Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zvažuje osvobození Windows RT a Windows Phone od licenčních poplatků

Jen kacířská myšlenka:
A co takhle "osvobodit" od výpalného Android?

PS: z posledních kroků google nejsem nadšen, to jen pro případné oponenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak, že se za Android neplatí? Za holý systém samozřejmě ne, ale zapomínáte, že za ostatní aplikace od Google jako Youtube, GMail, Mapy, Play už se platit musí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jenže na to se "všeobecně" zapomíná, aby MS byl ten zlej :) Já jen nechápavě kroutím hlavou jak dokážou velké korporace zneužívat volné licence např. linux kernelu a pak si za práci jiných nechat zaplatit, protože si myslím, že se neplatí jen za Vámi zmíněné balíčky propietárního sw, ale google v tom má něco navíc + každý telefon s androidem je cílem jejich reklamy :/ Ms jsou mrchy, ale berou člověka alespoň jako zákazníka, pro google je člověk jen cíl reklamy bez supportu aka chceš novej Android - kup novej telefon a to samozřejmě vyhovuje i výrobcům :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od Microsoftu snad nějaký support mám? A ve strategii "když chceš nový Android, tak kup nový telefon" má nějakým způsobem prsty Google? Já myslel, že na to takhle prostě serou výrobci mobilů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie. Klasicky ruka ruku myje. Na jednej strane je to primarne zalezitost vyrobcov mobilov aby podporovali a updatovali aj stare modely telefonov. Na druhej strane je Google dost velky a ako aj dodavatel samotneho OS plus dalsich "nutnych" skuzieb integrovanych do Androidu, keby si dupol nohou a nastavil pravidla tak ze by vyrobcovia museli aspon jeden dva modely dozadu podporovat myslim ze by vyrobcovia museli zmenit pristup. Lenze Google nastavil policy od zacatku tak ako nastavil a vlastne mu to aj vyhovuje, pretoze vyrobcovia mozu chrlilt stale "nove" modely, vecsinou len novy obal, a tym sirit slovo Androidacke. V podstate v blede modrom je to iste aj Google Play. Zo zaciatku bolo Googlu jedno kto tam co daval, ci to boli ciste aplikacie alebo podozrive kopie. Dnes ked uz sa zacinaju vyvojari, hlavne poctivy ktory prichadzaju o zisk, hlasito ozyvat tak Google opatrne robi drobne kroky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to je zajímavý úhel pohledu, ale já z toho vyčetl: Ne, Google v tom prsty nemá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No myslim ze to viac veci naznacuje. Google ako novacik, respektive odkupena firma co stala za Androidom, potrebola sa rychlo dostat na trh a vybudovat si priestor a pouzil vsetko co mohol. Po PR a marketingovej stranke dal OS zadarmo. Po technickej pouzil jazyk ktory pozna kvantum vyvojarov a je na neho kopec dokumentacie - Javu. No a na vyrobu pouzil, vdaka os zdarma, armadu azijskych vyrobcov a neskor aj ostatnych.
Postupne sa pridavali dalsie funkcie ale hlavne take co sa dobre predavaju hlavne na image a samozrejme aby obsadil trh s reklamou na mobilnom inete. To bol a je ciel googlu.
Lenze evidente posledne mesiace, rok sa ukazuje ze android ma sam o sebe dost vela technickych nedostatkov a problemov, preto vidiet ze posledne verzie robia vizualne skor drobne kozmeticke zmeny, hlavne sa upratava dalvik a veci pod kapotou. Ostatne Google
pracuje na novom VM ktory by mal behom roka kopletne nahradit dalvik a snad bude vykonnejsi a lepsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se dá říct, že už se Android dostal do stavu, kdy po stránce GUI už mu není moc co vyčítat a ladí se výkon. Protože je Java interpretovanej jazyk, je vždycky co ladit. Podívej se, jak svoje JavaScriptový mašiny ladí Microsoft, Google nebo Mozilla. Oproti IE6 je IE10 možná 10x rychlejší na stejnym HW a Chrome nebo Firefox jsou ještě výkonnější. Ladit VM se musí pořád, třeba starší verze Dalviku neměly JIT. A jednou za čas samozřejmě dorazí i větší generační obměna.

Tady je právě vidět, jak to všechno zbabral MS. Místo Javy nasadil .NET, ořezal API, zpoplatnil vývojářský licence, ve verzi 7.x vůbec neumožňoval nativní aplikace (Android je má od začátku) a k tomu nasadil nepovedený a hlavně neupravitelný GUI. Ještě navíc za to chce peníze a dává dost přísný požadavky na výkon HW, což spoustu výrobců odradí. WP je funkčně prostě pozadu, jenže zároveň potřebuje výkonnej HW. To je špatná kombinace. Třeba Firefox OS je funkčně taky spíš takovej featurephone, ale běží na HW za 1500 Kč.

Teď to MS lepí jak se dá, prodává pod cenou telefony i OS a stejně to skoro nikdo nechce (až na rozvojový trhy).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zastavim sa pri tomto: "WP je funkčně prostě pozadu, jenže zároveň potřebuje výkonnej HW"
Ako byvali uzivatel Androidu a sucasny WP. Mozem povedat, ze politika Google je velmi benevolentna, ale prave to sposobuje mnoho problemov. Ja nekupujem Hi-End telefony. Pri WP je cenova okolo 200EUR bez obmedzeni pouzitelna. Pri Androide to bol problem. Mal som zariadenie co malo malu internu pamet. Aktualizacie na rozne aplikacie stale otravovali, ale nebolo ich mozne naistalovat, lebo nebolo miesto(verzia 2.3.6). Na inom zariadeni s verziou 4.1.2 zas nesli instalovat aplikacie priamo na kartu. Takze Sygic som nahodil, ale mapy nesli stiahnut koli nedostatku miesta. Riesenie som nenasiel nikde v menu telefonu. Musel som na net a zistil, ze cez explorer to treba natvrdo skopirovat na kartu. Proste uzasne riesenie.
Toto su len dva problemy co ma v rychlosti napadli. Ale bolo ich dost na to aby som dal za Androdidom definitivnu bodku. Ano par veci mi na WP8 chyba, ale zas tu aj take co sa mi pacia viac. Cely system je rychlejsi a bateria vydrzi 3 dni bezneho pouzivania. Co sa mi s Androidom nikdy nepodarilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to ukazuje přesně to, co pořád říkám. Uživatel si koupí telefon se zastaralým HW a pak si stěžuje, že mu tam to a to funguje špatně. To ale přeci neni chyba systému. Dá se mluvit o tom, že je chyba Googlu, že dovolí na takhle slabý HW systém oficiálně instalovat.

Já mám moemntálně telefon s Androidem s čtyřjádrovým CPU, 1GB RAM, 4+64 GB pamětí a fullHD displejem. Stál necelých 5 000 Kč a vše je na něm rychlý, svižný, stabilní a nastavitelný. Tohle mi ani pod cenou prodávaný telefony s WP nabídnout nemůžou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v prvom rade je na Android GUI stale co robit. Je to rozbite a nejednotne a ostane pri poslednom update 4.4 to je este vypuklejsie lebo niektore casti ucesali a niektore nie. Tak isto je google hodne benevolenty ohladom zakladnych gui prvkov v aplikaciah, vysledok toho ze sa nic neschvaluje. Na jednej strane je to fajn ze si moze hocikto postnut aplikaciu na store na druhej strane peklo pre uzivatelov ked kazda aplikacia ma inu filozofiu ovladania.
Co sa tyka VM tak by som vobec dalvik neporovnaval s desktopovym a od androidu 2.2 (v podstate prvy rozumne pouzity) je JIT. Ostatne podla nejakych testov z Oraclu je prave dalvik na androide 2.2 bol 2 az 3x pomalsi ako java SE embedded. A celkovo v dalviku sa deje kopec veci na pozadi ktore zeru vykon, prolem s pametou atd. a pravdepodobne je tazke to nejak rozumne fixnut tak sa google rozhodol ze radsej napise kompletne novu VM - ART. Ostane paradoxne OSS implementacia .NETu - MONO od Xamarinu bezi na androide rychlejsie ako nativny dalvik.
Co sa tyka nativnych binariek a ich podpory tak to je zo strany Googlu take nechtene decko, ustupok hlavne navigacnym a zopar dalsim aplikaciam a hram ktore potrebuju proste priamy pristup k hw koli vykonu. Samotny Google neodporuca pouzivat nativne binarky a NDK ale radsej vsetko robit cez klasicke SDK a javu.
A to uz nehovoriac o spominanych divnych krokoch z uzivatelskeho hladiska - pri prechode z A2.2 na 4.x zrusenie usb mass storage a namiesto toho je dodrbane MTP, nemoznost instalacie aplikacii na sdkartu a celkovo sprava pamete.
IOS zariadeniam je vycitana nepodpora sdkariet, na druhej strane si uzivatel pozrie kolko ma volneho miesta a proste si tam nainstaluje aplikaciu, nahra hudbu a neriesi. Pri android telefonoch musi uzivatel vediet kolko ma volnej lokalnej pamete (storage) lebo len tam idu standardne aplikacie a zasa media davat na kartu. Aleobo zacat hackovat cez rozne 3th party aplikacie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavý, že Androidu vyčítají lidi přesně to, díky čemu jsou na stolních počítačích tak populární Windows. Prostě systém, který se dá upravit k nepoznání, doinstalovat do něj co chci a jak chci. Samozřejmě jde ale s tím ruku v ruce i to, že ten systém můžu snáz zbořit než OS, který mi nic nedovolí.

Oraclu a jejich srovnávání výkonu bych věřil asi jako když jsem viděl v časopisu reklamu MS, jak je jejich SQL výkonnější než Oracle. Věřím jenom těm testům, co si sám zfalšuju, že. :-)

Jinak NDK bylo v Androidu už od začátku, na rozdíl od WP. Je logický, že spousta aplikací se bez něj nemůže obejít. Nejen navigace, ale třeba prohlížeč, přehrávač videa/hudby (respektive jeho dekodéry), editory obrázků/videa atd. Obvykle se to dělá tak, že na výkonově náročný věci se použije nativní knihovna a GUI části jsou v SDK.

Je logický, že pokud to neni nutný, je lepší použít SDK než NDK, protože aplikace je pak nezávislá na HW. U binárky musím řešit, jestli ji zkompiluju pro ARMv6, ARMv7, ARMv8, MIPS, x86 nebo x64. A možná jsem ještě na nějaký architektury zapomněl...

Jinak souhlasím s tím, že způsob, jakým je řešenej úložnej prostor na Androidu, je trochu nešťastnej. Pro mě to třeba neni problém, umím si předělat velikosti partition podle toho, jak to potřebuju, vím, kde se přesouvají aplikace na SD kartu, chápu rozdíl mezi interní pamětí a externí kartou a co, proč a kam se ukládá. Pro laiky je tohle ale značně zmatečný a rozhodně by to chtělo předělat, to souhlasim.

V iOS je problém v tom, že vůbec nemám přístup k souborovýmu systému. V Androidu, když budu používat výchozí aplikace (Galerie, Hudba atd.), tak vlastně taky budu fungovat abstraktně od filesystému. Ale můžu i přímo na něj.

Mimochodem můj telefon s Androidem 4.2 má normálně mass storage. Bez toho bych telefon nechtěl, je to pro mě klíčová vlastnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zastarali HW je synonymum pre Android zariadenia ak nekupujes HI-End pripadne este nejaku noname Cinu,kde je to cista loteria.
Ja mam telefon v podobnej cene ako tvoj. Nemozem si sice honit triko tym, ze to ma 4 jadra, ale je rychly stabilny a ako bonus mam ofline mapy sveta, co sa mi casto hodi.
No a o tej stabilite Androidu. To ani ako vtip nie je dobre. 2.3.6 sa resetol kazde 2-3 dni. S3 co mame na firme sa zas zviknu seknut, pri intenzivnom pouzivani aj viac krat denne. Ano uz som pocul, ze exituju aj zariadenia, kde sa Android neresetuje/nemrzne, ale este som ho nevidel.
V mojom okoli ma Android stale vacsina ludi. A delia sa na tych co sa Androidu drzia lebo maju moznost zmenit aj to co nikdy nemeli, ale aspon maju argument. A na tych, ktory uz priznali, ze je to nedorobok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem měl telefonů s Androidem už několik a nesekal nebo nemrznul ani jeden, na rozdíl od jediného telefonu s Windows, co jsem kdy měl. Samozřejmě se vyhejbam značkám jako HTC nebo Samsung, který v low endu telefony neskutečně przní. Případně bych si v nich OS okamžitě přeinstaloval. Kolega má třeba starý Galaxy Ace, ale používá CyanogenMod ROM. Až na žalostně malou vnitřní paměť (což je HW problém) mu ten telefon funguje úplně v pohodě.

Mimochodem ve vyspělých zemích jsou nejprodávanější telefony s Androidem ty high-endové. U nás se samozřejmě kupujou převážně plečky za 2 - 3 tisíce. To je pak jasný, že ten telefon nebude rychlý. Ale pořád bude nabízet všechny možnosti, jako ostatní androidí telefony. Například 4 různé navigace zdarma s offline mapami celého světa, včetně těch území, ve kterých podle nokiáckých map "hinc sunt leones".

Chyba fakt není v Androidu jako takovém, ale v tom, co s ním na na některých telefonech udělá Samsung, HTC a další firmy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne, ze chyba nie je Android. Lenze aj ked som programtor a technicky by nebol problem hodit na telefon daky mod, tak proste nemam zaujem to robit. Chcem mat dobre fungujuci telefon out of box. Ad znaciek clovek proste ocakava, ze to budu mat odladene. Nemam zaujem travit hodiny hladanim, ktory telefon funguje dobre. Chcem ho kupit a pouzivat. Tiez zan nechcem vysolit viac ako 200-250EUR. Ma to byt len nastroj, nepredstauje pre mna ziadnu spolocensku hodnotu. A usetrene prachy radsej pouzijem inde.
PS: Offline navigacie zadarmo. Niecom som skusal a vysledok bol kupa Sygicu.
PS: Mrznutie Windows Mobile muselo byt tiez sposobene hlavne aplikaciami. Lebo je to vlastne WinCe s ktorym mam skusenosti s embeded sektora a nie je problem aby bezal 24/7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně mrznul i čistý systém. V jednom případě jsem to dokonce uměl nasimulovat vždycky - stačilo pokusit se zavolat přes BT handsfree a telefon byl tuhej. To rozhodně nebyla chyba aplikace. Kromě toho ten OS neuměl sestřelit zamzrlou aplikaci, která tak shodila celý OS. Android po chvilce oznámí, že program nereaguje a jestli chci počkat, nebo ho ukončit. Tohle má prostě zvládnutý nesrovnatelně líp.

Já na Androidu používám Mapfactor, Be-On-Road a OsmAnd. Použitý OSM mapy jsou mnohem detailnější a aktuálnější než ty od Navtequ (dnes Nokie), který používá tuším Sygic. Kromě toho tu jsou ještě Oruxmaps a Locus, který spolupracuje s plánovačem BRouter, který je perfektní pro cyklotrasy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chyba na BT, by som hadal okolo ovadaca. Ale je dost mozne, ze priprave WM naozaj nevenovali dost pozornosti.
Niektre tebou popisane navygacie som nepoznal. Isto sa ne pozriem mozno tam najdem nieco zaujimave.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jistý, že se za ně platí? Aplikace nejsou volně dostupné, výrobce musí uzavřít s Googlem dohodu a dodržovat určitá pravidla. Ale o placení jsem nikde nic nečetl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To MS patolízalům nevysvětlíš. Ale jinak za Android platí výrobci telefonů víc než za WP. Proto také Microsoft kryje ztráty z WP výplaným z Androidích zařízení.

Problémem WP rozhodně není jeho cena, ale omezenost platformy. Totální nekompatibilita verzí 7.x a 8.x, ořezané API, nutnost platit i za soukromý nebo free vývoj, téměř nulová možnost přizpůsobení systému.

WP je někde na pomezí featurephonu a smartphonu. Není to plnohodnotný OS. Tím se už Android pomalu stává...

P.S. Nejsem milovník Googlu, je mi ukradený. Ale nepřipustím, aby mi někdo diktoval, co můžu a nemůžu dělat, jako to předvádí MS a Apple.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj na WP nie je spoplatneny. Sucastou Windows Phone SDK je Visual Studio 2012 Express for Windows Phone. Spoplatneny je deployment aplikacii a to "neskutocnou" sumou $19 pre jednotlivca dokopy za Windows Phone Store a Windows Store pripadne zadarmo pre velku cast studentov.
Myslim si, ze zavedenim co len 1 dolaroveho poplatku sa odburava vyrazne mnozstvo "bordelu" a zaroven sa odlahcuju personalne naroky prevadzkovatela na schvalovaci proces.

AD "orezane API" - aby bolo mozne nieco oznacit za orezane, musi byt s niecim porovnavane. Otazka teda znie: voci comu je API dostupne vo WP orezane?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Windows RT by pak mohly nahradit Linuxový systém, předinstalovaný na některých dotykových noteboocích, čímž by se opět snížila cena o pár tisíc."

Mohl by mi autor vysvetlit, jak konkretne by nahrazenim linuxoveho systemu usetril tech par tisic?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezaplatíš výpalné Microsoftu za Android, ale budeš mít rovnou systém od Microsoftu zadarmo ;-) Microsoft nepotřebuje prodávat Windows RT, prodává Android ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "výpalné" je 5 až 10 dolarů, takže stěží by to zlevnilo mobil o několik tisíc...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Za Windows pro netbooky a tablety se platí 15 USD. Takže to je dost podobná částka. Navíc si ještě licenční poplatky nárokujou Apple a Nokia, MS s nima má smlouvu o "neútočení". Takže už teď je RT/WP levnější než Android. Ale taky mnohem horší...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Horsi ? To je uhel pohledu :-) . Oba systemy maji hlavne umela omezeni, ktera kdykoliv lze odstranit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty omezení tam prostě jsou a já jako uživatel s nima nic neudělam. Ten systém je funkčně ořezanej a to je fakt. Že by se s tím dalo něco dělat, je taky fakt. Ale pokud to je closed source, tak co je to komu platný?

Microsoft se snaží za všech sil kopírovat Apple včetně jeho omezení. Jenže Apple jako stylovka pro frikulíny, kde na funkčnosti moc nezáleží. To si ale MS nemůže dovolit, na to nemá značku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je prece jasne: Na windows RT bude mozne instalovat malware, adware, spyware a podobne "vyhodne" programy od firem, ktere za to plati. Na linux vyrabi spyware jenom google a ten si za nej naopak platit nechava.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm osobne si nemyslim ze zrovna licencne poplatky su tie ktore brania masivnejsiemu rozsireniu Windows Phone a RT. Podla mna je to jednak MetroUI. Je moc radikalne a vyrazny odklon od zabehnuteho standardu, co podla mna je celkom dobre lebo je aspon na vyber a aspon niekto sa snazi robit veci aj inak, ale pre vecsinu je to proste moc velky skok. A podom moc silne uzavretie platformy, zvlast ked povodny windows mobile bol vcelku otovoreny, alebo teda aspon sa dal modifikovat. A tak isto pre vyvojarov bol pristupnejsi. Tu si tiez MS moc bodov nenahnal s tym chaosom okolo verzii, ukoncenia tusim 7.5 a prechodu na WP8 a tiez rozbijanie .NETu - ukoncenie Silverlightu a zaroven jeho reinkarnacia v divnej zmutovanej forme prave vo WP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„ale pre vecsinu je to proste moc velky skok“

Můžete mi vysvětlit, proč do prkna vůbec musí do GUI hrabat? Funguje to relativně dobře, tak ať jdou do análu a neserou se do toho jen aby mohli říct, jak mají super novou verzi systému, když se změnilo hovno než grafické prostředí.

Osmičky dopadly dle očekávání jako Millenia, sice to vnutili pár milionům lidí, ale očividně v další verzi metrosračku vyhodí, když začala pravděpodobně většina výrobců počítačů hrozit, že to přestanou odebírat, protože se to stejně neprodává.

Že by snad kreténci pochopili, v jaké době žijí, a začali třeba časem nabízet aplikace lidem, kteří je chtějí, místo násilného vnucování všem? To bych asi chtěl od Mrkvo$oftu moc, ale uvidíme, klesající zisky udělají hodně a i velké korporace začnou trochu ožívat, jak jde o tak velký průser, že hrozí problémy i přes dvě dekády dominantního postavení. Že by i ten trh nakonec fungoval? :o) Ale ne, etatisti mi jistě začnou vykládat nesmysly…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm no tiez by som rad vedel kto je decision maker alebo aky je cely proces schvalovania, ale predpokladam ze metro bolo viac marketingovy dovod ako technicky. Proste MS sa potreboval niecim odlisit od zvysku trhu a potreboval aby to bolo dostatocne cool. Docela by ma zaujimalo ci do toho kecali aj ludia od hw pretoze metro je snad este menej narocne na vykon ako ios pretoze bezi svizne na pomali zastaralich telefonoch oproti androidackemu standardu a pomali aj IOS zacina byt narocnejsi.
Myslim ze ovela vecsiu masu ludi by zaujali keby sa drzali toho co bolo dobre uz v starom WM a este to vylepsili a to prepojenie s ich business produktami a celkovo zameranie na
korporatny segment. Stacilo aby vyspickovali prepojenie s exchangeom, super podpora offisackych formatov a nejake tie dalsie managerske funkcie okolo no a novsi facelift a myslim ze vela ludi by to hned bralo, zvlast ked BlackBerry je valcovane Applom/Androidom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvedomujes si ze Windows Mobile byl pouze "skin" ? Windows Mobile jsou Windows CE, jejich vyvoj stale pokracuje, pouzivaji se hlavne v prumyslu, ale zarizeni s nimi lze koupit. Proste vyrobci nemaji a nikdy nemeli zajem dodavat na trh zarizeni s timto OS, prestotoze po celou dobu sve existence mohl nabidnout to co se snazi nabidnout prave Windows RT. Tedy nenadavej na MS, ale na trh, evidentne o neco takoveho nestoji. Pokud chces tablet/telefon s Windows CE tak kdyz budes hledat urcite najdes.

http://www.tabletstoreuk.com/7-inch-win-ce-tablet-terminal-vesa-mountabl...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co budou dělat, když zjistí, že to ani zadarmo nikdo nechce?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, koukni se na prodeje a pak se muzes probudit ze sveho snu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje WP třeba? V pár rozvojových zemích zabodovali s ultralevnou Lumií 520. Celosvětově se WP nevyšplhal ani na 4%. Roste, ale hodně pomalu. Pokud nenastane něco zásadního, stěží někdy překročí 5%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje například v Evropě dělají přes 10%, v ČR kolem 17%. A rostou. Ony totiž WP na rozdíl od Androidu bezproblémově fungují, a to i na slabém železe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

potvrzuji, mám 2 mobily, stejné cenové kategorie, parametry stejne, jen android ma 768MB ram a wp8 jen 512MB (htc wp8s, desire X). Výsledek? Androida co 2 dny restartuju, dobijím každý den, wp8s se restartuje jen kdyz vyndam simku nebo po aktualizaci :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a dobijeni tak jednou za 4 dny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HTC dokáže Android slušně dojebat, to je pravda. Ale s tim HW jsi dost ulítnul. WP8S má Snapdragon S4, Desire X má MSM8225. To je dost nesrovnatelný HW, s tím procesorem, co má Desire X, by WP8 ani nenastartovaly.

Co se týká restartování telefonu, tak můj s Androidem nemusím restartovat nikdy. Funguje pořád trvale a bez restartů na rozdíl od všech OS Microsoftu.

Je pravda, že pro firmy jako HTC je Android problém, protože jaktdo toho můžou moc hrabat, dokážou ho nezkutečně zprasit. Ale pokud si nainstaluješ čistej Android od Googlu, nebudeš mít jedinej problém. Většina výrobců (kupodivu včetně HTC) to už pochopila a nabízí verze s neupraveným OS.

Co se týká spotřeby, to je tak individuální věc a záleží na tolika okolnostech, že to nemá smysl komentovat. Mně telefon vydrží 4 hodiny nebo 4 dny, podle toho, co s nim dělam a jak moc ho používam... Kamarád co má Lumii 920 řiká, že jí pošle do kytek za ještě míň než 4 hodiny, když třeba bude surfovat nebo něco hrát...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z etotalk.com kupovaný ZTE Grand V970 funguje už rok bez sebemenších problémů. Vzhled androidu si můžete uzpůsobit a může vypadat stejně hnusně jako WP (a být v menu podobně rychlý), opačně to není tak snadné až nemožné. Příjde mi, že jste typický šiřitel https://cs.wikipedia.org/wiki/Strach,_nejistota,_pochyby podobně jako kohorta na mobilmánii (Fousek a spol).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mam stejnou zkušenost, že nejlíp fungujou čínský telefony se stock Androidem (nebo samozřejmě jakýkoliv jiný, ale tyhle ho mají už od výroby) a i ta kvalita už je dneska slušná.

Když mí kamarádi viděli moje Zopo C2 jak je pěkný a rychlý, už spousta si jich koupila taky telefon z Číny a všichní jsou nadšený.

Fascinujou mě lidi, který tvrdí, že se jim restartuje telefon každý dva dni. To kdyby mi telefon dělal, letí okamžitě k reklamaci nebo ho vrátim. Ale osobně jsem podobný chování zažil naposledy s Windows Mobile, od tý doby, co mám telefony s Androidem, nějaký restarty nebo zamrzání neřeším...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty 2 dny byli mysleny nadnesene, i kdyz obcas to je i 2x za den. Pritom nepouzivam zadne smejdske aplikace. Vse co stahuju je pres google market a hlavne se ridim poctem stazeni. Ona to muze delat i nejaka aplikace, ale nevim jak se k tomu dopidit. nebo taky ze mam moc ulozenych mailu a smsek...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nic z toho to dělat nemůže, máš prostě vadný kus HW. Nebo je ten OS zprzněný.

Žádná aplikace nemůže na Androidu způsobit restartování telefonu, systém je proti tomu zabezpečený. Stejně tak počet SMS nebo e-mailů nemůže něco podobnýho způsobit. To by se muj telefon musel restartovat každych 5 minut.

Můžeš každopádně zkusit zazálohovat si programy a potom resetovat telefon do továrního nastavení. Tím ověříš, jestli to dělá nějaká aplikace nebo je prostě vada v telefonu samotnym. I kdyby to ale dělala aplikace, znamená to, že je systém nějak zprasenej, protože normálně to neni možný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Telefon Samsung. Android 2.3.6 s TouchWiz 3daco. 2-3 krat tyzdenne sa restartol. Reklamacia s tradicnou odpovedou, ze chyba sa neprejavila. Chyba bola 99% SW povahy. Lepo po master resete bol pokoj 2-3 tyzdne. Na telefone boli len updaty cez store a original Sygic. Po prvom master resete uz ani ten Sygic.
Po case som uz na to nemal nervy a telefon som daroval, nech sa s nim otravuje niekto iny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to bylo v systému, musel by to dělat každej telefon. Tohle spíš fakt vypadá na nějakej HW problém. Ale na druhou stranu v případě Samsungu je fakt možný skoro všechno. Tam je instalace neoficiální ROM povinnost. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozne, ze tam treba hodit druhu ROM, ale na to fakt nemam chut. Ja sa povauzejam za uzivatela co nema vyhradenu platformu, ale nechem dat za telefon moc a nechem travit cas jeho odladovanim. S Androidom od Samsungu som sa sklamal. O HTC som pocul, ze to je este horsie. S WP8 zatial nemam problem, ani po stranke rychlosti ani po stranke stability. Moznosti nastavenia su horsie ako na Androide, ale zatial som nenarazil na nieco co by ma obmedzovalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WP není špatný, teď jsem u něj na nějakou dobu zakotvil.
Začal jsem se smartphony kdysi na HTC Typhoon, pak mnoho WM, iPhone 2G, dva Androidy, poslední Lumie 820.
iPhone byl první, který fungoval bez problémů, nepadal, nesekal se. Ale potom, co jsem dva zničil, a že to bylo snadné, jsem zkusil Android. Tragédie, návrat zpět. Na silnějším HW pomalé, aplikace padali, záseky, nutnost restartů. Nevím čím je to, že je nutné dneska cpát do android telefonů 3BG Ram a 4 jádra, aby se to nesekalo. Snad nešťastně zvolené prostředí postavené na javě??
Poslední Lumie předčila očekávání. Nebyla drahá, ale dostal jsem kvalitně zpracovaný, bezproblémový telefon. Rychlý, bez nutnosti restartů, chovající se deterministicky tak, jak bych očekával. I když se v poslední době přikláním v osobním užití čím dál víc k Apple (Air, iPad - dobré zpracování, celkem odladěný soft), tak doufám, že se WP bude dařit, není to špatná platforma. iPhone moc nechci, za tu cenu mi nenabízí žádnou přidanou hodnotu oproti Lumii, i když je to jistě velice kvalitní produkt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.