Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mini-Box uvádí pidiaturní 120W picoPSU zdroj

Další marketingový nesmysl. Chce mi někdo tvrdit, že tím káblíkem co vidím na fotce proteče 10A? HA HA. :-)) Možná jde spíš zase o nějaký špatný překlad nebo výklad věci, ale tak jak je to sepsáno v článku to je docela nesmysl. A jen tak mimochodem zdroj na 12V co by dával 10A se bude taky hodně těžko shánět a už mi trochu uniká výhoda proti použití klasického AT(X) zdroje. Víceméně jen někoho napadlo dát zdroj ven z PC, tam si udělat 12V a ty pak táhnout do PC zvenku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bigboban: ja nevim ale rekl bych ze ohmuv zakon stale plati ;)
P=U*I => I=P/U = 120/12=10A ;) a ted si zkus spocitat jakej tece proud u procaku ;) kdyz topi nejakych 60W pri 1.6V ;P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2olihen: hehe, a ted jeste vypocitat ztratovy vykon pri pruchodu proudu timto vodicem: Pz = RI^2 (odpor je navic neprimo umerny prurezu a primo umerny delce). Proto se taky uvadi minimalne doporucovane prurezy vodicu pro urcite proudy:

(vynato z fora na elektrika.cz)
>> Jinak obecně se dá uvažovat zjednodušeně takto 10A - 1,5 mm2, 16A - 2,5 mm2 samozřejmě měď.

A jeste jedna vec: tento prispevek pouze poukazuje na nektere aspekty, ktere je nutno posoudit pri vyberu vhodnych vodicu. Rozhodne tim nechci rict, ze ten zdroj to neutahne a ze to cely jsou jenom marketingovy kecy. Myslim si, ze cela problematika je docela dobre zdokumentovana technickymi normami, a ze se jich vyrobci drzeli (celkem nemeli duvod se jich nedrzet, za ty problemy jim to urcite nestoji).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze Bigboban mel spis pocit, ze na ten proud je prurez kablicku trosinku nedostatecny. Aneb -ja se rychle zbavovat izolace :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bigboban: Clanek pravi:"Výrobce jej cílí pro napájení mini-ITX" - a v takovym pripade nema cenu uvazovat o normalnim ATX zdroji se vsema vetrakama atd. Ostatne, 10A neni az tak moc, k mymu IBM notebooku vede od 70W zdroje celkem tenka snurka a nijak se nezahriva - a tam budou tak minimalne ctyri ampery pri zatezi.
Osobne to povazuju za sikovnou vecicku, jen to vstupni napajeni by melo bejt tak 12-18V...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1)Jsem pravidelný čtenář elektrika.cz a níže uvedený příspěvek je hodně vytržen z kontextu tam se neřeší proud k průřezu ,ale jmenovitá hodnota jističe, navíc je to domovní rozvod.
2)Jestliže k tomuto zdroji musí být transformátor, pak tam budou jen nějaké vylepšené výkonější stabilizátory napětí a cenu 1200 asi dělá z většiny ten 10A transformátor na napájení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To kubik notebook má sice 70W ale určitě nemá 12V ale 19, tzn 70/19=3,7 tudíž ti tou "šňůrkou teče maximálně 3,7A

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bigboban: pouziti? typicky provoz z baterie - solary, auta - vsude kde by menic na 240V akorat snizoval ucinost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bucu: Ten, co mam ted po ruce, rika 16V/3.36A - takze 10A znamena trojnasobnej prurez, coz mi porad nepripada nerealny - to je ani ne dvojnasobnej prumer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsi nedomyslenosti je to vypinani pri 13-13.5V, neda se to pak pouzit v aute. Pri nenastartovanem aute je to v pohode, protoze autobaterie po zatizeni spadne asi na tech 13V, ale po nastartovani je tu problem. Vetsina regulatoru v osobnich autech je nastavena na 14.1-14.2V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drak de Prasopes: to bude tím, že to těch 12V vůbec nemění a pouští to do desky přímo (přes MOSFET asi). Pokud vím, tak tolerance 12V větve je 5 %, ale při plném vytížení se povoluje i 10 %. Více zde:
http://www.svethardware.cz/art_doc-B1EC249457260C28C1256E840045EA74.html

Osobně by se mi taková věcička docela hodila. :) Jen se mi nezdá ta velikost, buď to musí mít obrovskou účinnost nebo to šíleně topí. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy: Nebo to silene ucinne topi :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1/ Nemá to v sobě zdroj, tak to tak topit nemusí. 2/ vyrábějí se různé varianty. Takže i varianta se zdrojem který nemusí být 12V tj. do auta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.