Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft zveřejnil požadavky na AV1 video ve Windows 10: Xe, RX 6000, RTX 30

Škoda, že AMD to nestihlo implementovať už do Renoir. Podpora AV1 v NB nie je a než príde Intel s Tiger lake, ešte nejaký čas prejde. A v desktope APU v dohľadnej dobe nebude vôbec (AMD nezvykne vydať APU do pol roka).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je jen dilci skoda. cela skoda byla, ze AMD nestihlo do Renoir implementovat cely RDNA graficky cip. Tak aspon pristi generace APU 5000 rady

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím v bodech:

1. Žádné APU nemá a nebude mít GPU postavené na RDNA.
2. Osobně v tom žádnou škodu nevidím. Obvody, které mají vliv na nároky datové přesuny (a které jsou tedy pro APU prospěšné), jsou převzaté z RDNA.
3. RDNA CU má o ~20 % vyšší energetické nároky než Vega CU, což se pro 15W APU moc nehodí. Pokud by měly být použité CU z RDNA, neměl by Renoir 512 SP, ale 384 SP. Tohle „spraví“ až RDNA2.
4. Ryzen 5000 APU (Cezanne) má Vegu, RDNA2 přinese Ryzen 6000 APU (Rembrandt) za rok.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže ani Cezanne nebude mat podporu AV1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpora videa a architektura výpočetních jednotek jsou dvě nesouvisející věci. Na základě jednoho nelze usuzovat o tom, co bude nebo nebude podporovat druhé. Pokud vím, prozatím uniklo, že AV1 bude podporovat APU Van Gogh (7-15 W).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viem, že sú to dve veci. Ide len o to či AMD Vegu prerobí, aby vedela čo AV1 je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To znamená že by stačily jen nové ovladače na APU s Vegou? Co si představjete pod "prerobili Vegu"? Nebude náhodou v nových APU už jenom Renoir?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AV1 je predsa HW podpora, tak ak Renoir podporu nemá, "prerobiť" je hardwerovo tam tú podporu dať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to co tim nejspis No-X myslel je to, ze Vegu jako architekturu menit nemusi. Ve Vege jako GK (soucasti APU) vymeni HW blok VCE za novejsi s podporou AV1, ktery se o decoding/encoding videa stara a zbytek muze klidne zustat stejny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak som to myslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle je v podstate jedno, apu od amd jeste dlouho nebudou mit podporu av1 to je fakt
Edit jestli to bude mit van gog tak je vytka pouze polovicni :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no další APU co 100% koupím bude muset umět HDMI 2.1, AV1, VVC ..takže si ještě po REDmarXovsku počkám :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co H266 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

H.266=VVC

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, 4K a dokonce 8K. Mně by stačilo, kdyby se 2560x1440 konečně začalo posouvat k lowendu místo věčného 1920x1080. Do 4K bych investoval jen v případě malé úhlopříčky, díky které by přepnutím na 1920x1080 (ve hrách).nevznikl moc hnusný obraz - do současných grafik co zvládají 4K bych totiž nešel ani kdyby stály polovinu. Žerou a stejně při 4K občas zaškobrtnou. GPU pro 4K nejdříve s 5nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak se tu řeší videokodek a ne hry. Přehrávání videa ve 4k určitě není tak náročné jako hrát moderní hru ve 4k.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepřepojuji monitor u jednoho PC/notebooku když chci hrát nebo koukat na pohyblivé obrázky. Proto vyberu podle nejslabšího článku řetězce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Wow, 4K a dokonce 8K. Mně by stačilo, kdyby se 2560x1440 konečně začalo posouvat k lowendu místo věčného 1920x1080.

Heh. Tenhle obrazek sveta ti napravi pohled treba na Steam stats (nebo jine stats), a zjisteni ze tak 10-25% (podle toho kam se divas) sveta porad funguje na 1366x786.

Jako jo, v Evrope / USA kde pulka lidi ma 500 EUR/USD mobily a geforcky, by asi slo rici ze FullHD je uz dnes low-end. Celosvetove... tak za 5 let. A QHD low-end (ani mainstream) neni a jeste hezkou chvili nebude.

----

Co se tyce AV1.... meh. Ty nove kodeky maji opravdu smysl jenom v jistych situacich - treba 4K/8K, dlouhodoba archivace a podobne. Kdyz se divam na 1920x1080 video tytrubky, tak je mi u zadnice jestli to usetri 30% datoveho toku; mit hw decoding je dulezitejsi, hlavne na laptopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tymi poziadavkami to zabili. Pre menej ako 4k bude stacit a stale sa bude pouzivat aj tak h264/h265 vdaka rozsireniu. A ak na AV1 je potrebna RTX30 alebo RX6000 a podobne, tak to nema zmysel. Video je mainstream zalezitost, youtub, streamovanie atd. Mainstream nebude investovat to top noveho hw len aby prehral video v 4k+ na aj tak nejakom beznom monitore.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O tom rozhodne podpora v ARMU. Levné krabičky co podporovaly H265 jsou pro konzumenty videa rozhodující./většinou/ Stejné to bude i s tímto novým kodekem. . Už málokdo kvůli tomu aby koukal na film na velké TV nebo projektoru startuje velkou mašinu.. Snad nikdo nebude tvrdit, že 8k chce koukat na notebooku. Dále plus podpora v telefonech... Domácí kino na PC platformě jsem vzdal už dávno.. Velké , hlučné, drahé, žravé. Všechno ARM. U mne velké X86 už jenom jako videoserver a workstation.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja koukam na filmy na PC ... . Netusim proc by to melo byt hlucne ... spotreba odpovida televizim s obdobnou kvalitou obrazu. Mam u toho 43" FreeSync 2 HDR 4K monitor - pri beznem videu spotreba 80-90W, pri HDR 140-160W (zvyseny jas zere hodne).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koukejte, také jsem si tím prošel. Nikdo nikomu v ničem nebrání. Koukal jsem do té doby, než se objevily krabičky, které neměly ventilátor a odběr měly 8W. Televizní rozhraní, parádní obraz a zvuk, android 9, Kodi, pěkný dálkový ovladač a hlavně komfort. Třeba jako Zidoo Z9X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja psal kompletni spotrebu LCD + repro + PC. Navic mi nic nebrani v pripade potreby kdykoliv zacit delat neco jineho, nebo neco delat i behem koukani. Proste univerzalni nastroj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdo by se v tom chtěl povrtat, tak třeba nový Odroid N2+. Umí 4K, CEC, HDR, Dolby Atmos, ... má infra, HW dekodér H.264, GPU Mali no a tak dále. Žere 6W.

Je to prakticky to samý jako to Zidoo Z9X, za poloviční cenu 2700 Kč, jen bez krabičky a ovladače (a wifiny+bt).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase zavrhnul ARM krabičky. Většinu mi pobere televize a co ne, na to si zapnu HTPC, kde nemusim řešit audio/video kodeky ani formát titulků. Těch pár hodin týdně mě na elektrice nezruinuje a vzhledem k tomu že na HTPC mám páčkovač od PS4, klidně si na tom i zahraju něco ze sbírky.
Když jsem se o ARMy zajímal, byl nehoráznej bordel v tom, co kterej umí. 4K? 60Hz? HDR? 8/10bit? DTS/AC3/AAC/OGG/VORBIS/FLAC? Jaký to má HDMI 2.0? 2.0b? WTF?!
Na PC zapnu, PotPlayer si to přebere a integrovaná grafika dopočítá chybějící snímky do 60FPS stejně jako na TV. Jasně, bylo to dražší, ale zase je to takový backup, kdyby se mi něco "odešlo" v hlavním PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"grafika dopočítá chybějící snímky do 60FPS stejně jako na TV"

Jakože používáš frame doubler zásuvnej modul v PotPlayerovi? Protože jinak grafika žádné snímky nedopočítává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD FluidMotion (tuším že se to tak jmenuje). Z ovladačů to u jiných než polaris grafik zmizelo(pokud vím), ale funguje to i na APU a NAVI(vyzkoušeno), jen je potřeba ovladače trochu přinutit. Hledej BlueskyFRC. APU sice neutáhne UHD video (nevyzkoušeno ale odhadem RX470, možná RX560 by to už možná dala), ale na PC koukám stejně primárně na max 1080p anime(ass titulky), nebo na filmy u kterých jsem línej předělat DTS audio na něco, co schroupne TV od Samsungu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tou rozumim Libore, sam sem provozoval system na pc roky. A roky se smal pribuznemu na jeho hradky s krabickami. Jenze pak krabicky dospely. A posledni 4 roky jsou plne pozitelne. ako vzdy je to o cene musite si priplatit.
Dnes jsou krabicky bez kompromisu. Komu neco nevyhovuje tak s plnym androdem si nainstaluje MX player PRO a KODI.
Vsak se podivejte na tohle a zkuste tomu neco vytknoit , pouzival jsem nekolik modelu te firmy a je v pohode. Jeho predchudce Zidoo 9S jsem mel doma a byla to klasa. Ale po letech s PC, Utlumene skrine, silent zdroji, laborovanim s dalkovym ovladanim jsem proste dospel jinam. Byla to fajn hra, ale zivot a technologie se vyviji. PC je super univerzalni, kdyz jeste vyrobci neumi vyrobit to co lze s PC nakonfigurovat. Jakmile se to vyrobci nauci a z poloexperimentu se stane standard je cas pohnout se dale. Neni mozno stat na miste a nereagovat na pokrok. Z pc se u mne misto zobrazovadla stal server. A zobrazuji krabicky. Dnes uz to umi lepe. Tehdy zpocatku to neumely..
https://www.aliexpress.com/item/1005001519800573.html?spm=a2g0o.productl...

HDD Playback: Support HDD up to 14TB; Both SATA HDD and USB HDD are supported.

Video Decode: Support HEVC/10bit/12Bit,HDR10+,HDR10 and Dolby Vision.

Video Format: BD/UHD BDMV/ISO, MVC 3D( Blu-ray,MKV)
Odlistujte ten odkaz az dolu, ty specifikace stoji za to a neni to zadny fejk. taky 200 EURO takze si to nechaji zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veľká vďaka za osobné zhodnotenie a upozornenie na existenciu takéhoto produktu na trhu.
Sám som kedysi tiež experimentoval s ARM krabičkou (nejaký Minix Neo M5 ak si dobre spomínam) ale nakoniec som to vzdal kvôli problémom s rozbehaním Netflix a absencii diaľkového ovládača.
Tieto Zidoo resp. AndroidTV podporujú prehrávanie Netflix bez problémov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=rjqnBCdBKLI
Ja netflix nemusim, ale tvrdi ze je to prvni krabicka na ktere to beha. On Netflix behal nebo beha jen na certifikovanych zarizenich. Ale pozor musite si koupit tu Z9X ne starsi Z9S.
Nic z toho nemam, ale rad jim reklamu udelam. Neni nad spokojeneho zakaznika a tak to ma byt.
We in the TV box community have been for a box like this for long time. What makes the Z9X so special? Well let's the first TV box to have Netflix play in HD and 4K quality on the full mobile version of android, and have Google wide vine level I and HDCP 2.2 protection. More than that, this is the first TV box other than the Nvidia shield to play the digital surround sound audio formats Dolby TrueHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://youtu.be/8rhjv58HXnM?t=583, plna license Netflixu 4k HD.... ukazka je z jeste lepsiho modelu Zidoo Z10 PROse sachtou na HDD, nahrava, muze fungovat i jako maly NAS. Pozor.. abyste nekoupili modely 2019. Ty maji starsi 4 jadro. ty nove maji 6 jaderny ARM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> O tom rozhodne podpora v ARMU.

true

> Levné krabičky co podporovaly H265 jsou pro konzumenty videa rozhodující

s tim bych nesouhlasil..

> Dále plus podpora v telefonech

... ne plus podpora v telefonech, plus podpora v tech krabickach. Mobily jsou az na prvnim miste. Na kazdeho cloveka s domacim kinem existuje 100 lidi bez toho kina ale s mobilem. A na mobilech vladne Google, ktery ma 0% zajem se sr*t s H265, a 100% zajem tlacit VP9 a AV1.

Takze kdyz se podivas na statistiky toho co tece cez internet, tak vidis VP9 + H264 vepredu, ostatni kodeky leda sum v pozadi. Jiste, v nekterych oblastech ma H265 navrch a silne se pouziva, ale za tech X let co tu je se nikdy zasadne neprosadilo v mainstreamu a uz ani neprosadi. H265 zabilo hlavne licencovani a idiocie kolem patentu. AV1 se muze prosadit jednoduse proto, ze jej bude tlacit Google pres YT a Androida. A Google ma dost sil jej aby protlacil i do hardwaru.

Na trochu jinou diskuzi je, ze jedina firma prakticky ovlada hardware i software kolem videa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo vecny problem Betamax versus VHS. Jiste pro stream tehle gigantu mas pravdu.. A pak jsou tu ty jine oblasti..i s tim souhlasim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tady je tabulka s HW podporou v procesorech:
https://en.wikipedia.org/wiki/AV1#Hardware
a tady implementace v SW:
https://en.wikipedia.org/wiki/AV1#Software_support

PS: Krabičky i PC mají své výhody i nevýhody - u krabiček bývá problém s podporou (a neschopností přehrávat nové formáty), ale mají nízkou spotřebu, jejich cena nebývá vysoká a výhodou může být i neomezování práce na PC; u výkonnějších PC je pak výhodou možnost použití různých přehrávačů i jejich podpora nových formátů, nevýhodou pak HW (nebo licenční) omezení podpory některých rozhraní a značná zátěž při přehrávání nových formátů (obvykle bez HW podpory nebo vyžadující speciální HW).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AV1 muzes prehravat SW. Myslim, ze takovy 1080p neni problem prehravat na beznych 4jadrech. Jenom spotreba bude vyssi. 4k si nejsem uz jisty, kde je hranice plynuleho prehravani..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto bude reenkodovat h264 (co je vecsina 1080p videii) do AV1 ? Nikto. A z h265 to uz vobec nema zmysel. Streamovacie spolocnosti by mozno spravili prechod na novy kodedk ked usetria traffic ale naco ked bezny zakaznik si to aj tak nebude mat na com prehrat. A znovu je otazka ako je uspora pri full hd oproti h264/h265. Asi nic moc zaujimave.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bingo. O tom si lze precist na netu, ale strucne: pred 20 lety byl bitrate kral a za kazdy novy kodek s 20% mensim bitratem ti utrhali ruce. A o patentech na software sotva nekdo slysel. Dnes je to presne naopak - bitrate je pro velke hrace vedlejsi, a jak ma vyresen licencovani a patenty je nejdulezitejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Streamovací společnosti bude zajímat, že kodekem AV1 ušetří na licenčních poplatcích. I kdyby z něj lezly zašuměné kostky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o zákazníka, ale o prachy. I když pominu fakt že pro Google nejsme zákazníci ale ovce na stříhání. Zvlášť ten kdo si letos koupil novou smart TV pro DVBT2 spláče nad výdělkem. Protože tam hardwarovou podporu nových kodeků nijak nedostane a ARM CPU nemá na to aby to zvládl softwarově. Takže je ta jejich TV zastaralá už pár měsíců po koupi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě tak napadlo, - proč nemá Ampere DLSS i pro video? Aspoň pro známý serie by mohli natrénovat AI, pak by stačilo jen nějaké 720p video a to by se zvětšilo třeba na 4k ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

treba by jsme se pak dockali ve filmech i ten 3prse mutanky z Total Recall, kdyz by to skalovala "AI" ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky dobry :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby jí to třetí prso nezmizelo, když to používá data z reálných fotek. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle maji 8K televize. Nesleduji to, ale pravdepodobne to bude i u vyssich modelu 4K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...tady je popis AV1, které se dělí (vedle profilu) ještě na spoustu levels (je tedy důležité při výběru podpory neopomenout zohlednit i toto):
https://en.wikipedia.org/wiki/AV1

PS: V kapitole hardware je aktualizovaný souhrn podporovaných zařízení (u většiny ale profil, ani level uveden není).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K AV1. Softwarový encodery zatím nic moc. Jsou strašně pomalý a to i SVT-AV1. Jak jsem teď zjistil, tak i Youtube od AV1 ustoupil. Jeden čas jsem ho vídal dost často. Ze zkušenosti vím, že konzumentovi se bez zkrupulí cpe h265(netflix?) s bitrate do 13mb/s ve 4K HDR a nikdo si nestěžuje. A když se podívám i na Yarr! Yarr! stránku věci, většina je stále na x264 i když scene releasy už poslední rok bývají i x265. Proč? Rychlost internetu stoupá, kvalitně něco zenkodovat do x264 trvá relativně krátkou dobu(i proti HEVC) díky novým procesorům a čas strávený encodem neodpovídá času stahování. Kvalitnější věci se pak vyplatí encodovat do HEVC, ale kolik takových pořadů ročně vyjde?
Pro představu, encode 2h 4k hdr pořadu do HEVC trvá na 4C8T procesoru v profilu veryslow cca 11 dní. S AV1 násobně víc a to už je trochu silný kafe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímal čas enkódu na tom profilu 1650S versus RTX 3090. Oboje pomocí NVENC bez CUDA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zlomek času, zato kvalita přes CPU je jinde než přes NVENC. Taky jsem s tím laboroval, ale usoudil jsem, že je to dobrý fakt jenom pro stream(a nemyslím jen streamery). Na archiv kdy chceš kvalitu a rozumnou velikost to fakt není.
1650S má ten novější encoder co už umí B-frame ? Ja měl za to že jen 1660/1660ti/RTX, ale už jsem se o to nezajímal, tyhle informace se blbě hledají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVenc je asi 50x rychlejší než SW. Co se týká kvality hodně závisí na nastaveném datovém toku a rozlišení videa (čím větší rozlišení tím mi vyšel lepší výsledek při stejném poměru mbit/body obrazu).
No a nezkoušel jsem nvenc na 1070ti ale na NB s 1660ti mi poslední verze staxripu v NVenc nabídli i 2 průchody a b frames a výsledek je už o hodně lepší i tam kde byl největší problém (tmavé odstíny/noc, kouř atd). Akorát je to pak asi 3x pomalejší než klasické vnenc nastavení (pořád o víc jak řád rychlejší než SW na mé i7).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen můj subjektivní dojem, a nebo je přechod na AV1 bezohledný výjeb korporací s miliony uživatelů (nejen) mobilních zařízení?
Kdo si teď koupil drahý mobil nebo notebook, ten spláče nad výdělkem, protože ty podporují hardwarové dekódování jen H.264 a H.265 , nikoliv AV1 a u těchto zařízení je energetická efektivita dekódování klíčová.
A to vše jen proto, že firmy jako Google a Netflix nechtějí platit licenční poplatky za H.265 přičemž Google sám vlastní desítky patentů ohledně tohoto kodeku a je sám členem toho konsorcia. Jen se v něm hoši pohádali o prachy a odnese to Běžný Franta Uživatel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě štve, že při přehrávaní videa nepomáhá GPU...
Na YT jsem testoval přehrávání 8k 24fps a ok, ale jakmile sem pustil 8k a 60fps, tak konec, ani i9-9900k na 4,8GHz to nedávala ... a grafika se flákala :(
Někdo nějaký nápad, jak donutit GPU (RTX2080) aby pomohla CPU s dekódováním videa při přehrávání AV1 videí ve webovém prohlížeči ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zahraju si na ďáblova advokáta. K čemu je někomu přehrávání 8k videa ve webovém prohlížeči??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.