Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: Vista vydláždila cestu bezpečným Windows

Super marketingový kec :)
Kdo zná Windows ví, jak je na tom s bezpečnosti !!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Systém je vždy bezpečný jen natolik, nakolik je bezpečný jeho nejslabší článek, tedy uživatel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to rekl jinak: Je dobre, ze ve Windows 7 konecne plati ze nejslabsim clankem jejich bezpecnosti je uzivatel (tak jako to plati pro Unix odjakziva).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Bohužel, mám dojem, že Microsoft jde cestou, kde uživatelé nebudou dělat nic a všechno za ně udělá systém. Tím zvýší jeho bezpečnost a budou se moct chlubit, jak maj úžasně bezpečný systém. Výhoda pro lamy, nevýhoda pro ty, co maj rádi systém pod vlastní kontrolou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proc by nesel? Konecne, google android i apple iP* jim pekne dlazdi cestu ... Microsoft je jen prvni kdo tu ideu zkousi nasadit u pocitace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ten systém, kde je třeba zakázat v registrech zobrazování ikonek u všech zástupců, protože zobrazením ikony na ploše se spouští zákeřný kód? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Kdo Windows zná, ví, jak se dají bezpečně používat. Kdo je nezná, tvrdí o nich kde co, včetně toho, co slyšel v hospodě od výčepního.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nie je to az tak marketingove kec

90 percent of Windows 7 flaws fixed by removing admin rights
Mar 29, 2010
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/03/half-of-windows-flaws-miti...

http://www.zdnet.com/news/windows-7-less-vulnerable-without-admin-rights...

http://www.darkreading.com/insiderthreat/security/app-security/showArtic...

Problem,ze parve toto Microsft oznacil za chybu

30. Říjen 2008
Microsoft vyslyší přání uživatelů

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, vice prezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

Microsoft se proto rozhodl důkladně vyhodnotit obdrženou zpětnou vazbu a řídit se podle pozitivních zkušeností uživatelů. Předtím pro něj byla důležitější technická stránka věci, kterou řada uživatelů nedokázala docenit
http://www.itbiz.cz/microsoft-predstavil-windows-7

Problem je, ze UAC je sudo pre Windows

sudo
The program was originally written by Bob Coggeshall and Cliff Spencer "around 1980"
http://en.wikipedia.org/wiki/Sudo

Ale pre Windows je jeho zavedenie skokomo 15 rokov v bezpecnosti

Jediny kec v tom vyhlaseni je, ze Windows su bezpcensjie ako Unix. Su bepecnejsi sko unix 70, rokoch minuleho storocia, ale dnesne unixy len dobiehaju..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marketingové prohlášení to určitě je, ale tomu důvodu bych i docela věřil. S vědomím, že velký kus stability OS vězí v instalovaném SW třetích stran bych jako strategický manažer těžko vymyslel lepší řesení, než toto. (Já jsem v tomdle ale šílený paranoik - jsem přesvědčen, že Microsoft udělal Visty schválně takhle uživatelsky nepřívětivé a se sedmičkama, které by pak vyšly s velkou parádou se už tehdy počítalo.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív jsem Vistám nemohl přijít na jméno, ale teď co mám Win7 a osahal jsem si pořádně Visty, tak jsou z pohledu užívání fajn. Visty měly natolik "jiné" ovládání, že to byl fakt větší nápor z hlediska administrace oproti XP, a ty hlášky mě někdy fakt štvaly, a zpočátku i ovladače nebyly hned. Mám teď doma na PCs i notebooku XP, Visty i Win7 a proti Vistám už nic nemám. Marketing jsou hlavně Win7 - přijdou mi jak SP3 na Visty :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně díky předvoji v podobě Vist byly v době vydání W7 k dispozici ovladače takřtka ke všemu myslitelnému hardwaru, a to dokonce v 64bitech. Windows Vista měly z mnoha pohledů svůj smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj "Union Aerospace Corporation" proto to tak v doomu dopadlo, jestli v tom mel tedy M$ prsty :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde ja jsem to UAC jenom videl... ;-)
http://doom.wikia.com/wiki/File:E1m4_uaclogo.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekne sa k problematike verzii windowsov vyjadril pan Vasek z pctuningu: http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/12613-uvaha-windows_7_p...

Zo vsetkych myslienok by som rad vyzdvihol tuto:
"Jak jsme viděli, Microsoft už několikrát vydal dvojici operačních systémů s podobným jádrem; vždy první byl průkopník a druhý opravoval jeho chyby a stal se masově rozšířeným. Po inovativních Windows 95 přišly masově rozšířené Windows 98, později Windows 2000 zavedly NT jádro a pořádnou stabilitu a Windows XP znamenaly prosazení NT řady mezi uživateli. Zdá se, že tento případ by se mohl opakovat i potřetí - Windows Vista jsou z pohledu většiny uživatelů nemastné neslané, ale Windows 7 již sklízejí pozitivní ohlasy, přestože zatím je k dispozici pouze betaverze."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

netusim ako sa to mohlo stat... ale poprosim administratorov, aby jeden z mojich prispevkov zmazali. Dakujem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 2000 zavedly NT jádro" - tohle mi stačí, abych si uměl pana Vaška zařadit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-) Zrovna jsem to chtěl napsat. Pan Vašek je dlouhodobý recesista, nelze ho brát zas tak úplně vážně...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano... ludia s obmedzenymi moznostami sa hlbsie zamysliet by si z toho usudili, ze tym pan Vasek myslel prve zavedenie Windows NT...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se bezpečnosti týče, máte pravdu v tom, že záleží na nejslabším článku. A zde jsou dvě možnosti. Buď budou lidi na netu tvrdit, že většina uživatelů jsou nebezpeční idioti (viz výše v diskuzi) nebo budou říkat, že běžný uživatel by neměl mít práva správce systému.
Já si myslím, že systém by měl být nastaven tak, aby nebyl běžný uživatel označován za idiota, ale naopak aby se s běžným uživatelem počítalo ve výchozím nastavení systému a následné funkčnosti. Já nejsem automechanik, zedník... a většina uživatelů PC / *booků nejsou administrátoři a většinou ani zkušení uživatelé.
Nechápejte mne špatně, Windows jsem provozoval 14let a problémy jsem vesměs neměl... samozřejmě problémy s ovladači, nekompatibilním sw atd. najdeme vždycky a všude, což neberu jako problém, to se nedá většinou vyřešit. Ale u lidí, kterým spravuji PC se mi naopak osvědčil Linux. Běžný uživatel nemá pracovat s právy administrátora a podle mne je toto ten slabý článek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je cele na polemiku. IMHO svet pc "predbieha dobu" a nestaci sa jej prisposobovat, tak ako by si ludia predstavovali.
Inak povedane, rychlost akou sa pc stalo dostupne naozaj masam ludi, je vyssia, ako rychlost prisposobenia ovladania pc pre tieto masy.
Vysvetlim na priklade: najelegantnejsie to mozno vidiet napr. na operacnom systeme iOS, ktory respektuje prave tie zasady o ktorych pisete. Uzivatel je povazovany naozaj za uzivatela. Nepotrebujete vediet nic o ovladacoch, o problemoch instalovani a odinstalovani... vsetko je jednoduche a elegantne. Samozrejme to ma svoje obmedzenia, ak chce clovek od zariadenia s tymto OS viac ako mu to dovoli jeho tvorca... ale v zasade v Apple IMHO trafili kliniec po hlavicke.
Su sice snahy o napodobenie, ale zo skusenosti (pracujem vo firme, kde mi prejdu cez ruky vsetky mozne mobilne operacne systemy) mozem povedat, ze ani jedno z rieseni (nech je akokolvek obchodne uspesne) sa ani zdaleka nechyta na jednoduchost toho Applovskeho iOS.

Samozrejme mne osobne napr. Win7 vyhovuju uplne ze majestatne a momentalne si velmi neviem predstavit lepsi operacny system pre osobny pocitac. Ak by ale chcel niekto "riesit" OS pre PC na sposob iOS, tak by sa to dalo zrejme len v tom pripade, ze to "PC" by bolo pre dost specificku skupinu ludi. Je to na polemiku a diskusiu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně vývoj IT předbíhá schopnosti uživatelů. Někteří vývojáři jakoby ignorovali, kdo bude např. systém používat. Tebou zmíněný Apple je v tomto myslím někde naprosto jinde, než MS a podle mne je to důvodem, proč roste počet jejich zákazníků. Kdyby byly ceny o něco níž, myslím si, že by ten nárůst byl markantnější. V tomto ohledu jsem zmínil i Linux. Ač se kolem něho linou lecjaké fámy a mýty, je pro užívání běžným uživatelem připraven.

OS Windows 7 se bezpochyby povedl. Také jsem ji jej vyzkoušel. Nejsem linuxák, co slepě tvrdí, že všechno ostatní za nic nestojí. Mluvil jsem o připravenosti systému pro běžného uživatele a tam prostě podle mne mají v MS pořád co dohánět. V podstatě jsem reagoval proto, že je obecnou módou přesunovat odpovědnost na uživatele. Tím nechci říct, že to dělá MS. Dělají to lidé na internetu... když někdo něco neumí, je to idiot. To mi prostě vadí.

Ale jak říkáš, je to na dlouhou diskuzi :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by nebolo na skodu urobit nieco ako "next step" pri Windowse tak, aby pre "advanced users" bol Windows podobny takemu ako je dnes a pre "normal users" nieco na sposob iOSu... a vobec by to nemuseli byt dva rozne OS, ale jeden jediny. Len by sa inak spraval, resp. vyzeral po prihlaseni toho ktoreho usera... myslim, ze toto by mohla byt cesta do buducnosti.
Neda mi to a stale si cim dalej tym viac zacinam uvedomovat genialitu toho iOS - najskor spravili operacny system, ktory skoro nic nedokazal.. ale bol uzivatelsky velmi privetivy a velmi jednoducho sa ovladal. A nove featury do neho davaju pomaly, s rozvahou a postupne podla odozvy uzivatelov...
Nie som zaryty applista, ale v tomto ich fakt obdivujem. A nenachadzam pochopenie nad snahami ostatnych o napodobenie. Mozno je problem v tom, ze sa snazia napodobnit uspech applu a nie user experience ich vyrobku... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vím jak to myslíš, ale vem v potaz, že většina prodaných licencí je předinstalovaná. Musel by se změnit celý návrh systému. A MS nepůjde cestou, kterou vytvořili jiní.

iOS nijak podrobně neznám, když jsem mluvil o Applu, měl jsem na mysli MacOS X. Já moc na mobilní systémy nejsem, popravdě moc nejsem ani na mobilní zařízení :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V MacOS X som velmi dufal, z reklam a coolovosti aka okolo neho panovala som mal velke ocakavania... a po 3 mesiacoch snahy o nahradenie windowsov som sklamane presiel naspat k win7. Mac ma mnozstvo vyhod oproti pc s windowsom, ale ten win7 mi pride mne osobne proste pouzitelnejsi :-)
Ina vec je iOS. Tam fakt nema konkurenciu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když člověk vyzkouší více systémů, má z čeho vybírat a pak se rozhodne podle subjektivních kriterií. Ale to je řeč o zkušenějších uživatelích, tak jsme se dostali někam jinam :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte naprostou pravdu. Jenže ve Windows tohle léta nešlo - páni programátoři velebně kašlali na MS doporučení a programovali / testovali všechno pod svými účty s admin právy. Následkem toho vždycky existovala významná skupina programů, které s právy user prostě nefungovaly. Dnes je už situace o dost lepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes jsem nepochopil proč každý nadával na UAC když ho šlo pár kliknutími vypnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože to byla další fíčura umístěná do systému "hlavně proto, aby byla vypnuta"? ;-) Ve Vistě navíc provázena buzerací v podobě vyžádaného restartu. Ve Win7 to jde naštěstí bez restartu.
Těch fíčur, které má pro mé potřeby OS Windows "jen proto, aby byly vypnuty", začíná být nějak moc. Začalo to před nějakou dekádou funkcí "Obnovení systému" ve Windows ME, která se ukázala být také jedním z bezpečnostních rizik (není nad to si systém obnovit i s malwarem ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim reagovat - na nastroj Obnoveni systemu jsem nadaval taky. Do doby, nez jsem zkousel beta verzi Win7, zacal jsem instalovat ovladac na Wi-Fi (vyrobce Atheros, presnejsi oznaceni si jiz nepamatuji) a existovaly pouze ovladace pro Visty. Z for sla informace, ze funguji i pod Win7. OK, instalace. Blue screen, restart. Po restartu blue screen. Nouzovy rezim. Odinstalace ovladacu, restart, blue screen. Hm... Navrat k posledni zname funkcni konfiguraci - voilah, funguje ! Od te doby nastroj nevypinam, ale vzdy mi trochu zkrouhnu mnozstvi mista na disku, ktere muze obsadit

Muzete namitnout, ze jde o berlicku k systemu, kde instalace nejakych pochybnych ovladacu zpusobi znefunkcneni systemu - to beru. Nicmene nastroj funguje :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Návrat k poslední známé funkční konfiguraci nemá s obnovením systému nic společného :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mhm, koukam ze jsem to trochu zrychlil - ani posledni znama konfigurace nepomohla, pomohlo az obnoveni systemu. Trochu jsem predbehl konec pribehu :/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pak jiná ;). Jinak ano, tato berlička se mnohým osvědčila, vím o tom. Je někdy opravdu snazší uvést systém do předchozího stavu tímto způsobem, to nepopírám. Jen říkám, že jsem nikdy neměl potřebu tu funkci použít. Jen by zdržovala mou práci. Dostat systém do totálně "modrého stavu" se mi také párkrát povedlo ne příliš vhodnými ovladači. Nikdy jsem ale nemusel použít k uvedení do funkčního stavu obnovení systému. Vždycky jsem to vyřešil jinak (ne, reinstalace ani jiný druh obnovení ze záloh to nebyl).

Takže pro MĚ osobně je ta funkce opravdu zbytečná. Proto ji mám na seznamu těch, které mezi prvními po instalaci systému vypínám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, po instaci to vypneš a když ti pak systém klekne, máš honičku s tím to nějak narovnat, místo abys v pohodě a jednoduče obnovil minulý stav. Tak nějak cítím s tebou, dřív jsem to taky vypínal, já blbec. Dnes už tomu jen omezím diskový prostor, vypnu to pro ostatní disky kromě systému a nechám to dělat, co to umí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tomu říká "honička", já, abych pravdu řekl, mám větší potěšení z toho, když problém vyřeším tím, že mu přijdu na kloub, ne tím, že jej obejdu. A to i za cenu časové neefektivity prvního výskytu. Ono se to totiž může stát znovu a podruhé už vím, v čem je jádro pudla a problém řeším efektivně a zároveň rychle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, to, že Windows takový nástroj vůbec potřebují, je jen dalším důkazem toho, že v jejich návrhu je něco od základu špatně. A i když člověk tenhle nástroj použije, obvykle se tím vrací ze stavu mastného fleku pod útesem do stavu, kdy z útesu visí za jeden prst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je nejlepší si všechno vypnout a pak na Windows nadávat, že nic neumějí... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každý požaduje od systému jiné vlastnosti a aby se Microsoft každému zavděčil, tak holt tam musí nasrat kdejakou ptákovinu. Pak už záleží jen na uživateli co povolí či zakáže. Osobně by mi stačil i hodně osekaný systém už v základu, ale někomu nestačí ani nafouklý win 7 :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takový Windows Server 2008 R2 ve variantě Server Core je pořádně osekaný hodně dobrý systém. Mohu doporučit :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On i obyčejný 2008 server (i R2, samozřejmě) je zatraceně osekaný proti desktopovým Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, dokonce i o přijatelnou cenu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já od systemu očekávám že bude prostředníkem mezi hardwarem a software tak jak to víceméně funguje u linuxovýho kernelu. windows je mix systemu a uživatelského prostředí a téměř všechny jeho problémy pramení právě v tomto spojení pač se dělají ústupky jak v systemové časti tak v uživatelské.
v MS by měli konečně přiznat chybu kterou udělali kdysi když spojili do jednoho výtvoru dos a windows a vznikli win95 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta chyba byla o necem jinem: misto aby podporu 32bitovych aplikaci pridali do operacniho systemu (DOSu), pridali ji do GUI (Windows). Vysledek: na pocitaci (v dobe Win95) stale bezel DOS, ale cast prace operacniho systemu od nej prevzali Windows ... coz naprosto zjevne vede k bordelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jste pravdu - pro W95, 98, Milenium.

Dnes už ji nemáte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu nerozumím, ale Visty mně odradily především kvůli svému nepopsatelnému fízlování všeho co na nich člověk měl a dělal. Totéž se přeneslo i do W7, ale tady už je nějak ticho po pěšině. Nu, nevadí, už mi to je stejně jedno, jen trochu nevěřícně kroutím hlavou když čtu některé články i příspěvky... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém není fízlování windows, ale paranoia uživatele ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně, třeba zrovna ten tvůj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

UAC je úžasné technické řešení problému, který v první řadě nikdy neměl vzniknout. Hlavní bezpečnostní problém Windows je v tom, že uživatel musí pracovat pod administrátorem, jinak mu polovička programů nebude fungovat. Microsoft měl v XP od začátku uživatelům při instalaci vytvářet účet s právy skupiny User a donutit vývojáře psát programy pořádně. Když jsou programátoři z Windows 9x zvyklí psát do adresářů Windows, Program Files a HKEY_LOCAL_MACHINE větve registrů, tak je nějaké doporučení zahrabané kdesi v hlubinách MSDN nenaučí psát pořádně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.