Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft uvede sedm variant Windows 10

Myslím, že ještě hezkou řádku let vydržím u odladěných win 7.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že aby Windows 7 zůstaly odladěné, nesmíš na ně instalovat záplaty. Jak záplaty přibývají, je to čím dál tím víc spíš rozladěné. Platí i pro Windows 8.x, ale tam se to aspoň dá relativně snadno jednou za čas zaintegrovat do jednotné instalačky a nezabírá to tolik místa.
Katastroficky nutně by Windows 7 potřebovaly Service Pack 2. A právě proto ho MS s největší pravděpodobností nikdy nevydá.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Na OS kteremu pred pul rokem skoncila podpora nejspis ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to měl udělat před tím, než hlavní fáze podpory vypršela. Jako tomu bylo s Windows XP.

Fakticky je postupný způsob záplatování systémů Windows jedním velkým softwarovým dobře promyšleným kurvítkem.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To mi něco připomíná. Už jsem mnohokrát našemu IT říkal, že s každou aktualizací W7 sleduji spíše zpomalení NB. A totéž platilo i pro Visty. Dnes už NB během týdne jen hybernuju, protože čekat několik minut na start a také i na pouhé vypnutí, na to nemám nervy. Hlavně to dlouhé vypnutí mi nejde na rozum. Kam se na to hrabou linuxy, které hybernují defaultně a přitom jejich start a vypnutí je opravdu jen otázkou pár desítek vteřin. Hlavně to vypnutí je dost rychlé.
Takže už jen, aby se v linuxech konečně rozjelo nové API s podporou her a Windows už nechci ani vidět. W8 a W10 se mi vůbec nelíbí stejně jako nový motiv Breeze v Kubuntu. Jsem asi staromódní, ale více mi vyhovuje design W7 a Oxygen/Air motiv.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

rekni tvymu IT at ti da 8GB ram nebo ssd nebo kdyz uz nic tak druhej HDD misto cd-romky na swap
to spomaleni je checkovani aktualizaci, po tolika letech neni problem mit trustedinstaller + svchost na 5+ GB a pokud nemas aspon 8GB tak to pekne swapuje :P

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ono je toho víc, co Windowsy postupně zpomaluje.

Každá aktualizace Windows nebo dalšího softu přispěje k fragmentaci disku.

Tuším už Win7 obsahuje WinSXS - to je archiv různě starých verzí všelijakých knihoven, včetně třeba .NET frameworku (a závislostí uvnitř .NETu). Pokud se to postupně nabaluje pravidelnými updaty, roste to do mamutích rozměrů. Částečnou úlevu přinese jenom instalace Service Packu (nebo Win 8.1 apod.) - když poté spustíte "vyčištění disku" (a explicitně požádáte i o promazání systémových souborů), může z tohoto adresáře zmizet docela velká hromada harampádí z doby "před service packem". Vedle "vyčištění disku" lze promazání WinSXS provést také z příkazové řádky, příkazem "DISM" (různě po webu se válí návody) - vtipné je, že engine (serviska) pro správu metadat WinSXS například v původních Windows 8 měl sklon se při operaci "vyčištění" zacyklit. Nežral skoro žádný výkon disku, ale sežral celé jedno procesorové jádro, a čas dokončení konvergoval k nekonečnu. Pokud člověk párkrát natvrdo restartoval, dalo se nakonec dopracovat až na konec toho čištění... nebo se na to vykašlat a nainstalovat upgrade na Win 8.1, tím se WinSXS automaticky vyprázdní a i ruční "vyčištění" najednou probíhá svižně...

Spousta softu (Mozilla, Adobe, antiviráky) si křečkuje staré verze instalátorů - nechává je válet kdesi na disku, v nějakém skrytém adresáři v uživatelově prostoru (= na systémovém disku), typicky někde v "application data" apod. Tady pomůže nejlíp asi FreeCommander nebo jiný podobný manažer, zapnout v zobrazení velikost složek, počkat až se načtou, setřídit podle velikosti sestupně, a pídit se, co je OK a co je zjevně špatně - a staré instalátory mazat.

Poté co promažete co se dá, proveďte defragmentaci. Doporučuji defragmenter MyDefrag a skript "sort by name". Je fakt, že konkrétně pod Windows 8 se zapnutým ReadyBoot (boot ze setříděného preloadu potřebných souborů) není defragmentace tolik znát.

Pochybuju, že má něčí firemní IT čas na takovou péči. Naklonovat z obrazu, nechat nasosat aktuální updaty (nemusí se jednat o celou historii updatů), nacpat do toho osobní nastavení (nejlíp automatizovaně) a šup s tím uživateli na stůl. Když se to po dalším roce táhne znovu jako med, zazálohovat data (ostatně má uživatel instrukce, aby svoje data neměl na systémovém disku), naklonovat systém z obrazu, natahat updaty... atd. znova dokola. Správcové podnikových sítí na Windows mají tvrdý chlebíček.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň za čas se zde objeví jasný a pravdivý názor.
Dnes instalovat win7 + stáhnout a nainstalovat záplaty je skoro na infarkt. Tohle jsem před časem nedal a radši rovnou nainstaloval win8.1. s posledním velkým updatem.
Ale pravdou je, že po čase to může být stejné jako s win7, které sice nebyly špatné, ale stále jen oprášené visty = o něco méně línější.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

oficiální SP sice není, ale jsou lidé schopní si udělat integrovanou instalačku. Třeba tenhle človíček z google+: https://plus.google.com/113501816509684518308/posts
Jedu na balíčkem počeštěné jeho lednové verzi sedmiček: https://drive.google.com/file/d/0B6ZJfyuJ48iMX25GZDVyLVhyNVk/view
Napsal dokonce i manuál jak takový obraz vytvořit: https://mega.co.nz/#!Ac4hlYYK!DZYDO8VkEIavGltJ9BlL3c_k4k4fZHErrX6hiZRqsRM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud nehraješ hry, proč ne. Jinak to je hloupost, protože to vypadá, že win 10 budou velmi dobré a když je dají zdarma, tak už vůbec nemá cenu zůstávat na zastaralém (win 7 - 2009) systému.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zdarma Windows 10? Kde? Microsoft určitě nedá nic zdarma. Bylo by dobré to rozlišovat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade po dobu prvního roku zdarma je, takhle to asi myslel... Se snažej urovnat ty průsery co si nadělali s W8 :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že Windows 10 budou zadarmo drahé.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem s nima na VMWare spokojenej, mám sice slabý železo tak to občas dosti laguje, ale jinak paráda... Pokud to s tím předplatným je jen novinářská kachna jak už tu kdosi zmínil tak si nemám nač stěžovat :-)
Na mobilu mám taky zatím W8.1 tak jsem zvědavej...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to mas z kade ze budu velmi dobre ? plagat ti povedal ? je to uplna katastrofa, este horsie ako 8

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je poměrně dost zaujatej názor... Já jsem s preview verzí zatím spokojenej a to tam čeká ještě hodně věcí na dodělání...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mna by zaujimala jedna vec.
Ked upgradnem na Win10 z Win7 a po case (po viac ako roku po uvedeni Win10) budem musiet preinstalovat Win10. Nebude problem s instalaciou? Ako je toto osetrene? Pri upgrade z Win7 dostanem licencny kod alebo co?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A taky by mě zajímalo, jestli půjde z Win7 upgradnout na Win10. Pak nainstalovat/obnovit ze zálohy zpět win 7 a např. po roce (abych nedělal betatestera) opět nainstalovat win10 zdarma. Ale teoreticky by to jít mohlo ne? :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To stejné by mě zajímalo taky - prostě bych si papírově upgradnul (co kdyby to bylo fakt použitelné), ale zůstal na sedmičkách.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Takovych nas bude vic. Momentalne nevidim zadnej konkretni duvod k upgradu, ale jsem realista a je mi jasny, ze "s Windows 7 na vecny casy a nikdy jinak" neni uplne realny. A kdyz uz na ten upgrade mam narok, tak proc si "do zasoby" nevzit. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to MS nechá tak, jak to bylo při upgradu na 8, tak si z upgradovaného stroje jen "koupíš" licenci. Kdy a jakým způsobem (reinstalace, upgrade z ISO, upgrade ze Store) ji použiješ bude tvoje věc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych , že to bude řešit učet u MS, v případě havarie nahraješ win7, připojíš se k učtu , stáhneš update win10 a přeinstaluješ. MS to určitě nějak vymyslí

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A co si tak po ugradu urobit bitovou kopii abys nemusel nic instalovat, he??? To nás nenapadlo???

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Je to stejné jako přechod z Win8 na Win8.1. V databázi MS už je zaznamenáno, že uživatel upgradoval na Win8.1 a při nové, čisté instalaci stačí nainstalovat rovnou Win8.1. Není třeba instalovat nejprve Win8. ☺

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že pro OEM verze to nebude zadarmo a zadarmo to bude tak, že stávající W 8.1 Pro, které mohu odinstalovat a nainstalovat na jiný HW, tak tímto bezplatným upgradem si z nich udélám W 10 OEM na právě použitém HW. Jasně pro většinu lidí to není problém - stejně mení celý stroj i s Win (OEM), ale pokud během života Win mění postupně HW tak jak potřebují (MB, CPU) je upgrade na OEM docela problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to problém, upgrade z W8 na W8.1 je vpodstatě to samý a s OEM jsem žádne problém neměl... A to jsem to dělal 2x protože se mi z nějakýho důvodu 8.1 jednou zhroutily tak že jsem je nedokázal ani já dát dopořádku... Blbec jsem tenkrát ještě neměl zálohu, což mi zdvořile připomíná že bych tu stávájící měl aktualizovat O:-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil jsi. Pokud máš OEM, múžeš je přeinstalovat kolikrát chceš, ale jen na tom HW na kterém byly použity prvýkrát. Na jiný HW je nedáš. Kdežto plnou verzi Windows můžeš odinstalovat a přeinstalovat i na úplně jiný HW.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade zdarma neznamená, že dostaneš pro nic za nic krabicovou licenci. OEM ti upgradnou zase na OEM.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, aby z krabicovky W7 nebyly taky OEM W10.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ale pochopil, akorát mi nějak unikl ten konec... Já na noťasu stejně nic moc měnit nemůžu, leda 4GB RAM jsem vyměnil za 8GB a v budoucnu MOŽNÁ vyměním 5400RPM HDD za 7200RPM, SSD nevěřím... S tímhle by problém bejt neměl, ustálo to ramku tak ustojí i případnej disk... S PC tam ovšem problém bejt může, pokud někdo nějak masivně upgraduje HW...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem SSD taky dlouho neveril, vlastne tak uplne stale neverim, ale u notasu jsem ho vzal na milost a na rychlosti je to fakt poznat. A to ho dusim v redukci mSATA->PATA, kde je strop nekde u 80MB/s, coz sekvencne daval i puvodni disk. Ovsem pristupova doba je nekde uplne jinde. Prakticky to znamena zkraceni bootu ze dvou a vic minut (disk 4200rpm) na necely pul minuty a celkove se s tim najednou da zase pracovat. Driv jsem spustil program a cekal dlouhy vteriny, nez ho system nahrabe z disku, ted je to hned. Plus se navic nemusim bat s tim nekde trosku klepnout, protoze SSD je to jedno.
Na desktopu mi to zatim smysl nedava (jen maly SSD na system mi moc neda a za tak velky, abych tam narval vsechno, co by zaslouzilo zrychlit, bych se nedoplatil), ale do notasu uz bych tradicni disk necpal.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

HDD má velkou šanci vydržet dýl jak SSD který po pár letech jde do kytek a když už hdd jde do kytek tak máš velkou šanci z toho něco zachránit... Je fakt že i HDD jd někdy rychle do kytek, ale je fajn že z něj zachráním data a taky je fajn když je to ještě v záruce než těsně po ní...
Takhle začal mojí ženě odcházet po půl roce disk v noťase, zkusil jsem HDD regenerator, ale bylo to už moc špatný, tak jsem aspoň stáhl co se dalo - odsraly to naštěstí jen Windowsy, dokumenty a filmy jsem zachránil, případně fotky prcka který máme oba tak jsem jí dohrál od sebe...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

da se nekde dohledat jak natom budou PC verze s podporou kapacity pameti? jestli bude Home i nadale omezeno na 16GB?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

What??!! https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778%28v=vs...

Teď koukám že ty Windows 7 opravdu mají limit 16GB. No, každopádně trochu OT, když už to i u W8 zvedly dost vysoko.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

dik, jj HP maj limit jen 16GB, a doma na domacim PC mam prave jen 7HP, vpodstate dodnes nebyl duvod jit na 8ky, na dalsich stanicich jsem bral 7pro a daval 32GB, a ted zvazujem jiz stanice s 64-128GB, takze pokud udrzi to co bylo na 8kach, tak bych i na domacim kompu mohl osadit 32GB, u renderslave nam tech 32GB staci, ale 16GB je malo (bezne nase sceny smlsnou pri RT 20-25GB)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě. Mě samotného spíš vyděsila jenom ta samotná myšlenka, že W7 64bit neumí v nějaké edici 16GB. :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Asi budu za šťouru, ale dostanou upgrade zdarma taky uživatelé Windows 8(.1) Pro s Media Center? ;-) Doufám, že jo, je to fakticky vyšší verze než Windows 8(.1) Pro.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ale to víš, že dostaneš. Neboj. Ale na Media Centr zapomeň, ten už tam nebude :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ten nepotřebuju :). Potřebuju to jen zadarmo upgradovat :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Windows jako službu s ročním či měsíčním poplatkem, za který získáte právo po dané období Windows používat."
--- Jen tak dál . A jestli ještě někomu není jasné , že online DRM ve formě herních klientů jako je dnes Steam je oproti tomuto jen slabou polévkou ....
Nejsi připojen aby jsi stáhl opravný balík ? Oj tak to nic nebude , v lepším případě se vám jen začne odpočítávat doba do blokace celého systému ;) . "Microsoft vám dá WIN10 zdarma" jasně , už vidím jak spokojené houfy migrujících zjišťují svůj fatální omyl ... ale cesty zpět nebude . Prostě oslíčci a ovečky si zvyknou platit měsíční desátek za tak kvalitní software jakým Windows vždy byl .
A pokud ani tohle nepřinese kýžené uživatele pod Linusovy variace , bude PC trh ztracen jednou pro vždy ...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby dostali Windows 7 balicek Service Pack 2 a api DirectX 12 co me k upgradu na W10 skutecne nuti?:

-cloud? naco...
-vzdaleny pristup? to se da jednoduse resit
-sifrovani? jak pro koho...
-moznost volit jazykove mutace? malokto prepina z jazyku do jazyku za den.
-design ala new + debilni MetroStartMenu? to me podrz, hnus velebnosti.

Jednoduse nic.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Stejná situace jako XP -> Vista/7.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Win7 měl oproti XP efektnější a barevnější GUI - WIN 8 a WIN10 oproti tomu vypadají jako krok zpátky do pravěku .
Bohužel USER friendly není prostředí , které stále nemotorně koketuje s Metrem a (zbytečnými) mini aplikacemi .
Jako uživatele WIN7 mne na WIN8 potažmo WIN10 zaujala pouze rychlost načítání systému , detailnější informace v Task manageru , obrázkové heslo a určitě několik dalších možností ,které nejsou na prvý pohled patrné .
Takže otázka zda upgrade na WIN10 ano či ne , stojí jen na tom , zdali po mě kdy bude někdo vymáhat předplatné - na vše ostatní tu máme WIN7 .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smažte toto, zase to máte rozbitý!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč krok zpátky??? Je to jednoduchý a rychlý... Přiznám se že mě to metro start menu taky sere, ale Classic Shell to případně vyřeší... V testovací verzi to zatím nechávám a nijak výrazně mi to nevadi, ikdyž je to hnusný, cpát dlažtice z mobilu na desktop... W7 sice byly hezký, ale to přeplácaný GUI tomu na výkonu a efektivitě moc nepřidalo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vista byla ZMETEK a po sp2 už jen poloviční zmetek... Zrovna teďka jsem měl v prádle noťas s "rozbitou" Vistou a to tak že jsem to prostě musel přeinstalovat a i po tý instalaci to není žádnej zázrak, těžkopádný, pomalý a furt to hrabe jak vzteklý... To už MS měl tenkrát jako omluvu dát upgr na W7 zdarma!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mě to zas jako taková tragédie nepřijde, zákazník si teď koupil nějaké repasované notebooky Dell E6400, byly k tomu OEM Visty, řekl jsem si proč ne, vyměnil HDD za SSD a Visty na tom lítaj jak drak.

Takže jestli spíš není problém v tom, že nevěříte SSD, jak píšete někde výše ;)

Problém je akorát v tom, že Visty taknějak ani výrobci softwaru nemají rádi, takže někdy jsou i na XP k dispozici novější verze softwaru, než na Visty (např. Adobe, Autodesk).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nojo ale Visty bez SSD budou tam kde jsou... To samý se dá říct o všech OS, že s SSD budou lítat jako divý... Ale radši opravdu vyměním 5400rpm za 7200rpm... Před několika letama jsem takhle zrychlil nějakýmu amíkovi mininoťas Asus eeePC nebo jak se ta hračka jmenovala, odcházel mu tam disk tak jsem zregeneroval vadný sektory a nabídl mu stejnej - 5400rpm nebo rychlejší 7200rpm... Byl naštěstí chytrej a zvolil b) krom toho jsem mu ještě zdvojnásobil RAMku a ve finále to bylo rychlejší jak nový...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U Vist stačí vypnout Superprefetch ve službách, nebo ho nastavit na spoštění se spožděním(jestli to ve Vistách jde). Je příliš agresivní a nenechává disk načíst soubory, který vyžaduje uživatelem spuštěná aplikace.
Já jsem přesvědčen o tom, že Visty nebyly zmetky, ale vyšly v nešťastnou dobu. Běžně jsem je viděl na noteboocích s 1GB RAM a 5400ot diskem a upřímě, to je i na W7 málo. Visty jsem od začátku (tí myslím SP0) provozoval se 4GB RAM na 7200ot disku a netrpěl jsem ani trochu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DX12 do sedmiček nikdo dělat nebude, znamenalo by to předělat grafický subsystém. Pozdě, už je po podpoře, nové funkce do sedmiček prostě nebudou. Ostatně pochybuji, že by kvůli DX12 MS předělával osmičky.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Home pro malé firmy? Od kdy? Měl jsem vždycky za to, že home je někde v hloubi licenčních podmínek už od XP zakázáno používat ke komerčním aktivitám a na to musí být nějaká ta pro/byznys licence.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Odvzdycky :-)

Nepotrebujes domenu = nepotrebujes kupovat Pro verzi

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Není zakázáno. Ale nejdou připojit do domény.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam dojem, ze to nekomercni pouziti se tykalo jen Office a ne Windows.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Zbytečná panika. Home se běžně ve firemní sféře používá tam, kde nejsou potřeba doménové služby. Microsoft asi těžko bude vynucovat použití profíků u prodavačky ve vesnickým obchůdku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Takže info je docela rozporuplné - jednak z toho vysvítá že onen upgrade "zdarma" vlastně bude za předplatné. Takže se nabízí otázka jak to bude s koupeným optickým diskem za plnou cenu, řekněme když se zaplatí 3-5 tisíc tak budou stále vymáhat předplatné nebo to nechají?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

O předplatném mluví jen někteří novináři, aby si zajistili čtenost a účast v diskusích. Microsoft nic takového neřekl ani nepřipustil.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že máš pravdu a nic takovýho se nechystá, to bych pak milerád ještě obnovil ze zálohy W8.1!!!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale řekl že Windows bude brát jako službu a ne produkt jako doposud.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Opičí se po Applu. Ten už má pár let verzi 10 (OS X znamená mimo jiné i OS 10) a jen ji updatuje. Platí se snad Applu předplatné?

Windows mají být univerzální podvozek, na kterém se budou provozovat výdělečné aktivity. To vyžaduje jejich rychlé a velké rozšíření. Systém předplatného by to zabil a proto to MS neudělá. Nebo pokud by to udělal, tak jako volitelnou možnost - stejně jako u Office.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

S Apple je to sice pravda, ale Apple prodává hardware s dobrou marží, takže OS X a jeho free uprady na vyšší verze se dají brát jako něco v ceně železa. Tuto pozici Microsoft jaksi nemá.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To sice nemá, ale zase prodává licence. Uvědomte si, že i na tom upgradu zdarma vydělá - protože větší rozšíření desítek znamená větší příjmy. Proto to dělá. A že by za ty darované licence při prodeji dostal nějak moc? Nedostal, OEM Windows by se v drtivé většině prostě neupgradovaly a nové budou pořád za peníze. Přijde jen o tržby za krabicové licence na trhu SOHO. Lidí, kupujících domů krabicovky, je hodně málo, a do malých firem se snad nekupují skoro vůbec.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mě zajímá jenom kolik bude stát windows 10 - zakoupil jsem nový PC bez OEM windows takže doufám že Mrkvosoft nasadí nějakou super cenovou a licenční politiku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych nepočítal - vzhledem k ceně dolaru zaplatíte za novou licenci nejspíš víc, než za osmičky.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jak se vyplatí koupit pc už s OS...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Stačí koupit OEM verzi za pár set korun na Ebay apod., tedy pokud půjde OEM upgradovat na Windows 10

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Vtipný a není OEM verze OEM právě proto že se smí prodávat přímo s novým HW kterej dohromady tvoří funkční celek??? Jinak je to tuším nezákonný... Kup si retail za pár se korun na Ebay a bude to cajk ;-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

+- v roce 2012 Soudní dvůr EU rozhodl, že se použitý software může dál prodávat, takže nelegální to není. MS může mít v licenci co chce, ale pokud to koliduje se zákony je to neplatné.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to tak, tak to pak jo! :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"... přinese třeba ... hlasovou asistentku Cortana, ... rozpoznávání tváří Hello, podporu biometrického přihlašování ..."

- takze zabudovanej soft na analyzu reci/hlasu; zabudovanej soft na anlyzu/rozpoznavani obliceju, zabudovanej soft na identifikaci/sber biometrickych udaju (krome hlasu a tvare jakych? jen fingerprints? nebo i dalsich? mapa vlasecnic v sitnici?, neco dalsiho?) - plus cloud, plus online prihlasovani, plus predplatne, plus windows store ...
- no tak, kolik lidi se uz tesi na Velkeho Bratricka?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Win fízlují uživatele masivně od nástupu Vist, tehdy se kolem toho hodně křičelo, ale všechny hlasy nějakým "záhadným" způsobem umlkly a od té doby ticho po pěšině. V podstatě Visty byl důvod, proč jsem se rozloučil s wokny, a od té doby se v tom jistě nic nezměnilo k lepšímu, spíš naopak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

netvrdim ze ne... ale tohle je dalsi level - ted totiz budou znat navic tvar, hlas, dalsi biometricke udaje, jeste vetsi pristup/kontrolu nad soubory a aplikacemi...

... jo a jeste Skype, kterej se mi uz pres aktualizace s**e i do stavajicich winu...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale většinou jsou to funkce který nemusím používat. Pokud mi vadí, prostě je vypnu v nastavení a šmitec, takhle jsem zrušil většinu toho co ještě vypnutý nebylo u svý Lumie, šlo většinou o odesílání všemožnejch kktin do MS za účelem zlepšování služeb pochopitelně :-D
Vypnutou nechávám i gps, wifi a mobilní data, do tý doby než něco z toho nachvíli potřebuju a pak zase vypínám :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Všechny ty hlasy "záhadným způsobem" utichly proto, protože nikdo nic takového nedokázal. Přičemž by to pomocí vhodného firewallu jaksi neměl být problém.

Kromě toho je jasné, že lidi, ohlupované pomocí chemtrails, sledovat netřeba. :-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

srovnavat to s chemtrails je logickej nesmysl - chemtrails, homeopatie, geopatogenni zony, minule zivoty, freudova psychoanalyza apod. stojej jen na vire - ale to, o cem jsem psal v tech winech je/bude zabudovany - to nejsou zadny vymysly - a pokud se neco nejakym zpusobem da pouzit, tak se to taky tak pouzije

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to konspirační teorie jako každá jiná. Firma jako Microsoft si nic takového prostě nemůže dovolit. Jakmile by se na to přišlo a dokázalo by se to, zkrachovala by.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

... jestli necemu takovemu verite, navzdory kazdodenni realite, tak potom zijeme kazdej v jinem svete - v tom vasem by se mi asi zilo lip (pravo se dodrzuje, lide jsou rozumni a nenechaji si slapat po svobode, firmam jde o to, aby si zakazniky udrzely a ne je maximalne podojily atp.) - zel, vididm to jinak...
... at tak nebo tak, nic to nemeni na vasi logicky chybne konstrukci: srovnavat neco, co je jen myslenkovou predstavou bez opory ve fyzikalnim svete (chemtrails) s necim, co ma plnou oporu ve vnejsim svete a co je fakticky omezeno JEN lidskym rozhodnuti konkretnich lidi to pouzivat nebo nepouzivat (fizlovani), je proste bud demagogie nebo "jen" logicky nesmyslne.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nehodlám vám brát vaši víru. Někdo věří v Boha či Bohy, někdo v chemtrails, někdo v biopotraviny, někdo ve škodlivost očkování a někdo ve špehování desktopových Windows Microsoftem, NSA a čínskou kontrarozvědkou.

Věc se má tak, že k vašim datům se dostanou mnohem snadněji jinak, než že budou prolézat jednotlivé stanice.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

„<em>Firma jako Microsoft si nic takového prostě nemůže dovolit. Jakmile by se na to přišlo a dokázalo by se to, zkrachovala by.</em>“

Nezkrachovala. Chvilku by se hulákalo a pak by bylo zase ticho.

Mimochodem dokážu si představit dobře utajenou komunikaci, kterou nebude tak snadné na firewallu dohledat. Stačí jednoduchá věc: šifrovaná komunikace za účelem běžných věcí. Kdo dokáže, že do toho někdo schoval data, která bychom tam za normálních okolností nechtěli? Nikdo. A přece tam budou.

Stejně jako platí, že to, že jsem paranoidní, neznamená, že po mě nejdou, tak platí, že to, že jste nikdy draka neviděl, neznamená, že neexistuje.
youtu.be/Jmgdw-mjj_I

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Az na to rozeznavani obliceje toto vsechno je ve Windows uz davno.

Napriklad nove CPU od Intelu poslouchaji i ve "vypnutem" stavu a dokazi reagovat na hlasove prikazy. Nepotrebuji k tomu spolupraci OS.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, jak CPU reaguje na hlasové příkazy. Má zabudovaný mikrofon a chladič tomu nevadí?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

A co uživatelé s Win8.1 with Bing. Taky zadarmo? ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Ostatně upgradnuté desítky budou taky "with Bing", tedy v IE bude Bing nastaven jako vyhledávač. To je tak už delší dobu - tuším od sedmiček? Licence "with Bing", vždy OEM, znamená jen tolik, že tohle nastavení výrobce přístroje nesmí změnit, takže se to dostane až k zákazníkovi.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"next-gen webový prohlížeč Edge a hlasovou asistentku Cortana, větší integraci Bingu, rozpoznávání tváří Hello, podporu biometrického přihlašování"

By mne zajímalo, jestli půjde při instalaci zvolit, že tam tyhle čupr fíčury člověk nechce. Nebo se to tam nahrne zase jako mega balík věcí, který nepůjdou odstranit a nikdy je "Vědomně" nepoužiju.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě tam tedy nejvíce děsí slovní spojení "větší integrace Bingu". Předpokládám, že hlavním cílem bude čmuchat uživateli v datech či v činění na desktopu. Pořád bych tak nějak rád viděl oba světy výrazně oddělené - tedy na to co mám a dělám privátně na svém kompu a svět internetu a cloudů, kde holt není soukromí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne v poslednych verziach windowsu (jemne od 7 ale hlavne 8/8.1) vadi prilisna previazanost vsetkeho zo vsetkym. Napriklad OneDrive sa neda rozumne vyhodit z 8.1. Kopec roznych sluzieb a funkcii sa rozlezie kade tade po systeme. Prijal by som vecsiu modularitu. Nepotrebujem Metro/Modern App - moznost odinstalacie celej podpory&gui. Nepotrebujem OneDrive a cely ten cloud sajrajt - odinstalujem to.
Tak isto by bolo fajn keby sa MS podarilo jednak prerobit a aj donutit vyvojarov k vecsej izloacii applikacii. Velmi pekne je to v Mac OS X, kazda aplikacia ma svoj adresar v Appliaction (ehm +/-). Uz sa to zlepsilo vo windowse ale stale ked sa nieco nainstaluje do program files, nemozem si byt isty ci nieco neostane aj vo windowse a v registroch a bohvie kde este. Mnimalne nejaky rozumne dostupny install log po nainstalovani applikacie by bol fajn.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to je jednoduchá odpověď: chcete systém, kde nemusíte nic řešit, protože všechno funguje? Jsou pro vás např. Windows. Chcete systém kde budete sám rozhodovat detailně o tom, co má běžet? Chtějte Linux a smiřte se s tím, že některé Windows aplikace nerozběháte.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale nechci OneDrive používat tak ho prostě nepoužívám, zakážu, nevšímám si... Místo abych tady vřeštěl v diskuzi jak Hitchkokovi ptáci :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je snad jedno kolik těch verzí bude, protože to bude pořád ten samý krám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebude. Mobile verze budou úplně jiný krám.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

On tadyhle náš Teo z Metr-X hackuje na unixu, tak řekni Morfeovi ať mu nahraje skok a on se může v klidu rozplácnout o silnici :-p

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.