Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: HP OMEN 16-n0050nc, aneb herní OMEN s Radeonem

hele jako pěkná recenzička, ale otázka je, jestli to vůbec mělo smysl se s tím psát, když už se prodává nová generace, např. 7735HS. Sice je pravda, že konkrétně ten 7735HS se nijak moc neliší od 6800H, ovšem výrobci k 7735HS daj lepší grafiku a spoustu dalších serepetiček, takže si myslím, že by si i nová generace mobilních ryzenů zasloužila vlastní recenzi. A doufam, že to karáši nevodložíš až na dobu, kdy vyjdou mobilní Ryzeny 8. Takovéhle recenze o generaci pozdějš sou na dvě věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ted jako darek shanel nejaky NTB postaveny na Zen4+RDNA3 CPU. Tak aby to bylo sehnatelne behem nasledujicich mesicu. Nakonec jsem koupil Lenovo Legion 7 16ARHA7 (82UH002TCK) tedy 6800H + RX 6700M. Protoze ta nabidka NTB s 7xxx CPU (at uz Zen3+ nebo Zen4) idealni neni.

PS: k tomu Legionu je mozno stahnout i CoD: MW II. Vtip je, ze je to ve vysledku bundle k Intel zelezu. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle notebook je nádherný. Tehdy jsem situaci sledoval a trvalo prakticky přes půl roku od uvedení APU než se objevil v ČR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tech par dni, co jsem ten Legion mel v ruce, zatim spokojenost.
Jedina negativa:
- mimo quiet mode je to opravdu primotop (~250W tepla) takze neni vhodne davat na stul par cm ode zdi + zadni cast NTB/oblast kolem pantu muze byt pri hrani neprijemne tepla na dotyk
- zaruka bezi zrejme od data vyroby (v mem pripade to bylo 09.2022), bylo nutno si manualne nechat nastavit datum prodeje, aby byla cela rocni zaruka na baterii a delsi na zbytek komponent
- byla nutna manualni instalace ovladacu primo od AMD, po pocatecnim Lenovo a Windows update se verze ovladacu a GUI stala nekompatibilni. A zrejme po aktualizaci BIOSu zmizela volba vyberu defaultni grafiky.
- povoleni HDR v desktopu delalo problemy v nekterych aplikacich (bila obrazovka)
- Win11 jako takove (taskbar, nastaveni asociaci...), za to ale Lenovo nemuze

Na druhou stranu je pozitiv opravdu hodne (barevna muzika jde pomoci FN+mezernik nebo pres Vantage zklidnit), pokud chcete (FN+Q powerprofily) tak je to opravdu trhac asfaltu, preijemna klavesnice (vcetne nahradnich dilu), prekvapilo me predplatne Xbox Ultimate pass, nahodou jsem chytil 10% slevu Lenova a spousta dalsiho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bylo původně za účelem přetestování notebooků s novějšími hrami a některými programy, ale bohužel to vydání nabralo dost zpoždění :/

Ohledně 7735HS, nabídku na jeden stroj jsem měl, ale odmítl jsem, neboť nestíhám a Zen4 mi přijde zajímavější.

Každopádně tu jedno zařízení s mobilním Zen4 CPU testuji a taky se budou dva peklostroje s procesorem Intel třinácté generace!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

50 tisíc za něco co nemá rychlou konektivitu - kde je USB4 (když ne Thunderbolt), a nemá displej (kde je 400-500 nitů jasu, DCI-P3 gamut, kde je 220-240 PPI)...

Tak základní parametry. I ten hloupý thunderbolt měl herní laptop na trhu co jsem dával před pár týdny synovi k narozkám, rozuměj s cenou 18,5k jeden z vůbec nejlevnější na trhu v této kategorii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Syn urcite oceni USB4 a rozhodne mu nebude vadit, kdyz hry pojedou ve FullHD v low/mid nastaveni. Hlavne ze plocha se bude zobrazovat ve 2k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Syn má.thunderbolt a je tak kromě nabíjení, což ta low end herní mašina nedává, připojeno vše, monitor, lan, periferie

2k je FHD, má 27" FHD monitor, fortnite má na high nastavení, lock na 60FPS, grafika ale umí nakrmit i zabudovaný 144Hz displej. Minecraft tam běží skvěle na max a roblox ani nemá žádné nastavení.

Je spokojený, je to rychlejší než desktop co to nahradilo a nebýt hluku, tak bych si dokázal představit nějaký podobný stroj i pro sebe, zvláště když stal celý to co moje grafika. Nemusel bych řešit velkou krabici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Článek vydaný 2. 6. 2023 u konkurence to vcelku jasně objasnuje.
"...řadiče USB4 konečně přicházejí, zdržení je vina Intelu...."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Usb4/thunderbolt jsem mel v laptopu před 2.5 lety, krome meho herniho pocitace ktery slouzi jen jako herni konzole neni v domacnosti pocitac co by nemel tb3/usb4 nebo tb4, vsechny laptopy i muj daily driver desktop to ma. kdybych nešel po oled displeji, měl bych thunderbolt 3 i v tabletu. Nedávno jsem koukal po laptopu s tb4 portem za cenu 10 tisic. Absence rychlého portu u takového stroje je ostuda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kde je USB4, HP ho možná neosadilo kvůli ceně, těžko říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karáši, mrkni na čtvrtou stránku, jestli tam není nějaký bug v grafech, já vidím jen zástupné text "graph-22", graph-32" apod. Ostatní stránky v tomhle vypadají OK. Pak můžeš tenhle post smazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, to vypadá, že mi tam unikly nějaké čárky v JSON, opravím to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooček zajímavý, mně se naopak ta myšlenka automatického MUXu docela líbí. Nevzal bych ho kvůli absenci num bloku a malému enteru. Výkon bych kvůli hluku snížil na minimum (pro mě by ho tam i tak byl dostatek) a až by přestal stačit, šel bych výš (stejně to dělám se svým Legionem Pro 5, kde jedu pořád trvale na Silent režim). Velmi pozitivní je ta možnost hrabat se uvnitř, to se dneska už málo vidí.

Jinak tip do dalších recenzí: testování chování s USB PD nabíječkou. Trochu problém je sehnat nějakou slušnou. Já to řešil nedávno právě u zmíněného Legionu 5 Pro (16ACH6H), protože defaultně je k tomu 300W cihla, kterou s sebou tahat není nic moc, a tak jsem se pídil po něčem menším s tím, že notebook USB-PD má. V dokumentaci a různě na netu jsem zjistil, že s čímkoli pod 65 W se bude vůbec odmítat bavit, s 65W se bude možná nabíjet, když bude vypnutý a se 100W bude fungovat, i se bude nabíjet. Realita je taková, že notebook jel i s 65W a nabíjel, i když fakt hodně pomalu (byla to nějaká originál Lenovo 65W USB-PD nabíječka, i když ne přímo k tomuhle notebooku), a držel se v úsporných frekvencích. A samozřejmě držkuje (ve Windows to říká, že zkontrolujte napájení, že je slabé, horší je, že při restartu nebo obecně náběhu z POSTu, tedy i hibernace, držkuje i BIOS a chce potvrdit na klávesnici, že fakt chce uživatel s tímhle krámem pracovat, takže to vylučuje možnost vzdáleného restartu). Se 100W mi to přijde, že se to chová jen o málo lépe (ve hře jsou patrné zácuky a s tím slabým napájením to držkuje taky), ale sehnal jsem jen obyčejnou iTec 112W https://i-tec.pro/produkt/charger-c112w/ - která prý umí přes USB-PD 100 W a zbylých 12 W umí pustit přes další USB-A konektor. Nejsem si jistý tím iTecem, na druhou stranu problémy s nabíjením přes USB-PD u tohohle notebooku hlásí i další lidi a přijde mi, že tady to Lenovo podělalo (deklaruje podporu USB-PD 3.0, ale i při zapojení 100W USB-PD 3.0 nabíječky držkuje, což mi připomíná indickou demenci).

Proto by se mi líbilo, kdyby se daly notebooky otestovat i s těmi USB-PD nabíječkami, jak se to chová (já vím, chce to ty nabíječky, čas a tak... ;)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten automatický MUX je celkem fajn, je super, že není potřeba rebootovat počítač, ale prostě to přepojí ten displej za chodu. I tak bych ocenil možnost manuální nastavení třeba jen v BIOSu pro nějaké speciální situace.

Na to PD se plánuji taky nějak koukat, mám tu na to připravenou Lenováckou 95W USB-C nabíječku, tuto: https://www.softcom.cz/eshop/lenovo-adapter-cons-95w-legion-usb-c-ac-ce-...

Ale všeobecně je to USB PD problematické i s dokovacími stanicemi napříč výrobci, asi nejhorší zkušenosti mám s DELL dokovacími stanicemi v kombinaci s různými notebooky. i-tec na tom není nejlépe a celkem překvapivě dobře skoro se vším chodí ASUS SimPro Dock 2.

Stejně tak budu více kontrolovat jaké výstupy jsou připojené na jaké GPU + testuji i 15m dlouhé kabely, u jednoho stroje v práci mě dost nepříjemně vytrolovalo, že RTX 3080 je tam připojena na HDMI i USB-C a efektivně vzato to nechodí s kabely delšími než 1,8 metru. Navíc když se použije delší kabel, tak to pak ani žádný monitor nedetekuje, úžasný trolling prostě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby, co jsem koupil 10m HDMI kabel, který fungoval přesně dvakrát, tak těmhle dlouhým šlahounům nevěřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem nedávno příjemně překvapen, že docela dobře funguje kombinace dvou pětimetrových HDMI 2.0 alza kabelů a nějaký UHD HDMI repeater mezi nimi. Z nějakého magického důvodu to funguje lépe, než starší aktivní HDMI kabel 1.4 standardu. Ale řeším jen posílání FHD 60Hz na průmyslové panely, na vyšší rozlišení už je lepší optika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.