Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft si chce patentovat výběr OS při startu počítače

Co to je za nesmysl. Už z principu nejde patentovat řešení, které není nové a je obecně známé/používané. Takový patent by ani neměl projít ověřováním a pokud ano měl by být zrušen, pokud ho někdo napadne...

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to podali za účelem aby to neprošlo a nemohl si to patentovat někdo jiný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To mi príde ako najrozumnejší dôvod.
MS má patentovaný aj dvojklik myšou. Určite nie pre to, aby na tom zarobil, ale aby mohol kľudne spávať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patentovat známé a používané řešení samozřejmě jde. Úplně stačí když to řešení neznají patentoví úředníci (resp ten jeden co to dostal přiděleno) a nikdo proti tomu nevznese námitku. Buď jejich patentový právník udělal špatnou rešerši (což je taky klidně možné) nebo to prostě zkoušejí jestli to náhodou projde. Když ne nevadí - tento měsíc podali dalších 49 patentů z nichž některé jsou taky dost obecné. Ale pravda žádný tak nebezpečný jako tento.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Obavam sa, ze si mylite Europske patentove pravo s Americkym.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To těžko v usa to měli jinak v tom, že nerozhodoval kdo první patent podal na úřadě, ale kdo doložil jeho objev, tudíž tam jsou s tímhle v loji tuplem (pochybuji že jako první začali používat menu pro instalaci systémů). To že to musí být něco nového platí snad všude stejně.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, to snad ani nemyslite vazne :) V USA si mozete patentovat COKOLVEK, kludne aj vesmirne teleso obiehajuce ustalenou rychlostou okolo stalice. Nasledne za to mozete vymahat licencne poplatky a len ak tie niekto odmietne zaplatit, vec sa dostava pred sud. Nasledne nevitazi ten, kto vec vytvoril ako prvy, ale ten, komu sa v priebehu odvolani neminie hostovost a trpezlivost. Viz napr. relativne preslavenu firmu Smartflash.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

čokolvek, tj nezkoumá se jestli jste první si můžete patentovat i u nás jen se tomu říká chráněný vzor...
A samozřejmně je to naprosto k ničemu, protože to pak skončí v momentě, kdy to zkusíte vymáhat..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Su dva systemy

1) Kontinentalny, kde musi riesenie problemu byt technicky aplikovatele - plati u nas
2) Anglo-sasky, kde sa patentuje na urade, co nie je patentovane a ak sa vymaha dopdrzanie patentu, tak moze sud patent zneplatnit - plati v USA

V rezime 2 bol schvaleny patent na koleso, podla patentovej prihlasky z roku 2001

Monday, 2 July, 2001, 13:17 GMT 14:17 UK
Lawyer moves to patent wheel
A wheel
The "circular transportation facilitation device"
An Australian man has registered a patent for a "circular transportation facilitation device" - more commonly known as the wheel.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/1418165.stm

3 July 2001
Wheel patented in Australia

An Australian man has been issued with an innovation patent for the wheel after setting out to test the workability of a new national patent system.

John Keogh was issued the innovation patent for a “circular transportation facilitation device” under a patent system introduced in May 2001
https://www.newscientist.com/article/dn965-wheel-patented-in-australia/

reated on 2008-12-12 09:05:48 by adamr

updated on 2009-01-18 04:11:23
Australian man granted patent for "circular transportation facilitation device"
http://www.tunersgroup.com/TunerWire_Live/patent_law.html

Sice minuly rok patent na koleso zrusili, ale existoval

http://www.betaboston.com/news/2014/07/09/re-inventing-the-wheel-why-not...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A dalsi skvely americky patent je patent na patentovanie

IBM si patentovalo proces patentování
2.1.2011
Společnosti IBM se podařilo v USA patentovat patentování - přesněji řečeno procesy od vývoje technologie přes patentování až po vymáhání patentových práv. Nyní je otázkou, jestli je toto použitelný univerzální obranný patent.
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/ibm-si-patentovalo-proces-patentovani

To je rozhode najuniverzalnejsi obrany patent, ked Vas niekto zaluje za porusenie patentu mozete jeho zalobu odmietnut s tym, ze name od Vas licenciu na vymahanie patentovych prav

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

cinania maju dualboot android/windows tablety uz nejaku dobu....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle není dualboot, to je výběr OS k instalaci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

I ten tu mame uz nejakych par rokov.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ve kterém mobilu, prosím?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne v kazdom Androide kompatibilnom s ClockworkMod.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

A tam si můžu vybrat, že chci nainstalovat WP nebo Tizen?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, ked im to prejde, tak sa bude platit. Snad si niekto neda patentovat aj sranie na hajzli, lebo potom budem srat po stojacky alebo platit za posed.
Divny svet.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdim ze je to nejaka preborna myslienka ale cital si autor aspon zbezne ten patent ? Ono vzdy sa dobre flusa na MS, Apple a dalsie ze...
Tu nejde ani tak o multiboot roznych nainstalovanych OS a tak isto z nakresov vypliva ze sa to bude tykat hlavne mobilov a tabletov. Podla toho patentu je hlavna myslienka v tom ze umoznuje vyrobcom dodat telefon/tablet s viacerimi OS, z ktorych si uzivatel vyberie jeden, a ten sa nainstaluje. Cize nieje to multiboot zivych OS ale skor vyber OS ktory sa nainstaluje (aj ked tam skor hovoria o skomprimovanom image) a tak isto by to malo riesit aj jednotne uzivatelske data. Cize ak bude chciet TMobile/Orange/etc. dodavat mobil s moznostou behu Androidu alebo Windows tak ma moznost to spravit, plus bude v pameti aj sharovane miesto kde moze dat svoje brandovane aplikacie a data.
Nieje to nic objavne, na druhu stranu preco si to teda uz nepatentoval Google, Apple alebo niekto iny ?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt o tom Jezek pise, ne?

BTW koukl jsi na ten link z prvniho prispevku v diskuzi? Takhle presne funguje NOOBS
https://www.raspberrypi.org/help/noobs-setup/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Asi kazdy nema cas pustit si video alebo prebehnut cely clanok, kde az posledna veta "Refer to our documentation for more information" smeruje k nazornej ukazke o co ide :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Protože Google nechce instalovat nic jiného, než Android, a Apple zase výhradně iOS. Jako obvykle je MS nejotevřenější. To ovšem nezabrání zdejší linuxákům ho jako obvykle pošpinit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Jako obvykle je MS nejotevřenější.

Ako obvykle sa MS snazi, len ked mu tecie do topanok. Na PC este vzdy instalacia Windowsu radostne oddrbe vsetko, co sa cez ich trojskeho kona (secure boot) podarilo prepasovat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Chápeš vůbec, co je to patent? Vždyť to je úplně naopak, než píšeš - ten patent neznamená, že to MS chce takto udělat, ale může efektivně bránit tomu, aby to takto mohl (zdarma) udělat někdo jiný. I konkrétně si toto dokážu představit mnohem více u kohokoli jiného, než u Lumií (a iPhone).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Máš nějak pokřivenou mysl. Microsoft připravuje W10 Mobile i na některé stroje, které se dnes prodávají s Androidem, případně pro jejich následovníky. Tohle bude zřejmě možnost, jak to chce řešit. Zjevně chce, aby se to dělalo určitým způsobem a kompatibilně.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft nie je najotvorenejsi ved prave preto zaviedol Secureboot a Quickboot a preto existuje zaloba, ktora by mal mat coskoro vysledok, a ten patent naznacuje, ze to nebude len o PC (aj smartphone je pocitac s GSM modemom) a Microsoft ma informacie o rozsudku

EU court to decide on PC and software bundling
Submitted by Gijs Hillenius on July 02, 2015

The Court of Justice of the European Union (CJEU) is expected to rule within weeks on the practice of forced sale of licences for operating systems and other software bundled with computing devices. On 25 June, France’s Court of cassation referred to the CJEU a complaint of a French citizen who wanted to purchase a PC without any pre-installed operating system.

The Court of Cassation is asking the CJEU if bundling is unfair, and if it is unfair not to leave the customer much choice other than accepting the bundling or cancelling the sale. The court is also asking if it is unfair when consumers can not buy a computer without bundled software.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/eu-court-decide-pc-and-s...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ja si dam patentovat odvijeni rolky toaletniho papiru.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

US459516A

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokos, 1891. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vostrý, jsem si myslel, že je to jen vtip s nahodilým číslem, ale on ten patent fakt existuje, no bomba. Teď se budu bát utřít si pr*el papírem, abych za to nemusel platit licenční poplatky :-D. Já vím, proč nejezdím do země nevídaných možností ;-).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co je v textu, ale na obrázku je možnost vybrat si mezi instalací více OS a navíc na telefonu. Nepodezírám nikoho, že chce napodobit Grub, Lilo nebo Bootmanager z OS/2, pokud mi někdo, KONEČNĚ, nabídne koupit si telefon a až pak si vybrat, jaký systém na něj dám, respektive, k fajn hardwérku od Nokie nainstalovat Android ... proč ne?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne? Protože patentování něčeho takového přímo ohrožuje ostatní výrobce aby něco takového mohli zavést taky. A vzhledem k odkazu na Noobs hned v prvním komentu k tomuto článku, to co chtějí zjevně není jejich vynález.

Problém patentů je, že už dávno nejsou využívány k ochraně vynálezce, aby se na jeho vynálezu nepřiživovali vychc*nci, ale k tomu, aby vychc*nci znemožňovali používání a vývoj obecně známých a používaných technologií konkurenci.

Ještě štěstí, že to zachraňuje Čína ignorací jakéhokoliv patentového práva :-D.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A bude se to jmenovat: Ještě větší blbec než jsme čekali

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to pravda, skutecne Microsoft pomalu bali Windows Mobile (Phone) a lide si uzivatelsky na Lumie budou moct nainstalovat Android. Husty.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, existuje i lepší způsob, jak se zbavit obsahu své kreditky a rozšířit po internetu své soukromé fotky a telefonní adresář, než instalovat si Android na Limii :-P.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o informaci, kde se na internetu válí mé soukromé fotky a telefonní adresář. Obsah kreditky zatím nezmizel, to jsem si ověřil sám.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jsi si s tou kreditkou jistý? Tady máš svůj leaknutý PIN:

http://www.positiveatheism.org/crt/pin.htm

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A kurňa.
Je tam i ten můj :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju sledovat na rootu Postřehy z bezpečnosti a pak se nebudete ztrapňovat nepochopením sarkasmu a hloupým slovíčkařením...

Android je prototyp moderního cedníku. Možná částečně i naštěstí. Kdyby nebyl tak děravý, nešel by tak snadno rootovat a tudíž by byl ještě nepoužitelnější. Je jen otázkou času, než se ve větším množství začne využívat mobilní internet a ještě rychlejší hardware, aby se vyplatilo zavirovávat to ještě ve větším a dělat armádu botnetů na telefonních sítích.

Potenciální možnosti jsou nevídané, což ví už současní autoři software "s přidanou hodnotou" (včetně toho na marketu), uživatelé vstřícní (není důvod přece zakazovat geniální hře na zašlapávání brouků na displeji přístup k sms, hovorům, adresáři, fotkám...). Zatím tomu brání nejvíc asi fakt, že většina "kustomizovaného" androida lowendovými výrobci je naprogramovaná tak kvalitně, že k alespoň průměrnému výkonu vyžaduje pravidelný 4měsíční cyklus restartu do továrního nastavení.

Výrobci za to částečně nemohou, přímo Google omezil nadbytečné instalování software uživatelem tak, že se u některých verzí stahováním balíčků a aktualizací zaseká kdesi ukrytý temp a systém začne hlásit "nedostatek místa na externím úložišti" s čímž i nadprůměrný uživatel nic neudělá, ačkoliv vyprázdnil už všechno, co šlo.

Jinak samozřejmě všichni víme, že pro bezpečnost je nejlepší neumožnit uživateli instalovat aktualizace nebo vyšší verze OS... Dokonce ani Windows Phone nemá tak mizernou koncepci, jako Android.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to úplně naopak. Microsoft se bude snažit dávat Windows do mobilů s Androidem. Otázka je, jestli se mu podaří uzavřít smlouvy s výrobci tak, aby celá akce nebyla příliš ztrátová. Jakmile nalákají dostatečný počet zákazníků, pak díky příjmům z cloudových služeb budou za vodou.

Microsoft se snaží vecpat na trh mobilů všelijak, viz např.
http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/mic...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak mrkev si chce patentovat nápad člověka, který chtěl mít na výběr jak z windows 3.11 tak Linux (nejsem si jistý zda linux v té době už existoval) aniž by musel přeinstalovávat PC a nebo spouštět daný OS přes DOS.
Chudák člověk který to před 25 či kolika lety vymyslel a nedal si to patentovat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dotyčný člověk může doložit že to tehdy skutečně objevil a MS má v US po patentu...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.