Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft pokazil tabletová Windows RT, míní ARM, ale může to zachránit

Ale houby, MS nic nepokazil, jen pokud to ma konkurovat tabletum s Androidem, musí to mit podobnou cenu! At vyhodi desktop, office, nechaji jen Metro a daji cenu max o 50$ vyssi nez Android se srovnatelnym HW...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predsa desktop a office sú predsa MS killer features

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desktop ne, ten tam je kvůli Office, které by MS nestihl udelat pro Metro...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...a Office jsou dnes už jenom přežitek z 90. let, kdy byl WWW v plenkách. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za posledni (a slepou) vyvojovou vetev internetu povazuju cloudy a tyhle webove aplikace .... gugl to samozrejme cpe lidem jak otekly, ale ve skutecnosti to nikdo nechce .... viz treba chromebooky s chrome os (webovym prohlizecem), tech se prodalo par kusu akorat v USA, v evrope se to neodvazili ani nabizet .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cpát vše do cloudu je samozřejmě nesmysl, ale zkuste si o u aplikací, kde nemáte přehnané požadavky na zabezpečení dat - vše se synchronizuje, data máte dostupná na všech zařízeních, i na těch která si ani neumíme představit. Ukládání dat do cloudu je budoucnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K datům u kterých neřeším zabezpečení zase nepotřebuju přístup odkudkoliv a z čehokoliv.

Budoucnost je IMHO v rodinných cloudech (cloud per house). Tak jako mají dnes rodiny společnou správu financí, budou mít společnou správu dat, certifikátů i rodinnou datovou adresu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cloud per house má oproti cloudu komerčnímu nevýhodu v tom, že pokud např. přijdou záplavy, tak přicházíte o všechna svá data. U komerční verze máte replikovaná data např. o 100km daleko, takže vám něco zůstane.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je uchylarna mit vzdalene word, tecka. Ok, jako nouzovka jo, ale jako denni chleba, je to nesmysl.
Co se tyce cloudu, tak data nekomu davat, je kravovina .....
Jedine co ma smysl je transparentne sifrovani a cloud pouzivat jenom jako backup lokalnich dat ....
Abych se spolehal jen na to, ze mi z tama ty data nikdo nekde vzdalene nesmaze, je lidska demence .... jakze to dopadl ten redaktor, co mu kdosi smazal ten apple cloud a prisel o vsechny data a fotky za cely zivot, decek, z dovolene atd? To by melo byt hlavni varovani pred tim, spolehat se na nejake virtualni uloziste.

Pouzivat cloud, kuwa proc tomu rikat cloud .... proste vzdalene uloziste jako sifrovany backup, jsem vsema deseti pro .... pouzivat cloud pro posileni webovych sluzeb, coz byla patrne puvodni myslenka, taky 100% pro ..... ale pouzivat webove aplikace misto tech klasickych a mit svoje data nekde u nekoho ciziho a doufat, ze mu je nekdo neukradne, nesmaze, nezneuzije .... to je totalne uchylne .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U komerční verze vám ta data zase může promazat provozovatel, i to se děje. A ti, kteří žijí v záplavové zóně a můžou tak přijít o celý barák, asi nebudou řešit ztrátu nějakých dat ne, když jim je šumák i barák.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to je to samé, jako když vám data smaže někdo z rodiny. Ne, opravdu se nesnažím hájit svůj názor jakýmkoliv argumentem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to nahradit MS Office nějakýma Google Docs, to je z bláta do louže. Kancelářské balíky vznikly proto, že člověk měl u sebe na počítači nějaká data a chtěl je publikovat (výsledky firmy, úkoly pro jednotlivé pracovníky na příští týden, recept na domácí štrůdl, seznam čítů do Dooma, návod k patnáctému levelu Goblins, whatever) a tak spustil Text602, tam to všechno napsal a uložil na disketu nebo to vytisknul na jehličkové tiskárně a tak to mohl někam přenést a někomu dát.

Dnes, když jsou počítače spojené, už je potřeba vytvářet nějaký dokument zcela minimální - finanční data jsou v účetním systému, na plánování práce pracovníků jsou fantastické webové aplikace s rozhraním pro smartphony, na recepty jsou buď specializované servery, nebo to plácnu na blog, facebook nebo google+, číty na hry a postupy se řeší pomocí různých fór a "do Wordu" to dá dnes už jen člověk ducha mdlého.

Takže z celého spektra využití Office zůstal dnes už opravdu jenom zlomek - prezentace firmy při prodeji produktu, manuál, možná nějaká školní práce, u které je ale stejně lepší (La)TeX. Ne že bychom se bez Office zcela obešli, ale zlaté časy Wordu už jsou za námi, nebo aspoň teda minimálně za mnou. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teda pardon, ale hloupejsi a omezenejsi nazor uz jsem dlouho necetl. Zkuste se zeptat lidi ve firmach na co office pouzivaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sem zvědavej, jak bude microsoft konkurovat tabletům s IPS displejem 2048x1536px za 4000 Kč.

http://www.ebay.co.uk/itm/Window-N90FHD-Quad-Core-A31-Tablet-PC-9-7-Inch...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videl jsem recenzi podobneho tabletu s dvoujadrovym A15 a pry to neni zadna slava .... tohle ma 4x A7ku .... to bude totalne nepouzitelne, android na to neni staveny.
Jinak proc by mel microsoft necemu takovemu konkurovat? To rozliseni to nezachrani, IPS je kazdy tablet a co jako? 4k neni zadna slava za nejaky neznackovy smejd. Ten ASUS s WRT stoji kolem 7mi ..... osobne bych si koupil radsi ten. Ma GPSku (to ty cinske smejdy nemaji zadny), dvojnasob pameti a neni to z ciny z ebay:o)
Ani bych se nedivil, ze kdyz jde o normalniho vyrobce a ne cinu, tak jsou mozna ty windowsy levnejsi nez licence na android;)
Kdyz chces nejaky trosicku lepsi tablet, tak je to treba neco od samsungu, ale to je za cenu plnokrevneho x86 windows tabletu s brutalne vyssim vykonem a vetsi vydrzi a navic lehcim .... napriklad W510 ..... jako rozhodovat se mezi ARMandroidem a x86 s windows, pokud ten android neni aspon 2-3x levnejsi, tak to je no-brainer;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč to bude totálně nepoužitelné? Na co není android stavěný? Měl jste někdy nějaké zařízení s androidem v ruce?

Plnokrevný x86 tablet už pár let mám (W500), a to pěkná cihla, váží 1 kilo. A stejně jsou na tom i ostatní x86 tablety s vyjímkou tabletů s novým atomem jako např W510, ovšem atomy mají stále stejnou zastaralou grafiku, která neutáhne ani v 2D FullHD rozlišení a proto mají všechny tablety s atomem rozlišení max 1366x768 nebo 1200x800.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak nikdo nemuze snad pochybovat o tom, ze atom zvladne prehrat vsechno .... ale jo, i grafika by to mela zvladnout (http://www.imgtec.com/powervr/powervr-technology.asp) a dokonce vypada, ze je hodne dobra ..... ono to zvladaji v pohode i ty grafiky na androidech (neverim, ze by za poslednich par let vysla grafika, co by neco nezvladala), ale na androidu je zahakovany systemovy prehravac, ktery pokud neco nesmyslne nepodporuje (treba DTS, MKV, titulky ....), tak mas smulu a muzes si nainstalovat ryze SW prehravac, ktery ale bude tak pomaly, ze to zas nepojede a navic ti hned vytriska baterku. Na windows, aspon teda na plnokrevnych, mas primy pristup k HW, takze by to s prehravacem nemel byt problem, muzes pouzit MPC, VLC ..... atd s vlastnimi kodeky .....

Co se tyce androidu tak jeden telefon s tim ciste nahodou mam ..... problem vysokeho rozliseni je ten, ze to zatezuje neumerne system .... pravda, kdyz je dobre napsany, tak nejake posouvani obrazovek je v podstate uplne zanedbatelne, ale kdyz si vemes, ze nejaky pitomec vyrobi 5" smartphone s fullhd rozlisenim, tak je to docela tragedie! Hlavne pro hry ... ve fullhd hrach maji problem mnohdy i desktopy a oni to rvou do telefonu, to je fakt k smichu:o) Pritom pridana hodnota je 0 (slovy NULA), ale naroky na CPU a GPU jsou astronomicke (proto uz mozna tusim, proc furt jdou tak nesmyslne za vykonem do blbych smartphonu). Mam telefon s DPI cca 250 .... coz je za hranici rozlisitelnosti jednotlivych bodu a je to zcela hladke.
No a ted si vem, ze nekdo vyrobi treba takovouhle zrudnost s fullHD (http://www.androidmarket.cz/mobilni-telefony/fujitsu-nxui-prvni-telefon-...) .... to uz je fakt na ranu pesti, vykon musi mit zbytecne ctyrnasobny, ale efekt je uplne stejny nez stejny displej s podstatne nizsim rozlisenim .....

Treba vubec se MS nedivim, ze nepodporuje fullHD na WM, pokud chces tablet, dej si tam klasicke nebo aspon WRT, pokud mobil, tak je u uhlopricky max 5" fullHD uplne na hovno a navic by neumerne a zbytecne zatezovalo system a zhorsovalo UX.

Treba ipad, ktery apple nazyva retinou ma jen o neco vyssi nez fullhd rozliseni, ale na 4x vetsi plose:o) Tu je krasne videt, ze vyrobci uz fakt asi nemaji co noveho nabidnout, tak vymysleji uplne renaultoviny, aby ospravedlnili novejsi a JEN teoreticky vykonnejsi procesory a vyssi rozliseni ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Heh tak jsem si popocital a ta fullhd zrudnost od fujitsu ma 479DPI ... a apple retinou (kde tvrdi, ze uz nema smysl jemnejsi rozliseni u LCD) nazyva 264DPI:o)
U toho fujitsu by na retinu stacilo 1058x595 rozliseni .... 1.8x nizsi nez full HD, 3.3x min bodu = stacil by hardware o tretinovem vykonu a bylo by to UPLNE TO SAME:o) S vyssi vydrzi na baterku, nizsimi naklady .... ano, na papire by to nevypadalo tak freecoolinove:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Atomy mají stále stejnou architekturu od doby, kdy byly poprvé uvedeny na trh, takže stále mají grafiku z roku 2008, včetně grafiky. Max rozlišení digitálního výstupu atomu je 1366x768(http://www.anandtech.com/print/2889). Microsoft podporuje fullHD rozlišení na tabletech, viz. třeba W700, akorát ne na tabletech s Atomem.

Na androidovi mají samozřejmě aplikace přímý přistup k HW a taky spousta aplikací toho využívá, podívejte se na marketu, kolik různých kodeků (tzn. binárních nativních knihoven, optimalizovaných pro architekturu CPU/GPU) je k dispozici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coze? Co to placas? Se podivej do toho odkazu, tam je powervx grafika .... ta zvlada nekolik video streamu soucasne podle toho clanku!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podívejte se na ten článek znovu a hledejte "digital output limitation". Radši sem ten odstavec zkopíruju, zřejmě vám moc hledání v anglickém textu nejde.

Max output resolution is also limited. The best you can get over a digital connection (HDMI/DVI) is 1366 x 768, over analog VGA you can do 2048 x 1536 (only 1400 x 1050 on the N450). It’s a curious coincidence, Poulsbo also had a 1366 x 768 digital output limitation.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A joooooo, mas pravdu, uz to tam v tom clanku vidim ..... ale je to dost v kontrastu s timto http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort 3840×2160×30 bpp@60 Hz ..... ale hlavne s timto http://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution

:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam jeste 1 jadro ;-))) ... a nejsem si jist, ze Allwinner je i neco jineho, nez 1 jadro, pokud vim, vicejadra se ted do levnych tabletu tlaci rockerchip ;-)

No a i to 1 jadro je OK, pravda, 4.0.3 byla otresna, ale za tro muze nadroid, 4.0.4 je lepsi a kdyz jsem na to dal 4.1 tak to jelo uplne super, jenze mi tam nefungovala akcelerace grafiku (manli400), taze to nezvladlo HD video ;-(((( ... no ale s tim by to nemelo chybu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc by neco vyhazoval? Dyt je to jedno, ten OS tam nic nestoji, pocitam, ze WRT bude tak za dve tri kila, a klasicke W8 do petistovky v te cene .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a já bych tam ten desktop a office nechal, jen tu cenu ať dají STEJNOU ;)

btw pokazil/nepokazil to je věc názoru, můj je že to de s mrkvosoftem do sraček (WinRT, WP ale i W8 podle mě nejsou zrovna doladěné produkty) ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo jenze MS nezije z reklamy jako Google, proto si nemůže dovolit davat systém "zdarma" (vim ze ani Android není zdarma)... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Android je GNU a tedy je zdarma ;-))) ... M$ to muze dat zadarma, vydela na shopu, stejne jako google.play ;-)) a ne reklama ...

a vyhoda gpoogle.play je ta, ze free programy tam jsou hostovany zdarma, zatimco u appstore to musi vyvojar dotovat myslim 3$/app/year ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že to pokazili hlavně cenou. Sám jsem o tom uvažoval... do doby než mě probrala ta cenovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, k W8 by se nemel vyjadrovat redaktor, ktery nikdy windows nepouzival, IMHO:)
Jinak RT jsou zamerne spatne, aby se prosadilo vice x86 na tabletech:) A to jen a jen dobre.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba já používám Windows 8 od doby, co vyšly. A můžu zodpovědně říct, že Windows 8 jsou třetí nejhorší OS v historii Windows (první byly Windows ME, druhý Windows Vista). Microsoft zjevně předpokládá, že notebooky, desktopy a tablety se budou ovládat stejně. Špatný předpoklad.

Když si člověk odmyslí celé to Metro a vše, co s tím souvisí, jsou Windows 8 srovnatelné s Windows 7 (něco lepší, zpravidla pod povrchem, něco horší, zpravidla kosmeticky, ale dá se to). A když už mám na notebooku originální Windows 8 Pro, tak je tam nechám (nemá pro mě význam je nahrazovat sedmičkama, v zásadě bych nic kromě kosmetické přehlednosti nezískal). Prostě ignoruji celé slavné Metro a snažím se to používat jako Windows. Windows 8 jsou fakticky sprsk dvou operačních systémů, které se nikdy neměly stát jedním.

A z tohoto důvodu bych si také tablet s Windows RT nikdy nekoupil. Je v něm totiž výhradně to, co ignoruji, a není v něm to, co bych chtěl, aby tam bylo (totiž použitelné Windows). Celý koncept Metra, zejména způsobu instalace aplikací a podobně, se mi bytostně příčí. Tohle neakceptuji, i kdyby skutečně kůň zvracel v barvách francouzské trikolory.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale není problém Win RT, ale spis problém uzivatele pro kterého nepredstavuje tablet pouzitelne zarizeni... Win RT ma presne stejny koncept jako iOS, nebo Android. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, to bych netvrdil. Třeba iOS se ani náhodou nesnaží tvářit jako dvojče desktopového MacOS X. Win 8 naopak dělají dojem desktopových Woken, což RT tak úplně nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s RT to fakt podelali .... jestli neotevrou desktop, tak se nema sanci prosadit ..... ale, komu by to vadilo? Mi teda vubec nebude vadit, ze nebudou vznikat nekompatibilni windows programy .....

OSVICENI!!!! heh, tady je odpoved, MS asi taky netouzi po tom, aby se platforma rozstrelila ... evolucne ma byt platforma jen jedna! SHIT, ja vlastne taky nechcu, aby pak byl pro windows nejaky vychytany program a jel jenom na posranem ARMu (u metro aplikaci je to fuck, .NET je platformove nezavisly) ..... HEJ, DOUFAM, ZE MS NIKDY WRT NEOTEVRE SVETU A ZE TA PLATFORMA CHCIPNE TAK JAK BYLO PLANOVANO!!!:o) ARM je nekompatibilni bordel, doufam, ze uz ho intel a amd setrou z povrchu zemskeho, NECHCEM, OPAKUJU NECHCEM, DALSI NEKOMPATIBILNI PLATFORMU!!!:) At si tam sachujou neco s androidama ve firefoxech a ubuntach a podobne, ktere nastesti ve windows jdou pustit, ale at mi tam neserou dalsi HW platformu:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozno MS chce do buducnosti mat tieto moznosti, ktore sa logicky ponukaju:

Win X86 - pre intelove PC, tablety a servery s Desktopom aj Metrom
Win RT - pre ARM servery s Desktopom a Metrom, pricom Desktop neotvori pre vsetkych, ale len pre partnerov (cize pokracovatel sucasneho RT)
Win RT.2 - pre ARM tablety a smartfony iba s Metrom bez Desktopu, cize nejaky pokracovatel Win Phone
Win x86.2 - pre X86 tablety a smartfony iba s Metrom bez Desktopu, cize nejaka verzia WP na x86 platforme (zatial nie je ale urcite to v MS ignorovat nebudu)

Pointa bude v tom, ze Metro aplikacie budu navzajom kompatibilne cez vsetky platformy (snad s poznamkou, ze programatori budu musiet kompilovat dvakrat pre X86 aj ARM)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nedelaji ten dojem spis lide co pisou recenze? Osobne neznam člověka co by na tabletu chtěl desktop. On sam MS při predstaveni potvrdil ze tam je desktop jen kvůli Office, a v nasledujici verzi nebude... To jen na IT webech si stezuji ze bez desktopu je tablet s Win nepouzitelny, nejak jim ale nedochazi ze tablety s klasickym Win tady byly vždy a nikdy se nesetkaly s uspechem, prave proto, ze desktop nejde rozumne na tabletu ovládat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lenze ako sa mi zda, cely Win RT je vlastne kompletny, teda je rovnaky ako Win 8 pre X86, jediny problem je v tom, ze tam nie su ARM Desktopove aplikacie tretich stran, a to nie preto, ze by to nebolo mozne, ale ze to MS nepovolil.
Mozno by stacilo uviest inu generaciu RT zariadeni s tym, ze tam Desktop nebude vobec (aspon by RT nezaberali neskutocnych 10GB+ na disku). Na tabletoch samotne Metro bude stacit, ale v Microsofte sa im urcite bude hodit mat komplet Windows pre ARM (ked uz na nic ine, tak aspon do zalohy, keby to z Intelom islo dole vodou, a taktiez ako zaklad pre ARM Win servery, kde uz ma Intel vysoku konkurenciu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mylný dojem vzniká podle názvu. BFU pochopitelně nejsou schopni rozlišovat mězi mnohými verzemi operačního systému a na jaké CPU platformě to běží.

Osobně také považuji desktop na tabletu za zbytečnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano měli to pojmenovat Windows Tablet 8 a bylo by to každému jasne, podobne jako nikdo nehleda kompatibilitu se starymi aplikacemi u Windows Phone...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tablet taky ne, to už je takový kombo "bordel v bordelu" (prášky, tužky, do toho xpéčka tablet pc a ještě k tomu další tablet edition). Vůbec si nedělám iluze, že by si MS nedokázal správně a výstižně pojmenovat produkt - spíš jde o to ten chaos v tom nechat páč pako neví jestli je to rt nebo 8 takže ani nedokáže říct který jsou horší a aby nevypadal jako blbec tak bude prostě říkat windows jsou dobrý (špatnej tablet by si přece on nikdy koupit nemohl!). A mezi náma RT si za vlastní peníze koupí opravdu jenom zoufalec ;) Posledně se mi kamarád chlubil s tabletem za deset ve slevě a ve finále ať jsem ťuknul na jednu z 24 ikonek na první obrazovce tak nefungovala ani jedna včetně hlasového hledače. Jako pěkný to je, ale ještě tak vědět k čemu to vůbec je :D Minule bylo zaklínadlo LED, teď to bude RT ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ME jsem nikdy nemel, ale nebudu to kritizovat (nebo chvalit) jen na zaklade spatnych "recenzi" ... podle tech by byly XP zdaleka nejhorsim systemem, protoze by to byly jen omalovanky, ve kterych nejde kvuli DRM, prehrat ani normalni video ..... ano, toho byly plne internety pred 10+ lety:) Ani bych se nedivil, kdyby i nejaky takovy clanek byl na CDR, sak muzes pohledat:o)
Zacinal jsem od W3.11 a krom ME a starych NT jsem mel snad vsechny desktopove verze (dokonce mezi W98 a W2000 jsem mel neblahe linuxove obdobi, na ktere nerad vzpominam:). O vistach jsem toho taky mnohe precetl a clovek by nabyl dojmu, ze byly spatne. Osobne si myslim, ze byly vsutku revolucni, protoze konecne prinesly nejake bezpecnostni zasady, naucily programatory psat sve aplikace podle doporuceni, do spravnych adresaru, pouzivat spravne registry atd atd atd .... z technologickeho hlediska to byla revoluce. Z uzivatelskeho to bylo horsi, protoze na klasickeho BFU vyskakovaly bezpecnostni hlasky UAC (ktere si mohl i BFU naklikat a vypnout) .... myslim si, ze to mohli vymyslet lip, ale svuj ucel to splnilo. Kroutim hlavou nad tim, jak lidi radi rikaji, ze W7 byly dodelane visty .... to je naprosta kravina, to by se dalo rict o kazdem novem systemu (nebo cemkoliv), ze je to dodelana stara verze ....
W7 byly proste uzivatelsky privetivejsi a zase posun dal. Ruku na srdce, visty BYLY lepsi nex XP, o tom snad nemuze byt ani nejmensi rec, bezpecnejsi, novejsi .... kdyby usmernili UAC, tak mohly byt i lip prijaty verejnosti ..... ale tak jak rikam, to je spis chyba programatoru, ze nepsali podle doporuceni a taky do te doby chyba MS, ze to nevyzadoval a stacil jeden superadmin ucet ..... nastesti, tyhle doby uz jsou za nama ....

Ale pokud nedokazes zkousnout to, ze visty byly revoluce, tak W8 ji 100% jsou! Je to prvni a zatim jediny plnohodnotny operacni system, ktery lze ovladat I (ani nevim jak to 'i' vic zduraznit) dotykem. To jiny OS neumi.
Naprosto nesouhlasim s tim, ze by se ty dva zpusoby nemely spojit, to je uplne mimo. Uz tu jsou tablety s i7kama, ktere jsou drtive vykonnejsi nez prumerne desktopy ... a takovy tablet muze fungovat jako tablet nebo jako desktop = je potreba na to mit i operacni system a tim jsou dnes pouze a jenom ony slavne Windows 8:) Kdyz to zarizeni budes pouzivat jako tablet, tak na tom nikdy nebudes programovat, nikdy nebudes hrat 3D strilecku (tim myslim hrat s mysi a ne ty mobilni parodie na hry) atd ..... budes se klanit az na zem, ze mas metroidni prohlizec, ze mas metroidni dotykove programy na prehravani videii a dokumentu, ze kdyz tam mas SIM kartu, ze jsi v sandboxu a nevycuca ti nekdo na zlutou linku vsechny penizky za clanky na cdr:) atd atd atd ..... a naopak, kdyz to doma zadokujes k monitoru, klavesnici a mysi, tak nedas dopustit na klasicky desktop.

Trochu nechapu, ze to nevidis. Nikdo te prece nenuti pro metro aplikace, kdyz nechces, nemusis si ani zakladat live ucet a budes v pohode s desktopem. Nemam dotykovy monitor, tak jsem tam taky nic neinstalovat, ale to neznamena, ze to neberu jako revoluci a jako jednoznacne pridanou vec. Ano W8 jsou o dva roky novejsi a lepsi W7 + novy dotykovy sandboxovany framework (zase se da rict, ze jsou to dodelane W7:) .....
Mozna nad tim metrem moc premyslis, ja nad nim taky premyslel, az ted zjistuju, jak je vsechno intuitivni. Tak napriklad. Visty prisly s novou, znacne vylepsenou nabidkou start .... od te doby, co jsem si na ni zvykl klikam na klavesu 'win' a pisu 'wo' a enter a pusti se word ... jak snadne. Presne tohle funguje i ve W8 ... win+R funguje, proste vsechno, na co je clovek zvykly od minula .... kdyz jsem klikac, tak najedu vlevo dole a kliknu a zas pisu .... nebo WIN+Q a mam komplet starou nabidku start .... akorat vetsi a ve fullscreenu .... absolutne zadny problem. Akorat se pro me zmenila nabidka start, je ve fullscreenu (no a?), je nakesovana od zacatku, uz se mi nestane, ze kliknu a cekam nez se natahnou ikony atd .... mam tam zive dlazdice misto tech stupidnich plochovych gadgetu z W7 ... muzu si tam pripnout jakykoliv program ..... Jedine co si musim zapamatovat, ze kdyz chcu neco vic nastavovat v desktopu (typicky ovladaci panely), tak vlevo dole, pravym a jsem tam ... i uplna lama si to pak muze pretahnout na plochu a nebo na metro nabidku .... a ovladaci panely a vlastne vsechno ostatni desktopove je z 95% spolecne jak bylo ve W7 .... nebo to ti fakt tak ta full screen nabidka vadi?:o) Tomu neverim. Navic cena je doslova luxusni, jeste mam 10 licenci po trech kilech az to budu nekde instalovat:o)

Navic W8 vypadaji proste nadherne, ostre hrany oken, vypada to moderne, symetricky (prvni zakon krasy;), metro, dlazdice, symetrie, proste parada .... troufnu si tvrdit, ze W8 je graficky a esteticky nejhezci system (a to si tam zaradim klidne i ty mobilni androidy a podobne zrudnosti). Linux bez komentare, android to same, hnus, rozhazene objekty po plose, neni v tom zadny system ani zakonitost ... apple? Desktop jeste ujde, ale ty tablety a telefony? Ja kdyz to videl poprve, tak mi to pripadlo jak ty detske tablety z tesca ... uz jsem cekal, ze kdyz na neco kliknu, tak to udela: "kravicka dela buuu", "pejsek dela haf haf" .....:o)

Jinak na WRT mam stejny nazor, chybi tam ta svobodna aplikacni vrstva desktopu (ale i kdyby byla, tak pro to nejsou veci pro ARM) .... mozna to dela MS zamerne, aby ukazal, ze ARM nema budoucnost:o) Jinak koncept metra povazuju veskrze za genialni, aplikace jsou kontrolovany, takze se tam nedostane vysloveny bastl, co by zajebal system, bezi super rychle v .NETu, je nad nima kontrola, nemuzou delat bordel a maji dotykove ovladani ..... no a komu se to nelibi, tak ma desktop a muze si tam carovat mysi (ale nikomu nic nebrani udelat dotykovou apku pro desktop ze) ... teda pokud nenaletel na armovany WRT tablet:o)
Ale jo, tak obcas maji taky sve mouchy, ale co nema ze? Jsou novejsi, hezci, zkratka lepsi a az nekdy budu mit i dotykovy tablet nebo pokud zacnou vyrabet dotykove monitory, tak budu uplne spokojen:) K W7 bych se uz urcite nevratil .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kuwa, ja su cyp, to tu neni nejake omezeni na delku textu?:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

precetl jsem si ty nase reakce v trosku hloupem poradi - tedy prve odpovedel na tvou reakci u meho prizpevku a az ted precetl toto - .... a vesmes musim rict, ze poprve vidim, ze nekdo tak pekne a presne popsal smysl metra. Obvykle uz penim, kdyz opet nekdo pise "ta nabídka start je nejaka jina"....a přitom ocividne nepochopil o cem to je. A jeste radsi vidim, ze se nekdo nenechal uhnat stadem ovci a vidi co Windows Vista byly opravdu zac! Slava technologickému pokroku.

Sice s tou estetikou bych tolik neprehanel - koncept metro vizualne je genialni, zejména kdyz designove principy popisovali na prednasce v barcelone primo designeri, presto bych ocenil moznost volit barvy dle svého, stejne jako pozadi ... individualizace "osobního spolecnika" je dulezita...no proste mi to chybi/nevyhovuje zcela co je integrovano (tajne si myslim, ze se to umyslne nechava jako "revolucni tahak" pro WRT 2)

Hodne hezky popsane! Souhlas snad az na tu plochu na arm tabletu ... dneska jsem dal sbohem sve starsi Iconii s W7 a popravde, ovládat plochu dotykem je fakt opruz a to je to jinak docela dost vykone PC x86 (AMD Fusion). Nahradil jsem Asusem VivoTab Smart (Atom s W8) a zatim je to prijemnejsi diky uzitelnosti dotyku. Ja tu svobodu asi ozelim na tabletu...respektive, tesim se na rozvijeni novych svobod v ramci metra :-D

Skoda jen, ze neexistuje treti varianta, která by dala tu spravnou svobodu pro bussines reseni... tam kde Windows Embedded jsou poněkud tezkopadna sranda.

A jeste jedna myslenka .... chte nechte, Metro je o zisku z prodeje aplikaci. Sic je urceno "méně sikovnym" masam, které si drahe PC programy asi stejne nekoupi, presto masam ochotnym utratit dvacku za blbost co dela legracni zvuky na dotek. Myslim, ze vidina znacne vydelecneho ekosystemu tak nejak neguje jakekoliv predstavy o desktopu/plose, nebo onom oblibenem "uz aby to v pristi verzi odendali" .... myslim, ze těmito smery se opravdu aktualne nemiri damy a panove....smirte se, metro prave prijelo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smysl a prinos windows marketu vidim jako celkem veliky ..... pochopitelne taky pro MS s jeho provizi:) Ale i pro normalni lidi. Prece se v marketu daji pro/davat vsechny aplikace, i ty klasicke pro desktop. Kazda takova aplikace je podepsana, vi se kdo ji udelal, nekdo si musel zaplatit developerskou licenci ... tak je velka sance, ze se tam nebudou objevovat veci typu registry cleaner, virus removal, sexik.exe a podobne haveti:o) Navic dava sanci i malym vyvojarum k jiste monetarizaci;) Preci jen je vetsi lakadlo utratit pajcku za nejakou vec na marketu, kde to je kryte a na jeden klik nez na nejake podivne strance vyplnovat cislo sve karty, byt by to byl jenom za dve petky:o)

No a do budoucna je potreba pocitat s tim, ze se budou vyvojari vic soustredit na metro (dotykove ovladani), to je vcelku pochopitelne .... ti lepsi si daji tu praci a udelaji templejtu i pro klasicky desktop a nazerou se vsichni;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BTW, jaky je ten VivoTab (mas ten s tou klavesnici s baterkou)? Predpokladam, ze video prehraje vsechno (1080p MKV s DTS zvukem), ale jaka vydrz? Zkousel jsi neco takoveho? Jestli to treba musi valit i CPU, tak jestli treba neni pak vydrz jenom hodku a pul nebo tak neco:o)
Jde mi o to, ze kdyz ho nebudu mit u nabijecky, tak budu bud brouzdat po netu nebo cumet na nejaky film ... co taky jineho s tabletem delat ze?:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon ze debata pro ostatní ujizdi off topic ....

S tim marketem je to presne jak rikas ... popravde jeste sam jsem nedospel myslenkove k tomu, ze jednoho dne bych se realne chtel zivit "malejma" aplikacema pro Store/Market/Play... ale jelikoz jednim z mych konicku je WPF(ktery pohani velkou cast W8), tak aktualne je představa par peknych W8 appek z vlastní ruky docela lakava. Jen ten power user ve me si porad rika, ze sam vlastne v Metru zit jeste nechce ... odtud dále to zacina byt znacne filosoficke :-D

VivoTab Smart ... zrovna včera po dopsani vseho zde, jsem ulehl a zacal prolezat sitovy disk (WD MyBook) co by se dalo tak prehrat. Sel sem na to prez metro a market a prehravat dokumentarni film v HD slo na první pokus (aplikace Multimedia8). MKV prehravac pro metro je trosku orisek - cti "nechtel sem zatim utrácet" - nicmene Haali matroska spliter nainstaloval a MKV jede skvele i ve WMP se vsi akcelerovanou paradou. 1080p verze Benjamina Buttona nebo bojove sceny v SW:Epizoda 3 - oboji v stredne vysokych datových tocich (cca 15GB na film) není problém prehrat i prez wifi. Zcela plynule, velice prijemne.

V porovnani s onou Iconii je zde rychlejsi procesor, ale Iconie mela Radeon v ramci APU, tam trosku vedla. Celkove ma Vivo vyssi wokeni user experience index.
Provoz na baterie je lahoda, ačkoliv se hure porovnava, protoze se tablet svým uspavanim chova jako telefon...nicmene o stavu si obvykle rekne az druhy den. Iconie mela vydrz tak 8 hodin - tedy jako bezny netbook. Atom ve vivotabu ocividne i méně zere a hreje - nemá zadne další chlazeni - iconie cas od casu protočila vetrak.

Proste je to cistokrevny tablet s velice dobrejma schopnostma .... a kdysi sem si rikal ze urcite omrknu Surface PROm az k nam dorazi (dneska usmevna myslenka)... ale tohle ac znacne "slabsi" dost mozna bude na vyblbnuti stacit.

Ad klavesnice/dock - ac youtube videa prve ukazovala dokovaci konektor a dokonce kolovali zvesti o tom, ze primo s klavesnici se prodávat nebude, ale pujde koupit klavesnici z vyssi rady .... chyba lavky a zrejme i zmateni nazvu, tedy tenhle kousek za cca 12K (Asus VivoTab Smart / ME400C) ma 1x microUSB, 1x microHDMI a 1x 3,5Jack. Takze dock a klavesnice se nekona, ... dokonce USB Host/Otg kabel není v baleni a po dokoupeni konstatuju, ze pri "hostovani" nelze tablet napajet/nabijet (to je taky důvod proc mi zustal a nesel do produkce). Dokonce pri pripojeni k velkému PC prez USB se VivoTab prepne pouze do rezimu "napajeni" ale nikoliv "nabijeni" (a to muj stroj krom dvou USB3 konektoru nemá snad zadny USB port, ktery by nebyl soucasne "powered").

A abych se vratil trosku k tématu ARM + WinRT....sice sem tady "plochu" pouzil zatim jen pro ono HD video a pro ocumovani ovladacich panelu. Predstava ze bych tohle dostal pouze s ARMem a pouze s Metrem za tyhle peníze se mi uplne nelibi. Na to asi jeste nejsem dost velky konzumak ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

On ten s tou klavesnici je asi az ta verze 11.6" (a to uz bude teda fakt velka krava).
Da se tam zjistit, jak moc to vyzira baterku pri prehravani toho filmu? Jestli to jede pres grafiku nebo pres CPU ..... proste jak dlouho by to vydrzelo?:)
Presne na ten ME400C kolem 12k jsem se dival a vypada velice dobre. Jestli to dobre chapu, tak se to nabiji jenom pres ten microUSB .... no, furt lepsi nez treba samsungy, kde si clovek musi tahat extra nabijecku. Zajimalo by me, jestli kdybych tam pripojil USB rozdvojku a k jedne pichnul nabijecku a k druhe treba klavesnici nebo externi disk, jestli by to nabijelo (nebo aspon napajelo) a zaroven to fungovalo i jaho host a mohl z toho disku cist.
Jeste jeden dotaz, ma to GPSku? Ve vsech ceskych eshopech pisou, ze ano .... na asusu pisou, ze "supported", na vsech zahranicnich eshopech pisou, ze ne a ve vsech recenzich, co jsem zbezne prolitl se o ni radsi vubec nezminujou:o)
GPSka by se hodila, ale kdyz nad tim hloubej premyslim, tak bych se bez ni nejspis u 10" tabletu obesel. Chtel bych radsi 7", to jde fakt strcit do kapsy a jit treba na kesky nebo to hodit jako navigaci do auta .... 10" uz je fakt celkem velka krava, co se do kapsy nevejde a v aute by dost prekazela. Navic u windows nevim zatim o zadne free navigaci, takze by to asi nebyl deal breaker .... ale treba takove 3G by se hodilo, nicmene muzu to na ceste spojit s telefonem (tohle aspon ten android nejak zvlada:o)
A na ty cesty za keskama nebo jako navigace, bych asi poridil neco kolem 3-4k 7" s androidem (kdyz s windows se zatim nic nerysuje) a GPS, kde je gugl navigace (ktera sice stoji za dve veci, ale lepsi nez dratem do oka), nejaky slabsi serial se tam taky bude dat prehrat a vejde se to do kapsy. Celkove za 15-16k by to nebyl spatny kombo kauf .... kdyz si vemu, ze jsem nedavno za 14.5k chtel kupovat samsung galaxy note 10.1, kde nejdou poradne prehravat filmy a je to navic android ... to bych si ted dal po hube:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je dobrej způsob uvazovani -> spotrebnim zarizeni...vzit si film do vlaku, pouzit to jako mapu pro geo caching. Presne tam tohle zarizeni miri. Pracovni notebook z toho nebude.... ačkoliv, nikdy nerikej nikdy

Ad sensory: Broadcom GNSS Geolocation Sensor + jednoduchy snimac orientace zarizeni + kolekce snimacu HID

další zarizeni: NXP near field cip, BT, SD ctecka, dve kamery (zadni docela slusna), ledkovy blesk

Ad kapacita disku 49GB volnych cca 31GB

Kdyby to mělo 3G tak je to best seller. Popravde Atom v 9.8mm silnem tele me fakt dostal. Na druhou stranu, je to proste jen další tablet ... potebujem je opravdu? :-) Nejlepsi aplikace zatím je Mahjong ... ale ten si mohu pustit i na svem Core i7.

Ad vybijieni: kapacita 25Wh ... a typicke odbery jsou 1,5mW při lehkem behu ... 2,6mW při prehravani 720p z flash disku a 2,9mW při prehravani 1080p prez Wifi
Vydrz na plnou baterii při nejvyssim jmenovanym odberu hlasi cca 8h, při klidu něco mezi 13 - 17h. Rikal alespoň Battery Bar, matematicky mu to i vychazi. (zapnuta wifi a podsviceni sem mel na max při odecitani).

Ad strkani do kapes ... opravdu to nejde, zkusil jsem! Nicmene vypada obrovsky a neprakticky pokud ho ma clovek polozeny na sirku, ale jekmile je na vysku uz to tak hrozne nevypada ... zrejme budou na vine ty "velmi sirokouhle" displeje, které u wokenich tabletu jsou skoro všude.

A nakonec - hanba androidu, kterýžto jsem dal Mame k vanocum - Nexus 7 tez od asusu. Konstrukcne je to jak vejce vejci, jen od ruzne velkych ptaku. Při posezeni s tablety a kavou, jsem celou dobu poslouchal "tak se nacti ty hnuse... vono to nemá zase pripojeni, ten google nic nehleda ... furt to toci koleckem, proc to nejde otevřít". Zatímco stejnou věc sem mel s Woknama vyresenou vesmes okamzite. V google play se zatím vyhledava lepe nez na MS Store....presto sem i po vyzkouseni pateho Androidiho Mahjongu poslouchal "hmm, ale ja bych chtěla taky takovej peknej jako tam mas ty...proc na tom googlu nejsou taky tak pekny".
Nedokazu posoudit, jak moc velky vlivu na věc(plynulost a rychlost webu) ma ARMovy procesor vs mobilni Atom, ale stran systemu Windows tablet vede ... a dostupnost aplikaci beru jako solidni remizu (coz je pro ctyri mesice stary W8 dobry vykon).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou GPSkou: moc z toho nejsu chytry, nechce se mi to ted hledat, co jsem narychlo nasel, ze by to melo snad umet i glonass, coz je asi k nicemu. Nicmene abych se dostal k jadru, GPS to tedy umi ano? Aby to nebylo neco jako jsem kdesi cetl, ze tam je jenom geolokace pomoci wifi, coz je vic nez k smichu:o) Zkratka jestli to ma klasickou GPS nebo jen nejaky takovy falesny zmetek;)
Jinak dik za to ostatni info, zatim ten tablet vypada na favorita:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Popravde to je presne to ... co sem taktéž nedokazal sam rict :-D
Ano cosi o GPS+Glonass sem taky cetl ... tady ten nazev tim zavani. Mnoho internetových diskuzi se vyjadruje o podpore GPS ale nepodpore driveru pro stare i novejsi desktopove aplikace.

Nicmene, když sem pustil jakousi metro gps aplikaci lokalizovalo me to na mape s presnosti 130m uvnitř domu - neverim, ze GPS signal projde do bytu. Google me většinou podle WiFi trefuje vyrazne presneji. Na druhou stranu, se mi ukazala moje poloha nekde v ulici a když jsem presel na druhou stranu bytu, souradnice se zmenili o nejake sekundy - coz třeba Google nedela, podle WiFi me prdne doprostřed baraku, kde mají zamereny router a mohu chodit okolo jak chci, beztak se dle souradnic nepohybuji.

Takze bud opravdu velikost anteny na tabletu opravdu tu GPS nejak zvladne odchytnou (změna vždy blizko u oken) narozdil od mobilu ... nebo geolokace ve spojeni s bingem simuluje jakousi triangulaci pomoci dostupných wifi, ale mají nas trosku hure zamerene nez google.

vyzkousim, zjistim ... napisu ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, co jsem tak nasel, tak to umi normalne GPS ..... proste je to GPS. Ale radsi to jeste vyzkousej:)
S tema GPSkama to bude asi problem v tech starych programech, kdyz jeste nebylo Location API ... to se jeste pripojovalo nekde na COM porty a podobne nejspis. Ale vsechno novejsi a vsechno v metru, by melo jet.
Jinak kdyz jsi u okna, tak by to neco chytit urcite melo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz u toho budes, nechces vyzkouset i bluestacks (http://www.bluestacks.com/)?
Zajimalo by me, jestli to na tom atomu je pouzitelne a jestli treba fungujou veci jako navigace pres tu GPS. Jako mel by to byt nativni build atomu pro x86, ale v nejake recenzi jsem cetl, ze to bylo zdechle i na surfacu pro (coz je opravdu krute jina liga nez jakekoliv ARMy:). Takze to spis vypada, ze je to nejaka nepodarena emulace. Mel jsem to nekdy pred 2ma mesicema ve vmwaru na i7 a bylo to celkem zdechle, ale uz to mozna nejak vytunili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Je to [Windows 8] prvni a zatim jediny plnohodnotny operacni system, ktery lze ovladat I (ani nevim jak to 'i' vic zduraznit) dotykem. To jiny OS neumi."

Musím tě zklamat, dotykem šly ovládat i Windows 7 (a možná i předchozí OS). Koupil jsem jednomu člověku All-In-One PC s dotykovou obrazovkou a Windows 7. A ovládat to dotykem jde (když se chce). Ale nedělal bych to, stejně jako bych to nedělal u Windows 8.

Re: " Kroutim hlavou nad tim, jak lidi radi rikaji, ze W7 byly dodelane visty .... to je naprosta kravina…"

A co jiného vyjadřuje věta "W7 byly proste uzivatelsky privetivejsi a zase posun dal…"?

Re: "Nikdo te prece nenuti pro metro aplikace, kdyz nechces, nemusis si ani zakladat live ucet a budes v pohode s desktopem."

Jo, tohle mi nabídnou i Windows 7 a v komfortnějším provedení. Upgrade na Windows 8 jako takový je za této situace nesmysl a spíš krok zpět.

Re: "Uz tu jsou tablety s i7kama, ktere jsou drtive vykonnejsi nez prumerne desktopy ... a takovy tablet muze fungovat jako tablet nebo jako desktop = je potreba na to mit i operacni system a tim jsou dnes pouze a jenom ony slavne Windows 8:)"

Proč bych měl takový hybrid chtít? To je jak chtít televizi, co umí i uvařit kafe. Mně to nedává smysl, jestli někomu jo, proti gustu žádný dišputát.

Re: "Navic W8 vypadaji proste nadherne, ostre hrany oken, vypada to moderne, symetricky (prvni zakon krasy;), metro, dlazdice, symetrie, proste parada .... troufnu si tvrdit, ze W8 je graficky a esteticky nejhezci system"

Teda sorry, ale tohle už je na léčbu ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Musím tě zklamat, dotykem šly ovládat i Windows 7 (a možná i předchozí OS). Koupil jsem jednomu člověku All-In-One PC s dotykovou obrazovkou a Windows 7. A ovládat to dotykem jde (když se chce). Ale nedělal bych to, stejně jako bych to nedělal u Windows 8."

To nemuzes myslet vazne ... mam na androidu taky remote desktop a ovladat to jde, to ano, ale to je tak vse. S komfortem to ale nema nic spolecneho. Svet se pred takovyma 10ti lety rozdelil na aplikace, ktere jsou optimalizovane pro dotykove ovladani a ty, ktere nejsou.

"A co jiného vyjadřuje věta "W7 byly proste uzivatelsky privetivejsi a zase posun dal…"?"
To vyjadruje to, ze je to novejsi a pokrocilejsi system ...

"Jo, tohle mi nabídnou i Windows 7 a v komfortnějším provedení. Upgrade na Windows 8 jako takový je za této situace nesmysl a spíš krok zpět."

Pokud chces pouzivat 2 roky stary system, tak proc ne ... stejne tak muzes pouzivat XP, ty taky jeste fungujou ..... nejak

"Proč bych měl takový hybrid chtít? To je jak chtít televizi, co umí i uvařit kafe. Mně to nedává smysl, jestli někomu jo, proti gustu žádný dišputát."

Je bez diskuze, ze treba android, ktery neumi pripojit flasku, je od prirody paskvil. Na tabletu bych chtel urcite windows. A pochopitelne dotykove gui, kdyz jde o tablet. Ale urcite bych se nechtel pripravit o klasicke aplikace jako truecrypt, diagnostiku na auto a stovky dalsich ....

"Teda sorry, ale tohle už je na léčbu ;-)."

Mozna jo, ale mi se ten styl libi vic nez ten kulaty z W7.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Pokud chces pouzivat 2 roky stary system, tak proc ne ... stejne tak muzes pouzivat XP, ty taky jeste fungujou ..... nejak"

Na to, co potřebuji, fungujou skvěle. Hovořím samozřejmě o x64 verzi. Nicméně sedmičky mají několik novinek, kvůli kterým se mi vyplatilo na sedmičky přejít. Proto jsem na ně přešel a stávající instalaci Windows XP x64 zakonzervoval do virtuální image.

Re: "mam na androidu taky remote desktop a ovladat to jde, to ano, ale to je tak vse. S komfortem to ale nema nic spolecneho."

Ty jsi ale v původním příspěvku nehovořil o žádném komfortu. Tys řekl, že je to „prvni a zatim jediny plnohodnotny operacni system, ktery lze ovladat i … dotykem. To jiny OS neumi.“. Já ti jen řekl, že to jiný OS umí. O komfortu nebyla řeč, ten je pro mě bezpředmětný. Žádný OS nehodlám ovládat dotykem obrazovky. Ani Windows 7, ani Windows 8, ani cokoliv jiného. Jo, vlastně kecám. Mobil ovládám dotykem :)

Re: "Je bez diskuze, ze treba android, ktery neumi pripojit flasku, je od prirody paskvil. Na tabletu bych chtel urcite windows."

Nemohu soudit, tablety mě nezajímají, nechci ani tablet s Windows, ani tablet s Androidem. Nechci žádný tablet. Nevím, co bych s ním dělal. Neexistuje tablet, který by byl pro mě nějakým způsobem užitečný. Jestli je to tím, co se na ně dává za operační systémy, nebo je to tím, že i kdyby tam bylo cokoliv, nedokázal bych to smysluplně využít … nevím. Ale je to tak. Nedokážu to smysluplně využít. Vůbec nevíém, proč bych za to měl dávat peníze. Ale lidi to asi chtěj, tak se to prodává. Já jim to neberu :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak abych to shrnul, tak nemas rad tablety a dotykove ovladani .... to stacilo napsat hned, pak je celkem jasne, proc nepotrebujes metro .... ale to neznamena, ze bys nemel chapat, proc tam je (zkratka proto, ze spousta lidi tablety chce).
Osobne bych treba ted potreboval odskrolovat stranku nahoru, ale musim sahat na mys, mit dotykovy monitor, tak bych to jiste pouzil ..... o notebooku s touchpadem nebo nedejboze jen klitorisem, to plati desetinasob .....
Ja bych treba tablet 100% vyuzil do auta na VAG .... nechce se mi tahat notebook, pripojovat ..... kazdou chvili musim mazat pameti chyb, aby mi palubka nesvitila jak vanocni stromecek:o)

Debata o tom, ze jiny OS se da pouzivat dotykem, je bezpredmetna .... myslim si, ze neda, mozna tak dotykovym perem, ale prstem horko tezko ...... z principu jde kazdy OS "NEJAK" ovladat dotykem, kdyz mas ovladac na dotykovou plochu .... ale to ani v nejmensim neznamena, ze je to aspon trochu pouzitelne ... ve W8 se da system nastavovat a ovladat dotykem .... pokud to nechces, tak nemusis a muzes pouzivat klasicke ovladaci panely a na metro aplikace zapomenout .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už fakt jen krátce: mám notebook s touchpadem a scrolování je na tom naprosto supr. Prostě táhnu dvěma prsty. Lepší než kolečkem myši (větší dosah). Jinak je ale samozřejmě touchpad spíš nouzovka, když neni myš. Ale že bych si hrábl na monitor, kdyby byl dotykovej? Nikdy. I na mobilu mě to sere (tam o to víc, že má jemnější rozlišení), a to to má celkem slušnej displej, kde ty otisky nejsou tak znát. Jenže ten mobil se jaksi jinak ovládat nedá (v takhle malým provedení je ten dotykáč ještě asi zdaleka nejlepší řešení ze všech, který si dovedu představit). A jako mejt si ruce před každým použitím mobilu či jakýhokoli dotykáče - zas tak tu hygienu fakt nežeru ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, sice tu BTJ má ve většině věcí pěknej hokej, ale s těma Vistama se ho musím zastat. Upřímě nechápu kde se vzal jakýsi pomyslný globální názor, že Visty sux a W7 rulezzz přičemž W7 rozhodně z drtivé většiny jsou přemalované a osekané Visty. Třeba já jsem na Vistách začínal poměrně brzo (před end-user vydáním) v jiných jazyk. mutacích takže jsem se orientoval pouze podle ikonek s tím, že jsem musel připravit makro test a následně recovery image pro masovou výrobu počítačů a nadával jsem na ně první den protože fakt neumím německy. Vlastně mě ten systém pár dní na to překvapil provázaností a celkově user-friendly rozhraním. Ve většině případů si za problémy mohl uživatel sám (klasicky výtky na nenažranost, kdy to někdo nainstaloval na 512MB ram nebo stížnosti na chybějící ovladače pofidérních zařízení z tržnice).

Co se vzhledu týká tak IMHO nejhezčí byly asi právě ty Visty včetně rozumné touchscreen připravenosti. XPčka když si člověk nepřemaloval (Talisman, Winstep, nix*blue) tak to byly nehorázný omalovánky s šílenejma rantlama :D
http://bit.ly/Xis8hI
http://bit.ly/WzKWe1
http://bit.ly/XzeXri

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem několikrát možnost srovnat uživatelskou přívětivost Vist a sedmiček. Dokonce jsem se snažil přijít Vistám na chuť, právě proto, že jsem nebyl obeznámen s nějak zásadním rozdílem mezi Vistami a sedmičkami. Nepovedlo se. Vždy, když jsem byl asi tak v půlce optimalizací Vist, aby z toho byl použitelný systém, jsem druhou půlku času věnoval instalaci sedmiček, které jely tak, jak jsem si představoval, téměř na první nakopnutí (těch optimalizací je tam minimum). Prostě sedmičky JSOU dodělané Visty a nikdo mě nepřesvědčí o opaku.

Co považuji na Vistách za lepší než v sedmičkách, je animovaná ikonka činnosti síťovky a přítomnost klasické nabídky Start. Ta nová, která přišla s Vistama a je i v sedmičkách, je natolik nepřehledná, že skutečně začalo být efektivnější ty programy hledat napsáním do vyhledávacího řádku. V XPčkách se v té nové nabídce aspoň to menu rozbalilo celé, když na to člověk kliknul. Ta omezenost rozbalování nabídky s programy do malého okénka nabídky start a rolování v tom je použitelná jen v krajní nouzi.

Co se XPček týče, tam jsem na vzhled nijak nedal. Nové XP themes (oproti Windows 2000) mě nikdy neoslovily (když už, tak stříbrná), XPčka jsem si vždy přepínal do klasického vzhledu. Byl praktičtější, v tom omalovánkovém stylu nebylo o co stát. Naopak „omalovánky“ v sedmičkách (Aero) kromě toho, že to vypadá docela pěkně, jsou jednak užitečné a jednak subjektivně svižnější než klasický vzhled.

Vzhled plochy v osmičkách mi nijak nevadí (blbé je, že se nedá nějak jednoduše nastavit barva písma v liště okna), ale sedmičkové Aero mi přijde prostě hezčí. Sedmičková nabídka Start mi v zásadě nechybí, stejně by byla (jako v sedmičkách) prakticky nepoužitelná (těch pár programů, co mám v sedmičkách připnutých do nabídky Start, si holt připnu v osmičkách buďto na panel úloh, nebo je spíš dám na plochu, možná na obrazovku Start).

Jinak zatím úspěšně používám osmičky převážně jako tenkého klienta pro přístup ke stále běžícím sedmičkám na desktopu :). (bohužel bez Aera, co se dá holt dělat, potřeboval jsem v sedmičkách rozchodit RDP8 kvůli vzdálenému přístupu přes pomalejší linky a ta funkčnost ten vzhled bohatě vykompenzovala). V poslední době jsem konečně začal osmičkám na noťasu dávat víc zaprdět, využil jsem přítomnosti Hyper-V a provozuji si na tom testovací Debianový webserver.

Dodnes za jeden z nejlepších OS Windows považuji Windows 2000. To je pro mě etalon revolučního OS. Skloubil stabilitu NTček s uživatelskou přívětivostí Windows 9x. U mě jasný double win. Osmičky „postoupily“ stabilitu Windows 7 s ovládacím prostředím pro tablety. U mě jasný fail, minimálně pro pracovní PC/notebook určitě. Tablety nejsou můj šálek čaje, nemám nejmenší tušení, proč bych za něco takového měl vyhazovat peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anim. ikonku síťovku lze vrátit - je to maličká utilitka myslím od nějakého Inda (dělal třeba orb changer nebo pin icon appku), ale teď z hlavy si nevzpomenu na název. Jako výhoda W7 je v rychlosti instalace, jenomže to právě úzce souvisí s tím osekáním o programy, které byly standartně ve Vistách. To samé platí logicky i pro rychlost vyhledávání (hledač musí procházet víc dat). Co se optimalizací týče tak já vypínal akorát superprefetch a defendera, pak jsem si i ten prefetch zapnul a nechal ho takhle dodnes (instalace na booku ccá 4 roky, na stolním tak 5-6). Celé menu - mno, v jistou dobu jsem pro to pochopení měl, ale díky vyhledávání ve startu už si ani já a to jsem kdysi lpěl na pečlivě roztříděné ikonky. Nástroje mám stejně v portable verzích a ostatní se mi do startu vejde.

XP gut, ale pak když člověk přesedlá z LEPŠÍHO na XP, nedej bože na cízím počítači tak je to chybějící hledání úplně bolí, navíc ve startu mají v drtivé většině takovej bordel, který není ani seřazení podle abecedy takže se v tom nevyzná ani prase. Osobně jsem používal buď vzhled 2003 serveru nebo úplně překopaný s 16px ico lištama, ve startu max 24px, ty placatý ve mě evokovaly nadávky z w95 (aneb "hnus zelenej"). Aero má hlavně vychytávky, které v klasice nejsou, jako plus vidím ve W7 show desktop a progress bar, ale ten vzhled je prostě omalovánka.

Jj, to chybějící aero přes rdp je na pěst, normálně na thin clientu pc to ale běží třeba i na vga, které aero nepodporují. Spíš mě točí jak rdp rozhodí ikony směrem doleva když se na tom stroji fyzicky naloguju (výtečné obzvláště na druhém monitoru sloužícím jako odkládací plocha) :(

W2k byly jakš-takš, prakticky to samý jako nt4. IMHO lepší byly XP64b nebo server2k3, ale v našich končinách moc populární asi nebyly. Ovládací prostředí W8 na tabletech je fail jako prase - nevím jestli máš tablet, protože takovouhle prasárnu už jenom kvůli tý klávesnici jim neprominu, stejně tak win+x. A peníze... mno za těch 8kil to šlo, teď už je to vlastně prodejný jenom kvůli tomu, že w7 za chvíli useknou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem jednu aplikaci na animaci síťovky zkoušel, to mě odradilo od zkoušení všech dalších. Žrala procesor, sviňa :). Sem si řekl, že na to seru a síťovka v liště holt nebude blikat. :)

"to právě úzce souvisí s tím osekáním o programy, které byly standartně ve Vistách" - považuju za významný plus. Čím méně, tím lépe. Paradoxně kdyby osmičky neměly celý slavný Metro, tak jsou v tomhle zlatý, tam je toho ještě méně (nepočítám Metro a vše, co s tím souvisí - na mý startovní obrazovce zůstala z původních „Metro-ikon“ pouze plocha :).

Vzhled Win Serveru 2003 - nojo, no, ten miluju, pozadí 102 111 116 si nastavuju naprosto všude (tapety nepěstuju, zbytečně žerou prostředky ;).

Win2K a WinNT4 byly teda dost podstatně odlišný. Nemyslím pod kapotou (W2K samozřejmě vzešly z NT), ale především ovládáním. To si MS vzal z Win9x a dobře udělal, ovládání systému dostalo smysl (NT4 měly vzhled Win95 a některé prvky ještě ze starších NTček). Navíc chybělo PnP, podpora USB, FAT32 a tak, v tomhle šly Win2K oproti NT hodně dopředu. Pak ještě slavnostně aplikoval prostředí Win2K i na WinME, bohužel to bylo to poslední, co by MEčkám pomohlo :). Win2K skloubily stabilitu a filozofii NT a uživatelskou přívětivost Win9x a kvůli tomu jsem je používal hodně dlouho, v podstatě až do doby, kdy XPčka dostaly SP2, čímž se z nich teprve stal v některých ohledech lepší OS než Win2K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta utilitka měnila knihovnu s ikonama, aby to člověk nemusel dělat ručně ;) Našel jsem to na DeviantArtu...

W2k jsem si nechával taky nějak dlouho. U XP jsem si poctivě vytrpěl instalaci SP1 a SP2 :) Když jsem pak viděl rozdíl mezi tím a rovnou XP s SP2 XP tak jsem to přeinstaloval nanovo :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastni, ze dva uhly pohledu produkuji platne argumenty...

svým zpusobem se mi libi WIFTovsky konzervativni pohled. K cemu chtit hybrid s i7 na W8, když mohu stolni PC. Ostatne to vystihuje muj aktualni stav...zustavam s domacim i pracovnim strojem u W7. 2 Body WIFT

Ale v diskuzi jsme tady nakousli W8 tablet vs. W7 tablet ... oboji z vlastní zkusenosti (Iconia vs VivoTab) a W7 "nejde" používat na tabletu :-D Samozrejme nadsázka, ale proste trefit tlacitko, okraj okna, rozbalovací sipku ...to je nekdy opravdu hruzne. Bod BTJ.

Jinak velice dobře zminene W7 a All-In-One ... ačkoliv by bylo fer rict, proc na 17'' displeji W7 ovládat jde a na 10'' uz ne. Tenhle argument je velice sikovne hozeny, ačkoliv zakerne nepresny ... proste nase tluste IT prsty (a to hraju na kytaru) ty titerne 96dpi ovladaci prvky na malem displeji netrefi. Upozornuji ze to same plati u plose na tabletu s W8 (dneska sem trefoval rozbalovací sipku v pruzkumnikovi petrkat, nez se povedlo)!!!!
Sem by mělo prijit -1/2 bodu pro WIFTa

W7 nebyly dodelani Visty ... chapal jsem vyjadreni BTJ ve smyslu "Visty byly kompletni a zcela pouzitelny systém"...pak by W7 nemeli co dodělávat. To co lidi na Vistach sejrilo nejvíce beztak v W7 zustalo...takze je povazovat za doladeni, nevim nevim. Hlavni je, ze největší viditelna změna ve W7 - pinovani a kontextovost aplikaci - je proste nove pridanou hodnotou, ne upravou ci doladenim neceho co ve Vistach bylo. Asi by se naslo par věci udelanych stylem TICK-TOCK...ale to je spise technologicke evoluce (WDM je dobry priklad ... bez prvního korku ve viste, by nesel udelat druhy krok ve W7). Bod BTJ ... lehce odrene usi

Graficke dojmy ... sakramentsky subjektivni. Popravde o nadhernosti se mi tez tezce mluvi...rozhodne to není něco k cemu bych rad prechazel z plochy ve W7 na podstolnim stroji. Ale třebas prechod z BADA (kopie čehokoliv sve doby, zejména pak androidu), s niz ma WIFT svou zkušenost (ještě telefon zije? muj ano), na WP 7.5 (lumia 900) byl dlouhodobe euforicky stran designu .... k cemu na dotykovem mobilu "ikony", male obrazky jako prezitek z velkych PC, dlazdice na telefonu s kontextem aplikace, to je ono!
Tady se neda dat bod ... co clovek to názor ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Badu ještě mám, ale neřekl bych, že to používám jako smartfoun. Moje definice smartfounu zahrnuje scénář, kdy ten přístroj je trvale online. Což můj není. Neexistuje datový tarif nabízený našimi mobilními operátory, který by mi vyhovoval zároveň s hlasovým. Takže mám relativně dobrý hlasový tarif (bleskmobil) a na net chodím výhradně přes WiFi stylem "on demand", nikoli "furt online".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy nemate v CDR firemni tarif? Ceny pro treba 10 SIM se uz lisi o rady ... jinak ja osobne mam emeu (O2 internet 10GB FUP za 400 bez DPH). Ale uvazuju o firemnim, znamy ma nejakych 16 karet, plati 1600 mesicne a ma na vsech internet s 10GB fup, vyhodne volani a k tomu jeste 2 uplne neomezene karty na volani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju, že by "firemní tarif" asi nevyužili. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem byl na jednu stranu nadsen - uzasne bylo, ze kdyz jsem s podporou několika dalších vyvojaru rejpnul do vývojového tymu, aby v první updatu pridali podporu pro FLAC (neb samostatny program ktery sem smolil nemel moznost vlezt třeba na lock screen) ... tak odepsali "zajimavy napad, pridavame si do seznamu napadu" ... a o par mesicu to tam opravdu bylo a to komplet v celem systemu.

na druhou stranu - kdyz se Samsung vzhledl v tom ze by mohl mit vlastní iPhone .. ehm, Galaxy ... ocividne presunul veškerou vývojářskou silu na praci na vlajkove lodi a vyvoj se na Bade zastavil na trictvrte roku. To me zdeptalo a odradilo od dalších hratek ... od te chvile to byl uz jen telefon.

Druhy hrebik, byla Bada 2.0 kde se ocividne do podvozku prenesl oriznuty android...a zmizelo vse to nadstandardni, co sem do te doby ukazoval kamaradum jako "koukni co muj obycejny Samsung ma a tvůj android ne". Ne ze by mi chybelo to vytahovani, realne mi chybeli ty funkce.

Nicmene, moje gratulace k udrzeni Wavu... tak nejak to dokresluje charakter konzervativního a pragmatického IT člověka. To ocenuji :-)

Ad internetove pripojeni ....
Opravdovy pocit stálého pripojeni jsem získal az s Lumii... dokonce mi to i zacalo davat smysl...a moc si to uzivam. Pripojeni skrze O2 za opravdu nevkusnou cenu, ačkoliv diky virtuálnímu operatorovi (coretel) je cela platba i s internetem vyrazne levnejsi nez ciste tarify O2. Na velke brouzdani nahazuju WiFi .. na vse ostatní kazdodenni, vcetne fotek na skydrive postaci 3G.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase jeden chytry pan co to "tak trochu nepochopil". Mozna to rika spravne a dost mozna je jista nekorektnost v prepisu (bez utoku, pan Jezek casto prostredi metro vidi "jen jako nabidku start"...a to chapani veci casto drasticky meni). Ale beru to jak to lezi napsanae.

Rikat, ze system se tvari jako Windows ale není to Windows protoze na nem nejdou poustet aplikace psane Win32 a kompilovane pro x86, je obrovske klise. Rika to mnoho lidi/recenzentu a zbytkem dechu se divi, proc jsou W8 tak vizualne a ergonomicky odlisne.
Spojit si A a B uz ale byva trosku moc daleko...

Kdyby neexistovalo WinRT api - do kterého nuti MS portovat vyvojare aplikace a omezuje je tak znemoznenim pouziti nativního x86 kodu. Zadny prodej ARM zarizeni s Windows by se preci nekonal! Je ten clovek svepravny? On si opravdu nevsiml, ze za rekordnima ziskama z prodeju procesoru ARM tak trosku stoji krom jiného firmy Apple a Google, kteri udelali presne to same? Zakladni stavebni kamen bylo oprostit aplikace pro uzivatele od vetsi zavislosti na konkretni hardwarove vybave - abstrahovat. (jen popravde v mem programatorskem oku je WinRT krasne cistoucke prostredi protj paskvilu umichaneho z javy prosaknute Linuxem)

Je preci do oci bijici snaha MS prosadit nove "Metro", ktere ale v podstate není nic jiného nez nove prostredi definovane tak, aby aplikace pro nej napsane mohli bezet doslova na jakemkoliv hardwaru - tedy aktualne ARM, x86 zamenitelne. Pan Warrent to nevidi? Mysli si ze ty graficke přemety tam jsou jen tak, jako vystrelek designeru ... ?

Jestli tim chtel naznacit, ze by byl rad, aby MS do Windows RT implementovala nejakou emulaci(ci jak to korektne nazvat) Win32 ... tak myslim, ze je to jen bezduchy populisticky zvanil. Pokud snad naznacoval emulaci primo x86 ... tak je to obycejny blazen.

Ackoliv me napada jeste jedna varianta ... jestli oni v ARM tajne nedoufali, ze splecnost jako MS za ne udela tezkou praci a nejakym kouzlem nezajisti, ze si Photoshop psany pro x86 budete moci pustit na uzasnych a bajecnych ARM procesorech. (ja osobne doufam, ze by pri te prilezitosti zacmoudili a později shoreli jasnym plamenem .... vecna slava intelu!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi uplne spatne pochopil ... jde o to, ze MS nasadil u Win RT stejne omezeni jak u WP, kde je zcela pochopitelne. Jde o to, ze na Win RT tabletu si jednoduse nenainstalujes a nepustis binarku jinak nez z marketu. Takova binarka musi projit vsema moznyma testama a ma jen omezene API, aby nemohla napachat bordel. Tohle je spolecne vsem "metro" aplikacim jak na WP, W8, tak WRT .... problem WRT ale je, ze tam nejdou pustit ani klasicke aplikace v desktop rezimu, ktere by nebyly primo stazene z marketu a to je ten problem, co vsem vadi (a to se vubec nedivim) ... nepustis si tam nativni aplikacku napsanou primo pro ARM, musis pouzivat POUZE WinRT API.
Pokud to tak nechces, tak si musis zaridit developersky ucet nebo si zaplatit za unlock zarizeni ... coz jsou sice, mam pocit, dve kila, je to zcela legalni od MS, ale je to trapne .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak neni to trapne a doufam, ze MS zrusi brzo i to a developerska licence na WRT bude stat aspon 2 tisice dolaru:o) Otevrit windows dalsi HW platforme by byla brana do pekeeeeeeeel!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ať si to pěkně zamknou a udusí se s tím. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Me ale prijde totalne ujete si myslet, ze MS ma zajem vůbec nejaky Desktop na Windows RT mit ... kdyby je netlacil cas a office 2013, nic takového by tam dle mého ani nebylo - protože proc psat "desktop" ve verzi pro ARM.

Vim vcelku presne jaka "omezeni" WinRT ma - jsem vyvojar, byl na přednáškách, muj telefon je Lumia 900 a v ramci obzivy prave pisu soft pro Android (odtud mam pekne srovnani).
Neco jako Binarka ve svete WinRT proste neexistuje (není to presne a pravdive, ale vystihuje hlavni myslenku)...stejne jako neexistuje něco jako "neovereny zdroj"...a to dela ten systém opravdu zajimavym. Presna kopie postupu, který nam naserviroval kdysi Apple a spustil tak lavinu.
Popravde mi prijde WRT bez plochy daleko zajimavejsi na konzumních zarizenich, nez se pokouset metro integrovat do Windows 8 a potazmo produkcnich PC (ale chápu to ohromne lakadlo pro MS podojit oba segmenty soucasne)

Proc by MS umoznoval na konzumních zarizenich s WRT poustet cokoliv jiného nez aplikace pro WinRT? Takova aplikace by preci nikdy nebyla 100% bezpecna, nikdy by nebyla 100% portovatelna mezi vsemi systémy s metrem. Proc by MS mel dovolovat zakaznikum to, co jim Apple a Google odpira posledních par let. Proc je to velka chyba u MS a u ostatních je to v poradku .... bez rozumných odpovedi na tyto otázky mi prijde vyjadreni pana Warrena jako takove prehazovani slamy.

zni to jen jen nejake politikareni - třeba doufaji, ze otevrou cestu pro portace nutnych aplikaci (pouzitelny photoshop na armu by znacne zmenil cele odvetvi) .... nebo neprimo chtel rict - stve nas jak to dela Google a Apple - chceme aby to MS delal jinak.... tak ci tak, oboji by bylo stejne divne, jak to vyzniva ted.

----- dlouhy dovětek -----
Jeste to doplnim o "POUZE WIN RT API"...popravde toto je taky jakesi politické slovickareni. Často se to pouziva ve smyslu - pouzitim WinRT jsem omezen na scitani a odcitani, ale ja chtel napsat prohlizec! To je dost znacny alibismu, krom toho ze WinRT obsahuje velice rozsahle funkce .Net frameworku (tam kde android s javou uz davno nevystaci a musi si pujcovat linuxove funkce), pridava k tomu hromadu věci navíc, které by většinou programator musel slozite "shanet" a ovladani systemu predklada objektovou cestou - snad konecne uz zadne odesilani pytlu bajtu a zkoumani proc je navratova hodnota zaporne peticiferne číslo.

Pro tvorbu beznych uživatelských aplikaci - tedy tech které by lide chteli konzumovat na tabletu s WRT - vesmes zadne omezeni není. Omezeni je pro specializovany software, který obvykle zavisi na konkretnich hardwarových schopnostech -> tedy jej nebudete stejne chtit provozovat na uplne konzumnim hardwaru. Realne omezeni tedy existuje...coz ve vysledku postihne zejména bussines sféru (vcetne me vlastní práce). Nicmene ona omezeni, jsou paradoxne v ramci trendu, ze na vse nam dnes staci USB a Ethernet. Zatím asi nejprekvapivejsi je nemoznost ovladat seriovy port...hobysti uroni slzu a jdou nakoupit Arduina/Netduina.

Je snadne si nechat nabulíkovat od Mozilly, ze když nebudou mit Win32 API, tak nemaji sanci napsat dobry prohlizec ... nesmysl. To je jako rict při vyvoji hry, ze hra pro Xbox nepujde portovat na Playstation, protoze sony pouziva jiné API nez DirectX. Ve vysledku je 80% vlastního kodu hry shodných, ve všech verzích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu mozillu taky nechapu, to mi prijde uchylne, to co psali, kdyz uz i VLC tam portuje svoje veci. Jako verim, ze nativni binarka v assembleru by mohla bezet o par procent rychlej nez v .NETu, ale to je zanedbatelne. Nevim ceho se boji u blbeho prohlizece. MS vyvijel i Javu, kdyz mu Java byla odebrana, tak zacal s .NETem, pochybuju, ze by jej delal zamerne horsi nez Javu:o) Si nedovedu predstavit, ze by mohlo byt neco pomalejsiho nez dalvik v androidu:o)
Dokonce kdyby chteli, tak jsem nekde cetl, ze je mozne si schvalit cast kodu, ktera pobezi skutecne na HW (coz se asi deje prave u onoho VLC).
MS muze lusknutim prstu udelat vsechny WRT tablety schopne nacitat kod z jinama nez z marketu. Dyt i ja mam developerskou licenci, kterou z toho udelam normalni masinu, ktera nebude vyzadovat podpis marketu. Ja ale verim a doufam, ze to neudela hlavne z toho duvodu, aby tam nevznikaly nativni aplikace pouze pro ARM, coz by byla fakt bida .....

Ale jinak chapu, ze WRT je primo pro tablety, cili zarizeni, ktere se pouziva jak televize nebo kavovar = nemuzu si tam zatahnout bordel, ktery mi to znici ... to tak proste je ... "metro" market neni omezeni, je to jenom pojistka toho, ze aplikace z tama neuskodi, coz je hodne OK. Doufam, ze MS to nepovoli a bude to platforma jenom pro tablety .... ale jeste vic doufam, ze se brzo vyroji x86 tablety s plnohodnotnym systemem ..... nejlip i se simkou na data .... pochopitelna je pak nutnost striktni kontroly binarek pri bootu a omezit funkci sim karty jenom na metro, ale tak to uz urcite podchycene maji.
Muze se zdat zarazejici, proc neni WRT i pro x86 ... ja teda myslim, ze WRT je pro takove ty uplne superlevne nevykonne facebookove stanice .... a ze u x86 se predpoklada, ze budou o neco drazsi a nebudou pouzivany jenom deckama na posty z FB. At je to jak chce, ja jsem s tim spokojen a jak rikas, je to na MS, aby se rozhodl, apple i android taky nedavaji zadnou moznost volby. Nevim jak je na tom vykonove apple, ale android je s tou rychlosti bida .... na WRT je aspon stesti, ze to bezi na .NETu a ze mame visual studio:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som uvital, keby pre RT tiez boli k dispozicii vyvojarske nastroje tak, aby vsetci mohli svoje programy prepisat pre ARM (myslim Desktop programy ako napriklad WinZip, WinRar, Total Commander a podobne). To je asi prvy dovod, preco sa to nepredava tak, ako boli ocakavania. No a druhy dovod je ten, ze vsetky RT zariadenia su prilis drahe, ted viac ako sme cakali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu, vzdyt vyvojarske nastroje k dispozici jsou. Byly k dispozici skoro rok pred uvedenim - Visual Studio :-)

To ze jsou zarizeni s Windows RT draha za to podekuj vyrobcum HW a obchodnikum. Cena by mela byt cca +1600 Kc oproti zarizeni s Androidem. Je to totez jako proc pred nekolika lety stal netbook s atomem 5000 Kc (i s licenci na Win) i mene a dnes defakto totez s dotykovou vrstvou bez klavesnice stoji 20 000 Kc :D . Opravdu si rikal zda je to tragedie nebo komedie, nedokazu se rozhodnout :D .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a jeste .... s cenou mate pravdu. Moc drahe!

Kvuli tomu ze pouzitelny cinsky tablet bez vetsi sance na zaruku stoji pouze 3000-5000 Kc se musim patlat s Androidem (pro me lehke utrpeni, idealni pro ortodoxního ceckare z linuxu). Misto toho abych pohodlne psal aplikaci pro WinRT ci jinou wokenosti.

Skoro nejlevnejsi wokeni tablet Asus VivoTab Smart s Atomem (lezi mi u nohy) stal 12K ... to je fakt moc!
(a projekty to skoro pouzit nejde, pac to ma jedno microUSB a když "hostuje" nenabiji)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srandovní, když šéf ARM vyčítá Microsoftu, že na ARMech nejedou x86 aplikace...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

M$ dela jen a pouze schity, at je to SW, nebo OS v serverech jeste kritictejsi, mozna ma dobry HW ;-))) a predprodal par dobrych her.

Takze ani tablety nejsou vyjimkou, jejich problem je ten, ze jedine co jej drzi na vodou krom podvodu a vydirani (viz odsouzeni v USA, popr dnes prava BSA v USA vs BSA v CR treba ... bodri jiz vedi)
Zde hold nemaji zamkle uzivatele na Office a par app, tak proste nemaji sanci, tohle je totiz zarizeni, ktere jim jiz nikdo nespravuje a ani nebude, musi to fungovat samo a muzi to fungovat bez reinstalace dlouho ... coz M$ nedokaze ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.