Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zablokoval klasické Start menu ve Windows 11

Nebudte kverulanti.
Neco si konfigurovat pres registry - fuj !
Micro$oft vi nejlepe co je pro nas dobre ..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Po 10 letech prisel na to ze existuje neco jako variabilni snimkova frekvence(VRR), ted to slavne pretavil na hodnoty 60 nebo 120Hz, klidne by zvladl jit cestou 24 - 30 - 48 - 60, 96, 120, 180, 240 a 360, jenze to by musel chtit..., nechce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a zvládne to i hardware? Jedna věc je mít systém vyladěný pro konkrétní HW, ale kolik monitorů dnes umí refresh pod 60Hz?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jj, potřebujeme mít nějakého blbce, který bude brzdit vývoj, že? Tady na to máme Jiříka

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To je dávno vyřešené, jinak by nemohl fungovat FreeSync / G-Sync. Prostě se použije taková obnovovací frekvence v rozsahu, který monitor podporuje. Proč by měl mít hardware problém přepínat mezi několika přednastavenými hodnotami, když nemá problém měnit obnovovací frekvenci třeba 100× za sekundu podle toho, jak se vykreslují jednotlivé snímky?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takže to vyřešené není, nemusí to umět grafika ani monitor. Však to neumí ani spousta mobilů. Většina mobilů a tabletů to vůbec neumí, umí to jen některé s vyšší obnovovačkou a typicky 60 a max Hz, jen pár modelů umí dynamicky měnit refresh a ty rozsahy jsou zase model od modelu.

Ale tady je třeba vzít v úvahu že výrobce ví co dává dovnitř, dělá systém přesně na míru tomu HW a navíc to leckdy musí dovolit i aplikace samotná

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina monitorů má pro dané rozlišení právě jednu obnovovačku, což je dané panelem. Jinak by to musela elektronika resamplovat, což vede j její násobně větší složitosti (na nutnosti mít snímkový buffer). Stačí si vyšíst EDID.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Popravde, to klasicke start menu som vyuzival iba tak, ze som napisal nazov toho, co chcem spustit a ked mi uz ostala jedina moznost, tak som stlacil Enter. Veci, ktore som pustal castejsie, som mal vo favorites ako ikonky, aby som nemal plochu a panel zasrane ikonami. Na Linuxe som ho jednu dobu dokonca ani nemal v paneli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

bacha, na tohle jsem v minulém článku dostal strašný hate. Přesně stejně funguju, nejčastější aplikaceš jsou připlé k liště ale leckdy stejně bude rychlejší vyhledávání než přejet myší ke správné ikoně, a méně používané apky si vyhledám rychleji psaním než procházením struktury.

Ale byl tu valid point, někteří uživatelé poznají program jen dle ikonky, ale k tomu se ve W11 normálně dostanou, jen v trošku jiné podobě

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud znáte názvy všech aplikací, které máte, pak to funguje. Nicméně já přiznám rovnou, že je pro mne snaží "třetí modrá zleva" než držet v hlavě další balast. Dodnes píšu do vyhledávače "windows..." než si uvědomím, ze je to vlastně už "total commander" :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Popravde som nejakeho pol roka windows nepouzil ani ho nemam po ruke, takze nemam moznost vyskusat, ako to funguje. Ale na Linuxe, ked napr. napisem "browser", tak mi vyhodi Chrome, Dillo a Firefox. Takze by som to v 21. storoci nevidel ako obmedzujuci faktor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to schvalne vyzkousel napsat "browser"
..WIn7 - 'vsechno', jen ne prohlizec
..Win10 pres jejich "lupu" - vyskoci pouze a jenom Microsoft Edge i presto, ze jsou tam nainstalovany 3 dalsi. Proste MS ferovka :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je ten najlepsi operacny system, ktory sa lahko pouziva BFU :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Překvapuje mě, že ti nevyskočil recept na brownies...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Veci, ktore som pustal castejsie, som mal vo favorites ako ikonky, aby som nemal plochu a panel zasrane ikonami

hmm, takze mate zasrate ikonkami favorites ?

Tu masturbaci nad cistou plochou jsem tady videl i minule, a musim rict ze mi totalne unika pointa. OK, jsou lide kteri si na plochu naserou vsechny ikony programu a k tomu pak vsechny dokumenty, takze se tam neda najit vubec nic. Pak druha skupina, ktera si da do pozadi fotku s bilionem detailu, takze trva minutu rozeznat ikony. Tyhle budu ignorovat.

Pokud nejste retard, tak lze mit na plose rozumne mnozstvi ikon. Spousteni je pak asi tahle sekvence: 1) jit na ikonu 2) dvouklik. Oproti tomu pouzit menu je 1) jit na menu + 2) klik (nebo misto 1+2 win klavesa), 3) najit v menu 4) klik nebo enter. Vysvetlete mi jak je to menu 1) uzasne ergonomicke 2) kolik casu vam usetri (1 vterinu ?)

Shrnul bych to takhle: 1) pokud nejcasteji pouzivane veci umite spoustet rychle, a hledani mene castych vam netrva minuty, tak jste v pohode, at pouzivate menu nebo plochu nebo cokoliv 2) totalne prodelavat veci v zajmu "ergonomie" pricemz pod ergonomii se mysli "usetrime 300ms", je retardovane (..a bohuzel castej zvyk microsoftu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cela vasa argumentacia ma chybny predpoklad ma v tom, ze vychadzate z toho, ze novy program vzdy spustam zo stavu, kedy mi ziaden iny nebezi. To vas ale musim sklamat, lebo bezne pouzivam viacero programov paralelne. Takze vychodzi stav, ze vidim pracovnu plochu nastava malokedy (aj na viacmonitorovych zostavach). Potom potrebujem jeden dalsi klik, alebo stlacenie klavesy na to, aby som si plochu zobrazil a potom je to narovnako s menu.

Favorites mi pride rozumnejsia volba preto, lebo kvoli nemu nemusim sahat do stavu okien na ploche. Proste si spustim dalsi program a hotovo. (K tomu som navyse zvyknuty pouzivat 8+ virtualnych ploch).

Tych zhruba 4-5 programov, ktore pouzivam so zeleznou pravidelnostou mam na liste, takze staci jeden klik (tu je to web browser, file browser, neovim a terminal). Dalsich zhruba do 9 programov mam vo favorites (takze sa neda povedat o tom, ze by ten favorites bol zasrany). Momentalne su tam: OpenSCAD, Kicad, FreeCAD, Pulseview, Cura, Stellarium, Siril a GIMP.

Ak potrebujem spustit nieco, co nie je vo Favorites, tak castejsie automaticky siaham po Launch dialogu Plasmy, ktory je trocha kompetentnejsim a dospelejsim surodencom Run dialogu z Windowsu.

Zhrnul by som to tak, ze hladate problem tam, kde nie je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ergonomie je individuální záležitost a vlastně mám podobný názor jako ty s tím, že já má rád čistou plochu a používám quick launcher v KDE snad od doby, co jsem na Linuxu a naprosto infikovaný možnostmi nastavení KDE. Nicméně není to častý zvyk pouze MS, ale třeba Canonical před pár lety přišel s "revolučním" nápadem, že budou ovládací prvky okna vlevo. Mimochodem kdo kdy používal KDE ví, že to bylo možné nastavit dle požadavků a potřeb uživatele dávno před tím. Tyhle nesmysly, že existuje ideální, optimální a nejlepčejší a hlavně jediné řešení pro všechny, je podle mého názoru debilita na entou. Stejně tak omezování uživatelských nastavení. Pokud uživateli vyhovuje mít kžížek na zavření okna vpravo dole, tak proč, proboha, někdo vymejšlí omezení, aby to nešlo?

To že si uživatel myslí, že jeho řešení je nejlepčejší, je smutné. Prostě vyhovuje jemu. Ať si to či ono nastaví kdokoliv tak, jak mu to vyhovuje a s hláškou "mě to vyhovuje" je to v pořádku. Ale že někdo vymýšlí omezení, aby to nešlo, to je, mojí optikou, totální blbost, protože individuální nastavení desktopu považuji za standard. Naopak jedno nastavení pro všechny je nejen omezující, ale navíc arogantní ve stylu "my víme líp než vy, co chcete/potřebujete". Prostě nepochopitelná debilita na entou. To neplatí pouze pro menu, ikony, ale především pro barvy, v řeči našeho kmene barevná témata, sady ikon atd. Tato omezení mi prostě smysl nedávají. Equilibrium de luxe....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"1) jit na ikonu 2) dvouklik. Oproti tomu pouzit menu je 1) jit na menu + 2) klik (nebo misto 1+2 win klavesa), 3) najit v menu 4) klik nebo enter. Vysvetlete mi jak je to menu 1) uzasne ergonomicke 2) kolik casu vam usetri (1 vterinu ?)"

Pokud právě píšu na klávesnici, znamená to: zvednout ruku z klávesnice, najít myš, ta se třeba musí i probudit protože byla uspaná (leckterá bezdrátovka potřebuje klik na tlačítko, nestačí s ní pohnout) přejet třeba přes několik monitorů abych našel patřičnou ikonu a ten dvouklik. Kdežto zmáčknout CMD+SPACE a zmáčkonut třeba E a enter pro spuštění excelu (od E mám jen excel a edge, takže pokud je prohozeno tak ještě šipka... Navíc to předpokládá že mám dostupnou plochu.

Na ploše nemám lautr nic. K docu mám připnutých cca 20 aplikací co používám často nebo na ikoně zobrazují počet notifikací (například počet zmeškaných hovorů, příchozích sms, mailů..). Dock se samozřejmě schovává aby nerušil a nezavázel, takže bych musel najet na okraj monitoru a strpět krátký delay. Pustit spotlight a pár písmenek je určitě rychlejší

Kolik času to ušetří neměřím, je pohodlnější zůstat prsty na klávesnici a na myš nešahat. Co vím jistě, tak plochu nevidím téměř nikdy a shazovat vše dolů a pak zas nahoru je činnost navíc a je to extrémní když člověk pracuje ve fullscreen aplikaci což je je v případě macu samostatná plocha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě - já mám na ploše docela bordel. Protože ji moc nepoužívám. Zvykl jsem si ve Win8.1 a i ve Win10 na nabídku start a zde připnuté nejčastěji používané věci, které nedokážu tak snadno napsat jako třeba mspaint, calc, winver, resmon, msinfo32 a pár dalších (ty píšu rovnou okna Spustit vyvolaného Win+R).
Nějaký čas zkouším používat WIn11 (aktuálně mám ten build 22000.65) a zatím toho nepoužívám tolik, abych mohl hodnotit. Co mě ale sejří už teď, je právě taskbar. Ten Microsoft opravdu dojebal dokonale.

Mimochodem dobrej vtip je pravý tlačítko na plochu - je tam menu Show more Options https://ctrlv.link/e79O :-D
Předpokládám, že tohle (na rozdíl od dojebaného taskbaru) zmizí).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, kazdy ma nejaky styl pouzivania. Tu prikladam ukazku mojho aktualneho desktopu: https://www.ideaz.sk/~bwpow/47/.private/win10desktop.png
Za tie roky som si uvedomil, ze prakticky 99% casu vyuzivam len malu sadu programov, ktore ale potrebujem mat za kazdych okolnosti dostupne na jedno kliknutie, ak mam prave v ruke mys, pripadne na jednu klavesovu skratku, ak mam prave ruky na klavesnici. Tie programy mam v quick launch paneli.

Dalej je moj bezny use-case, ze mam otvorene 4 okna firefoxu, 12 okien putty a mozno nejake tie vnc. Cize vela okien, ale vsetky patriace len trom aplikaciam. Kedze medzi nimi potrebujem prepinat okamzite, jednym klikom, nevyhovuje mi zlucovanie v taskbare. Potrebujem vidiet co najdlhsi zaciatok nadpisu kazdeho okna a hned na neho kliknut. Zaroven mi staci jeden riadok. Pri tomto rozliseni je to akurat.

A ak uz niekedy naozaj potrebujem nejaku dalsiu aplikaciu, tak je pre mna idealne, ak si ich viem naraz zobrazit vsetky. Vtedy kliknem na Start->Programs a tam je to vsetko bez skrolovania, abecedne usortene.

Na ploche mam potom zbierky niektorych programov a dokumentov, ktore potrebujem mat rychlo pristupne, ak mi niekto napriklad zavola a chce nieco po mne. Ked sa na ploche nieco zdrzuje prilis dlho bez akejkolvek interakcie, tak to ide bud do bordelu alebo niekam do adresarovej struktury na disku.

Za tych milion rokov, co windows pouzivam, mam uz zautomatizovane vsetky cinnosti a viem byt extremne efektivny. Ak ma nejaky OS bude nutit do horsej moznosti, tak radsej zmenim OS nez zhorsovat moj pocit z prace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/XI2j mám to trošku prostší :)

a takhle je to když sjedu myší na kraj a je vidět dock: https://ctrlv.cz/1jfE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není jen na vás, ale … nikdy jsem nepobral obsesi dělat z plochy rámeček pro obrázek. Mně tam obrázek ruší, takže při nastavování UI k obrazu svému je obrázek na pozadí mezi prvními věcmi, kterou vyhazuju. Žádná mnou používaná plocha prostě nemá obrázek, vždy je tam jen barva. Nejradši jsem měl 102,111,116, výchozí barva pozadí na Windows Serveru 2003. Teď se to trefuje už blbě, protože čísla asi uživatele obtěžují, tak už jde barva vybírat jen metodou klikaču :-/.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak prilis casto vidate farbu pozadia, znamena to, ze nemakate dostatocne pilne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak … každou chvíli musím na plochu pro jinou věc ;-). A hledat to tam, když je tam obrázek, je zpravidla těžší, než když tam není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíte zvolit Vlastní barva a pak je vpravo dole nenápadný nápis Více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro toho, kdo se s dlaždicemi naučil, představují nejlepší startmenu všech dob. Bohužel Microsoft nedokázal jejich výhody vysvětlit uživatelům (asi se je MS markeťáci naučit nedokázali) a radši z nich vycouvá k neergonomickému paskvilu. Vždyť je to horší, než domácí plocha na Androidu, do řiti!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To s tymi dlazdicami je cisto subjektivne.
Z pohladu BFU bude klasicke start menu vzdy najzrozumitelnejsie riesenie. BFU nema potrebu sa nieco ucit, on to chce pouzivat a na to je klasicke start menu najlepsie.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"BFU nema potrebu sa nieco ucit,"
.. presne! Tohle by meli tesat do kamene, teda spis do hlav tech, kteri vymysleji neustale zmeny za jeste svetlejsi zitrky...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale to start menu je fakticky stejné co do pouštění aplikací, Klikne na WIndows logo a má seznam nejčastěji používaných aplikací, má seznam posledních dokumentů, má možnost zobrazit všechny aplikace. To samé jde i v klasíckém starém start menu.

Vycentrování nabídky je také správný krok k lepší ergonomii. Představme si super ultrawide s obrazovkou širokou 120cm a start nabídka se pořád otevírá na kraji

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

mám 49" samsung a nikdy som nemal problém alebo uvažoval nad tým že sa mi to menu otvorí niekde uprostred monitora

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě by to vadilo že se to otevírá v místě které vnímám periferně a musím se natočit. Věřím že to někomu vyhovuje, ale ergonomicky to nedává smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak velký máte monitor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a co když máte dva monitory vedle sebe (a třeba i další dva nad tím) a na nich jednu plochu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak start menu bylo vzdy na primarnim monitoru

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Start menu můžeš mít na všech monitorech. Nevím od které konkrétní verze to je ale v 10 najdeš. V praci mam dva monitory na obou start menu a v liště jen okna která jsou otevřena na konkrétnim monitoru. Doma mám 34" s 19" na výšku vlevo a start menu jen na 34" vlevo . Takže relativně blízko středu zorného pole. Start menu ve středu nemám rád ani na tabletech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může to být na všech a nebo jen na primárním

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v menu Windows 10 mohli dat namiesto dlazdic ikony a nemuseli menit nic ine. takto je napriklad zoznam vsetkych aplikacii dalsi klik navyse. snad to dorobia aspon ako volbu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

však ve start menu máš právě pod search řádkem připnuté aplikace = dlaždice, můžeš si tam dát co chceš a v pořadí jakém chceš

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ved prave to som urobil. ja hovorim o tom ked chces najst niektoru, co tam nemas. V desiatkach si mal rovno zoznam kde si mohol napr. koleckom mysi hladat, v 11 musis este raz kliknut aby sa ti zoznam zobrazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, pro mě dlaždice taky představují nejúčelnější uspořádání. Vyhledávání využívám taky, ale u řady programů ani nevím (přesný) název, za to si pamatuju ikonku či pozici v uspořádané mřížce dlaždic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doplním to ilustracemi.

Začalo to ve Windows 8, které přinesly Metro. Hezká byla možnost uspořádat si to do sloupcových skupin. Vizuálně pel mel, ale docela dobře funkční: https://drive.google.com/file/d/0ByLRW6GoBQlxUHRHLWRaaDRJRU0/view?usp=sh...

A skončilo to Windows 10, které doplnily obdélníkové skupiny a celoobrazovkové menu. Vizuálně stále nevyrovnané, ale funkčnost na jedničku. Zmáčknul jsem Win a měl jsem k dispozici prakticky všechny aplikace uspořádané do logických celků:
https://drive.google.com/file/d/1hWVzxuPxe0MsXRdY8rlYAuDCax8oAIkK/view?u...
(Pro aplikace to zpřístupnilo lokální menu, takže jsem mohl otevírat poslední soubory a nebo spouštět nabízené funkce. Kdo nechtěl, mohl to dát pryč, kdo chtěl, přizpůsobil si to podle sebe.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediná operace s dlaždicemi co jsem kdy dělal bylo, že jsem je všechny zrušil. Smysl měli tak na dotykovém displeji. Pro desktopové uživatele je výrazně lepší rocket dock.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že dlaždice (i v těch osmičkách) jsou lepší než to, co je teď v jedenáctkách. Jsem dalek tomu souhlasit s tím, že to je nejlepší Startmenu všech dob, neboť start menu nejsou jen dlaždice. S těma problém nemám. Problém mám s tím, že zbytek je neergonomický, protože se programy hledají snáz napsáním názvu než opticky. To je názorná ukázka dekadence start menu. To, co ukázal výše bwpow (https://www.ideaz.sk/~bwpow/47/.private/win10desktop.png), to bylo intuitivní a jasné, přehled všeho, co v PC mám, dokud mi stačí monitor, nemuset hledat program napsáním, ale prostě pohledem na seznam. Rozumím tomu, že když už tam člověk má hodně moc věcí, že je to hledání složitější, ale to je pak složitější i tím napsáním, protože si ty názvy člověk prostě nepamatuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pacholci, nelibi se Vam nas novy design, tak tady jej mate a bez nahrazky :))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Každej normální uživatel tam hodí Classic Shell, stejně jako u W10.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj programu classic shell byl zastaven v roce 2017. Je dost možné, že nebude ve win11 fungovat správně, jestli vůbec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pevně doufám, že někdo udělá "dlaždic shell". Hned bych po něm skočil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S vysokou pravdepodobnostou to tam pridaju ako dalsiu moznost, kedze uz teraz sa da vyberat zo stylu win95/98, XP a Vista+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že to tak jednoduché nebude, tohle jsou jen styly téhož menu, dlaždice mají dost funkčnosti navíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

záleží, jak moc v tom bude MS házet vývojářům klacky pod nohy. může se objevit nějaký jiný classic shell/start pro W11, nebo taky třeba ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim souhlasim, pokud bude pro W11 k dispozici ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může mně někdo doporučit HW nejméně náročné Ubuntu, které má slušnou perspektivu? Skončil jsem u Lubuntu, ale pořád nedokážu odhadnout jaký grafický styl bude v budoucnu zaříznut, protože je moc retro a jaký ne. Instalace bude na HDD s bůhvíjakou grafikou, tak proto chci co nejméně náročné prostředí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam Bodhi linux pro starsi a malo vykone konfigurace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, prozkoumám, díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.bodhilinux.com/download/
Maji i "non PAE" 32b verzi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro stara PC byl myslím ještě Mint.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mint je ubuntu s par utilitami, na stary uz nie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu MATE, nebo Mint s Mate. Jedou mi na tom Athlony II s HDD a 4GB ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mx linux a na uplne stare antix (Celeron M 900MHz a 512 MB ram )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejen volant... i pedály jsou zase jinde... :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Prodám zánovní Windows 10 Start tlačítko, najeto poctivý 4 updaty, funguje i na Windows 11. Krásný, voňavka, po doktorovi. Značka: Chybí tachometr ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že ho vlastnil nekuřák...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cozeee? No tak ja s tim kramem W11 nebudu umet :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LOL a proto mam rad linux, je mi jedno co davaji do gnome, kde ... i kdyz jsou to dobre WM, 300% lepsi nez windows a umi toho opravdu hodne, zvlaste KDE, ktere vykrada jak MacOS-X tak Windows ... ale ja mam XFWM4 ... tam je garance, ze vse zustane stejne na veky veku a spise zanikne, nez aby se menilo ... predtim jsem opravdu dlouho pouzival IceWM (melo vse, de fakto lepsi nez windows i max, jen vse v textaku + nejake moznosti gui konfiguraku, co me nezajimaly)

IceWM zabilo kolem 1MB RAM :-)) ... menu, lista, umel dokovat apky a to i nasilim, ze je misto v liste mel v docku i kdyz to nepodporovaly, ikonky na plose jsme mel pres dalsi program, stejne jako CTRL+R se umelo spustit vse, mel jsme easy grun ... a vse funguje skvele ;-))

Ale pak jsme uz nesetril RAM a presel na XFWM4 ... coz je taktez lehke rozhrani, jen je jaksi vice klikaci, vice moderni ... a presto to neni neco, co sezere kupu RAM, je to rychle, svezi a lehke ... a funkcni ... konzervativni ... tedy si tam muzu konfigurovat veci, co se windows ani nesni ... vice listicek, kdyz budu chtit, men s programy, kde budu chtit, listu na programy, kde budu chtit, treba naboku ;-)) ... skryvaci, neskryvaci, neco skryvaci, neco ne, virt. plochy, fokus mysi ... CO CHCI ... presto to nezabira skoro nic, ma to porad stejne fce ... nebot kdo chce neco jineho necht si da neco jineho a ne XFWM4 ;-)) ... a vo tom to je ... nemenit veci, co uzivatele nechteji a nebrat jim neco, co pouzivaji a je to dobre ... nechtit byt vsim a za kazdou cenu moderni ... od toho tu jsou jine WM a kazdy necht si do linuxu da co chce ... na vymer ma jak mainstrem coz jsou asi 4-5 WM, tak nespocet loght i hyper 3D moderni jak ze scifi filmu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je pekné dovtedy kým ti na tom beží všetok sw ktorý používaš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skor mavam opacny problem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Linux je naprostá pecka, je zdarma a přesto ho skoro nikdo nepoužívá.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja jo a cela rodina taky.
Nikomu ho nenutim a prekvapive mi uz nikdo peknych par let nenuti windows.
Jen se nejak cim dal vic windowsaku drbe na hlave.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě se drbeme, pořád nám totiž není jasné, proč se všech pět českých linuxáků neustále cpe do všech diskusí o Windows, když stejně nemají k tématu co říct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo treba ukazuje na dalsi mozne alternativy, nekdo si chce treba zvesela rypnout.
Neni na tom nic sloziteho, z tohoto duvodu neni potreba se drbat na hlave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě třeba není linux alternativa k Windows (zatím). Ten systém je příliš jiný na to, co od systému pro daný účel očekávám. Na server dobrý, tam s tím nemám problém. Ale ta filozofie je oproti Windows fakt až moc rozdílná. Rozumím tomu, že když BFUčku nainstaluju Linux a řeknu mu, kde má poštu a kde má browser (a podaří se mi nějak rozchodit tiskárnu), tak bude spokojenej, protože víc prostě nepotřebuje. Já toho potřebuju víc.

Microsoft má dva velké dary od pánaboha. 1. Umí rozjebávat funkční věci a 2. umí je rozjebávat dost pomalu na to, aby si člověk postupně zvyknul a nepřešel jinam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny.
Cele to je jen o tom na co je clovek zvykly a co potrebuje.
Kolegove elektronici / programatori / konstrukteri proste okna potrebuji jako produkcni prostredi, pac adekvatni alternativa proste neni.
Vsichni tak ci tak denne v praci pouzivame okna, protoze korporat a protoze sap apod. a alternativy nejsou.
Na proprietalni pracovni prostredi a domaci pouziti je zase linux naprosto paradni. Proste funguje jak ma a clovek si to nastavi jak chce. Jedna basen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo se drbe? Však i MacOS, ke kterému je třeba si koupit železo roste lépe než Linux a od loňského podzimu se mu daří velice dobře, dokonce Apple domlouvá nové výrobce displejů pro nově příchozí notebooky protože se očekává extrémní zájem.

Bohužel Linux na desktopu je fakticky jen otázkou geeků/nerdů a tu a tam to odnesou lidi v jejich okolí. Neříkám že linux většině uživatelů může funkčností stačít, ale už jen rozstřištěnost. Když si chci vybrat linux, tak který? Však jsou stovky distribucí a ani linuxáři se neshodnou co používat mezi sebou. Jak to má člověk který netuším zjistit?

Navíc Linux je sice zdarma, ale Windows fakticky taky, drtivá většina počítačů které se prodají jsou laptopy nebo prebuildy u kterých ten win už je v ceně a verze bez win buď nejsou nebo někdy jsou dokonce dražší. Naposledy kdy jsem koukal třeba na Dell konfigurátor abych nějakého troubu co říkal že nechce kupovat laptop s win odradil. Vybral si něco co v krámě bylo asi za 38 s WIN a na Dell stránkách to samé bez WIn vyšlo na 40... Samozřejmě si koupil ten s těmi Win ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Classic Shell jsem používal roky, byl "nahrazen" Open Shellem, více viz GitHub, netestoval jsem pod W11, tak kdyby to někdo zkusil s poslední verzí, ať napíše. Díky.

Link: https://open-shell.github.io/Open-Shell-Menu/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem zkusil poslední ostrou verzi, nešla. Nainstalovala se, šla nastavovat, ale nové menu se neukázalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiz vlastnosti pocitace predelali do Modern UI, ted nasleduje odolavajici klasicka nabidka Start a Ovladaci Panel, nasilne to predelat to debilniho Metro/Modern UI vzhledu, ze je to neprehledne a poseté tunou píčovin to nikoho nezajima, hlavne ze je to bile tak ze to pali voci, vyhlazene plus v rozmezi 60 az 120Hz(DRR), darmo cikani z Indie, uzivatel si nesmi vybrat(!), nevim co maji s tym stale jebat tabletoidni ponuku na desktop system, sou to proste čuráci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty oci vypalujici barvy jsou hodne spatny (a ne, moderni "tmavy rezim" neni reseni, na to se neda divat uz vubec). Jediny stesti je, ze hodne programu porad jeste nejak respektuje nastaveni barev, ktery se pouzivalo ve starsich verzich Windows, takze pokud si to clovek naboucha do registru rucne, da se dosahnout jakztakz pouzitelnyho vysledku. Novy veci od MS na to samozrejme kaslou, ale treba do nastaveni nelezu zase tak casto, takze to ani nevadi. Celkove vysledek esteticky uz za moc nestoji, protoze nektery prvky pouzivaji barvy, ktery netusim odkud se berou a je to jak pest na oko. Ale aspon u toho neoslepnu. Ale az se jim nejakym zpusobem podari znicit i tohle, tak fakt nevim, co budu delat. Asi sedet u pocitace s tmavejma brejlema. :\

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení v jedenáctkách má světle šedý podklad, světlejší položky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ředitel státní instituce kdekoliv na světě: "Irenko z ministerstva přišla hláška, že budou nové Windows. Zjistěte z kterého fondu na vzdělávání to půjde a objednejte nás všechny na školení. Děkuji"

..a business jede dál :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som si ten shit nainstaloval do virutalky nech to skusim.
Ty vole to je mega-shit.
W8 boli proti tomu extremne dobre.

To navrhoval uplny lempl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne, to jen ten indický trotl nechtěl zahodit tříletou práci na Windows 10X, takže nám ji hází na hlavu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mě to stejně není jasný. Tak když MS shromažďuje tolik informací o uživatelích windows, proč si nedělá i přehled o tom, jak si kdo nastaví uživatelské rozhraní? Pak by si mohl udělat statistiku a:
1) nejčastější nastavení dát jako výchozí vzhled windows
2) deset nejčastějších nastavení dát do galerie na přepnutí jedním kliknutím
3) sto nejčastěji měněných parametrů dát do ovládacího panelu, aby šly snadno najít

A byl by klid. 50 procent uživatelů stejně netuší, že se ve verzích windows mění i něco jiného, než vzhled a způsob ovládání. Takže tvoří 99 procent těch, co brblaj. O tom, jak přesně jsem trefil ta procenta, snad diskutovat nebudeme. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A právě to MS dělá, vychází z toho co chce drtivá většina uživatelů, samozřejmě ne těch "pár" vokálních na internetu, ale ty masy ostatních

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proto u další verze DX zruší MS podporu klávesnice, protože u jediné masově hrané hry - solitaire je naprosto zbytečná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prani je otcem myslenky, co? :))
Ty mas pred sebou jeste dlouhou dobu, nez pochopis, ze MS je nejaky uzivatel uplne ukradeny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to docela možný, protože pitomci si telemetrii nechávají zapnutou. Ti, kterým se to nelíbí, ji ořezávají nebo úplně vypínají a od těch MS data nemá ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... od těch MS data nemá? :-)
(my nesmíme ani naznačovat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, když ji OPRAVDU vypnou, tak nemá :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to jen nějakej další bug?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni bug, to je feature. Ne vazne. Je vydana nejaka testovaci verze, ktera je od pohledu nedodelana. Start menu a taskbar vypadaji jako z velke casti novy kod. Proste tam spousta veci nove neni. A muze se to do vydani jeste nekolikrat zmenit. Kdo pamatuje, tak windows 10 insider v roce 2014 mel uplne jiny start nez s jakym to nakonec vyslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to celkem ironie, kolik snahy microsoft vydává, aby zbavil windows funkce, která zněj přirozeným výběrem uživatele udělala defakto monopol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to tak přijde, že ty první opravdu hodně rozšířený Windows (95) se budou od těch 11 lišit už opravdu k nepoznání.
Teď jsem si na svůj notebook nainstaloval Win11 a momentálně žasnu, jak v buildu ….71 vypadá menu průzkumníka. To je zase se učit to ovládat celé znova :(. https://ctrlv.cz/4B2s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.