Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Millenniata tvoří DVD s trvanlivostí tisíc let

Chcelo by to recenziu v style CDR.cz

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No konecne, to to trvalo. Ted uz jenom kolik bude stat vypalovacka a jestli bude potrebovat pripojit k trifazovemu proudu nebo bude stacit nektery z tech 1kW "svarecich" zdroju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se da "starnuti" celkem dobre simulovat, takze overit ze to vydrzi alespon desitky let se da celkem spolehlive. Ovsem k cemu je placka na ktere jsou nejake znacky, pokud ji nikdo za "par" let nebude umet precist. Neni to totiz zdaleka jen o vlastnim zaznamu, ale o formatech souboru ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastních zkušeností musím ale říct, že jen nepatrný zlomek dat, které silážuju na CD, DVD a nyní i na externí HDD, ve skutečnosti vůbec někdy budu potřebovat... Sejde z očí, sejde z mysli!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len aby bolo za tých 1000 rokov čím tú placku prehrať...
žeby nejakou 1000-ročnou DVD-ROMkou :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

burner: Suhlas. A doplnit to o tie testy... vyvarit vo vode, nejake to rontgenove ziarenie... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 mirooo: No za nějaký ten pátek by se to dalo číst nějakým ručním skenerem (jako jsou nyný v každém lepším obchodě - na čárové kódy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Zed123:
Myslíš oskenovat jako hi-res obrázek a z něj "ala OCR" vydolovat data? ;) I když ... mám dojem, že takhle už někdo přečetl gramodesku (ale je to asi jen dojem) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úprimne som zvedavý, čo z toho nakoniec bude. Podľa mňa to je len nafúknutá bublina (napr. pred špekulatívnym predajom firmy) a spoločnosť Millenniata nemá v talóne absolútne nič, alebo bude ponúkať len štandartnú DVD napaľovačku (Pioneer?) v externom USB šuflíku a štandartné, extrémne predražené DVDR médiá s hardcoat vrstvou, prípadne zlatou reflexnou vrstvou (napr. od MBI či FTI), ktoré sa od normálnych DVDčiek nebudú líšiť nijako.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Ano, v podstatě tak nějak, ale napsal si to mnohem lépe. Co se týče čtení gramofonu myslíš http://www.cdr.cz/a/17568 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co z toho, smiesna kapacita a ine - profi riesenia nie su az take drahe. Ma to svoje caro, ale neviem si moc predstavit realne pouzitie ... napalime dvd a posleme ho v nejakej vesmirnej sonde do inej galaxie ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skenování optických disků zní zajímavě, ale podle mě je nereálné. Jednak rozlišení optických čteček (scaner, mikroskop) je na hranici 400nm (pro Blu-Ray nepoužitelné), s interpolací se dá dostat na půlku, ale bude pak vysoká chybovost. Ostatně by to byla stejná technologie, jako čočka laseru (která když disk nenačte, tak nějaký scaner nepomůže).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pokud za pár desítek let to vůbec bude na čem přečíst (řekněmě že DVD mechaniky ještě nezaniknou) tak formáty souborů budou obrovský problém. např bych rád vědel jak je to dnes s kompatabilitou souboru použíavných v dobách DOSu...

a ješte větší stranda bude pokud se do toho zamíchají ochrany a šifrování :-D za 1000let si na heslo nikdo nevspomene :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wift: neni to jenom dojem .. http://www.cs.huji.ac.il/~springer/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozno, ze po 1000 rokoch nebude treba spekulovat nad precitanim zaznamu z takehoto media, mozno totiz vyvoj ludstva bude postupne degradovat a skoncime ako vo fime Idiocracy. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento svet nebude existovat uz za par let, takze hovorit o necem, ze vydrzi tisic let, je holy nesmysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

syslik :
... a ješte větší stranda bude pokud se do toho zamíchají ochrany a šifrování :-D za 1000let si na heslo nikdo nevspomene ...

verim tomu, ze v roku 3009 sa budu dnesne megabezpecne hesla riesit obycajnym bruteforce attackom na jeden klik mysou v priebehu niekolkych milisekund :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 ssfg: Právě, že ta data vydrží, akorát lidi ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to znát cenu mechaniky a kapacitu toho 30 dolarového disku, protože zatím to vypadá docela zajímavě ;)

ssfg: důvod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Crazyfox:
Kapacitu 30dolarového disku momentálně odhaduji na klasické DVD. Pokud by nyní přišli s takto trvanlivými "pouze CD", pak ja místě otázka výhodnosti (a to je i v situaci, kdyby to bylo DVD). Naopak kdyby to už bylo BD, pak by to mohlo být hodně zajímavé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam vsichni ste se nachytali na marketingovy krasozvasty o 1000 letech.

Ale prinos je to pro firmy a instituce pro nasledujici radove desitky let. Vemte si ze kazdy podnikatel si musi archivovat 5 let ucetnictvi, digitalizuji se archivy, historicke zaznamy a podobne.

Jako ted se digitalizuje, tak se budou za par let tyhle zaznamy opet prevadet na neco noveho.

A JINAK i kdyby ste chteli skutecne aby to nekdo precetl za 1000 let, tak proste zakonzervujete i zarizeni na cteni, tedy kompletni vybavene PC aby stacilo privest el. proud a ten jest fyzikalni velicinou snadmo matematicky popsatelnou aby to pochopili i za 1000 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto nemá smysl. Nemá, nemá a ještě jednou nemá. Jediná rozumná možnost fyzického uchování dat na hodně dlouhou dobu je doslova "vytesat" jednotlivé záznamy do disků z ušlechtilých materiálů stylem gramodesky. Mechanicky. Samosebou v moderní a sofistikované podobě. Jedině opravdu důkladný fyzický záznam vydrží. Nebo ještě teda děrné pásky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro archivaci (ale nevím, kolik to vydrží) se dá ještě docela dobře použít fotocitlivý film a laserové fotoplottery, kterými se dělají předlohy pro sériovou výrobu plošných spojů. Dosažitelné rozlišení je pěkných pár tisíc DPI. :) Známý tím zkoušel "vytisknout" nějaký slovník z PDF a zabralo to sotva půlku A4. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tsche..... firma sází na to, že za 1000 let tu už nebude.. takže jestli to vydrží 10let, tak to bude na vydělání balíku peněz stačit..a pak po firmě potopa..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja rozhodne souhlasim s jednou poznamkou v clanku ohledne slabeho mista. Polykarbonat. case strane, deformuje se, praska, meni rozmery... proste plastik. Kdyby ale udelali disk, kde nosna vrtva je z nejake kovove slitiny, na to nanesou vrstvu, do ktere se informace vypali a bude mit zivotnost onech tisic let a pak to prekryji vrstvou odolneho kremiciteho skla - pak to je jine kafe. To uz uverim, ze to vydrzi tisic let i vic. Nebo dokud to nerozmlatite. Pak to je ulozit do specialniho boxu, zapecetit, zahrabat a nejaci archeologove o par tisic let maji o zabavu vystarano :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnesnej dobe ma vacsina firiem kapacitu zalohy desat a viac nasobne prevysujucu kapacitu media DVD,najefektivnejsia zaloha sa mi zda ,na dva fyzicky oddelene e Sata externe 1 TB HDD,zapinat ich kazdu noc na 2 hod,ked bude bezat Acronis :-) a kazdych 2 az 5 rokov prekopirovat na novsi typ HDD a stare dat do trezoru :-) najlepsie aj s PCI radicom :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to 2a6: Tim bych si nebyl az tak uplne jisty. Za predpokladu, ze se neobjevi v dnesnim bezpecnem algoritmu nejaka chybu, bude i za tisic let obtizne vylustit brute force dnesni bezpecne zaheslovana data, protoze i kdyz vypocetni vykon naroste o celkem dost radu, tak stejne tak maji dnesni algoritmy mnohoradovou rezervu. Ono pokud vylusteni v dnesni dobe zabere treba patnact milionu let, tak zrychleni vypocetniho procesu i o sest radu (coz je docela hodne) stale nezajisti sekundovou odpoved na klik. Ono je otazkou do jake miry bude ten vypocetni vykon nadale narustat, ja tak nejak doufam ze se pujde pomalu cestou lepsich algoritmu nez silnejsiho zeleza. Sance, ze udrzime Moore's law v provozu dalsich tisic let neni az tak vysoka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Magy:
Copak o to, o polykarbonát bych se nebál. Spíš me zarazilo, když to dělají z tak "tvrdého materiálu" (pokud tedy opravdu tvrdý je), jak moc to snese ohyby, aniž by se záznamová vrstva "zlámala" ;-). Polykarbonát v tomto ohledu něco snese, než prdne ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu fakt, kolik vlastně dat ztratí svou aktuálnost ve velmi krátké době, tak je naprosto zbytečné něco archivovat na 1000 let. I vaše domácí fotky za tu dobu nikomu nic stejně neřeknou a ani nebudou mít žádnou historickou hodnotu, protože jich budou zaarchivovány miliardy.
Dejme tomu, že by to mělo smysl z hlediska archivace pro památníky písemnictví nebo podobné instituce, ale jak již bylo řečeno, je otázka jak to přečtou v tu dobu z hlediska formátu a hlavně na jakém hardwaru. Jedině k tomu na zlaté desce vyleptat výkresy dnešního HW aby si ho mohli postavit a data přečíst. Myslím, že toto je marketingový tahák na hloupé lidi, protože na lidské hlouposti se nejsnáz a nejvíc vydělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> šarik:
Tak ještě jednou, citace ze zprávy:
"tento produkt není cílen na průměrného zákazníka, ale na větší instituce typu vládní úřady, firmy, školy a podobně"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT: nemám problém s pochopením psaného textu. Ty ano? Přece v druhé části píšu o institucích. Všiml sis? Ale aby to firmu uživilo, tak to musí nabídnout širšímu okruhu zákazníků, aby cena byla přijatelná i pro tyto instituce a koupili to. Proto ten první odstavec, kde rozebírám potencionální zákaznictvo. Víš, můj záběr myšlení je trochu širší a kdybych tu měl vypisovat všechny spojitosti, tak nedělám nic jinýho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> šarik:
Jenže firma nemá zájem dostat to mezi masy, protože ví, že masy by to nezaplatily (tak, jak si firma přeje ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

šarik: Pesimisti. Kdyz to DVD vypalite pod linuxem a pouzijete normalne linuxem citelne formaty, proc by to nemelo jit za 1000 let precist? Samozrejme, kdyz pouzijete nejaky Word, tak jste v kyblu.

Na druhou stranu je pravda ze data na ktere se 1000 let nesahlo patrne nebudou moc dulezita ... ty dulezita data mezitim mnohokrat zmeni medium a nekolikrat format. Pro jedno medium staci kdyz vydrzi tak dlouho jako ten co ho vypalil, coz je dneska rekneme 100 let, tech zbylych 900 je rezerva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Dřív se lidé hnali za kouzlem okamžiku a teď zas chtějí, aby okamžik byl uchován navěky... Divní to lidé...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.