Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen4 - aneb dostupné 2v1 s kreslícím perem

Plastový lowend, který se za dva roky rozpadne, když nebude na chladící podložce v místnosti bez slunečního svitu a změn teplot... Jediné plus vidím v tom dotykovém peru. Thinkpady už dávno nejsou to, co bývaly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poloplastový lowend, který při šetrném zacházení asi chvilku vydrží, nadoma na stůl akorát. Todle není korporát. Prasatům se rozpadá kdeco, snad jen GETAC nebo DELL Rugged ne.
Thinkpady už nejsou co bejvaly, stejně jako kyselo, svět za mlada, atp. Z toho bakelitového smetí co je na trhu, je to furt v horních patrech. Jenom prosím nesrovnávat řady L a E s T/P/X. Plést hrušky s jabkama umí každý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na tom přístroji je vše podřízeno ceně a podle toho to vypadá, od nekvality konstrukce po pájené co se dalo, to už je šetření dovedené do extrému. Jediné co trochu je zajimavější je displej s tím perem. Dál je to o ničem. Už kdyby aspoň dali tu RAMku 4267, ale ne opět se o nějaký centík ušetří a přístroj zpomalí.
Prostě konstruované tak aby při nějakém problému bylo lepší vyhodit a koupit nové...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vás je tu odborníků, to se jeden nestačí divit. Pájená ram je dnes něco jako standart (tím to neobhajuji, jen konstatuji).
Rád bych znal ty ntb, co jsou konstruované tak, aby při problému bylo lepší je NEvyhodit a NEkoupit nové. A prosil bych srovnávat porovnatelné (velikost, váha, cena, účel, vč těch možností oprav co jde nejde řešit).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://frame.work/ napr. Keď to chces mať x + rokov a meniť co len chces. Len mi nepis že ideálne za 3 stovky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to píše správně, je to podřízeno ceně, stejně jako u jiných výrobců. Je to takový povzdech, že dnes jsou notebooky stoprocentně - použít a vyhodit.
Například:
Můj noťas - MSI GX700 Core2 T7250 a otcův noťas - Asus X751 Core i3-5010U. Můj mi stále slouží, otec ho vyhodil a koupil si nový. Vtip je v tom, že můj měl vyměnitelné HDD za SSD, u otce to vyměnitelné nebylo - respektive jo, ale musí se překonat lepidlo a vyndat deska a všechno odpojit a na to jsem mu řekl, že mu na to kašlu, ať si koupí nový noťas.

Za mě, kdo využije pero na poznámky - na kreslení to moc není, tak zajímavý notebook v té současné inzerované ceně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taká divná odpoveď. Čo by si s tým ako chcel robiť keď to použijem? Ako odložiť ďalšej generácii alebo? A rozprávka o cene a drahote pre niekoho je dráhy moped pre niekoho lambo a niekto má doma 2 rolsy. Keď na to nemáš a plačeš že je to drahé.. to je ako si povedať no hej ale tá Fabia 1.1 nemá vyhrievané sedačky a miniladnicku vzadu ale ten rols hej a je nefér že do fabie to nedávajú ako option. Alebo ideálne rozvoj verziu s. A vice versa aj rols aj Fabia má odvezie s bodu a do bodu b tak na čo mi je rols.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde přeci o vyhřívané sedačky, ale ten Asus nemá uživatelsky vyměnitelnou pneu, takže furt musim jezdit na sjeté, o tom to je.
Chci tak moc, když chci nelepený noťas, kde se dá přidat RAM a vyměnit HDD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kto povedal alebo mas pistol pri hlave ze si musis kupit ASUS? Ked chcem auto kde sa daju menit gumy tak si take auto kupim. Ked si kupim auto kde sa nedaju tak predsa nemozem plakat ze sa nedaju vymenit gumy. Nechapem tomu. Ved ta nikto na svete nenuti kupit to co nechces. Mne sa napriklad nepaci na Prusa tlaciarnach ze maju malo inovacii a su pomale vs BambuLab. A teraz mam ako co? Pisat Prusovy ze toto nie a preco su pomale a podobne alebo si kupit BambuLabku ked viem ze si na seba zaroby? Ak to mam ako hobby aj Prusa je dobra. Ale nikto ma nenuti si kupovat ani jedno ani druhe a ani nechodim na ich fora vyplakavat preco oni nemaju toto a toto a tamto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Alo joo. Chcete přidat ram a měnit NVME, pak to ale není L-ková řada u YOGY. Thinkpady toto stále mají. P16 má vše v RAM slotech. P14s/16s/t14 alespoň v jeden RAM slot (u intel verze). Jen jsem poukazoval na to, že poznámka "Thinkpady už dávno nejsou to, co bývaly" od ldx je sice pravda, ale stejně tak to mají ostatní výrobci. A stěžovat si na to u notebooku, který recenzent označil "dostupné 2v1 s kreslícím perem" je nesmysl. Thinkpady co jsou ještě tak trochu to co bejvaly, existují, jen je třeba je hledat jinde než v řadě "L".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné je že jednak mám ten Asus na stole a druhak že v ňom disk normálne vymenis akurát konštrukcia je trošku debilnejsia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to byl pozvdech nad tou nešťastnou kombinaci pájené RAMky a k tomu ještě v nejnižší možné specifikaci. Když už pájené a ještě v kapacitě tak akorát tak to pěkně dozdí nízkou frekvencí.
Konstruktéři evidentně dostali rozpočet který nesměl být ani za nic překročen a ještě za úkol maximálně znesnadnit jakýkoli pokus o upgrade, viz atypické SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"(asi) 25 790 Kč s DPH ... při takové ceně je nebezpečně blízko modelu s Core i5-1335U." <= Nějak mi uniká pointa, Intel Core i5-1335U je dvoujádro se čtyřmi vlákny a osmi atomy ...
http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core%20i5%20i5-1335U.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale ta i5-1335U má vyšší IPC u P jader, než starší Zen3, iGPU bude rychlejší, než Vega 6 a těch jader má celkově více, podporu USB4, PCIe Gen4 a rychlejší LPDDR5 paměti.

Pořád si myslím, že i ten přeznačený Zen3+ by zde seděl lépe s RDNA 2 iGPU a rychlejší RAM + podporou USB4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. to sice ano, ale ta spotřeba bude taky o ~10W vyšší u Intelu. U těchto placiček to většinou znamená docela znatelné pištění/šumění ventilátoru. A když se to stáhne, tak ten výkon už zase o moc lepší není.
S GPU se to má zase tak, že na hraní není ani jedno, přitom s Intelími drivery jsem si fakt užil pár nepříjemností a už bych to nerad zažíval znova. To bych se snad i smířil s nižším výkonem AMD...

Ideální řešení jsou Ryzen xx4xU IMHO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to drží stejný 15W limit, tak to bude úplně stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předem se omlouvám, tento text nijak nesouvicí s recenzí, ale nemohu si odpustit.
Zavedením cookies, kde nemohu najednou vypnout "oprávněný zájem" u všech vendorů, ale musím všechny ručně oklikat, jste si řekli o automatické blokování veškerých cookies z diit.cz.
Kdyby nebylo někomu jasné, o čem mluvím, jedná se o poslední sekci, kde rozkliknete super dlouhou nudli a musíte oklikávat jeden za druhým.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip na e-shop. 😉 Jako dosud Dellista jsem Lenovo víceméně přehlížel, ale dostala mě klávesnice s plnými kurzorovými šipkami (zato s poštěvákem mezi klávesami, což je pro mě zase minus).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Lenovo toto rozložení klávesnice používá prakticky nezměněné od roku 2012, teď jen zhoršili tlačítka k TrackPointu. Mimochodem TrackPoint na ThinkPadech je asi nejlepší polohovací zařízení na světě, typicky když jsem TrackNěco zkoušel na DELLu, HP, ASUSu, tak to vždy bylo nějak ergnomicky dementní, chybělo třetí tlačítko, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Pokud nelze myší, pak nad trackpoint u TP není. Tu divnou plochu pod tlačítkama trackpointu každý uživatel TP stejně vypne :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Touchpad mi nevadí, pokud je vypnutý :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem domů pořizoval manželce nový NB. (Lenovo IdeaPad Pro 5) a jednoznačně jsem trval na Zen4. A vyplatilo se! V porovnání s mým služebním ThinPadem "X", který má výše testované CPU, je to strašně velký rozdíl ve výkonu jako celku. CPU je samozřejmě jedna věc, ale nová grafika postavena na RDNA3 vs. VEGA je úplně někde jinde. Jde to krásně poznat už i v samotných Windows nebo Ubuntu (plynulost překreslování oken a stránek v Chrome). Při využití 3D jednotek je to už zcela neporovnatelné. Škoda že NB s Zen4 je velmi omezený počet a mnohdy jsou konfigurace, překombinované s přídavnou grafikou od nVidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IP-pro vs TP-X, todle už nejsou hrušky s jabkama. Tohle je dort pejska a kočičky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.