Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mikrotest čínských wide / fish předsádek pro smartphone za 23Kč + malé zamyšlení

Samotna uvaha na konci je zaujimava ale nemyslim si ze v tomto vyrobnom pripade ide o to ze cina to lacno vyrobi. V pripade sofistikovanejsich veci je to skor o autorstve a ako dlho je rozumne alebo ferove "dojit" produkt po splateni nakladov na vyvoj. Totiz ked clovek nieco takto kupuje z ciny tak povecsinou rata s hodne variabilnou kvalitou, kdezto u zapadnej produkcie sa tak nejak ocakava urcita uroven kvality (ehm...) na druhu stranu zapad si velmi rad necha zaplatit, preplatit a este aj podojit znacku. Chapem ze treba splatit naklady na vyvoj novych technologii a postupov, lenze mnohe firmy radi drzia vysoku cenu aj ked maju uz naklady davno splatene. Samozrejme nikto im neberie to ze chcu podpojit zakaznikov ale potom nech sa ani oni nedivia ked ludia zacnu hladat ine moznosti a cesty.

Co sa tyka ale vyroby, ceny a bezplatneho dodania z ciny do eu, tak to je niekedy fakt mimo logiku. Niekedy zacinam verit tomu ze tie fabriky musia proste furt vyrabat, lebo 5rocnica ako u nas volakedy za sociku a v zasade je im jedno za aku cenu sa to preda. Ludia su zamestnany, fabrika vyraba tak je strana/stat spokojna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bezplatne dodani do EU vyresila EU tak, ze vymyslela zpusob jak zdanit postovne zdarma. Viz celni kodex EU platny od kvetna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš to prosím trochu rozvést, ať většina z nás nemusí hledat "celni kodex EU platny od kvetna"? Nakupuji takhle v Číně docela dost a žádné změny jsem si v posledním půl roce nevšiml.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě by to taky zajímalo, ať nemusím lovit někde po vyhláškách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mé informace jsou taky nepřesné, ale někde jsem četl, že pokud odesílatel neuvede cenu přepravy, tak je možné k celkové ceně přičíst cenu místního přepravce a z celkové částky pak spočítat daň atd. Tj. horentní sumu, za kterou přepravuje např. Česká Pošta do Číny.

Prakticky jsem objednával od té doby možná dvě zásilky v ceně mezi 18 - 22 USD (kde bylo poštovné zdarma) a neplatil jsem nic navíc (objemem a hmotností drobnosti, elektronické součástky). Taky jsem si všiml, že k některým zásilkám Číňani začali poštovné připočítávat - třeba + 0.5 až 0.8USD za zásilku. Tím to možná řeší - není nula, cena je uvedena. Stejně tak cena zásilky byla na obálce odpovídající skutečnosti, ne gift 0 USD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Před pár dny jsem si objednal plastové stojánky pod mobily a tablety a připočítali mi $0,30 poštovného, ačkoliv tam měli "Free international shipping". Takže možná ano.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to vím přesně. Nechal jsem si poslat mobil s poštovným free. ČP si vymyslela poštovné 323,- Kč a celníci mě na to vypočítali DPH. Kolik vážil balíček už nevím - do 0,5kg asi (byl to jen mobil). Napřed jsem nechápal a reklamoval jsem u ČP výpočet DPH. Toto je jejich vysvětlení:
"Do základu pro vyměření cla, tzn. do celní hodnoty zboží se od 1.5.2016 zahrnuje poštovné a to v souvislosti s nabytím účinnosti PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015, kterým se stanoví prováděcí pravidla k některým ustanovením nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013, kterým se stanoví celní kodex Unie, tzv. Implementačního aktu k celnímu kodexu Unie, dle čl.139.
Viz příloha."
A když si na netu najdete to nařízení, tak v něm je napsáno, že pokud je poštovné 0,- , tak si ho má každý stát dopočítat podle své "pošty". Tož tak ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som objednaval mys(27.6.2016) cez ebay z ciny za 0,99USD kde tiez bola udavana dodavka zadarmo. Mys dorazila asi za 3 tyzdne a na fakture bola cena rozdelena na 0,50USD mys + 0,50USD postovne. Tak ze som mal stastie na predajcu ktory uz na to asi myslel a preslo to bez problemov. Kedze cena bola nizka, tak nebol dovod platit ani DPH ani clo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z Číny (hlavně Ebay) jsem od května objednal min. 30 zásilek v cenách od prdu do cca celního limitu (vše free shipping) a vše prošlo bez problémů. Balení jsem nesledoval, jestli je cena nějak dělená nebo uvedený poštovný, ale zřejmě to mají čínští soudruzi ošéfovaný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle nízká cena samozřejmě vyvolává otázky. Je jasné že to někdo dotuje (asi čínský stát) a důvody budou nejspíše ekonomicko-strategické. Prosadit čínské zboží, eshopy a dopravní cesty.

Až jednou takhle bude objednávat půlka planety (a ta doba je v dohledu), tak se postupně ceny narovnají, přičemž ale zůstanou stále velmi nízké a čínské firmy defakto převezmou trh. Jako koncový zákazník bych samozřejmě měl být rád, protože je to výhodné, otázka co na to západní firmy. V určitých odvětvích je asi možné očekávat masakr, přežijou jen "značky", které se nenechaly koupit. No, bude to ještě zajímavé...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proc by to omg musel nekdo dotovat?
Vyrobni naklady na material budou tak asi 0,0001kc. Stroj koupej za par supu, dneska uz to nestoji majlant.
Vyrobej toho miliardu kusu. Rekneme, ze na tom maj marzi 0,1kc na kusu -> profit.
Velmi jednoduche.
Proste vyrobej obrovske mnozstvi, ktere mohou prodat tak levne, ze se lidem vyplati to kupovat, I kdyz to vubec nepotrebujou, protoze to je skoro zadarmo.

A proc to nejde tady taky ? V clanku je odpoved a pro dnesek plne souhlasim s autorem - v CR neni mozne si jen tak zalozit fabriku, domluvit se se zamestnancema, ze dostanou tolik a tolik penez a jit neco vyrabet. Ne, fakt to TAKHLE jednoduche neni. dalsich xy SET procent nakladu navic schramstne stat a se statem spojene aktivity, mraky casu a energie sezere byrokracie a kdyz uz se nedej boze podari neco vybudovat, tak prijde nejakej Babis ci nekdo podobnej a vymysli si dalsi a dalsi naklady.
Clovek se obcas az divi, ze tu vubec jeste nekdo podnika :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ze Cina dotuje, nebo rovnou plati cele postovne u techto cinskych eshopu je celkem znama vec.

Jinak by skutecne nebylo mozne kupovat veci s dovozem pres pul planety za 20 ale i 10 Kc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono záleží co ta podpora znamená. Dotace v české představě (někomu nasypeme balík Eur) to vůbec být nemusí. Čína je gigantický exportér, má obrovské přepravní kapacity, které musí jezdit "podle jízdního řádu", takže ty zbytkové kapacity se mohou přeozdělit pro malé firmy a čínskou poštu za symbolické ceny. A že přepravy po světě ve velkém jsou "za hubičku" je jasné, protože jinak by se nevyplatilo firmám komponenty pro výrobky vozit od čerta k ďáblu. Nebo jídlo. Avokádo z Chille, banán z Afriky, Víno z Izraele... Doprava ve velkém je šokantně levná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dotovani postovneho je imho neco jineho, nez dotovani samotne vyroby.
Btw ono by to mozna I mozne bylo, nebyt vsech tech dani, cel a podobnych sracek :-(
Protoze opet: Do 1 kontaineru, jehoz preprava stoji "par tisic", nacpou takovychto veci milion...A opet - pokud by tady nebylo tak slozite podnikat a tak narocne na "vypalne statu", tak by tu mohlo byt postovne za par korun na cokoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono dotacia moze mat rozne formy. Dotovanie vyroby je aj napriklad to ze statostrana povie tu si postavte fabriku hned za mestom a nemusite riesit emisie/ekologiu hlavne nech sa maka a je zamestnanost. Ostatne to je dalsia velka polozka z EU cien oproti cinanom. Ty proste neriesia nejaku BOZP, poistenia, ekologiu a emisie. To ze polka zamestnancov skonci s nejakymi zlymi chorobami nikoho netrapi a uz vobec sa neriesi nejake odstupne. Aj toto sa bude casom menit ale aj vdaka tomu su schopny cinania ist tak dolu s cenou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Preprava z Ciny je castecne levna proto, ze oni zjevne zaplnuji jinak nevyuzite kapacity - kdyz jsem sledoval svoje zasilky, tak bezne cekaly treba tyden na jednom miste, nez se rychle presunuly na dalsi prekladiste. Oproti tomu vam CP dava "garanci" doruceni do x-teho dne a podobne. Myslim ze u posty si jako bezny zakaznik sluzbu "prepravte to, az nebudete mit nic lepsiho na praci" neobjednate, takze nevime, kolik by to stalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pošta, pokud to není EMS, tak rozhodně také čeká. Třeba před Vánocemi, kdy nejsou volné kapacity, může psaní či balík čekat i několik týdnů. U zahraničních neexpresních zásilek obvykle žádná garance času doručení není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je s odpuštěním pitomost - stát nebude dotovat poštu soukromého podnikatele jako je majitel alibaba.com Jack Ma... V Číne funguje institut "poštovního agenta", který se zabývá svozem zásilek z jednotlivých firem či obchodů a když jich má plné auto (či několik aut) odváží je na poštu k "hromadnému podání", vzhledem k objemu zásilek je schopný vyjednat slevu na poštovném a taky ji dostat. Další "poštovní agenti" jsou pak přímo v Evropě, takový člověk obdrží zásilky v kontejneru, které pak roztřídí a rozesílá na adresy zákazníků. Vím to naprosto bezpečně, protože jedna moje zásilka skončila podle sledovacího čísla v Paříži, tak jsem se dotazoval prodejce co to má být a on mi odpověděl, že mám být v klidu, že to dostal jeho "poštovní agent", další den jsem dostal další sledovací číslo a balíček byl do 5 dnů doručen. Podobně jsem už dostal i balíky přes Holandsko a Švédsko, roli asi hraje i země, kterou vstupuje zásilka do Schengenu, Číňani to asi mají hodně zmáknuté... ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by vysvětlovalo , proč mi chodí čínské balíky z Itálie .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím poštovným je to jednoduché, Čína v rámci podpory malého podnikání umožnuje začínajícím podnikatelům proplácet poštovné pro exportní zásilky,
V ČR a EU se v rámci stejného programu podporuje například stavba víkendového Čapího hnízda pro nejmilovanějšího STBáka v zemi nebo například úřad práce platí cikánům řidičáky na osobáky a kamiony.
Jen pořízení chatičky pro našeho agenta Bureše stálo 50M Kč.
Čínan využije pravidel a mezinárodních poštovních úmluv podle kterých při mezinárodní zásilce určuje poštovné pošta země původu a pak se děli řekněme 60:40 mezi poštu původu a poštu země určeni. No a pokud čínan řekne, že tato zásilka stojí 10RMB (35Kč) tak to čínu stojí vlastně jen 14Kč/zásilka a čínan je najednou už jen na poštovném levnější než jeho konkurent ze sousední vesnice viz ceny poštovného v ČR. Za 50M Kč dosáhla Čína toho že řekněme 3000 Číňanu nají práci a rok posílají 1200 zásilek do Evropy/USA. Přičemž, je docela pravděpodobné, že se z jednoho z nich stane později třeba majitel kusu IBM....
Nicméně to u nás nemůže fungovat, kdo by dotoval STBáka a cikány

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jak prosté milý Whatsone, přesně jak píše tento dobrý člověk, Čína to poštovné prostě dotuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A EU to postovne zdarma zdani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Poštovné je započítáno do ceny VŽDY, "poštovné zdarma" je obvyklý obchodní trik na který zákazníci slyší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A EU vymyslela, jak to dotovane postovne zdarma zdanit - DPH se plati z ceny letecke prepravy zasilky zpet k odesilateli. Novy celni kodex EU plati od kvetna 2016.

Pokud neni primo na dokladu napsano ze postovne je v cene zbozi, plati se z postovneho zdarma DPH. Muze to byt dost osklive prekvapeni, kdyz vec za 20 koru najednou stoji 300 Kc na dobirku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DPH a clo se platí až od určitého limitu. Na dolaru tě žádný 300 nepřekvapí. Nehledě na fakt, že zastupování pošto v případě celního řízení stojí mnohem víc,.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za dvácu těžko, to je necelý dolar a limit je 22 éček, čili dnes cca téměř stejně doláčů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Česká pošta je navíc organizace hodná rozprášení (a zkresluje naše představy o tom, kolik stojí posílání věcí), protože cenově začíná vyčnívat i ve světovém měřítku a přitom její služby vůbec neodpovídají ceně (asi nikdy nekončící problém s nedoručováním balíků domů se stal folklórem). Dopis po česku dnes stojí tolik, kolik ještě před 10 lety stálo mezinárodní psaní na druhou stranu zeměkoule. Mezinárodní balíky začínají na 1 kg a jsou účtované po kilech. Takže lehké věci vám naučtují rovnou za 1 kg (do Číny, když je tématem, 1 kg = 641 kč bez DPH). Když to máte 1,059 kg, tak rovnou za dvě kila (956 kč bez DPH)...

Z Japonska do čech stojí známka na pohled či dopis 70 Yenů (=16 kč), z Česka do Japonska 32 kč (= 139 Yenů). Rozdíly ve službách asi popisovat nemusím, rozdíly v platech asi také ne, to by se i jeden mohl vyvést z duševní rovnováhy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona Česká Pošta vyčnívá nejenom v mezinárodní přepravě, ale i místní na krátké vzdálenosti.

Před pár dny jsem posílal krabici cca 50x50x50cm těžkou asi 15kg z jedné pražské čtvrti do jiné, nikoli sousední. Kurýrem za 121Kč vč. DPH bez jakékoli slevy, prostě koncák z ulice zavolá a objedná. Zkuste si totéž přepravit Poštou. Nejenže to nebude v cíli do 2 hodin, ale za víc peněz, s rizikem rozbití, ukradení a ztracení. Zatímco kurýr, který zásilku převzal ji i doručil, vyplnil účtenku = vyřídil byrokracii. Já jen zvedl telefon, nadiktoval dvě adresy a zhruba hmotnost (pod 30kg) a načmáral cílovou adresu s kontaktním telefonem na kus papíru, který jsem přilepil na balík pro jistotu, ne z nutnosti.

Poštou se mi vyplácí posílat jen malé odolné věci do jiných měst v rámci ČR, nebo velmi důkladně balit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono se to zkomplikovalo s ohromným nárůstem e-shopů a prodejem jejich zboží přes ČP, překladiště jsou dimenzována na řádově menší objem zásilek a lidí na zpracování také nějak razantně nepřibylo. A přes poštu se posílají takové věci o kterých by laik nikdy neřekl že půjdou "na poštu". A u takové organizace nelze čekat že se změní rychle jako mladá dravá firma, takový trend trvá zatím krátce takže ještě třeba rok-dva potrvá než se kapacity přizpůsobí. Vím že tohle koncáka v podstatě nezajímá, ale může si pak zaplatit jinou přepravní službu. Jenže fakt je, že ve firemním použití nabízí ČP opravdu hodně nízké ceny, jinak by ji firmy a eshopy tolik nepreferovaly. Bohužel si to pak cenově kompenzuje na nefiremních zákaznících.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně je hlavní výhoda pošty v tom, že pobočka je vždycky relativně blízko od baráku a i s tou 30 minutovou frontou to vyjde výhodněji, než si zajet do Depa nějaké spediční firmy, které navíc nejsou v centru, ale třeba někde v Přílepech nebo Kostelci a podobných vesničkách.

A kurýr, když nebudete doma dopoledne tak v sobotu nejezdí a máte smůlu a na Depo. Anebo si to nechat poslat do jinýho depa v jiné p*deli a doručit pak do práce třeba. Takže další 3 dny je to v trapu. Tohle mně neskutečně nas*rá, proto spíš preferuju poštu viz první odstavec i přes její problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No kurieri a nie len postovy to su iny experti. Zboznujem tie ich smsky ze dorucena zasielka bude od 9:00 - 16:00 tak nech som na adrese. A pri pokuse sa telefonicky dohodnut tak to beru ako utok. Mi to pride ze im treba odpisat ako v jednom vtipe ze budem medzi Prahou a Brnom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to ano, hlavním problémem jsou ale nyní firmy co si zvykly posílat objemné zásilky přes poštu - ostatní co posílají normální věci jsou na tom biti. Nevěřil byste jak dokáže zpomalit zpracování taková větší zásilka pneumatik. A ty se musí zpracovat přednostně protože pak není místo na další věci. A takových příkladů by se našla řada. Největší potíž je že vedení Pošty reaguje hodně zpomaleně, takže pak se věci na depu namixují a než se to natřídí a rozveze tak to zabere hodně času. A lidi se tam rozhodně neflákají. Jenže když pokulhává plánování, tak sebevětší snaha pracantů moc nezmůže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale tohle mám dost problém pochopit. Ty zásilky nejsou zadarmo, spíše naopak, je to jejich hlavní byznys, zejména po té co se hodně omezilo dopisování, takže místo vnucování losů na přepářkách by se mělo úsilí směřovat do vyladění hlavní náplně činnosti, té činnosti co generuje příjmy.

Dva měsíce jsem měl kdysi možnost na poště pracovat a s těmi pracanty fakt nevím. Asi mám jiná měřítka, ale zatímco já na vácnoce šel domů v 8 večer po 12 h a prozvonění všech adres, tak jiní věnovali 2 hod. psaní "oznámení o uložení zásilky", pár balíků na kritická místa rovezli a do 12h v poledne byli doma (za blba jsem byl jí pochopitelně).

Nepochybuji, že tam jsou i pracovití, ale vítězí byrokracie, papírování, je to šíleně nepružný podnik. Výmluvami "že je toho moc" si nikdo dobré jméno neudělá. Na kuchaře večer v restauraci toho taky může být moc, ale přes dveře do kuchyně to nikdo nesmí poznat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako tak pozeram tak Slovenska posta si moze s tou vasou ruku podat. To iste. Ak si ale nevsimli tak uz par rokov tu funguje kapitalizmus a ked maju problem s prisposobenim tak nech zdochnu. A uz vobec nechapem preco ja ako obcan ich mam cez stat dotovat lebo ten ich musi pomali furt zachranovat. Ceny prehnane vysoke, platy placu ze furt nizke, efektivita nulova, sluzby otras a este kazdy rok konci posta zo stratou. Tak nech skrachuje. Nehovoriac ze clovek dojde na pobocku, z 5tich okienok otvorene jedno kde je znudena a otravena stara baba a zvysne 8-10 clenne osadenstvo postava obdalec a vykecava sa pri kavicke. Hlavne ze rada ludi az von.
To preco sa stale u nas aj u vas vyuziva posta nieje koli cenam ale skor z historickych dovodov. Posta je v kazdom zapadakove, je previazana zo statom a velku cast papierovej byrokracie riesi stat prave cez postu. Preco pri tej vyhodnosti posledne roky uz banky posielaju vypisy (ak clovek ma papierovy vypis) cez rozne kurierne sluzby ? Lebo sa to oplati viac ako posta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkrachovat? Ceska posta je myslim statni podnik, tim je receno vse

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navic si zaridila datove schranky, to byl naprosto fantasticky kseft, 15kc za jeden email, pardon datovou zpravu ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, ale být dneska řadovým pošťákem je na hlavu.
Kamarád rozváží důchody a zásilky a svého času přitom musel zapisovat ceny benzinu do jakési mapy čerpaček.
Má na sebe a rodinu napsaných několik pojistek, protože šéfové za jejich sjednání mají provizi a pošťákům hrozí vyhazov za nespolupráci. Pojistky střídavě uzavírá a ruší.
Zásilky si musí seřadit podle směru trasy sám, ručně. Před směnou, jinak nestíhá.
Nedávno dostal za úkol napsat do Excelu pořadí čísel popisných, která objíždí. Když se něco přistaví/zbourá, tak aby se vědělo, mezi která č.p. Ne, že by mu dali k dispozici stávající Excelovou tabulku jeho oblasti, měl to jenom vytištěné. Takže mi to diktoval a přidával změny z hlavy. Přes 30min volnočasové aktivity pro dva. Ta nesystémovost ho tak dožrala, že jim tu tabulku zase vytiskl :-)
No a pak to má fungovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Se divím, že tam ještě vůbec někdo pracuje. Jestli si řadí pořadí donášek ručně, tak je to silně neefektivní (klasický problém obchodního cestujícího). Toto má řešit komp a najít alespoň trochu optimální trasu.

Zapisování ceny benzinek je už kompletně padlé na hlavu.

Měl jsem tu možnost do ČP trochu nahlédnout (z dodavatelské strany) a tam se vyhazují prachy oknem. Vím o několika milionech vyhozených do luftu. (Jasně, je to jen kapka v moři, ale něco jiného je, když to člověk čte v novinách a potom to vidí přímo naživo.) Jen je mi líto těch lidí, kteří tam bůh ví proč pořád pracují (a ještě za ten plat).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ceska posta je hlavne zlate vejce pro stat rozkradana horem spodem jsem taky pro rozpraseni teto hnijci instituce, a take mam obavy kdy nam ten aliexpress a vubec chinu ty zmrdi zhora zatrhnou at uz ta banda idiotu u nas ve vlade nebo dalsi banda linich budizknicemu v bruselu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to mezi zememi asi moc srovnavat neda. Zrovna predevcirem jsem posilal 3 dopisy kanadskou postou (v ramci Kanady na vzdalenost cca 100km, takze za rohem). Chtel jsem, aby mely tracking number a odesel jsem o 33 kanadskych dolaru lehci. Bylo to dohromady 6 listu papiru.
A objednat si nahradni dil na sluchatka z USA za 15 dolaru s postovnym (opet do Kanady) dalsich 20 a sanci pripocteni cla, to mne taky presla chut. Japonci jsou zrejme hyckani.

Sorry hosi, mne prijde, ze Cesi by chteli vsechno zadarmo, hned a pozlacene. Svet tak nefunguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

poslední věta je 100% pravdivá. Někteří si myslí že za cca 4 eura se pošta přetrhne, ono 117Kč za balík do 5kg a za 178 do 10kg i s označením křehké na dopravení po celé ČR není zas tak přehnané. A ČP většinou stíhá, ale ten nárůst provozu z eshopů je od jara markantní a kapacity se tomu přizpůsobují pomalu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvažování státního podniku. Správná cena je jen taková jakou je zákazník ochoten zaplatit a jak je se službou spokojen (čím spokojenější, tím vyšší cenu překousne). Navíc ceny balíků po ČR jsou pod tlakem spedičních společností a ČP si to kompenzuje na ceně listovních zásilek a zásilek do zahraničí. Konkurence to neumí, tak jí nic nebrání. I tak ČP často deklaruje, že úbytek zásilek kompezuje navyšováním ceny, což je cesta do pekel.

Až si někde budete dávat obědové menu za +-120 kč, tak si vzpomeňte na osazenstvo restaurace/jídelny, jestli si říká, "co by chtěli za 120 kč", no ne? Spousta práce, marže malá, obalíme podrážku a bude. Naše problémy na hlavy zákazníků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na to je jednoduchá odpověď - kvalita odpovídá ceně. Spousta kvičí že služby ČP jsou drahé či nedodá včas nebo pošťák nepřijede na zapísknutí. A na příkladu pisatele nademnou na kterého jsem reagoval je vidět že ani v kanadské poště není standardem vyhledávací číslo, které je u nás normou v ceně. Tam je to příplatkové a za trochu jiné peníze. Pokud má mít poštovní služba solidní pokrytí, zázemí a doručovací časy, tak je jasné že bez dotací nemůže být za hubičku. To je pak stejná fantasie jako když si někdo představuje že dostane za pár korun pravé maso :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ona česká pošta dotaci dostává. V roce 2015 700 mil. Kč, což je 70 kč na obyvatele včetně nemluvňat. Takže bez dotací, to je fakt fantasie.

Mimochodem stejnou rétoriku používali i České dráhy (nejen) na trase do Ostravy, že to tam je k neuživení se a co by zákazník za ty peníze nechtěl, že se má spokojit s koženkovým komfortem z NDR - nebo je tu Pendolino za příplatek 200 kč k jízdence. No a hle, jak to vypadá dnes, to se člověk nestačí divit, co ČD dokáží, když jsou pod tlakem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu poprosit o odkaz na nějakou kvalitní kopii canon objektivu? Rád bych přikoupil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Yongnuo 50/1,8 nebo 35/2, najit to na Ebay urcite zvladnes. Delaji i kopie Canon blesku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty blesky jsou dobre, jeden mam. Ale ty objektivy nestoji za moc. Za novou originalni 50mm 1.8 STM das kolem 3000 kc tak nestoji za to setrit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejte, že číňan je bolševik. To je alfa a omega tohoto komunistickokapitalistického kočkopsa. Komunisté tam rozhodují o všem. Na všech jejich platidlech je jeden z největších diktátorů historie lidstva. Lidé-pracující děti tam jsou těžce vykořisťováni a proto, že je to daleko, nikoho to nezajímá. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Kdyby Vás tam třeba napadlo v nějakém čínském podniku založit odbory, tak jdete rovnou do vězení za podvratnou činnost. Ženy tam musí nosit na ruce červenou pásku, když mají své dny. Pracuje se tam 12 hodin denně, 6 dní v týdnu. Do postele se dostanete kolem 11 večer. Volno jen v neděli. V továrnách se jí i spí v přilehlé ubytovně. Společenský život neexistuje. Celý život jen práce. Tohle opravdu chcete i v česku? ☺

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bolševik sedí u nás na hradě, ve vládě, ústavním soudu, vlastně všude , celý sbor marxistů tedy nejvyšší lidový komisariát řídí celý komunistický EU ráj. V Číně vládne tvrdý kapitalismus. To u nás bolševik rozhoduje o všem třeba i o tom, že musím povinně kupovat řepkové svinstvo od vrchního bolševika a člena UV Babiše, o tom, že musím kupovat elektřinu z FV. Lidový komisariát dokonce rozhodl, že si nemohu koupit klasickou žárovku a pokud chci HG teploměr jsem větší disident a nepřítel státu než vůbec kdy byl Veškrna.
Ale k věci, já v té Číně několikrát byl a nebylo to na dovolené, ale máme tam dodavatele a dokonce tam stojí fabrika, která je přesná kopie fabriky, která mi stojí pár km od baráku v ČR.
A vite co v té české možná mají odbory, ale je tam vetší buzerace než v té čínské a hlavně i když v absolutních číslech si český zaměstnanec přijde na 2x tolik tak z pohledu kupní síly je na tom lépe ten Číňan, protože on má 3x nižší ceny a tak za svou práci vlastně dostává více. Netvrdím, že je to tak vždy, tedy netýká se to čínského zemědělského venkova, ale to je jiný svět a není o penězích, čili ho nemůžete porovnávat z pohledu peněz. Pokud se ale bavíme o průmyslových zónách , jako třeba Shenzhen tak tam se prostě dnes má průměrný Číňan lépe než průměrný Čech.
Pokud to chcete v globále tak čína se za posledních 25 stala největší ekonomikou světa, největším věřitelem USA (američané u nich zaseknou každý rok sekeru cca 350 miliard $, Číně patřípůl Manhattanu a prakticky každý měsíc přebírají nějakou z technologických firem USA .
Co jsme za posledních 25 dosáhli my, státní majetek si rozdělili STBáci a soudruzi z ANOferu a PPF v žebříčku HDP jsme se propadli o 13 pozic někam za Bangladéš a jediné co tu roste jsou dluhy, počty cikánů státních zaměstnanců a čerpadlářský socialismus, který nás již připravil o ta nejzákladnější ústavní práva jako právo beztrestně odmítnout výpověd proti sobě a rodině nebo právo na nedotknutelnost období.
Nejlepším důkazem který vládne jaký teror a stát nejvíce bojuje proti vlastním obyvatelům je počet policistů a světe div se ČR má na boj s vnitřním nepřítelem více než 2x tolik policistu než Čína.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě že nevyhrál ten fašo-n co chtěl vrátit sudety ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo takový nikde nekandidoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předsádky jsem si koupil také, hlavně kvůli makru. Na Lumii 640 drží klip v pohodě a makro je slušné.
Nejlevnější věc, co mi z Číny letos přišla, byla redukce SIM karet za 3,94 Kč včetně poštovného.

O novém celním kodexu jsem ale nic neslyšel. Od května mi z Asie přišlo asi 40 drobných zásilek a nikdy jsem nic nedoplácel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona ta úvaha může být i trochu paranoidnější.

1 - výroba se přesouvá do Číny, takže zbytek světa přestane vědět, jak se daná věc vyrábí. Tohle už je dnes vidět na spoustě YT DIY videí, kdy dotyčný nemá nejmenší páru jak daná věc funguje, prostě koupí a zapojí několik blackboxů (ještě k tomu blbě), ale ono to přece jen nějak funguje, stálo to 200Kč a je z toho happy. (To, že by se to dalo udělat jednodušeji a lépe - asi ne levněji - už nějak neřeší.)

2 - Čína zaplaví svět nekvalitními výrobky, které s odřenýma ušima dělají co mají, ale mají omezenou výdrž. Potom zastaví dodávku, výrobky se pokazí a zbytek svět bude v prd protože viz. bod 1, nebudou vědět, jak si to vyrobit sami.

Proto je velmi důležité, že stále zůstávají podniky v ČR a v Evropě a nepřesouvají výrobu jinam. Toto je nutné zachovat.

K té kvalitě: Jako sorry, i kdyby to bylo zadarmo, tak bych to nechtěl. Už jen představa, že něco, co vyhodím do koše, cestuje přes půl světa, mě osobně dost vadí.

Kámoš před časem podlehl této mánii levných výrobků z Číny a nefunguje prakticky vůbec nic. Můžeme začít od kabelů, které mají jednak nižší průřez, ale hlavně to vůbec není měď, takže při 6A to prostě začalo hořet. Laboratorní zdroj funguje pouze částečně, protože oboustranná deska byla propájená jen z jedné strany (asi jim ve vlně došla pájka). Další kámoš si koupil nějaké předsádkové čočky, ani jedna nesplňuje slibovanou optickou mohutnost. A tak dále. *

Zkrátka, toto jsou vyhozené peníze. Vlastně jsi poslal dar 23Kč Číně.

*) Mluvím samozřejmě o těch výrobcích různě po ebay, dx apod. Hromada "západních" výrobků je made in china, ale tam si západní firmy pohlídají kvalitu výrobků a typicky (u elektroniky), je to v číně pouze sestavené (součástky na desku, zapájet, složit), ale samotné součástky jsou dobré světové kvality.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> výroba se přesouvá do Číny, takže zbytek světa přestane vědět, jak se daná věc vyrábí

LOL. Ze nejakej blb na tytrubce netusi co si kupuje, ma byt dukaz toho ze cely zbytek sveta (vcetne zapadnich firem) netusi co je uvnitr ? A kdyby to bylo vyrobeno na zapade, ten blb najednou vi uplne vsechno o tom vyrobku ? placis tady nesmysly. Zbytek sveta vi uplne presne jak se neco vyrabi, protoze ten zbytek sveta to zjistil roky predtim nez to cina od nej ukradla...

> ale samotné součástky jsou dobré světové kvality.

LOL2... dalsi nesmysl. Ty soucastky jsou samozrejme z 99.999% taky cinske. Rozdil mezi zapadnimi a cinskymi firmami je hlavne ten, ze zapadni si vetsinou pohlidaji aby to vydrzelo alespon EU zaruku (tj 2 roky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ty soucastky jsou samozrejme z 99.999% taky cinske."

Ano, já jsem také nenapsal, že nejsou Čínské. Možná místo rychlého psaní LOL by bylo dobré si ten komentář také přečíst. Čína má kvalitní výrobky (už jen proto, že je potřebuje sama pro sebe), ale to nejsou ty, o kterých se tady bavíme. Tady se bavíme o přesně opačném konci, tedy výrobky nejlevnější možné.

"blb na tytrubce netusi co si kupuje, ma byt dukaz"

Ne, nemá to být důkaz. Já jsem nepsal, že to má být důkaz. Podstatou toho odstavce bylo to, že když se tady přestanou vyrábět některé výrobky, tak zkrátka lidé zapomenou jak se to dělá. Česko byla velmoc ve výrobě látek a oděvním průmyslu. Kdo to dneska umí? Velmoc sklářská. Kolik skláren tady zůstalo? Ostatně ani těch elektroprůmyslových podniků tady příliš není. Ty co jsou, jsou na špičkové světové úrovni, ale jsou to pouze jednotky. Za totáče se tady vyráběly a navrhovaly polovodiče (mě ještě učil člověk, který to tady v praxi v Tesle dělal). Československo bylo schopné navrhnout a postavit vlastní jadernou elektrárnu. A tak dále. Zkrátka ať se vám to libí či nikoliv, pokud přestanete něco dělat, tak prostě tu zkušenost ztrácíte.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ztracite zkusenost, ale to neznamena, ze zapomenete jak se to dela. Ztraci se spis takove veci jako jak to delat rychle, efektivne, ve velkem a pritom kvalitne. Proste teorii jak se to dela zname, ale kdyz to zkusime v praxi, tak prvnich par kusu bude nepouzitelnych a i pak nam to dlouho pujde pomaleji. Ostatne, par sklaren tu jeste je, akorat se zameruji spis na umeni nez na velkovyrobu.

Takze o sklenicky bych se nebal, je pravda ze s tou jadernou elektrarnou je to horsi, tam si nemuzete dovolit postavit par nepouzitelnych kusu jen pro ziskani praxe ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si blb, ktorý nepochopil, o čo tu ide. Tebe stačí, že sa zajtra zobudíš a prežiješ ďalší deň. Ako feťáci. Domyslel si vôbec dôsledky? Až to na svete nikto nebude vyrábať (alebo nebude vedieť), tak si môžu postupne dvíhať ceny, lebo nič iné, nikde inde nekúpite. A potom bude problém, lebo skúpia aj tú stoličku, na ktorej sedíte. A nakoniec vyvezú továrne do chudobných "západných" krajín a budeme tu my drieť otrocky na ich blahobyt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naše jaderný elektrárny mají reaktory VVER navržený v SSSR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Elektrárna A1 - akorát do toho žvanili sověti (z politických důvodů), takže to dopadlo tak jak muselo. Je o tom i pěkný dokumentární film (až překvapivě otevřený). Jinak kompletně československý návrh a stavba.

Ano, současné veverky jsou ruské (takovou tlakovou nádobu bychom tady asi nevyrobili - no i když... - na druhou stranu bychom se mohli vydat Kanadskou cestou a místo velkých tlakových nádob jít směrem CANDU), ale zbytek včetně třeba svého času nejvýkonnějších turbín bylo ze Škody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OK, na Jaslovský Bohunice jsem si nevzpomněl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono důvody jsou různé. Podívejme se co maldí studují. Chce být někdo technik, strojař, návrhář elektroniky? Je to dost slabé. Pak je to podnikavost ve výrobě. Ta je na západě na úbytě, hřeby do toho zatlouká šílená byrokracie.

Já jsem třeba letos v Číně koupil nové náušníky na 25 let stará sluchátka. Sluchátka to jsou kvalitní a pořád OK, ale jaksi náhradní díly Sony (už dávno) nedělá. A v Šanghaji je nějaký "šílenec" co šije náušníky na jakákoliv sluchátka. Za 150 kč zhruba. Na objednávku osobně reaguje, za dva, tři týdny to máte doma. Můžu si to obejdnat v ČR/EU/USA. Nemohu. Někdo by to možná udělat dokázal, ale jak ho mám najít? Kvalita je vynikající, zachránilo mě to od vyhození fungujících sluchátek. Navíc mě taková podnikavost vyloženě nadchla (vyrábět náhradní dily i na "historická" sluchátka).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+1 :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, není to jen o studiu ... resp. je to asi taky tím mezi jakými lidmi se pohybuji, ale zájem o studium techniky (nejenom programování) mezi kluky je.

Bohužel taky znám hodně lidí, kteří ve svém oboru nepracují, protože se jim to nevyplatí. Jsou tací, kteří svůj obor provozují jen jako hobby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo no. Ono pořád existuje možnost uchopit nějaký nápad a začít podnikat na vlastní triko a riziko, ale jsme zpět u té přebujelé byrokracie, která tomu hází klacky pod nohy. Což je smutné, když se takhle zabíjí kreativita už v zárodku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>> Kámoš před časem podlehl této mánii levných výrobků z Číny a nefunguje prakticky vůbec nic. Můžeme začít od kabelů, které mají jednak nižší průřez, ale hlavně to vůbec není měď, ... <<

JJ, to znám. Jenže to má háček. Občas se velmi hodí levný výrobek s papírově přehnanými parametry, kterých sice nemá šanci dosáhnout, ale já jich dosáhnout nepotřebuji. Potřebuji z deklarovaných parametrů využít jen zlomek.

Kupříkladu spínaný stabilizátor napětí - Číňan říká proud 3A, já mám změřeno, že 1A je limit (teplota, zvlnění...) a potřebuji 0.5A s malou rezervou, fajn. koupím, protože rozměry ok, cena ok a za ty prachy mi zdejší dodavatel nedodá ani všechny součástky, natož komplet.

Kupovat aušus s vědomím, že jde o aušus splňující požadavky je pořád ještě přijatelné. (a samozřejmě bych raději koupil od zdejšího výrobce, jenže není, nebo to je jen přeprodejce stejného aušusu)

Co je mnohem horší než přehánění parametrů (ve stylu výkon PMPO vs RMS) je to, že posílají šmejdy. Místo mnohých čipů lze koupit podvržené, nefunkční, horší šarže, přeznačené, nebo vypájené z elektroodpadu.

A co je ještě horší, tak to, že se tenhle aušus občas dovede propašovat i do jinak seriózních obchodů se součástkami. Uvádět raději nebudu, řešilo se jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si třeba ten zmiňovaný polofunkční laboratorní zdroj opravil a mám funkční výrobek asi za 1/4 ceny normálního ekvivalentu. Takže toto se vyplatilo (kdybych si jej chtěl postavit celý od nuly, tak bych ty součástky za tuto cenu nesehnal). Na druhou stranu ale nemohu být spokojený s polofunkčním výrobkem, protože jsem nekupoval DODO, ale hotovou věc.

"Co je mnohem horší než přehánění parametrů (ve stylu výkon PMPO vs RMS)"

No mě vadí i to přehánění parametrů. Kdysi tady byla diskuse o počítačových zdrojích, kde prostě mnozí akceptovali, že si mají kupovat 2x výkonnější. Kde tohle skončí? Budeme si za 5 let kupovat ATX 10kW zdroje, aby to fungovalo na 300W? Tohle se mě osobně nelíbí, prostě pokud něco výrobek deklaruje, tak to musí splnit.

"je to, že posílají šmejdy. Místo mnohých čipů lze koupit podvržené, nefunkční, horší šarže, přeznačené, nebo vypájené z elektroodpadu."

Ano, takhle se jeden divil, proč mu hoří nějaký mosfet, potom to změřil a místo Ron někde v řádu mOhm naměřil asi 1.5Ohm. Takže tepelná ztráta na tom chudákovi mosfetovi byla asi tak 100x větší, než by měla být. Prostě to byl nějaký fake.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No ono sa deje aj dalsi extrem, ze "lokalny podnikavci" to nakupuju v tej istej cine a tu to predavaju za 10x cenu. Ked to kupujem z ciny za ich cenu s vedomim urcitych rizik a limtov a som s tym v pohode tak je to ok. Ale ak mi to iste ponukne niekto tu lokalne ale este za 10x cenu tak to je proste ulet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pan Ježek možná vládne mocí všechny hloupé články označit "Nepřehlédněte", ale do složitějších vět týkající se historie by se pouštět neměl.
Citace: "Proč Čína vládne světu možná více než v 15. století kralovala mořím, ..." no to je odvážné.

Nehledě na fo, že za ty prachy to neni špatné. Co čekat? To je jak koupit trabanta a pak psát test, že to sice jezdí ale nejede to jako sportovní auto za deset milionů. Blbost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"oni to za vás za 23 Kč na eBay koupí a od vás zkásnou třeba 199 Kč. Marže nějakých 750 %" - nene, autore, marže nikdy nemůže přesáhnout 100 %. V tomhle příkladu činí 88,44 %.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na výrobu těchto čoček vám stačí zrecyklovat PET flašku i s víčkem :))), to je celá záhada ceny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.