Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft vypouští antivirus zdarma: Microsoft Security Essentials

Až na nemožnost úplného vypnutí SpyNetu to vypadá dobře, je to jednoduché a je to zdarma. Např. i NOD32 si sám odesílá data (ThreatSense.Net), u něj to však jde vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký free antivir s realtime ochranou jde nainstalovat na počítač s Windows 2003 ? Jedná se o starý server, na kterém zůstala licence.
Zkoušel jsem domácích AV programů asi 6 (samozřejmě i AvastHome a AVGFree) a vše odmítlo Win2003, holt doma serverový systém nečekají.
Zatím vím jen o Comodo a Spyware Terminatoru s Clamwinem, ale u ani jednoho netuším, jestli jsou použitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 nedelak: A co tak Kaspersky Inet Security z trial reseterom,len raz za mesiac si na neho treba spomenut :)

A dokonca to nieje ani nelegalne (a to netvrdim opak) pretoze nam sam kasper posle kluc :)

Enjoy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou zadny z free aniviraku nejde nainstalovat na Server OS z duvodu ze jde o server. Melo by ti to i vyhodit hlasku, ze tato verze OS neni podporovana a ze si musis stahnout/koupit full verzi.

opravdu naivni predstava...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tato recenze na MSE je zatím nejlepší co jsem kde četl. Hlavně obrázky v plném rozlišení a vtipné komentáře o chování programu.

btw: Nový vzhled diit.cz je pěkný. Ale hrozně mi vadí animovaný flash. Bez animace by to nebylo tak nepříjemné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak2: skus to doplnit cez Spybot Search&Destroy, dnes je virusov minimum, cervy a trojany prevladaju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při stahování přes http://www.microsoft.com/security_essentials/?mkt=en-us žádné problémy s "verzí pro vaši zemi" nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave ted jsem bez problemu nainstaloval verzi Windows Vista / Windows 7 (32bit.) na Windows XP SP3 CZ. Mozna to pujkde i se 64 bit verzi!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak 2 : na Serverove systemy od MS lze nainstalovat Trial(i ostrou) verzi NOD32 (2.7.39)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem neprosím. Radšej bez antivíru ako s bezpečnostným programom od Mrkvosoftu, to je ako keby som cigánov poslal na pole strážiť zemiaky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jozo94: Myslím, že nemáš pravdu - ten program testuju už dva měsíce a funguje dobře. Kromě toho cikáni se na hrabání brambor z pole vykašlou, radši si v marketu "vezmou" cigára a čůčo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

grjer56:
"neberte tento článek v žádném případě jako recenzi, ale jako informaci, že se na poli bezplatných antivirů objevilo něco nového."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak2: zkus clamwin antivirus, je free a funguje mi i na w2003.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> notorius, grjer56:
Jestli je tohle nejlepší recenze, tak v tom případě musí být asi jediná, protože já to opravdu jako recenzi nepojal :).

>> Anders:
Zkoušel jsem x64 verzi pro Vista/7 na XP x64, odmítlo to. Možná to má pocit, že to je právě Windows Server 2003, z něhož XP x64 vychází. Ale u MS bych tento "nedostatek" nečekal, takže to bude vlastnost. Holt mají pocit, že "na doma" si x64 nikdo nepořizuje. Přitom je to tak snadné - vezmete licenci na WinVista a v souladu s ní "downgradujete" (ve skutečnosti upgradujete) na WinXP x64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi skvely zpusob, jak spiclovat uzivatele MS OS. Zatimco vsemu ostatnimu muzete zakazat pristup na web ve firewallu, u AV to z principu neni vhodne. A mame dvirka do PC. A user to jeste odsouhlasi.

Predstavte si, ze vam nekdo nabidne namontovat kameru do vasi loznice. Zadarmo, akorat, ze obcas se tam juknou, aby overili funkci, vylepsili sluzby a co ja vim co. Vy za to budete mit kdykoliv prehled, co se ve vasi loznici deje. A zadarmo! No neberte to!

Navic se zda, ze drzost noveho SW uz nezna mezi - oni uz to ani nedelaji tajne, ale suverenne vam to reknou predem! (a nejde to vypnout...)

Nechapu, jak si tohle muze nekdo nainstalovat (a nechodte na mne s "ja nemam co skryvat", protoze to je nesmysl). Svet se zblaznil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také bych hledal spíš postranní úmysly neb od MS není ve výsledku zdarma nikdy nic . Jednoduše chtějí vnutit WGA a získat informace pro vlastní potřebu .
Microsoft už dávno mohl nabídnout volitelnou ucelenou ochranu místo svých pokusů ve stylu Defender :( .

Já volím Esset a jako plnohodnotnou variantu zdarma Comodo .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mph1
Ano máš pravdu ale je to to samé proč máš zdarma Skype, MSN , ICQ ,  mobilní telefony za pakatel , aby Big Brother vedel kudy chodíš , bakomatové karty aby vedel co nakupuješ elektronické mýto aby vedel kudy jezdíš, elektronický chip v pase , a není daleko doba kdy ho budeš mít i pod kuží.
Zustává jen filozofická otázka zdali je to dobre nebo zle.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mph1: Srovnání s kamerou v ložnici je hovadina. Navíc většinou se vztekají pouze majitelé nelegálních operačních systémů. Jinak fakt nevidím důvod k takovým paranoidním názorům, snad jedině když má člověk plný disk warezu nebo dětského porna...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má nekdo skušenosti s MS Forefront? Dost to zatežuje systém (XP SP3), nevím, zda je to jen nastavením, nebo celkově špatným kódem programu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mna by zaujimalo, ci SPYNET sa neda vypnut uplne? Z obrazku to nie je vidiet, ale pokial sa neda, instalacku vyhadzujem a moj zaujem sa tymto straca.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý název SpyNet - k finálnímu kroku chybí jen už jen vyměnit jedno písmeno a máme tu SkyNet.
Terminátor by byl potěšen :D:D:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: jak jednou rekl jeden znamy politik .. lide, kteri se vymenou za pocit bezpeci vzdaji sve svobody si zadnou svobodu nezaslouzi.

Pamatuju dobu, kdy Microsoft si dovolil tajne zasilat nejake info o PC kde se instalovali Win95 .. bylo to jenom snad nejaky popis HW a byla z toho afera jak prase. Dnes ... dnes se posilaji uz praktiky i celej adresar disku, jak je videt a nikoho to nevzrusuje. To je posun za tech 15 let. Co bude za dalsich 15 let .. to je metoda postupne asimilace nazoru , zvyku lidi skrz mlade lidi a noou generaci.

Je jedno jestli mam na disku warez , porno ... jedno jestli doma pecu babovku nebo pernik, nebo destiluju heroin. Muj dum, muj hrad .. nikdo nema pravo o tom vedet a nikdo nema pravo do toho zasahovat vyjma po vydani soudniho prikazu. Vidite ten rozdil ? Na domovou prohlidku je nutne povoleni soudce, na smirovani disku (coz je prakticky totez) zadne povoleni nikdo nevydava .. naopak jeste dobrovolne s tim souhlasime :D ... argumenty o pedofilech a teroristech jsou zcestne (viz. napr. odposlech jenom z povolenim soudce a povetsine jeste i informovanim dotycneho). Je taktez dobre si uvedomit, ze obrovska firma, kterej zavreny software ma instalovana temer kazda PC domacnost uz neni klasicka firma, tady se hraje jina liga, uz davno kazda bohatsi firma je propojena na politiky. Kdysi jenom zbrojovky, pak velke chemicke fabriky, vyrobci letadel (souvis se zbranemi) a dnes i firmy z IT, ktere maji mnohamiliardove zisky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtel jsem durazne reagovat na ukulele, ale predrecnici uz mne zastoupili. Kazdopadne srovnani s loznici neni vubec zcestne, pouze soucasne "zvyklosti" dotazene ad absurdum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste k tomu warezu a DP. Podle aut.zakona je nelegalni kazdy nainstalovany SW, ke kteremu nemas nabyvaci doklad.

Kupujete hry? A mate k nim schovane uctenky? Ja ano a ano. Grabujete MP3 ze svych CD? Ja ano. De facto jsem pirat, protoze u pripadneho soudu bych musel JA dokazat (presumce neviny u AZ nefunguje), ze jsem zadnou MP3 nikdy nenasdilel. Pokud bych se odvolaval na pravo na zalozni kopii, nesmim jich mit vice nez 1. A ano - mam sve MP3 na svem ntb, na sitovem disku, na ntb manzelky a jeste je pouzivam jako hud. doprovod pro sva domaci videa (coz je take na hrane zakona - pokud ho predvedu jinde nez doma, musim zaplatit radove stokoruny aut.poplatky).

Pokud se bude na disku nejaky soubor jmenovat kids_in_action_01.avi, muze to byt dobry duvod, nechat uzivateli zabavit/prohlednout PC uplne? A co kdyz pristi update toho antiviru bude mit seznam "podezrelych" nazvu souboru a sem tam uryvek odesle spolu s temi Spy daty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Itokar: byl to Benjamin Franklin:

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."

Ti, kteří jsou ochotni vyměnit základní svobody za malé, dočasné bezpečí, nezaslouží si ani svobodu, ani bezpečí.

A to je prosím citát z roku 1759!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako spyware dnes funguje prakticky každý placený SW, prý proto, aby se zamezilo pirátění SW! Takže máte na vybranou: Buď zaplatit a mít v počítači vši, nebo si stáhnout zdarma ,,pirátskou" kopii a mít klid, protože z pirátských kopií bývají většinou spywarové sekce a nutnost aktivací vyjmuty. Řešením také je, zůstat u XP a zakázat automatické aktualizace jak u O. S., tak u aplikací, protože tahle debilní móda je teprve nedávného data, takže původní verze většiny aplikací aktivaci nevyžadují. Uṕlně nejlepším řešením je pro většinu běžných uživatelů Widle z počítače vyhodit a přejít na Linux. Pro 90 - 95% uživatelů jsou Widle zbytečný luxus, bohužel je to o tom, že právě ti, kterým by Linux dokonale postačil vůbec nevědí, co to vlastně nějaký O. S. je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vida, konečně se zbavím Aviry a jejich reklamních oken.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu odesílání "citlivých" informací se brzy nevyhnete ani v jiných antivirech. Má to hned dva důvody:

1) Cloud computing - neznámý a podezřelý soubor se odesílá do laboratoře příslušného výrobce AV, kde se na to někdo osobně koukne, a případně se na takový soubor udělá definice a zahrne se do příští aktualizace. Dělá to tak například BitDefender a pár dalších, a protože je to velký marketingový tahák, tak to brzy budou dělat i další.

2) Reputation system - protože počet definic a detekčních algoritmů šíleně roste, je čím dál tím pomalejší skenovat tu spoustu souborů na disku. Řešením je skenovat jen ty soubory, které mají nízkou tzv. "reputaci". To jsou zejména soubory, které se po světě objevily tak v jedné nebo dvou kopiích, různé obfuscované rt-packery apod. Naopak vysokou reputaci má software, který je po světě v desetitisících kopií nebo je podepsaný platným certifikátem. Velké firmy mohou stanovit, že ve své síti povolí instalovat jen software s reputací od určité úrovně. A všichni ostatní uživatelé si mohou nastavit, že software od určité úrovně se nemusí skenovat, zatímco ten s nižší reputací ano. Zavádí to např. Symantec.

Jenže vybudovat databázi se všemi potřebnými informacemi znamená natahat si ty informace od uživatelů. Zdá se, že nás to prostě čeká a nemine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tu moc filozofovat, ale přeci jen si to trošku vyzkouším.
 
Těm, kteří mají strach o své soukromí radím, aby si tento software raději neinstalovali. Osobně v tom vidím trochu paranoiu ve stylu implantovaných chipů  těle. I když tady na výběr máte, narozdíl od těch chipů, které mohou být povinné :-) Stačí neinstalovat a navíc předpokládám, že zrovna ti, kteří mají výhrady ke sdílení soukromých informací již dávno mají jiný sistém než Windows.
 
Sběr informací (a v tomto případě předem ohlášený a dobrovolný <ve smyslu, že si software nemusíte instalovat>) je základem jakéhokoli empirického výzkumu. Antivirový průmysl není tomuto termínu nijak zvlášť vzdálen. Aby mohli spolehlivě chránit, potřebují vědět před čím.
 
Netroufám si nijak hodnotit rozdíl mezi soukromím a svobodou (jak tu někteří naznačují). Ale osobně tu vidím minimálně morální rozdíly, když už ne faktické. Omezení soukromí může (a většinou tomu tak je) omezovat svobodu, ale vědomé sdílení soukromí nikoli. Záleží na tom, co chcete skrývat. A nemyslím tím nic zlého. Někdo nemá rád, když spolupracovníci v práci vědí, kde bydlí, jiný zve celé oddělení k sobě domů na párty ...
 
Co se týče MS, tak tahle firma má mezi uživateli špatné jméno a moc se tomu nedivím, ale osobně si na jejich produkty většinou stěžovat nemohu (jsou vyjímky, jako třeba IE ...). Navíc jakožto IT vývojář oceňuji jejich kvalitní free prostředky na tvorbu aplikací. Jakožto IT administrátor oceňuji jednoduchost správy síťových prostředků. Jakožto IT analytik a developer hodnotím vysoko i kancelářský balík. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuji. Existuje Eclipse, MySQL, PHP, Linux, OpenOffice. Velmi kvalitní programy a prostředky za nulovou pořizovací cenu.
 
Osobně bych si dával spíš pozor, co kam píšete a dáváte na INet. Tam je zdroj informací o vás a ten je přístupný komukoli, nejen subjektům, kterým k tomu dáte souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Beleg:
Na můj vkus docela hezky napsané, jen bych k tomu závěru o vystavování informací na netu doplnil jedno:
Ten, kdo někam na internet vystavuje jakékoli informace, by si měl uvědomit, že je dává všanc široké veřejnosti a tedy komukoli, kdo se může na internet připojit, i tomu, kdo se tam připojit nemůže (protože mu je může předat někdo, kdo je tam našel). To je podle mého názoru asi nejčastější forma "sdílení soukromí s veřejností" v domnění, že se vlastně nic špatného neděje. A ano, dělám to taky ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: 1) Nikdy jsem neslyšel o žádném případu, že by díky informacím odesílaným do Microsoftu někomu bylo narušeno soukromí.

2) Citace Itokara - dávat do spojitosti odesílání informací o podezřelých objektech a osobní svobodu člověka je absurdní, ne-li přímo hloupé.

Řeknu to jinak: v tomhle fašistickém státě je odesílání informací do Microsoftu asi to poslední, z čeho bych měl strach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeptám se na free antivirus podporující W2003, s rezidentní ochranou a ne Cmavin nebo Comodo a jako odpověď dostanu cracklý trial, Comodo, Clamwin a Spybot. Lidi, co hulíte ? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: Z jakého státu nám píšeš?
Jinak až na tu poslední poznámku souhlasím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Forefront? Bes a hruza, rozumny clovek by to v zivote nepouzil. Velmi zatezuje PC, moznost nastaveni minimalni, vzdalena sprava zalostna. Velmi doporucuju vyhnout se obloukem. A mam dost velke obavy, ze tohle bude to same ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbaveni se Aviry ... phe, avira je jedna z best, tahle hracka od M$ se ji nemuze rovnat, coz protzradily test:
zere skoro 10x tolik RAM, je nekolikanasobne pomaljesi nez Avira.

Jinak M$ samozrejme neblokuje svoje veci, jednu dobu dokonce jejich antispyware distribuoval svuj Gator, ktery M$ vyuziva na marketingove data, spicluje uzivatel, o co se zajima, kam lozi na web, dela z toho data a ty se profiluji na serverech M$ ...

Dekuji, nechci, nevidim jedniny duvod pouzivat produkty M$, nikdy jsem to nedelal a ted se toho i bojim, maze to porad disky ? ... mi totiz NT4 poskodily HPFS part, pritom tvrdili, ze to dela jen NT 3.x a ze ve 4 uz je to opraveno, takovyto hackersky utok z originalniho CD jsem necekal a neodpustim to M$ nikdy, grazli jedni ... od te doby na muj PC M$ nesmi, maximalne do virtualo.

Jinak k tem w3k ja mam taky doma ve virtualu w3k, jak totiz migruji servery na linux, tak zbyvaji licence a Avira free tam funguje, ale musi se nainstalovat na jinych windows a pak ji zpustit, ale nevim, zda funguje i online scanner, ale na odstraneni breberek je to OK ... jinak ja jsem nepritel antiviru na serverech, je to nebetycne zpomalovani, dela to jen problemy ... kdyz si nekdo da herni konzoli na server, tak at se nedivi, na linuxech a unixech zadny antivir nemam a jeste mi je zadny vir nenapdal a cerv diky zabezpeceni taky ne, ze jo, selinux, lids, NX ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Ukulele:
Že jsi o něčem neslyšel ještě neznamená, že k tomu nedošlo. A pokud jde o odesílání informací: Každý SW který toto dělá bez vědomí uživatele a u něhož tuto funkci nelze jednoduše zablokovat, je potenciálně zneužitelný a vůbec by neměl spatřit světlo světa! Ono totiž není problém, vypustit na síť malware, který příslušnou pasáž takovéhoto SW pozmění, takže data se začnou odesílat někam úplně jinam a v úplně jiném rozsahu, než původně autor SW zamýšlel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift:
Pokud lezu na internet, je mi jasné, že v podstatě ,,dávám svoji kůži na trh" a tak nějak s tím počítám (FF pod linuxem, Adblock, Flashblock, Noscript). Ale cpát žalující utility do placeného SW, které nemá, nebo by nemělo mít přístup na net bez vědomého souhlasu uživatele je zvěrstvo, které by mělo být postihováno zákonem a přísně trestáno! Za chvíli to bude o tom, že pokud budu chtít na počítači cokoli dělat, budu ho muset od internetu odpojit, což může být v případě vestavěných wifi karet problém. Ona ta ,,poslanecká páčka" na noteboocích pro Parlament jak vidno, měla cosi do sebe. A ještě pro ty, kteří tvrdí, že odesílání dat je nutné kvůli vylepšování antivirů: Nutné to není a rozhodně by to mělo být blokovatelné, zejména když používáte ten nejkvalitnější antivir, totiž Windows se zakázaným přístupem na net, (u XP jednoduché, u Visty a Sevenu problém) a dualboot s Linuxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: No a právě proto čekám, že mi někdo - třeba zrovna ty - uvede nějaký konkrétní příklad. Jinak si ty vaše chytré kecy můžete všichni strčit za klobouk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth : pokud se tii dostane na počítač malware a udělá, to co popisuješ, tak by to byl ten nejblbější malware na světě :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth:
"zejména když používáte ten nejkvalitnější antivir, totiž Windows se zakázaným přístupem na net, (u XP jednoduché, u Visty a Sevenu problém) "

Nesmysl, ve Vistě a Seven je zakázání přístupu na net stejně jednoduché jako v XP, stačí prostě vypnout wifi/vytáhnout kabel ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Izak__ : Pomlouváš něco, co jsi evidentně nikdy neviděl. Protože to, co píšeš, není pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Johny:
Jsi si naprosto jist, že vestavěnou wifi kartu v NB dokážeš vypnout tak, aby si ji nějaká dobře utajená část Visty, nebo Sevenu nedokázala sama a bez jakékoli signalizace spustit? Softwarově to určitě nepůjde, na to jsou v Mrkvosoftu dostatečně mazaní. Zatím ještě nikdo pořádně nezjistil, co všechno navíc Vista, nebo Seven dělají, ví se o ,,ochraně prémiového obsahu" protože s tím se Mrkvosoft pochlubil. Jenže kdo ví, s čím vším se nepochlubil? A je vůbec šance, že to někdy někdo zjistí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Azazel:
A jak poznáš, že takový malware v počítači máš, když ani nepoznáš, zda se vůbec něco na net odesílá? Tyhle věci fungují tak, aby o nich nikdo nevěděl, kdyby se jakýmkoli způsobem prezentovaly, ztratily by smysl!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Ukulele:
Pokud ti WGA nestačí, tak nemá cenu něco dokazovat. Evidentně ti stále nedochází, že Windows si žijí svým vlastním životem, který je nakonfigurován tak, aby se většina uživatelů ničeho nevšimla. A podle Mrkvosoftu se nyní začínají opičit i jiní výrobci placeného SW (Adobe, Ahead a mnoho dalších). Pokud to tobě, nebo jiným nevadí, klidně si Windows pouštějte na net dál, ale počítejte s tím, že se vám to jednoho dne může ošklivě vymstít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>earth:
Ne, ze bych dilem nesouhlasil, ale tohle je uz opravdu ponekud paranoidni... je sice pravda, ze do Win nevidis, ale pokud je mas az za nejakym inteligentnim FW (treba bezicim na necem jinem nez Win), muzes jejich komunikaci naprosto pohodlne obousmerne kontrolovat a korigovat. Jsem si jistej, za se nadje dost maniku, kteri netouzi po nicem jinem, nez objevit najekou indiskretni komunikaci Win. Uvedom si, ze seriozni informace o necem takovem, by se rozsirila takovou rychlosti, ze by panove v MS ani nestacili zareagovat. A co by to nakonec znamenalo? Naporsty a totalni konec MS. To si myslim nelajznou ani oni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: Takže žádný příklad nemáš, přesně jak jsem čekal. Jenom plnou hubu keců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.