Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nevěřte nesmyslům, Mnichov se na Windows nevrací

Ja len clanok doplnim: Je to stare mesiac, preco to opat media vytahuju
Vysiel clanok, kde Primator/starosta sam priznal, ze je fanusikom proprietranehio riesenia(teda Microsoftu)

Strany koalicie , ktore nominobvali tychto panov sa postavili proti nim, dokonca v CSU oznacili nazor zastupcu
primatora za ¨za nepodstatny nosobny nazor pravnika¨ Co nie je prekvapujuce, kedze koalicna zmluva v Nemecku (CDU/CSU+SPD) sama spomina open source

New leadership challenges Munich's open source strategy
Submitted by Gijs Hillenius on July 16, 2014

The newly elected mayor and deputy mayor of the German city of Munich are questioning the city's open source IT strategy, German IT news sites and daily newspapers are reporting.

First concrete doubts were expressed earlier this month by Munich's new mayor, Dieter Reiter (SPD), in an interview with 'Stadtbild' - the internal newsletter of the city administration. Referring to the mayor as a "fan" of the ubiquitous proprietary alternative
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/new-leadership-challenge...

Munich city council shields Limux against Mayor'
Submitted by Gijs Hillenius on July 21, 2014

The council of the German city of Munich continues to support the city's open source IT strategy, and opposes the newly elected mayor and a deputy mayor, reports Heise, a German IT news site. CSU party members of the deputy mayor shrug off his negative comments as "an irrelevant individual opinion".

According to Heise, the city council will not abandon Munich's open source IT strategy. "We have no new position on this matter", it quotes SPD-spokesperson Bettina Messinger as saying. Earlier this month, Munich's new mayor, Dieter Reiter, also SPD, suggested he wants to change tack.

On Friday, Heise also quotes CSU council member and IT professional Otto Seidl2 as saying he is an advocate of Limux. Getting rid of IT vendor lock-in was an important and correct thing to do, even if there are a higher number of software solutions available for the proprietary system. He dismissed the comments by CSU deputy mayor Josef Schmid, saying that the open source project is botched, as 'an irrelevant opinion of a lawyer".
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/munich-city-council-shie...

New German government to encourage open source
Submitted by Gijs Hillenius on November 28, 2013

Germany's upcoming government coalition of CDU, CSU and SPD is to encourage the use of open source software in public administrations. In its coalition treaty, leaked last Monday evening, the government describes open source is an alternative to 'closed digital ecosystems' and says it will commit itself to open source at a European level.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/new-german-government-en...

Edit: tie clnaky pisu, ze aj opozicni zeleni su proti, ved oni su najsilnejsi podporovatelia open source v Nemecku

16.3.2014 boli v Mnichove volby do zastupitelstva a na primatora

Partei Kandidat Stimmen (absolut) Stimmen (in Prozent)
SPD Dieter Reiter 183.903 40,4 %
CSU Josef Schmid 166.925 36,7 %
GRÜNE Sabine Nallinger 66.679 14,7 %
https://de.wikipedia.org/wiki/Kommunalwahl_in_M%C3%BCnchen_2014

40,4+36,7= 77,1% kolaicia

77,1+14,7=91,8% Mnichovcanov volilo strany s programom podpory Open source

Aj nahradna kolalicia CSU+Zeleni by mala 51,4% hlasov a
tieto strany jednoznacne su za Open Source.
Otazkou zaostva preco TOP kandidati starn podporujucich Open Source sa po zvoleni otocili o 180 stuopnov v postoji Reiter je primatorom a Smid je jeho zastupcom...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Očekáváný článek "autora"...

1) označte to alespoň jako bloq
2) zvyk nezvyk - většina běžných uživatelů nepozná/neví, jestli jede na linuxu nebo windows - to není podstatné
3) podstatný je dostupný SW - co udělá běžný úředník, když mu přijde docx, xlsx...prostě nový MS Office dokument ? Zobrazení v Libre Office(či kolik verzí tohoto "free čehosi" se už stihlo oddělit) v případě složitějších stylů/vzorců...nebude korektní.
V jakém formátu posílají dokumenty dál ? pdf ? (běžne needitovatelné), zřejmě se vrátí k TXT :)

no ale hlavní problém je dle autora Solitaire..ok

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

(3) nevím, proč by se běžný úředník měl zabývat nějakým .docx, .xlsx, nebo jiným (úřadem nepodporovaným) formátem. Jestli někdo (občan) neumí zkonvertovat svůj vlastní dokument z nepodporovaného do podporovaného formátu, nebo v něm dokument rovnou napsat, tak to má prostě smůlu. Stejně jako má smůlu hotentot, když si přijde do české banky vybrat peníze a neumí ani šprechtit ani psát (česky). Totéž platí naopak (když občan neumí otevřít/vyplnit/.. dokument stažený ze stránek úřadu ve svém počítači).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je tedy ten podporovaný formát? txt?

V české bance nemá smůlu ani ten, kdo neumí česky, účet tu můžou zřídit i cizincům.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

1. česká banka je soukromý subjekt
2. existuje něco jako "úřední jazyk", stejně tak by mohlo existovat (existuje) něco jako "úřední formát dokumentu"
3. jaký je (oficiální) podporovaný formát/formáty nevím, ale (a) zatím jsem neměl potřebu to zjišťovat, protože jsem si (b) se všemi dokumenty dokázal poradit v podstatě bez problémů. A za (c) s 'txt' jenom zbytečně trolujete, že ano.. Nebo máte problém s nějakým úředním dokumentem ve formátu txt?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takže lidi mají posílat dokumenty jenom v podporovaném formátu, ale který to je sám nevíš, protože si s tím problém neměl. Lidi to ale dělají stejně, nemají problém něco napsat ve wordu, tak to pošlou na úřad ve wordu.

S txt problém mám - nic to nepodporuje, takže v něm spousta běžně používaných věcí nejde udělat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mícháte tady dvě věci dohromady: jedna je, že "LIDI mají posílat" a druhá že "JÁ nevím".

Jaký je podporovaný formát nevím hlavně proto, že jsem žádnému úřadu nemusel posílat mnou vytvořený dokument. Až to potřebovat budu, buď pošlu jeden mail s dotazem "v jakém formátu to chcete" navíc, nebo se podívám na stránky úřadu, v jakém formátu tam mají ostatní dokumenty.

Stejně nevím, proč hledáte problém tam, kde žádný není. Až úředník dostane dokument v nějakém exotickém formátu, nic mu nebrání poslat ho zpět s vhodným komentářem.
Uplně stejně, jestli bude úředník (úřad) používat např LibreOffice a příchozí dokument ve formátu .docx se mu nezobrazí korektně, nebo aspoň dostatečně srozumitelně, může s klidným srdcem udělat totéž, nebo se pokusit to nějak rozluštit/opravit/..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Zobrazení v Libre Office(či kolik verzí tohoto "free čehosi" se už stihlo oddělit) v případě složitějších stylů/vzorců...nebude korektní."

Složitější styly nebo vzorce čeho a odkud? Z externích zdrojů? Očekává snad státní správa, že jí lidé budou odevzdávat data ve spreadshetech se složitými vzorci nebo jak?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...jen aby tento bulvární titulek a článek ve smyslu "proboha to není možné aby nám náš milovaný Linux zrušili" nebyl jen zbožným přáním:-)))
http://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchner-stadtverwaltung-von-micros...
...nebo
http://www.heise.de/open/meldung/LiMux-Muenchen-prueft-offenbar-die-Ruec...
...no uvidíme:-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji důkladně číst, co linkuji, protože zrovna ten první článek je celý postaven na názoru pana Schmidta, proti kterému se radní staví. A ten druhý je postaven z části na prvním a z části na tom že starosta (primátor, či jak se to tam jmenuje) je MS-fanboy (jeho vlastní slova); A opět zbytek radních je proti.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

...to přeci nerosporuji? ...jenom že to s tím "božským Linuxem" opravdu není na 100 procent a uvidíme jak se to vyvine (samozřejmě že se budu radovat když ho zruší, naštěstí žádná tak velká instituce/město se nepřipojilo takže takhle vlaštovka doufám časem umře)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

"jenom že to s tím "božským Linuxem" opravdu není na 100 procent"

Na rozdíl od totálně bezproblémových Windows, že...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Úředníci samozřejmě nepřiznají, že neušetřili, ale prodělali - navzdory všem slibům. Zato mohou říkat, kolik linux přinesl nových pracovních míst. :-)

Pokud si někdo myslí, že cena za licenci Windows a Office je v přepočtu na měsíc práce na počítači ve velké korporátní síti nějak rozhodující, je cvok - tyhle licence tvoří cca 1-2% celkových nákladů. Nejdražší je vždycky lidská práce - a s přibývajícím letopočtem se to ještě zhoršuje.

Samozřejmě si město může odhlasovat, že svobodný software je celkově lepší a levnější. Koneckonců, odhlasovat se dá i to, že je v noci světlo a přes den tma. Pokud někdo věří, že pravdu lze určit hlasováním, ať tomu klidně věří.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Že se úřednicím snížila produktivita jsem slyšel už u nasazení spisové služby (protože se ji nechtěly naučit), u nasazení Office 2007 (protože se jej nechtěly naučit) a u nasazení Windows 8, protože se v jejich práci nezměnilo vůbec nic, ale nelíbily se jim barvičky a u nasazení KDF (elektronická kniha faktur), protože nechápaly, co to vlastně musí schválit, odklikat, potvrdit krytí a podobně, když minule stačil jeden papír s dvaceti podpisy, které nějaký referent oběhal, mnohdy po více budovách, ne jen kancelářích.

Takže snížená efektivita práce kvůli Linuxu? Haha! Jestli je to v Mnichově alespoň trochu jako v ČR, tak je řešení jednoduché, poslat polovinu zaměstnanců do důchodu, kam patří.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

... a prijdou tam mladi zamestnaci a budou s tim umet jeste mene nez ti pred duchodem. Vim o cem mluvim. Toto fakt nic neresi. Byt nerikam ze v ostatnim nemate pravdu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Právě že noví zaměstnanci se do toho dostávají okamžitě a znají ve spisové službě finty, o kterých si někteří, na své pozici už zahnilí, úředníci nechávají jenom zdát. Čest páru výjimkám na obou stranách, ale fakt jen páru. Takže ne, nesouhlasím. Na idioty a německé turisty narazíš všude, ale v řadách úředníků je jich největší koncentrace (učitele nepočítám, to je diagnóza, ne zaměstnání).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Na vasem miste zkuste si to overit v praxi :D . Ono tech mladejch i s VS vzdelanim co neprekousnou posunuti ikony o 5 cm nebo nedej boze zmenu jeji barvy je vic nez dost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím z praxe, tyhle ty nemehla se daří úspěšně vyfiltrovat výběrovým řízením. S tímhle mají problém právě ti, co ještě stále vzpomínají na zlaté časy terminálů (ano, ti tam pořád sedí).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak v Mnichově, ale v HMBG je to stejný jak v Phe.
Zdar Max

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pouzit mozek a naucit se pracovat s jinym systemem.

Ten mozek ktery na jakemkoliv linuxu spolehlive zprovozni neco co vzdalene pripomina Active Directory nebo dokonce makra, vbs, skripty a ODBC konekce mezi aplikacemi bych nekdy rad videl.

Protoze jinak je to klasicka ukazka hura akce, kde po vystrizliveni z usetrenych milionu euro prichazi zjisteni, co vsechno nove reseni neumi a nikdy umet nebude.

U nas byly podobne snahy, po 3 letech vyvoje zruseno jako slepa ulicka prave z vyse popsanych duvodu. Nema cenu znovuobjevovat Ameriku a vytvaret si ve vlastni firme / organizaci / meste znova neco, co uz bylo mnohokrat vytvoreno a spolehlive funguje.

Jasne se ukazuje, ze resenim je standardizace (tzn jedna linuxova distribuce pro vsechny statni organizace v Nemecku) a ne jedna linuxova distribuce pojmenovana podle mesta ktere ji pouziva nebo organizace ktera ji pouziva, kterou si dotycna organizace musi spravovat sama.

Jsem zvedav, jak by se pani radni tvarili, kdyby jim chteli postavit dejme tomu novou radnici a misto ni dostali haldu planu, navod jak se vyrabi cihly a smer k nejblizsimu lesu a do ruky pilu - vzdyt by to prece bylo taky levnejsi nez nez pouzit cizi jiz existujici a hotove reseni.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

vsetko toto (AD, vbs...) su MS riesenia, kedy konecne ludia pochopia, ze linux nie je windows, a programy tam nemaju exe, ani system tam nema registre. Maju svoju vlastnu filozofiu a funkcionalitu.
Problemom je to, ze si 99% managerov mysli, ze linux je zadarmo, tak ho nasadime, a nakonfiguruje ho tuna janov syn, on cely den sedi pri pocitaci, on tomu rozumie, lebo mal zapnute live cd ubuntu. A potom sa nadava na Linux, lebo to nema klikacie nastavovacky, a nie je tam disk c...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Ten mozek ktery na jakemkoliv linuxu spolehlive zprovozni neco co vzdalene pripomina Active Directory nebo dokonce makra, vbs, skripty a ODBC konekce mezi aplikacemi bych nekdy rad videl."

K čemu byste v Linuxu potřeboval administrativní nástroj založený na protokolu pro telefonní seznamy, skriptovací jazyk založený na Basicu a zastaralý protokol pro databázová připojení, to mi tedy hlava nebere.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pane autore, nikde jsem nenašel přesná čísla.
Můžete je prosím doplnit nejlépe se zdroji? Stačí mi tato tři čísla.

1) vynaložené náklady přechodu na Linux od začátku projektu doteď
2) předpokládané náklady s řešením od MS
3) vámi deklarované úspory popsané v článku od začátku projektu doteď

Dále mi pak není jasné, kolik PC tedy bylo opravdu již zmigrováno z celkových 15000 (někde se píše 9000) a jestli ty náklady zahrnovali i obměnění za nový Hardware nebo pouze na tu SW migraci, školení atd.

A malá poznámka, zaměstnanci opravdu často "remcají" nad novotami, ale 10 let? To mi nepřipadá jako úspěch firemní kultury v práci.

Děkuji předem za odpovědi a tím snad i vyvrácení všech dezinformací.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Bod dva se bude těžko odpovídat, protože je to zatím ve stádiu "dva pánové by rádi" a nějaká skupina, která to má vyčíslit je teprve před vznikem, vznikne-li vůbec.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ty předpokládané náklady přechodu MS -> Lin už si nechávali zpracovávat možná i několikrát už tenkrát než do toho šli. V průběhu let je dokonce zveřejňovali i MS myslím s HP a vyvraceli jim pro změnu ty jejich odhady. Jenže já se pořád nemůžu dohrabat k nějakým oficiálním výsledkům. To je to, co mě zajímá, když se o tom pořád píše, kolik ušetřili.
Bez těch čísel se o tom můžeme dohadovat donekonečna. Tady máme jen kusé informace a dle nich je to švindl jak vystřiženej. Nechci ale věřit tomu, že by tomu tak skutečně bylo a opravdu je ta migrace stála už +- 30mil € aniž bychom věděli, jestli je to částka s novým HW nebo jen za ten přechod a vývoj vlastního OS a aplikací pod Lin.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché, kdyby se přechod na Linux vyplatil, už by ho v kancelářích používalo 95% firem. Odpověď je snadná, ve specializovaných úkolech (NAS, výpočetní farmy, webhosting atd.) může Linux ukázat svoje výhody, ale jakmile na tom je třeba produktivně pracovat, zvítězí Windows.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Mě by čistě ze zvědavosti zajímalo jak řeší situaci, kdy občan pošle úředníkovi dokument (vytvořený na Windows nebo na MACu) a úředníkovi se otevře "rozpadlý"? Budou chtít aby občan zaslal dokument v jiném formátu jinak ho nemůžou zpracovat? Mě by to teda namíchlo :) a hodně lidí ani nebude tušit, co po nich chtějí.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

ono, obcas ani word nie je kompatibilny sam so sebou. Viz kazdorocne diplomky a podobne veci, kde doma to pises na w2003 (vyssi nepotrebujes), pekne naformatujes, presne podla pravidiel, ides vytlacit a tam v 2010 ti rozhadze formatovanie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož se pohybuju už celou dekádu mezi Windows/Linux/Mac prakticky denně a nemám výraznější potíže s "rozpadáváním" dokumentů až k nepoužitelnosti, chtěl bych se zeptat: jak to lidi děláte?

Ano, například excelovské soubory prolezlé makry, to si rozhodně v Linuxu neužiju, ale vy něco takového na nějaký úřad posíláte? Já jsem zatím maximálně vždycky vyplnil nějaký vzorový dokument ze stránek daného úřadu a poslal zpět. Co by se na takové věci mělo rozpadnout, potažmo v době, kdy se už sedm let po prvním spuštění Word ptá, zda chci aby všechny dokumenty ukládal v MS formátu nebo ve formátu, který používá OpenOffice?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

A co u nás?! No, klasika, posuzovat a hodnotit druhé, to dovedem mistrně, ale že nemáme doma ani šanci o něčem takovým přemejšlet, na tož dělat, o tom ani ň. Jen tak naokraj, zkoušel sem hodnotit tady a hle, dal jsem plusko a připočítalo to mínusko... tak o čem se tady bavíme...
Nechme němce bejt, ty stejnak nedoženem ani do umření naší galaxie a věnujme se domácím "starostem", máme co napravovat, dohánět... Na to, že doháníme civilizované země už čtvrt století a čím víc se o to snažíme, tím víc je tady pravěk, bohužel, tak mi nějak uchází smysluplnost "tzv. českého snažení" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, ved ked to trva uz 10 rokov , tak argument `znizenia produktivity kvoli zmene prostredia` beztak UPLNE PADA!!!!!

->pretoze za tu dobu:

-MSoffice sa vdaka nasilne nanutenemu ribbonu natolko zmenilo ovladanie, ze nejake OO ma ku klasike blizsie....

-OS W8 zas nanutenym hnusnym rozhranim (nielen vzhladom ale aj ergonomiou) opat sposobuje minimalne porovnatelne docasne znizenie efektivity ako prechod na linux!!!!!

IMHO prave vytvorenim vlastnej linux distribucie si mnichov zabezpeci, ze nepride k znizeniu efektivity zakazdym, ked sa socialni inzinieri z MS rozhodnu `dat svetu nieco revolucne` ;o)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Celé je to zpolitizované, typicky německým způsobem. A dává to asi stejný smysl jako německé hromadné vypínání atomových elektráren. Ekonomicky to nefunguje, ale je to sluníčkové a tak to budeme dotovat. Licence na Windows není dražší než hodina nebo dvě konzultací nějaké Linuxové firmy. Přičemž samozřejmě z Linuxové konzultační firmy mají páni radní nějaké to euro bokem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a windows konzultační firmy jsou levnější a nedávají nic bokem. A dealeři Micro$oftu takz nedávají nic bokem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mnichov může mít mnoho důvodu k přechodu na Linux, ale nesnažte se mi nabulíkovat, že tím ušetří. Vývoj vlastní edice Lunuxu, zaučování desítek tisíc úředníků na nový systém a nákup alternativ fungujících pod Linuxem, případně další zaučování na alternativy v žádném případě Mnichovu nic neušetří. Bude je to naopak stát o milióny Euro více. Linuxáci totiž obvykle zapomínají do kalkulací započítávat právě takové drobnosti jako je zaučování lidí, nižší efektivita v počátcích, nový další doplňkový software, úpravy stávajícího, aby běžel pod jiným OS, vývoj vlastní distribuce atd atd. Oproti tomu by byly licence nové verze Windows jenom pakatel.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nejvtipnější na tom celém jsou zakomplexovaní tučňákisti a jejich mínuska u komentářů. Jsem opravdu rád, že žijeme ve světě, kde většina lidí hlasuje svýma peněženkama a ne peněženkama daňových poplatníků, jako Mnichovští radní.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Kdyby tohle "šetření" měli platit ze svého, tak zůstanou na Windows a ušetří doopravdy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jako Londýnská burza :) . No, minimálně by si ušetřili nervy, když už ne peníze. Jediný program, kde si dovedu představit, že uředník má menší efektivitu kvůli OS je PowerPoint x Impress. A to určítě šéfy bolí nejvíc.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Myslis jako tu jakoukoliv burzu nebo jakoukoliv banku, ktera z pochopitelnych duvodu nejede na partyzanskem linuxu (a mimojine se jich netykal heartbleed bug), ale na proverenych technologiich s nonstop podporou nejvetsich odborniku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, dalsi blogisek?:o) Nekomu slapli na kuri oko, tady asi dneska nekdo neusne:o)
Uz pod minulym blabolem o tom, jak usetrili, jsem mel tu slusnost si vyhledat trochu informaci a zmigrovali jen asi 60-70% (2/3?) "solitairovych" pocitacu ... ty skutecne "na miru" aplikace a cela pater holt porad bezi na windows (pochopitelne!), protoze by bylo krajne neekonomicke migrovat za miliardy specialni SW kvuli usetrenym par korunam za licenci OS. Cili nahradili "kancelarske" PC nejakych uklizecek a sexkretarek za linux a nejaky levnejsi staroffice a zadelali si vlastni distribuci na totalni nepodporu a nekompatibilitu az jim odejdou lidi, co spravovali. Taky se vnucuje otazka, ze uz odesli a ono jim nema kdo tu padistribuci spravovat:o) Cili, kdyz nekupovali novy HW a bezi jeste na nejakych pentiich 3 (LOL!), tak se taky vnucuje otazka, ze to co provarili na reinstalaci linuxu a nejakych starofficu, je hodne neprimerena palka ...... zvlast kdyz jim to trva uz pres deset let a vsechna paterni infrastruktura specializovaneho SW pro statni spravu (cili ta uplne nejvetsi palka za teoretickou a hlavne nesmyslnou migraci) je a bude stale na windows ...... a wowowotom prave je ten humbuk!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze se zde prihlasilo mnoho M$ placenych trollu, jednaji presne podle prirucky a jsou jednoduse odhalitelni.

1) Londynska bursa byla mega pruser, byl to referencni zakaznik na windows 2003 cluster a dostali ty nejlepsi odborniky od M$, presto ze tam byly podepsany mezinarodni smlouvy, nebot byl pouzit pro reklamu za stovky milionu dolaru, nakonec referencni zakaznik nakydal na M$ tuny pravdy, jak jim to nefungovalo, coz se jen tak nestava, musel byt maximalne nastvany a zpusobilo mu to obrovske ztraty a ano bezi na Linux, jako mnoho jinych burz.
* Co se tyce toho, tak linux patri k top UNIXum a kdyz intel konecne udelal garanci provedeni instrukci, uz jej ani neni nutne instalovat na PA-RISC/Itanim2 nebo IBM Power, linux se isnpiroval Digitlem a jejich Tru64 by byl modernejsi nez vetsina unixu, lidr je dnes Linux, pak AIX, nasledovan Solarisem a jeste se tam obcas vyskytne HP-UX a obcas nejaky TR unix, jako VxWorks, ale i tam je valcuje linux.
Herebeat Bug byl jeden velky HOAX a ukazka, jak se zviditelnit kexy, ze z RAm dostanou jakokoliv informaci vcetne dokumentu LOL na poxis OS bych to chtel teda videt, zvlaste kdyz neni pravda, ze se RAM neda skartovat, vsechny bezp. programy klice z uvolnene RAM mazou, ale i kdyby nemazaly, je ta sance minimlani, vzhledem k tomu, ze ma linux defrag RAM a jeste k tomu ma random zacatek virtualni, kvuli bezpecnosti.

2) AD ... LOL, AD je ukradeny LDAP + Kerberos, ze pryu na linuxu neni LDAP a Kerberos ;-)) ??? ... to hovori za vse, a co Novell NDS, to je klasicky linuxovy produkt a tvrim, ze je mnohem lepsi. Pak se krade M$ schema pro Sambu, nebo je napsano lepsi o RedHatu, takztez OSS, UTFG.

3) A ted k Mnichovu.
Na tyhle uredniky je snadny metr, ignorovat jejich vylevy a striktne pozadovat, aby rekli, co jim nefunguje.
Znam firmu, ktera presla na OpenOffice a uctarna si stezovala, ze nejde napsat hromadny dopis, vznikl tedy navod, jak to delat v OpenOffice, takovych navodu pak vzniklo snad 10 a narky prestaly.

Urednikum co meli XP s Office bych je vratil, stopl bych jim za jak dlouho udelajito co potrebuji, pak bych jim dal windows 8 a a misto stareho Office bych jim dal ten nejnovejsi a stopl bych jim to znova. ... jiste vite, jak by to dopadlo ;-))

* K dokumentum, ono se neda PDF editovat, vazne? ony neexistuji PDF formulare? ... LOL vzdyt uz je ma i CeskaPosta.
M$ Office je mezi sebou vazne kompatibilni? ... no mi ted uz nejde v novych office ulozit dokument na M$ Sharepoint, vzdy skonci timeoutem a ze aplikace nepracuje, takze asi tak, maji s tim problemy vsichni, resi se to ruzne, dokonce komu pomuze neotevirat dokumenty pres windows API/IE, ale otevrit si firefox a udelat to pres nej ;-)), neustale zamykani souboru etc. ... ne nefunguje to, na templatech jsme nasli nejaky dokument server, deploid do vmware a vse funguje, vcetne vyhledavani dokumentu.
No ale obcan nikomu nic neposila, stahne si soubor, idelane ve firmatu LibreOffice a rekne se mu, ze si jej ma naintalovat, LibreOffice ma zdokumentovany a stand. format na rozdil od M$, kde jsou v dokumentaci dulezite veci zamlceny a nemaji ani jednotny format promennych mezi Exelem a Wordem.

Zatimco M$ Office si nikdo naistalovat nemuze, neb existuji pouze pro jeden OS a jsou placene, LibreOffice si muze zadarmo nainstalovat kazdy.

Me zkusensoti jsou takove, ze kdyz nejde dokument otevrit v M$ Office, jde casto otevrit v OO/LO, zvlaste kdyz je poskozen.

4) M$ pomlouval nehoraznym zpusobem Mnichov, je to nonsens a tim u me i u Mnichova M$ skoncil, je nepripustne, aby ten kdo prohral zacal sproste pomlouvat, kdyby tam byla korupce, nereknu ani slovo, jenze ona nebyla, jediny kdo uplacel byl M$ a nevyslo jim to.

5) Vestina trollu zde zna jen destopy a tvrdi, ze miliony euro jsou jen drobne, budete se divit, desktopy jsou skutecne levne, ale servery jsou drahe a u M$ nefunkcni, tedy je musi stravovat mnohem vice lidi, jsou to desetinasobky lidi a ti levni nejsou.
jen takovy blby exchange vyjde na majland, musite mit nejvyssi verzi, jinak mate omezeny velikosti a pocty datastoru etc. + draha sprava licenci, nase firma jen na spravu M$ licenci zivy cely tym lidi a jako komercni firma vyviji svuj linux, vsechny nove produkty jiz kupuje multiplatformni !!!

6) Aplikace: aplikace je nutno prepsat i na windows, nam treba prestala vetsina aplikaci pro XP fungovat na W7, komercnich pripominam, ale prestaly byt i kompatibilni serverove produkty od M$, zajimave, ale je to tak. Tedy aplikace by museli prepsat tak jako tak, nebot i aplikace ma svoji zivotnost a pak je lepsi prejit na novou, jen NEKTERE OSS aplikace jsou tak dobre, ze se vyplati pokracovat ve vyvoji neb jsou koncepcne vymakane, maloktera komercni aplikace je takto dobre navrzena a vetsina jsou zbastene tak, ze casem jiz je neefektivni tam neco pridavat a je lepsi to napsat znova a lepe, nebo koupit jinou.
Vetsina IS systemu je prsne ten pripad, ze firma zacne zit s podstaty a pokud nevyvine novy produkt, zanikne jako dinosaurus.

7) Bezpecnost, je znama vec, ze ve windows jsou tajne vratka pro vladu USA, dnes uz to neni spekulace, je to proste fakt, v linuxu a OSS tyhle veci nejsou, treba RH s tim ma velke problemy a musel zrusit velkou skalu sluzeb, nebot zakony USA rikaji, ze produkt bez der sice muzete prodavat, ale slusbu bez toho, aby jste dali svoje root certifikaty vlade USA uz mozne neni, viz kauza sifrovany HushMail, nejedna se tedy o spekulace.
Dale kazdy vi, ze bezp. SW audit je mozny jen a pouze u SW, ktery ma otevrene zdrojove kody, nebo je alespon mate a to kompletni, ne jako u M$, ktery vam doda jen osekane zdrojaky, ze kterych nic zkompilovat nelze.

Tedy Mnichov tim odstrihl slidili, muze si byt jisty, ze tam nema zadni vratka a ze chyby budou opraveny. Jinak M$ vykrada tez OSS klihovny, treba zlib, libjepg, libpng a ma je casto v prehistorickych verzich, takze i do bezpecnosti je na tom linux lepe, bezp. zaplaty tam vychazeji v radu hodin !!!

A jako bonus neni mnichov odposlouchavan a verte ze zadni vratka jsou v i ipSEC ci VPN u Cisco, tedy bud FreeSWAN, nebo OpenVPN, na sifrovani disku but TrueCrypt/RealCrypt nebo v linuxu LUKS, M$ sifrovani ma 3jstou sifru a to pseudo sifrovani HDD co je v noteboocich je taktez k nicemu, tohle vse uz probehlo security fory/bulletiny

##########
Takze Mnichov skutecne prechodem na linux usetril a to jak do stability serveru, tak do budoucich nakladu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jeste k ekonomice:
O tom ze M$ uplacivime vsichni, des uz se uplaci i v D, jen tam musite dat i dobrou cenu a kvalitni produkt , ne jako u nas, ze dodate predrazenou dalnici, ktera se pak zvlni a za 2 roky zacne rozpadat, jako v CR.

Uvedl bych priklad korupce na nejvetsim obvode v CR: Ostrava-JIh, tam byl linux davno, krom linux terminalu vsude tam byl tez Citryx na nektere windows aplikace + Windows XP na specialni statem dodane SW, kde byla nutna COM ctecka, co mela SW+drivery jen pro linux a nesla vubec provozovat terminalove a to ani na windows !
Vetsina serveru na linuxu.
To M$ strasne vadilo, je zajimave, ze jednoho vysokych uredniku M$ zamestnal a presne tenhle clovek pak nabizel uplatky. + M$ daval vse zdarma, i presto vse predelat na M$ stalo miliony, prace delal partner M$ AutoCont.

Protoze technicke podminky vypracoval vedouci IT, pozadoval stejnou funkcnost, naklady na Xlet vcetne upgradu a hlavne funkcnost a verte, ze zajistit silu SSH s klici a nastroji jako je AWK/SED + genialnosti linuxu a akceptovatelnosti neni vubec jednoduche.

Urednici si zase vymohli, ze ackoliv si vse delaji sami, musi sehnat linuxovou firmu, ktera tohle, co uz maji znova naceni, coz bylo opravdu usmevne, ale budiz.

Vyberove rizeni bylo snad 3x zruseno a to ze dvou duvodu:
1) M$ byly drazsi i kdyz se dodali zadarmo (ta sriptovatelnost byla podminkou, bylo malo lidi v IT oddeleni)
2) Autokont si vylamal zuby se zachovanim 100% funkcionality.

Nakonec to dopadlo tak, ze IT odeleni uplne odrizli, nepozadovali zadnou funkcnost a na rade mesta bez vyberoveho rizeni (nebot vedeli, ze to by zase prohrali) rozhodli, ze generalni dodavatel bude M$ a AutoCont ... a ne vubec v tom nebyla korupce, utraily se miliony KC za prace a nasledne i licence. Takze nakonec korupce nejvyssiho radu

V Mnichove to bude stejne, zajimalo by me, kolikrat byl ten jejich fanousek na Floride na golfu a jinych "skolenich" ktere plati M$, napr vim, ze odboroaskysvaz VW dal jako uplatek odborarskym sefum lehke devy v DarlinkCabaretu, bry to byla slusna akce, podepsali mene vyhodne navyseni a zato meli celou dobu vse gratis ... maji tam pres 100holek a vsecny co chodi na pokoje tam pry byly + kupa soukromych tanecnic, udajne to byla dobra party, rikaji holky, alkohol, tekl ve velkem, VW si to zaplatil pausalem v radech M KC
#################
Coz mi pripomina jednu firmu, tam ,meli linu, koupili je amici, a chteli se linuxu zbavit.
Tak vymysleli lest, ze vazli US armadni standard B2 a donutili je jej aplikovat.
Proze tam delali chytri lide, tak to zvladli nastavit, meli pak na to unikatni dokuemnatci, co vse musi tahle pobocka splnit.

Pak tedy prislo narizeni, ze se s windows 2000 prechazi na nove AD a ze tam musi byt vsichni, ze jim to z USA naintaluji, tak jim s usmevem predali priruscku B2 ... no rok se tedy nic nedelo, windows tak nastavit nesly ;-))
Takze jako ISO organizace jim tenhle vnitrni predpis zrusili a dodali windows 2000 ... no myslim ze do wndows 2003 tam ten linux zustal, nebot se jim objevovali uzivatele v Madarsku, pak jej nemohl odstranit H admin, nebot jej vytvirli v CR a v CR neeli pravo na H tree ;-)) ... takze to udelali z USA a jak jiste vyte, vynucena replikace stromu trva 24hod !!!
Zalozeni uzivatele taktez !!!

Naprosta vetsina nadnarodnich firem prestala tyhle slozite stromy delat prave kvuli nefunkcnosti AD, tak jak se s velkou slavou zavadely, tak se pak zrusily ;-)) Nase firma se 16.000 PC je taktez nema ... a DHCP se na M$ zhrouti, takze jej dela Linuxove DHCP dodane firmou Cisco ;-))

Takze M$ uplaci a to hodne, i nasi lide jezdi za odmenu do USA, nebot je u nas 80% Linux/Unix a vedi, takze tam jezdi jen zato, ze se snazi, aby ty windows nekdo nesmazal.

A M$ windows nejsou tak bezproblemove, jak se nam snazi trollove naznacit, naopak jsou velmi problematicke, zpusobuji vazne vypadky, co ja jich uz zazil, treba kdyz se s upadame serveru poskodily domenove politiky, tvarily se ze jsou OK, ale pomoci debugerru se podarilo specialistum zjistit, ze jsou poskozene 2 dny byly odstaveny vsechny windows stanice !!! a kdo se perojil do AD, uz se nepripojil ani bez site ... jedine co jelo bylo mit linux a pripojit se pres terminal server primo na ten server ;-)) a posu jsem cetl pres evolution.

Coz mi pripomina, ze Exchange mel v IIS bug (IIS zajistuje SMTP) a neustale zral RAM, dokonce si pry IIS mapuje pamet v real modu, coz me prekvapilo, ze tohle je vubec mozne, pry ma windows vice moznosti, jak mapovat RAM, to linux nema, ten ma pro aplikace jen virtual mod ... no takze to vzdy skoncilo tim, ze se server musel restartovat ... coz lze zajistit kazdou nedeli a je klid ;-))

Windows potrebuji restarty, nebot i tak neumi defragmentovat RAM, tohle mam od pana Osifa, ktery sveho casu delal windows guru pro jednu banku v CR, nez odesel do M$

O kazde windows, ktere jsem se staral jely 100x lepe, nez kdyz se o ne staral wondowsak, proc, proze jsem vse co slo dal na linux, kde to jelo a to co myselo jet na windowes, melo planovane restarty, planovana odstavka v radu minut je lepsi, nez neplanaovana v radu hodin, nez nekdo zjisti, ze je treba server restarovat ;-))
Aplikace, ktera tam jela prestala delat divne veci a jela vzdy vyrazne svizenji, nez kdyz se to tam nechalo hnit 2 tydny, zjistil jsem ze idealni restart byl co 4 dny max ... jiden to byly treba 2 tydny, takze jeden server sel kazdou noc do restartu a druhy 1x tydne ... a bylo ;-))
Pak to stejne vse preslo na linux, nebot prechod na nove windows byl drazsi a na linuxu se nemusel kupovat tak vykonny HW a presto to bezelo mnohem rychleji.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.