Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mini počítač s Ryzenem bude konečně v prodeji

ako zdroj som čakali Linuxgizmos
http://linuxgizmos.com/

ale asi lepší by bol 4x Epyc v Epic forma factor
http://linuxgizmos.com/epic-board-boasts-4x-gbe-ports-and-pcie-x4/

čo ale nejde
Dimensions — 165 x 115mm

a socket SP3
Dimension 58.5 mm × 75.4 mm
pre 4 ks najmenej
150,8 mm x 117 mm

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trošku bych měl obavu z 30W adaptéru, nejsem si jist, jak by to nakrmilo všechny ty USB3.0 porty, pokud by je někdo ověsil něčím žravým.

Nicméně v průmyslovém segmentu to asi problém nebude.

Jinak další velmi zajímavé Ryzen miniPC je UDOO Bolt: https://www.kickstarter.com/projects/udoo/udoo-bolt-raising-the-maker-wo...

Já jsem backnul V8 a až mi dorazí, tak bude i nějaká recenze :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A Sapphire FS-FP5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tranquil PC je jistě postaveno na desce SAPPHIRE FS-FP5V:
https://diit.cz/clanek/sapphire-deska-s-embedded-ryzen-v1000
(Stejné rozložení konektorů a na webu Tranquil PC odkazují ohledně ovladačů na web produktu SAPPHIRE FS-FP5V.)

Moc by se mi líbilo, kdyby AMD vytvořilo partnerství s UDOO (respektive s jejich mateřskou společností SECO) a pomohlo jim dotáhnout vývoj a rozšířit to mini PC UDOO BOLT na trhu. Aby BOLT byl běžně dostupný. Také by AMD mohlo pomoci s vývojem, aby na téhle platformě fungoval coreboot. A mohli by vytvořit variantu této desky (elektricky stejnou, stejně open hardware a open source) jen ve formátu mini-ITX, aby to šlo montovat do běžných HTPC a mini-ITX skříní.

Trošku mi připadá, že zavedení výrobci základních desek to tomu AMD v té části energeticky a finančně úsporných řešení poněkud sabotují. Mini-ITX desek s integrovanými procesory INTEL Gemini Lake dodávají celou řadu (ASROCK J5005-ITX a J4105-ITX, ASUS Prime J4005I-C, GIGABYTE J4005N D2P a J4105N H), plus ještě množství mini PC. Ale žádné podobné řešení s procesorem AMD žádný z těchto výrobců neoznámil.

Ryzen jsou fakticky SoC, mají v sobě nativní podporu v podstatě všeho, co je potřeba - takže mohou fungovat vlastně bez chipsetu, bylo by to finančně i energeticky úsporné, ale tradiční výrobci to nenabízejí.
https://forums.anandtech.com/threads/am4-motherboards-with-sff-chipset-x...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nenabízejí, protože na levných věcech mají malou marži tak proč se tím zabívat :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se SECO jsme jednou meli neco do cineni a ten support je priserny. Do toho at AMD opravdu neinvestuje a radeji hodi na tvrh sve referenci desky jak to dela Intel s NUC. Neni potreba dalsiho prizivnika, ktery vam akurat ukaze vztyceny prostrednicek po te co si jeho vyrobek koupite.

Kdyby se nasel investor, ja bych sel spis cestou nejakeho OEM vyrobce z ciny kteri masti notebooky jeden za druhym, zada se jim specifikace na neco a la nuc a bude to.. bohuzel je treba vzit nejake podstatne mnozstvi..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> bylo by to finančně i energeticky úsporné

Ja se obavam, ze nebylo. Alespon financne. Otazka je, co jsou ty embedded procaky od AMD zac. Pokud je to jen preznacene Ryzen CCX, tak to IMO cenove nemuze konkurovat levnym Atomum a ARMum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to dokážu odhadnout, ale ta cena mi přijde dost přemrštěná.
Co myslíte vy?
Modlím se za cokoliv, co bude alespoň na úrovni Intel NUC Kit NUC6CAYH.
Do toho koupím 2x4GB RAM a SSD - třeba 60GB a jsem na ~6000 Kč.
Ano, porovnávám produkty, kdy jeden cílí na home/office a druhý do fabriky na linku.
Jenže pořád nemůžu v dané cenové relaci sehnat něco rozumnějšího, než je ten NUC (4C 1.5/2.3GHz), co bych měl jako svůj domácí server (LAMP, SSH, Team Speak server atp.).
Už mám druhý kus a s oběma jen problémy - nevydrží běžet 2 dny, aniž by to spadlo, nebo zatuhlo. S Linuxem problémy při bootu, i když mám v BIOSu nastaveno bootování do Linuxu, režim Legacy/UEFI - úplně jedno.
Navíc nelze smysluplně provozovat jako headless server, protože bez připojené klávesnice a zobrazovadla prostě nebootuje.
Prostě šrot.
Ale za tu cenu, kdyby to fungovalo, budu v sedmém nebi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel problém - jak je to industrial, tak cena letí raketově nahoru (taky jsou na to jiné požadavky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No podle čeho myslíte, že je přemrštěná? Pokud víte o nějakém bezvětrákovém case vhodném do prašného prostředí .. podobný jako je na obrázcích... tak mi sem dejte prosím link. Děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mě se ta cena posuzuje právě dost těžko. Možná, že tu cenu zvedá právě ta pasivní šasi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenu bude taky určitě zvedat výběr součástek, aby to běželo spolehlivně bez nutnosti jakéhokoliv zásahu. Pak mi tam ovšem chybí zmínka o ECC pamětech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono najvacsiu cenu tu spravi prave to pasivne chladenie, masivna hlinikova skrinka so specialnym heatpipe na chladenie CPU vyjde kludne 250-300 $. Keby si to mam poskladat, tak pouzijem mini-ITX dosku (MB) na 19V, kupim alebo zlozim si na to jednoduchu skrinku (ked aj z plastu http://www.scame.sk/app/product.php?structureID=604&productID=10665), vykrojim otvor pre tower chladic a mozem zvonku chladit ventilatorom na male otacky, pripadne pasivne. Ale je s tym dost prace, vyplati sa len ked skladam aspon 3 ks takychto PC. Idealne by bolo mat k tomu rucnu frezu na vsetky otvory. Pokial by som nemal MB na 19V, tak mi staci tahat 6 kablikov zo zdroja (3,3V 5V 12V 5VSB Power-on a GND), na 30W by mozno stacil aj ethernet kabel :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a o grafike v clanku neinformujete,zaujimalo by ma co tam je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.