Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zrušil Windows 10X. Co vyvinul, integruje do Windows 10

Líbí se mi, jak jeden úvodní obrázek naprosto vystihuje celý článek :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je neuvěřitelné, jak dlouho dokáže MS od vydání iPhone v mobilní sféře být v křeči a nebýt schopen vyvinout alternativu....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak WP/WM byl slušný, ale pak to sami pohnojili(to co fungovalo, tak zničili/zhoršili) a zařízli

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nakonec jsem byl s WP 8.1 hodně spokojen, aby to zničili nedotaženou desítkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nevím, měl jsem to v ruce a kromě toho, že to bylo zabugovaný a bez aplikací, tak to mělo i šíleně dlouhý efekty jen proto, aby zamaskovali, že mají problémy s latencema.
Kdo je pak na takové věci citlivější, tak to prostě nedává.
Jinak myšlenka Win10 mobile vs Win10 nebyla špatná, bylo tam několik pěkných core funkcí.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no-X píše dobré články a rád je čtu. A pak jsou články jako tenhle, které to vyvažují. Poslední věta je absolutní nepochopení vývoje těchto věcí. Kde MS ztratil jaké roky vývoje? V nějakém momentu začal doimplemetovávat nějaké nové features do Win 10. Teď jenom přehodnotil, že nedává smysl Win 10 vydávat s těmito features jako samostatný produkt. Čas ztratil maximálně marketing na poradách, vývojáři ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš bližší přehled, co od budoucího vývoje W10 čekat? Nemyslím teď update 21H2, ten je známý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu uživatele bych v blízké době nečekal od Win nic šokujícícho. To, co se potřebuje posunout a na čem se podle mě dělá, jsou věci pod kapotou. Jedna podstatná: nástroje pro vývojáře, aby byli schopni vyvinout snadněji, co se používá a prodává. Ideálně jednoduše, jednou a pro co nejvíc zákazníků a jejich zařízení. To, co lidé chtějí, není OS ale aplikace a služby, kterých běh umožňuje. Apple a Google se daří ne proto, že by MacOS / iOS / Android byly nějaké superior OS, ale proto, že jsou na nich aplikace, které lidi chtějí používat. ... Proto se u MS právě pracuje na věcech jako Project Reunion, MAUI a další. MS potřebuje, aby byly dobré a moderní aplikace vyvíjené i na Win. Tomu jde jít naproti nabídnutím vlastních nástrojů, které umožní vyvinou téměr cokoliv. A to buď pro jakoukoliv platformu nebo optimalizovaně pro jednu-dvě ... nebo cokoliv mezi tím. Nestavět vývojárě před zbytečné dilemy. Když si pak autoři aplikací zvolí "cestu s MS", motivuje to k použití jeho cloudových služeb, s využitím novějších API pak bude menší problém pro Win se posunout z x86 i na jiné architektury, pak bude menší problém přijít s lepšími vlastními mobilními zařízeními. Atd, atd. ... Při současné pozici na trhu (po vlastních chybách) zbývá pro MS těžší, pomalejší a méně srozumitelná cesta. Z toho pak vyplývá, že se napíše tisíc článků o nějaké okrajové změně (kterou je ale hodně vidět) a vyvolává to dojem, že se nědělá na ničem smyslupném. (Příklad: nové ikony, na kterých dělají tak jeden-dva grafici pár měsíců vs. roky práce stovek vývojářů na věcech pod kapotou, které z principu nemá uživatel šanci tak snadno vidět po nainstalování nějakého konkrétního update.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OS pro luxusní zařízení by Microsoft nevyvíjel, kdyby na něm oproti OS pro standardní zařízení neměl vyšší marže. Prostředky, které do jeho vývoje investoval, se mu ale tímto způsobem nevrátí. Do standardních Windows 10 je zjevně investovat nechtěl. Teď ho, kromě investic do vývoje Windows 10X, čekají ještě investice do implementace částí vyvinutého OS do standardních Windows 10, aby předchozí investice nevyhodil úplně. Ani ty se mu ale v podobě vyšších marží nevrátí, neboť na cenu Windows 10 to vliv mít nebude. Z ekonomického hlediska není takové řešení nijak výnosné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Celé to stojí na mylné představě, že Windows 10X je nějaký nový ground up OS. GUI shell je možná z pohledu uživatele "90%" OS, ale z pohledu vývoje fakt ne. Jádro / API / služby Windows 10X nejsou ničím jiným než podmnožinou Windows 10 a jejich codebase je Windows 10. Takže je to přesně naopak, byla to investice do Windows 10, jenom si konečně manažerstvo uvědomilo (nebo jim to vývoj konečně vysvětlil), že je pro Windows smysluplnější postupná evoluce, protože skokové změny poškozují hlavní devízu Windows - zpětnou kompatibilitu. Jediná možnost (při současném stavu světa OS) jsou menší, systematické, opatrné ale soustavné změny aktuálního OS, které uživatele tolik neprofackají a vývojářům nehodí tunu klacků pod nohy. Třeba proto je na ceste Project Reunion, který má vývojářě v podstatě zbavit propasti, která brání (bohužel, narozdíl od třeba MacOS) rychlému vývoji modernějšího sw na Windows a napředování Win samotných - nemožnost plynulého přechodu na novější API. A myslím, že od Windows 10X se upustilo mimo jiné proto, že s touto strategií v podstatě koliduje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt kompatibilita se stavajicimi aplikacemi je jeden z hlavnich duvodu proc lide u Windows zustavaji.
Nevim na co mysleli, kdyz na takove produktu pracovali, ja myslel, ze jim to po neuspechu Windows RT a WP doslo (ikdyz ostatnim to bylo jasne hned),

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS sa konečne rozhodol nezaoberať sa zbytočným balastom, ale naplno sa venovať stávajúcemu W10 a hlavne ich aktualizáciám :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice to znie krasne, ale nejak tomu neverim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.