Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft předloni zabil neomezený OneDrive, jak to dopadlo?

Já se stále zuby nehty držím tarifu OneDrive +100 za 46Kč. Ale docela mě štve, že se nabídka cloudových uložišť moc neposouvá, a to obecně. Člověk je tlačenej pořídit si nějaký velký tarif s cenou tísíců korun ročně.. Přitom mě by těď bývalo stačilo povýšit třeba na těch 200GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ó, jaká hrůza, na OneDrive nejdou uložit větší, než jednoterabajtové soubory, to je tedy ostuda! :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kdyz slibili neomezeny, tak to ostuda je nehlede na to jestli dali limit na gb nebo tb.. zvlast za ty prachy..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to není zcela pravda, protože záleží na typu souboru ... mám tam třeba nějaká videa, která mají kolem 20-30GB, ale pak videa v jiném formátu mi to nechtělo pustit ani přes 8GB ... nějak to neřeším, mám tam hlavně menší věci, ale je ostuda, e to obecně má problém s jistými typy souborů ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, 1 TB subory su predsa bezne, teda aspon v hlavach typu no-X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou. Kdybys virtualizoval, tak by ses tomu nedivil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je hlavně Onedrive naprosto nepoužitelný, to je jeho největší problém.... Ve firmě používáme raději Google Drive a to i když máme všichni předplatné Office365 s 1TB...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Důvod?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak například ta migrace na Office365 proběhla hromadně a výsledek: Na ZHRUBA třetině stanic je nainstalovaný jen ten obyčejný Onedrive, na další třetině se nainstaloval jen OneDrive for business a zbylá třetina má pro jistotu nainstalované oba. Systém je všude Windows 7 a jedná se o prakticky shodné stanice. Instalace byla shodná z běžného instalačníhop souboru, kde se fakticky jen 3x zmáčkne další.
Například na mé stanici se nejprve nainstaloval Onedrive for business, ale ve chvíli kdy jsem potřeboval přehodit umístění synchronizované složky, tak se mi to samo přehodilo na obyčejný OneDrive.
Není možné rozběhat synchronizaci adresáře tak, aby se tento andresář synchronizoval zároveň na disku. Business to zřejmě neumí vůbec a ten klasický fungoval naprosto zmateně a to tak, že jsem například nastílel složku A, pod kterou byly složky 1,2,3 a kolega, kterému jsem to nasdílel nemohl synchronizovat rovnou ten A, ale až ty podsložky.
Spolupráce na jednom dokumentu, který je uloženýna OneDrive nemožná. Pokud kolega něco upravil, mě se jeho kroky objevily třeba až za 5minut. Přitom sedíme na 100/100mbit lince a sít je 1Gib.

A jen jako doplněk - mám i Office 365 doma. Synchronizace asi 6000 Office dokumentů o velikosti 250MB nejenže jela rychlostí asi 50kB na 20Mbit lince a trvalo to asi 10 hodin, ale ještě k tomu mi log ukázal, že na synchro těch 250MB MS potřeboval přenést asi 5GB dat a asi 2GB jsem měl v temp adresáři!

Prostě tragedie....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak si rozjeďte ve firmě owncloud, nebo spíš nextcloud. Máte místo pod kontrolou, data taky, protože to běží u Vás a nemá je Microsoft. A navíc je to open source.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nepochopim uz to, preco ste kupili 365 a nie obycajny biznis, ktory mozete pouzivat aj 20 rokov. Za dalsie, to co mate za firmu, ze si nemozete kupit 1 normalne synology a normalne to pouzivat ako kazdy rozumny clovek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domů proto, že je nainstalováno na 4 PC a notebooky. Do práce proto, že ve finále se zas tak moc neušetří, pokud neehce človek jen na 10 let starém softwaru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s office 2007 nema nikto najmensi problem, ale ked vy chcete vyhadzovat peniaze zbytocne von oknom (do vrecak MS) tak kludne... Za dalsie pracovat s datami na LAN a pracovat s datami niekde na servri v tramtarii su celkom odlisne veci... Ked mate len 4 PC, tak vam staci 216j

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

coz ale nic nemeni na tom, ze to nefunguje jak ma.. viz dotaz MystiX

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a preto vam pisem ze si kupte synology, to funguje jak ma!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi byste si měl ujasnit, k čemu cloud je, a tak jak to funguje. Sám používám jak domácí "NAS, tak OneDrive.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

cloud ma siroke vyuzitie. Tu sa bavime o firemnom nasadeni, kde hlavna fukcia je synchronizacia dat medzi viac PC a uzivatelov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omyl ... pro firmy jsou důležité 2 věci:
1) ochrana dat - a v cloudu jsou zabezpečena líp než na vlastním hw uvnitř firmy
2) to že firma nemusí řešit nic se servery, pořídí si jenom připojení k internetu a je hotovo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG! OneDrive je sucasrtou Windows, OneDrive for business sucastou Office, navzajom to je mozne sprevedzkovat a nastavit, synchro je rychle, pokial ho nieco nebrzdi, typicky to moze byt aj AV, ktory pri synchro kontroluje subory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, on je jiný OneDrive pro Office365 pro nekomerční, to je ten OneDrive co máte automaticky k MS účtu, jen zvětšený na 1TB. Ten funguje docela dobře, dle mých skrovných požadavků.
Pak ovšem ke komerčním Office365 je OneDrive pro firmy, což jede na úplně jiných technologiích (sharepoint), ale funguje mnohem méně spolehlivě, prakticky je nepoužitelný, souhlas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to samozřejmě opruz s tak malým prostorem, ale co bychom chtěli od MS :/
Lepší je Google Drive a 15GB zdarma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už mám zdarma 19GB ... občas totiž proběhne akce typu ...zkontroluj svá nastavení a zabezpečení... kdy vám po provedení navýší kapacitu o 2GB ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ale přijde na placení, vyjde to nastejno. U Google 100GB za 60kč nebo pak 1TB za 300Kč. U Onedrive je ten 1TB za 190Kč, ale už zase nenabízí 100GB... (vše bráno jako ceny za měsíc)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On někdo tyhle cloudy, kde dobrovolně dává data Googlu, Applu, Microsoftu fakt reálně používá?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze ano. Lidi s nulovym povedomym o bezpecnosti je na svete spousta. A ve firmach dokazou byt dokonce tak sileny, ze si zdrojaky (ktery nejsou opensource) s externi firmou predavaji pres nektery z cloudu :o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z toho mi běhá mráz po zádech.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Některé služby lze využívat i dobře, ačkoliv se jedná o úložiště Microsoftu, které rádi prohledávají různí oficiální parazité, lhostejno zda komerční, nebo oficiální.

https://s29.postimg.org/i6kx4gk2v/One_Drive.jpg

Obrázek představuje mé vlastní zdrojové kódy k zaměřovači a ovládáním dělových věží, ještě před podáním patentové přihlášky a odprodeji komerčnímu subjektu. Snadné multiplatformní řešení s enormní bezpečností. Už zjistit povahu dat je nesmírně obtížně, dešifrování přímo nemožné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co brání Microsoftu aby se na Vaší práci podíval přímo ve Vašem systému?
Já mám třeba wokna jenom na hry, na práci jedině linux. A ikdyž jsou windows zrovna aktualizované a žádné aktualizace se nestahují, tak windows stále něco stahuje, odesílá a pořád prohledává disk. Když vypnu připojení k internetu tak je klid. Nedejbože 2 týdny to nezapnout. To potom zapnu a 2 hodiny čekám než mí to prošmíruje celý disk, na kterém se nic nezměnilo. A aktualizace to stejně žádné nestáhne. Na notebooku s pomalým HDD to jejich šmírování jde poznat, ikdyž má být dle jejich klikátek vypnuté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U placených cloudů je to smluvně ošetřeno, otázka je, jak věřit providerům, zda jsou ochotni ryiskovat soudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smluvně ošetřeno neznamená chráněno. Lokalita a zákony konkrétní země jsou nadřazené. Možná byste se o ukradení proste jen nedozvěděl, ale na nějaké ohledy k patentům, nota bene směšné smlouvy se nehraje. Revoluční technologii by vám okamžitě sebrala nějaká vládní organizace v zájmu státu.

Pokud byste pracoval ve firmě, která investovala ohromné prostředky do vývoje, který vám někdo jen tak ukradne (průmyslová špionáž), budete mluvit jinak. Nastoupil jsem až po incidentu, neustále se celý případ udržuje v živé paměti a tvoří primární kritérium při výběru řešení. Situace se nesmí nikdy opakovat. I vlády provádí průmyslovou špionáž.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, záleží na důvěryhodnosti. Např. nás by jako menšího poskytovatele cloudu bezpečnostní incident zničil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvěra představuje nepřekonatelný problém. Nepředpokládám pochopení reality průmyslové špionáže, rozhodně si jedni klepou na čelu a druzí si představují konstrukční plány Hvězdy smrti. Realita bývá pozemštějšího rázu bez super padouchů. Stačí podat patentovou přihlášku např.: pro vlastní miniaturní systém získávání a ukládání energie za téměř každého počasí, speciální tkaninu samočistících vlastností, miniaturní levný čip s miliony senzorů citlivých na infračervené záření pro komerční elektroniku ... nebo cokoliv jiného. Zanedlouho váš výrobek vyrobí někdo jiný a nainstaluje ho na průzkumné robotické vozítko, které získá schopnost setrvat na místě a svými senzory hlídkovat v oblasti neomezeně dlouho. Z tkaniny se stanou polní uniformy atd. Nezáleží, jestli to ukradne Američan, Číňan, nebo Rus. Ve státním zájmu na to mají obdobu Patriot Act, CIPAV, tajné soudy a patentové úředníky. Náš výrobek byl ukraden, okopírován a patentován dříve, než se vyřídil patent a další nezbytné záležitosti. Navíc si Kenetech opatřil soudní zákaz prodeje naší technologie na americkém trhu. Celý vývoj probíhal za zavřenými dveřmi, nebyl člověk obeznámený s kompletní dokumentací a dlouhé roky vyšetřování nenašlo jedinou stopu. Nebyl jsem u toho, při škole a po škole jsem pracoval v Siemensu a do dceřiné subdodavatelské společnosti (nyní zcela nezávislé bez vazeb na Enercon) jsem nastoupil až dlouho poté. Někteří lidé celou událost zažili a ani po 18 letech hořkost a ztráta důvěry v právo nevyprchala.

V roce 1993 Airbus a Saudská Arábie - dodávka letadel (náhodou vyhrál Boeing)
V roce 1995 Thompson-CSF a Brazíle - budování satelitního systému (náhodou vyhrál Rayethon)
V roce 1999 Enercon http://www.windpowermonthly.com/article/960011/trans-atlantic-espionage-...

... a lze pokračovat do nekonečna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ve chvili kdy se neco fakt dostane ven tak je to jen krasny pocmarany car papiru, ktery uz nic nezachrani. Kdyz mit server na jedny nebo druhy strane neni problem. Ja byl u situace, kdy dochazelo k primym presunum z gitu pres sifrovane pripojeni... a z ameriky prisel pokyn, ze takhle ne ale hezky pres cloud treti strany.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když cloud, tak vlastní. Souhlasím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je budď pomalé, málo zabezpečené, anebo velmi drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomalé to být nemusí, většina firem co má desítky zaměstnanců často nějaké železo a virtualizaci má, zvlášť pokud se zabývá nějakým způsobem IT. Rozjet virtuál třeba s nextcloudem není problém, ideálně v CentOSu se zapnutým SELinuxem, přičemž přístup je možný jen v rámci interní sítě nebo přes VPN. Jako bonus uživatele i práva a místo manažuje IT firmy. Takže pokud tomu dáte rozumné prostředky, pomalé to nebude, bezpečné to bude a drahé to nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 40 GB zadarmo už roky. Stačilo se joinout na začátku, pak poslat nějaký ten souhlas na rozšíření a ještě přihlásti pár device na upload fotek, nic víc, 40GB zadarmo už roky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"společnost prohlásila, že uživatelé tyto služby bohužel příliš využívali"

A nebol to náhodu účel zriadenia tejto služby ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

otevrel si hospodu, ale chodili mu tam lidi..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v hospodě se platí, ale prostor na onedrive jsi měl - máš zadarmo. A MS bohužel není zrovna ekonomicky na výši. Mě se to také nelíbí, ale než spoléhat na někoho, že mi dá něco zadarmo, tak si raději přikoupím externí disky. Že jednou kvůli nějakému nápadu v MS přijdete o svá data není nepravděpodobné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to zadarmo je tam ako "prva davka" aby si sa naucil pouzivat ich ulozisko a potom si predplatil nejaky ten priestor. Nie preto, ze ta ma MS/gugel/dropbox/.... rad :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono presnejsi slovo by bylo zneuzivaji ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak je nieco neobmedzene ako to zneuzijes? ak je to nadoba, naplnis po okraj? Ak je to dlzka dobehnes na koniec?

NEOBMEDZENE.........ujasni si definiciu....pls....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Roky rokúce používam Dropbox. Stále tam mám free 19GB priestoru. Inak 2TB je u nich nejakých 8€ a neobmedzene "toľko priestoru, koľko je potrebné" stojí 15€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2TB je za 10€ mesacne pri rocnej platbe alebo 12€ pri mesacnej platbe. Cize 120/144€. Ak si kupim synology 216j+2x2TB HDD =>184+166=350€. 350/120=2,91. Cize za 3 roky platenia 1 uctu dropbox mozem mat "hocikolko" uctov na vlastnom cloude - ano data su pre vsetkych, ale mozem si kupit 8TB disky.. potom pri 4 uctoch po 2TB mas navratnost 1,5 roka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mícháte dohromady 2 příbuzné, ale ne stejné věci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol si pripočítať minimálne náklady na elektriku, záložný zdroj atď. Ak budem mať doma pripojenie tak 20480/20480 kbps bez agregácie, začnem o tom uvažovať...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zas zalezi na co to chces pouzivat. Ked to chces pre firmu s 2000 zamestnancami tak to je ine, ako pre 4 pocitace zo zaciatku diskusie. Ja mam doma 300/20. Ked je to malo, existuju rozne serverhousingy, nemusis hned mat 20/20 garant za 300€... Aj ked aj to sa moze oplatit pri urcitom pocte uzivatelov...

edit: co sa tyka spotreby.. 216j ma 15W max; mam 2x6TB HDD, dajme tomu 6W max kazdy, odhadnem to na 20W priemer (ked chces ti to odmeriam). 20W = 0,48kWh/24h = 175kW/h rocne = 28€

edit2: co mi takto pride dost vela, idem to omerat :)

edit3: takze som to odhadol dobre.. idle disky zapnute 18-19W; zapis/citanie 21-22W; s hibernovanymi diskami neviem, to mam zakazane...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim duvod uzivat jakoukoliv cloudovou sluzbu a jeste za to platit, data jenom pekne se sebou.

Dnes v dobe kdy je cena za prenosny 1TB uplne smesna cpat soukroma a firemni data nekam na internet/cloud s vaznym rizikem ze bud mi ucet vykrade/data zneuzije samotna spolecnost ktera cloud sluzbu provozuje nebo hacker(a ze tech pripadu nebylo skutecne malo), tak s tim zit a jeste si za to jako idiot platit to jednoduse ne, navic o co je rychlejsi cloud ke kteremu se musim(a nutnosti je...) pripojit skrze internet nez "offline" USB zarizeni ktere to zvladne stejne rychle plus navic data z prenosneho USB zarizeni dostanu rychleji do pocitace nez z cloudu.

Risk ze zneuziti cennych osobnich dat, nutnost za to pausalne platit a jeste byt zavisli na rychlosti/pritomnosti internetu, cloud je jednoduse pitomost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tebe totalne unikol zmysel Cloudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak mi to vysvetli, uz si druhy co pise ze to nechapem.. daj..

edit: aha, to nieje reakcia na mna, sorry..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 1TB OneDrive vdaka predplatnemu O365 (ktory aktivne vyuzivam) uz dlhe roky, najme kvoli skenovaniu 35/120 filmov na profi skeneri, ukladaniu fotiek z DSLR, FHD kamery a zopar dalsich drobnosti.
Zaplnenych cca 45% a pribuda to dost rychlo, najme preto, ze niektore veci potrebujem v RAW alebo TIFF.
Takze o bezpecnost mam najmensi strach, tie fotky a data nie su nicim extra zaujimave ani hodnotne pre nikoho ineho a ine citlive veci tam neukladam (to mam zakodovanu zalohu inde).
Rychlost prenosu je uplne dostacujuca, ak to niekomu ide prilis pomaly, ma zrejme zle nastaveny AV.
Neviem kde inde dostanem 1TB + balik office sw za taku cenu. Ale necham si poradit. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pises to, ako keby neexistovalo ine technicke riesenie ukladania tvojich dat. Kolko platis za ten office? 1TB externy disk stoji 55€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ale nikde nepisem, ze by neexistovalo. Pisem, ze toto riesenie je zatial pre mna v mnohych ohladoch najvyhodnejsie. Platim okolo €40 za rok za O365 aj s tym 1TB. Z mojho externeho disku si ludia, ktorym robim skeny/fotky, nemozu stiahnut kedykolvek a pohodlne to, co im naskenujem alebo odfotim. A nonstop mat zapnuty komp len aby si niekto mohol nieco stiahnut kedykolvek cez nejake nazdielanie... Sorry. Takto im tie veci hodim do zvlast adresara, poslem link a vybavene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) platis 60€ minimalne, lebo tolko je najlacnejsi O365 - personal. Je pre nekomercne pouzitie, takze ani ten by si nemal pouzivat, ked robis ludom veci za $$$. Link na hocico ti dam aj ja zo synology, alebo si vytvorim uzivatela len na tieto ucely...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mega má 50 GB free :)
a keď to spojím s mojim Dropboxom a Google Drivom, mám zdarma takmer 100GB :)
(na dropboxe mam od Campus Cup 2015 25GB, ktovie či ešte bude v budúcnosti niečo také)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost trapný, já mám 300 TB zdarma a napořád od Číňanů. Sice je potřeba web GUI pouštět přes Google translátor, protože je jen v čínštině (desktopová a mobilní aplikace podporuje i angličtinu) a rychlost není nijak převratná, ale jako odkladiště nadbytečných souborů a záloh to stačí.
Bohužel nový uživatelé už mají smůlu k registraci je totiž nově potřeba čínské telefonní číslo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.