Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft věří, že se s Windows 10 dostane do tabletů a mobilů

Tablet windows mam (zial v servise - asus :( )

Telefon mam android kvoli kopcu veci - od pohodlia widgetu na lock screene, cez vybornu rss citacku s dobrymi notifikaciami (gReader), moznost pouzivat twilight (obdoba f.lux z desktopu) - ani ios ani wp8 nema taku moznost, pripojenie slimport-hdmi na tv, dobre nastavitelne/vymenitelne phone appz, dobra podpora pouzivanych hangouts/gmail/google apps for b/calendar (ako widget), dobry vyber dobrych browserov s alternativnymi renderovacimi jadrami s moznou kompresiou dat cez servery 3tej strany, dobry prehlad o vyuziti mobilnych dat/moznost zakazat appkam background data kvoli setreniu, sygic nav (za chvilu na wp8 ale bude !), kazdy telefon je odoknuty na development, IR a dialkovy ovladac(naozaj vyuzivam :) ) az po prehlad vyuzitia baterky

hmmm, asi som celkom uz na android zvyknuty. WP8 zvyknem odporucit niekomu kto nepouziva silne google sluzby, prechadza z dumb phonu a nepotrebuje rozne veci vymenovane vyssie

pozn. Pouzival som 2 roky iPhone, pol roka WP7, potom Androidy SII, Xperia S, T, OneX, LG G2. LG G2 je sice skaredy ale najlepsi telefon aky som mal a tazko sa mi hlada nahrada (keby som potreboval)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel Vás musím opravit.

rss čtečky jsou na WP i s notifikacemi
Google aps nejsou protože google blokuje WP (gratulujeme googlu)
Naco jiná rendrovací jádro když IE funguje výborně svižně, nikdy jsem se nesetkal s sekáním a všechno běží jak má.
Komprese dat je na WP, 3 urovňová přímo ze serveru Microsoftu (pochybuju že má někdo k dispozici větší výkon a konektivitu)
Využití mobilních dat je u WP přímo v systému, která aplikace čerpá z jakého zdroje a kolik, případně i cena
Zákaz Bg dat je samozřejmě také
Využití baterie včetně grafů a předpovědí výdrže

Než budete házet špínu, zjistěte si pravdu ;)

Nokia s WP nemá HDMI a USB TOGO. Díky uzavřenému systému nejsou aplikace které nabourávají funčnost systému.
Jsem spokojen s dvoujádrem v L920 jsem rychlejší než 4 jádrové samšunky z řady S.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Lumia 1520 - naprostá spokojenost od designu až po systém. Aplikace nejsou problém (tenhle argument používají jen lidé používající jiný OS), je jich dost, řada stejných jako na Androidu + pár alternativních. Měl jsem před lety wp 7.8 (Samsung) pak jsem přešel na Android 4.1 (Asus), teď jsem zpátky na WP8.1 (Nokia). Znám tedy android, používal jsem ho 2 roky, rozhodně není špatný, ale je pomalý, hodně výrobců ho totiž zabíjí svými stupidními nádstavbami, občas se musel restartovat, padal, kalendář + integrace s exchangem, lyncem a dalšími MS firemními tooly které používám nebyly tak dobríé jako na WP (což dá rozum když je vše od MS). Android se dá používat jedině na zařízeních velkých značek (Samsungu, Sony), kde si hodíte komunitní ROMku zbavenou veškerého vendor UI balastu, pak je to paráda. Chce to ale root, řadu bastlení atd. Proto jsem z5 na WP 8.1, kde vše funguje out-of-the-box, lync pozvánky v emailech krásně přesměrovávají rovnou na meetingy atd. Prostě pro firemní použití kde používáte exchange mnohem lepší volba. Jinak UI je věc zvyku, WP považuji za jediné UI 21. století, Android a IOS vypadají stále jako W95, ale je to věc volby, hodně lidí nesnáší desktopové W8 jen protože tam není start, těm asi bude W95 UI vyhovovat více. Jinak po hardwarové stránce jsem taky spokojený - 1520ka je totožná s Notem3 kou, v posledním updatu by měla být i podpora 4K videa, takže opět feature setem totožné s Notem3kou. Lepší telefon nepotřebuju, věci jako víc než fullHD displej považuji za nesmyslný overkill

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já to měl podobný WP 7.5 (Lumia 800). Tam se mi líbil hlavně hub lidé, kde jsem měl všechno pohromadě, ale potřeboval jsem k práci VPN. Tak pak šel na řadu android (Xperia S) s tím jsem byl až na občasné zadrhávání systému spokojený, ale po tom, co mi ho někdo ukradl jsem chtěl skusit něco nového. WP měli už konečně VPN, ale to co jsem měl nejradši hub šel do kelu, tak jsem otestoval Blackberry Z30 a jsem max spokojený hub ještě lepší než u WP, teď mám passport a zatím bezkonkurenční telefon, co jsem kdy měl v ruce

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spinu urcite nehadzem, light userom stale odporucam WP.

Je pravda, ze za posledny rok co uz WP nepouzivam sa zlepsil, stale mi vsak chybaju veci ako HDMI a moznost f.lux.

S renderovacim jadrom IE mam svoje skusenosti, (z WP7) a su hrozne.

To ze IE/MS podporuje komresiu cez MS servery som nevedel.

A vadi mi updatovaci proces. HTC WP7 co mam, stale nema 7.8. A HTC 8S stale nema WP8.1 :(

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

+ otravne veci typu "find on page" alebo "forward" neexistovalo v IE, mozno uz to tam je

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

obojí od 8.1

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte Samsung Ativ S? Ale ten má přece také dvoujádro. Ativ S mám, žádný výkon jsem neměřil, ale svižnost founu je pro mě více než dostatečná a hlavně, že přístroj netuhne, aby se musel restartovat. Jediné, co mi trochu vadí, je zahřívání v místě SIM a microSD karet (je možné, že by se zahřívala ta SD karta??).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Celému světu by pomohla nějaká standardizace. Dřív jsme měli aspoň to pitomé Cčko, ve kterém šla napsat kostra programu a GUI nebo specifické věci se nějak dolepily. Taky to bylo otevřené - ve Windows šlo kompilovat projekt pomocí MSVC, gcc, Intel C, whatever, dokonce jsem nemusel ani Windows mít a mohl jsem pro ně kompilovat. V mobilním světě je každá platforma zvlášť - uzavřená, s proprietárními nástroji, úplně separátní - to není dobře, vývojář všechno píše od začátku, nebo se používají zvrhlosti typu překladu C kódu do javy a následná kompilace do bytekódu - a to je ještě ta lepší varianta, kdy to aspoň takto jde.

MS by v podstatě zachránilo jedině to, kdyby se začal soustředit na interoperabilitu a umožnil projekty, které tvoří mosty mezi platformami - a tím nemyslím desktopové Widle proti mobilním. Protože přinášet úplně jiný svět pro svou minoritu uživatelů je sice pěkné, ale pokud u toho odřízne všechny ostatní kanály (jako má za posledních 30 let ve zvyku dělat u desktopu), může taky skončit tak, že se na něj všichni vyprdnou.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Už asi 10 let můžete používat Java aplikace na všech telefonech co to rozběhnou, v čem je problém? Co musí vývojář psát od začátku, asi bylo myšleno pro každou platformu nebo co? Vždyť to je blbost, ten Bombus můžu používat na své W810i jak i na novým telefonu.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Oracle javu pro iOS, Android ani Windows Phone nema. To znamena ze na vetsine mobilu aplikace pro normalni javu fakt nerozebehnes. Alespon ne nejakym rozumnym zpusobem ktery vzladne bezny uzivatel.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni dnes ohlasi sjednoceni vsech RT platforem (ARM RT, x86 RT, WP RT a xbox RT) do jedne, coz je zcela zasadni a revolucni krok, uprimne nechapu, proc to tak nebylo uz od zacatku ...... to je ten most mezi platformama o kterem mluvis .... u desktopu jako primarni platformy je rozhodnuto, to urcuje vsechno ostatni .... "skutecne" PC (dockovaci) tablety jsou samozrejme budoucnost a tam je to pochopitelne taky dane a hloupoucke telefony, tak ty budou logicky nasledovat mainstream. OSX + IOS, samozrejmost tam se nic nemeni, nikdy nemenilo a nikdy ani menit nebude, to je svet sam pro sebe. A gugl ten se vrati ke svemu vyhledavaci, reklamam, youtube a blbustkam jako bryle (LOL), protoze pochopil, ze na oblast operacnich systemu proste nema lidi a znalosti.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

tak google by znalost měl, spíše je problém vstoupit do rozjetého vlaku. Ten celkem ujel Microsoftu v mobilních OS, Googlu zase v desktopu chceš-li. WP je dnes plnohodnotný OS na telefony, kdyby měl 10x větší podíl na trhu než má, bylo by na něj i mnohem víc apek. Podobná analogie by se dala použít i na desktopové OS. Kdyby Chrome OS, Mac OS nebo nějaké linux distro mělo dobrý podíl na trhu byly by pro něj i apky, vše by bylo lépe odladěné atd. V případě OS nerozhoduje ani tak kvalita jako jeho rozšířenost. BTW jinak je pravda že Microsoft je jediný kdo mi nabídne přes store apku za jednu cenu, kterou si posléze nainstaluju jak na desktop tak na telefon (pro ty co neví - takové apky už na MS storu jsou, jsou označeny special ikonou, můžete je provozovat jak na WP tak si je nainstalovat ve win8 jako metro apku. Tohle mi očividně Google nenabídne, ani nemůže když prakticky v desktopu není. Apple tohle má do budoucna taky v plánu. Google tedy bude jediný z téhle trojky kdo něco takového nenabídne.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Zastoupeni problem nebude, problem je, ze lidi nekoupi 2x android od stejne firmy, protoze budou nasrani na nemoznost upgradu a navic i dnes vetsina cenove prijatelnych telefonu nema ani tu 4.4 verzi ... a diky rychlosti androidiho "spotrebaku" se vetsina vyrobcu na rotaci lidem rychle vycerpa a musi se logicky jednou vsichni sejit u lumie (proste WP) nebo iphonu:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ver mi, ze vetsine lidi jsou nejake updaty u... Pokud zarizeni dela to, co chteji, nevidi duvod k upgrade a po 2-3 letech, az jim skonci uvazek nebo telefon dostatecne opouzivaji, koupi si novy a idealne takovy, aby se ovladal, jak jsou zvykli. Ostatne otevrenost vetsiny uzivatelu ke zmenam je videt na Windows8.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Co keby som ti povedal, ze C/C++ je standard nadalej ? ze ziadny preklad c do javy nema zmysel a stale mozes pisat appky tak, ze mas spolocne jadro v c++ a na kazdy OS pises iba UI/app lifecycle ?

Co keby som ti povedal, ze jediny system ktory toto nepodporoval bol WP7, teraz mozno tak FF OS ?

Vies o tom ze 3tie strany poskytuju nastroje ze jednu appku pises raz a mas ju na vsetky (podstatne) platformy ?

Xamarin - c# na iOS a Android, na windowse ja nativne. Jadro mas v c# a UI App LifeCycle si pises v c# ale volas nativne API. Maju aj technologiu ze raz pises vsetko a vsade to vyzera dobre (Xamarin.Forms)
Apache Cordova a dalsie - podobne v js
Podobne najdes v Jave, Pythone, atd

Okrem toho sa da za zjedocujuce prostredie pre Appky povazovat Android. Bezi na 80% zariadeniach, targetujes Androidy, dnes uz aj BlackBerry (sam mam tak appku a klientov) a Jolla, Ubuntu OS ... :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, ale co z Javy a Pythonu spustím na WP?

Kdybych to okrajově nedělal, tak bych si skoro myslel, že to funguje tak pěkně, jak popisuješ. :-) Hlavní problém je v tom, že ty výše popsané projekty sice jsou v různém stádiu funkčnosti, některé i ve víceméně funkčním stavu, ale mají absolutně nulovou podporu od výrobců OS.

Sám dělám multiplatformní aplikaci pro Windows / Linux / android / iOS - v kivy. A moc mě to nenaplňuje.

Zaprvé kivy samotné - na androidu hrozně laguje v některých případech, se kterými neumím nic udělat (například posouvání v seznamu), zadruhé obsahuje spoustu bugů, na které i má primitivní aplikace naráží.

Zadruhé pak děsný build proces - pro Windows potřebuju windows, pro android Linux s android SDK, na Mac a iOS potřebuju Mac - žádný cross build nejde, kromě linuxu a Windows potřebuju použít uzavřené nástroje, takže to ani nikdo neumí opravit.

Dobře, tak jsem si vybral špatnou platformu, můžeš říct. Ale jaký je stav těch ostatních? Já v zásadě nemám nic proti kivy, které si někdo šmrdlá po večerech ve svém osobním volnu, navíc to i v podstatě i víceméně funguje a autoři si zasloží pochvalu, že se o něco takového vlastně snaží. Ale chybí mi takové to ujištění od výrobce OS, že kivy (nebo Xamarin, nebo Cordova, nebo cokoli) známe, podporujeme, přispíváme do něj. Ti dodavatelé mají tisíce zaměstnanců, to nemůžou dva, tři vyčlenit pro každý z těchto projektů? Vždyť takové projekty jde skoro spočítat na prstech jedné ruky. Aby připravili patche před vydáním nové verze svého systému, aby to fungovalo samo a dobře. Ne, oni jednou za rok vysypou půl GB blob - to je naše aktuální SDK, používejte to, pokud chcete něco jiného, tak je nám to u zadnice, našmrdlejte si to sami. Možná vám to příště rozbijeme, ale to je váš problém.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval som hlavne na c++, to naozaj multiplatformne je, nevidim problem pisat appku na vsetky platformy v c++. Pracoval som na takej.

Na pythoon aj Javu multiplatformne som videl nejake startupy, tieto jazyky moc nesledujem. Tusim RoboVM alebo tak nejak.

Na vyvoj nepotrebujes 3 pocitace pre vyvoj na 3 platformy, na Macu zvladnes Android aj iOS. Vo virtuale/paralells aj WP. Na Windows zase bez problemov Android/WP8. Takze 1-2.

S aktualnostou nastrojov nemam problem, momentalne pouzivam hlavne Xamarin, nove verzie su kazdych par dni, myslim, ze zatial sa drzia hesla "same day support", tzn pri iOS 8 mali v ten isty den support vsetkych iOS8 API, maju support Apple Watch, Google Glass, atd. Beru z oficialnych Mono repositarov, preto ak narazis na bug mozes aj sam opravit (zial musis cakat kym Xamarin releasne balik) K tomu prislub, ze ak by skrachovali tak vsetko uvolnia ako Open Source. Naraisovali vsak desiatky M USD. Problem je len to, ze to nie je stale super stabilne, hlavne na Android sa obcas da najst bug. A to, ze to nie je lacne.

Problem multiplatformnych toolov js, pythoon atd typu Write Once/Run anywhere je casto v rychlosti a obmedzenosti API.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Skoro mi připadá, že ti situace, kdy máme jeden jakž-takž funkční placený produkt bez oficiální podpory výrobců OS, který navíc píše Icaza, přijde optimální. :-)

Ale ne, to C++ beru. Ono mám trochu smůlu v několika věcech - zaprvé cokoli s "C" už nechci moc vidět, za druhé nemám rád Icazu a zatřetí aplikace, kterou dělám já, má logiku na serveru, na klientovi je jenom prezentační vrstva, takže mi je to C++ stejně k ničemu, když 99% aplikace je vlastně generované GUI na základě XML ze serveru.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak já si myslím, že standard tu je a tím je HTML5. Ano, nedá se mluvit o rychlosti, ale pro většinu appek to stačí. Další super věc je Qt/QML. Napíšu program v QML a funguje z fleku na Androidu, iOS, Windows (všech verzích), Ubuntu, Tizenu nebo Sailfish. Pokud v něm potřebuju i výpočetní výkon, přidám C++ jádro, na UI nešahám.

Pokud vás zajímá multiplatformní mobilní vývoj, tak QtCreator je podle mě trefa do černýho. Stačí si zdarma stáhnout GPL verzi z http://qt-project.org/

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

QT jsem zvažoval. Ale je to zase C a "hello world" kód (nevím, který jsem kde našel) mi přišel v kivy pěknější. Ale ještě na to časem mrknu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja doufam, ze dnes prijde slibovana beta WP10ek do mobilu, uz pomalu zhavim drat:o)
Jinak pocitam, ze dojde k ohlaseni WP pro x86, coz je celkem logicky krok (na to bych si i vsadil).
Jo a libi se mi ten podil 500 tisic vs. milion aplikaci, na androidu uz dokonce snad milion a pul:o) Na WP chybi tak cca pul milionu viru a malwaru .... a co si budem nalhavat, realne bude pouzitelnych aplikaci tak 1000, cili uplne stejne na vsech platformach. Nenapada me vec, co by na WP nebyla (napada nekoho neco?) ..... me napadaji jenom treba nektere ceske banky, coz je ale vtip, na androidu by si snad nikdo soudny bankovni aplikaci nenainstaloval, kdyz se pak verifikuje pomoci SMS ve stejnem zarizeni:o) Zvlast po tom guglim fiasku s kritickou chybou, kdy prakticky umrtvil android s tim, ze fix si ma udelat komunita sama https://community.rapid7.com/community/metasploit/blog/2015/01/11/google...
Tim ten system mimochodem zabil, coz je vlastne dobre:o) Ale tahle vcelku krucialni zprava se samozrejme na tomhle webu nesmela objevit. Nekde jsem cetl, ze uz prvni podnikatel prisel podobnym scamem o prvni mega v CR, kdyz mu "bezpecne" klice k transakcim chodily v SMS do android mobilu:)

Co se tyce zastoupeni, tam je to jasne od zacatku .... meli koupit acer a vyrabet tablety sami ... uz rok maji nokiu a nic nepredvedli (nechapu proc), podle me je to domluvena pomala transformace, jine vysvetleni nemam. Cinani uz vlastne delaji tablety jenom s windows (je to pro ne stokrat jednodussi a levnejsi, kdyz to nemusi roubovat na kazdy kram zvlast), lednickari uz taky android zavrhli (na TV uplne, pry chcou snizit pocet galaxii a na MWC pry predstavi nove ATIVy) ... android zcela jasne nasleduje WM6.5 :) Ale, ze uz bylo na case, co?:o)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jaká kruciální zpráva, udělal fix na android 4.4 a 5, nic nebrání výrobci telefonů upgradovat a pokud výrobce kašle na zákazníka je pešek na jeho straně a né na staně googlu. Můžeš poslat zdroj, kde si četl o tom podnikateli, bez zdroje je to jedna bába povídala.

Ohledně aplikací, tak tam chybí nějaká kloudná obchodní platforma, jako např Metatrader nebo Trade Interceptor

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníka nezajímá, kde je pešek.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Zákazník hlavně se má obracet na toho, kdo poskytuje podporu k zařízení tj výrobce zařízení, pokud jí neposkytuje, tak si příště koupit něco jiného.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Diky nedomyslenosti androidu to bude vyrobce, ktery nebude pouzivat android:) Tyhle nesmysly o tom, ze to neni chyba guglu me vazne bavi .... to, ze neni system updatovatelny jako VSECHNY ostatni systemy (nejen mobilni) JE chyba POUZE guglu, nikoho jineho.
Jinak o tom podnikateli byl nedavno clanek nekde na idnesu nebo tak nejak.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je několik cest
1. Windows desktop cesta, která končí po par aktualizacích systémem na 30GB, ale jde aktualizovat centrálně na množství konfigurací
2. Linux cesta (Android): kdy se centrálně řeší upgrady jádra a každá distribuce (výrobce telefonu) si to naimplementuje podle sebe a aktualizuje si to jak chce, výhoda, možnost úpravy pro různý HW a uspůsobení systému podle výrobce, nevýhoda roztříštění systému a závislot na rozmarech výrobce zařízení
3. Windows Phone cesta: Funguje na standartizovaném HW, výhoda upgrade přímo od výrobce OS, nevýhoda standartizovaný HW, všechno vypadá stejně
BTW podobně funguje Android One - standartizovaný HW - upgrade garantovaný od googlu na 2 roky
4. IOS a BB cesta

BTW kdyby to google opravil i u starších verzí, tak 95% telefonů ten upgrade stejně nedostane, to je jakoby jste měl díru v Ubuntu a vinil Linux Foundation a ne Canonical

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Divas se na to spatne problem androidu (a potazmo linuxu) je, ze nedrzi zpetnou kompatibilitu (je to proste takovy komunitni projekt bez radneho rizeni), natoz doprednou ..... kde ve W10 neni v drtive vetsine problem rozjet vic jak 20 let starou aplikaci pro W95, tak android neni schopen updatovat ani mesic starou verzi ..... o dopredne kompatibilite, kterou maji pro vetsinu aplikaci i XP, nemuze byt ani rec .... to je ten zasadni rozdil, je to blbe vymyslene, tecka. Dalsi problem je, ze ani systemove aplikace nejsou systemove, ale jen obycejne javove apky ... uplne minimum je mit aspon "okenni manazer", telefonni manazer a SMS manazer integrovany v systemu ..... kvuli rychlosti, ale hlavne bezpecnosti a taky tomu, nebyt za lamu:) A dalsi problem je roztristenost .... na android se divam skrz prsty trochu jako na desktopovy linux.
Co vim, tak WP ma minimalni pozadavky na HW, zadny standardizovany jak ma treba apple. Vzdyt tech HW konfiguraci je tuna.

Navic uz se to tu nedavno resilo ... podpora .... delefony s WP8 budou dostavat aktualizace minimalne po dobu 6 let .... "kdo tohle z vas ma?:o)" .... android ma "typicky" (ne minimalne) 18 mesicu, ale jenom u svych nexusu ..... a apple radsi nema oficialne nic, ale neoficialne IOS8 jede i na 3 roky starem HW.

Co se tyce tech 30GB, tak to je tim, ze kazdy update dela snapshot + zalohu pro rollback (nic ti nebrani si to vypnout) .... neznam mobilni OS, ktery by tohle delal diky obecne mizerne pameti zarizeni.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně těch upgradu po zaříznuti WP7 jsem značně skeptickej, telefoní manažer v systému je pěkná věc, ale proto na WP nefunguje nahrávání hovorů, pro mě dost zásadní věc.
BTW nad androidem jsem zlomil hůl, jakmile bude mít UI vyšší pprioritu než zbytek procesů, tak ho možná znovu vyskouším, teď mám Blackberry Passport a jsem max spokojený

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze kvuli prioritizaci UI v Androidu tlucou v Googlu hlavou o zed. Ale ted s tim tezko neco nadelaji, bez odriznuti kompatibility.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti brat iluze, ale jakoukoli aplikaci, kterou spustis ve Win95/98/Me, na WinNT rade Windows nespustis. Staci, kdyz saha primo na HW, coz ve Win95 slo, WinNT tohle logicky zariznou.

Co je to ta dopredna kompatibilita?Jak se to projevuje? Jakoze si do Win7 muzu nainstalovat DX11?

Na Androidu 5 behaji i aplikace pro Android 2.x...netvrdim, ze vsechny, ale malo jich neni. Kdyz uz necemu nerozumis...a ted pozoruju, ze ty nerozumis nejspis ani tem Windows, tak se nevyjadruj, ses za bl...BFU.
Me by zajimala ta tuna konfihuraci pro WP...tusim, ze podporovany je hlavne Qualcomm, ktere jine chipsety se pouzivaji? Kolik WP ma ctecku otisku prstu? Kolik WP ma dotykove pero? Kolik WP ma 2K displej? Kolik jich melo 3D fotak a 3D displej? Jak dlouho trvalo, nez prisla podpora vicejader? Kolik Wp beha na x86? Nerikam, ze vsechno jsou pouzitelne featury, ale pokud jde o pestrost konfiguraci, tak ta WP chybi.Nekdo tomuhle rika roztristenost, nekdo moznost vyberu, ostatne konfiguraci pro Windows je mnohonasobne vic a taky nikdo nerika, ze jsou roztristene.

Az ty updaty na Lumie 520 zacnou chodit, smeknu. Aby to nedopadlo tak, ze na cast zarizeni vyjdou WP8.10, ktere budou po vizualni strance podobne W10, kdysi uz neco podobneho jeden dodavatelm mobilnho OS udelal, ale za boha si nevzpomenu, ktery :c)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WP žádnýho výrobce nezajímá ani zadarmo. Huawei to naprosto odpískal, s tím, že na WP se prostě nedá vydělat. Ostatní výrobci tak nějak nechtějí MS prudit, ale telefony s WP po fiasku s pár modelama už znova zkoušet moc nechtějí. Nedávno se zjistilo, že 30% vyrobených telefonů s WP nikdo nikdy nepřihlásil do sítě. Takový je o ně zájem.

Problém Androidu jsou opravdu ty aktualizace a to jak na ně výrobci kašlou. Ale jiné OS na tom nejsou líp. Microsoft naprosto zaříznul telefony s WP7, některé telefony s WP8 už čekají víc než půl roku na aktualizaci. Apple třeba vydá aktualizaci iOS i pro starší modely, ale ta je funkčně ořezaná a ještě telefony výrazně zpomalí. Takže je to v podstatě na prd úplně u všech. Android má tu výhodu, že si můžu novou verzi portovat na mobil sám, protože jsou dostupný zdrojový kódy. Díky tomu třeba Motorola Defy má KitKat a připravuje se Lolipop, přestože jí výrobce zařízl na verzi 2.2.

Osobně si myslím, že celý Microsoft spěje pomalu ale jistě k úpadku a všechno ovládnou řešení postavený na Linuxu. Pokud byla například řeč o televizích, tak Samsung použije Tizen, Panasonic FirefoxOS, SONY Android a LG WebOS. Všechny 4 jsou linuxový systémy. U Aut si MS taky neškrtne. BMW to zkusilo s Microsoftem v autě a bylo to fiasko. Tesla má upravený Ubuntu, ostatní sázejí na Android nebo iOS.

Microsoft se zatím ze setrvačnosti drží v desktopech a u tabletů a levných notebooků mu momentálně výrazně pomáhá Intel tím, že dotuje Atomy. Ale jakmile to přestane (a Intelu se nebude chtít věčně prodělávat miliardy), nastanou MS krušný chvilky. ChromeOS a Android ho zcela vytlačí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Z Microsoftu se casem stane druhe IBM. Zacnou se soustredit na business sferu a consumer prenechaji efektivnejsim a pruznejsim firmam, protoze ty jedine budou schopny vydelat pri dnesnim trendu vsechno zadarmo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vam kazit iluze, ale pro drtivou vetsinu lidi je tohle naprosto irelevantni. Nikdy nemeli updaty pro system a ani je nenapadne chtit to ted. Drtiva vetsina uzivatelu androidu ani nevi, ze je to android, nevi ze to dela google, nevi kde maji chtit support. Proste to funguje, az to po par letech nebude dostacovat, tak si koupi novy mobil za par supu tak jak to delali poslednich 15 let.

Ostatne, kdyby bylo nejak relevantni to co rikate, tak dnes nema android takove podily jake ma, ze.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pomalu pomalu. HTC, Samsung i Huawei prdí na updaty WP úplně stejně, jako na android, takže je tam úplně stejný problém, který najdou magicky nezmizí jenom proto, že jsou to WP.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

To ale neni technicky problem jak u lagroidu. MS jim dal vybrat, aby mohli ridit updaty po svem a mohli nechat umrit stare telefony dle libosti, aby se neopakoval "problem" PC, kdy lidi maji nejnovejsi system na 10 let stare herce a nechcou utracet za novy HW ...... zjevne to byla chyba, otazka, jestli jim to MS jeste dovoli.
Tohoto omezeni ostatnich vyrobcu se nicmene muzes vyhnout (a dnes navic zadarmo) tim, ze si telefon zaregistrujes do developer preview a budes dostavat kazdou chvili novy update (ted se divam na svoji lumiu 720 a uz tam mam 20 updatu od doby co jsem se pred cca rokem prihlasil) ..... a do budoucna uz si od dane firmy telefon nekoupis:)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Skoro mi připadá, jako bys psal, že u androidu je ta věc problém, ale u Windows je stejné chování vlastně výhoda. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze u zatimco MS dal vyrobcum zarizeni svobodu si vybrat, kdy utnou updaty aby se neopakoval problem PC, tak Google aktivne brani vydavani updatu tim, ze zverejnuje zdrojovy kod Androidu a dava ho k dispozici komukoli.

Uz vidim BFU, jak si registruje svuj telefon registruje jako vyvojarsky a pouziva preview verze WP, to je stejna rada, jako kdybych mu rekl, at si odemkne bootloader a nainstaluje si Cyanogen.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

no neviem, jedine co treba sptavit je zadat email a stahnut appku zo storu :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Spis jsem narazel na vysledek, ze BFU ma na telefonu verzi pro vyvojare/komunitni verzi, ktera nemusi byt stabilni.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

TVL, to je fakt zas diskuze ..... nemoznost aktualizaci je proste chyba spatne navrzeneho androidu a je to chyba guglu, nikoho jineho ..... jeste snad reknete, ze nemoznost dostavat aktualizace je vyhoda, ja uz fakt nevim .......

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

jaka nemožnost? Já mám android aktuální, je to asi na dvě zamatlání...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Android aktualizovatelny je, akorat vyrobci na jeho aktulizaci prdi...kupodivu ti stejni vyrobci, kteri prdi i na aktualizaci svych WP zarizeni - HTC, Samsung, Huawei.
WP jsou dnes ve stejne pozici jako iOS, zarizeni s nim vyrabi pouze vyrobce OS...proto si MS muze dovolit rict, ze vsechna zarizeni s WP8.1 dostanou upgrade na W10, protoze nikdo jiny nez Microsoft/Nokia zarizeni s WP nevyrabi. Ikdyz osobne moc neverim, ze na Lumie 4xx, 5xx a 6xx prijdou W10 se vsema featurama jako na novejsi zarizeni. Uz Denim je "dvourychlostni".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Koleguv 8S by HTC, spolu s 8X by HTC pilotni zarizeni pro WP8, ceska distribuce a zadny update na WP8.1...ty WP jsou tak mizerne navrzene. Samozrejme Nokie bez problemu, ikdyz se updaty na novy FW taky pekne vlecou, na to, ze to jsou de-facto zarizeni od Microsoftu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No nevím co ten podnikatel vyváděl, ale jsem u KB a mám na Androidu appku a samozřejmě jsou povoleny jen převody které mám v šablonách, které můžu editovat jen přes PC.
Pokud je někdo trotl a na mobilu použije klasické bankovnictví a má na něm uložené i klíče a ještě mu tam chodí potvrzovací SMS tak by měl odevzdat občanku.
Pokud někomu přijde zpráva na email že si má spustit přiložený exáč a ještě nainstalovat apku do mobilu tak je taky na místě odevzdat občanku ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

nezlob se na mě, jedna věc je neotvírat přílohu v podvodných emailech, druhá věc je, když si na nějak neupravený telefon s Androidem někdo nainstaluje obyčejné Ebankovnictví a už i to je riziko. To je chyba OS, že si to neumí zabezpečit. Je 21. století a Ebankovnictví považuji za něco tak normálního, že jakýkoliv mobilní OS na kterém to není bezpečné používat považuju jednoduše za špatný

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Lol, ale predpokladam, ze do te androidi apky davas sve klasicke heslo do IB ne?:o) K cemu to pak je? Navic i sablona muze pekne ublizit .....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Z českých bank má apku na WP minimálně Česká Spořitelna a Unicredit, vím protože používám

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

KB taky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Chlape ty ses jak Radio Jerevan, ono to nebylo mega a ten chlap kliknul na link v mailu, otevrela se mu fejkova stranka, kam napsal svoje heslo/pin, stahla se mu aplikace, i pres varovani systemu si povolil instalaci z neznamych zdroju a tu aplikaci nainstaloval. Kdyz jdes z domu, tak nechas doma odemceny sejf, otevrene dvere a cedulku, ze se vratis az po 20:00 a kdyz te vykradou, tak serves architekta baraku, ze je barak spatne navrzeny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já prostě nezkousnu ten metro vzhled. Podle mě je hnusnej. Proto taky nepůjdu na desktopu z W7 s Aero...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na dektopu sem W8 také nesnášel, ale nyní používám Asus Transformer tablet s odnímatelnou klávesnicí a při dotykovém displeji dlaždice dávají smysl. Jinak za mě proč tablet s Win?

Pokud zároveň vyberete x86 platformu, tak konečně můžu použít tablet jak "for fun", tak k práci (office, přístup k informačním systémům, custom app). Prostě vše, co IMHO v běžné větší firmě jede na stejné platformě a s iOS či Droidem (můj mobil) si neškrtnete :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, potvrzuji ..... mitingy jsou hned zabavnejsi:) Jede tam vsechno a clovek nemusi tahat velky notebook ..... navic kdyz nevyjde misto u stolu, tak je tablet jedina moznost, jak se "zabavit":o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je nepřijatelné cokoliv od Microsoftu, stejně jako Microsoft sám, ale rozšíření Win 10 na mobilní zařízení nevěřím z jiných důvodů, než vlastní averzi. Vybudovaný ekosystém Androidu je obrovský a mobilní zařízení s Androidem má už skoro každý. To Android definuje slovo mobilní a jakákoliv jiná platforma bude jen velmi těžko zápasit o místo na slunci. Ten psychologický zámek, který roky působí ve prospěch Windows na desktopu se na mobilních zařízeních staví proti němu. Zkrátka Windows na mobilech je ve stejné pozici, jeho Linux na desktopu, akorát, že Linux je na rozdíl od Windows cool ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neni to zase tak davno, kdy mel kazdy Palma. Kdo si ho dnes pamatuje - Palm OS? Po par letech mel kazdy komunikator jako OS Windows Mobile - a kdo si ho dnes pamatuje?

Z technickeho hlediska je Android nabubrela naprosto neoptimalizovana zbastlenina na bazi linuxu, u ktere neni mozna zadna poradna optimalizace. Vyrobci se predhaneji kdo nacpe do zarizeni vykonnejsi hardware, aby se to aspon plazilo. Windows Phone behaji jako z praku i na hardwaru na kterem Android startuje 2 minuty a 5 vterin se ceka na reakci tlacitek.

Co se tyce Microsoftu - nezapominejme, ze z kazdeho zarizeni s Androidem dostava Microsoft svoje na licencnich poplatcich :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

... v té nedávné době kdy podle vás "měl každý palma" to bylo tak že palma neměl skoro nikdo, kdežto mobilní telefon měli skoro všichni. Není tedy divu že si palm skoro nikdo nepamatuje.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

V CR byl Palm zridkavy, ale v US byl docela rozsireny, navic kdyz se podivate na PP v americkych filmech nebo serialech, tak jak maji ted vsichni iPhone, tak pred nim meli vsichni Palm Treo, pripadne BB.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Palm meli ti, kteri jej byly schopni a ochotni vyuzivat pro organizaci casu. Vetsina populaci toho neni schopna/ochotna. Plus obcas par hracicku, ktere po tydnu prestal bavit.
Mobily prisly dele nez palmy a postupne zaujaly naopak pro vetsinovou populaci.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdim, ze Palmy byly masovka, potkal jsem ho v roce 1999 v Sybase, manageri ho pouzivali jen jako drobatko lepsi diar s moznosti synchronizace, ale my hracickove na nem zkouseli off-line cteni webu (napr. AvantGo), knizky (tehda vznikly Palmknihy), prvni lite SQL databaze, dokonce jsem si tehdy koupil pro svuj Ericsson T10 poridil Ir modem a byl "online" (CSD, jak jinak :c). Samozrejme doslo i na hry - cernobile na displeji 160x160 :c) Famozni byla vydrz - 3-4tydny na jednu sadu AAA baterii.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zasadni vada v uvaze je, ze sice mel kazdy Palma, ale to myslite kazdy z tech asi 5% nadsencu do technologii. Kdezto kdyz byl uveden iphone, tak tech zbylych 95% zjistilo, ze tohle chteji a kdyz prisel android, tak si to i koupili.
Takze jo, dneska ti nadsenci nemaji Palm a usilovne si vybiraji tu nejlepsi platformu a diskutuji o vyhodach a nevyhodach, pak ma 10% iphone a tem 85% to je uplne jedno a kupuji matlaci smartphone. Nevedi ze to je android a neresi jestli je to neoptimalizovana zbastlenina, vubec si to totiz neuvedomuji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, za co se vlastně platí MS licence v Androidu ? Dodnes to fakt nevím.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

třeba
-Vzdálené získávání a zobrazování elektronických dokumentů s vloženými obrázky. (tedy stahování a zobrazování webových stránek)
-Zobrazení stavu stahování v prohlížeči na omezeném zobrazovacím prostoru. (animované točítko oznamující stahování stránky.)
-Překrytí stahovaného obsahu ukazatelem stahování (překryvné točítko?)
-Ovládací prvky dodávané systémem. (různá tlačítka, lištičky a součásti prostředí)
-Označování při editaci elektronických dokumentů. (aneb vybraný text je tmavší než okolí)
-Zobrazení obsahu stránky před načtením pozadí. (co k tomu dodat?)

viz http://www.root.cz/clanky/microsoft-vybira-za-patenty-k-androidu/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je úplně jedno, za co. Důležité je, že MS Android nezablokoval (do konce platnosti těch patentů)... :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Momentalne platia, ale za nic

To, za co platit mali (podla <MS) spadlo v kauze Alice v CLS bank, kde padli vsteky procesne patenty
(aj s peknou tabulkou kolko % patentov danej firmy je procesnych)

Big US tech companies face major patent losses in the post-Alice world, IAM research reveals
27 Sep 2014

In escending order, the impact list reads as follows:

Oracle – 76% of patent portfolio potentially affected by Alice v CLS

Google - 58%

Microsoft – 55%

IBM – 49%

Cisco Systems – 38%

Apple – 34%

Hewlett-Packard – 31%

Rockstar – 31%

Intel – 29%

Round Rock Research – 26%
http://www.iam-magazine.com/blog/detail.aspx?g=2028b324-2d4a-4523-9f0d-f...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co by mě přimělo koupit mobil s WP? Kdyby už nebyl k sehnání použitelný obyčejný dumb mobil na volání a SMS. Co by mě přimělo koupit mobil s Androidem? Nic. Mám doma tablet s Androidem za šest litrů a k ničemu to není. Skládáme na tom puzzle, aby se to nějak využilo. Až odejde akumulátor, skončí u nás éra tabletů. :-)
Co používáme denně a často, jsou Kindly...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

E-knihy jak kacířské, jako správný purist byste měl číst pouze ty papírové :-). Smrt všemu "smart"!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si hrál s počítači v době, kdy tvoji mámu ještě koupali v železňáku...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

promiň, já patřím k té nevychované mládeži, pamatuju až didaktiky, amigu 500 a 286ku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A na co přesně jsi ten tablet kupoval a co jsi od něho očekával? Tohle mě vždycky pobaví. Nářek lidí co si koupí tablet a jsou rozčílený, že je jim vlastně na prd. Já mám 7" tablet a slouží mi více než dobře. Ovšem v tom k čemu je určen. Ke konzumaci obsahu. Kouknu na něm na web, zahraju si chvíli nějakou hru, dokonce i číst se na tom dá. Dcera se občas koukne na nějakej seriál, protože se s tím může válet v posteli. A mám na něm hozenou navigaci do auta.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Očekával jsem, že na tom budu příbuzným ukazovat fotky (zatím jsem potřeboval jednou), že to budu brát na dovolenou pro lezení po netu (nakonec jsem radši vzal noťas kvůli pohodlí), že na tom budu hrát spousty her (zkoušel jsem, jsou pitomé), že na tom budu číst zdarma časopisy (bavilo asi tak dva týdny). Na navigaci je to velké, číst jde líp na Kindlu (o 500%). Kvůli koukání na web v domácnosti s dvěma PC a třemi noťasy jsem to fakt nepotřeboval a nepoužil.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem si domu 3.pracku, myslel jsem, ze v ni budu prat bile pradlo, ale nakonec jsem ji pouzil jen jednou, bile pradlo ted peru v pracce na barevne, takze mi doma jen prekazi...ten Miele dela pracky na 2 veci...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je čistě o preferencích. Já oželím něco z konfortu ostatních věcí a stačí mi tablet. Třeba na dovolenou jsem měl jeden tablet jako navigaci, čtečku knih, a rychlý přístup na internet. Takže místo toho abych tahal 3 zařízení jsem měl jedno. Kindle čtečku jsem měl v plánu si koupit, ale když čtu maximálně 2 hodiny denně před spaním tak mi čtečka příjde jako vyhozené peníze. Kdybych třeba víc cestoval a denně četl tak možná. Tady je taky jedno ALE. Tablet mi vydrží na 10h četby a pokud bych jel dál asi bych dal přednost papírové verzi knihy. Co ale nechápu jak si někdo kůli pohodlí zvolí na brouzdání po netu notebook. U PC sedím každej den v práci a tak jsem rád když se večer můžu vyvalit na gauč a přečíst si noviny a články pěkně nataženej v pohodlí.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

U mě už éra tabletů skončila - měl jsem jeden za účelem vývoje. Děcka dnes skládají puzzle papírové a když si chtějí zahrát na "farmaření", mají lego. Omalovánky používají taky papírové a hrát počítačové hry chodí na počítač. Jenom pořád nevím - okrádám je o něco?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Okradas, misto Lega bych koupil detem Merkura :) Vazne, tak jako ne kazdy ma doma ctecku el.knizek, televizi, kuchynsky robot nebo auto, tak tablet neni povinnost. Kdyz pro nej mam vyuziti, koupim si ho, pokud nemam, nekupuju si ho. Ale netvrdim, ze tablety jsou k nicemu, protoze pro ne nemam uplatneni.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Televizi taky nemáme. Teď mi volala paní, že jestli nechci kabelovku za 300 měsíčně, já že asi jo a jestli mi těch 300 umí posílat na účet, nebo si pro ně musím chodit na poštu. Ona že to prý mám platit já a já na ni - no počkat počkat, vy mi tady jako chcete domů vysílat reklamu na sedumdesáti kanálech a já vám za to mám ještě platit? No nedomluvili jsme se... :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

:c) Chudak holcina na call centru.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přešel jsem od parodie operačního systému jménem Android na Blackberry Passport. Představa, že bych Blackberry Hub a Blackberry Blend vyměnil za W10, je úsměvná. Tablet s androidem má děcko, na hraní nějakých těch her to stačí, na práci je tak jako tak potřeba něco s klávesnicí a myší, takže ani tady si MS neškrtne, i když na rozdíl od toho google shitu nabízí alespoň opravdový OS. Jeho nasazení na desktopu, v notebooku a v několika dalších PC, které používám, vidím taky poměrně bez šance, všechno tohle mi totiž funguje parádně a marně hledám důvod to "opravovat".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak do tabletov a mobilov sa dostat moze coby nie, kludne, jasne.

Lenze sa dostane PREC Z MOJHO DESKTOPU.

Touch-hovada.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

K pořízení telefonu s takzvanými "Windows" by mně přiměla leda pistole u hlavy :-)

Metro se mi hrubě nelíbí a mám k němu averzi z W8. Od telefonu požaduji aby uměl cokoli bezproblémově zkopírovat a aplikace zazálohovat. Možnost instalace aplikací ze samostatně stažených souborů považuji za naprostou nezbytnost.

Cena je důležitá, ale raději bych si pořídil i trochu dražší telefon s plnohodnotným systémem do kterého za dobu používání nedám ani korunu, než uzavřený shit zaměřený na dolování peněz z ovcí.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Aneb demagogem snadno a rychle :) Pořizovat nemusíte, stejně jako není nutné, aby se systém líbil každému, ovšem to ostatní... Zálohování je ve WP téměř esenciální (nastavení telefonu, aplikací, kontaktů, fotek, SMS, videa, ...), aplikace můžete stáhnout a instalovat například z paměťové kary (otevřete si windowsphone.com - Stáhnout a nainstalovat ručně).
Poslední věta o dolování už je jako z příručky "zapal a uteč"...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.