Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft standardizuje formáty Office 12

Co já však vím, tak Microsoft Open XML má jednu podstatnou vadu na kráse: systém licencování. Konkurenční (a už schválený) OpenDocument je licencován zcela zdarma a nehledí na to, jestli jej někdo implementuje do komerčního balíku, nebo do GPL řešení.
Otevřenost je věc jedna. Licencování věc druhá. OpenDocument vede v tom, že umožňuje hospodářskou soutěž na trhu s kancelářskými balíky a tudíž mají vlády a instituce možnost výběru. Pokud by někdo "nahoře" přijal Microsoft Open XML jako standard pro státní správu, zrušil by možnost využívat třeba právě OpenOffice v této sféře zdarma.
Že by někdo nechtěl mermomocí uspořit ve státní správě za nákup software? Absurdní.
Možná se něco od té doby, co jsem to studoval, změnilo na straně MS, ale pořád se mi zdá, že si hrají na svém písečku.
Tento výňatek to trošku shrnuje, četl jsem i anglický originál.
http://www.micr.cz/scripts/detail.php?id=2625
+ uvolňování specifikací proprietárních binárek:
http://www.micr.cz/scripts/detail.php?id=2893

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pises pravdu, za pouzitie formatu v programoch (citanie/zapisovanie) sa bude musiet platit. Avsak nevidim problem pre to, aby si niekto zaplatil tuto licenciu a poskytoval prevod pre dalsich, cize to bude zdarma. Ale predpokladam, ze toto ma MS dobre osetrene a nejaky online konvertor sa asi nebude konat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

::: sir-qwerty, 2ge >

Nedokáži si to moc dobře představit, ale třeba mne někdo poučíte. Ok, chápu, že pokud bych byl komerční firma, vyvíjející svůj vlastní kancelářský balík (kupříkladu), budu platit MS za to, že zaimplementuji jejich formáty pro čtení i zápis (i když tomu moc nevěřím. Spíše bych řekl, že se bude platit za hotové SDK, ale budiž). Jak je to však v případě open-source, kde "kdosi" někde napíše plugin (kupříkladu pro OO) a vypustí to ven? Kdo bude zde platit licence? Anonymní autor pluginu? Autoři OO? Uživatel? Bude takový software ilegální? Přijde mi to celé přitažené za vlasy. Navíc si nejsem jistý, zda je možné na celém světě patentovat formát dat, pak by stačila zřejmě jediná země, kde to nejde a MS má problém.

Myslím, že to bude zajímavé sledovat, jak se pohnou balíky typu OO, které svoji neschopnost se více rozšířit donekonečna omlouvají problémy s formáty majoritního MS Office. nyní tato výmluva padne a je to dobře - bude velmi výrazně vidět, jak si které řešení na trhu povede. Samozřejmě - jen do doby, kdy někdo přijde s další výmluvou, že...

Potěšila mne věta na konci článku o tom, jak OS komunita provádí přenos .NET do prostředí Linuxu. Na místě, kde 9 z 10 čtenářů patří mezi až fanatické odpůrce čehokoli od MS bych takové přiznání užitečnosti platformy .NET nečekal.

Pokud budou jednotlivé světy dále konvergovat, myslím, že se máme na co těšit. Dokáži si představit levný OO (nejsem naivní, zdarma to nebude) nasazený po firmách, stejně jako "Microsoft Linux".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: No je tam pak nekolik problemu, v pripade te "bezlicencni" implementace.
1) vrha to spatne svetlo na vyvojare OS a to si nemuzeme dovolit
2) byl by problem treba s nasazenim toho softwaru v nejakem podniku, protoze v korporatnim prostredi se na licence hraje celkem dost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že microsoft si dal mezinárodní standart ISO tak tím jasně řekl, že při jeho použití se nic neplatí, protože je to poze standartyzovaný formát nějakého souboru. Ale jak tady někdo napsal Microsoft může vydělávat na SDK k formátům office, ale pokud to udělá někdo po svém a dodrží standart tak nic platit nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze MS kupi "ISO" a mude to Microsoft ISO 2005 for Windows Vista :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 pao:
Nevim proc by se OO mel omlouvat za svou neschopnost, ted mam nainstalovany OO2 final a muzu rict ze ve vetsinu fci ktery pouziju jsou lepsi nebo stejne dobry jako MS office.
A platit za OO je asi tak scestna myslenka jako neplatit za MS O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukám, že MS už zase bleje nový standardy. to zas bude bordel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic nového pod sluncem. S těmi placenými standardy formátů si dovoluji připomenout slavný (a placený) GIF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.