Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft získal patent na bezdotykové ovládání jako ze Sci-Fi

"Stačí si vzpomenout na Microsoft Kinect, který rovněž představil světu nadčasový způsob ovládání her."

Bylo to tak nadcasove, ze se to do dalsi generace konzole nedostalo a MS tomu zrusil podporu.

Jako me se to moc libilo, ale tu nadcasovost tam vzhledem k tomu, jak to s tim dopadlo, fakt nevidim.

Stejne tak autor zase placa nejake dojmy o ustupu klavesnice a mysi, coz samozrejme zase neni pravda.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vyjimecne s Redmarxem 100% souhlasim... vsechny tyhle gesta a dotykove srandicky jsou fajn, a dokonce bych rekl ze na ** nektere ** pouziti jsou pohodlnejsi a rychlejsi.

Nicmene na vkladani textu je klavesnice daleko rychlejsi a efektivnejsi nez cokoliv zatim vynalezeneho. Mate 10 prstu a na prenos informaci je staci hybat par centimetru. Nevim o tom ze by na lidskem tele byli jine svaly, ktere lze vedome ovladat stejnou rychlosti, a pritom si vystaci s tak malym pohybem (tj vynalozenou energii). Jedine co me napada, je nejak primo propojit lidske nervy se vstupem pocitace, ale k tomu jsme jeste daleko.

Co se tohodle zazraku tyce, staci se na dve vteriny zamyslet. Pri psani klavesnici mate ruce u tela a pripadne jeste polozene na gelove operce. U tohodle je drzite ve vzduchu. Jak dlouho asi tak vydrzi bezny clovek drzet ruce pred sebou a mavat ? Takze asi tak. Na hry, tytrubky a xichtoknizku mozna dobre pouzitelne, na praci nikoliv.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne bych si to dokazal predstavit jako doplnujici velmi silny pracovni nastroj i mimo rozsirenou realitu ....ale bez klavesnice a mysi to nepujde jeste hodne dlouho ...do doby nez mas nahradi vyspela AI ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovládat něco mácháním rukama ve vzduchu je píp píp píp píp.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Křišťálová koule:

Říjen: Microsoft to vydává na podzim jako součást pravidelného update Windows 10. Nejde to samozřejmě vypnout.

Listopad: První průšvih, kdy se při používání notebooku trader na Krakenu napil kafe a systém jeho pokývnutí hlavou vyhodnotil jako "Ano, opravdu prodat všechny bitcoiny". Trader tak přišel o šedesát milionů miliard dolarů.

Prosinec: Všechny nově uvedené modely notebooků už mají hardwarově vypínatelnou kameru a ty staré se prodávají implicitně s kamerou zalepenou leukoplastí.

Leden 19: Microsoft se chlubí, že jeho nové ovládání používá již miliarda uživatelů. (Z toho devětsetdevadesátosum milionů nedobrovolně.)

Březen 19: Nové ovládání se dostává do serverových OS, bez aktivní kamery nejde nový Windows server nainstalovat, pro přihlášení ke konzoli je potřeba vymyslet heslo sestávající z minimálně patnácti různých po sobě jdoucích pohybů ruky.

Listopad 19: Tento způsob ovládání se neukázal jako perspektivní a bude z příštího release odstraněn. Microsoft oprašuje patent z roku 2006 a příští verze Windows se bude ovládat nohama s podporou AI. Aby byl nástup této nové technologie rychlejší, tak pro jistotu výhradně.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"příští verze Windows se bude ovládat nohama s podporou AI"

Vyborny. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri cteni clanku a tveho prispevku jsem si vzpomnel na Microsoft Millenium Mouse a recenzi Windows 2010 :) - http://web.archive.org/web/20071012191807/http://alt-f4.cz:80/clanek.php...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Už dnes lze pozorovat pomalý ústup od klasické myši a klávesnice k ovládání skrze dotykovou obrazovku."

Mě se líbí, jak se ukazuje např. Minority Report jako ovládání budoucnosti, ale ti, co prezentují jaksi opomenou, že jediné co daní hrdinové provádějí, je tak třídění obrázků či videí, posunování oken sem a tam a přiblížení či oddálení... ale kde jsou, ti kteří k těm obrázkům zadávají textové informace? Ještě bude hodně dlouho trvat, kdy se pro zadávání dlouhých textů a "jemnou" práci budeme muset spokojit s klávesnicí a myší...(Zadání jména postavičky v nějaké hře pomocí máchání ruky nad virtuální klávesnicí nepovažuji za adekvátní náhradu klávesnice umožňující 200+ znaků za minutu /BFU psaní "3prsty"/.)... Ovšem vývoj ve výpočetní technice jde mílovými kroky kupředu, takže je pravděpodobné, že "hodně dlouho" tu bude dřív než bych nyní čekal ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nedovedu si představit, jak bych bez klávesnice zadal heslo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ake zadavanie hesla kklavesnicou ? Take staromodne je predsa davno prenovane . Buducnost je v biometrike :D. ... potom v kradnuti oci a prstov aby sa zlodej vedel prihlasit namiesto obete...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sa vyriesi pridanim senzoru srdca resp. srdcoveho rytmu. kazdy clovek ma predsa trosku inak posahany :) a ak to nebude stacit tak snimanie celeho tela za pohybu aby bolo vsetko tip top :D :D to bude sranda ked prides k PC a budes musiet zacvicit subor cvikov, obliznut senzor, nacitat oko, prilozit prst. A najlepsie vsetko naraz :DD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) Jednim slovem: NE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy jsou hesla sdílená, někdy jsou přidělená a ne vždy je vhodné svázat heslo s uživatelem (soukromí).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myší a klávesnic neubývá kvůli vyhazování klávesnic na úkor stolních dotykových monitorů (které M$ propagoval a neuspěl) nebo kvůli nadřazenosti dotykového ovládání. Je to proto, že je se zvyšuje poměr telefonů, a že nosit s telefonem myš a klávesnici je nepraktické. Dotykáč je vlastně jen menší zlo. Tento bezdrátový dotykáč je jen výkřik do tmy, nic nového nepřináší a nemá se kde chytit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"...k autentifikaci a odemknutí..." - neslo by pro priste prosim pouzit slovo "autentizace"? "Autentifikace" je sice v Jazykove prirucce taky kodifikovana, ale zni to hrozne, jako nejaky prilepek od nekoho, kdo k problematice prisel jak slepy k houslim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OFF TOPIC: Protože se tady pravdu nedozvíte... "Výroba klasických pevných disků klesá. Dokládá to i jeden z největších výrobců Western Digital, který se podle serveru The Register rozhodl uzavřít jednu ze svých továren v Malajsii. Důvodem je rostoucí popularita SSD jednotek."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je, ze vyjma no-Xovych clanku je to tu dost slabota, bud tu pisou blaboly nebo delaji recenze na sto let stary pocitace, pritom by se dalo najit podstatne vic zajimavych zprav.
Nicmene, no-X proste vsechno sam obsahnout nemuze a neni to tak dlouho co hledali redaktory. Proc ses neprihlasil?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

my english is low.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Už dnes lze pozorovat pomalý ústup od klasické myši a klávesnice k ovládání skrze dotykovou obrazovku."
.
tak patlaci ovladani len na telefone alebo tablete. ked som videl obrazovku kolegovho notasu myslel som ze ho bude treba dezinfikovat, ale malo to namiesto leskleho displeja matny nater :D

btw v okoli nepoznam nikoho, kto by ovladal PC dotykom. dokonca aj par ludi co ma ntb s dotykom to pouzivaju zriedka (2in1 zariadenie)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadčasový Kinect (nebo spíš ASUS Xtion) dnes používají jen na hraní na pár univerzitách, protože kromě nekvalitního 3D skenování s drahým s SW je to k ničemu i ve hrách.

Na druhou stranu, uživatelé jsou čím dál víc línější a hloupější, aplikace s novými verzemi jen ubírají na funkcích a zjednodušují GUI do podoby pár čtverečků s nesrozumitelnými jednobarevnými piktogramy (vrcholem kreativity nějakého UX "odborníka") místo vypovídajících ikon. Je to dáno také tím, že západní civilizace sice potřebuje lidi zaměstnávat, ale nemá pro ně žádnou práci, takže s počítačem se 8 hodin nicnedělá a mezitím pošle pár mailů nebo skenerem pípne nějaký ten čárový kód zboží či vytiskne faktura...

Na noteboocích byl geniální a z hlediska pracovního použití a efektivity ideální trackpoint taky vytlačený nešikovným touchpadem, který jen zavazí pod klávesnicí, ale nešikovnému a línému uživateli vyhovuje víc, než se učit jemnou motoriku a efektivně pracovat...

Suma sumárům, očekávám, že to opravdu bude hit. Na zdi bude viset televize s úhlopříčkou 3 metry a před ní bude v trenkách v křesle sedět uživatel. Pokyn rukou zleva doprava bude znamenat přejít z TV Barrandov na Prima Love, zprava doleva z TV Barrandov na JOJ Family. Kývnutí hlavou nahoru bude zesílit, kývnutí dolů zeslabit a jakmile padne hlava na rameno, tak se TV vypne. Detekce vztyčené postavy drbající se v rozkroku nebo na zadnici bude znamenat spusť nahrávání a pauzni obraz, opětovné usednutí bude pokračovat v přehrávání...

Pracovat bude těch pár desítek/stovek vyvolených s normálními počítači s klávesnicí a myší, jako teď... Je to stejné, jako představa nahrazení PC mobilem. Tupoňové z PC opravdu přesedlali na mobil, protože na hry, videa a FB stačí, ostatní mají PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.