Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mnichov proti Microsoftu: občanům bude rozdávat CD s Linuxem

Ono jim to bombardování ve čtyřiačtyřicátém nestačilo a budou prudit a budou prudit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že redakce se tomu bude nadále věnovat a až budou uveřejněny statistiky, tak nám je přinese.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2000 CD medii je zanedbatelnych. Mnohem zajimavejsi jsou a budou statistiky o pouzivani linuxu ve verejne sprave Mnichova.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lubuntu je fajn, LXDE pekné, svižné, len neviem prísť na to ako sa tam rozumným spôsobom vytvorí klasický zástupca na ploche, mimo niektorých vyhradených programov a úkonov ktoré už definované sú a ručného vytvárania .desktop súboru :-D V tomto je XFCE trošku prívetivejšie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky jsem se patlal s tím, jak vytvořit zástupce. Nakonec jsem skončil u terminálu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to hezké, ale už chci vidět, jak všichni budou mlít do terminálu, u kterého z vlastní zkušenosti vím, že je potřeba a je celkem obtížný. Ale všichni budou spíše jen využívat internet, takže terminál spíš vůbec nespatří. Sám jsem příznivcem Linuxu. Provozoval jsem Mint na ThinkPadu. Když jsem ale zpozoroval, že výhody ThinkPadu nevyužiji na Linuxu, tak mě to celkem zamrzelo. Proto W7 byl pro mě jasnou volbou. Později možná uvážím přiinstalovat backtrack pro nějaké ty síťové fíčurky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to s tim terminalem nebude tak horke. Ony ty soucasne distribuce, dokonce i ten Debian se da z 95% obsluhovat pres klikaci prostredi. Otazka je, jake vyhody ThinkPadu jsou na mysli. Fungovani hotkeyu se lisi hodne kus od kusu. Ony nektere ty specialni funkce hardwaru nejsou uplne bezchybne navrzene, takze funguji na Windows, ktery je praveze celkem tolerantni vuci chybam navrhu HW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máte pravdu. Hotkeys mi fungovaly různě asi v 5 distribucích. Výhody ThinkPadu vidím hlavně asi v softwaru od Lenova, který často používám. Dá se říct, že největší výhodou je to, že Lenovo se stále zaměřuje víc na Windows.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A další výhodu vidím ve výdrži baterie. V Linuxech jsem i s různými úspornými nastaveními pro laptop dosahoval maximálně 3 hodin (4 hodiny s verzí WattOS). S Windows dosahuji 5+ hodin.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konecne nekdo vzal rozum do hrsti. Vypada to, ze jeste nekdo premysli vlastni hlavou a dokaze lidem ukazat co je to svoboda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je prosím pěkně protimluv. Svobodná volba se nedá doporučit - ani propagační akci radnice ani širokým tlakem Microsoftu.

Na druhou stranu je pravda, že znalost více možností svobodnou volbu umožní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, lide jsou tak zblbnuti korporacemi, ze nemaji potuchy o existenci cehokoli jineho nez ma okoli.
Miluji lidi, kteri rikaji jak je windows nejlepsi a muzou mi ho uz za par stovek vnutit. Ja ho muzu mit zadarmo a legalne, ale krome toho, ze bych to nemohl pouzivat ani nesouhlasim s jejich licenci. A to podle jejich pokynu nemohu ani nainstalovat, takze jejich problem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To mas pravdu, protoze ta MSDN licence co mas zdarma je urcena pouze k testovani aplikaci, ne na bezne pouziti :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, co provozuji takovou starou plecku, kde jedou jenom XP, tak si urcite nebudou instalovat linux .... vetsinou pujde o duchodce a tak. Navic o vyspelosti nejnovejsiho linuxu a 13 let starych windows by se stale dala vest debata, ale pokud je to 1:1, tak je to pro linux pokrok:o)
Kazdopadne 4k€ za 2k CDcek:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo to jsou lide, kterym se vyvoj windows vubec nelibi. A takovych znam velmi mnoho a urcite to nejsou jen duchodci.
Taky si rikam, neni nad linux ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na zcela obyčejném uživateli odzkoušeno, že mu stačí Ubuntu + Firefox + Libre Office a víc ke štěstí nepotřebuje.
Linux je zcela určitě vyspělejší než XP. Jádro linuxu se vyvíjí velmi dynamicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ted mi prosim uvedte priklady proc je linux vyspelejsi :)
Rychlost ? ani omylem.
User friendly ? ani omylem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite ty dve zminovane vlastnosti + je to bezpecnejsi, mam moznost se do vseho podivat, je to svobodny software, mohu tomu verit, podporuje mnohem vice platforem, da se jakkoli modifikovat, je vykonnejsi, je efektivnejsi, zvlada mnohem lepe sitovou zatez, je stabilnejsi, vyuziva lepe vykonnejsi stroje, muze bezet plnohodnotne i na 486kach v posledni verzi ale i na superpocitacich, neni svazan s jednim prostredim, ale kazdy si muze vybrat to co mu vyhovuje nejvic, je zdarma, atd, atd..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Trochu pokrmime:)
Mimochodem, rychlejsi a user friendly? LOL
Ty se mas moznost, do vseho podivat? Ale nemas kamarade, protoze tomu proste nerozumis, prakticky nikdo tomu nerozumi a nediva se do toho! Mozna tak hackeri, kteri si v tom rychlej najdou chyby a zadni vratka a ti to urcite nikomu nesdeli:) Kdyz se rozhodnu pridat dnes nejakou ficuru to linuxu, tak ji napisu a kdyz bude dobra, tak ji tam pridaji .... zkontroluje to par lidi, nikdo jiny se na ten kod uz NIKDY nepodiva ... a pokud budu hodne dobry hacker, tak tam pridam neco, co bude interaktovat s necim uplne jinym a tyhle souvislosti si nikdo dohromady neda, proste to s tim, ze je to "svobodne" neni vubec zadna vyhra. A ze podporuje vic platforem? LOL? Jake? x86 a x64? To je tak vse, co jineho by mel system podporovat? Pobezis ten system snad nekdy na necem jinem, ze ti to vadi?:o) Na 486kach nemuze bezet plnohodnotne a to ani z rychliku ...... a i ja, jakozto nelinuxar, vim, ze podporu pro tyhle obstrarozni procesory uz davno z linuxu vyhodili ..... ve windows si muzes taky prizpusobit prostredi nebo vytvorit vlastni a troufnu si tvrdit, ze to bude daleko snazsi nez na linuxu .....
A zdarma taky neni ... zabity cas u linux desktopu, jsou pro mnohe penize .... linux na desktop nepatri .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takovejch lží a předsudků v jednom zápisku. Plácáte zprominutím h*vna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobre, vezmu to realne a bavim se o desktop nasazeni.
Mam C2D Intel SU9400. Docela pomaly prcessor.
Zkousel jsem Ubuntu s LXDE, Mint, Suse - vsechny tyhle systemy byly i pri hloupem pohybu v OS pomalejsi nez Windows 7 na stejne konfiguraci, pri prehravani videa / prochazeni webu byly WIN 7 rychlejsi, at jiz pocitove nebo vytizenim procesru. Linuxu musim nechat, ze spotrebovaval jen 300-500 MB oproti Win 7 s 1,5-2GB, ale k cemu mi to sakra je kdyz mam 4GB. To radsi at je to rychlejsi za cenu vyssi spotreby pameti.
Takze v prvnim bode vlastne lzete.
Druhy bod :)))) Uzivatelska privetivost linuxu se mozna za poslednich x let zlepsila, ale je nekolik generaci za Win 7 , mozna tak na urovni Win98. Uz jen kdyz chce clovek nastavit zakladni veci tak musi na prikazovou radku, spoustu veci po instalaci nefunguje a castokrat se jedna o zaklady.
Bezpecnost - ok linux se da povazovat za bezpecnejsi, ale to je spis penetraci, na pc normalniho uzivatele je stejne nebezpecny jako win7.

Argument, ze se muzu do vsecho podivat je super, ale neberu ho. Kdo by to delal ? A pokud tam nekdo bude chtit schovat zadni vratka tak je stejne nenajdete :)
No a ted uz v rychlosti
vykonejsi neni, efektivnejsi samozrejme take ne, pouze v server nasazeni
stabilnejsi neni, o tom Vam mohu vypravet delsi pribehy s testovanim ruznych distribuci vs win 7 :)
sitovou zatez ? ano to je opravdu dulezite pri desktopu :)
na 486kach ? :) Ubuntu, Mint, Gentoo - zkuste si to proboha :) to radsi budu pouzivat dos

Co treba zminit neustale prohledavani for a hledani reseni jakekoliv sebemensi blbosti, proc nefunguje to a proc ono.
Aplikace ? Hry ? Nic nefunguje poradne, nic neni vychytane.

Linux na desktopu beru jako hezkou hracku pro kutily.

Ostatne penetrace mluvi za vse :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kecy, w7 jsou brutalne pomale, dal jsem je do vmware worskation a nestacil jsem se divit, vratil jsem tam XP, ktere jsou brutalne rychlejsi ;-))
s cim maji XP problem je AD a vzalena lokace, nebot se na kazdy klik ptaji AD, zda tam maji pristup, W7 to chachuji ;-)) ... linux s tim nema problem zadny.

Mhh ja mam linux ale fedoru na mnohem starsim HW, nestihaji tam moc ani XP, w7 by se tam ani nechytli a v linuxu jsem na tom normalne pracoval ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnej troll, ale prinos zadnej :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ty abys nerejpal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen by mne zajímalo — jak konkrétně zdůvodní soudruzi radní toto vynaložení prostředků z veřejných peněz, neboli z peněz daňových poplatníků?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když je to pro dobro lidu, tak se na nejake euro nekouka...však si to ty lidi oklikou zaplatej, a to se vyplati :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Zkušenost Mnichova s přechodem na Linux."

Co by asi řekli pamětníci na zkušenosti s Mnichovem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis jak se na tom Oktoberfestu tak strasne ozrali, ze zacali obsazovat okolni staty? Tak tohle je dost podobne - dle nove smernice EU bude muset mit kazdy doma nainstalovan linux. Jen se musi pomoci serii zalob rozhodnout, jakou distribuci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc pekny! Neco podobneho k nam asi jen tak nedojde, teda ne ze by me to nejak extremne zajimalo, ja jedu na Mintu, rodicum a par znamym jsem nahodil Ubuntu. Kazdopadne LXDE je dobra volba, to si ani nevsimnete, ze uz nejste v XPeckach. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá technická na pc s amd duron 1,2 GHz a 380MB RAM sice systém běží naprosto svižně ,ale jen do doby než pustíte prohlížeč :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Což ale platí s XP úplně stejně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo jen chci říct že takovýhle herky ani linux nezachrání.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na takovymhle Pc Xpcka docela fungovaly v klidu, teda nejake s SP1. A samozrejme bez nainstalovanych intiviraku a podobných nesmyslu:-)

A win98 na tom bezely naprosto "luxusne" :-))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Systém na tom běží, v tom není probém. Ale když nad tím spustím v současném prohlížeči současný web, tak procesor stíhat nebude a paměti bude málo. To není problém OS, ale dnešního webu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

staci dat Operu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale mně běhá Linux na Neu, kde je ARM 400MHz a 128MB paměti a strašně pomalá sběrnice na displej, nejlépe běhá Enlightenment, ten je i docela svižný. Ono je to spíš o tom, že tam dnes chce každý spouštět to nové. Dnešní prohlížeč podporuje tolik věcí, ne jako před 10ti lety.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neni problem linuxu, ale toho prohlizece. Ja na mobilnim Celeronu II 400MHz, spustim Operu, jakoze fakt nabehne i webova stranka, chvili to trva, ale nabehne. Kdyz spustim Firefox nebo Chromium, tak to ten notebook naprosto umrtvi. Bohuzel jedine pouzitelne jadro prohlizecu konci a Opera bude jen jinak designovane Chromium. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se zase divím, že se EU vnucuje do všeho, ale o to, aby sice stará, ale pro spoustu lidí stále plně postačující XPčka, měla zajištěné aktualizace i do budoucna to ne. Pořád je to systém, které má podle podílu svoje místo a nemělo by se na něj zapomínat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravne! Pozaduji vyrobu nahradnich dilu i pro parni stroje a vzducholode - to by bylo, aby to EU neprosadila.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si tvrdit, že sehnat díly pro parní stroj je pravděpodobně mnohem snazší, než udržovat zabezpečený starý OS :-)

http://parnistroje.cz/ramren.htm
http://www.restauratorskadilna.cz/sluzby.php

A vzducholodě se vyrábějí stále nové a modernější, principielně nejsou zastaralé, jen se nehodí na cokoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 jsou pro mne žumpa plná potíží. Windows 7 jsou pro mne korporátní a obtěžující licencí zatížený software zhruba podobný novým KDE, ale místy nedosahující jeho kvalit.

Linux mám rád velmi, leccos mu odpustím, neopouštěl bych ho snadno.

Ale to, co dělá Mnichov mi zavání hurá aktivismem a to mne přinejmenším nabádá k veliké ostražitosti.

Myslím, že by se našlo mnoho levnějších a možná i mnohem účinnějších způsobů, jak Linux propagovat. Resp. alternativy obecně. Čistě proto, protože závislost na jediném dodavateli softwaru je z principu špatná i kdyby byl nakrásně opravdu nejlepší (což, dle mého názoru není ani omylem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to bylo vyrazne jednodussi, kdyz by nekdo na linuxu nebo jinem os investoval prachy ndo neceho, co nahradi treba Active Directory nebo Microsoft Office. Ne ty parodie, co jsou k dispozici ted - aplikace, co nefunguje uplne stejne vcetne podpory skriptovani, maker, visual vasicu a ODBC je nepouzitelna jako nahrada produktu Microsoftu.

Takhle si to lidi nainstaluji, hm umi to postu, umi to web, hm i filmy to prehrava - ale sakra proc mi nejde spustit zadna jina aplikace co na Windows jde? Aha - proto to bylo zadarmo, protoze je to k nicemu... fuuuj linux.....musim u pivka varovat ostatni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechápu, k čemu běžný uživatel potřebuje Active Directory a jak to vede k tomu, že pak nadává u pivka ...

Co se MS Office týče, tak ten, kdo ho skutečně potřebuje a nemůže vystačit s Libre Office (např. intenzivně používá makra nad složitými tabulkami, nebo umí efektivně zpracovávat data v Accessu, což mu šetří čas a peníze), tak si holt musí pořídit i Wokna (i když třeba MS Office 2007 jede ve Wine bez potíží, 2010 jsem nezkoušel). Notabene teď, když Microsoft zavedl nutnost aktivovat licenci MS Office 2013 skrz LiveID účet, což "lehce" komplikuje situaci i Woknařům na firemních PC s OEM licencemi (ne každá firma je korporace).

Ale na "potřebuje" mám svůj názor - mnozí "potřebují" aniž by přemýšleli, nebo byli ochotní maličko ustoupit a najít jinou cestu, často "potřebují" kvůli snadno nahraditelné banalitě.

A jestli je Linux zadarmo pro mne ani zdaleka nehraje roli. Používám většinou Gentoo, to není sice za peníze, ale jeho instalace zabere dost času (a kdysi i nutnost se něco naučit), takže to, co si představuji jako pohodlný OS tak úplně zadarmo není. A to nemluvím o komerčních distrech, které tu a tam mám někde v provozu. Naopak obrovskou roli pro mne hraje možnost "nesrat se s OEM licencí vázanou na hardware", neskutečně to usnadňuje práci (třeba při opravě hardwaru).

Samozřejmě, že "zadarmo" je benefit a možnost neřešit nákup licence je značně pohodlné, ale samotná částka za licenci v jednotkách tisíc Kč není blokující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste chvili premyslet, co byste jako sef Microsoftu delal, kdyby se objevila firma, ktera by vam lezla do zeli. Pokud vas napadne: "Tu firmu bych znicil. Miliard v bance na to mam dost", tak nejste daleko od toho, jak to Microsoft delal a dela.

Zadny investor neda penize na vyvoj komercni obdoby Active Directory nebo Microsoft Office, protoze vi, jak by to dopadlo. Microsoft by ten projekt pohrbil bud hned v zacatku a nebo by ho postupne nicil umelym zavadenim nekompatibilit.

Historie hovori jasne: Corel se kdysi pokusil konkurovat Microsoftu na poli kancelarskeho software. Dopadlo to tak, ze sef byl odvolan a Corel se s Microsoftem "spratelil". Novel chtel Microsoftu konkurovat na poli adresarovych sluzeb produktem eDirectory. Microsoft zatlacil, obe firmy se "spratelily" a bylo po konkurenci. (Novel nyni eDirectory nabizi jako soucast Open Enterprise Serveru. Prima a aktivni konkurence Active Directory to ale neni.)

Microsoft nevyklizi pozice na trhu bez boje. Mit lepsi produkt nestaci. Pro jeho prosazeni je nutne byt silnym hracem. V soucasne dobe se Microsoftu muze postavit jen Google a Apple. Pripadne i IBM, ale ta se zameruje na jine segmenty trhu. Toz asi tolik k naivnim predstavam o neschopnych programatorech, kteri neumi naprogramovat obdobu MS Office.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AD je shit, k cemu to,kde kdo ma kerberos a obcas k tomuda LDAP ;-))

AD usmi simulovat Samba ;-)) ... a RedHat ma samozrejme obdobu centralni spravy uzivatelu, kde dava mapy ...

AD mapy va z toho jejich LDAPu vyhradu, dam je do linux LDAPU a voala .... vlaste to uz udelali v SAMBA tymu ;-))

Davaji neco i zdarma, asi se to prejmenovalo:
http://directory.fedoraproject.org/wiki/Screenshots

... a ja pouzival na linuxy uz i NIS+ a fungovalo to skvele ;-)) cely CERN na tom jel, ne je hackli a presli na Kerberos ;-)) dnes uz tam asi budou mit i krebros + LDAP + kreboreized NFS v3 a NFS v4.x ktera uz jej umi sama + kupu cluster FS

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja vim, proc to Mnichov dela, 2e za DVD + brozurku je asi i adekvatni cena, mozna by sla i stlacit vytisknutim brozury na Sk a vylisovani pod 1e ... ale oni to asi vyrobi v Nemecku.

Ale delaji to proto, ze se M$ chova neseriozne a kope kolem sebe. Kdyz prohral vyberove rizeni, tak to neprekous a podkopaval rozhodnuti jejich uz evidentne byvaleho zakaznika kde mohl a investoval do toho nemale penize, coz je jednani, ktere kdyby udelal nejaky muj dodavatel, uz by si vzivate neskrt, takhle si treba jedna mala IT firma delajici v backup & storage zavrela pristup do nekolika firem, kdy pote, co ji zdrhli zam. zacala kolem sebe kopat a zacala napadat i zakazniky, kteri od ni odesli, napadli vedeni IT, vedeni firmy je prosetrovalo, zjistili ze lzou a ted tam maji zakaz cokoliv od tehle firmy vzit, protoze to vsechny nastvalo, ani o tom ta firma podle me nevi, ze kazdou jeji nabidku hodi do kose, jen uvidi jejich razitko na obalce a ani je nezajima, co je uvnitr.

M$ dela divne veci, treba Ostrava Jih, tam jsem mluvil s IT lidmi osobne, je to pry nejvetsi mestska cast v CR a tam byl linux uspesne nasazen a provozovan. Jeden z politiku odesel do M$ a z tama zacal lobovat za prodej M$ produktu, cenu dali spickovou, ale IT se branilo, dalo zajimave podminky:
1) muselo fungovat to co uz funguje ted a to stejne dobre
2) museli dat garanci ceny i za upgrade na X let dopredu

Cenu nakonec M$ zadotoval, dal to tam temer zadarmo, problem byla ovsem funkcnost, ac se snazili sebe vice, vetsina veci jim ani nefungovala, jo zkuste nahradit automaticke procesy, ktere implementovavali linuxaci.

Vesele tez bylo, ze se vypsaly snad 3 nebo 4 vyberove rizeni, kde se neustale musela prihlasit ilinuxova firma, ktera jako ze nabizela reseni takove, kde ovsem vlastne nic nezmeni ;-)) ... nebot na linuxu uz to bylo a nebylo potreba nic menit.

No dopadlo to tak, ze vedeni IT obesli, vyberove rizeni vubec nebylo a Ostrava Jih odhlasovala, ze proste na Windows prejde, coz je stalo nekolik milionu kc a tim nekolik deitek milionu usetrili, jak sami rikaji ;-)) uspora je v tom, kolik by je stalo prejit na windows za papirove ceny, coz je samo usmevne, bud jsou hloupi, nebo navedeni ... ja bych rek to druhe, pochybuji, ze tam je ted stehny pocet IT jako predtim, protoze to se neda v tak malem poctu zvladnout ;-))

No a co nam ztoho plyne pro Mnichov ? ... Mnichov se na rozdil od Ostravy Jih nepodarilo nikomu z M$ uplatit a to ani uplatky, ani 1 davkou drogy, ze jim ted daji SW skoro gratis, ale za udate jiz slusne zaplati. Mnihoch si uvedomuje, ze M$ je diktat nekompatibility a vendor lock, ktery firmy stoji nemale penize, zdrazeni snad vsech produktu tomu dava zapravdu. U Ostravy jih je situace smutna v tom, ze tam fungujici reseni jiz meli a utratili ned uz asi desitky milionu za licence SW, ktery nepotrebovali ;-))

A usmevne byly tez argumenty zastancu M$, vadilo jim, ze pry maji neco divneho a nestandarstniho, ze kdyz k nim jejich decko donese CD se SW, ze si jej tam nespusti ... na cez jim IT odpovedelo, ze to ani do M$, protoze jim tam instalaci SW samozrejme zakazou, stejne jako daji politiky i na USB media .... proste radni stvalo, ze pracovni PC, lze uzivat jen k praci, na jednu stranu ano, linux je dokazal skrouhnout neuveritelne, na druhou tomu ti lide nerozumi a kdyby meli na stanici admina, jak to delaji jine firmy, treba i ta nase, nebot M$ windows bez admina proste nefunguji, tak to ti urednici znici .... u nas to obcas taky nekdo znici, dokonce uz se pres windows vlamali i hackeri a resi se to prave bud linuxem, nebo aspon terminal serverem, ze kriticke aplikace bezi tam a vyberou se takove, ktere admina nepotrebuji. Ted je u nas smer takovy, ze se vybiraji multiplatformni aplikace a pripravuje se nasazeni linuxu ... i kdyz tak 1/3 lidi jiz ve firme linux davno maji a to presto, ze licence M$ na to koupene jsou, jenze windows nejsou vhodny terminal ;-)) jsou pomale na siti a i spatne zadana IP adresa je schopna klidne i na minutu vyradit cely desktop, ktery prestane cokoliv vykreslovat a toci se hodiny ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, moji praci si bez linuxu ani nedokazu predstavit , dene vyuzivam desitky scriptu, mam vse v DB a umoznuji mi slusne automatizovat kde co, mimo jine to minimalizuje chyby, delat neco podobneho pomoci powershellu asi moc nejde ;-)) protoze ja ty prikazy nakonec vykonavam uplne na jinych systemech i kdyz logika scriptu bezi centralne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.