Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft vydal Silverlight 5.0, možná poslední verzi vůbec

" "svého druhu dinosauři" typu Flash a Silverlight budou na ústupu."

neprijemne je, ze technologicky je skor html5 dinosaurus... veci ktore sa snazi riesit html5 (a tak skoro este nebudu standart) mali byt uz pred 10 rokmi samozrejme

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc HTML není a nebude jako náhrada flashe a Silverlightu. Stačí se podívat na dnešní prohlížeče, které si interpretují HTML, js a css každý jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, HTML5 neni dinosaurus, HTML5 prinasi velky pokrok ... rekneme ze Flash je dinosaurus patrici do druhohor, zatimco HTML5 budou tretihory ... hmmm ... co je typicke tretihorni zvire?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v com je technologicky pokrok html5 ?

stare technologie ktore akurat prinasa v otvorenom formate. Po technologickej stranke nic pokrokove. Ze konecne bude mat html normalnu pracu s formularmi ? Ved to mal mat uz v minulom tisicroci. Ze ma canvas ? Ved je to jedina web technologia ktora nieco take nemala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Savci třeba hroch, z hlediska černosti nálezů z větších forem života si žralok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co je typicke tretihorni zvire - mastodont třeba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel ti zda se prezili i do ctvrtohor ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

již starší, ale stále více relevantní:
http://www.youtube.com/watch?v=RRFiu0xfQzw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, snaží se to být ftipné, což o to. Jen ty analogie kulhají (hodný/zlý). Osobně bych viděl jako Microsoft = Německo, Apple = Japonsko, Nokia = Itálie. Pak mi to video nebude dávat smysl, pochopitelně :)

No, a tomu čemu se dneska říká HTML5 dali svou tvář Apple(-webkit), Opera (-o) a Mozilla (-moz). Microsoft okopíroval něco od Mozilly, něco od Applu a přidal předponu (-ms). Takové placeholders zkopírovali až v IE10.

No, a pak tu ještě máme pohled do historie jak to je a bylo s IE6. Např. ne/průhledné 24bit png nebylo úspěšně vyřešeno dodnes. IE7 zase hodně potrápí se z-indexováním a u komplexních stránek to může být to pravé peklo. Různé wrapery si museli naprogramovat webaři sami. Oficiální invence od MS byla 0. Podobně bych to viděl i se Silverlight 5 v roce 2021. Podpora typu můžete nám zavolat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... install Ubuntu on my PC OMFG :-p

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle opravdu nechápu .. dinosauři .., dokáže mi to někdo vysvětlit? https://plus.google.com/116652672710156932533/posts

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Silverlight a Flash jsou technologie bežící u klienta, když je aplikace v nich napsaná víceméně potřebuje server jen aby posílal blbé tabulky z databáze a o nic jiného se nastaral, nedej bože aby běžely bez nutnosti internetového připojení. Bohužel to je přesně to z čeho dnešní "poskytovatelé" mají noční můry, a tak se spolčili za účelem zničení na internetu nezávislých aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatimco javascript (ktery "odre" tu praci s hybanim u HTML5) je technologie bezici kde? .... u klienta.

A flashe ktery toho bez internetu moc neporazili (resp. rozhranni, ktere je z 90% ve flashi ale bez tech 10% ktere dostanes jen kdyz nactes celou stranku) jsem uz videl taky mockrat.

Nevidim zadny rozdil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to asi tak, že aplikace pracující online ze serveru má pro ně vyšší hodnotu, protože se dá jednoduše sledovat, licencovat a prodávat. Sama o sobě pak není náročná na prostředky a tak může běžet v mobilních zařízeních, kam se chtějí všichni dostat. Nějaká závislost aplikace na internetu a trvalém spojení je nezajímá, všichni podstatní uživatelé připojení mají. Uživatelé beztak nechtějí operační systém a něco instalovat, ale chtějí jen prohlížeč. Kolik lidí má instalovaný sw třeba na prohlížení map a kolik jich chodí online.
Kdybych provozoval herní server a měl tam kupu flash aplikací, tak by mně vadilo, kdyby si je někdo stáhl a hrál si je jen tak bez mých reklamních bannerů kolem. Rád bych pak přešel na něco, co by je nutilo jít to hrát právě na mé stránky.
Silverlight navíc meziplatformní podporu moc nezískal a vůbec nestihl být dost používaný...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako vy, ale ja som nikdy Silverlight nenainstaloval... Minule to nejaky web pytal, tak som ho uvrhol do zabudnutia ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ani nepamatuju ze by mel nejaky web drzost se zeptat ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To zní jako digitální rasismus. :) Nenainstalovat si něco jen proto, že se to jmenuje "Silverlight".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napr ja navstevujem 3 stranky so Silverlightom, z toho jednu pomerne casto...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jake to jsou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

admin portal na azure, bing mapy, ryanair...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A něco velikosti youtube bez vazeb na microsoft by tam nebylo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nerobim reklamu Silverlightu ani nijakym webom, ja len spominam kde a ako vyuzivam Silverlight.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem doposud nenarazil na web kde bych o to stál, tak se jen ptám. Chvilku s tím koketovala ČT24, co vím v době OH 2010 ve Vencoveru, ale pak přešla zase na flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ct24 a ostatni internetove TV s tim koketovaly, ale nemely s tim nic moc spolecneho, protoze jim Silverlightovy stream uz posilal poradatel. Microsoft zajistoval technicke zazemi a televizni stanice to jen poustely dal. A protoze si preci kazdy muze stahnout plugin do prohlizece, tak nikomu nestalo za tu praci to prekodovavat nebo jinak upravovat (a kdovi jestli to bylo vubec povolene).

vice info: http://articles.businessinsider.com/2009-03-18/sports/30053048_1_microso...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si tak pamatuju, tak se na to v HD nedalo pořádně koukat, především u hokeje neustále vypadávalo spojení a celkově z prima možnosti byla blamáž.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to tenkrat bohuzel podcenili provideri

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nás to bol tuším portál J@Jky alebo čas.sk alebo nejaký taký dosť navštevovaný bulvár (moc to nesledujem) a v zahraničí to chceli na spravodajských weboch, tuším aj CNN. Tiež som radšej zavrela ten tab.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hodne zavadejici zpusob uvazovani, v clanku i v diskuzi. Posledni verze Silverlight? Mozna, naznaku tu bylo vice. Dulezite ale je si uvedomit, ze HTML5 je oproti silverlightu velice hloupa a omezena zalezitost. A paradoxne nezalezi na tom, jestli vidate tunu Silverlight webu nebo ne. Vite kde tuhle technologii miluji? V korporatni sfere. Aplikace pro interaktivni praci s daty, reporty, prezentace, snadno upravitelne/skalovatelne.

Metro aplikace - NEJSOU html5. Ackoliv by se to mohlo tak zdat, html5 je pouze jedna z moznosti jak vytvorit nejaky obsah. Hadejte, ktera technologie je ta primarni, ta ktera stala u zrodu a tu kterou si MS hycka jiz par let .... to slovicko uz tu parkrat padlo!
(Zname taktez je, ze MS umi prevadet HTML5->XAML a XAML->HTMĹ5.)

A jeste jednou zminim co rikam pokazde...Silverlight je jen oznaceni jedne z mutaci technologie, ktera existuje pod mnoha jmeny. Takze predstava, ze bude zastaveny vyvoj Silverlightu (coz se dotkne korporaci) by musela byt nejak navazana na predstavu, ze se zastavi vyvoj cele technologie (treba WPF) a to myslim, ze rozhodne nelze obhajit nejakym priblblym HTML5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

(h)Aha. V korporátní sféře jsem viděl Flex (flash), většinou jako modul do Eclipse. Navíc prezentaci grafů se dá vytvářet/spravovat celkem snadno pomocí jquery (např. na ehw interaktivní grafy k recenzím). Ale o silverlight jsem neslyšel nikdy.
Které korporace to jsou? Silverlight je naprosto zbytečná technologie, monolight už není ani součástí repozitářů v linuxu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, minimálně 2 mají opačné zkušenosti, jen nemají na to to dokázat. Oh, jak typické, podobně jako v předchozím vláknu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudem pisat nazov firmy, ale u nas na Silverlighte bezi vecsina internych aplikacii na spravu objednavok, formulare a vela dalsieho. Podotikam, ze nie sme ziadna firmicka s 30 ludmi, ale firma co ma pobocky v desiatkach krajin po celom svete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Silverlight je zlo podobné ActiveX. Kdyby byl MS solidní firma, které záleží na zákaznících/uživatelích, udělá to otevřeně a transparentně. Jenže tam by hrozila otevřená konkurence a to MS nemůže potřebovat. Nevím jak vy, ale já bych v dnešní době(iOS, Android,... mobilit) nic webového na Silverlightu(a ničem jiném od MS) netvořil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, to tu nepřímo naznačuji a jako vždy slízávám smetanu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze to je ale zcela zasadni nepochopeni. Proc by melo na silverlightu byt neco "weboveho" (ostatne co to je za pitomy oznaceni), to preci neni ani na videu na youtube(video je video). Proste je to nejaky zpusob jak skrze web prezentovat cosi a zrovna to neni reprezentovatelne HTML. Silverlight sice vyzaduje kus softwaru nainstalovaneho do pocitace tak, aby dokazal interpretovat XAML do vizualni podoby ... ale HTML se taky samo od sebe nezobrazuje.
Silverlight je proste jen zpusob, jak vytvorit pro uzivatele nejake UI. A co se tyka otevrenosti, XAML je velice dobre zdokumentovany a pokud vim nijak neuzavreny jazyk postaveny na XML. Dotnet (.NET), ktery vyuziva k behu je z velke casti CLR (otevreny k tvorbe vlastni implementace) a nikdo tu nebrani v tvorbe vlastnich technologii kompatibilnich se jmenovanejma technologiema - viz moonlight.

Pokud ma nekdo problem s konkretni implementaci silverlight - at si udela neco vlastniho. Chces pouzivat? Pouzivej! Nechces, neco vytvor, nebo pouzij neco co ti nabizi konkurence.

O jake neotevrene konkurenci to probuh je rec??? On snad nekdo zakazal implementovat vlastni deklarativni jazyky pro tvorbu UI? Bitevni pole je volne...

Ohanet se kravinama umi kazdej, kricet do sveta, ze chce aby dostal zadarmo zdrojaky, na kterych se nadrela hromada jinych lidi, to umi taky kazdy ... ale jit, sednout si a sam si potrebnou technologii naprogramovat, to uz je vetsine lenochu moc prace!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nechci nikoho nastvat, ale realita je takova, ze vim, ze to co jednoduse udelam v SL bych v HTML + JS + js knihovny proste nikdy neudelal.
Prikladem muze byt sifrovani komunikace server x klient - priklad z praxe, kdy diky rozsahlosti projektu a mnozstvi obhospodarovanych domen nebylo mozno pouzit https.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

některé úpravy jsou v html + js + css složitější a navíc design v SL člověk navrhne jednou a má jistotu, že se všude zobrazí stejně a navíc funguje stejně. Navíc MSIL je vždy rychlejší než interpretovaný javascript (který bohužel funguje v každém prohlížeči stejně).
V rámci intranetu nevidím žádné přednosti HTML + js proti SL, v internetu se pak jedná o to, k čemu je aplikace určena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to jsme jeste zapomeli zminit Windows Phone 7

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o nepochopení využití této technologie a autor by asi měl zvážit zda psát takovéto bludy veřejně na webu. Speciálně tahle věta je úplně mimo mísu a spoustu lidí to akorát zmate:
----------------
Upřímně řečeno, kromě pár testovacích projektů Microsoftu a několika výjimečných implementací v podstatě Silverlight není nikde pořádně nasazen a jsme si téměř jisti, že za takových 5 let bude situace kolem univerzálních webových technologií pro HTML5 a spol. ještě daleko příznivější, zatímco "svého druhu dinosauři" typu Flash a Silverlight budou na ústupu.
----------------

Samozřejmě, že Silverlight není vlajkovou lodí pro vývoj webových aplikací. Ten je určen PRIMÁRNĚ pro vývoj databázových business aplikací a multimediálních web aplikací.

Příklad: Máte velkou firmu a chcete nasadit vnitropodnikový databázový IT systém, který bude mít odhadem 50 formulářů. Komunikuje s databází, účetnictví, závěrky. Chcete aby běžel v prohlížeči kvůli tomu, aby se nikdo nemusel starat o instalace na cílové počítače. Ale také chcete aby se ovládal snadno jako desktopové aplikace, byl rychlý bez častých postbacků, a hlavně aby byl vývoj rychlý a levný bez psaní HTML + CSS + Javascript + JQuery.

Silverlight je jedna z možností.

1) Můžete to psát v HTML (to ale bude psát jenom idiot)
2) můžete to psát v ASP .NET, PHP, JSF ale to budete řešit postbacky, javascript, css, jquery a ovládání práce s aplikací vám nepřinese takový komfort jako desktopová aplikace. Celkové náklady budou dle mého odhadu cca 1.5x vyšší než vývoj aplikace v Silverlightu. To je diskutabilní, ale stojím si za tím.

Takže to že není Silverlight nikde pořádně nasazen je kvůli tomu, že se hodí pro specifický druh aplikací a ne pro diskuzní, prodejní a jiné portály.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.