Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft prý zvažuje vydání Office 2014 pro Linux

Podla mna MS uz port Office pre Linux vo svojich labakoch ma. Pokial boli schopni spravit port pre Mac, tak ta Linuxova verzia by nemal byt pre nich problem - a verim ze bude vlemi podobna verzii pre Mac, ak raz...
To ci sa to pusti na verejnost teraz velmi zavisi od uspechu Valve. Pokial Valve uspeje, Linux tym ziska jednu uzasnu Killer feture, na ktoru sa v Linux komunite caka uz roky rokuce. Rozbehla by sa aj podpora vyrobcov HW atd atd. Naviac, ak MS nepovoli a bude pretlacat to svoje hranate prostredie a nevypocuje naliehanie podnikovej sfery bude Office hlavny, ak nie jediny z ich prijmov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verze pro Mac není až tak port, jako paralelní větev s dlouhou historií. Ano, verze 2011 je úplně nová ale i tak nevěřím tomu, že jde o od nuly napsaný kód, ve kterém zahodili vše z posledních 22 let, kdy verzi pro Mac dělali.

Linux je jiný uvnitř (jiný kernel) i navrch (kompletně jiné GUI). Používají se v něm jiné jazyky (neznám žádný takhle velký projekt v Linuxu psaný v Objective C) a jediné co je jakž takž podobné je konzolové prostředí. Grep, cat a dd ale MS při psaní verze pro Linux moc služby neudělají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WTF ?
MacOSX i Linux jsou POSIX OS, tedy jsou kompatibilni.
Nebyl by to ale Apple, aby jen nebral, ale naopak nic nedaval, proto maji COCOA, coz je graficka knihovna, ve ketre to vse pisi a tu samozrejme nedaji, jinak by stacilo udelat COCOA pro X-windows a pak uz jen rekompilovat a bylo by.

Tedy ano i ne, jadro aplikace muze byt stejne, ale GUI musi byt jine, resenim ale je, to cele napsat pro QT a pak by stacila jedna verze ;-)))))

Linux je zaklad pro C a C++, temer vse je tam psano pravne v nem, GNU C (GCC) dnes pouziva i MacOS je to nejlepsi C/C++ prekladac pro UNIX svet, ostatni umrely, nebo zustaly ciste vedecke, napr. od Intelu, kterym ale nejdou moc dobre kompilovat graficke aplikace treba pro GTK/QT ... potoze je urcen pro vedecke vypocty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro upresneni, QT je pro vsechno, jak pro MacOS-X (asi vyuziva COCOA), tak windows, X-windows, Android, Symbian, asi i pro wndows mobille ... vlastne pro vse, co se nejak pouziva ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a ještě pro Windows CE, Maemo a MeeGo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že QT nepoužívá Cocou, protože nemá nativní look and feel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a na OS X se vše pise v Objective C. gcc ho samozřejmě zvládá, ale jak říkám, neviděl jsem, že by v něm někdo něco masivně v Linuxu psal, za čímž může být právě absence Cocoa API.
Cocoa je poněkud víc než jen grafická knihovna, je to kompletní systémové API, přes které se pracuje s obrazem, interaguje se systémem a hardwarem. Na úrovni POSIXových C/C++ aplikací se toho v OS X píše dost málo. Port do Linuxu není věc na jedno odpoledne, ostatně všechny možné GNUStepy a podobné se o to už chvíli pokouší. Nevěřím, že verze pro Linux bude odvozená od Mac verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říct, že stačí portovat Cocoa pro X-Window System dává tedy stejný logický smysl, jako říct, že stačí portovat .NET pro X-Window System a půjdou všechny .NET aplikace. Pravda to je, ale stejně jako .NET není Cocoa jen grafická knihovna, je to celé API/Framework. Doporučuju si něco na Mac napsat, pak si napsat něco v Linuxu a pak teprve tvořit teorie zahrnující Qt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje projekt Cocotron. WPF je vzdálenější od Linuxu než Cocoa. WinForm aplikace by možná portovat do Linuxu šly s pomocí Mono a Wine.
Na druhou stranu Office asi používá vlastní GUI toolkity, protože i na XP má hodně prvků připomající Visty, prvků které na XP neexistují. Pokud se Office vykresluje do bitmapy, není problém to portovat na cokoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje: Phoronix - první varování

Otevřu Phoronix a čtu: "...this past weekend, I was informed that Microsoft is having a "meaningful look" at a full Linux port of Office thanks to Linux showing signs of commercial viability on the desktop." - Michael neuvádí žádný důvěryhodný zdroj, druhé varování

Nepřipomíná vám to tak trochu ten přechod Fedory na BSD? Nesmíte Michaelovi všechno věřit, ten už toho nakecal :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jestli Microsoft skutečně Office pro Linux vydá, bude to obrovská změna oproti stavu před nějakými 20 lety. Tehdy byl Office superpředražený kancelářský balík, kompletně uzavřený včetně datových formátů a neexistovala ani hypotetická možnost, že by byl pro něco jiného než Windows."

Jen bych rád připomněl, že Office existuje už od první verze i pro Mac. Takový Word například byl na Macu dřív než na Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představa, že by (hypotetický) Office pro linux byl superlevný a otevřený - tomu říkám sci-fi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petty a neTROLLovat nad Tuxem, tomu teprv říkám utopie. Zas to bylo silnější, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on i prvni MS Excel byl MAC only :- ).
Ostatne prvni tabulkovy procesor vznikl prave pro Mac. Excel prisel az potom. Jako vse od MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tabulkové procesory tu byly dávno před Macem, zase to nadšení nepřehánějme. V době, kdy přišel na trh Macintosh tu už nějakých osm let byly osmibitové počítače a pár let už i IBM PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nez to M$ udela, tak jej tak domrsi ve stylu W8, ze LibreOffice uz budou pouzivat i uzivatele windows ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flame?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, realita!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem uživatel Windows, ale na Libre Office se rozhodně migrovat nechystám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1, na Linu klidně Libre, ale na Winu mi 2010 bude dostačovat ještě dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamce jsem do Widlí instaloval OpenOffice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a žádná děkovačka co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. ze by zamrzlo peklo ? :-)) ... -> co dal ? ... WINDOWS 9 ci 10, s linuxovym kernelem ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peklo zamrzne, až vydá MS oficiálně vydá pro linux .NET.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to dělal, když existuje Mono?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mono sponzoruje MS, ale stoji za dve veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen kernelem. Normalne windows-9.0.deb balicek pro ubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Office 2014 pro Linux by nebylo zadne terno. Pouzivam Office 2011 pro Mac (protoze musim pracovat s microsoftimi formaty) a nadseny z toho nejsem. MS Word ma spoustu chyb a jeho pouzivani je utrpeni. Ve starem editoru rovnic menu nekdy funguji, jindy ne. Casto se pri psani dokumentu stava, ze pri pokusu o ulozeni souboru program ohlasi, ze disk je plny. (I kdyz je tam nekolik set GB volneho mista.) Nezbyde nez cely text pres copy & paste prekopirovat do jineho dokumentu. Microsoft o tehle chybach vi radu let, ale nic s nimi nedela. Presne podle zasady, ze plnohodnotne muzete pouzivat pocitac jen s legalnimi Windows. Jakmile mate Linux nebo Mac, tak se zadne plnohodnotne pouzivani (co se microsoftiho software tyce) nekona. Ve Wordu pod Windows takhle zasadni chyby nejsou.

Je velka skoda, ze nedoslo k rozdeleni Microsoftu na nekolik firem, jak navrhoval soudce ve sporu DOJ & Microsoft. Samostatna firma produkujici Office by bezpochyby kvalitu produktu pro non-Windows platformy zvysila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, já si ve Wordu ničeho nevšiml (zato v Excelu ano - sice pouze v testovacích makrech ale všiml). Jsem ovšem lama, 2014 na Linu jsem zatím nekupoval, pokud chci spouštět něco pro mac tak to spouštím na macu, pokud to má běžet na win tak to spouštím na win (případně přes vmware atd.) a nemám problém. Ani s ukládáním :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám na svém Macovi MS Office 2011 také, ale nepozoroval jsem nějaké takové problémy, obzvlášť s ukládáním. Doporučuji zkontrolovat aktualizace. Jak to udělat? Spustit třeba Word, v nabídce Help vybrat volbu pro vyhledání aktualizací a nechat proceduru provézt. Od vydání do dneška vyšlo hodně oprav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni aktualizace mam, v tom problem neni. Potiz je v tom, ze hlaska "Insufficient disk space" je spolecna pro radu ruznych chyb. Nektere uz byly opravene, jine ne. Vic se o tom pise na http://answers.microsoft.com/en-us/mac/forum/macoffice2011-macword/word-... . Dohledat se daji reporty od rady jinych lidi. U kratkych dokumentu se mi ten problem neprojevil. Kdyz jsem pred dvema mesici psal odborny clanek (v kompatibily modu) se spoustou rovnic a obrazku, tak se mi ten problem objevil asi tak 5 krat za vecer. Od te doby se MS Wordu na Macovi pokud mozno vyhybam. Powerpoint se zda byt stabilni, ale i tam je problem se starym editorem rovnic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro jistotu sem radsi prekopiruji zaver toho prispevku na microsoftim foru:

Sadly, there's not a lot that Technical Help would be able to do for you. The cause is bugs in the Word program, which are being triggered by the way you work. Microsoft is still working on these issues: but they are very complex, and they may never be able to fix them all in the current version of Word. Sorry: but if I told you anything else, I would be misleading you.

We can, of course, hope that the next version of Word will have replaced the file writing mechanism so it doesn't do this. We have been hoping this for three versions now...

Z prispevku je snad kazdemu zrejme, ze:

1. Ty chyby ve Wordu jsou.
2. Microsoft je pravdepodobne v teto verzi neopravi
3. Ty problemy se tahnou uz tremi verzemi Office pro Maca (t.j. mnoho let).

Vic uz ke kvalite produktu Microsoftu pro non-Windows platformy nema cenu dodavat. Pokud se nekdo prodejem MS Office zivi, tak samozrejme bude tahle fakta zlehcovat. Ostatni si vlastni nazor udelali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Linux jako takový nelze (v enterprise / serverovém segmentu) ignorovat."
To rozhodně ne, ale lze ignorovat Office. Nevím, jestli je to další halucinace těch nových slípek v MS, které vyhnaly Sinofskeho, ale patrně si neuvědomují, že portovat něco tak komplexního, jako Office, znamená náraz do zdi a její neobratné přelézání. Proč by uživatelé, kteří jsou rádi za nezávislost na kmotrech (či kmotryních) z MS měli s nadšením nad Linux Office běžet za Microsoftem, s tím, že mu chtějí platit za licence. Tito uživatelé jsou si dobře vědomi, že na běžnou práci Office nepotřebují a na složitější (nebo prostě jen hloupé) řešení si tu jednu licenci koupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych MS Office pro Linux přivítal, protože firmy se pomalu zbavují závislosti na Windows, ale se závislostí na MS Office, Exchange a Sharepoint je to už horší.

I mě se konečně podařilo reinstalnout firemní laptop na oficiální firemní linuxové distro postavené na Ubuntu, ale stále musím mít kvůli pár věcem (MS Office + Visio je jedna z nich) Windows ve virtuálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duvod je zrejmy .. vubec nejde o uzivatele, co maji doma PC. Ty Microsoft muze ignorovat. Budto uz davno presli na neco jinyho, nebo maji z prace, nebo cokoliv jinyho. Co je problem, co M$ ignorovat uz nemuze, je cim dal vic pokusu o prechod na Linux v podnikove sfere. Samotny OS je ale nepodstatny. Hodne veci pobezi okamzite po prehozeni na treba Ubuntu. Co byvala potiz, jsou ruzne domeny, printing a hromady ruznych aplikaci. Aplikace ale postupne migruji na web a posledni dobu uz nejsou zavisle tolik na IE. Obvykle ale nejvetsi potiz je Office. Z ruznych duvodu. A jelikoz M$ ma vlastne 2 hlavni dojne kravy .. OS a Office. OS se jim zacina hroutit. Valve nastartovalo migraci toho nejdulezitejsiho pro bezne lidi - herni cast. A M$ sam pod sebou podrizl vetev tema W8 (ono ostatne nejde donekonecna prodavat ten samej OS, jenom s predelanou grafikou, novym DirectX, ktery navic zavisi jenom na hrach a par zmen v kernelu). jPodnikova sfera v malem migruje, ve statni sfere take. Jejich posledni sance je prave Office. Pokud jej neudelaji pro Linux za par let neni vyloucena migrace na jine systemy. Naopak .. pokud vydaji Office pro linux maji sanci zachranit obchod, protoze v podnikove sfere zustane. Tam totiz cena licenci neni tak podstatna, tam se hraje o neco jinyho .. TCO .. lidske zdroje. Linux sam o sebe neni o nic levnejsi nez Windows. I ten je nutno instalovat, administrovat, spravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snažit se prodávat Office pro Linux je jako snažit se prodávat Ferrari ve východoslovenských osadách

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte ty části osad, co vypadají jako po tornádu, předpokládám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si dejde pusu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to blbost ale bol by som rad, keby bola dostupna taka 2007, Libre alebo Calligra sa sice snazi ale na mso to nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naprosta a totalni blbost. tomu prece autor nemuze verit. MS by tim prisel o jeden z piliru excluzivity a must have sveho windows. to MS NIKDY neudela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já bych řekl, že desktopové Windows jsou prostě v hájí a pokud bude chtít MS prodávat Office, další aplikace a navázané služby, tak prostě bude muset zohlednit i další platformy. Ostatně předpokládám, že není daleko doba, kdy bude licence desktopových Windows (alespoň pro nekomerční použití) zdarma, nebo za nějaký bakšiš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> desktopové Windows jsou prostě v hájí

imho ne... win je na desktopu "neomezeny vladce" a ja nejak nevim, z ceho by mohl vychazet predpoklad, ze se to v blizke dobe zmeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně z toho důvodu, že pozice respektive důležitost desktopu se mění/snižuje a schopnost Microsoftu reagovat v této oblasti na trendy je nedostatečná. Dále prolomení "herního tabu" na Linuxu Steamem odvede další uživatele Windows jinam (tedy ty, co už nepřešly na konzole). Také firemní sektor už nějakou dobu (ale je pravda, že pomalu) adoptuje Linux na desktopu a státní správy jsou na to obdobně. No a nezapomeňme na trend webových aplikací a cloudu, kdy je vlastně úplně jedno, jaký OS používáte. Ne, s Windows to opravdu nevypadá dobře...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad herní tabu na Linuxu - myslím, že si od toho slibujete až příliš, navíc íčovina od Valve se nám nějak vleče (ukázali mimochodem úplné nic), jejich předělávky taky a i další linuxem vyhajpované konzole se nějak začínají odkládat (byť jen o měsíce). Samozřejmě pokud budeme uvažovat v řádu pěti let tak to vypadá, že má co nabídnout - ale taky toho může dost zesr*t hned ze startu... Osobně dost pochybuji, že Steam přijmou dominantní systémy s otevřenou náručí. Ale možná mi něco velikého uniká...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem kde je ten jejich successful port L4D2 s kterým se kasají na blogýsku? Tady vidím akorát Win/Mac http://store.steampowered.com/app/550/ Hlavně že maj plnou tlamu keců že to běží rychlejš a jaký to jsou pašáci... Když se podívám na jinou menšinu (Mac) tak i ta má proti Linuxu na Steamu naprosto brutální náskok nad 82 hrami pro Linux

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, souhlasim s tim, ze dulezitost desktopu uz dosahla sveho vrcholu a je na sestupne draze. Ale presto na nem zustane jako "jedinou" platformou windows. bohuzel dodavam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jestli Microsoft skutečně Office pro Linux vydá, bude to obrovská změna oproti stavu před nějakými 20 lety. "

MS Office bol tusim najskor uvedeny pre MACy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě, že logout nenapsal před 3 hodinami to samé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude cena jako pro win tak pro domácí použití si ho pořídím. (Mladá dělala seminární práci asistenta pedagoga v LibreOffice a prostě se to nedá) tak sem musel ve vmware nalejt startery a do nich office 2010 a pak už se to dalo jenže není nad nativní APP .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v cem byl problem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... neuměla to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libre office neumí ani 15% funkcí které jsou nutné (automatickým obsahem který se fixuje na správnou stranu a sám přepočítává čísla stránek při úpravách až po funkce které ani do budoucna LO obsahovat nebude).
LO je jen wordpad nebo předchůdce word6 ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v dalším kole by Macroshit mohl do Linuxu naportovat Registry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by vývojáři LinuShitu nedovolili :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba na to čekají a netroufli si o ně M$ říct, aby takovou úžasnou věc mohli narvat do Tuxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle trollovinu jsem nepobral. (V)olé, GNOME má něco jako registry (gnome-config).

4. obrázek:
http://blog.fpmurphy.com/2011/03/customizing-the-gnome-3-shell.html

A ani se nemusej ptát Linuse. To jsou věci, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No opravdu je to něco jako registry, ale opravdu hodně vzdáleně.
To je potom jako registry jakýkoliv konfigurák klíč-hodnota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli toto jsou podle tebe registry, tak sláva Tuxovi na výsostech. Tomuto rozumím, ale tomu ve woknech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě by se mohl zavést velmi potřebný adresář winsx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím nevím... neříkám, že by to nikdo nevyužil, ale celkově vzato to vypadá dost zvláštně. Libre-/OpenOffice sice mají spoustu much a je třeba na nich ještě hodně zapracovat, ale abych používal MSOffice, se kterým se taky vždycky taky dost navztekám, pokud se mi nějakým způsobem dostane do ruky, a ještě za něj platil, tak to fakt ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LibreOffice nejsou uživatelsky přívětivé. Velmi rychle se dostatanete do situce, kdy to "něco dělá" a netušíte co, jak se toho zbavit. Jak tohle formátování smazat, jak do tohoto místa vložit text, apod.
V novějších verzí se to sice postupně zlepšuje, ale i tak s tím má kdekdo problémy.
Osobně používám OO již léta, ale i tak mě při nejzákladější editaci textu a tabulek dokáže dost věcí překvapit, kdy se musím ptát strýčka Googla, či to hledat v nápovědě.
I pokus o nasazení LibreOffice domácím BFU uživatelům dopadl katastrofálně.

Největším problémem bránící rozšíření Linuxu je podle mě kvalitní kancelářský software.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což to souhlasím, že občas se to chová trochu zvláštně (ale tak v 99 % případů nakonec udělám, co jsem chtěl) a třeba na stránce UI by se dalo taky zapracovat. Ovšem když si představím práci s MSO a ribbonem, nemluvě o tom, že tam taky všechno z hlediska funkčnosti není vždycky ideální, tak mě polívá hrůza :(. A holt u těch LibreOffice ty neduhy beru jako ne zas tak velkou daň za to, že to je software dostupný zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle se mi v LO stane málokdy. Zato v MSO se mi tohle stává zcela běžně. Naposledy jsem marně bádal, jak se smaže prázdná úvodní stránka. Prohledání ribbonu bylo neúspěšné, nakonec poradil kolega klávesu Del. Ta zafungovala. Ale v menu jsem to nenašel :-(

Jinak MSO 2003 už nějakou dobu v linuxu používám. Byl jsem nucen kooperovat na jednom hodně složitém dokumentu a LO jej vždy celý zprasilo. Nakonec jsem zkusil wine a ono to kupodivu jede. Sice ne na 100%, občas hned po startu spadne, ale používat se to dá.

Mám jen dva problémy:
*) Ribbon - děs a hrůza, neustále něco hledám a nenacházím
*) Nefunguje výběr/vložení prostředním tlačítkem myši

Myslím, že MS nemusí office převádět, stačí když pomůžou s opravami wine aby v něm Office běžely. I když to by byl už fakt extrém a mám pocit, že do wine nesmí přispívat nikdo kdo měl přístup ke zdrojákum windows. Je to obrana proti případným útokům ze strany MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úvaha je to zajímavá, ale nevím, jestli by se MS chtěl podílet na vývoji Wine. U Office by mu to pomohlo, ale zároveň by svým způsobem dláždil cestu i hladšímu přechodu na Linux tím, že by se tam dalo spustit víc Win aplikací. Samozřejmě je otázka, jak dalekosáhlé změny ve Wine by pro to byly potřeba. Co se týče licencí, tak tam bych předpokládal, že participace MS by problém nebyla, když to je přímo vlastník zdrojáků Windows :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omg hledat smazani cehokoliv v menu a nezkusit klavesu DEL to je na vysetreni. To se opravdu nedivim ze nechapete ribbon, kdyz neumite ovladat ani klavesnici.

PS: Vyber a vkladani prostrednictvim tlacitek mysi funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No co k tomu říct. Prostě mně nenapadlo, že tentokrát nešel MS proti logice. To ovšem nic nemění na tom, že by to mělo být k nalezení někde v menu. Alespoň v kontextovém menu by to být mohlo.

> PS: Vyber a vkladani prostrednictvim tlacitek mysi funguje.

V Linuxu? A kde se to dá prosím nastavit? Ať hledám jak hledám, žádnou volbu, jak vypnout to debilní posouvání dokumentu prostředním tlačítkem nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale hlavně proto, že mu vidí pod kapotu a dává jim svobodu" troufnu si tvrdit, ze (tady pochopitelne nikdo) pod kapotu linuxu se nediva nikdo, krome skutecnych vyvojaru dane komponenty. Je to jen obecna mystifikace, kdy clovek zije ve falesnem bezpeci opensource. A lidi co skutecne zdrojaky a architekturu bedlive sledujou, tak to nedelaji proto, aby chyby nasli a opravili. Takovy se najde mozna jeden z tisice, zbylych 999 se chybu bude snazit vyuzit pro svoje cile.

Jsem presvedcen o tom, ze jadru windows (=ma zdrojaky a dela na nem a testuje) rozumi zhruba stejny pocet, jako jadru linuxu. Neni treba pochybovat o tom, ze MS si kralovsky plati opravdu ty nejschopnejsi programatory, protoze na to proste ma. Muzou byt stejne schopni jako u linuxu, ale 100% nebudou mene schopni.

Na linuxu se chyby hledaji ve zdrojacich, na windows se hledaji stylem pokus-omyl.

Neverim tomu, ze by byl linux nejak extremne nebezpecny, ale rovnez ani vzdaaalene neverim tomu, ze by byl tak bezpecny jak tvurci tvrdi, zvlaste pak, kdyz se ohaneji tim, ze kazdy muze nahlednout pod kapotu. Byl tu kdysi pred hooodne lety clanek o tom, jak kdosi pasoval kusy kodu do linuxu a az asi po peti letech se prislo na to, ze ume implementoval slozite trojske kone ..... a to me usvedcuje v tom, ze "pod kapotu" se divat skutecne muze kazdy, ale NIKDO to nedela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V naší organizaci pod SUSE-Wine běhá standardní MS-Office bez problému už asi 2 roky.
Nastavení Wine provádí SGI. Portace není ani potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodatek. Jedná se asi on 2000 uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jedná se o předválečnou verzi OFFICE (tady je řeč o 2010tkách) které sou už přestárlé dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.