Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zvažuje zaříznutí ARM modelů Surface

njn.. historie se opakuje... Kdo si pamatujete Alpha/MIPS/PPC verzi NTček? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo, jelikoz to byly na hovno platformy .... stejne jako ARM .... par let nazpatek jsem to "predpovidal"/vydedukoval:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Byly tak na hovno, ze si z nich x86-64 vzala, co slo :) Neco jineho jsou WinNT na Alpach, co jsem mel tu cest, nadherny dukaz toho, ze MS multiplatforme vyvijet neumi, vetsina WinNT na 64bitovych Alphach bezela jako 32bitovy kod v emulaci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já. :-) Dokonce jsem administroval NT4 server na DEC Alpha čtyřjádru. Na každém instalačním CD byly všechny 4 verze.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

z nostalgie jsem teď vytáhnul ze šuplíku instalačky nt 4.0 a win 95. A furt se načtou :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

logicky krok, arm windows bol akurat tak nekompatibilny a nove atomy uz teraz bez problemov konkuruju vykonnym arm-om vykonom, spotrebou aj cenou. Nova generacia atomov na tom bude este lepsie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jakmile Intel překonal ARMy v poměru výkon/příkon, začínají se ARMy odsouvat tam, kam patří, tedy do hraček. Na práci budou x86 procesory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak o vykonu je bezpredmetne mluvit .... tam proste ARM nikdy ani nebyl konkurence. A vykon/spotreba se zarizl u clovertrail+, coz je dve (nebo tri?) generace atomu nazpatek ..... dnes uz ani v tomhle neni ARM konkurence.
Tak kdyz se veme, ze na ARM bezi prakticky jen android, tak ano, je to jenom do hracek, lednicek a podobnych "detskych" zarizeni .....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak to doplním, jakmile architektura x86/amd64 dospěla do bodu, kdy utáhne standardní Windows aplikace dostatečně svižně při dostatečně malém příkonu, ARM se začíná odsouvat do hraček, kam patří. :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

doufejme ze to tak nebude, protoze by to znamenalo novy monopol intelu, ktery by nikomu, krome intelu a MS, neprospel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence je dulezita, kolikrat uz mel Intel de-facto monopol a jak to v te dobe vypadalo s cenama a rychlosti vyvoje vime vsichni, kteri tu dobu pamatujeme. AMD je dnes z hlediska high-endu pofiderni konkurence, ale v segmentu PC/notebooku pro bezne spotrebitele ma co nabidnout a v segmentu procesoru s nizkym prikonem je tu ARM. Jako zakaznici doufejme, ze tato situace minimalne vydrzi nebo se jeste lepe objevi nejaka nova konkurence.

Abych nesil jen to Intelu, v poslednich par letech ARM pekne pochrupoval, takze diky Intelu za posledni generaci Atomu. Bude zajimave, jak dopadne jeho snaha pritahnout vyrobce SoC na x86 jadra, kolik a jakych vyrobcu pusti na uzavreny x86 pisecek.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak je tu jeste AMD, VIA, Cyrix ..... a jiste rada dalsich. Kazdopadne je celkem jasne, ze je z evolucniho hlediska naprosto nevyhodne a neudrzitelne mit vic majoritnich platforem .... proste ARM zcela logicky zanikne. ARM castecne pokryva jen jediny segment trhu ..... a to ten mobilni, zadne jine ambice mit ani nemuze, pro zbytek sveta je tu x86, ktere pokryva uz nekolik let kompletne vsechny segmenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cyrix = VIA uz peknych par let.
Dokud Intel neotevre platformu x86, porad tu bude potreba otevrenejsi architektury, kde si vyrobci reseni budou moci licencovat bud instrukcni sadu nebo referencni navrh. Kdysi byl velmi popularni MIPS, ted je to ARM, casem mozna neco jineho.
V dnesni dobe, ktera je na rozdil od 80. a 90. let zalozena na pomerne standardizovanych protokolech a formatech dat, na platform CPU zalezi porad min a min. Co se aplikaci tyce, je dnes trend je tlacit do snadboxovane VM (at uz ji nazyvame JVM, Dalvik, ART nebo WinRT), ktere se daji z hlediska OS lepe kontrolovat a z hlediska programatora je prechod na jinou platformu daleko jednodussi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hura hura, konecne poradna platforma pro antivir, protoze ty na hrackoidnim systemu toho ze sveho sandboxu moc nemzuzou. Konecne budou prichazet updaty stejne pravidelne jako na notebook, system si bude nekontrolovatelne bobtnat, aplikace budou zapisovat do systemovych slozek...to je presne to, po cem uzivatele hrackoidnich tabletu touzi ze vseho nejvic :)

Tak kdyz se veme, ze na ARM bezi prakticky jen android (+iOS)...coz je zanedbatelnych 98-99% trhu tabletu a o neco vic trhu mobilnich telefonu. Fakt nerozsirena platforma :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jop, ale mluvis jiste o RT subsystemu, ktery se jeste nepodarilo prolomit ..... kdezto treba androidi radobysandbox kazdou chvili protece .... navic naprosta vetsina uzivatelu nema ani moznost upgradu (krome koupeni noveho zarizeni) ..... tahle ARM/android moda je jen sezonni zalezitost .... nemoznost upgradu byla veskrze genialni, protoze nedovoli uzivatelum starsich (dokonce ani drtive vetsiny v soucasnosti prodavanych) zarizeni vyuzivat nejnovejsich funkci a zabezpeceni, takze lidi (cast, IMHO vcelku nepatrna) byli donuceni kupovat nove zarizeni jak kreteni, ale tohle funguje v "idealnim" svete uplnych kretenu "by samsung". Ale lidi nejsou tak hloupi a nepristoupi na neustale kupovani hloupych zarizeni, taky jak rikam, podle me drtiva vetsina si koupila tablet s androidem jednou, nikdy si dalsi nekoupi .... svuj ucel to pro vyrobce splnilo, prodali hromadu drahych shitek:) Mozna par lidem prodali ten samy shit i dvakrat, ale to je vsechno. Nejvic se mi libi ty ANALyzy gartneru (co to je proboha za firmicku), podle kterych ten "arm/hovnodroid" strom roste do nebe a predpokladaji, ze v roce 2020 bude kazdy na tehle planete kupovat jeden smartphone/tablet jednou rocne ..... vcetne kojencu a lidi s prijmem 60USD rocne ...... proste je konec .... se podivej, kolik novych android zarizeni vs. windows, bylo predstaveno za poslednich par mesicu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mluvim o Win32, ktery je modlou vsech, chteji pracovni tablet a ktery je tou "zpetnou kompatibilitou". To jsou otevrene dvere do systemu...proc by se nekdo snazil prolamovat vratka WinRT, kdyz ma k dispozici otevrenou branu Win32?

Support zarizeni s Androidem je u vetsiny vyrobcu tristni, tohle Google nepohlidal a ted uz s tim tezko neco udela. Na druhou stranu, kdyz vyrobce notebooku prestane dodavat drivery novy OS, napr. pro prepinani dedikovane a interni grafiky za behu nebo pro rizeni spotreby, tak to taky neni moc prijemne a uzivatel musi lovit po ruznych upravcich referencnich driveru grafiky s casto pochybnymi vysledky.

Temhle ptakopraveckym firmam neverim, nic neporoste nahoru a je pravdepodobne, ze se market share Androidu zacne snizovat, tak jako s stalu u Applu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě převést Lumie na Atomy a veškeré problémy s univerzálními aplikacemi a komaptibilitou jsou na pár let vyřešeny. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

K tomu taky nejspíše dojde..

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

nejspíše ano, on vůbec celý ten projekt Surface je dost pofidérní a MS se měl na podobné experimenty vyprdnout a nechat tohle na výrobcích notebooků a ne jim fušovat do řemesla. Stejně na tom akorát porodělali kalhoty .....
Na druhou stranu, je naškodu, že potřebný ekosystém blízký windows se na ARM procesorech neuchytil, protože to mohla být zajímavá alternativa pro zákazníky, kteří nechtějí Android nebo Linux OS. Je otázkou, jestli za to může opravdu nedostatek aplikací (například office ARM existují pokud vím), nebo spíše jen špatně nastavená cena ARM zařízení s Windows RT. Většina těch nejdůležitějších aplikací pro běžné používání na Win RT snad už existuje.....
Možná že ale Windows RT pro další postup ARMu směrem do desktopu není vůbec potřeba a vystačíme si grafickými nádstavbami Linuxu nebo Androidu. Tam je ostatně aplikací fůra.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že MS neotevřel RT a nedovolil uživatelům provozovat programy mimo Metro. Pokud by to udělal, myslím, že by okna na ARMu měla dnes zásadně jiné postavení.

Ale myslím, že už jim postupně dochází, že nejsou nadále monopol a s heslem "Lidi si to koupí, protože jsou tam Windows" nejde dál kontrolovat trh.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja od zacatku tvrdim, ze to bylo jen gesto ... "ano, jednim nastavenim v kompilatoru to umime taky, proc ne?" Stejne jako bylo asi 10 verzi windows pro ruzne pofiderni platformy v minulosti.
To s tema zarizeni windows to je tezko rict, proc stale prevazuje android. Podle me se tam hraje moc vysoka hra .... kdyby MS chtel dostat windows na vsechny telefony a tablety, tak proste koupil za kapesne asus, acer, htc, lenovo, nejakeho cinana ..... proste kohokoliv a zacal by chrlit jedno zarizeni za druhym, ale asi tim neco vsichni sledujou (nepochybuju, ze maji nakoupene akcie techto vyrobcu:) Podle me jde o jasnou salamovou metodu .... nejdriv narvem lidem nejaky shit a pak budem zlepsovat .... je to krasne videt treba u tabletu .... nejdriv 2GB ram, pak 4GB .... no, ted dokonce 1GB, vratili se nazpet (to mi spis prijde jako nejaka sazka mezi CEO:o)
Sufrace taky celkem chapu, je to znackove zarizeni vyrobce, hotovo .... jestli tim nahneval nejake vyrobce, to tezko rict .... kazdopadne faktem je, ze surface je spickove zarizeni, uber ultrabook za vcelku prijatelnou cenu .... se staci podivat na saskarny samsungu, ktery detske tablety je schopen prodavat (teda spis nabizet) za stejne prachy ......

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ono tech zakazniku, co z principu nechteji Linux nebo Android moc neni. Bud je jim to jedno, nebo chteji neco konkretniho - iOS nebo Windows, ale tim se myslim Win32 API. Na nejake "tohle jsou taky windows cestne" ktere neumi pustit Win32 aplikace nikdo neni zvedavy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

RT zariadeni su drahe, nehamatne ( v tom ma prekvapil Surface RT ked sm homal v rukach vyzeral akosi objemne a tazko aj ked parametrmai az tak nie) a je na ne malo applikacii.

Keby boli lacne, sexy ako iPady/niektore Android tablety, mali dost dobrych aplikacii (alebo doknca povoley desktop a market pre desktop ARM aplikacie) verim ze by s chytili. Clovek zase vacsinou nepotrebuje vela aplikacii, tych par zakladnych by sa pre ARM za par mesiacov naportovalo na ARM desktop. ( TC, putty, BSPlayer atd... )

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono hlavne nikdo nechce dalsi HW platformu ..... mozna tak ARM, ale to je tak vsechno:o)
Dalsi HW platfroma je cesta do pekel, vzpomenme devadesata leta ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám, ale fakt nevím, co máš na mysli. A jestli někdo chce další HW platformu? To je jen otázka jestli se pro ni najde využití. Pro ARM se našlo, protože X86 jsou tak komplikované a žravé, že se prostě pro jednodušší zařízení nehodí. Samozřejmě někde se ty dvě řady setkávají a soupeří. Intel má zatím technologický náskok, ale myslím, že už moc prostoru kam se posunout nemá.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Asi vzpomina, jak v 90.letech zvladal domaci pocitac se 7MHz CPU neco, co nedavaly ani jeho milovane Windows 98 - formatovani diskety bez zablokovani pocitace :)

Je fakt, ze tehdy byl problem s prenosem dat mezi platformami, ale ustalilo se par dulezitych formatu dokumentu, pro ktere existoval editor na kazde platforme. Dnes uz jsme dal, prenos dokumentu mezi platformami neni problem, jsou tu otevrene plne dokumentovane standardy. Souboj platforem tehdy ustil v konkurencni tlak a skutecne se neco delo, kazdy vyrobce se snazil prijit s necim novym. Bohuzel, tehdy souboj vyhrala ta technicky nejhorsi platforma.

Zajimalo by me, jestli BTJ vi, ze i bozsky Intel vyrabel ARMy - a nebyly spatne, jeden StrongARM na 206MHz jsem mel v PDAcku. Pak celou divizi jeste pred nastupem chytrych telefonu (tech s PalmOS nebo PPC/WM, do iPhonu bylo hooodne daleko) prodala Marvellu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že mu nejde ani tak o Intel, respektive o x86 řadu, jako spíše o Microsoft, který se není schopen jinde uchytit, protože poslední svůj opravdový operační systém NT4 v těch devadesátých letech opustil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On MS kdyz chce, tak je videt, ze umi programovat mimo Intel PC...ve sve dobe PPC nebyly oproti konkurenci vubec zle, WP8 nejsou spatny system, ale na prikladu PPC/WM je videt, jak MS ustrne s jakymkoli vyvojem, kdyz vedle sebe nema konkurenci. Dokud souperil s PalmOS, bylo videt, ze se snazi, ale pokrok od WM5 dal prakticky nulovy.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Rikam to uz nekolik let. Jednou bude X86 hlavni platforma v telefonech. Uz aby to bylo. Soucasny vykon atomu je vic nez dostacujicich i na seriozni praci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.