Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft opět optimalizuje své dotykové UI a ukazuje demo

Mohli by si dat tolko roboty a vyriesit aj iny usability paskvil, ktory sa do UI windowsu dotiahol z 8cky a totiz to, ze vo vychodzom nastaveni nie je zvyraznena aplikacia, ktora ma focus. Chapem, ze na dotykovom UI, kde ma clovek jedno okno na full screen je to zbytocne, ale pri desktopovom pouziti je to zabijak. Namiesto toho spravili, ze Microsoftne aplikacie su ofarbickovane, takze Outloocik a Wordik su modre, Powerpointik zasa oranzovy, Visual Studio pekne fialove. Takze ked si ich na dvojmonitorovom setupe naskladam napriklad 4 vedla seba, je to cele pekne farebne ako parky na jesen, ale jeden sa z toho vobec nevyzna, ktore okno ma prave input focus. Ceresnicka na vykale je, ze v ramci setrenia baterky v mnohych z tychto aplikacii po par sekundach necinnosti prestane blikat textovy kurzor. Jedina sanca je potom pozret sa na taskbar, ktorezeto tlacitko svieti.

To ale nepomoze, ked ma clovek napr. otvorene dve Visual Studia a ma zapnuty grouping okien na taskbare. Su tam dve, obidve pekne fialovucke, v ziadnom neblika kurzor a na taskbare svieti jedno fialove tlacitko.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Absolútny súhlas. Stalo sa žiaľ trendom, že každá appka si rieši hornú lištu vo vlastnej réžii a serie na systémové nastavenia. Presne rovnaký problém s týmto je totiž aj na W7. W10 zas v niektorých systémových oknách neberie do úvahy nastavenia hornej lišty okna - aj keď si nastavím farbu, aby sa dalo pekne farebne odlíšiť okno s focusom. Napr. ovládací panel to veselo ignoruje. Hlavne že má animovaný prechod pozadia, ktorý je radosť pri RDP na pomalšej linke. Celkovo je choré, že user si tieto animované efekty nevie nastaviť ak nemá admin práva. K*k*tyzmus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aplikacie z cias W7 tento problem nemaju. Nepamatam si, ze by som to videl na sudobom Worde / Outlooku v casoch, ked W7 boli novym systemom.

Customizovat ramcek okna slo viac/menej skaredymi hackmi uz vo Windowse 3.x, cize to nie je ziadna novinka, len sa toho masivnejsie zacalo pouzivat, ked chcel Microsoft "zjednotit look" novsich verzii aplikacii s Metro lookom Windows 8 a tym ho propagovat medzi tymi, co nanho este stale nepresli. Ani to nie je ziadna novinka, podobne sa spravalo tusim Visual Studio .not v casoch dvojlitrov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co ale Microsoft opomněl, byli právě ti uživatelé, kteří používali počítač i jinak, než prsty." Cize 98% zakaznikov a prave preto dopadol win8 ako dopadol.
edit: to som prehnal.. 99,9% zakaznikov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS nic neopomněl. Autoritativně rozhodl, že do pár let budou mít i všechny notebooky a desktopy (desktopy, které podle nich neměly existovat už několik let) dotykové monitory a šel podle toho. A tak vyrobili tebletový OS, který nafoukli na "skutečné" počítače, a dopadlo to podle očekávání.

Nejlepší je, jak se toho chytli autoři lehkého malwaru (Nazval bych to jako lehký ransomware s prvky adware mírně za hranicí zákona). Viděl jsem jeden "Klasický Start" pro W8, který skrýval, že je zkušební verze (asi to bylo někde v dlouém textu, ale jsem si jistý, že stav po uplynutí doby nezmínili nikde). Po měsíci přestal fungovat a nabídnul placenou plnou verzi. Problém byl, že po vypršení zkušební doby tento zkušební START přestal fungovat. Pokud uživatel nevěděl jak ten krám odinstalovat bez nabídky start, měl velký problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A najlepší bol "Start" na 8.1, ktorý po kliknutí hodil užívateľa napäť do metra. A MS to s výsmechom komentoval asi takto, že chceli ste tlačítko Start tak sme vám ho tam dali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, my sami nejlíp víme, co vy chcete :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já budu asi divnej, ale Windows 8.1 považuju momentálně za nejpoužitelnější Windows. Chybí tam jen nabídka start, což mi paradoxně nevadí, protože ta přestala být stejně smysluplně použitelná od doby, kdy se programy nevyhedávají v nabídce, ale ve vyhledávacím poli (tu nabídku tak znepřehlednili, že je rychlejší program najít psaním). Kromě toho je pro mě obrazovka Start takovou druhou plochou se spouštěcíma ikonkama.

Navíc Win8.1 mají podstatně blíž k Windows 7 než k Windows 10, ale zase mají pár vylepšení z Windows 10 (namátkou svižnější RDP, to mě asi tak pálí skoro nejvíc), takže jde o solidní kompromis mezi oběma OS. O svižnosti ani nemluvě, poslední verze desítek je už zase plesnivej pomalej moloch, Windows 8.1 jsou možná subjektivně ještě o štipec svižnější než Windows 7. A mně se teda podstatně líp spravujou :).

Ať je to jak chce, já na Windows 8.1 nedám dopustit. Windows 10 tak maximálně do verze 2016 LTSB. Asi největší problém Windows 10 je u mě ta pravidelná půlroční buzerace s povinným přechodem na novější verzi, proto preferuji LTSB/LTSC, když už to musí být desítky. Jsou prostě softy, které ty mezigenerační změny nerozdýchají a když se vám každý půlrok musí upgradovat OS, se kterým jsou pořád nějaký potíže (protože ty půlroční upgrady bývají kolikrát dost nedoladěné), tak to nepřipomíná stabilní odladěný OS ani omylem. Taková permanentní alfa, v lepším případě beta verze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne nejsi sam. Pouzival jsem 8.1 dost dlouho a k plne spokojenosti, nez jsem byl "donucen okolnostmi" prejit na LTSC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budu to mít podobně - „donucen okolnostmi“ :). Kdyby nic, tak tou poslední okolností možná bude konec podpory. Leden 2023. Pak se uvidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teraz idem jednu 8.1 preinstalovat na 10, lebo som tam nerozchodil novu HP tlaciaren a na 10nach isla hned. win8 bol najhorsi windows v historii MS, este horsi jak vista. Ta bola len pomala ale inak islo vsekto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vista byla hlavně nedodělaná. Do SP2 to nasadit někde v síti byl dost problém, protože při přenosu větších souborů uhnil MSklient... MS se nepoučil a tak s Win10 přešel na vydávání půlročních betaverzí. Kdyby je všem nenutil a podporoval nějakou stabilní verzi i pro obyčejné smrtelníky bez LTSB licence, nebyl by to problém

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

plne suhlasim, dokonca by som MS dal sancu vnucovat bezpecnostne aktualizacie... co ale urcite nemali mat moznost robit su aktualizacie na nove verzie. To im nejaky urad mal zakazat hned na zaciatku, ked nutili ludi prejst zo 7 na 10.. Vista... vista je kategoria sama o sebe, ale jej hlavny problem bol v pomalosti - co mozno ani tak nebol problem visty ako predajcov co ju parovali s 512GB ram.. A 8ka? zazil som, ze tlaciaren (konica bizhub 180volakolko) nesla zo zadnych USB a z predneho isla, pol dna som tam maturoval s 1 tlaciarnou, vyzeral som jak debil. Klient si musel mysliet, ze to je snad prva tlaciaren co instalujem vzivote
uz ked sme pri tlaciarnach.. v jednej firme mame neviemaku canon (novy pc a nova tlaciaren), po kazdej aktualizacii win10 tam treba ist, odinstalovat tlaciaren a nainstalovat spet, lebo nejde. Jednoducho by to bolo riesitelne, winupdate off.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tam to funkční start menu mám rád, takže preferuju 8.1 + classic desktop :-)
Win10 mi přišly OK tak s verzí 1511, to byl takový SP1. Pak toho přeorávání měli nechat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.