hlavy, ja dobre vim kdyz vysli api DirectX 9.0c tak Microsoft umoznil jejich portaci nejen na Windows XP ale i na 98 SE, sam sem to delal, a to byly rozdilnejsi OS v relaci MS-DOS 16/32 bit hybrid versus NT, takze si vykladejte komu chcete i kachně i koňovi, pravdou je ze 7, 8.1 a 10 sou si vic blizsi a tudiz by implementace api DirectX 12 do 7 a 8.1 byla snazsi.

Ze neni nativni podpora USB3.0, to vam jako robi problem dohodit jeden oficialni ovladac(Intel, NEC, Renesas a dalsi) a znova ozrejmete nepodpora jakych dalsich technologii? vzdyt to co neudela Microsoft dodela aktualizacie mikrokodu.

Vzdyt podpora Windows 7 vubec neskoncila, skonci az rokem 2020, presneji 14 ledna. Kdyby se meli firmy ktere sou klicove pro rast trzeb Microsoftu znova pripravovat svyma programa a licencema/>vanim na zbytecny prechod pro Windows 10 prodelali by na tom 2x krat, nejdriv by zbytecne vyhodili miliony dolaru za nic(nove licencovani) jelikoz jim ty soucasne verze programu na 7 dnes spokojene bezi a vydelavaji penize coz je primarny cil tak kazdou aktualizaci 10 se ten system meni, meni se jeho cele chovani, mazou se registry a tym padem nastaveni a licence programu, takze by jeste byly zbytecne casove omezovany/mene flexibilni a museli by k tomu vynalozit zbytecne vic/ dalsi penize na servisní ukony navíc, proc asi i dnes voli firmy kombinaci Windows 7 Professional + 10 Pro, protoze vedi jaky sou 10 svinstvo.

Vas komentar je zcela mimo mísu reality, vubec nevite jak to dnes jede ve svete obchodu, zisku a inovaci, vy jenom doma sedite na te sve tucne prdeli s pocitem ze kdyz mate 10 ste IN a dalsi poucujete jako by ste byl prave vy geniusem ve svete, ve skutecnosti ste idiot.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

no ja nevim, ale me se teda UWP aplikace na W7 spustit nepodarilo a zeby byly nakym zpusobem vyjmecny me ani neprislo :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že nejsou ničím výjimečné a proto je nepotřebuji spouštět :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nj prasarna UWP to ide len na Windows 10 a som za to vdačny. Snad to chcipne skoro...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"proc asi i dnes voli firmy kombinaci Windows 7 Professional + 10 Pro, protoze vedi jaky sou 10 svinstvo." Neviem o akych firmach hovoris ale my externe spolupracujeme s korporatnou sferou z top10 (samozrejme na vsetko maju prisne smernice) a oni sa windows 10 vobec nebrania ba naopak je to prirodzeny krok ako pri vsetkom inom, samozrejme ako za cias windows 7 tak aj dnes je sietova komunikacia s MS striktne zakazana.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ani konkurence nepodporuje takhle stare OS - staci se podivat na Apple nebo Linux."

Linux nie je konkurencia. Linux je alternatíva čo je podstatný rozdiel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proto Android převálcoval ty jejich Widlophóny (kvůli kterým už ve třech generacích Widlí MS zprznil desktopový rozhraní), a proto MS podporuje linuxový projekty jako Mono, koupil Xamarin, přispívá kódem i penězma do Suse i jinam a do W10 je schopnej zaintegrovat překlady linuxových volání (neofiko aka "LINE") a POSIX standard. Linux je všude kolem kromě desktopu, a MS se pomalu chystá na dobu kdy bude i tam, aby v tý době byl vůbec schopnej žít a přežít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel sem v zamestnani zadani napsat aplikaci urcenou pro windows 10. To sem splnil a pritom aplikace beha zpetne i na historickych windows XP. Zrejme si ruzni lide pod pojmem "aplikace urcena pro Windows 8/10" predstavuji naprosto odlisne veci ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak WinRT je jenom API+Runtime založený na COM a DCOM modelu, což ve w7 je. Navíc příklad, jak portovat API je WINE.
Ovladače lze dodat do SP.
Smysl poslední věty mi unikl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spousta lidí už desítky let vykládá jak microsoft dělá špatné rozhodnutí a chyby atd... Ano i já bych souhlasil, ale vysvětlete mi jak je tedy možné že se pořád jedná o nejbohatší firmu na světě. Za celou historii byla spousta firem, které udělaly špatné rozhodnutí a dnes tady nejsou, ale Microsfot je tu pořád. Právě že možná v tomto pro Nás nelogickém a špatném rozhodnutí je obrovská síla nebo to je dobré rozhodnutí, které my konzervativci prostě a jen nechápeme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu, nejhodnotnejsi firmou na svete je jiz davno Apple.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, a logo firefoxu je zastaralé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodnutí dobré z hlediska akcionáře může být krajně nepříjemné pro uživatele.

Je takové rozhodnutí dobré, nebo špatné?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

asi dobré když je tady microsoft pořád

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy dobré pro Microsoft :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale dokedy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"o nejbohatší firmu na světě"

Tak ted si se vybarvil, zradce. Dve nejbohatsi firmy jsou samozrejme Intel a Nvidia. A ty mas padaka ze zeleneho i modreho tabora, Judasi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaroslav Crha:

Jednoducha odpoved,... gloriola Microsoftu začala v 80. rokoch a cez 90. roky sa z tejto firmy stal monopol. Wintel platforma sa stala absolutnym vladcom vo svete počitačov. V osvetle tychto skutočnosti je logicke ze aj ked MS spravi produkt ktory sa uzivatelom nepači tak ho to neohrozi lebo konkurencia neexistuje. Microsoft si konkuruje tak ako kazdy iny monopol jedine sam sebe,... vidime to napriklad na nechuti uzivatelov prejst na novsie verzie Windows. Dnes konkretne napriklad odpor k Windows 10 a pretrvavanie uzivatelov na Windows 7.

Microsoft skratka drzi nad vodou jedine ich monopolny softverovy ekosystem nič viac, žiadne genialne rozhodnutia v sucasnosti nerobia prave naopak dost to v poslednom case kazia napriklad Store a UWP uzatvaranie Windows platformy je preslap ktory sa nesmie presadit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft potřebuje aby se Windowsy nestaly jen podvozkem pod aplikacemi a službami třetích stran a chce se na novém trhu uchytit (příjem z prodeje ve storu, zobrazování reklam, Office 365, předplacený Skype). Když se samotní uživatele k jeho službám staví vlažně nebo hůře než vedení očekávalo, nezbývá jim nic jiného než prudit skrze systém, kde má, alespoň zatím, velmi silné postavení. Chování MS je pochopitelné, protože mu hrozí, že by v dohledné době mohl přestat fungovat jeho prodejní model platby za licenci a co pak, když nebude silný v poskytování služeb...

Jako zákazník bych byl však radši, kdyby tu byl SP4 pro W7 a MS se o mou přízeň ucházel kvalitou služeb, nikoliv jejich blízkostí (předinstalované v OS) nebo reklamou (lock screen, "napovídací" okénka apod.).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pekne povedané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to stále stejné, s každou novou verzí Windows se objeví kupa staromilců, pro které jsou předchozí verze lepší... než teda vyjde zase další verze a oni se budou do krve rvát za tu předchozí. Pamatuju si to už při přechodu na Windows XP (pomalý, komplikovaný, nejely na tom aplikace a spousta HW, protože nový model ovladačů) a víme jak to dopadlo. Stejně tak Windows Vista, moc nové, moc naročné a zlatá WinXP. Pak přišly Win7 a už to tu bylo znova, nový hlavní panel je uplně na pikaču a bla bla bla. Pak Win8, Metro, odstranění startu atd.... Teď tu máme Win10 a zase všichni plakají po starých dobrých Windows. Už se těším až budou Windows11 a na ty uplakánky, jak budou s láskou vzpomínat na Win10.

Ale já mám nové verze rád, protože mám rád nové věci, WinXP jsem používal mezi prvními (pamatujete FCKGW-RHQQ2-YXRKT-8TG6W-2B7Q8 ;-), Visty už od první veřejný betaverze a Win10 taky jedu ve Fast ringu a nepláču, že mi to občas spadne :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jj, taky jsem se od snad půlročního cyklu Fedory dostal přes Debian testing na stable (s backporty). Teď jsem většinou oldstable, protože kdo to má furt (co tři roky?) upgradovat?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano lidi furt nadavaji na novou verzi a vychvaluji starou. Ale tohle je horsi. Lidi nadavaji na novou, ale pak na ni nepresli a s dalsi verzi nadavaji na novou a vychvaluji uz 2 (3 kdyz MS pocita 8.1 jako samostatnou) verze stary system. To uz neni jen nadavani na neco co zari novotou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I XP by stačily, kdyby byly rozšířeny v 64-bit verzi. Proto jsou pro mnohé "nejlepším" systémem W7 :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vsak 64bit XP normalne existovaly....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyly však rozšířeny a proto občas chyběly ovladače.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já teda x64 XPčka používal docela dlouho a nesetkal jsem se snad až na výjimky napočítatelné na prstech jedné ruky hodně nešikovného truhláře na žádné problémy, co se ovladačů týče (či jejich absence).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To já jsem s tím zase bojoval, spousta programů nejlea protože byly 32 a nerozuměli si s 64. A některý 64 programy zase nejeli. Zkoušel jsem to rok, ale pak jsem to nevydržel a vrátil se zpět k WinXP32. Teď samozřejmě už jsem se skamaradil s Win7 a de to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, že jsem je zkoušel už před delší dobou a nevybavuji si konkrétní případy chybějících ovladačů. Myslím, že RivaTuner, nebo nějaký jiný podobný program, mi nefungoval. Možná jsem se unáhlil a sklouzl k často opakovanému "nejsou ovladače". Měl bych Win XP 64-bit dát ještě šanci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popsal jste obecný problém, který pociťujeme my všichni i mimo IT. Dnes si jdete koupit auto, a je horší než vaše staré. Jdete si koupit kilo mrkví do obchoďáku, jenže v tom kile je tolik vitamínů a minerálů jak v jedné mrkvi, kterou si vypěstujete doma na zahrádce. Všechno je to řízeno neustálou inflací v principu založeném na neustálém růstu na úkor kvality. Proto jsou tady kazítka, aby jste byl nucen si koupit znovu tu stejnou věc i když ta stará je v pořádku.
Jak to změnit nevím... asi defenestrací? nějakým restartem? Podle mě by stačilo aby zákonodárci tvořili zákony pro lidi, které by byly smysluplné, podíleli se na nich profesionálové z danách oborů a nikoliv herci. Pak to může fungovat, jenže to jsme zase u politiky a volbama nic nezměníte, když jsou tady lidi co se dají koupit koblihou.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to se zákony nesouvisí. Je to podstata zrychleného globalizovaného kapitalismu. Ten starý kapitalista, který viděl na trhu díru jako hrom a vyplnil ji dodávkou zboží nebo služeb, už dávno nemá šanci, na trhu už díry nejsou a proto je nutné vymyslet něco nového či spíš "nového" a přesvědčit zákazníky, aby to chtěli mít. A pak je třeba je přesvědčit, aby si na to vypůjčili. A pak je nutné zajistit, aby jim to nevydrželo a přesvědčit je, že potřebují nový model. Ten zákonitě nemusí být lepší, stačí to o něm tvrdit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ten "kapitalista" drive byl vetsinou majitel firmy a nebo alespon s tou firmou nejak uzce spojeny a rozhodoval z teto pozice. Takze mu na ni i zalezelo. Zalezelo mu na lidech, co v jeho firme pracuji. Dneska v drtive vetsine nic takoveho v korporacich neexistuje. Rozhoduji manageri, kteri dostavaji sve bonusy ne za to, jak se te firme bude darit v dlouhodobem meritku, ale jak si povede pristi kvartal. Hure pak, uz jen podle ceny akcii. Atd... dnesni logika korporaci je zalozena ciste uz jen na penezich, jako jedinem parametru. Kdyby mohli zamestnavat tucnaky, tak uz stoji u polarniho kruhu fabriky..protoze by je to vyslo levneji..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A když ten manažer udělá špatné rozhodnutí, které sice zlepší krátkodobé výsledky ale z dlouhodobého hlediska způsobí problémy, tak mu to vůbec nevadí, protože už je tou dobou dávno v jiné firmě za jiné peníze a v životopise má jen samé úspěchy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...a ještě to vyrobit v zemi třetího světa, aby se to muselo dopravovat přes půl zeměkoule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já sem pro restart. Na tohle bude třeba řádnej kopanec do slabin.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

reštart tu máte pri každej americkej finančnej kríze...prečo? aby sa mohli niektorí opäť rozbehnúť a opäť sa zmazať dlhy...a začať odznova. A globalizácia funguje len na splatenie dlhov. To znamená, že musíte zmeniť menu (nie v reštauráciách), celkovo, museli by ste zmeniť charakter peňazí, ale to celosvetovo, min. sa vrátiť k mene, ktorá je krytá zlatom. Alebo sú potom úplne iné koncepty-napr. neustály kolotoč peňazí v komunite (už som to tu raz spomínal tuším..jedna časť juhoamerického mesta a wiry v švajčiarsku sú taký príklad) ...lenže dinosaura na konci života už nepresvedčíte, že by mal niečo zmeniť, pretože sa mu zdá,že to beží fajn. A prirodzený odpor ľudí voči zmenám, ako vždy vyhrá..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsem vzal cestou 3.11 -> 95 -> 98se -> 2000 -> XP -> 7. Az do Windows 2000 jsem vzdycky upgradoval rad a bez vahani (i kdyz jsem s tim pokazdy uplne nespechal z duvodu slabyho HW) a mel jsem pocit, ze mi to neco dava (funkce, stabilita). Na XP uz to bylo az po SP2 a tak trosku pod tlakem okolnosti, protoze na W2k zacinali vsichni kaslat. Na Win7 jsem skocil hned pri vydani, protoze jsem zrovna obmenil HW a bylo mi jasny, ze XP uz budoucnost nemaj. Ale ze bych byl uplne nadsenej, to ani moc ne, nektery veci mi lezou na nervy doted. Ale dobry, system je to spolehlivej a za ty roky si nelze nezvyknout.

Pak ale MS chytil dotykove mobilni vzteklinu a jde to vsechno do haje uplne. Na Windows 8.x velmi tezko hledam nejaky klady, zato uzivatelsky rozhrani jde viditelne dolu. Windows 10 to dotahly jeste dal, prinosy opet nic moc (akorat tak DX12), vizualne totalni hnus a jako bonus si to jeste zije vlastnim zivotem a meni se to cloveku pod rukama. Takze pri srovnani jen tehle dvou, zlaty Windows 8.1. A pokud to pujde timhle smerem dal, budou jednou zlaty Windows 10. Ale ciste proto, ze ta dalsi verze bude zprasena jeste vic.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem se normálně přistihl, jak váhám, co jsou ty Win 8.1 zač :D A není divu, ty jsem totálně vyignoroval, až jsem úplně kvůli tomu humbuku kolem Win 10 zapomněl, že vůbec existují :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

shurin:

Tak BFU urcite riesia pikačoviny pri prechode na novy OS a z velkej casti to funguje ako popisujete. Ja osobne som ale pouzival len tie verzie Windows ktore mi vyhovovali. Windows 98SE, Windows XP(postupne SP0-3), Windows 7 na ktorom fungujem dodnes.

Windows 8 to bol na desktope otras= GUI katastrofa a ine na to nepoviem ani s odstupom času, Windows 10 mi tiez nevyhovuje a hlavne ta politika uzatvarania windows ako platformy ta ma doslova desi! Vecsina populacie si to neuvedomuje ale UWP + Store teda snaha uzatvorit Windows ako platformu v priebehu najblizsej dekady je obrovska vec ktoru vnimam velmi negativne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jistá část celého vtipu spočívá v tom, že se "staromilci" dostali ke svému "staromilství" tak nějak přirozenou cestou. Když jsem byl (podstatně) mladší, taky jsem miloval a musel mít nebo alespoň vyzkoušet všechno nové (nutno však podotknout, že to byla doba, kdy se člověk těšil i na každý nový patch, protože opravdu přinášel nové a užitečné funkce, opravoval reálné neduhy a případně urychloval chod ...zatímco dneska se člověk spíš děsí toho, co mu to zase zakáže, či "jen" roz***á...). Ale časem se ze mě stala konzerva, která se už nemá zájem hodiny hrabat v nastaveních a cosi pořád "štolovat a štolovat" aby to bylo o fous lepší. Konzerva, která nemá zájem u každé nové verze OS dobu zjišťovat kde je jaké nastavení a proč to zase funguje jinak, než je zvyklá. Zároveň jsem konzerva, která si uvědomuje jedno - Operační systém je jenom "vrstva", která zajišťuje komunikaci mezi mým HW a SW. A pokud to zvládnou Windows XP, nebo 7 - proč bych se měl BOHA patlat s nějakými W8+ ??? Že ty si chceš hrát s novinkami a jejich nedodělky ? Fajn, tak si hraj. Mě už to nebaví a proto mám doma 2x W7 a jedny XP (Wepos), které dělají VŠE co chci. Tož tak :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hurá! Vydrželi jsme to.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když myslíš, že je to důvod k jásotu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To dá rozum, že fanoušci MS budou nad takovou radostí skřípat zuby :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm a Windows jdou stejně stále zdarma upgradovat na W10. Jen musíte asi 5 sekund předstírat že jste postižený (žádná kamerová identifikace či kontrola motorických funkcí, je to jeden klik myší). Jen po Vás budou při případné kontrole chtít průkaz ZTP....asi...
https://www.microsoft.com/cs-cz/accessibility/windows10upgrade

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc predstirat, ze jste postizeny? Kazdy, kdo chce dobrovolne prejit na Windows 10 prece postizeny uz je (akorat ne fyzicky).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Mildo, tak to je hláška dne! :D :D :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to jde stale i bez jakyhokoliv predstirani. Staci vzit instalacku win 10 a bud udelat upgrade z aktivovanych 7/8/.8.1. Nebo spustit cistou instalaci a zadat platny seriovy cislo predchozi verze. Instalacky uz ms nepredela, jedine snad ze by to chtel blokovat na aktivacnich serverech...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si nikdy Windowsy nekoupil. Už skoro dvacet let jedu na pirátských a už vím proč. Je to trest za to co teď dělají za prasárny :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si koupil jedny - a to nejlepší Windows všech dob. A to, že i milovníci novinek, kteří označují lidi s odlišným pohledem na věc za "staromilce" vědí o které jde - svědčí o tom, že je tato verze vskutku THE BEST :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky nikdy zadny windows nekoupil ani sem k licenci neprisel koupi hw. Jednoduse proto, ze microsoft nikdy nevytvoril os, ktery by kvalitou odpovidal pozadovane cene :) Ted sice legalni vsude mam, ale to platil zamestnavatel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepocita se uz nekolik dioptriii jako postizeni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie som zástancom W10, ale ako tu čítam komentáre, niektorí pisatelia si snáď myslia že ďalšie windows budú určite lepšie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco někdo by mne mohl do podobné škatulky zařadit, můj postoj je trochu jiný. Mně po tom W10 extempore začalo být jedno, jaká anebo zda vůbec nějaká další verze oken bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi verze windows? Uz byla, akorat se taky jmenuje windows 10 a nainstalovala se uzivatelum uprostred prace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak co? ani tenhle krok nepřesvědčil Ježka používat windows?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samo že ne, a ani ostatní ne. Je to podobné jako by ti někdo odmontoval z auta všechny kola a taky řadící páku, a o chvíli později by ti tam tu páku milostivě vrátil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-) teda jedno nechápu, co lidi táhne furt to přirovnání ke světu motorismu, když to s IT nemá nic společnýho :-) (kromě toho že se do aut cpe čim dál víc elektroniky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu bys to přirovnal Ty? Myslím, že řidičem je téměř každý, takže všichni ví o co se jedná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to všechno plyne z jednoho starýho vtipu z let 90. (překvapivě stále aktuálního):

Víš, jak by to vypadalo, kdyby Microsoft vyráběl auta?
Zhruba stejně, jen by každá nová generace aut měla volant někde jinde... :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Volant ne a ani pedály (to je jak klávesnice a myš).
Leda by to nahradili touchpadem :-D

No a jen aspoň dodám, že řidič je skoro každý, ale aspoň na to dělá zkoušky, kdežto k počítači sedne každej blbec ikdyby byl negramotnej :-) (je to trochu mimo mísu, ale někam se vyzvracet musím :-D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve svém popisu operuji s "krabicovkami" - tedy NIKOLI s počítači na zakázku! ... Kdybys ještě věděl JAK a KDO ty počítače montuje, JAK a KDO ty počítače testuje, JAK a KDO ty počítače v těch Tescách, Oukejích a Pláneích prodává a JAK a KDO je (v rámci záruční doby) opravuje ... tedy měl hlubší znalosti problematiky - ani bys neměl potřebu ty blbé a negramotné "řidiče" komentovat :))))) Tím neříkám, že nemáš pravdu. Tím říkám, že kdybys opravdu věděl, tak se nedivíš :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se mi to zda a nebo tady nevidim zadny prispevek milovnika MS BTJ o tom, jak vsichni prohloupili, ze neupgradovali na Win10 a ted se jim ta jedinecna moznost vytratila..
:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi proto, že ho tady nikdo nechápe, teda možná až na pár vyjímek.Tak šel komentovat retro model Nokie od M$ na CDR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10tka sa mu zrovna upgraduje, tak nemôže :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem na něj myslel. Ale spíš bych hádal, že odjel na dovolenou. A na jeho notebooku se začaly instalovat win16 (tedy win10 build 1607), takže notebook nezvládá nic jiného a BTJ je bez spojení. Ale až se vrátí domů, připojí se na dost silnou linku a dá si notebook zase do pořádku, tak potom si to tady možná přečte o tom odpojování od internetu a zadupe mě do země.
Ale abych byl objektivní, přechod na Win10-1607 proběhl ve firmě k mému překvapení celkem hladce. Asi to už MS dává trochu dohromady. Říkal jsem šéfovi, aby s přechodem z Win7 ještě dva - tři roky počkal, že pak to bude o něčem jiném. Ale komu není rady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.