Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft prodal 200 miliónů licencí Windows 8, za Windows 7 stále zaostávají

No to prodal ale hodne uzivatelu si spatky naistalovalo win7 :D. I ja jsem ve slabe chvilce dal nejkou tu tisicovku za win8. Ale jen proto ze jsem si chtel dokazat ze jeto nepouzitelny system pro cloveka ktery (jen) neprohlizi web a nestahuje postu (obrazne receno). I linux toho ma vice co nabydnout nez win 8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proti vychozimu grafickemu rozhrani Ubuntu je Metro jeste genialni system. Napriklad neni treba 10 minut hledat jake programy jsou vlastne instalovane a kde se konfiguruje sit. U Windows je to vse na stejne miste jako vzdycky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po instalaci je přímo v panelu ikona Nastavení systému, ve kterém je ikona Síť. Jestli tohle musíš hledat 10 minut , tak počítače raději ani nepoužívej. Jinak „pokročilý“ uživatel klikne na Dash, napíše „síť“ a zmáčkne Enter. A vlastní nastevení snad ani přehlednější být nemůže a vše je na jednom místě. Když to srovnám s nastavením sítí ve Windows, tak v tomhle nesahají Ubuntu ani po kotníky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, u Windows 8 mi hodně chyběla možnost vypnutí metra. Absence tlačítka start mi moc nechyběla. Tento omyl mi však otevřel oči a přešel jsem na Xubuntu :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Za mě si může MS udělat dvě čárky. Win8 mám na notebooku (sice ve trojím vyhotovení, ale to je nepodstatné) a na jednom desktopu jako testovací OS, to byla ta situace, co jsem si Win8 koupil online, abych o tom napsal článek ;).
<ul><li><a href="/clanek/windows-8-pro-za-mene-nez-800-kc">Nakupujeme plnou verzi Windows 8 Pro za necelých 800 Kč</a></li></ul>

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

já mám W8.1 WMC prakticky zdarma - když nepočítám telefonáty na aktivaci. Pořídil jsem si tehdy licenční číslo na W8 WMC a použil ho na instalace W8 Pro WMC - a aktivace MS to zbaštila, dokonce i pozdější reaktivaci po telefonu při výměně hardwaru pc. Jenže na W7 mám spoustu programů a her které už zabírají přes 700GB a to se mi moc přeinstalovávat nechce, tak je vše při starým A W8.1 je zatím jen sekundární os ze kterého se provádí servisní akce...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 přišly po nepodařených Vistách a spoustu let po XP. Není divu, že se prodávaly jako housky na krámě. A že se osmiček při dnešním prudkém poklesu zájmu o nové počítače prodalo tolik, to považuju spíš za zázrak.

A strašně se mi líbí obviňování Microsoftu, že je na trhu málo notebooků bez OS. Cožpak on je vyrábí a prodává? Věc se má tak, že notebooky bez OS jsou (v malém) prakticky neprodejné, ty se ve velkém prodávají jen firmám, které mají multilicence.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Cožpak on je vyrábí a prodává?" - ne, ale on tlaci vyrobce vsi silou do toho aby prodavali OEM W8. Nebo si myslite ze by "prodal" MS 200M licenci kdyby byl mozny vyber "chcete tenhle notebook s W7 nebo s W8"? Aha! A nearumentujte tim ze kdo chce si ty W7 koupi - ne nekoupi, protoze je to dalsich nekolik tisic navic. Kupuje krabici s vyrobkem jako komplet, a tam NEMA na vyber - "berte tohle s W8, s nicim jinym to stejne nemame".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 za rok konci zakladni podpora a jsou na trhu uz 6 let. To se maji prodavat do nekonecna? Kdo si dnes koupi pocitac s WIndows 7, bude uz za 11 mesicu brecet ze nevychazi aktualizace systemu krome bezpecnostnich.

To by se to taky mohlo prodavat s Windows 3.11. Je rok 2014, zakladni prodavany OS jsou Windows 8.1.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A že už dlouhá léta mraky lidí brečí, že na Windows XP nevychází žádné aktualizace krom bezpečnostních ;-).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Měl byste si uvědomit, že MS není majitelem ani výrobců, ani prodejců, a nemůže jim nadiktovat, co mají prodávat. Oni se řídí prostou ekonomikou, a kdyby prodej počítačů s Windows 8 pro ně nebyl výhodný, neprodávali by je. Sedmičky dnes už kupují jen pošuci. To je, jako byste šel do prodejny automobilů a žádal čtyři roky starý model, s příslušným zkrácením záruky, za plnou cenu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ale muze diktovat a taky diktuje, pák jak k tomu tlacit vyrobce ma vic nez dost (vseobecne tech ekonomickych). Sedmicky by si radej koupila vetsina, kdyby mohli. Ale nemuzou. W8 nic noveho uzitecneho neprinasi, argumentace "novym/starym modelem" je hodne mimo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vo firemnej sfere si viem predstavit argument kedy je vhodnejsia volba W7 ako W8 a to pri zavislosti na XP mode (vo W7 je licencia na XP vo virtuali v cene) - bavime sa teda o verzii OS Pro+
Pre domaceho pouzivatela, u ktoreho sa da ocakavat, ze siahne po Home Premium (W7) / Core (W8) vsak nevidim jedinu vyhodu W7. Len jeden dovod - ak niekto nevie prezut start screen vs start menu (aby bolo jasne nebavim sa o modern UI @ "Metro" rozhrani ale o STARTE - su to totiz 2 rozdielne veci).

Ak pouzivatel kupoval samostatne prenositelnu licenciu, tak bol W8 dokonca vyrazne lacnejsi (najma Pro) ako W7 (W7 FPP vs. W8 PUL). Teraz s prichodom W8.1 je to vsak skoro v starych kolajach (FPP vs FPP - Pro stoji rovnako, Core je o nejaku tisicku korun lacnejsi ako Home Premium)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pred casem se nekde psalo o tom, ze MS ma ve smlouvach, ze vyrobci pocitacu mu plati za kazdy vyrobeny stroj, bez ohledu na to zda tam Windows je nebo neni. Pokud je to opravdu tak, tak je to obvinovani naprosto spravne cilene.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky dobrá konspirační teorie.

Ale abych nebyl jen jízlivý - ono to tak s MS a některými prodejci opravdu kdysi bylo, někdy v devadesátých letech. Úřady a soudy tuhle praxi zlikvidovaly a MS zaplatil tučnou pokutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že za to byl odsouze a zaplatil pokutu je pravda. Ale že by se téhle výnosné praxe vzdal nevěřím, jen to provádí sofistikovaněji, aby to nebylo snadno napadnutelné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Multilicence od Microsoftu vyzaduje nakup podkladove licence.

Tudiz firma musi vsechny pocitace nakoupit s OEM Windows, pouze na ne instaluje Enterprise edici, ktera ma na vsech pocitacich stejne sriove cislo. To je cela multilicence.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkná hovadina. Neuvěřitelné, jakým pitomostem jsou lidé schopni věřit.

Velké firmy koupí PC s OEM OS jen v případě, že je to z nějakého důvodu výhodnější než bez OS, například ve výprodejové akci. Něco málo o tom vím, dával jsem investiční požadavky a doporučení k nákupu na stovky strojů. OEM licence se pak nevyužívá a v případě likvidace takového stroje odprodejem odchází s ním jako jeho součást.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomhle se skutečně pletete, petr22 má pravdu. Současná (r. 2014) licenční politika pro multilicenci skutečně vyžaduje nákup OEM verze a nad to se pak dává enterprise multilicence se sw. assurance. Platí to určitě mj. pro nákup pro školy (educational - dříve select), sám jsem to nedávno zjišťoval. Další legrece je, pokud chcete mít krabicovou verzi - ne OEM a nebo upgrade z nějaké nepodporované verze (např. Windows NT 4). Tam je cena skoro 7tis. Kč, samozřejmě se dá nafixlovat upgrade a zaplatit méně, ale proč potom platit za svým způsobem nelegální verzi a neukrást ji rovnou, že?! Ta licenční politika v porovnání s cenama je absurdní o možnosti svobodné volby při nákupu počítače si můžete nechat jen zdát. Zkuste se nad tím zamyslet z pohledu někoho, kdo např. používá pro desktop Linux a nepotřebuje licenci Windows - jaké má možnosti např. při nákupu notebooku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

200 mega za zly produkt. Tomu sa hovori tlačenka...
Aj ja chcem vyrabat blbosti a zarobit 200 mega natom :(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A někdo vám brání?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na vyrobenie takej extremej blbosti treba zvlastny talent.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

" jsou Windows 8(.1) v pohodě představitelné i jen jako prostý launcher her "
Taky by se mi libilo mit win tak osekany a nenazrany aby fungoval pouze jako launcher programu. Kdyz si vezmu tak co vlastne clovek po systemu pozaduje? hlavne aby spustil nejaky program. Malo kdo prece pracuje jen s tim co je obsazeno ve windows. Ja bych nejradeji opravdu nejakou hodne orezanou verzi bez balastu ala metro/aero a podobnyho bobtnajiciho softu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nieje zeden velky problem. Staci si stiahnut nejaku osekanu verziu ,pripadne rovno W7 live boot CD ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo? A budou tam aktualni ovladace, DirectX, C++ runtime, PhysX, .net ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.