Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zaplatí půl miliardy!

No já se shodnu d těmi,co s tím nesouhlasí.Je to prachsprosté okrádání soukromé firmy.Ten kdo to používat nechce tak to používat prostě nebube.Prostě viděj že ta firma má prachy,tak ji oberou.Je to čistá politika

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad reset: Naplň prosím tě smysl svého nicku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdy byl Microsoft muj, tak bych zvedl ceny svych produktu a zaplatil z toho soudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dramon: To rozhodne je programatorsky spatny pristup. U WIN32 staci spoustet "start xxx.htm" a o zbytek se postara OS. Tak se to ma delat primo dle standardu MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ROFL to jako ja v evrope budu mit dalsi MS wokna bez ms media playeru a mimo to ze si zaplatim cenu za system, ktery jiste nebude tim padem ani o kacku levnejsi, budu muset vytahnout dalsi peniz za prehravac, ktery by se kvalitou blizil tomu microsoftimu. Zachvili nekomu bude vadit v zakladnim instalacnim baliku nejen MS IE ale i takove aplikace jako malovani, kalkulacka, adresar, a dalsi ktery preci mohou byt díly jinych soft. spolecnosti! :O
A jak to je s APLEm? gdo se vyznate, ten nema svuj primo integrovany prehravac, prohlizec a gdovi co?
Rozhodnuti mi prijde jako by ho ucinil negdo zavistivy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A Skoda MB zaplati 20 miliard za to, ze ve svych autech prodava vlastni sedacky, protoze jini vyrobci sedacek (treba Recaro) jsou tim diskriminovani... :-) Svet se v hovno obraci, soudruzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DJ Snail: Clovek, ktery je v pocitacich naprosto nezbehly, by si nemel instalovat OS, ma si pozvat technika. Copak, kdyz se ti rozbije auto, lednice nebo strecha, zacnes si na nich sam bastlit? 
 
Navic bych podotknul jednu podstatnou vec - MS nema zakazano poskytovat ke svemu OS prislusenstvi, ma narizeno, aby pri instalaci byla volba jeho programy nepouzit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakkoliv nemám MS rád, musím s ním teď pouze sympatizovat. Pokud je Windows jeho vlastní software, může si s ním dál zařídit, jak chce. Když já nebo někdo u nás ve firmě naprogramujeme software, tak taky nedovolíme, aby s ním kdokoliv operoval. Není to snad normální? Zkuste si představit, že si koupíte motorku a někdo se s váma začne soudit, že ho diskriminujete, když na tom nemůže jezdit i on

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS je firma jako každá jiná. Naprosto nechápu proč jí má někdo určovat co má a co nemá dělat (pokud teda nedělá něco nelegálního). Vždyť se každej může přece svobodně rozhodnout jakej operační systém bude mít (to že na výběr toho moc není je jiná věc). Tady je vidět, že "inteligenti" jsou na celém světě (a ne jen zde v ČR). Vrchol ale bude, až přijdou nato, že by mohli všem nařídit, aby v každým miliónu spermií bylo alespoň stoticích někoho jinýho :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mill: Ale Microshit má v ceně produktů už dávno započítáno stovky možných prohraných soudních procesů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vítejte v EU!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To All: Ta pokuta samozřejmě není jenom za mplayer. A mě se třeba zrovna nelíbí, když s operačním systémem standartně dostanu prohlížeč obrázků, přehrávač audia a videa, vypalování, posranej messenger, děravej outlook a internet exlorer atd... Já tohle všechno při koupi produktu platím a přitom to třeba ani nechci a může si M$ tvrdit, že to dává zdarma, ale to sou kecy :(
Já prostě chci mít právo volby !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 KroZyk: beZ WPM budeš platit úplně stejně. (Možná i víc - náklady na pokutu). Spokojen?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pak asi přibyde spokojených, co nebudou platit nic co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Krozyk: Tys asi ještě neviděl standardní instalaci MacOS, viď? To by ses divil "možnosti volby"! Ovšem Apple EU jaksi nevadí, jenom ten MS je "zlý"... nezaujatost jak prase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rudidlo: Bohužel nemám váš plat a proto se mi zdá cena MS Woken neúměrná :)
 
ViktorN: Ne neviděl a asi ani neuvidím. MacOS je mi trošku k hovnu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Krozyk: pořiď si Unix a budeš spokojen...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kubass: Zase ta nesmyslná přirovnání :(
 
Použiju Vaší logiky. Když bude Škodovka jediné auto, které bude mít jednoduché řízení, narozdíl od jiných složitějších, jediné, které bude mít sice drahý provoz, ale pro které bude palivo na 95 procentech čerpacích stanic, jediné, které bude mít velice drahý servis, zato všude atd. atd. Koupíte si ho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Pracuju na tom :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska programatora je pritomnost nekterych veci "natvrdo" v OS vcelku prijemna.
Jednoduchy priklad: Nedavno jsem psal nejakou easy aplikaci na zakazku, ktera potrebovala zobrazovat vystupy v HTML. Coz znamenalo otevrit okno IE a nasazet do nej patricny text/HTML.
Jednoduche, elegantni. Kdyz bych musel navic pri instalaci kontrolovat, zda tam je IE a pripadne ho pridavat, nebo to resit pres neco jineho, co umi zobrazit HTML, tak to bude prace navic a to nepotesi.
A pri dnesnich velikostech HDD si myslim, ze par MB navic nikoho nezabije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz srovnam WMP s takovym Real media playerem, tam si stejne to "evropskych" Windows nahraju WMP, protoze Real je shit neskutecnych rozmeru.
Byt Microsoftem, tak se naseru, evropska Windows jeste zdrazim a komisi EU oznamim, ze v cene je prace na vypreparovani WMP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Taky se mi nelíbí, že někdo kecá do práce soukromé firmě a určuje co si může dát do produktu a co ne. Já osobně jsem rád, že mám IE a OutlookExpress, protože mně to úplně stačí. Na druhou stranu i když nesnáším WMP, tak ho prostě nepoužívám a nainstaluju si cokoliv jiného - což není problém, takže nechápu, proč by tam nemohl být pro uživatele, kterým se líbí nebo kteří si nejsou schopni nainstalovat nic jiného.
2. Problém je asi v tom, že Windows se bez těchto věcí neobejdou. Asi to skončí tak, že win budou stát pořád stejně, akorát k nim bude dodáván extra PLUS pack, ve kterém bude všechno co vadí antimonopolnímu úřadu(jako WMP, IE) a bude to třeba zadarmo, protože už to bude stejně v ceně OS.
 
Mně osobně současný stav nevadí, ale kdyby šlo WMP vůbec neinstalovat, byl bych radši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by zajímavé dát žalobu na evropský soud pro záměrné poškozování svobody podnikání a pro poškozování uživatelů. Ale ke komu podat žalobu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale WIFTe, co ti brání používat třeba Modzilu a já nevím co ještě? Když to srovnám s výčtem aplikací, které jsou instalovány s MacOS:iChat AV (mimo jiné i videotelefon)MailAdresářPDF prohlížečsprávce fontůSafariiMovieiPhotoiTunesiCalDVDplayerdvd@ccessWebLinksSherloka dalšíPak nechápu, že soudEU tohle ignoruje! Koneckonců Linuxáři by jistě také přidali široký výčet jejich standardních aplikací nainstalovaných v Linux OS kategorie "zadarmo" (ale co je to "zadarmo"? Cena jiná než obvyklá?).
Sakra jedná se o princip, o omezování soukromé firmy a v důsledku omezování spousty obyčejných uživatelů! Neříkej že když nechceš používat IE (protože třeba naň máš alergii) že nevíš jak jeho zástupce odpárat! Tak o co jde? Jenom o direktivní omezování tak jak EU ve svém principu funguje. Direktivy, restrikce, sankce, direktivy, restrikce, sankce, buzerace, buzerace, buzerace... (vynechal jsem ještě něco?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě něco. V mé branži nemám v podstatě v ČR vážnou konkurenci, jelikož mé výsledky jsou jednoznačně nejlepší a kunčofti to vědí. Nedokážu si představit, že by konkurence mi přes soud přikázala, abych jim dal k disposici "svou kuchařku", aby mi mohli lépe konkurovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze pokud nekdo nechce v systemu WMP, IE, OE, Messenger a podobne veci (treba i to malovani a kalkulacku) muze je klidne odinstalovat. Chybou je snad jen to, ze neni mozne je proste neinstalovat. Zakaz WMP a cehokoliv jineho v Euro verzi Windows vubec nic neresi. Cenu to nijak neovlivni, jen ti co budou WMP chtit si jej budou muset stahnot z internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie som si isty, ci sa nerozculujete zbytocne,
pokial dobre chapem, jedna sa o OEM verziu windowsof,
a o tom co tam bude nainstalovane by mal rozhodnut predajca pocitaca.
ja osobne by som uvital, keby sa WMP dal nenaistalovat, staci si pozriet kolko uz mal bezpecnostnych dier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sailor: Problém je, že se instaluje nejprve všechno a pak se to musí odebírat. Nehledě na to, že stejně po věcech jako messenger nebo outlook v systému na 100% něco zbyde :(
 
ViktorN: Předpokládám, že věci které jmenujete, se instalují spolu s instalací MacOS a nejde je neinstalovat?! Pokud tomu tak není a je možno si vybrat, pak je váš příspěvek bezpředmětný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sailor: Ty umíš odinstalovat IE, tak aby tam vůbec nebyl??? hahaha. Tak to bych chtěl opravdu vidět!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me tato pokuta neni udelena hlavne kvuli tomu ze M$ integruje do OS veci ktere by nemel, ale spise je to boj proti globalizaci. At si klidne nekdo rika, ze je to omezovani prav nejake firmy, ale jine zpusoby nez pokuty a narizeni na potlaceni monopolniho postaveni M$ (a kterehokoliv jineho monopolu) proste nejsou. M$ take pouziva nekale praktiky k diskreditaci ostatnich vyrobcu konkurencnich OS napr. Linux a financni podpora SCO. Pokud by nebyl M$ v monopolnim postaveni tak by me ta pokuta vadila. Jinak ale ne. Citite z toho zavistivost? Mate pravdu. EU se pomalu stava konkurenci pro USA a pritom je nucena, alespon prozatim, pouzivat systemy M$, ktery odvadi vlade USA nemale financni prostredky utrzene od EU. A EU potazmo i Asii se to nelibi. To je naprosto v poradku. Neni to sice vudci M$ uplne fer, ale podle me to je spravna volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microsoft by měl dávat windows zadarmo a prodávat jenom update pak mu nemůže nikdo cokoliv zakázat, já nejsem žádnej fanoušek windows ale řikat někomu co si může nebo nemůže dávat do VLASTNÍHO PROGRAMU je náznak komunismu kterej začíná ovládat celou evropskou unii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reakce na stupidní komunistickej názor od Giffel@147.229.187.13 nechceš ty gumo zakázat aby INTEL dával do svejch procesorů mmx a sse instrukce protože má dominantní postavaní na trhu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu ty z vás, kteří tady pořád něco plácají o Applu! Jestli vám to nedošlo, tak ten nic nikdy porušovat nebude, protože je majitelem jak HW tak SW, tudíž se jedná o komplexní produkt (nebo jste snad viděli běžet MaxOS na pentiu či AMD?) a jenom na něm bude záležet, zdali povolí na své stroje výrábět jinou firmou nějaký jiný OS.
A to za co je MS tak často kritizován (že nějaká aplikace nejde úplně odinstalovat), na MacOS neexistuje ... když se rozhodnete předinstalovaný browser Safari odinstalovat, tak vám v tom nic nebrání .
Takže pro ty méně chápavé: Apple se na rozdíl od MS ničím neproviňuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reakce na příspěvek Martina:
Ty toho o počítačích asi moc nevíš, viď?. Jinak bys tu neplácal takové blbosti.
Trestat MS se musí a čím více tím lépe, protože on je pohromou pro rozvoj IT na celém světě. Zde přidávám jenom špetku jeho podlých akcí:
- úmyslné likvidace Netscape prohlížeče tím, že jako součást systému dával explorera (to je zcela jasně prokazatelný úmysl sebrat jiné firmě její zásluhy pro rozvoj IT)
- úmyslné pozměnění JAVY i přesto, že na ní má patent SUN
- úmyslné pozměnění norem W3C pro browsery a DOM specifikace
atd., atd.
To vše je zneužívání své pozice a vše je trestný čin. Jak by se vám líbilo, kdybyste museli všichni jezdit ve škodovkách, protože by ovládala světový trh s automobily?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad Kokos:
1) zaplaťbánbuh za likvidaci Netscape! To je produkt, který zlikvidoval akorát sám sebe svou neschopností a mizernou kvalitou. Proč se Modzila drží? Že by to byl komplot s MS?
2) Změna JAVY? Vždyť pak to alespoň fungovalo - v rámci možností i mnohem rychleji a stabilněji, než ten paskvil od SUNu! Shodou okolností některé specialisované (nadplatformní) aplikace na Javě používám, takže mohu srovnávat.
3) není náhodou MS nedílnou součástí W3C? Tak jaké pozměňování???
 
Kdo tě nutí kupovat MS Windows? Můžeš mít "zadarmo" Linux, Lindows, nebo BeOS, Solaris a já nevím co ještě. Koneckonců proč si nekoupíš MACa? Jistě budeš spokojený s odinstalací součástí... MS není monopolem! Anebo se on stal monopolem jenom proto, že většina uživatelů nic jiného nekupuje? Pak je jasné, že EUsoud trestá právě tyto uživatele!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro neznalého VictoraN:
jestli to náhodou nevíš, tak mozilla je netscape, ať se Ti to líbí nebo ne, je to postaveno na jádře netscapu. Mimochodem pro tvou informovanost: většina západních velkých firem měla ještě do nedávna na intranetech Netscapy, protože na rozdíl od MS IE není tak nebezpečně děravej!
A je vidět že nejsi programátor (což já sjem), protože kdybys programoval napřiklad v JavaScriptu, tak bys pochopil co znamená MS pojebávní standardů!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro znalého Kokosa: ne, já jsem jen uživatel, který používá některé programy, které na MS Javě (ačkoliv primárně mají napsáno v dokumentaci SUN Java) běží nesrovnatelně stabilněji a hlavně rychleji. Pak mne skutečně potěší, že to "zjebali" tak, aby to konečně pořádně chodilo, čehož zřejmě SUN není schopen. Toť vše, programátore...
A jen tak mimochodem, dělám poměrně často i na Apple, a ačkoliv není tak často centrem útoků (kvůli své malé rozšiřitelnosti) některé kritické záplaty se nevyhnuly ani jemu...
Jinak moc bych byl zvědavý, kdybys udělal nějakou zajímavou aplikaci a soud ti nařídil zveřejnit její kód, abys takto "dal šanci" své konkurenci. Myslím si, že bys z toho byl docela odvázaný, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

add Kokos II.: takže tedy Netscape žije, ne? Pak ale nevím o co tu tedy jde :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady to ale vre! :)
Kokos: v zadnym pripade bych nechtel napadat Tvoje programatorske schopnosti, ale pozor na Javu a JavaScript, coz jsou dost odlisny veci ;)
Musim souhlasit s vetsinou, ktera tady padla - pripada mi to diskrimacni prave vuci M$ - sam jsem si jeho OS koupil (verte nebo ne :)) a vedel jsem co a proc si kupuju - jasne, ma urcite spoustu chyb, jako dost jinych veci, MS sam se snazi pokud jsou tyto chyby nalezeny je opravit, pripadne mas moznost nektere veci vypnout (i ten IE se da kompletne odinstalovat - sice ne uplne standartni cestou, ale jde to .. nemam ted bohuzel cas to hledat, ale kdyz bude zajem tak sem pozdeji dam odkazy) a uzivatel muze pouzit software treti strany
Ja osobne jsem zkratka moc linej, abych prechazel na Linux a kdyz si kupuju OS od MS, vim co vsechno bude obsahovat (IE, WMP, messenger, kterej me sice *** ale nasel jsem kde ho vypnout :) a kupuju si to s timto vedomim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro victoraN:
:-)) Asi jsi mě zcela nepochopil. To s tím odkrytím zdrojáků taky zcela nesouhlasím ... jedná so know-how firmy a tak to musí i nadále zůstat!
Ale souhlasím s tím, že se musí trestat firmy, které zneužívají své možnosti na poškození konkurenčních firem ... a to je právě to, že MS dodával a dodává jako součást svého systému např. IE a tím zničil veškeré ostatní prohlížeče (myslíš si, že když sekretářka bude mít na počítači s windows IE, že do bude snažit odinstalovat a dát si tam jiný prohlížeč? ... a takových uživatelů je na světě 90% a to MS ví a zneužívá toho!!).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Milhaus:
a proč si myslíš, že si plete JS a Javu? :-))
JS je skriptovací jazyk nejen pro browsery, ale i pro PDFka, pro GUI Dreaweavera, atp., zatímco Java je programovací jazyk založený na pricipu interpretovaných aplikací (a proto musíte mít v systému nainstalované JDKčko, aby vám to pak fungovalo).
Já nedělám do Javy, ale do JS, C, PHP, databáze, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro VictoraN:
ohledně netscapu a ostatních (bohužel alternativních) prohlížečů:
jde o to, že nyní MS ovládá standardy protože jeho IE používá přes 92% uživatelů celosvětově!!! A to mi hodně vadí a vadí to všem v oboru znalým lidem a proto jsou ty soudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netscape si to posral sam.. boli casy (IE 3.x a 4.x), ked ho kazdy pouzival, lenze chlapci boli nenazrani a tak pytali za Netscape Navigator peniaze (neskor uz nie) a zrejme tym donutili MS vrazit viac penazi do vyvoja IE.. Velmi to aj tak nepomohlo, najvacsi balik penazi Netscape mal zo serverovych produktov, nehovoriac o tom, ze NN 4.x bol nehorazne bugovy a pomaly..
Sucasna Mozilla uz z NN kodom nema vela spolocne..
MS nemilujem, ale to mozu potom zazalovat Sun za ich Solaris (kolko je tam integrovanych veci), Apple za MacOS! Cele mi to pripada ako prihrievanie si politickej polievocky a zvezenie sa na modernom kopani do velkych monopolov - ozaj, nechcu zalovat aj ten hnusny spinavy Intel, ze nedava dostatok priestoru chudatku dobremu AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diskuze fakt zachází jinam než má.
Ad Java: MS svoje JVM upravil tak, že aplikace pro něj optimalizované vykazovaly lepší výkon. Aplikace pro něj optomalizované ovšem přestaly být přenositelné, protože neodpovídaly standardu - což je porušení principu Javy. Myslím, že ani Sunu nejde o zájem uživatele, protože některé doplňky, které MS implementoval by se rozhodně ve standardu Javy vyjímaly, ale protože přišly od MS, tak je Sun se zvednutým nosem odkopl. Tím donutil MS začít pracovat na platformě NET, která brzy Javu předběhne, protože jde dál - přestáváte být závislí na programovacím jazyku a přenositelné to bude všude, kde je implementován NET.Framework - třeba na Linuxu :-) (už se těším až MS zveřejní kód Frameworku, aby splnil podmínky GNU, stejně mu nic jiného nezbyde :-))
EU jsou byrokrati, samo že se zahojujou kde můžou. Potřebujou prachy, vyroběj kauza a někoho vokradou. Státy okrádají občany, státní organizace okrádají soukromé firmy velmi často vykonstruovanými akcemi a vypasení úředníci ve vládách a v Bruselu kynou... O ničem jiném to není, nejde jim o spotřebitele, je jim ukradený co a proč MS distribuuje se svým produktem, potřebujou jen prachy na to, aby měli za co nacpávat ty svý nenažraný panděra...
Nejsem příznivce MS, ale tady jsem na jeho straně. Ať bojujte za svý vlastnictví, je v právu. Mě taky sere, že autorskýmu svazu platím za to, že si vyrábím vlastní filmové archívy na DVD nebo CD. Je to normální zlodějina, fandím MS, ať ty byrokraty porazí, nejlépe nějakou dírou v zákoně, jako je to tady zvykem.
P.S. Myslím, že je to od EU dobrej precedens, brzy se dočkáme, že se na MS začnou hojit socialistický vlády jednotlivejch členů - i špidlounům by se do rozpočtu hodilo pár set milionů od MS, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kokos: ad Java vs. JS - nemel jsem na mysli nic jineho .. jsem rad ze si rozumime ;) v podstate vysvetleni prislo od ctenare Pacho
 
ad 24. března 2004, 13:09 .. tak tohle snad nemyslis vazne? (mam na mysli posledni vetu) - proc to pouziva 92% lidi? protoze jsou lini (jako treba ja) prejit na neco jineho - to je jeden duvod, druhy je napr. ten, ze nase firma jede na platforme Win (klienti zamestnancu - servery jsou nejen na Win) a tady mame IE .. a vetsina uzivatelu (zase mam trosku vyhodu diky dobrym vztahum s IT :)) ma zakazano cokoliv instalovat - takze na vine je tady zamestnavatel! Ale argumentovat s tim, ze nejake % lidi to pouziva, tak je to ovladani standartu je asi dost nesmyslne - uvedu par prikladu .. pritazenych za vlasy, ale myslim ze je to cista analogie: vyrobci plasma displayu by mohli zalovat vyrobce CRT televizi, protoze uprimne kolik domacnosti na svete ma "normalni" TV a kolik plasmu? Vyrobci aut s alternativnim pohonem by mohli zalovat vyrobce aut na benzin/naftu pripadne naftarske spolecnosti atd. atd.Jasne, MS meni standarty ke svym potrebam (nechci sem ted zatahovat vykradani nekterych jinych patentu, ktere se IMHO deje a s jejichz soudnimi premi pripadne i prohranymi pro MS souhlasim - samozrejme pokud je to pravda, ale to nechme na (urcite ne dokonalych) soudech), ale porad spatni jsou pouze lide, protoze ONI jsou ODPOVEDNI za to, ze se MS a "jeho standarty" tolik prosadily. Nebo snad znas nekoho, kdo by Te nutil nainstalovat si Windows? Jak uz tady padlo, je dost jinych alternativ - Linux, Lindows, BeOS, ale treba i unix s nejakym x-window GUI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To DIMIK:
Más pravdu, že naproste neznalej človek by si OS instalovat asi neměl, ale musíme to brát tak, že se to děje - to je zkrátka realita. I proto je tolik problémů z bezpečností, neboť lidi si dost často neumí počítač, repektive OS nakonfigurovat. Linux je na tom z bezpečností o něco lépe proto, že jej (alespoň prozatím) používají spíše nadšenci, kteří ví co dělají a počítačům většinou rozumí, takže si dokážou systém zkonfigurovat, což se o mnohých uživetelých Windows říci nedá. Ale oni ani MS produkty na tom nejsou se zabezpečením nějak bídně (alespoň v novějších verzích vycházejících z jádra NT), jak často tvrdí v diskusích lidi, kteří tam přispívají jen proto, aby si mohli na MS zanadávat. Když je systém a aplikace správně nakonfigurovanej, je zapnutej firewall, antivir, provádí se alespoň občas aktualizace systému a tak podobně, tak to není špatný. Sám si myslím, že kdyby byl linux tak rozšířenej, jako jsou Windows, tak by na tom se zabezpečením nebyl o nic lépe, protože jakmyle si k počítači sedne člověk bez zkušeností, tak nechá všechno tak jak je a nic nekonfiguruje. Navíc nejen neznalej človek je "hrozbou" bezpečnosti. Ten za to alespoň nemůže, protože je rád, že mu počítač funguje a to že neví o co jde mu nelze vyčítat, ale často se lze setkat i s přístupem, že si koupíte počítač s již nainstalovaným systémem a ten na tom může být mnohdy ještě hůř, protože spousta firem se na nějakou konfiguraci naprosto vykašle, aby ušetřili čas a peníze. Těm by se to ale vyčítat mělo, protože tam by měli sedět lidi znalí věci, ale mnohokrát to tak asi není...
No končím. Ave Zdar, mejte se fajn... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tímhle rozhodnutím EU vážně nemůžu souhlasit. Windows jsou přece tak rozšířený i proto, že vše základní je již implementováno a spoustě lidí, kteří v podstatě němají o počítačích ani páru to vyhovuje, neboť jim to umožnuje počítač používat i bez zvláštních znalostí. Představte si teď třeba člověka, kterej si koupí počítač a bude si myslet, že všechno základní je v systému a najednou zjistí, že si nepřehraje CD, mp3, DVD, nebo nejakej film jen proto, že EU zakázalo MS integrovat WMP. Člověk kterej je rád, že počítač vůbec zapnul a s obavou si k němu sedá bude úplně zmatenej a chtěl bych vidět, jak mu pak páni europoslanci budou ukazovat co je to instalace software, jak si najít na internetu potřebný soubory a jak si je stáhnout. Potažmo by mu pak měli rovnou zaplatit to internetový připojení, protože kvůli jejich nedomyšlenosti to člověk bude muset na tom inetu hledat.
Ačkoliv se mi taky nelíbí ceny produktů MS, jsem s nima spokojenej, protože jsou snadný na ovládání (alespoň z mého pohledu) a řekněme si na rovinu, že co se týče bezpečnosti, nejsou na tom jiný systémy o moc líp. Programy zkrátka píšou lidi a chyby děláme všichni, tak proč pořád nadávat jen na MS a Gatese? Snad proto, že jsou Windows nejrozšířenější? A není to náhodou tím, že je všichni používáme? Nutit tedy lidi platit cenu Windows (pro ty co je platí :-) ) s tím, že budou ochuzený o dříve běžné  aplikace je docela nehoráznost. Ač se mi vše u MS nelíbí, tak tady stojim za nima.
A ještě pro všechny, který  tady psali, jak by bylo dobrý odinstalování IE. Ono to není tak jednoduchý, protože IE a Explorer - standartní shell Windows - jsou v podstatě jeden a ten samej program. Zbavete se IE a znemožníte spoustu funkcí v Exploreru. S tím WMP je to třeba jinak a možnost neinstalace by být mohla, ale na druhou stranu i když používám Winamp a JetAudio (to můžu doporučit), tak WMP používám kromě jiných dost často třeba k přehrávání filmů a jsem s ním docela spokojenej.
A co se týká bezpečnostních děr - ať už v IE, WMP, nebo přímo ve Windows: Není složitý zapnout integrovanej, nebo nainstalovat jinej, firewall a ten se o spoustu problémů postará sám a i když bude v systému, či programu díra, tak dost často zabrání jejímu využítí, takže OK.
PS: Sám jsem taky dost zvědavej na ten SP2 pro XP - podle toho co jsem o něm četl by mohl být zajímavej...
Mějte se fajna buďte v pohodě ať už s WMP, nebo bez něho :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad WIFT: nedokážu posoudit, nakolik je Explorer/průzkumník odpáratelný a nakolik je pak systém stabilní - když stejně spousta lidí používá nějakého toho commandéra. Nicméně pokud napíšeš nahoře do adresního řádku průzkumníka místo např.: "C:\..." adresu "http://..", pak funguje jako IE. Dle mého názoru skutečně IE je skutečně velice provázán s OS.
Ale trochu se zeptám jinak. Ano, uznávám, že IE (jako součást explorera) asi zabírá možná pár desítek mega (v té trochu tlustčí verzi z různými pluginy a pod.) "zbytečně" na disku, ale vem si jen obsah nápovědy "C:\WINNT\Help", nebo spoustu inf souborů, které asi pak nevyužiješ "C:\WINNT\inf", nebo adresář s ICC/ICM profily a pod. - pak zjistíš, že IE je jen malé plivnutí do moře. A jak velký máš disk? Já mám na dvou SCSInách celkem něco pod 30 giga a dnes to je celkem málo (mně ale stačí). Kolik desítek či stovek giga máš ty? Ušetříš významně něco odpáráním IE, když se stejně explorer.exe spouští při startu win a funguje jako www prohlížák?  (možná se nevyjadřuji dostatečně přesně, ale myslím, že si to nějak korektně přebereš)
Myslím si, že IE v základní (nainstalované při instalaci OS) verzi zas tak tragické místo nezabírá a rozhodně se žádné mozzile nevzpírá - nebo snad ano? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozoruji, ze tady pořád mluvíme o IE a Exploreru, jako o dvou různých programech, ale co já vím, tak jde o program jeden - IE je poze klasickej Explorer jen s trochu jiným rozhraním. Ano, IE má sice položku ve složce Program Files, ale zde je iexplore.exe o velikosti nejakejch 80kb a ve složce Windows pak samotnej explorer.exe, kterej má (u WinXP) skoro jeden mega. Spuštením IE se sice spouští samostatný proces, ale v podtatě jde jen o rozšíření Exploreru. Sám Explorer je vlastně IE a spuštění IE jako samostatnýho procesu ho jen přepíná do trochu jinýho shellu. Proto zadáním URL adresy v adresním řádku průzkumníka nedojde ke spuštění dalšího programu (IE), ale jen podprocesu, kterej změní rozhraní Exploreru tak, aby s ním bylo snažší procházet web (tlačítka zpět, vpřed, domů atd. - ta si mimo jiné můžete třeba v XP zapnout i přímo v klasickým Exploreru :-) ).IE tedy odinstalovat (nestandartně) jde, ale odebere se jen toto rozšíření Exploreru. V podstatě pak tedy i když IE nemáte, jste ohroženi jeho bezpečnostními trhlinami, neboť ty se stejně tak týkají přímo Exploreru. Ten je sám o sobě základním "comandérem" Windows pro práci se soubory i pro procházení webu - umožnuje přístup k datům místním i vzdáleným.
No končím. Doufám, že jste pochopili, co jsem chtel vlastně napsat a že jsem se - respektive vás -  do toho příliš nezamotal :-). Mějte se fajn a ať vám Windows šlapou v pohodě, tak jako mě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

->Krozyk: Kdyz nebudu chtit ve Skodovce zadni sedacky, zazaluju Skodovku? Nebo si ji nekoupim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě ani tak nevadí, JAKÉ produkty MS do OS pchá navíc, mě relativně vadí, že není možnost zvolit či nezvolit jejich instalaci. Sorry, ale takové auto se bez sedaček vesměs neobejde, zatímco Windowsy se bez IE, media playeru, Outlook Expressu adalších add-on non-uninstallable věcí obejdou. Když chci PC třeba jen na hraní her, tak nepotřebuju IE, Media Player a tak podobně :-). Neměl bych vůbec nic proti tomu, aby byla možnost si při instalaci zvolit (či nezvolit) instalaci těchto součástí. Ale to, co MS zapáchal do SP4 (nebo to už bylo u SP3?) Win2K - možnost odstranit např. zástupce IE, tomu říkám řádnej výsměch :-))).
Zkrátka si myslím, že něco do sebe to má, jen ta pokuta se mi zdá relativně vysoká, to podle mě MS ještě přes různá odvolání sklepne. Ale asi nebude úplně v pořádku, když to dospěje do té fáze, že nebude na instalačním CD IE a Media player (a další softy) vůbec. Já bych je tam klidně chtěl, jen bych je chtěl jako volitelnou instalaci. Media player bych si já např. zvolil (tedy jen do verze 6.4, ty vyší omalovánky mi do kompu nesmí), zatímco IE bych odškrtnul a bylo by po ptákách :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to je teda vyhra!!! Vacsiu ******** som este nevidel. Akoze sud mohol nariadit MS len moznost volby instalacie/odinstalacie atd ale oni neeeee, najradsej by boli asi keby sa win do EU vobec nedovazal alebo co.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz sme ako v Cine, kde sa im nepozdava par misii z IGI2 a hned to stahuju z obehu a konfiskuju uzivatelom!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Já mozillu používám, jen se mi nelíbí, že mi v systému neustále trčí IE a zabírá místo. Úplně zbytečně. Je rozdíl mezi nainstalovat/nenainstalovat a používat/nepoužívat. Já bych měl rád IE nenainstalovaný. Toť vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Řekl bych, že provázání MSIE a průzkumníka by nebylo až tak těžké zrušit. Použití "průzkumníka" jako prohlížeče internetu mi připadá trošku mimo, ačkoli to jde, stejně tak mi připadá mimo používat MSIE pro procházení disku (opět - ačkoli to jde).
Jinak o kapacitu nejde vůbec - jde o princip. A když už mluvíš o té nápovedě - tu bych taky raději volitelnou :-).
A už se toho budu snažit nechat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microsoftu tu pokutu docela preju z hodne duvodu, hlavne protoze nedodrzuje standardy, diky jejich softum (vcetne systemu) je net plnej viru, stupidnim vecem v systemech a dalsim. Jsou to proste patlalove. Neni snad jedina vec, kterou by udelali poradne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak na ne, pokuty a linux.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.