Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: Open-source Windows jsou skutečnou možností

Nešlahlo to s BTJ, Pety, Bespi a spol.? Já se tak těšil na pořádný flametrollwar.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem magor jako ty ktery vidi jen tu jednu svoji pravdu.

Ja timto vyvojem rozhodne prekvapen nejsem :-) .

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se mnou měl nějaký apríl švihnout? Už jsem viděl i letošního microsoftího apríla s mobilním DOSem braného vážně.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Že to bylo slabé je fakt, na ostatních OS nějaký ten DosBox aspoň opravdu funguje, tak se mohli taky trochu hecnout a opravdu to rozjet a dát k tomu třeba nějaký starý Flight Simulator nebo něco svého, když jsou teď tak open. Jenom interface a tři funkční příkazy je nic moc.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Že to bylo slabé je fakt" ...... tak vidis, konecne jsi taky presel na windows phone a to mam pocit, ze jsi tu kdysi psal, ze pouzivas android:o) Jj, kvalitka se pozna .....
Ale videt, jak jsou ty WP intuitivni a vyladene, ze clovek nemusi resit picoviny jak v drevnich dobach androidu nebo treba DOSu, kdyz jsi prisel jen na tri prikazy:o)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses vtipalek ..... jedna veta absolutne vytrzena z kontextu:o)
Navic nevim, ze by Mark byl nejaky kritik microsoftu, zalozil sysinternals s ruznyma utilitama a pak ho proste microsoft koupil a nabidl praci:) Proste prozil si svuj americky sen:o)
Jinak je vtipne jak prekroutili tu vetu, kdyz se ptal, kdo z onech pritomnych webovych vyvojaru pouziva k vyvoji a provozu vyhradne windows a zadny opensource ... asi bych taky nemohl zvednout ruku:o)
Jinak naprosta vetsina trzeb microsoftu jde z windows, neexistuje racionalni duvod, proc by tam mel byt nekdy vzdalene podobny system (=zdarma) jako u linuxu, to se proste nikdy nestane ..... na druhou stranu je to jen otazka licence, takze vydani zdrojaku by patrne nicemu nevadilo, uz ted k nim ma pristup kazdy, kdo si pozada .... ale jak uz to chodi u opensource, kdo chce najit chybu, tak si ji najde, coz dela kod o to nebezpecnejsi, kdyz by se zdrojaky rozsirily plosne a ne jenom mezi NDA profesionaly, kteri za hledani chyb dostanou kralovsky zaplaceno. Microsoft by samozrejme nenechal bandu amateru hrabat do sveho kodu, takze by prvni den vzniklo priblizne milion az dva miliony ilegalnich forku (mozna i tri miliony, zalezi na lofas indexu a postaveni hvezd), coz by melo za nasledek totalni bordel, nekompatibilitu, roztristenost, kterym linux trpi od zacatku a vsechny firmy s tim bojujou a jeste asi na veky bojovat budou ..... staci se podivat, co se stalo po zverejneni .NETu pod open source .....
Takze teoreticky tomu nic nebrani .... MS to muze vydat pod akademickou licenci, ale pak by musel blokovat ilegalni forky, aby se nerozsirily ... porad by samozrejme mel penize za licence z predinstalovanych windows, firemni licence a vsechny ostatni licence ... kdo by nechtel origo, mohl by si stahnout zabotnetovanou piratskou (avsak open source, coz je strasny rozdil:o) verzi jako doposud a klidne si ji i doma zkompilovat .... cili MS by si akorat pridal praci, takze nevidim moc duvod, proc by to delali ......

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A opet tuna minusu ... lidi realitu nekdy proste nenavidej :-) nezapada do vysneneho ramce ...

Pro pochybovace druhy hlas ... Mark Russinovich se opravdu neda povazovat za kritika,...jeho prace vzdy smerovala k Windows - pokud pominu literarni tvorbu ... a i v dobe, kdy nepracoval pro MS a Sysinternals byly odrostle decko, se zabyval architekturou operacnich systemu a Windows predevsim, vydaval mnoho ucebniho materialu ... tvoril dokonce zaklad pro uznavanou zkousku na tema architektury OS. Vsechno ve vysledku smervalo k tomu co ho bavilo a cim se zabejva vetsinu sveho profesniho zivota - MS a Windows.

Otazka na konferenci samozrejme prekroucena - proste nemuzeme ceka, ze by nejaky webovy vyvojar nemel od svych sefu nakazane aby dana vec fungovala spravne na iPadu ci v Chrome .... prekvapive, drive bych cekal, ze po tehle zmince zvednu oci a bude tam podepsan pan Jezek

.... Ostatne je velmi typice pro zpusob jakym MS komunikuje v posledni dobe se svym publikem ... ziskat nejaky podvedomy souhlas od publika, ze to co rikam je to co oni uz davno vedi ... ptat se zpusobem, na ktery vedi ze bude kladna odpoved / reakce .... a ano, prihlasilo se malo lidi, ale ta otazka byla polozena presne zpusobem "jo? vidite? je jich malo .. my ostatni sme v dobre skupine ... ted vite, ze mame pravdu v tom co vam dale budeme rikat".

Pokud nekdo oslavuje pristup k systemu zdarma a otevrenemu zdrojovemu kodu ... tak souhlasite s tim, ze Microsoft na Vas bude nucen zacit vydelavat stejne nehezkym zpusobem jako Google a Facebook a dalsi ... nekdo muze rikat, ze to uz dela .... ale jejich vlastni podminky pro ochranu osobnich udaju jsou rozhodne mile daleko od firem, ktere se tim zivi .....

Vsechna tato super "osvobozujici" oznameni vedou ale nevyhnutelne k jednomu ... akcionar si mysli, ze by se fujtajblove jako google mel chovat i MS... pac to googlu ocividne hodne vynasi ....
To budu mit stokrat radsi potrhleho Balmera .... a placene Windows!

A nakonec open source .... zaprve .NET nebyl uvolnen pod "svobodnou" licenci, tuto nadavku si nechme pro GPL GNU a jine prasarnicky ... MIT licence je proste o necem jinem. Ostatne leta nam svobodo-softwarari cpou, jak zasadni je v tom rozdil ... tak to ted nespletme :-)

Windows jako Open Source ... opet musim dat za pravdu - model, kdy zdrojak dostane jen proverena skupina, ktera je jeste velmi financne motivovana na hledani chyb, mi prijde opravdu dobry. Predstava, ze neco tak velkeho jako Windows bude forkovano .... a pak budu ja jako vyvojar silet, proc muj program nemuze fungovat s tiskarnou HP, protoze zakaznik mermomoci musel pouzit forkovanou verzi Windows, ktera ale nefunguje s driverem od HP ....... NE, to nechci ...

Ale myslim, ze k tomu nedojde pokud tu bude potreba udrzet Windows jako platforma pro poskytovani MS sluzeb ... protoze, preci nenechate nekoho vlezt do sveho chraneneho kernelu, aby mel pristup ke vsemu, co potrebujete udelat zabezpecene na pozadi ...

..... je smutne, ze BTJ dostava pokazde z principu tolik minusu ... ale i kdyby se treba pletl - coz se mu zase tak moc nestava - nebo mel jen neprijemny zpusob jak svuj pohled sdelovat .... porad stoji za to si ho precist a snazit se pochopit.
I kdyz stojite na druhe strane barikady ... proc se nesnazit poucit z opacneho nazoru - zejmena kdyz je ocividne vcelku konzistetni po celou dobu. I kdyby to nebylo pouceni fakticke, nikomu preci neutrhne hlavu se snazit pochopit videni veci z jineho uhlu ...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No je fatk ze bude zaujimave sledovat fanatickych Linuxakov ktory ziju len pre kritizovanie MS (apple) ale prakticke a pragmaticke vyuzitie a kritika oss im je cudzia. Takto sa akosi zruti zmysel zivota :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Taka skupina de facto neexistuje.

Ja pouzivam OSS pre nevyhovujce licencne podmienky Microsoftu a to, ze potrebujem Unix alebo Unix like OS, ak sa zmenia zmluvz k dobremu a vratia sa k Xenixu nevylucujem,ze sa k nim vratim...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hele, jak "otevírá" MS už jsme viděli třeba u OpenXML - 6000 stran textu a v praxi úplně k ničemu, plus "uplácení" ISO. Když jim to pak s úpravami schválili, tak už nikoho nezajímalo, že Word pracuje s tou původní verzí dokumentace a ta schválená od ISO má tedy vlastně celkově nula reálných implementací. Nálepky "open" bylo dosaženo a vy všichni si trhněte nohou.

S kódem by to měli podstatně složitější, protože do dokumentace pro ISO si mohli psát cokoli, ale kód je potřeba zkompilovat a zejména taky udržovat, což při podobné míře obfuskace, jakou trpí OpenXML standard, není možné.

Každopádně ale nevím, proč by ten kód měli vlastně otevírat. OSS komunita na to názor stejně nezmění a že by pěstovali nějakou vlastní komunitu, která by přispívala do jejich kódu, je podle mého dost nemyslitelné.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak.

Když česká státní správa začala požadovat veškeré aplikace na cloudu, tak najednou všechno v česku byl cloud. Když je poptávka po všem OSS, tak i MS může být OSS. Proč ne, že. Papír a web snese všechno.

To, že to s cloudem nebo OSS nemá nic společného odborníka sice dráždí, ale úředník si toho ani nevšimne.

Navíc mnoho lidí si plete OSS s Free Softwarem. I kdyby MS něco vydal jako OSS, tak to stejně nikdy nebude Free.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

MS dava zdarma kde co, a o kterych si konkurence muze nechat zdat. Neni vyjimkou, kdy MS zdarma dava vec, kterou konkurence prodava za desitky tisic za licenci.

Proc se na tomhle foru vetsina lidi diva s vyhledem 60 stupnu a zbylejch 300 ignoruje ?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně nevíte, co znamená ono free ve spojení free software.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit ze prave to netusite vy :D ... mimochodem MS dava k mnoha vecem i zdrojaky :-) ale kdo se nezajima netusi.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Bespi, opravdu nechápeš správně to "free". Dokud nebude MS akceptovat patche od komunity, tak je to "open" víceméně jenom póza.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Akceptovat patche je první krok. Druhý krok ke skutečné otevřenosti by bylo akceptování forku.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To, že k něčemu dává zdrojáky a je to zdarma, neznamená, že to splňuje nároky na Free Software. Tím nárokem jen totiž hlavně licence.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Free = Open ??? To je fakt uroven vedomosti ... .

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

"Free = Open"

Fakt by mě zajímalo, z čeho jste to vydedukoval. Free se v tomto konktextu překládá jako svobodný. Jeden by řekl, že si to alespoň vyhledáte. Viz Free Software Foundation, projekt GNU apod. Free je obecně mnohem víc jak open.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No len casto aj ta OSS komunita si to prekruca ako sa jej chce. Sloboda jednej strany konci tam kde zacina druhej a ak to este uzsie specifikujeme ako GNU licencia ktora sa pouziva vo velkej casti OSS projektov, tak ta u vobec nieje slobodna. Takze ano, pristupne zdrojaky != slobodny sw. Ani s velkou castou OSS programov si nezmozem robit co chcem ak nechcem pouzit ich licenciu. Su samozrejme aj volnejsie licencie, BSD, Apache a podobne ale asi jedine co je fakt totalne free je public domain ale aj tam sa moze stat ze program obsahuje nejaku patentovanu technologiu a moze byt z toho problem. Ale to je prave to zjednodusovanie, tak ako ani svet Linuxu (ci uz kernelu alebo OS, cize vsetkeho naokolo) nieje jednofarebny tak isto ani vo windowse to nieje iba cierne alebo biele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

software typu
1.free as free beer = freeware
2. free as free speach = free software

Ale aj u nas bola relacia/porad Motaci, kde v znelke bolo
"...
Slovaci sme statocni,
rodu verni, narocni.
Vsetko by sme chceli mat,
len to musi malo stat
......"

Mam taky pocit, ze kolega evidentne konal v style tych versov...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ze te to tankuje:o) Dejva Jezku vyhodili, tak takhle jen no-x zaplnuje diru pro vasnivou linuxovou diskuzi .... prej maji ve stanovach cdrka, ze aspon jednou tydne musi takovy clanek vyjit .... zvysuje to ctenost, ale zas to nesmi byt jak za casu dejva, kdy to tu bylo kazdy den 5x a slizal se tu jen povl z rootu, abccka a jinych zump, vetsinou stejne s adblockem a "platici" ctenare to odrazovalo, protoze "novinky" jako verze 0.95.544.5 nejakeho nesmyslneho linuxoveho balicku opravdu NIKOHO nezajimala ..... pomalu to tu pripominalo legendarni, lec uz ukoncenou "softwarovou sklizen":o))))

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Mám pro tebe mocinky moc špatnou zprávu: Dejva, pokud je mi známo, nevyhodili. Proč teď píše jen no-X, nemám potřebu sdílet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To, že to s cloudem nebo OSS nemá nic společného odborníka sice dráždí, ale úředník si toho ani nevšimne."

Nejen úředník :-)
+1 Za JDC.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me zda jsi tu OpenXML dokumentaci cetl. Ja narozdil od tebe ano a pouzivam ji. Zadny problem nebo zadrhel neni.

Ano neni dokumentace k makrum, ktera jsou dale ukladany jako binarni soucast, ale to je celkem zrejme kdyz za 20 let se v makrech nic nezmenilo a bohuzel jsou stale reseny VBA a ActiveX ... .

Proste zas placani nekoho kdo nekde celt nejaky clanek, ale sam o tom nic netusi.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Hele a píšeš opravdu to XML (dle specifikace), nebo přes SDK? Protože to je dost rozdíl. Generovat nečitelné XML přes uzavřený blob pořád osobně nechápu jako dost "open".

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ehm. Evidentne si to SDK nevidel ani z rychliku. Pokud by jsi ho videl tak by jsi tuhle hovadinu ani nevyplodil :D .

Neni v tom zadny rozdil. OpenXML SDK resi jen par elementu, ale neresi ani posunuti radek, propojeni stylu s bunkou, ani propojeni hodnot s bunkou. Vse je nutne resit rucne patlanim v cistem XML.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, máš pravdu, opravdu jsem s tím nepracoval - u SDK mi vadí, že je uzavřené, dost málo multiplatformní a není pro jazyky, které používám. A from scratch jsem taky nedělal, protože pokud dáš do Google "create OpenXML", tak dostaneš leda kopec odkazů na SDK. Takže celkově to je v podstatě Hlava 22.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To sledovani fanatickych linuxaru, kteri to maji jako nabozenstvi muzes primo zde u sveho komentare ... ty minusy jsou dukazem:o)))) Pche ... nebo sleduj minusy u me ... ja jako znamy hejtr techto patnactiletych vyrostku, co sezrali vsechny moudrost sveta, budu mit jiste nejvice minusu a to me tesi:o))))) Chacha .... ale stejne je prdel, ze jsem nucen linux pouzivat kazdy den v praci, taky jeden z duvodu, proc ten system fakt nemam rad .....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že kecáš. Neznám nikoho, kdo by používal každý den v práci linux a měl raději Windows. Leda že by tě nutili používat jako desktop Raspberry Pi 1A, nebo že by to bylo SUSE. :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ale to zase ja tomu verim. Pokud musi pracovat s linuxem, ke kteremu nema root prava a spravuje mu to nekdo, kdo se mu msti za poznamky na CDR (pripadne za osobni poznamky na stejne tema), tak se neni cemu divit, ze se mu ten linux nelibi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kamo drtiva vetsina nasi firmy jede na windows ikdyz maji na vyber mezi asi dvema linuxovyma distribucema ..... na linuxu delame totiz na serverech, ne desktopech:o) Na desktopu vzdy byl, je a bude linux zcela mrtva zalezitost a proste linux na desktop nepatri!!! Na server, na to, co delame my, tak se to pouzit da (ale treba LAMP bych uz asi dnes nepouzil, uz to taky umira na ukor "chytrejsich" reseni) .... ale spravovat to, to je martyrium, zadny ani zdaleka pouzitelny filemanager (sorry, ale toto povazuju za naprosty zaklad ... alfaomega cele spravy systemu) - uz jsem zacal pres x tunelu pouzivat SFTP v total commanderu, tak strasny ten linux je. Zadne solidnejsi a sofistikovanejsi analyzy, co ten server vlastne dela, nejake statistiky .... kdyz to zacne tarokovat, tak proste nezjistis, co se kde jebe .... je to RHEL a v zakladu zadne pouzitelnejsi nastroje a na zakaznicky system nemuzes nainstalovat nejaky 3rd party nesmysl od kdovikoho, ikdyz je to treba fakt pouzitelny tool, ktery veme 10 extremnezhovadilych commandlajn toolu a udela nejaky pouzitelny vystup ... z hlediska analyzy systemu to proste ve stavu enterprise serveru v jakem to je, to nabizi zlomek toho, co posledni blba home uzivatelska verze windows ....

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co píšeš, je imho jenom jedno vysvětlení: prostě to neumíš používat. Protože pokud ti přijde, že RHEL na serveru nemá dost ladících nástrojů... Kde máš na Windows věci jako strace, /proc, tcpdump, netstat, nc, tee, grep, find (-exec), iptables, fuse, lsof...?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Delas si srandu, ze jo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nedělám. Ještě se můžeš rozhodnout, jestli se chceš řídit svým vlastním pravidlem a u těch Windows neinstalovat věci "mimo distribuci". :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Napríklad ja a ostatní kolegovia. Máme v robote naštastie len jedno PC s Linuxom, kôli RIPu Caldera, a je to jediný počítač, kôli ktorému sme museli niekoho volať, keď sa objavil nejaký problém so sytémom. Nikto z nás nemá čas tráviť hodiny prechádzaním návodov a diskusií na nete.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to neodpovídá definici problému, kde se vyžaduje "používat denně". A pod "používat" nemyslím to, že máš nějaký NAS a na něj si přes sambu nahráváš soubory, ale že se tam přihlásíš a něco tam opravdu tvoříš.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Väčšinou sa robí priamo na ňom, alebo sa prihlásim a robím cez vzdialený prístup. Caldera je normálny software a u nás sa s ním robí 3-4 hod čistého času denne. Musím si nainštalovať linux distribúciu - upravený Debian 7.0 Wheezy a potom samotný software, ktorý tiež trochu modifikuje systém (nastavuje vzdialený prístup pre ďalších užívateľov a pod.)
Tých problémov so systémom za niekoľko rokov používania nebolo veľa, ale keď sa vyskytli, museli sme niekoho zavolať. Čo sa mi s PC s Win alebo MacOS a OSX nestalo za 25 rokov, čo s nimi robím, ani raz. Ale na Linux nemám ani čas a v svojom veku už ani nervy :)
A to by stačilo celkom málo, viac user friendly inštalácia software a ovládačov (a menej problémov s kompatibilitou s HW), väčšia jednota distribúcií - keď som náhodou našiel na nete opísaný podobný problém, ako bol u nás, riešenie bolo pre inú distribúciu a pre Debian nefungovalo a pod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak OK, udelame si malou anketu, ktery operacni system je lepsi na desktop. Windows nebo Linux? Jsem presvedcen, ze Windows je daaaaleko vyspelejsi system a to tu i dokazu. Pro pitomce, kteri budou minusovat, zapojte se radeji do diskuze a reknete, co jsem rekl spatne.

Takze mame cloveka, klidne profesionalni uzivatel nebo BFU a ten potrebuje nejaky operacni system, aby rozbehl nejaky program.
1) Operacni system neni program, nerika se delam s linuxem nebo windows, rika se delam s excelem, corelem, photoshopem. Operacni system ma byt skryty, vubec nema svou pritomnosti uzivatele obtezovat. Je jedno o jak pokrocileho uzivatele se jedna, VSICHNI chcou pouzivat nejakou APLIKACI, ne OPERACNI SYSTEM! Cili nepotrebujes o operacnim systemu vedet prakticky NIC, abys dokazal nainstalovat a pravidelne poustet svou aplikaci. Myslim, ze prave i tenhle prvni bod dukazem tautologii odpovedel na otazku, ktery system je na desktop rozhodne daleko vhodnejsi.
Ale jedeme dal.
2) Jsem BFU, super administrator, je to uplne jedno. Dovezu si novou tiskarnu, chci se pripojit na sitovou tiskarnu, mam novou grafickou kartu, novy televizni tuner, novou USB WIFI, USB BT atd .... windows od dob windows vista zavedly skutecny plug & play, jak byl slibovan a zamyslen uz pred desitkama let. Dam jedno z milionu zarizeni a v naproste vetsine pripadu se samo nainstaluje a funguje. TAK JE TO SPRAVNE! TAK MA ZCELA NEZPOCHYBNITELNE FUNGOVAT KVALITNI DESKTOPOVY (!!!) OPERACNI SYSTEM. TECKA! Funguje takhle linux? Ani nahodou .... ani zdaleka ...... ani velmi zdaleka ..... a to i pres to, ze za poslednich 10 let se situace 100x zlepsila, tak je tam obrovska, giganticka propast ...... takze jako uzivatel DESKTOPU, LINUX PROSTE NE! Pripominam vyrok "Pravda" ze zacatku: clovek nechce na desktopovem operacnim systemu resit problemy systemu, chce kliknout na ikonu programu a chce, aby se nainstaloval, fungoval, chce pripojit nove zarizeni a chce, aby fungovalo .. IHNED! Ne po hodinach hledani reseni nekde na netu! To vsechno je zcela bez diskuzi cas straveny zbytecne resenim problemu spatneho OS!
3) Aplikace .... vse co je pro linux je i pro windows, naopak to neplati zhruba o dva rady. Navic vetsinou aplikace pro windows a placene aplikace obecne jsou proste kvalitnejsi .... proste jsou!
4) Windows je system, ktery proste FUNGUJE ... funguje vzdy a vsem! Linux proste nefunguje .... musi se tunit, musi se neustale resit problemy, starat se o nej, nefunguje pulka nejnovejsich technologii, byt je az tristni, ze byly implementovany do hlavni vetve uz v dobe prvniho draftu (OMG!) .... porad jeste i dnes v roce 2015 se resi problemy s chybejicimi balicky, spatne verze, zpetna kompatibilita .... NE! PROSTE NE!

Myslim, ze jsem to ted uz uplne vsem pomoci jasne tautologie dokazal, ze windows je proste na desktop mnohonasobne lepsi operacni system. Neni o tom pochyb, tak uz to kuwa vsichni pochopte! Kdo si chce hrat a bavi ho resit picoviny, ktere jinde PROSTE FUNGUJOU (!!!), v poradku. Ja takovyma lidma neopovrhuju ..... maji cas, bavi je to .... proc ne ..... jsou lidi, co pouzivaji android a taky je to bavi neustale instalovat nove botnety z XDA, v poradku, maji cas, bavi je to, proc ne? Kdyz mi bylo -nact, tak jsem to taky delal .... To je podobny system jak linux, proste to koncove zarizeni nepatri! Ale kuwadopc, snad uz neni pochyb o tom, ze linux proste na desktop nepatri! Protoze se vratim k tve posledni vete .... NEEXISTUJE nic jako "ale že se tam přihlásíš a něco tam opravdu tvoříš" .... na operacnim systemu (at je to kuwa klidne serverovy), tak se nic netvori! Serverovy operacni system se jednou nainstaluje, nastavi a musi fungovat roky, takze tam mi az tak linux nevadi (krom toho, ze pro to nejsou zcela zakladni administratorske nastroje a ty co jsou jsou jak z dob cara klacka, kdy jeste psi stekali prdelama!) ...... ale proste na desktop, kde provozujes rozlicne programy, rozlicny HW a nechces to cele reinstalovat a rozmrdavat 5x do roka, je proste linux pro profesionalni nasazeni na desktopu zcela nepouzitelny ..... a to nemluvim o vzdalene sprave vice stanic ...... OMG ..... se bez podivat do brnenskeho redhatu, kolik lidi tam ma na desktopu windows, bo s linuxem se spouste lidi na desktopu proste mrdat nechce.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

občas jseš magor, ale výjmečně s tebou ve většině souhlasím, hlavně ve 2 a 3. I když už jsem našel aplikace, ktere jsou linux only :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam ve vmwaru backtrack pro crackovani WEP:) Vim, ze jsou nejake knihovny i pro windows a funguje to, ale nerad si primo do systemu instaluju takovehle veci pochybne povesti z pochybnych zdroju:) Ja mam ve windows nekolik urovni opravneni ... vetsinu aplikaci rozjizdim pod omezenym uctem, pro spoustu adresaru mam nastaveno, ze ani administrator nesmi menit obsah (abych treba omylem, v opilosti (:) neco nenasdilel nebo naopak nesmazal), chybejici ACL by mi treba v linuxu chybelo (ano nejak se da). Zbytek pak bezim bud ve vmwaru nebo sandboxu.
Jinak teda krom tech aircracku jsem snad nenarazil na nic, co by mi ve windows chybelo .... snad jen mrxvt:o))) Ale to spis LOL. Leta jsem mel na takove veci andLinux, ale kdyz si clovek nastavi putty a vnuti serveru vlastni profil, tak je to vic nez pouzitelne.

Ja jen tim chtel rict, ze chapu lidi, kteri na linuxu stravili mladi a tisice hodin ladenim a tunenim a prechod na windows by bylo vlastne ten vsechen cas vyhodit (ja byl takhle blizko, abych ted byl na druhe strane hranice:) .... ale s windows je proste daleko min problemu a proste to jede .... verim, ze i kdybych byl fanaticky linuxar, tak bych to videl:) Doufam:o) ..... jak rikam, ja to neodsuzuju .... ale nejsmutnejsi na tom celem je, ze clovek, ktery ma takhle vyladeny desktop, dokaze rozjet uplne silenosti, ja rozjizdel akceleraci pred 15ti lety, kdyz to bylo v plenkach ....... a pak clovek prijde na server a vlastne naprosta vetsina znalosti a problemu z desktopoveho linuxu je mu uplne k nicemu, protoze se resi diametralne odlisne veci jako je nefunkcni HW, graficke drivery a podobne, protoze to bude na serveru bud neni nebo je tam HW podpora serverovych komponent samozrejme spickova. Jeste smutnejsi, ze ani administrator pracovnich linuxovych stanic nebude resit bezne "domaci desktopove" problemy, ale uplne jiny pohled na spravu, kde mu ty znalosti z ciste linuxoveho desktopu budou taky k hovnu .... ma osobni zkusenost je ta, ze cas straveny v linuxovem desktopu byl cas z drtive vetsiny vyhozeny z okna a vlastne mi to do linuxu "skutecneho sveta" nic neprineslo ....... krom umeni pouzivat ls, cd ....... :o))) Navic dnesni "mladez" linuxoveho desktopu o nem vi stejne uplne hovno a maji to jenom aby byli free-cool-in .... tech skutecne GNU pravovernych "dzihadistu" je dnes uz minimum:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si jisty, ze v redhatu maji vsichni redhat, protoze jinak by je sef vyrazil. Ale jinak musim priznat, ze linux ma na desktopu porad vic problemu a mene programu nez windows. Na serveru je to o necem jinem, protoze jak spravne rikas, ten se nainstaluje jednou a pak bezi roky, a jaky SW na nem bude obvykle vis jeste nez ho koupis, a krome toho na server proste nekoho, kdo tomu rozumi, mit musis bez ohledu na OS, ale na desktopu bohuzel linux stale nedosahuje toho "proste to bezi" ani tak dobre jako windows.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mno v redhatu redhat? Redhat je serverovy system .... stary redhat uz snad ani neni. Na desktop teda zcela jiste ne, to by byla vazne tragedie, ale vim, ze par lidi ma treba centos. Jinak jak je to v redhatu s windows masinama muzes vycist z tohoto inzeratu https://www.linkedin.com/jobs2/view/13478890 .... muzes se k nam pridat:o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Jsem si jisty, ze v redhatu maji vsichni redhat"

Nemají. Mají kde co všechno podle svého gusta. Dokonce neznám nikoho, kdo by měl RHEL :-D. Někteří mají teda Fedoru no. Většina co znám má Gentoo. (Ono to dává celkem smysl.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ad 2) To, jestli nové zařízení bude fungovat, záleží na ovladačích, pokud jsou blbý, máš smůlu pod windows i pod linuxem. Příklad - přendával jsem A/D kartu z XP na Win7. Všechno se instalovalo v pohodě, až na to že to nefungovalo - že prý nějaký konflikt s prostředkama, ale jestli to byly porty, DMA nebo přerušení, to už se člověk nedozví natož, aby zjistil, s kterým zařízením se to pere.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pomoci tohoto krutoprisneho toolu zjistis uplne vse, kazda procedura, co se kde volala, kazdy trace systemu ..... ale je to orloj jak cyp a spis takovy vlastni operacni system nez program s priruckou tlustou jak novy zakon:o)
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=44226
To same treba tohle http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/4847.install-...
Ale jako kdyz se do toho zabrednes, tak na to jiste prijdes:o) Osobne bych ale radsi koupil novou kartu:o)))))

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Byla 4x dražší než ten počítač, ve kterým je. A co se týče toho programu díky, možná se mi ješte bude hodit. Nicméně, nechtěl jsem říct, že to nešlo zjistit, ale že do problému můžeš vždycky zabřednout a strávíš s tím věčnost, než příjdeš no to jak to opravit, zvláště, když se s takovým problémem potkáš poprve.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne no, stary HW je proste problem no, kdyz se firma rozhodne ukoncit podporu ... zvlast kdyz jde o drahy HW ..... ale tak to je a bude jeste hur ... jak rikal jeden moudry android (hehe) v moudrem serialu:o)
"KRYTON: Bohužel ne, pane. Všichni roboti mají naprogramovanou dobu trvanlivosti. Kdybychom vydrželi věčně, jak by výrobci prodali své nejnovější modely?" ....... heh o dnesnich spotrebnich zarizenich s androidem to vlastne sedi perfektne:) Jestli se naplni ty sliby o jednotnych a navzdy aktualnich windows 10, tak z toho vyrobci HW nebudou zrovna nadseni:o) Ikdyz uz se stava standardem vsechno pajet na jeden tistak, takze "kurvitkare" (jakozto specialni elektrotechnicky obor) bude jeste asi velky zajem:o)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tak to není, tu kartu (M2i.2020-Exp) pořád dělají a mají ovladače i pro osmičky (i pro linux). Myslím, že kdybych ty sedmičky přeinstaloval, tak jsem s tím žádný problém neměl. Bohužel jsem na to měl jen jeden den, tak jsem si musel pomoct jinak. Po opravě mainboardu šla zpátky a šlape pořád (na XP).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

double

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) Pokud se operační systém musí skrývat a na všechno se musejí používat aplikace třetích stran, tak je to špatný operační systém. Dobrý operační systém se pozná tak, že ulehčuje práci, zjednodušuje přístup k věci a nabízí další úhly pohledu.

Problém je ten, že klasicky mícháš věci dohromady jak se ti to hodí. Linuxu (což je jádro), říkáš operační systém. Přitom se samotným jádrem neuděláš skoro nic. Dobře, pokud linuxem myslíš nějakou distribuci, která má v repositářích desítky tisíc programů, dostupných okamžitě jedním příkazem (předveď mi to ve widlích), tak se ti zase nelíbí a křičíš o tisících verzích kde čeho.

Tak si vyber. :-) Ve skutečnosti chceš holý systém, který vůbec nic neumí a do kterého chceš nainstalovat software třetích stran. Ano, přesně to je Windows. OS, který nic neumí, tak ho raději nechceš ani vidět.

ad 2) LOL Tohle je prostě lež!

Přecházel jsem z Intel na AMD a z nvidie také na AMD a z HDD na SSD. Linux stačilo překopírovat a nabootoval. Včetně 3D. Prostě jen tak. Vyměníte kompletní podvozek a ono to jede.

Widle (7) pochopitelně modrá smrt. Konec. Když jsem to po třech dnech a mnoha restartech nainstaloval (a to jsem ještě musel vypalovat cd s ovladači, protože widle samozřejmě nemašly síťovku, zatímco linux posledních 10 let jinak než netinstalem neinstaluju (což mimo jiné znamená, že se instalují poslední verze balíčků, takže po půlhodinové instalaci je vše ve stavu posledního update -- ukaž mi to na widlích)), tak widle neumí ani otevřít PDF. Samozřejmně, protože OS má být neviditelný :-D

ad 3) Jasně, prostě jsou. A basta. :-D Placené aplikace slouží hlavně pro zisk. Jen pro zisk. Je hromada aplikacích které fungují až v těch nejvyšších a nejdražších verzích. Vše pod tím jsou pouze schody, jak z toho uživatele vytáhnout prachy. Mám tu hromadu serverových windows aplikací (ne v těch nejvyšších verzích drahých jako sportovní auto), jistě vám nebude dělat problém je z provoznit přesně dle popisu na webu výrobce. Čekám.

ad 4) :-D

"NEEXISTUJE nic jako "ale že se tam přihlásíš a něco tam opravdu tvoříš" "

To je právě tvůj omyl. Linux (distro) nainstaluješ a máš tam vše co potřebuješ pro tvorbu. Skriptovací systém přímo na řádce, ideální pro jednoduché skriptíky, které ti ulehčí každodenní činnost. Pokročilejší jazyky pro složitější věci až pro vývoj jádra nebo hw. A co víc, všechno je to oss, přímo v distru máš zdrojáky, takže se můžeš inspirovat. Víš, že nějaký systémový skript dělá něco podobného, co ty potřebuješ? No tak se podíváš dovnitř, inspiruješ se. Za pár minut (a to doslova), máš skript, který ti ulehčí třeba několik hodin práce (podle toho co děláš).

Takže operační systém MÁ sloužit k práci, má ji ulehčovat a má být vidět.

"ze pro to nejsou zcela zakladni administratorske nastroje a ty co jsou jsou jak z dob cara klacka"

Hehe. Krása. Nejsou pro to nástroje ... ehm moment, jsou, tak je musím zhejtovat. :-D

Naopak, proto jsou administrátorské nástroje a admin má k disposici daleko víc, než si umíš představit. V linuxu neexistuje nic, co by bylo před adminem skryté. Máš k disposici všechny běhové paremetry jádra, můžeš si protrasovat běh libovolné aplikace. Všechno máš k disposici hned v té tvojí distribuci. A co víc, aplikace jsou dodávany také ve verzi s debug symboly, takže k tomu trasování máš hrodamu dalších informací. Ukaž mi tito nástroje ve widlích.

"a nechces to cele reinstalovat a rozmrdavat 5x do roka"

Znám jeden systém, který už je za mnoho let asi na čtvrtém hw a několikátém disku. Pořád tatáž instalace, pochopitelně upgradovaná. Nevím, zda má 8 let nebo tak něco. Už kámovi říkám, aby to reinstaloval, ne proto, že je to nutné, ale prostě proto, aby věděl, jak se to dělá (pochopitelně nadsázka). Vzhledem k tomu, že je vše z balíčků a vše z distribuce, tak je ten systém i po 8 letech jako nový.

Takže, já vím, že jsi jen troll, ale když už si psal místo mínusů odpověď, tak tady ji máš. Ano, linux není snadný. Linux je přátelský ale své přátele si vybírá. Jenže jak jednou pronikneš tu počáteční barieru, která je u každého jinak silná, tak je to jeden z nejlepších systémů na světě.

Ovšem ne pro někoho, kdo chce jen bůh ví proč instalovat aplikace třetí strany a svůj OS by nejraději neviděl.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tusim, ze od vist? Nebo az 7ek je genericky HAL a proste pri prekopirovani kamkoliv jede ...... proste mas windows to go, takze to fungovat musi .... mam v praci puvodne 8ky a uz jsou na tretim notasu .....
S linuxem jsem se rozloucil nekdy pred 13ti(?) lety, kdyz jsem furt cetl jak je to bozi, ze se vymeni HW ..... ne, nefungovalo to ..... neverim, ze to nejak extra funguje i dnes .... proste jsem mel vytuneny desktop na Celeronu II 366 a pri vymene desky a upgradu na Celeron III 600 to proste cele chciplo a nejelo uz ani na tom starem .... v te dobe jsem linux opustil a nainstaloval CSko a UT:o)

Jeste si musim rypnout ....... co takovy bash? Vznikl pred 25ti lety ..... 3 mesice nejnovejsi verze (http://en.wikipedia.org/wiki/Bash_%28Unix_shell%29) furt se jeste teda asi "vyviji" ..... jak je to mozne, ze se to pouziva???? Jestli bych mel vybrat jednu tu nejhorsi nejzkurvenejsi vec co opravdu na linuxu nenavidim, tak je to bash, kteremu jsem vyhlasil svatou valku ..... jak je kuwa mozne, ze se to porad vyviji a ma to striktni syntaxi jak pascal 1.0????? Proc nemuzu ani v nejnovejsim bashi udelat "if (a>b) ....." nebo "if [..." vsimni si tech dvou mezer za IF:o) To je proste krystalicky digitalni fasismus .... za to by se mel nekdo smazit v pekle za takovou zrudnost!!!!! Pritom kuwa nikomu nic nebrani tohle opravit, at si je to zpetne kompatibilni, ale at se to chova aspon jak jazyk z konce minuleho tisicileti a ne jak 40 let stary pascal!!! Kde je ta slavna komunita ted, ze tak zakladni vec neofixujou ....... ja mam normalne tik v oku, kdyz musim prochazet nebo nedejboze opravovat nejaky shellovy script ..... uz jsem si dokonce udelal vlastni wrapper pro skutecny programovaci/skriptovaci jazyk, abych se s tim nemusel jebat ..... bash scripting je ZLO ve sve krystalicke podobe!

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

"takze to fungovat musi"

Evidentně nefunguje. Ještě jsem zapoměl dodat, že když jsem po té čisté instalaci W7 přidal PCIE síťovku, tak to chtělo aktivovat. Když jsem ji po nějaké době odebral, tak to chtělo aktivovat. Super OS, ne?

Když se ti nelíbí bash, nemusíš ho používat. Nikdo ti ho nenutí. Vůbec nikdo. Je to jen tvoje osobní volba. Asi máš rád věci, ze kterých máš tik.

Znám lidi, co takhle mají místo shellu python. Já v pythonu skriptuju něco náročnějšího, co se mi nechce dělat v bashi, někdo to má přímo jako shell. Proč ne. Ti budou ještě efektivnější, pokud s pythonem opravdu umí. Znám lidi, co si píšou init (jestli víš co to je) v php. Prostě boot s volbou init=/usr/bin/php. Sice trochu hardcore, ale proč ne, funguje to.

"Kde je ta slavna komunita ted, ze tak zakladni vec neofixujou"

Mě se líbí, jak neustále vystavuješ svou neznalost čehokoliv. No kde, kde by byla? Podívej se do repositáře kolik shellů tam najdeš. Při rychlém hledání v repu jsem našel 90 (ne vše je shell, něco jsou extenze pro nějaký shell apod. ale pro obecnou představu to stačí). Tak přesně tady je ta slavná komunita. (Ale očekávám klasické: na vše je tisíce verzí ;-)) Prostě se někomu nelíbil bash a místo tiků a nadávání si napsal svůj. A dal ho všem k disposici.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Co se snažíš napsat je, že zaprvé pokud se člověk snaží ovládat Linuxové distro stejně jako Windows, tak mu to půjde špatně - s tím v zásadě souhlasím. A zadruhé že Windows jsou lepší systém, protože je pro ně víc software (plus ovladačů apod.). To je v zásadě taky pravda, ale samo o sobě to nedělá systém lepším - kdyby byla situace obrácená a bylo by víc software pro Linux, tak bychom úplně bez jakékoli změny v software mohli prohlásit, že tím pádem je lepší používat Linux.

Jinak k tomu plug ang play - ono je to zase podobné v tom, že pokud výrobci neposkytují ovladače, nebo je poskytují takovým tím Windows způsobem, že někde na serveru v Taiwanu vystaví nějaký soubor a kdo ví, co je v něm, tak je používání zařízení na Linuxu opravdu dost na pytel. Ale pokud se podíváš třeba na to, jak připojit multifunkce od HP, kde na Linux úplně neprdí, tak je to dost rozdíl. Ve Windows vložíš CD, vybereš nainsalovat, vybereš programy, půl hodiny čekáš, než ti to tam nabordelí tak 1GB věcí, pak ti to tam nasype ikony do traye, pak musíš nějak přeskočit registraci nebo se registrovat, restartovat PC (ok, to už trochu přeháním :-) a je to v zásadě připravené. Pak připojíš tiskárnu, počkáš pár minut, než se dokončí instalace a pak můžeš tisknout a scanovat. Na Linuxu máš dva kroky - zaprvé připojíš tiskárnu a zadruhé tiskneš a scanuješ, pokud už máš nainstalovaný CUPS, jakože u desktopu asi ano.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, myslím, že jsem ti dal za celou kariéru aspoň 3x + pod tvůj názor, protože mě tě tak bylo líto-samý mínusy. To bys u mě, jako výrostka s několikrát přetočeným tachometrem mohl vzít jako polehčující okolnost, než se zase odplížím zpět na root mezi ten póvl.
Šmááááárja a tebe zlý kapitalista bossinguje Linuxem? Proč mu to nehodíš na hlavu a hrdě neodejdeš pracovat jinam, kam Linux nesmí ani páchnout v převlečení za switch? Kdyby tě nechtěl pustit na dohodu, tak zburcuji na pomoc všechny sluníčkově prospěšné spolky a oni tě zachrání ze spárů krvelačného Tuxe.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že to bude přesně naopak. Microsoft se bude snažit svojí platformu co nejvíce uzavřít - pravděpodobně pod záminkou bezpečnosti. Ale jde především o to aby šlo spouštět jen aplikace ze kterých budu mít bakšiš.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Leckteří si to neuvědomují, ale opensource neznamená zdarma :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Burns: Myslím, že dám 1 000 000$ na chudobinec.
Smithers: Vážně pane?
Burns: Až budou prasata létat!
Smějí se, kolem proletí pečené prase.
Smithers: Dodržíte ten svůj slib?
Burns: Ne.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Ghádhího věta o výsměchu-boji-porážce se pomalu naplňuje. Pamatuju se na 90. léta, kdy pro "softies" byl linux jen směšně okrajový OS, i léta začátku 21. století, kdy s ním bojovali (ještě mám někde schované marketingové materiály, kde jsou body proč ne Linux.). Dnes MS přispívá do vývoje Linuxu a ten jde jednoznačně nahoru, přičemž Windows začínají zahnívat a stává se z nich už jen "profesionální" platforma, tedy směřují do vod, kde kdysi v 80. letech začínali. Běžný spotřebitel dnes Windows už nepotřebuje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bezny spotrebitel hlavne nepotrebuje PC.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo nesouhlasi tak laskave napiste proc.

- divani na filmy a YT, prochazeni webu .... . To nejsou cinosti pri kterych je potreba PC a plnohodnotny OS.
- hrani her - nepotrebuje plnohodnotny OS.
- bezna domaci editace videi a fotek. Opet nepotrebuje plnohodnotny OS.
- na velkou cast firemni agendy by stacily terminaly - opet neni potreba plnohodnotny OS.

tedy jen v malem zlomku cinnosti je potreba neco tak komplexniho jako je PC.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Na čemže by se tedy upravovaly videa a fotky?

A ten terminál pro firemní agendu by provozoval co? Jestli remote desktop/terminal services, tak pořád tam ten OS je.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nepleťte si, prosím, hry a hry. To co je na tabletech z 90% nejsou hry ale infantilní zabíječi času. Kvalitní hry (snad kromě adventur) většinou potřebují myš a klávesnici nebo nějaký jiný přesný ovladač. Například to, že si hrajete na tabletu autíčka řízená naklápěním tabletu neznamená, že to uspokojí hráče na PC s volantem.

To samé editace fotek na tabletu - jak moc že je ten prst přesný? Myš zvládne namířit přímo na požadovaný pixel. Prst taky? Nebo za editaci považujete jen automatické srovnání histogramu? Editovat video na tabletu? Kolik že to má paměti a jader, abych z toho namasteroval slušné cca. 10-20 minutové video ve fullHD?

Firemní agenda na tabletu? Leda tak s připojenou klávesnicí a myší - komu by se chtělo pořád zvedat ruce ze stolu? Nebo jste snad myslel že by tablet na tom stole v práci ležel? Ó jaká ergonomie ;)

Ano, na web a blbosti je tablet dobrý. Na práci tu s námi ještě hodně dlouho bude klasické PC.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze tablet = PC (PC = osobni pocitac).

Neni zadny problem prijit doma v praci ke stolu a tablet zapojit do dokovaci stanice, kde je pripojeno vse - monitory, klavesnice, mys, tiskarna a pod.

A na rozdil od pociatce i tablet s Intel I5 procesorem a 16 GB RAM je podstatne lepsi na prenaseni.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved to je prave to.Bezny uzivatel fakt nepotrebuje dospely OS, tzn. podporu viacerych kont a prihlasenych uzivatelov, komplexne pristupove prave, podporu sietovych rieseni a celkovo pro/enterprise veci. Beznemu domacemu uzivatelovy by fakt stacil DOS s GUI. Ved v podstate to aj je Android - niekde v pozadi hlboko dolu bezi Linux ale 99% beznych pouzivatelov to ani netusi a neriesia pristupove prava, sambu, servisy a bezace procesy a vobec co sa tam v pozadi deje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napsat víc než řádek/dva textu na matlací placce je utrpení. I 10 let starý notebook poslouží mnohem lépe o kvalitní plnohodnotné klávesnici nemluvě.

Bez psaní textu spoustu věcí udělat nejde. A nikdy (ještě hodně dlouho?) nepůjde. Video a obrázky jsou fajn, ale psaný text jimi zcela nahradit nelze. (doplňují se, nekonkurují si)

Obcházet omezení matlací placky pomocí externí klávesnice sice možné je, ale je to tak trochu drbání se levou nohou za pravým uchem. Prostě nouzovka. To máme externí klávesnici, externí myš s kolečkem, externí monitor, protože placka je malá ... takže na co placka? Není snazší pořídit normální počítač k tomuto určený s dostatkem portů a větším výkonem?

Plnohodnotné PC je ve srovnání s matlacími plackami a s přimhouřením obou očí nakonec i to slaboučké Raspberry Pi. I s ním se dá fungovat mnohem svobodněji (počínaje dostatkem USB portů k nimž lze připojit cokoli, nejenom nabíječku a PC s omezeným přístupem k obsahu placky). Nikdo mi na něm nenutí svůj OS ani sockové sítě, nikdo mi nevnucuje cloudy, nebo služby výrobce zařízení a podobné kraviny, nemám předinstalovaný bloatware kvůli kterému musím uměle získávat root práva, abych se ho zbavil, je jen na mém rozhodnutí, co si nainstaluji a jaké služby budu využívat. A překvapivě software běžící na RPi je do značné míry identický s běžným stolním PC narozdíl od matlacích placek.

Mimochodem, ty víš, co dělá _většina_ BFU? Já tedy ne. Vím jen, co dělají _někteří_ BFU (a znám jich dost). Přesto absolutně nemám tušení, co chce většina.

Vím, že někteří BFU píší (maily, dopisy, smlouvy, knihy, články, komentáře ...) a proto je mi jasné, že matlací placka NENÍ a NEBUDE řešení vyhovující všem.

Vím, že někteří BFU jsou třeba výtvarníci hodně visuálně orientovaní a stejně jim matlací placka nestačí, protože od zobrazovadla požadují něco jiného, než matlací placky poskytují.

Firemní agenda? Tuplem ne. Pracovat s tabulkou na matlací placce? Vkládat složitější vzorce než prostý součet? Totální peklo. A to je to nejjednodušší, co se s tabulkami dá dělat. Všechny účetní by mi matlací placky omlátily o hlavu, kdybych tím chtěl nahradit jejich PC.

Znám i lidi, kteří editují video ... těm taky matlací placky nevyhovují ani omylem ... snad jen někomu, kdo si natočí 5 minut běhu svého psa a pak to zkrátí napůl. Ale to má sakra daleko ke skutečnému střihu videa.

atd... dá se najít tisíc příkladů BFU (počítačových neprofesionálů), kterým matlací placka nemůže vyhovět.

Znám i situace, kdy je matlací placka nenahraditelná, ale žádná z nich mne nevede k tomu, abych prohlásil, že desktop/notebook PC je mrtvé a nemá budoucnost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No kdyz tak koukam na odpovedi tak chapu. Nikdo tu vubec o problematice nema zakladni paru.

Terminal muze vypadat jako klasicky OS, ale je to jen jednoducha vrstva na kB nebo mega. Muze byt i dotekova, ale nemusi, stejne tak neni duvod proc by nemohla mit klavesnici.

Proste zobrazovat formularu s nejakou zakladni logikou. Bezet to muze na par MHz CPU se spotrebou co utahne hodinkova baterka. V mnoha provozech a kancelarich by to stacilo.

Pro hry jsou tu konsole (svete div se kdyby se chtelo muze byt i s klavesnici a mysi), uz je tu doba, kdy nejake velke zrychlovani GPU/CPU nehrozi, prechod na mensi vyrobni procesy je problematicky. Pokud to bude takto pokracovat nikomu se nebude zdat divne mit jedno PC 10 let - pak uz neni rozdil zda na hry bude konsole s predem danym HW pro ktery lze lepe optimalizovat a nebo skladane PC. Ano aktualne to je jeste problem, ale treba v dobe Playstation 5 uz nebude.

Vetsina lidi pri domaci uprave fotek videi pouziva minimum funkci, takze nejake jednoduche aplikace resici to co tito lide vyuzivaji nepotrebuji za sebou komplexni OS jako jsou soucasne baliky Windows, ve kterych jsou integrovane funkce o nichz 99% lidi ani netusi natoz aby je vyuzilo. Ostatne je to videt na spouste lidi, kterym staci k plne spokojenosti WinXP. Skoda ze pro tyto lidi nevida MS nejakou Lite edici Windows, ktera by byla opravdu ocesana o zbytecnosti a zustalo by jen to nejnutnejsi minimum k fungovani aplikaci (ano je mozne, ze nektere apikace by tam nefungovaly protoze by jim chybely nejake soucasti systemu, ale to neni zasadni problem).

Napsat by se dala spousta prikladu. Kdyz jsem tvrdil, ze se tablety rozsiri a bude je mit kde kdo tak pred lety mi nikdo neveril (driv nez prisel iPad), a ani to ze to bude za par korun ... . Ve spouste veci mi nikdo neveri a ja pak po letech koukam jak se to hezky vyplnuje :-) .

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

technická: platí rovnice "běžný spotřebitel" + PC = Windows. Ten si Linux nikdy dobrovolně instalovat nebude, protože mu nerozumí.

A vo tom to je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, že mu nerozumí. "Běžný spotřebitel" nerozumí dneska žádnému OS ať už je to windows, linux, android nebo OS X. Buď je zvyklý na určité aplikace nebo kvůli některým aplikacím určitý systém potřebuje. Pokud ne, tak záleží na tom, kdo mu počítač spravuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To ano - jenže tyto "moderní" systémy jsou postaveny naprosto ve stylu "bombenfest, wasserdicht und idiotensicher" a žádnou větší customizaci neumožňují.

Windows jsou (ať chceme či ne) ještě "stará škola," i když od Visty výše MS učinil hodně pro to, aby se z nich stala výše uvedená věc.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To zavisi dost na tom, co je pro vas "bezny spotrebitel". Vim o dost velke skupine uzivatelu - firmy, ourady, a podobne - kteri sice *teoreticky* nepotrebuji PC, ale fakticky se tomu nevyhnou. Kdyz si vemu, kolik maji specializovaneho softu, ktery je obvykle napsan tak "kvalitne", ze bez problemu bezi zhruba presne na jedne verzi Woken.... A zadny z tech uzivatelu se nehrne kupovat novou verzi kazdy rok, a ty firmy co pisou ten soft se taky nehrnou investovat do psani pro ARM / Android / Wokna na tabletu / <vlozte posledni ubercool novinku>... Takze se obavam, ze na ucetnictvi budes jeste chvili potrebovat PC, i kdyz by to uz dnes zvladla i po**lana kalkulacka. Ale jako nezlobil bych se, kdybych se mylil :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna na uradech by v mnoha pripadech stacil terminal s vykonem pod 1MHz ... na zobrazeni par formularu zadny problem. Ze se to dnes dela moderne a tak to potrebuje "2GHz CPU a 2GB RAM" je stejny duvod proc driv clovek v pohode mesicne vystacil na internetu s 300MB prenesenejma datama za mesic a dnes to ma za hodinu brouzdani po jednom webu ... . Pritom informacne dostane totez.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

On jak kde. Když jsem před lety doučoval jedno holku (úřednici) matematiku, tak jsem čučel, že na úřadě měli terminál (linux), který hned po nabootování spustil rdesktop na nějaký Windows server. A tam pracovala. Takže ono to jde, když se chce.

Dneska je stejně všechno přes web, takže dneska je to terminál (celkem jedno jakej OS), a všechno se dělá ve webovým klikátku, appka běží na serveru (většinou linux).

I když ono stačí přijít na katastrofální úřad a člověk se octne v minulém tisíciletí. Takže jak kde. Někde na to jdou chytře, jinde jsou zvyklí to dělat 30 let stejně (včetně legislativy).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že by byl opravdu opensource, ale to co ty píšeš, dává logiku. Evidentně to vede k tomu, že pro běžnýho koncováka bude systém zdarma (což do jisté míry Windows 10 naplňuje) a placená bude v profi segmentu. Jestli jim to bude se store šlapat, tak se třeba časem dočkáme toho, co u androidu (systém zdarma, placené některé aplikace, ostatní výdělek z adsense).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

On opravdu open source je ledasco. Jakykoliv SW se zverejnenymi zdrojaky je open source. Nic to nerika o samotne licencni, ktera muze byt i extremne restriktivni a napriklad zakazovat kompilaci.

Dneska se open source hodne spojuje s GNU a Linuxem, ale to je jen jedna z forem co vznikly okolo GPL licence a uroven spoluprace v se i tady hodne lisi podle projektu. Open source neznamena otevreny komunitni vyvoj a ten pro zmenu nepotrebuje zadnou konkretni open source licenci.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Já vím co je opensource (víš jsem napsal že opensource neznamená zdarma). Ale spíš jde o to, že MS si nemůže dovolit jejich kompletní zveřejnění už jen z důvodu, že by se našli projekty, které by to zkopírovali a oni by s tím nic nezmohli (např. reactos). A to platí i pro ten blbej NT kernel :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Budoucnosti windows je jasna: Microsoft Windows for Linux: normalni linuxova aplikace, ktera bude souperit s KDE a Gnome (a mozna Unity) o pozici nejlepsiho desktopoveho prostredi. Protoze desktop microsoft umi (resp. vyvojari Unity delaji tu samou chybu jako MS metro ve snaze sjednotit desktop na mobilu a PC), operacni systemy ne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Pokud jsi si nevsiml OS existuji cele rady. On tu opravdu neni jen ten Linux. Kazdy OS ma sve klady i zapory a proto je dulezite aby byly jich bylo vic s ruznymi vlastnostmi. A "1000" distribuci linuxu fakt toto nenaplnuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty distribuce se ale právě liší jen vzhledem, maximálně balíčkovacím systémem, který se už ale taky celkem stabilizoval na 2-3 hlavních formátech. A Win32 API pro Linux není vůbec špatný nápad.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Spis obracene - KDE a Gnome pro Windows.

Microsoft rozhodne nebude delat GUI pro tu hruzu ideologicky z roku 1970 nazvanou buhvi proc operacni system, ktera je zakladem linuxu. Tisic verzi od vseho a kazdy program aspon ve 30 verzich ktere enjsou kompatibilni.

Kdyby mel Microsoft nacpat vsechny ovladace do jadra, tak ma kernel aspon 1 GB nebo se pri instalaci bude muset kompilovat.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Pleteš si jádro, GNU a aplikace. Ale to nevadí. :-)
Kromě toho Linux samozřejmě podporuje LKM a podporuje dokonce i ovladače v userspace, tj. všechny režimy práce s drivery, které umí Windows jádro.

BTW, Windows NT vycházejí taky z Unixu. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft rozhodne nebude delat GUI pro tu hruzu ideologicky z roku 1970"
Tot pravda, 3.11 + 95 + 98 = do tretice vseho dobreho, neni duvod to zkouset znovu..

"Tisic verzi od vseho a kazdy program aspon ve 30 verzich ktere enjsou kompatibilni"
Jop, na rozdil od Woken, kde se vsichni autori programu dohodli na verzovani, na jednotnem zpusobu updatu programu, a vsechno je ciste a uhlazene jako baletka v akci....

"tak ma kernel aspon 1 GB"
To vaaaaazne ? 1 GB ? urcite ? ne 2 ? co kdyz je to 4 ? BTW nejste nahodou ekonom ?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, otvírají se už jen proto že Win od verze Se7en dávali zdarma k testování a proto ten OS taky pak vypadal líp jak Vista, kterou ušili horkou jehlou a do SP2 to nebylo použitelný. Lidi museli začít pořádně vřískat aby na tom MS zapracoval a já vřískal taky kdykoliv se mi dostal do pařátů komp/noťas s Vistou, protože největší problém byl sám OS a opravit to jinak než instalací novější verze fakt nešlo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.