Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mnichov slaví, ušetřil přechodem na Linux 10 miliónů € a úspora i nadále poroste

tak to je přesný, MICROSOFT je synonymem KORUPCE

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, ale s velkou pravděpodobností (hraničící s jistotou) linux stranické kasičky nenaplní...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No on je naplnit muze, a to ještě vice, nez doted. A nebo taky ne.
totiž - nevim, jak si jako predstavujes, ze to funguje, jako ze MS jde, uplati starostu a ten si necha MS? No, tak to spis nefunguje (a jestli jo, tak je to ten mensi problém).
Vetsi a zasadni problém je v tom, ze pak to někdo spravuje, někdo kupuje HW, někdo nekoho plati za nejake ukony...a TAM se teprve rejzuje.
Delaj jsem kdysi v drobne IT firme jako technik - servis HW. Prijeli jsme na Povodi Labe (statni podnik). Odesel zdroj...privezl jsem novy, dal jsem ho do ruky jejich IT technikovi a odjel jsem. Uctovalo se: Zdroj 400kc. Doprava 500kc. Servisni ukon 690kc.
Takze asi takhle to funguje...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že mám představu celkem dobrou. Zejména pokud byl na dodavatele kladen (zbytečně = záměrně) požadavek na bezpečnostní certifikaci firmy a prověrky NBU zaměstnanců... prostě uvedli místo plnění v jejich režimovém objektu... čímž drtivá většina dodavatelů skončila v sítu výběrového řízení... To pak létali "rakety"...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Není vůbec potřeba chodit tak daleko. Podívejte se na zakázky pro URM, na dodání hotových notebooků, sestav nebo i papíru musíte mít lejstra že tomu jako rozumíte. Samozřejmě lejstra se nevydávají jen tak…bezpečnostní prověrky jsou až na ministerstvu války a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost. Microsoft je firma, která se pohybuje v korupčním prostředí. Oni totiž nejsou ti, kteří berou úplatky či protislužby. Synonymem korupce je prohnilá státní a lokální byrokracie reprezentovaná jejími úředníky. V životě jste někam nepřinesl "všimné" (ať už v jakékoliv formě), aby jste z toho měl užitek? Ano, stejně jako MS korupci podporujete a využíváte, ale přece jí nevytváříte. :o

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skvela zprava, konecne nekdo setri tam, kde opravdu ma. Holt tohle od nasich politiku nelze ocekavat.
Vyhody to ma navic nemale.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tak jiste, misto HPcka, IBM, SAPu nebo kdo jim tam ten cely system dodaval, se na to vrhlo par studaku, kteri z toho vykradli minimalne tak 15 milionu€ misto 25 od velkych dodavatelskych firem:) A vyhody to ma v tom, ze az se na to frajeri vyserou a odjedou na Bahamy, tak muzou utracet prechodem zpatky a kazda zakazka znamena pekne balicky do spravnych kapes:o)
Predelat kompletni infrastrukturu jenom proto, aby jela na nejakem jinem sranda operacnim systemu a usetrilo se (doslova) par korun za licenci windows, muselo stat neuveritelne prachy (a taky stalo). Prechod se jim realne nikdy nezaplati .... jako realne, upgrade a prechod 15k pocitacu z XP na W7/8 by stal 35 milionu korun? Asi jo, mozna jeste vic, ale tu se kuwa bavime o € :o)))) To je po vsech strankach naprosty nesmysl .... to by ty licence museli kupovat v korunach, ale platit v eurech ....

+1
-56
-1
Je komentář přínosný?

Precti si clanek jeste jednou, snad ti to pomuze. Rozdil je v tom, ze oni od toho maji zdrojaky, takze kdyz se jim na to vykaslou, muze v tom pokracovat dalsich 7mld lidi.
Myslet hlavou...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ten byl dobrej .......

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Budou si nechat psát special aplikace a podporu od 7 mld neprověřených lidí? No, potěš koště. :o

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

kto tie zdrojaky precita a pochopi a bude schopny pokracovat? Vari vsetkych 7mld? Som sa pobavil

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Firma HP odhadla skutečné náklady na tuhle srandu na 120 milionů euro. Tak ať se poplácávají po ramenou, ne?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Je super, ze odhaduji, ale k cemu jsou odhady, kdyz v Mnichove to maji spocitano. Tomu opravdu nerozumim. A nekdo jako BTJ se toho samozrejme hned chytne, protoze v Mnichove si vymysleji.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Hele mi je to fuck .... na jedne strane jsou odhady lidi, co za aktualizaci 15000 pocitacu utopili realnych 23 milionu € a na druhe nikdo ......

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně cena stanovená konzultantskou firmou na začátku celé této šarády (tuším 2004). Počítat dnešní ceny toho HW je samo nesmysl.

Unilog calculated the total cost of migration, including initial and operational costs during the first four years, for the five alternatives:

1. MS XP + MS Office XP 34.18 million €

2. MS XP + OpenOffice 39.75 million €

3. GNU/Linux + OpenOffice 45.77 million €

MS Licence do roku 2007 měly stát přes 7mio €

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Firma HP, to je ta co si koupila Autonomy za $11 miliard a pak devět miliard odepsala?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Vase rakcie mi pripominaju

Microsoft platil tvůrcům videí, aby propagovali Xbox One. Bylo to legální?
21.1.2014
http://www.cnews.cz/microsoft-platil-tvurcum-videi-aby-propagovali-xbox-...

June 18th, 2014, 06:40 GMT · By Bogdan Popa
Microsoft Accused of Paying Bloggers to Praise Internet Explorer
http://news.softpedia.com/news/Microsoft-Accused-of-Paying-Bloggers-to-P...

Microsoft přes agenturu platil bloggery za pozitivní články o Internet Exploreru

Novinky | 19.06.14
http://pcworld.cz/novinky/microsoft-pres-agenturu-platil-bloggery-za-poz...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Má to jednu vadu - tohle řešení vzešlo jako výsledek studie od Unilog Avinci, což nejsou studentíci.

Ve své kalkulaci zapomínáš, že v případě přechodu na novější OS (Win7) by museli koupit i novější HW (protože HW požadavky win7)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je teda znatelna uspora, vsude se pise, ze jich bylo 15000 tech pocitacu, coz pri hrubem prepoctu vychazi na vic jak 41000 za stroj s linuxem:o))))
To se vskutku pochlapili:) Na jednu stranu je tu nejaka zcela teoreticka castka 34 milionu € a na druhou zcela realna castka 23 milionu €:o) I kdyby v tom bylo tisic serveru (coz je samozrejme naprosty nesmysl) a ten linuxovy (uplne nove nabusene PC s nesmyslnou i7 do kanclu) by vyslo na 20 litru, tak je to lidska tragedie, kolik desitek milionu se tam muselo minout za nejake uplatky.
Jelikoz se jednalo (aspon doufam, za ty prachy) o upgrade HW, tak at mi nikdo netvrdi, ze za licenci windows na 15000 pocitacu + 1000 serverovych by dali bezmala 300 micu:o) Jako prumerna cena za licenci windows 20000 Kc, tak to by v multilicenci nedosahli ani kdyby meli na kazdem pocitaci datacenter server verzi, plny office a jeste photoshop:o)))))
Navic byly jiste obri naklady na vyvoj nove infrastruktury a podobne, takze to cislo bude jeste markantne vetsi nez zabehla technologie s plnou podporou .....
Pan Jezek by si pred kazdym bombastickym vyjadrenim mel oprasit trosku selskeho rozumu, matematiku a trojclenku:) Sam by mel totiz vedet, jake FUDy jsou lidi kolem linuxu schopni sirit:o) Podle techto prisernych cisel, bych zacinal verit tem spekulacim, ze ten prechod na linux je prisel priserne draho (coz mnozi tvrdili uz od zacatku), jelikoz licence v multilicencnim prostredi za desktopova windows (navic nePRO) jsou v radu desitek, maximalne stovek korun, coz je s tema "kancelarskyma" masinama, co jim tam museli pro linux koupit (i7, 32GB RAM, 2TB SSD, UDH displeje, poradna nadupana 3D grafika - jak jinak si vysvetlit cenu pres 600 micu za 15k pocitacu:) jen zanedbatelne smesna castka (videl bych to max na 1% za licence windows).

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Nevim odkud mas ty informace, kdo kde co tvrdil (nejspis si to tvrdil hlavne ty), ale i kdyby se jim to ted nevyplatilo, do budoucna se to vyplati jednoznacne a to tak, ze opravdu hodne.
Nejak zapominas, ze aktualizace widli na novsi verze nejsou zadarmo a ty stroje co to musi utahnout take ne. Takhle muze behat linux i na starych vykopavkach s tim nejaktualnejsim SW, ktery umi vse co potrebuji.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To mas asi pravdu, starych vykopavkach, takze v tech 600 micich nebyly ani nove pocitace? Tak pak to opravdu dava smysl:)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Jake informace ještě clovek potřebuje? Vse je preci napsane v clanku ... 23M / 15K => 1533,33€ na stroj .. ta informace tam je cerna na bile. To je bratru průměrných 41K českých na jeden stroj. To není levne ani kdyby mi nohu zlamali a za tu cenu nakoupim 15K pocitacu s Core i7 a Windows 7 PRO.

Kdo to chce konkretne, muj milovany CzechComputer proda za maloobchodni cenu HP ProDesk za 20K a Lenovo ThinkCentre Edge za 23K. S mysi klavesnici a monitorem - rekneme nejprodavanejsi Dell U2410M za 6,5K - a nakonec MS Office + 6K ... v maloobchodnim provedeni mam stroj za 36K....

A pak budu stedry a chlapíkovi, který to polozi pod stul, zapoji pet konektoru, pripoji do domeny a nakopíruje jiz existujici dokumenty - ktere jsou jiz ve spravnem formatu, takze s nima nemusi delat naprosto nic - dalších 6K .... i kdyby mu to trvalo dve hodiny, byl by dukaz toho, ze jsem na vysokou chodil zcela zbytecne!

Maloobchodne, jednoltive licence, super vykonne, se stastnym chlapíkem ....

Sice to mnohe matematicky méně zkusene nemusi nijak presvedcit o cene "rekonstrukce" .... nicmene muzeme vysledovat poněkud jinou část celého pribehu - castky ktere nam predkladaji mnohe strany se NETYKAJI nakupu zeleza a zakladniho softwaru ... nejde o usporu spojenou s "preinstalovanim pocitacu na linux a open office" ... a pravdepodobne je tu mnoho skrytych investic, vcetne vyvoje vlastnich urednich systemu (to podporuje i odhad HP - neb je to zejména velky Softwarovy dodavatel), ktere z principu nemohou nijakou vetsi merou financne profitovat na tom, ze pobezi na Linuxu ci ObcasFungujuOffice

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pak staci nainstalovat antivirovy program na par tisic pocitacu a obcas je vsechny preinstalovat, nebot Windows :-) Rekl bych, ze 100% ochrana proti virum a explointum je v tomhle pripade k nezaplaceni :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrej point ... sice leta provozuju pocitace bez antiviru ale co sem videl i ty osmicky jdou (nastesti povrchove) zaplacat hnusama, když se nechaji zcela bez pece (domena toto resi ve velkem).

Bez poradny administrace se to neobejde v zadnem pripade .... ale to jsou vesmes presne ty peníze, ktere se tu nezminuji ... jaky bude naklad na zalohovaci masinerii, antiviry/antispamy/antihacky, vanilkove dortíky administratorum .... a to proste budou velke peníze navíc, nehlede na to jestli tam bude linux, Windows nebo jestli se nekomu zalibi rozdat Androidi placky z ciny

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže vy to počítáte, jako když chcete koupit 15k počítačů sobě domů. K těm W7 a Office nezapomeňte připočíst ke každému PC cenu za licenci pro 1 uživatele na nějakém MS serveru, kam se ten úředník musí přihlásit, Exchange a další podobné radovánky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Exchange staci snad jeden ..... a vy zas nechapete pointu tech pocitacu .... v drtive vetsine pujde o terminaly, kde pobezi nejaka specialni aplikace, zadne internety, zadne ptakoviny, vyslovene pracovni konzola se specifickym SW napsanym pro Windows .... jestli se jim vyplatilo tohle vsechno preklapet nebo nejak obskurne virtualizovat pres pochybnosti jako wine v linuxu, jenom proto, aby usetrili dve kila za multilicenci desktopovych Windows ...... a misto nakupu poradneho HW z tohoto tisicileti vyhodili z okna trictvrte miliardy za nejaky paskvil s linuxem, co nejak pobezi na 15 let starych mrdkach, patrici minimalne vysokou spotrebou, davno do srotu .... tak budiz ....

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pouze licence win XP měly stát celkem 7mio éček, takže o jakých 2 stovkách tu stále melete?

Hádám, že HW obnovili po skončení jeho supportu (nikoli dříve kvůli supportu OS)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ještě me tak napada .... investice do budoucna? Vyplati se to jednoznacne? Uz chybi jen "jednou to nakonfigurujes a jede to" ....

Zkusme premyslet hlavou - uz v clanku zminuji, ze bude v priprave další verze vlastního Linuxu .... ta bude něco stat ze? A u jedne verze nezustane... dva, tri nebo ctyri roky a bude potrebna další verze... udrzet kontinuitu je dulezite - zejména když puvodnim popudem bylo "nezustat u neaktualizovane verze Windows".

Nemluve o firmách, ktere se vývojem a udrzbou toho celého budou zivit ....uz je slysim jak vesele oznamuji na radnici - udelame to tak skvele, ze uz nam nikdy nebudete muset zaplatit korunu a dal spolu uz zadny obchod delat nebudem. To nikdy nebude v jejich zajmu a hlavne je to i neproveditelne ...

A nakonec ... prijde BrainBleed, oblibeny nastupce KidneyBleedu, FingerBleedu a AssBleedu .... zaplatovani neprijde z cisteho nebe a spoléhat se na zaplatovani z venku taky uplne vždy nepujde - třeba uz proto, ze LiMux bude drzet nektere verze softwaru a patch vyjde na verzi novejsi ... která se ale ještě nezakomponovala do pouzivane verze distribuce ... aha, novejsi verze ma uuuuplne jinou strukturu konfiguraku nez mame......... a někdo si bude muset sednout, resit to ... zkouset to .... nasadit to ....

Proste to bude stat upne stejne prachy, jako jakykoliv jiny systém, který ma soudneho majitele ... jen s výjimkou, ze tem kdo to budou udržovat musim zaplatit minimalni hodinovy plat ve vysi 8,5 € z vlastní kapsy (viva la eurosocialismus)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No a navic pochybuju, ze maji nejakou pouzitelnou infrastrukturu, neco jako domena u windows ..... bud to budou delat hromadne nejakym skriptem a vsem zaraz aktualizujou (rozumejme, pulka tech PC pujde do hajzlu) nebo si koupili nejaky extra drahy spravcovsky system pro linux, ktery asi nejak bude za ty prachy fungovat, ale je to linux .. specialitka .... licence na jeden stroj bude drazsi nez licence windows s officema:)
Se mi libi jak nekdo rekne linux, hovno tomu rozumim, tak je zcela jasne, ze to jde dalkove spravovat:o) Zlaty woci:) Budou behat po pocitach a reinstalovat jak divi az to proste po nejakem administratorskem zasahu pitomym skriptem nenabootuje:o)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Chlape, to tvoje nekonečné sosání bludů z klobouku ... :-/. Pochybuješ proto, že o tom nevíš zhola nic, jinak by jsi toto z huby nevypustil. Pro centrální management linuxových strojů existuje tuna open source nástrojů, jmenovat můžeme namátkou např. : puppet, chef, cfengine, spacewalk ...
Zdar Max

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Mas problem chapat pisany text.
Prechod z win na linux pri tych zhruba 15 000 pocitacoch ich so vsetkym stal 23 milionov. To je zhruba 1500 eur na stroj. Co pri vsetkych cinnostiach(vyvoj a prirpava vlastnej distribucie,upgrade HW, migracia, zaskolenie,...), ktore museli urobit nieje nenormalna suma. S tym, ze vecsia cast nakladov bola jednorazova(cast vyvoja, migracia, cast skolenia) a v budcnosti uz nebude.
Daj toto ako zakazku nejakej firme a uvidis aku sumu si zapytaju.
Ja cakam kolko ich bude stat bezna prevadzka a prechod na novsiu verziu LiMux-u. Tam az bude vidiet, co to realne stoji, lebo tam uz nebudu naklady na migraciu a vyvoj od nuly. Poklesne aj administrativna zataz, lebo evidovanie licencii sa zminimalizuje.
Rataj hlavnu vyhodu toho, ze s tymto prechodom ziskali volnost. Niesu na nikom zavisly. To je na nezaplatenie. Ziadne skoncenie podpory, ziadne licencne obmedzovanie,ziadne umele obmedzenia funknosti,...
Aj keby naklady boli aj 2x/3x vecsie tak v tom nevidim problem, tak sa im to časom vrati. To uz malokto vidi.
Ber to, ze su v tomto pionieri a tak ich to stalo viacej. Ak by sa spojilo viacej miest(institucii, statov), tak by naklady boli ovela nizsie.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou na nikom zavisli? Az na par nadsencich, co jim zadarmo vyrabeji komponenty do toho limuxu:o)

Kdyz zminujes cisla, jak vysvetlis to cislo tech 35 milionu € za upgrade v pripade windows?
To ke kazdemu novemu pocitaci davali jeste zlatou cihlicku?:o)
Jak rikam, mi je to fuck, at si tam treba jedou na hovnodroidu, ale kdyz vidim cislo, tak se o nem snazim premyslet ......

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti to velmi jednoducho vysvetlim. Ukazem ti, ako to chodi u nas na Slovensku.

"Doterajšia zmluva platila na obdobie od 2009 do 2011, nová zmluva má pokrývať roky 2012 až 2014. Ako sme detailne informovali v tomto článku, Slovensko si chce iba pre štátnu správu objednať tzv. Software Assurance licencie pre 82388 PC za spolu 52.6 milióna eur na tri roky."

zdroj: Novú zmluvu s MS kritizujú aj Aliancia Fair-play a SOIT, vznikla hromadná pripomienka
http://www.dsl.sk/article.php?article=11996

Rozhlas a Televizia Slovenska: "Za Software Assurance licencie pre PC s existujúcimi licenciami tak zaplatila za rok cca 254 eur bez DPH."
Zdroj: Microsoft musí milovať Slovensko, RTVS zaplatila za licencie o polovicu viac ako vláda
http://www.dsl.sk/article.php?article=14280

Clanok z 17.4.2014 (t.j. viac nez rok platime za pravo na upgrade na vyssiu verziu systemu pre viac ako 80000 PC) a nadpis hovori sam za seba:
Zdroj: Windows XP je na Slovensku na 30% štátnych počítačov
http://www.dsl.sk/article.php?article=15485

Sam som sa zucastnil ako brigadnik v roku 2005 na audite pocitacovej techniky a softveru v statnej firme (nakladna zeleznicna doprava Slovenska) a v tej dobe este stale mali viac ako desiatku pocitacov typu 286-386 kde bezala (nie najnovsia ale...) ukrutne stara verzia MS-DOSu; bliziace sa k stovke boli Windows95-98. A zvysok boli ostatne systemy od Windows NT4-2003 a WindowsXP nezaplatane po SP2. A to bola jedna statna firma. Stat za toto vsetko plati kazde 3 roky neskutocne miliony Eur, ktore vyuzije hornych 5% uradnikov a ITckarov v statnej sprave.

A to bola len "Software Assurance" lincencia od Microsoftu za viac ako 50 milionov eu za 3 roky. Do toho sa este miesaju ine statne firmy, ktore si kupuju este za drahsie.

Teraz k tomuto pripocitaj oficialnucenu za licenciu, oficialny HW, pocty skoleni. Ak sa taketo nieco dialo aspon z tretiny v Mnichove, tak ta suma 34 milionov Eur je vyrazne podhodnotena!!! Povedal by som, ze to je "oficialna" suma, ktoru este dokazali zverejnit. Neoficialnu ... za tu by museli v Nemecku podat niektori demisie. U nas sa to len premlci :-)

Este oficialna vyzva v PDF subore urcenom vlade SR, aby tuto zmluvu dalej nepodpisovala: http://dopice.sk/9W2

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Milý BTJ, zřejmě jsi nikdy nekupoval Microsoftí licence protože nemáš představu o cenách.... Provozovat nějaký registr (obyvatel,vozidel,živnostníků, atd..) pravděpodobně vyžaduje databázi. Nyní jednomu našemu zákazníkovi chystáme nový server s CPU E5-2630v2, 32GB RAM, 8 ks 146GB SAS disků s 15k RPM a redundantním zdrojem. Server (HW) vyjde na cca 140 tisíc. Microsoftí licence nutné k provozu firemního SW jsou MS Server 2012 Standard + 15 CAL + 5 RDS CAL, MS SQL Server 2014 Standard + 10 CAL. Tzn. jen OS + databázový server s licencemi pro přístup klientů. Není to nic speciálního, jen základ pro provoz firmy. Jen tyto licence vyjdou na cca 158 tisíc... Kde jsou pak ještě licence za MS Windows na osobní počítače, licence na Office atd... věř tomu, že SW je ve většině případů dražší než HW na kterém běží. A jak říkám, toto je základ, žádný software assurance, žádný další software který je nutno zakoupit a provozovat...a samozřejmě zaplatit.

+1
+46
-1
Je komentář přínosný?

Není tak trochu blbost kupovat 146 GB HDD?

SSD vyjde po všech stránkách lépe. Rychlostí, spolehlivostí i finální cenou.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

K vyjadreniu
>SSD vyjde po všech stránkách lépe.

>Rychlostí,

ano

>spolehlivostí

to je otazne, na serveroch sa zapisjue prilis casto na rovnakae mieto a zapisy degraduju SSD ovela viac a rychlejsie ak oHDD

>i finální cenou.
To je otazka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>spolehlivost
HDD umírají a to dost často. V SSD není žádná mechanika. Počet zápisů je jen takový strašák, disk toho zvládne reálně mnohem více. Ještě jsem neviděl SSD, které by umřelo kvůli vyčerpání počtu přepisů.

Enterprise SSD to mají dobře pořešené a ani consumers SSD nezapisují na stejné místo. Řadiš se stará, aby se buňky opotřebovávaly rovnoměrně.

>cena
Když nemusím kupovat 8 disků do nějakého šíleného RAIDu, aby to jelo alespoň trochu rychle, ale bude mi stačit jen pár SSD, tak je jasné, co vyjde lépe.

Podtrženo sečteno, ten kdo stavěl ten server tomu nejspíše moc nerozuměl.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

lenze z mechanicky pokazeneho disku sa data daju ziskat (poznam firmu, co sklada disky zo zvyskov platni... ), z elektricky pokazeneho SSD to nejde.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

1) ne vždy jde obsah HDD zachránit a navíc je to pěkně drahý špás
2) většinou nejde SSD zachránit, ale někdy se to přece jenom povede
3) náročnost záchrany není podstatný argument, ty disky jsou stejně v RAIDu a stejně musí být zálohované, pro případ, kdyby se RAID řadič zbláznil a nebo třeba server vyhořel
4) jak často dělá záchrana dat ze serverového disku? Řekl bych, že skoro vůbec, protože firmy by to měly mít pořešené jinak.
5) záchrana dat z HDD je dost dlouhý proces. Takže stejně musí být záloha.

Argument o záchraně dat je zcela irelevantní.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

>1) ne vždy jde obsah HDD zachránit a navíc je to pěkně drahý špás

Zavisi od aplikacie

A, kto hovoril, ze jto lacne?
0,50 Eura (13,5 CZK) za 1MiB pri podkodenej elektronike resp., mechanike
2,00 Eura (54 CZK) za 1MiB pri rozlamanych platniach
pri cakani 14 dni resp. pripl;atok 300% pri zachrane do 24 hodin su pekne palky.

54 mil. (resp. 216 mil. pri 24 hodinach) CZK za 1TiB dat, to uz je palka

>3) náročnost záchrany není podstatný argument, ty disky jsou stejně v RAIDu a stejně musí být >zálohované, pro případ, kdyby se RAID řadič zbláznil a nebo třeba server vyhořel

ani RAID niem je odolnym 51 zvladne tusim vypadok 2 diskov, ale, co ak ich vpyadne viac.. Mam skusenosti z malych a strednych firiem, kde sa zezalohuje, vobec a ani uctovnictvo..

>4) jak často dělá záchrana dat ze serverového disku? Řekl bych, že skoro vůbec, protože firmy by
>to měly mít pořešené jinak.

Ved prave, ze mali by to mat inak, ale casto nemaju..

Pre velke firmy je argument irelevantny, ale pre SMB, co sto je relavantni, aj ked nie vzdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tomu nerozumím tak se tím dvě desítky let živím...

Disky budou v RAID 50, kapacita stačí, jde o bezpečnost dat a částečně i o rychlost databáze na nich provozované. SSD tam nejsou protože cena enterprise ssd je stále mimo a navíc standardně u většiny dodavatelů serverů, zde konkrétně HP, nejsou SSD v nabídce. K serveru bude support 24x7 do 4h od HP, pokud bych do serveru dal vlastní SSD tak na ně zřejmě nebude záruka 4 roky či víc a asi nedokážu zajistit v případě výpadku výměnu SSD do 4 hodin. Starý server který nyní stále jede má od HP tento support (24x7 do 4h) již 7 let a disk odešel za celou dobu nepřetržitého provozu jeden. Takže asi tak...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Prej desítky let. :D Lidi rádi přehání. Viděl bych to možná tak na 3 sestavené domácí NASy... Pokud mluvíš pravdu, tak je to hodně smutné.
Proč brát disky jenom od HP? To si neumíte nasmlovat záruku podle vlastních podmínek? Ach jo. Není to o tom, že by to nešlo, je to o tom, že to neumíte.

RAID 50 s 150 GB disky dá cca 900 GB místa. A navíc je průser, že se bude počítat parita, to znamená, źe musí být adekvátní RAID řadič.
Daleko lepší by bylo mít 4x 400 GB SSD v RAIDu 10. Cenově je to úplně shodné, výkon je nesrovnatelný a spolehlivost vyšší.

Těm 7 letům nevěřím ani náhodou. Ani u málo vytěžovaného systému.

Jenom tak pro představu.
http://diit.cz/clanek/toshiba-predstavila-5tb-7200ot-hdd-pro-enterprise-...

kvolaa - asi se tím hodně zabývá

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je mi 38, od školy nic jiného než počítače nedělám, nejdřív vlastní firma pak reklamační technik v H&J Computers, pak krátce vedoucí reklamačního oddělení v ELKO Trading, během toho jsem stále provozoval vlastní firmu, pak jsem přešel do další firmy kde jsem po čase získal vlastní podíl. To bylo v roce 2003 a od minulého roku jsem i jednatelem. Jinak firma kde jsem nyní byla založena 5.5.1992 a já mám vlastní ŽL od 15.08.1994 tj. ten rok co jsem odmaturoval jsem si založil firmu.
V serveru je samozřejmě adekvátní řadič a o spolehlivosti RAID 10 vs. RAID 50 můžeme vést debatu o ceně asi ne, najdi mi SSD disk od dodavatele serveru, je mi jedno jestli to bude HP nebo FSC nebo IBM či kdokoliv jiný, které bude cenově srovnatelné a pojede na SAS. Možná ti to zjednoduším, HP nabízí 200GB SSD SAS v ceně cca 100 tisíc, pokud bych šel na SATA tak 100GB SSD stojí cca 18 tisíc a to je mainstream, ten 146GB SAS 15k HDD je enterprise v ceně do 10 tisíc... pravda, porovnání rychlosti jsem si nedělal, ale vzhledem k tomu, že vím co v té firmě provozují tak SSD je naprosto zbytečná a drahá investice kterou by nikdo nezaplatil a kdyby zaplatil tak nevyužil...
Záruka byla původně na 3 roky a pak se prodloužila na 2 a znovu na další 2 roky protože HP nám nabídlo tuto možnost kvůli dostatku náhradních dílů. Jinak současný server je HP ProLiant ML350 a nový by měl být HP ProLiant DL380p Gen8 (704559-421).
Tak asi tak...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

nuz, zda sa ze si obcas nieco vyklikate v czc a podobnom kofiguratore .. a popri tom pozriete nejaku diskusiu o tom ak je co bombove .. ale realne v entrprise ste neriesili nic .. ale zjedli ste vsetku mudrost sveta

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lepší i finální cenou? HP má SSD 100GB SSD 2x dražší než HDD 146GB. Takže jak může finální cena SSD lepší?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Typický pohled člověka, co se tím nezabývá, maximálně si přečte pár článků a tím to končí.

Nemůžeš brát v úvahu pouze cenu disku. SSD ti stačí méně, jelikož jsou spolehlivější a o hodně výkonnější.

A proč brát disky od HP? Existují i levnější.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Není tu zadání, tak jak můžete vědět, že jim stačí menší storage? :O

Mixujete dodavatele HW na jednom serveru? Tak si to užijte.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Tak se vyserte na MS SQL a kupte 10x drazsi Oracle:o) Co jsi tim jako chtel rict? Ze databaze a serverove systemy jsou drahe a ze nemate multilicencni smlouvu a nakupujete licence za koruny v alze?
A licence na desktopvy SW? Samozrejme, kdyz budes kupovat 10 licenci jako prizdisrac, tak dostanes maximalne slevu, ale na multilicenci muzes zapomenout a bude te to s officema stat treba litr, mozna dva ..... ale kdyz budes kupovat pro 15k pocitacu, tak budes s cenama asi uplne nekde jinde .... stejne tak budes platit pulku za HW ..... a v zadnem pripade se ti cena desktopoveho SW ani vzdalene nepriblizi cene HW.
Ale jo, taky ji muze stonasobne prekrocit a jeste tomu kazdy rok ... kup si nejaky server(y), dej do clusteru a kup si do toho rocni licenci oraclu za dva mice:o)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Porovnej si cenu OEM licence tam kde jde uplatnit a cenu OLP tam kde ji musíš použít a cenu krabice.... Takže cena SW kterou jsem uvedl je v nejlevnější možné kombinaci licencí OEM a OLP v daném množství. Než se pustíš do diskuze tak si prosím ověř fakt a neplácej tady nesmysly...
Já samozřejmě tuším, že pro 15k počítačů jsou ceny jiné, stejně tak bude cena HW jiná, ale ten poměr se tolik nezmění. A pochybuji, že když potřebuješ zajistit 15k počítačům přístup do databáze, že ceny požadovaného servrového řešení (HW+SW) budou nějak extra příznívé, ba naopak vzhledem k bezpečnosti a robustnosti kterou to vyžaduje bude cena někde zcela jinde...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To samozrejme a to si myslis, ze MS SQL nahradi nejaka smesna mysql? V tom pripade museli na tom linuxu pouzit nejspis mnohonasobne drazsi oracle .....
Pomer ceny u PC bude SW vs. HW minimalne 1:10!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

S tebou nejde rozumně diskutovat...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nic si z toho nedělej, to je marný. Oracle 10x dražší než mssql je taky pěkná blbost. Microsoft v posledních 5 letech pěkně utahuje šrouby v komerční sféře.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No vies BTJ pracuje u MS. Ci chlieb jes, toho piesen spievaj.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale kdyz nekdo tvrdi, ze vec, ktera je v podstate zadarmo se dlouhodobe nevyplati, tak musi mit inteligenci slepice. Jsou v tom pocatecni vydaje, ale ty se udelaji jednou a do konce zivota je klid. Maji pak vse uz jen pod svou kontrolou, bez vendor lock-in a dalsich skvelych "vyhod".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když je ten linux tak v podstatě zadarmo, z čeho má Red Hat obrat cca 1,5 miliardy dolarů? Jo, upgrade, support a další se všechno dělá automaticky a zadarmo…kde se bere ta krev? Jo, teče mi z očí…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux ja zadarmo pre schopnych ludi v IT a plateny (za support) pre zvysok.

Kedze IT odeelenie Mnichova robi vlastne distro, ma schopnych ludi a support tam maju v ramci nakladov na IT oddelenie...

Red Hat domiatne poskytuje sup[port pre banky, kde su casto nechopni IT ludia...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli jste socka bez příjmů a váš čas má nulovou nebo zápornou hodnotu, pak je samozřejmě zadarmo. Všechny ostatní to stojí minimálně ten čas. Možná ne tak moc pokud jste profesionální linux admin. Ale hej, dochází vám vůbec, že kdo trochu rozumí administraci oken (čili nemá jen lejstro od stánku s buřtama, pardon, od mrkvosoftího stánku na lejstra, ale fakt něco málo umí), ten stejně efektivně používá okna?

Člověče, vo bankách vy nemáte ani malý ponětí, ne? Jo, občas tam běží předpotopní systémy kterým nikdo nerozumí a modlí se, že se to nepodělá a všechno je nabastlené na sobě…aby ne když to byly systémy, kterým rozuměl jeden člověk na střední Evropu. Mnohdy se to s těmy mainframy moc nezlepšilo, to je fakt. Ale mnohdy taky jo…

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

A chceš mi povedať že správa win nestojí čas a máš nejakú podporu za cenu ktorú si ho kúpil? Prečo si myslíš že človek použíajúci linux je socka? Uvedomuješ si že to niekomu môže vyhovovať.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Správu WIndows umí 98 % lidí víc, než Linuxu, protože s tím už dělali předtím (nebo taky dennodenně), takže jim to půjde lépe a rychleji.

Nic takového netvrdím, zřejmě bude problém s chápáním psaného textu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Akú správu máš na mysli lebo to čo potrebuje normálny človek urobiť vo win urobí aj v linuxe len je to v niektorých veciach inak, myslíš že bežný človek vie kde má všetky ovládacie prvky pri prechode napríklad z XP na win7 a nedajbože na win8-8.1, bez času to nepôjde a presne tak je to aj v linuxe potrebuješ sa to len naučiť.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišoval bych správu a "správu". To, že si spousta lidí umí nainstalovat Windows, z nich správce nedělá. Jen poučené laiky. A pokud mají pak pocit, že můžou takto "správcovat" i v práci, je to spíš nežádoucí. Pokud jde o skutečné správce - pokud bude potřeba víc správců pro Linux, tak si je váš oblíbený trh vytvoří. Náklady na ně budou podobné jako na správce Windows.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ja mel 90ti denni podporu na licenci W8 za 14.99$, co jsem koupil:)
Chapes, ze windows maji domenu? Co ma linux? Nic ...... zadarmo. Kdyz chces, koupis si reseni od redhatu a vyjde te draz nez windows .... spokojen? Ano, protoze nekde pod tim redhatim systemovym frameworkem bezi neco, co ma ve zdrojaku podpis Linuse nebo dokonce slavneho RMS:o)
Skutecnost je takova, ze linux jeste nema ani jednotny instalator (nemyslim balickovaci system) .... redhat teda asi ma, ale to je zas money, money, money ..... nikdo nikdy nebude pracovat zadarmo, ani schopni programatori, proste nebudou ..... pokud se clovek spokoji s malem a diskomfortem a tim, ze jeho cas nema zadnou cenu a muze se tomu do haleluja venovat, tak pak jo .....

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Prepáč koľko % ľudí si inštaluje sám win, dostane to nainštalované aj s notebookom a keď bude potrebovať reinštal že sa mu to posere tak určite nebude volať na zákaznícku linku lebo mu tam aj tak nepomôžu a budemu to robiť niekto iný. Ak je niekomu problém odklikať pár otázok pri inštalácii napr. Ubuntu tak taký nech sám nič nerobí lebo je na to ľavý. Že win ma doménu ale keď mu to nepomôže nak mu je tá doména na dve veci pri požiadavke o inštalačné CD ťa pošlú nech si to stiahnež na uložto, no fakt podpora ako noha.
Kto chce používať win nech používa ja mu to neberiem ale prosím nenúťte mňa používať win mne nevyhovuje. Mne osobne trvá nakonfigurovanie môjho pracovného PC asi tak 3-4h aj so všetkým SW čo potrebujem, za tú dobu sa mi ani nenainštalujw win so všetkými záplatami a to niesom žiaden guru v linuxe a nepoužívam žiadne ucelené prostredie ako Gnome, KDE alebo XFCE.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pockej, on neni rok 1994, on je rok 2014! To sis spletl o celych 20 let s windows 3.11 panacku!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie nepomýlil to čo opisujem je o win7 panáčku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Chapes, ze windows maji domenu?" -- To je stejné tvrzení, jako že NDR má Trabanta. Úžasný výběr mezi možnostmi! :-)

"Co ma linux?" -- Cokoliv chcete, v tom je ta největší sranda. Linux vám žádný způsob správy nevnucuje, vyberete si tedy automatizované řešení na volném trhu. Někdo má rád RedHatí klikátka, někdo jiný zase Puppet, někdo CFEngine...

"Skutecnost je takova, ze linux jeste nema ani jednotny instalator (nemyslim balickovaci system)" -- A k čemu by něco takového bylo? To je požadavek se zanedbatelnou mírou užitečnosti.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoftia domena je db na ldap. Na linuxe je openldap.

Btw vo vypoctoch su nezahrnute poplatky za support pre microsoft. Ten je o dost vyssi ako cena licencii.

Plus oni si support robia sami aj riesia problemy. Microsoft support neurobi ovladac pre windows 8 na zariadenie ktore je specificke, napr scaner aio minolta z roku 2010.

Ps pred kamenovanim si treba uvedomit ze microsoft sa nestara o drobnych uzivatelov s jednorazovym nakupom licencie. Toho zaujimaju hlavne velky klienti s vlastnym it ktori si vsetko porobia a support moc nezatazuju. Preto v bankach vacsinou su unix a windows len pre zamestnancov aj mail servery smemali na linuxoch. A tiez kazdu chvilu boli u nas z marketingu ms a tlacili managerom kaleraby.
Inak na 10 000 prac. stanic malo nase oddelenie cca240 ludi. Ciste iba microsoft windows xp

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je neustále zajímavé pozorovat jak mnoho lidí tvrdí, že Microsoft vynalezl technologie, které ve skutečnosti vymyslel někdo jiný. Pokud jde o doménový systém (Active Directory), ten ve skutečnosti do komerční sféry v roce 1992 uvedl pod názvem NDS Novell jako součást NetWare 4.0 Musím ale říct že poprvé tato technologie začala dobře fungovat až v NetWaru 4.10 cca od r. 1995. Microsoftí Active Directory jako přímá reakce na technologii NDS je funkční tak od roku 2000. NDS (v současnosti pojmenovaná eDirectory) je multiplatformní integruje se i s Active Directory jsou připravené nástroje pro integraci nebo konverzi. Navíc NDS/eDirectory je jen jedna z implementací directory services - vznikla řada dalších i v openSource (openLDAP apod.) Svět opravdu není pouze Windows i když se to pohledem do okének tak může jevit...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

http://en.wikipedia.org/wiki/X.500

^ Ono je to ještě starší...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou svou distribuci i nadále vyvíjet a při tom spravovat síť, nemohou to zvládnout jen svým stávajícím T oddělením. Musí nabrat další lidi nebo externě a náklady stoupnou.
Navíc je otázkou, jak schopné IT (pro Linux) mají. Doposud tam měli nejspíš specialisty na Windows, ne?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tady to je, tady ušetří. Propustí všechny adminy, nebudou mít žádný support, nic, jen pár tamtěch týpků co jim naslibují hory doly a hned maj 10 mega naspořených…aneb nikdo vám nedokáže dát tolik, kolik my vám dokážeme slíbit :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Když se k tomu takto vyjadřuješ, tak v tom musíš být zainteresován, mohl by jsi nám tedy sdělit, o jaké týpky jde a kolik, že jich je? A kolik že lidí bylo propuštěno?
Já mám totiž takové malé podezření, nechtěl bych tě z ničeho nařknout, ale mám menší podezření, že si tady někdo cucá 100% věcí z rukávu jen aby mohl reagovat, protože to tak "cítí".
Zdar Max

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Maji ten nejhorsi vendor lock co existuje - svuj vlastni. A pokud se stejne reseni nerozsiri dal, tak se jim to vrati jako bumerang zpatky, kdy budou za sve platit paralelni vyvoj ktery jinak dela sam Microsoft.

Ve finale budou jen davat penize do zachovani kompatibility se svym okolim.

Protoze uz nikdy nesezenou nikoho externiho, kdo se jim o to bude starat. Jednoduchy vypocet rekne ze prejit na cizi reseni je levnejsi nez nechat nekoho externiho podporovat stavajici. Nejake zdrojove kody nezajimaji nokoho za situace kdy je ma zacit resit nekdo dalsi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nieje to najhosi vendor lock-in. Oni nie su mala organizacia ale organziacia s 15 tisic PC. To je o niecom inom. Pri takomto objeme sa im to oplati a taketo riesenie sa nemusi rozsirit. Preco by mali platit paralelny vyvoj, oni ale vecsinu veci maju standardnych a nemusia vsetko robit samy.

Preco by nemali najst nikoho externeho, co by sa im o to staral?
Riesili sme viacero projektov, kde sme preberali aplikacie po niekom inom. Upravovat a dalej vyvijat aplikacie s povodnym zdrojovym kodom nebol problem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A 15000 pocitacu znamena co? Ze to je neco velkeho? Co vim, tak kdyz to zacalo, tak tam bylo par (asi tri) studentu, co ten system delalo ..... to jsou opravdu spolehlive garance:) To je taky duvod, proc existuje nejaky enterprise segment a veci se zdaji holt predrazene ..... protoze za nima stoji obrovska firma, co muze dostat svym zavazkum .... kdyz nechaji delat studenta informacni system, tak to dopadne jak u nas registr vozidel .... super predrazena sracka, co se proflaklo, ze na tom delal nejaky stredoskolak ....
Kdybys mel kriticky business, ktery zamestnava 15000 lidi, vystavel bys infrastrukturu na duvere v to, ze par nadsencu bude udrzovat bezplatne nejaky soft?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Presne to jsem mel na mysli. Meli neco, co proste funguje ..... ale rozhodli se za tezke, pretezke penize to udelat kompletne znovu na uplne jine technologii. At mi nikdo netvrdi, ze licence windows na par PC minus prostredky na vyvoj cele infrastruktury, jsou 10 milionu €.
Kdyz jsou tak velky zakaznik, tak si jiste mohli zaplatit rozsirenou podporu i na nejake obskurni XP only veci. Treba stare tiskarny atd ......

A s tema zdrojakama je to taky vtipne, zvlast v dobe truecryptu .... za kazdym projektem stoji maximalne 10 skutecne core vyvojaru, kteri kdyz se na to jednoho krasneho dne vykaslou nebo je nekdo odkoupi atd .... tak ten projekt proste konci, zdrojaky nezdrojaky .... kazdy ma plnou hubu opensource, ale nikdo to ve skutecnosti nikdy necetl (viz heartbleed), nikdo tomu nerozumi, protoze nikdo nikoho nenuti popisovat architekturu, dusledne komentovat zdrojaky atd ....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Měli něco, co funguje, ale viděli, že do toho musí lejt hodně peněz, aby to pořád fungovalo. Tak to teď vyměnili za něco nového, do čehož rozchození taky nalili hodně peněz, avšak s vidinou, že do budoucna to těch peněz sežere méně, takže se na tom v dlouhodobém horizontu může ušetřit. To jsou jednoduché kupecké počty a to, jestli to vyjde, nebo ne, se ukáže časem.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

přesně.

a i kdyby to nakonec nevyšlo a nakonec budou platit více... tak aspoň, že se někdo zvedl na odpor monopolnímu Microsoftu a ukázal mu, že si opravdu nemůže dělat, co se mu zamane, protože každý zákazník má jenom určitou míru tolerance.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pocitam, ze microsoft tady nebude ten spatny .... ten jenom prodava neco, co lidi chcou. Kdyby to nechteli, tak to prodavat nebudou .... cela diskuze je jen o tom, ze nahradili jednu komercni technologii, za jinou komercni technologii (do budoucna bude jiste velmi komercni, co se podpory tyce!) .... otazka je, jestli se jim to vyplatilo prechazet nebo ne. Stejne jako se nevyplati prepisovat nejaky system ze stareho SUNu, pokud bude mit stale podporu, tak se nevyplati prechazet z neceho, co funguje a jiste podporu mit bude na neco, co vyviji parta pubertaku (no flame:)
Zakaznik, co si koupi 15k licenci + kdovikolik serverovych bude mit jiste premiovy support, kde kdyz bude chtit dllko s nabidkou start z W95tek do W8, tak mu ji zkompiluji a daji .....
Nebo si vyzadaji zdrojaky a zkompilujou samo ..... co vim, tak temer vsichni MVP (pokud nejsou nekde z iraku nebo afghanistanu) mohou zadat o libovolne zdrojaky windows ..... a mimochodem jsem presvedcen, ze ke zdrojakum windows ma pristup (rozumnej cte je) daleko vic lidi nez k linuxovym ......

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

„<em>Pocitam, ze microsoft tady nebude ten spatny .... ten jenom prodava neco, co lidi chcou.</em>“

No, tak v Mnichově, jak to vypadá, to nechcou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

>„Pocitam, ze microsoft tady nebude ten spatny .... ten jenom prodava neco, co lidi chcou.“

To by som netvrdil, ze to ludia chcu. Skor nevedia o existnecii alternativy

Austrálčanom sa páči nový „Windows 7“ (KDE 4)

Publikované: 09.02.2009 / Marek Tyler,

Dvaja originálni (toto prídavné meno uvádzame pre nedostatok lepších výrazov) redaktori ZDnet.com Chris Duckett a Alex Serpo sa rozhodli otestovať si bežných Austrálčanov, či dokážu rozoznať Linux od budúcej verzie OS Windows. Náhodným okoloidúcim v Sydney ukazovali „Windows 7“, pričom v skutočnosti išlo o linuxové prostredie KDE 4. Výsledok? Ľudia evidentne nevedia, ako dobre v skutočnosti dnes vyzerá Linux... a nemajú radi Windows Vista.
http://www.itnews.sk/spravy/software/2009-02-09/c81514-australcanom-sa-p...

http://www.zdnet.com/is-it-windows-7-or-kde-4-1339294810/

http://www.zive.cz/clanky/windows-7-srovnavan-s-linuxem-a-kde4/sc-3-a-14...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by byla demagogie na n-tou. "Nepovedlo se nám to, platíme teď víc, ale MS jsme nakopali pr.el." Soráč, ale nakládání s financemi daňových poplatníků nesmí být přece ovlivněno tím, jestli k někomu cítí státní správa, potažmo její představitelé, sympatie či antipatie. Pokud to mají spočítané, že to po např. 5ti letech vyjde levněji a od té doby začnou platit úspory, potom v pořádku. Ale aby se po 5 - 7 letech zjistilo, že se nalily statisíce do projektu, který je provozně stejně drahý nebo ještě dražší, tak to by měl řešit policie, protože takové chování silně zavání korupcí. Osobně si myslím, že takovéhle mediální masáže jsou jenom politickým humbukem a nakonec nula od nuly pojde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě to taky může dopadnout tak, že to jejich vlastní řešení se rozšíří natolik, že bude výhodné je podporovat i na jiných frontách, neb nebudou sami, kdo je bude používat, a ve finále se tak může Microsoftu skutečně zrodit konkurence. Říkám to jen teoreticky, prakticky to považuju za zbožné přání, nikoli však nereálné. Stačí fakt jen chtít.

Nějaký čas v nové rachotě čuchám k linuxu, tomu skutečnému linuxu, kde to bez příkazové řádky pořád dost dobře nejde, takže vím, jak linux umí být šílený. Zároveň ale vidím, že stačí jen změnit myšlení a šlo by to (byť v tomhle případě se jedná o nesrovnatelně větší změnu než přejít z XPček na osmičky). Stačí jen chtít.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, pracovat s prikazovou radkou rozhodne nestaci jen chtit .... to je uplna kravina .... 99.9% NECHCE NIKDY A ZA ZADNOU CENU S PRIKAZOVOU RADKOU PRIJIT DO STYKU. Drtiva vetsina lidi je zvykla kliknout na ikonu a jedem a tak je to samozrejme spravne, nemuzes od vitace ve wallmartu chtit, aby kdyz prijde domu a sedne k pocitaci, aby si zacal kompilovat nove aktualizace ......

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Uvedom si že na niečo je terminál lepší a rýchlejší a to ti hovorí ja ako klikač. Ja niektoré úkony robím len v terminály. Vačšina ľudí to nikdy nevidela a nevedia o jej výhdách tak by som nemal veľkohubé reči že stým nechcú prísť do styku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem toho názoru, že jestli je na něco efektivnější příkazový řádek, tak bylo špatně navrženo GUI (pakliže bylo GUI vůbec navrženo) :). Jsem toho názoru, že příkazový řádek by měl nanejvýš sloužit k ladění skriptů.

Výjimkou jsou specializované přístroje s velmi omezeným účelem, kde je příkazový řádek efektivnější kvůli úspoře místa, které by zabralo GUI, které v takových situacích ani není potřeba, protože se třeba se zařízením pracuje tak, že o něm vůbec nevíme a příkazový řádek (nebo terminál, jak chcete) slouží jen pro servisní účely. Např. si vybavuji starší JetDirecty, které se konfigurovaly přes telnet, neb nebylo vůbec zapotřebí, aby měly nějaké GUI. I tak novější modely GUI dostaly - byly ovladatelné přes webové rozhraní.

Tím chci říct, že některé věci, které mají GUI a je obecně lepší je ovládat přes příkazový řádek, jsou prostě jen blbě udělané.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí to byť úplne tak, ja napríklad terminál využívam na úpravu PDF, spájanie a otáčanie kým to naklikám tak to mám skôr napísané v termináli kde je tabelátor veľký uľahčovač. A keď najdem chybu v niektorom pdfku tak je to ešte ľahšie len nájsť starý príkaz. A na čom si veľmi zvykol tak na inštaláciu cez terminál kde pekne vidím čo sa robí prípadne kde sa to sekne a nie ako vo win keď niekedy spustíš inštalátor a teraz čo robí niečo nerobí a po 10-15s vyskočí okno inštalátora kde musím všetko odklikať a kontrolovať či sa tam niečo nechce dostať čo ja nechcem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je ale zase chyba toho instalátoru, že nedává dostatečně dobře vědět, co dělá (jsou instalátory, které to umí na požádání zobrazit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to chyba instalátora, ale takto to beži vo svete win a stým nič nenarobíš kým MS nezmení svoj systém. A takýchto drobností je na win veľa a je len na užívateľovi čo urobí a či mu to nevadí. Mne vadilo a povedal som zbohem a díky za všechny ryby

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem popsat, jak se dají některé věci dělat v konzoli pohodlně (nejenom rychle), když se to umí. A jak je super, že jednou zadaný příkaz mohu odesílat opakovaně na další dávky dat s případně trochu pozměněnými parametry, aniž bych se musel proklikávat složitým GUI. Nebo mohu sestavovat triviální spolehlivé příkazy do skriptů a tak snadno automatizovat nejrůznější činnosti. A jak je ještě víc super, že se dají sestavit příkazy tak složité, že by to tvůrce GUI nikdy nenapadlo, nebo bych na žádaný (nečekaný, jednorázový) úkol musel shánět drahou specializovanou komerční aplikaci, zatímco šikovný admin napíše sice dvouřádkovou obludu, která ale dělá úžasné věci ...

Ale je to marný, je to marný, je to marný.

Tohle je totiž zkušenost obtížně přenosná, dokud se to člověk nenaučí. A po letech zkušeností neocení. Pak většinou už nechce měnit a bere konzoli jako důležitou součást systému, ke které se vrací, když GUI nestačí (a že někdy fakt stačit nemůže i kdyby bylo sebelepší). (CMD je výsměch, Power Shell zatím neznám)

Pochopitelně to nechci cpát BFU. Nemá to šanci na úspěch, ale BFU taky obvykle nepotřebují řešit nečekané zapeklité úlohy, pracovat se systémovými logy, spravovat velká úložiště pro mnoho uživatelů, řešit provoz sítě ...

Btw... zkus si prozkoumat třeba vypalovací software K3B ... hezká GUI aplikace, že? Ale to je jen GUI k mnoha konzolovým utilitám, kde každá dělá málo, ale snaží se to dělat dobře (jedna např. grabuje mp3 z CD, jiná umí komprimovat ogg, jiná sestavit ISO image, jiná zapsat DVD ...). Navenek BFU nic nepozná, vidí aplikaci podobnou Nero z dob, kdy jsme ho měli rádi. Uvnitř to je stavebnice, jejíž jednotlivé součásti se používají i v jiných GUI aplikacích, nebo třeba i zcela nezávisle na nich. Právě v té stavebnicovitosti je síla. Programátoři si mohou lépe rozdělit práci a nevyhovující kousky stavebnice se dají vyměnit s menším úsilím, než nedílná součást více provázaná s ostatními. Občas bývají podobné aplikace psané tak, aby se některé části daly měnit rovnou (mp3 encoder ...), nebo naopak, konzolové aplikace tak, aby se na ně daly udělat různá GUI (mplayer např. byť vyžaduje grafiku pro zobrazování, dá se skvěle ovládat z shellu a třeba jím pouštět videa na info kiosku).

A konfigurace čehosi síťového Telnetem fakt není dobrý příklad. To není důvod použít terminál, ale důsledek neschopnosti MCU v tom zařízení (a později jen výrobní setrvačnost) ... kdyby to výrobce myslel vážně, tak by i ten textový UI mohl vypadat o dost líp a být pohodlnější (o nic méně než webová stránka, kterou mimochodem lze taky ukázkově zprasit ... příkladem budiž některé SOHO routery). Ale hlavně na jednoduchou konfiguraci pomocí voleb v menu nepotřebuju silný plnohodnotný shell.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"A jak je super, že jednou zadaný příkaz mohu odesílat opakovaně na další dávky dat s případně trochu pozměněnými parametry, aniž bych se musel proklikávat složitým GUI. Nebo mohu sestavovat triviální spolehlivé příkazy do skriptů a tak snadno automatizovat nejrůznější činnosti. A jak je ještě víc super, že se dají sestavit příkazy tak složité, že by to tvůrce GUI nikdy nenapadlo"

No tak podle těchhle věcí bych spíš usoudil, že jste prostě ještě pořádný GUI systém v činnosti neviděl. Což je bohužel v dnešním SW světě až příliš častý jev...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že za těch pár desítek let používání nejrůznějších počítačů jsem už viděl dost na to, abych dokázal posoudit, že se k něčemu hodí textový shell výrazně víc než GUI, zatímco jinde nemá proti GUI šanci.

Máte pocit, že jsem přehlédl něco konkrétního? Nějaký zajímavý, nebo revolučně nový způsob ovládání počítače, který by se snad hodil úplně na cokoli? Co to je pořádný GUI systém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta dichotomie mezi GUI a skripty je tak trošku umělá, ale jestli se GUI frameworky a aplikace dají uspořádat na ose podle pružnosti, tak bohužel jich většina leží na té konzervativní straně, kde člověk na předělání každé blbosti div aby nepotřeboval celé původní IDE. No a pak jsou tu systémy jako Morphic, kde si člověk může poskládat ad-hoc rozhraní skoro za pár sekund. (Nebo některá "dokumentová" GUI kopírující někdejší HyperCard...)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky drtivá většina nejsou databázoví admini, že ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to jsem chtěl napsat. Kolik asi tak na jednoho ajťáka připadne "těch nevzdělanců". :o

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lol Linuxove jaro - takze Linuxaci sa nam menia na IT dzihadistov ? no oni vlastne nimi uz boli ale vyzera to tak ze si to uz aj konecne pripustaju. Pacia sa mi tieto nadsene vykriky a vycislenia ako sa usetrilo. Prdlajs, v ziadnej sprave sa nemeni infrastruktura alebo nerobi nieco aby sa usetrilo. Usetri sa vzdy len papierovo, realne sa vzdy prerobi alebo niekto dostane kseft. U nas vecsinou hned, rozne uplatky, dalej na zapade je to skor dlhodobejsia zalezitost - firma ma isty prijiem lebo ma zazlmluvneny dlhodoby servis. Som zvedavy ci budu takto nadsene vykrikovat aj o 5 rokov ci stale setria. Nehovoriac, ako tu uz bolo spomenute, teraz nie len prevadzka a udrziavanie bude na nich ale uz aj vyvoj a nemyslim si ze zrovna mesto je idealny sw developer a ma na to prostriedky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A kto je ideálny SW developer? Neviem čo Vám na tom vadí všetkým že Mníchov prešiel na Linux? Ak sa im to oplatí tak super, ťažiť s toho budú všetci. MS potrebuje konkurenciu alebo si myslíte že súčasný stav je OK. Je tu jeden "výrobca" OS a môže si robiť čo chce, potrebuje niekoho kto mu občas nakope zadok nech veľmi nevyskauje.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To, ze tu mame jeden majoritni OS (Windows), jednu majoritni platformu (x86) je MAXIMALNE SPRAVNE ..... je to evoluce! Vyhrava jen ten nejsilnejsi ..... tecka! Si predstavte, ze by tu bylo 10 stejne uspesnych/neuspesnych vzajemne nekompatibilnich operacnich systemu, 10 HW platforem ..... vlastne si to nemusite predstavovat, staci se vratit 30 let do minulosti .... to, ze je tu jeden system a jedna platforma na ktere bezi vse je spravne, nejspravnejsi .... klidne at jsou alternativy, proti tomu nic nemam, ale budou to vzdy jen alternativy, nic vic .... a pokud nebudou s majoritou kompatibilni, tak nemaji sanci prezit ..... stejny boj proti vetrnym mlynum predstavuje usychajici android, ktery se sice mohutne rozjel, ale je na nekompatibilni vetvi a navic na podradnych (zastupitelnych) zarizenich ....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vieš čo je evolúcia vôbec? Evolúcia nieje cesta s jedným smerom to vždy skončí degeneráciou.
Nemusíš mať kompatibilné systémy stačí ak budeš mať kompatibilné výstupy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V poradku .... a pointa?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pointa? Že používaš slová o ktorých význam nemáš ani šajnu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To, ze sa v ziadnej sprave nerobi nieco aby sa usetrilo je problem tych lidi, ktory to riadia. Zda sa ti to spravne?
Mne nie a bojujem proti tomu.

Niekde sa aj meni infrastruktura aby sa usetrilo, mozno aj v Mnichove. Co mam poznatky, tak urcite bola snaha na mestskom urade v Banskej Bystrici, kde sa na linux snazili prejst aby usetrili a mali menej starosti. Ako je to tam teraz neviem. Vsetko je to ludoch.
Take mesto ako Mnichov ma na to aby si mohlo robit samo podporu a aj vyvoj. Ak aj nie, tak stale to mozu robit externisti a nestratia tym hlavne vyhody prechodu na linux.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Baví vás to nebo tak něco? Nebo máte potíže s pochopením problému a děláte užitečného blbce? Bojovat s tím je jak bojovat s nezaměstnaností nebo s větrem. Jistá sorta má z tohoto „boje“ koryto a to je tak všechno. Řešení je v odstranění příčiny - že vůbec něco jako tyhlety veřejné bordely a masivní přerozdělování nakradených peněz existuje. Odstrańte přerozdělování a problém zmizí.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to asi tak .... prijde zastupce microsoftu a rekne, udelame vam to za 10 milionu a budem se o to vsechno starat, ze to pojede ....
A prijde podobany nactilety linuxar, co uz si 5 let kompiluje vlastni distro a rekne, udelam vam to zadarmo ..... kdyz se neco vysere a nebude zrovna zkouskove nebo si nenajdu praci, tak to spravim ....
Koho si vyberete?
Ve skutecnosti cena nikoho nebude zajimat, ale budou je zajimat nejake zaruky toho, ze to bude fungovat .... cena bohuzel nikoho moc ze statnich prachu netrapi, kdyby to byla soukroma firma, usmlouvala by jiste podstatne nizsi cenu, ale to je holt dane statnim systemem ......
V mnichove jim bylo uplne u prdele nejaky linux nebo windows ...... vypsali nejake verejne rizeni a chytla se toho nejaka firma, co rekla, ze to udela o neco levnej vcetne preskolovani atd .... nekdo jim uveril a je jim uplne ufucku, ze se to za dva toky klidne rozpadne, kdyz budou chtit koupit novou tiskarnu, tak jim nepojede a budou muset kupovat 5x drazsi ... ze to nebudou moct jednoduse spravovat z jednoho mista a v dalsich letech budou muset najmout dalsi a dalsi vyvojare a spravce, aby to udrzovali v chodu .... ale to uz nikoho nezajima .... slo o to modernizovat pocitacovy park ..... pokud za tu cenu nakoupili jen SW, tak je to trigaubohost a na rovinu se da rict, ze se jim to nevyplatilo .....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Libi se mi v diskuzi (TL;DR) nektery prispevky co pocitaji s cenami pro jednoho koncoveho zakaznika... Kdo nekdy videl VL ceny by nikdy neobhajoval! Taky v kalkulacich nepocitate i s LCD, key/mouse, tiskarny a co ja vim co takovy urady potrebuji (plotter(y) pro KU?) .. pokud mate v nasazeni jeste XP musite pocitat s PS2 u key/mouse, tiskarny na ktery se delaji ovladace jen pro ten OS, ktery je aktualne na trhu, i kdyby nova generace OS vysla do 6 mesicu od zacatku prodeje dane tiskarny a ty klasicky monitory co zerou Wattiky vic nez novy LCD ...
Pro nikoho nepracuju, delam rukama, ale selskym rozumem i mne dojde ze tech 41k CZK na jedno PC obsahuje i vse kolem a myslim, ze cena je dobra a uspory budou na 100% vyssi nez s konkurencnim nasazenim! a to tvrdim i kdyz vim jen to co si sam prectu a vidim kolem!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Šmarjá, nová myš a klávesnice stojí v obchodě 100 korun, u hromadnýho nákupu bez DPH i když vezmu nějaké všimné by to mělo vyjít tak tak max. na to kilo kus.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hm, brigadnici tu rozbehli dobre peklo.

Poprosil by som funkciu schovavania niektorych prispievatelov, pretoze ten bordel uz fakt presahuje medze.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je ale kydu na jednom miste. Je to srandovni, jak widlacti fanatici melou dokola porad jedno a to same, pritom jim zjevne ujel vlak.
Je uplne jedno kolik co stalo, je tam ted linux a pouze doufam, ze se tam nenachazi zadny chytrolin jako BTJ, aby jim vysvetlil jak moc se spletli. Holt jde to i jinak, tak se s tim smirte. Opravdu nechapu, jak je mozny, ze nekdo vehementne podporuje microsoft za kazdou cenu. Pritom jsou sami proti sobe.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No, celé si to tu pročítám, ale přesto všechno mám neodbytný pocit, že celé je to nějaké divné. Tolik počítačů! To znamená, že pro minimálně 15000 úředníků se bude pořizovat docela luxusní výpočetní technika. Proboha proč?!

1) na co úředníci potřebují tak nadupané počítače? Stačil by jednoduchý počítač v ceně do 15000 i s monitorem, klávesnicí a (budiž tedy) nějakou tou myší. Nač nadupané stroje za 40 litrů? JE TO PLÝTVÁNÍ!!! A je přitom lhostejné, jestli linux a nebo windows, prostě je to plýtvání peněz, jenž byly pod pohrůžkou násilí ukradeny občanům!
2) proč vůbec je zapotřebí 15000 úředníků? Podle mého názoru kdyby se 10000 úředníků hned propustilo, tak máte několikanásobek úspory, o které je tento článek, každý měsíc doma. A to, když se nad tím hlouběji zamyslím, se domnívám, že i 5000 úředníků by bylo až příliš. To je ten evropský socialismus v praxi, na všechno musí být úředník, doslova na každé uprdnutí musí být úředník, co na to vystaví lejstro a razítko.

Takže všech 15000 úředníků na hodinu prospustit a máte absolutní úsporu. A konec veškeré přebujelé byrokracie…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neblázni, to by byl armageddon! Kdo by lidem říkal jak se mají správně chovat, co a kde správně nakupovat, co smí nosit, jíst, čím jezdit, kdo by povoloval a zakazoval základní věci, na které kdysi lidi měli přirozná práva? A co by všichni ti úředníci dělali? To by tekly potoky krve po ulicích…

Jinak jak připomíná kolega níže, nějak tam není ani slovo o HW, dost možná ještě žádný počítače ani nekoupili…nebylo to celý vo tom že nemusí upgradovat z XPček a můžou si nechat stávající HW? Jim asi nikdo neřek, že ty XPčka můžou požívat dál…nebo je přetaktovat na 2009 :D Každopádně už je to stálo víc jak koupit každýmu úřadovi desktop a ještě laptop…

To je asi stejná sorta uvažování jako když auta jsou špatná, áááno, tak vozíčkářům v Pze pořídíme autobusy, takže jednoho-dva drutěváky vozí celej autobus pro 100 lidí za 6,5 mega. Mám rozepsanej článek, bude na D-F…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, o to je to ale děsivější, když by náklady na přeinstalování pro jeden počítač byly ve výši těch 40 táců.
Ale kdyby se těch úředníků nabralo ještě víc a zřídil by se další úřad pro optimalizaci výpočetní techniky, tak by se mohlo ušetřit možná i 20 miliónů EUR! Ať to stojí co to stojí, ne? Zdroje přece jsou… Na ten článek se těším, díky.
:-)

Joseph Heller – Hlava XXII
„…Jeho specialitou byla vojtěška, na jejímž nepěstování velmi vydělával. Vláda mu velice dobře platila za každý metrák vojtěšky, který nevypěstoval. Čím víc vojtěšky nesklidil, tím víc peněz od vlády dostal, a každý halíř, který si takto vydělal, vy­nakládal na nákup dalších pozemků, aby mohl množství nesklizené voj­těšky stále zvyšovat.
Pokud šlo o nepěstování vojtěšky, nedopřával si tatí­nek Majora Majora ani chvilky oddechu. O dlouhých zimních večerech zůstával doma a neopravoval žádné postroje, a den co den vyskakoval k polednímu čile z postele, aby se přesvědčil, že pole zůstávají neobděla­ná. Do půdy investoval velmi promyšleně a brzy nepěstoval více vojtěšky než kterýkoli jiný farmář z okresu…“

PS: fascinuje mne, kolik je tu socialisticky smýšlejících lidí, jenž jsou zřejmě napojeni na státní cecek a sají a sají z cizích (státem ukradených) peněz…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě horší než si myslíš. Jak píšou, na 1,5mil obyvatel zaměstnávají 33000 úředníků a z toho 16000 potřebuje PC každý den. To je opravdu PEKLO. Minimálně 10mil € je zatím stál jen přechod z Win na Opensource aniž by zmiňovali jakýkoliv HW. Jsou v tom jen přeškolení, reinstalace, testování atd. Nyní je to už 23mil €, ale nikde se nepíše, zda je v tom už nějaký HW. Vůbec si nedělám iluze o výhodnosti. Je to jen klasicky zprasenej projekt, na kterým se napakujou různí poradci a školiči a plánovači a vyznávači Cool Opensource. Nikdo jim to nebude spravovat zadarmo a pochybuji, že na tomhle zrovna ušetří. SW, možná po miliónových (€) investicích na změnu jejich nutných spisových služeb a dalších programů, budou mít "zdarma", ale ve skutečnosti opět nebude zdarma, protože budou muset platit testovače a upravovače a optimalizovače. Jestli z nich někdo předpokládá, že to teď nasadí a pojede to nafurt, tak na to nemám slov. Oni jako linux, osx, win, android, wince ... nemají žádné bezpečnostní díry? Budou muset záplatovat jako všude. Kdo to za ně bude dělat zadarmo? Navíc ve státní správě, kde by měli o bezpečnost dat ručit především. O starém HW, který spotřebuje daleko více elektrické energie asi také nikdo neuvažoval. Kdyby si spočítali kolik ušetří, když 1kWh (u nás třeba stojí cca7Kč), tak při 15000 PC když budou mít poloviční spotřebu. Nehledě na jejich naprosto nepochopitelný odklon od jádra a následné šílené ceně elekřiny a různých dotací obnovitelných zdrojů. A vůbec, na jak dlouho to vůbec plánujou? Kdo jim zaručí, že jim to za 10 let pojede na budoucím železe a že to jejich vlastní distro za těch 10 let bude ještě někdo udržovat a přidávat podporu pro nové technologie? Kdo to může z opensource vývojářů zaručit, když to dělají zadarmo? To může zaručit pouze tržní hospodářství, když bude poptávka po OS, tak ho nějaká firma bude za peníze vyrábět.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Presne tohle dela treba multimiliardova korporace Redhat ... za tezke prachy mas jistotu, ze se na to zitra par hlavnich vyvojaru zvysoka nevysere jak na TrueCrypt (ktery je defacto mrtvy) a mas presne danou roadmapu a casy, kdy skonci podpora .... ale za takove jistoty se kuwa plati .... na takove to domaci hrani muze byt pro hracicky se spoustou casu to ubuntu dobre, ale na enterprise nasazeni je to jen krutovysmech (Jezek to samozrejme vi, neni uplne blbej, jenom tu FUDuje .....)

Licence windows na bezny pocitac, zvlast v takovem mnozstvi je jen korunova zalezitost ... i ja jako uplny prizdisrac jsem 10 PRO licenci (kterou oni ani nepotrebujou) z americkeho microsoftu vyzebral po necelych 15ti dolarech ..... jaky smesny pakatel muze stat upgrade z XP pro 15k pocitacu v multilicencnim prostredi, ani nechcu vedet .....
Je uplne jasne ze v puvodnim propoctu byl zapocitany komplet novy HW + minimalne 50% marze a komplet servis na 10 let s triletou obmenou leasovaneho HW (proste firemni klasika) .......
Takhle zaplatili o nejakou tu kacku min, ale HW maji porad ty stare sunty, ktere budou muset stejne co nejdrive obnovit (ani bych se nedivil kdyby duvodem bylo nesplneni nejakych evropskych eko norem, kdy pouzivani treba obskurni P4 by melo byt trestne:)) Takhle akorat jako hauri vystrikli sestset micu za to, aby mohli machrovat a tahat se za sulinky, ze maji linux "zdarma":o)
Kdyz MS nebo kterykoliv dodavatel SW vyda update, tak pres domenovou politku by meli nainstalovane hned .... takhle budou muset mit trvale zamestnanych sto lidi, co jim ten update udela a dalsi stovka jim to bude nekde vzdalene pres SSH instalovat na desktopy a resit problemy:o)

Co presne udelali: aby usetrili par milionu za upgrade licence, tak si za sestset micu poridili kompletne novou firemni infrastrukturu "na klic" s nejspis virtualizovanyma windows aplikacema (pochybuju, ze by vsechny jednotlive specializovane systemy kazdeho ze stovek oddeleni, prepisovali od znova ....) ve wine nebo jine pochybnosti ..... takze kdyz budem pocitat, ze licence windows a office je zanedbatelna castka, tak jeste meli mozna nejake jine aplikace, ale to taky dost pochybuju (spis meli ty specializovane na zakazku) ..... takze zatim utratili nehorazne prachy prakticky za nic, protoze jsou prakticky tam jako byli pred 25 milionama € ... ale srovnavaji to s nejakym zcela irelevantnim cislem 35 milionu €, kde vetsinu tvoril nejspis pouze novy moderni HW ..... takze za rok prijde linuxove oddeleni s tim, ze chcou tech 35 na novy HW, jelikoz uz ty stare mrdky dosluhujou, tech 512MB ram taky neni zadna slava ani pro nejaky osekany linux a ze uz holkam z uctarny zacaly bouchat ty CRT obrazovky do xichtu a obhajovat to budou tak, ze kdyby zustali na windows, tak by ten HW museli kupovat tak jak tak:o) A prijdou taky s tim, ze musi dat rocne 10 micu za tech sto odborniku, co ten system budou specialne pro munchen udrzovat pri zivote, sak ono by se urcite neco platilo i za windows adminy ze?
Takhle se hraje s cislama:o) A ta dilci uspora 10 milionu € oproti nejakemu virtualnimu predpokladu, tam bude uz porad ..... tu uz nikdo neodpare a sejdem se zas za pul roku pod dalsim Jezkovym FUDem:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já jim držím palce, aby jim to dávalo smysl. Mě běží v kanclu ubuntovský server už pěkných pár let a nestěžuju si. aktualizace fungují jak mají, nic nepadá, jen měním odcházející disky za nové. Na LibreOffice fungujeme od doby co to ještě byl StarOffice 5.2 a taky bez problémů. Windowsy na klientech jsou způsobeny jen pohodlností při nákupu, funkčně na nich není nic tak extra. ungujou, stejně jako Ubuntu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nevite jak udelat v greasemonkey skript, aby mi tu neukazoval Jezkovy clanky? Je to fakt bida ..... ted jsem nahodou precetl http://www.zdnet.com/no-microsoft-open-source-software-really-is-cheaper...

Rok a pul stary clanek, ktery dnes Jezek totalne zrecykloval ..... zajimave (nebo spis smutne) je, ze Mnichov na linux prechazi uz vic jak 10 let!!!!! A je tam jen 13k linuxovych masin, 2k zustava na windows, protoze nenasli rentabilni alternativu ..... navic se tam presne rozporuje to, co tu vsichni resime, ze v tom linuxu neni novy HW a jedou porad na starych sunkach uz vic jak 10 let a jenom na migraci z neceho co fungovalo na neco jineho, kvuli asi nejakemu fasistickemu politickemu statusu (???), uvalili stovky milionu .... je to kazdopadne jedno .... Jezek je ultraFUDer, ktery se snazi jen o proklik a kdyz uz nevi coby, tak vytahne roky starou piiicovinu ...... jdu na mrknou na blesk.cz a tn.cz, jestli tam ten troll taky neprispiva .....

P.S.: jeste perlicka .... jak jsem odhadoval, ze na to budou potrebovat stovku lidi .... tak na spravu toho systemu a tech par komplu pry mnichov zamestnava tisic lidi:o) To uz je slusne velka IT firma mezinarodniho formatu .... pocitam, ze tolik lidi nezamestanava ani microsoft na vyvoj windows:o))))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ceny za Ms software:
Multilicence <> množstevní sleva. Označení multilicence vychází z odlišných licenčních práv, která autor licenční smlouvou udělí uživateli. Jak je jistě známo, tak neudělená práva zůstávají autorovi. Důvod, proč si firmy pořizují Ms software v multilicenci je tedy dvojí - potřebují některá z multilicenčních práv a úspora financí. Tato úspora je však nikoliv z nějaké nižší pořizovací ceny, ale z následných nákladů na vlastnictví - zpravidla z časové úspory. Příkladem budiž například MAK či KMS aktivace, práva na reimaging, adresnost licence a tím v podstatě určitá forma pojištění proti škodním událostem a podobně.
Náklady na upgrade zahrnují všechny náklady včetně skrytých. Záleží na aplikacích, které by v případě MS řešení používali, ale je potřeba si uvědomit, že se jedná o celkovou částku, rozpočtenou na daná PC. Do celkové částky jsou započítány jak licence ze System Poolu, Application poolu i Servers poolu.
Servery:
Pokud budu opravdu bez znalosti infrastruktury střílet a budu více méně při zemi (a bez Software Assurance a v cenách pro státní správu), tak odhadem v clusterech řádově 30 fyzických serverů a nepočítaně virtuálů. Toto má smysl licencovat Datacentry. V případě 4 procesorových strojů je to 60x datacentrových licencí = 60 x 145 000,- = 8 700 000,-. Každý uživatel Windows Server CAL = 15000 x 800 = 12 000 000,-
Dále určitě SQL server - opět procesorová licence - při těchto počtech nic jiného nemá smysl. Pokud opět budu při zemi a předpokládám, že jim bude stačit Standard, nikoliv Enterprise a odhadem na tento rozsah zalicencovat cca 4 fyzické servery, respektive jejich jádra. V tomto případě u nějakých 4 jádrových Xeonů = ((4*4*4) /2) * 85 000 = 2 720 000,-
Exchange - na clusteru s HA Enterprise edice (a beru jen jeden server s online replikou)= 2* 95000 = 190 000
+ každý uživatel Exchange Server CAL = 15000* 1800 = 27 000 000,-
Neuvažuji, že by měli ERP od MS, nepoužívají Lync, na druhou stranu pravděpodobně by v případě MS řešení provozovali Sharepoint: 2x 160 000,- = 320 000,- + CAL pro každého uživatele: 15000 * 2200 = 33 000 000
Samozřejmě v tomto případě by asi šli cestou CoreCAL balíčku místo samostatných CAL, kde by byla mírná úspora.

Desktopy:
Standardizace OS pomocí VL smlouvy - tzn upgrade pořizovaných OEM licencí na VL licence: 15000 * 4400 = 66 000 000
Office v mutlilicenci - beru verzi Standard bez Accessu: 15000 * 8700 = 130 500 000 (nebo 180 000 000 s verzí Pro Plus) . Případně Office 365, kde v nejvyšším plánu dostanou verzi Pro a budou platit 450,- / uživatel / měsíc. Tzn za 3 roky 15000*450*12*3 = 243 000 000 - s vždy aktuální verzí

Pokud nebudou u všech počítačů vyměňovat Hw najednou a chtějí tedy provozovat aplikace v terminálu, vezměme na třetinu počítačů terminálové licence: 15000/3 * 2800 = 14 000 000. A v terminálu provozovat mohou, jelikož mají multilicenci - u OEM by to nešlo ...

takže čistě za licence: 8700000+12000000+2720000+190000+27000000+33000000+66000000+130500000+14000000 Kč= 10 000 000 EUR neboli jinak je to 19 000 Kč / PC za licence.
Dále samozřejmě implementace u serverových částí, čas na výměnu a testování desktopů. Odhadem částka na PC naroste na dvojnásobek (a prosím neargumentujte s cenou práce na koleně nebo pro sebe - jde o smysluplné hodnoty ze Servicedesku spolu s cenou člověkohodiny - jsme v Německu ....).
Zbylá částka určitě bude na hardwarové upgrady - nejen desktopů, ale i serverů a opět rozpočtených na jednotlivá PC. A pochopitelně školení, úprava napojených systémů atd. 28 000 000 EUr podle mě není nijak mimo, vcelku mi to odhadem dává smysl.

Ale u Linux řešení je potřeba se podívat opět nejen na pořizovací cenu, ale na ostatní náklady - vývoj, zaučování a v neposlední řadě i náklady rizika. (jak byl zmiňován self-loc, bez zázemí, možná ztráta podpory, větší časová náročnost některých úkonů z důvodu nekompatibility z okolím atd.) Podle mého také není pravda, že náklady budou pouze jednorázové - aplikace je potřeba také aktualizovat vyvíjet, reagovat na okolní prostředí - převodní filtry, napojení na okolní systémy a podobně. Tyto úkony budou z důvodu minoritního zastoupení zvoleného řešení vždy náročnější (časově a tím pádem i finančně).

Byť analýza cen Ms řešení podle mého sedí, jsem přesvědčen o tom, že se stále jedná o levnější a výhodnější řešení, než přecházet na Linux. u Linux řešení totiž spousta nákladů jsou jen dohady na pracností a časovou náročností a tím i ohodnocení práce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ty CALy jsou zverstvo. Ale jiste budou mnozstevni slevy, navic co se divam pro ceny na charity a statni organizace, tak jsou mnohonasobne nizsi.
Osobne by me docela zajimalo kolik to tak normalne stoji ve firemnim prostredi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Bych taky neočekával, že to někdo v těchto objemech kupuje za katalogové ceny…u něčeho takového se vždycky nakupuje individuálně, ať už HW, nebo SW, a tam se pak dá dostat bez problémů na ceny o desítky % nižší.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

U takového počtu dá udělat individuální nabídka přímo z MS, ale rozhodně nelze čekávat sražení o desítky procent, spíše jednotky.
Jinou možností je v případě Enterprise Agreementu použít například Enterprise Agreement Subscription, kdy licence nejsou trvalé a platí se předplatné a všechny licence jsou včetně Software Assurance, ale na druhou stranu je cena ižší než u trvalé licence, dá se podle situace každý rok navýšit či snížit počet potřebných licencí a vždy mají vše aktuální. pokud se jednou rozhodnout skončit, je možnost odkupu aktuálních licencí do trvalého vlastnictví.
I když slovo vlastnictví není přesné - u licence se vždy jedná o smlouvu o postoupení autorských práv v jasně definovaném rozsahu a použití na třetí stranu. V podstatě autor za úplatu "trpí" užití svých práv, která dle licenční smlouvy umožnil využívat příslušnému subjektu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navic kdyby rekli, prejdem na linux nebo nam to dejte za pakatel, tak .........:)
Taky bych cekal, ze vsechny ty licence maji zakoupene a plati si jen podporu (nevim ted jak se to nazyva, ale ze maji porad aktualni SW), takze maji upgrade CAL licenci i SW v cene .....
A protoze jsou tohle prakticky jedine organizace, ktere si CAL poctive kupujou (nebudme naivni), tak maji i ty slevy:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"..Navic kdyby rekli, prejdem na linux nebo nam to dejte za pakatel, tak .........:) .."
".. A protoze jsou tohle prakticky jedine organizace, ktere si CAL poctive kupujou (nebudme naivni), tak maji i ty slevy:) .. "

ehm .. hovorime o GOV segmente .. tak neviem kto je tu vlastne naivny

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Charita za splnění definovaných podmínek je EDU. Což ale Město Mnichov není, takže GOV ceník.
GOV ceny = kategorie D (nejvyšší) z komerčního ceníku. V EDU by to vyšlo podstatně lépe, ale EDU zákazník je přesně definován.
Což je standardně kategorie, pro jejíž splnění se musí pořídit licence s celkovou hodnotou 75 000 bodů za 3 roky v každém poolu systems, Aplications, Servers (Office Pro 2 body, Windows Upgrade 2 body, CAL 1 bod, Server Standard 15 bodů, atp.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem u CALů neřešil přístupy "nezaměstnanců" na data úřadu. Bylo by nutné mít pro Každý fyzický Win Server ještě External Connector, stejně tak u Sharepointu (Exchange asi nikdo pro externí lidi řešit nebude)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pocitam, pres verejne dostupny web server, cili bez CAL ..... ale co jsem si ted cetl, tak kdyz se uzivatel autentizuje pres LDAP, tak uz by mel mit CAL:) No, je to celkem zverstvo, ale taky ... kdo to ve skutecnosti poctive kupuje ze?:o) Nikde se to na serveru nehlida, pouze RDP licence.
Taky jde urcite zaridit neco jako plovouci licence, ze neni na jmeno nebo zarizeni ale proste na anonymniho uzivatele ..... jako tohle fakt moc nechapu ..... preci jen by asi pak bylo velmi tezke provozovat treba libovolny eshop na windows serveru, pritom jsou jich tuny (pravda asi se zakaznici nehlasi do domeny, ale i tak .....)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jinak řečeno o licencích víš prd, ale tvejch výkřiků o licencích za pár drobných tu najdem 3 prdele.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tom jestli je veřejný, nezáleží. Autorizovaný uživatel = CAL. Pokud je Windows Server určen pouze pro Web Workloads, taky není CAl třeba, ale tento frontend bude pravděpodobně šahat dále do infrastruktury a kam šáhne, tak je CAL potřeba, leda by jako mezičlánek byl nějaký člověk a dělat to manuálně. Což u nasazení typu Město Mnichov nepředpokládám. (U serveru 2008 existovala edice Web, u serveru 2012 již neexistuje, pouze se standardní server určí, zda běží v režimu web workloads - přiřazením v licenčním deníku, což je v podstatě pouze mentální úkon.
Přečíst se to dá v PURu a Product Listu, které jsou dostupné na Ms stránkách a slouží jako multilicenční dokumenty.

Plovoucí licence u Ms neexistuje - pokud neuvažuji speciálky typu MS Dynamics.
Eschop provozuješ jednoduše:
Pokud data (ceník) na rozhraní kopíruješ každý den ručně, CAL nepotřebuješ. Jakmile něco vyděláváš a chceš to dělat automaticky, potřebuješ na daný server External Connector.
A nebo to neprovozovat na Windows Serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za kvalifikovaný odhad! Jinak je to tu samá pleva, přitom dneska už to srovnání musí být poměrně jasné. Stačí srovnat náklady Mnichova s jiným porovnatelně velkým německým městem a nemusíme se tu hádat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka ale je či sa dostaneš k relevantným dátam, verím tomu že prilepšovať si budú na oboch stranách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, vždy je problém v tom, aby se člověk dostal ke správným datům. Nicméně většína věcí (snad dokonce vše) by měla být v účetnictví a můžou se porovnat - výdaje za licence,hardware, platy administrátorů, programátorů, výdaje za školení, i spolehlivost se za ty roky dá porovnat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vycislit se to asi da velmi presne, ale tezko porovnavat s nejakym jestli, kdyby ..... delaji ten prechod uz neuveritelnych 10 let a stale maji hybridni system .... licencni podminky a ceny se za tu dobu jiste 10x zmenily, takze jsou to jenom dohady ....
Jinak ted vysel nejaky clanek o hycani nasich ministerstev a nejvetsi cerne diry jsou prave prostredky vynalozene na IT ..... DUH!!! .... ze by to konecne nekomu doslo?
Viz registr vozidel .... SQL databaze stredoskolaka s nulovyma zkusenostma (melo to prece jen projizdet databazi kradenych vozidel OMG) .... nechapu to ... kazdou hodinu 100 query do databaze o nekolika stovkach tisic zaznamu ..... i 10 let stary smartphone by to zvladl v pohode!
Nebo pak to druhe fiasko s databazi cisel, kde sly dat duplicity a nebyli schopni urcit kolik tech duplicit je ..... evidentne profesionalove:o) Proste takove ty uplne zacatecnicke chyby, ale stalo to desitky milionu ....
Datove schranky, kde za poslani zpravy jinemu podnikateli clovek plati stejne jak za dopis ceske poste (sak ona to ceska posta spravuje) ..... kazdych 14dni dvoudenni pravidelny planovany vypadek pro udrzbu databaze WTFOMGROFL! Cloveku se otvira kudla v kapse. Kazda sebemensi blbost kdyz spadne, tak s ORA chybou ..... veci na ktere se pouziva mysql, maximalne mssql ve verzi express:o) Ale ne, oni koupi za deset micu oracle na vyplnovani statickeho formulare k DPH .... at jdou do psich pochev kreteni ..... chapal bych nejakou obri redundantni a bezpecnou databazi nepripojenou k netu, kde se to pak uklada a zalohuje v lokalnich transakcich (takova asi nebude na web serveru), ale pouzit oracle na webovem serveru pro par formularu, tomu rikam stedrost ze strany statni spravy:o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak by na tom svete bylo hned lepe, kdyby proste na tyhle věci nesla ani koruna z dani a vůbec to nezajistoval stat...:-))
Od posty, datových schránek, az po registry vozidel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

problém je právě v tom "přesvědčen o tom, že se stále jedná o výhodnější řešení, než přecházet na Linux." Sám argumentujete údaji ze servicedesku o manday cenách a máte jasnou představu o pracnosti/nákladnosti stávajícího stavu. Já se setkávám s linuxem na desktopu ve větších firmách vzácně (o serverech bych nemluvil - tam je to každodenní realita), ale je vidět, že si pak většinou provozují a testují paralelní linuxové prostředí a postupně prošlapávají cestu a sbírají zkušenosti. Ve firmách tento proces trvá dlouho - 10let a více ale probíhá. Pokud by se jasně ukázalo, že to není efektivní věřím, že kterákoli z těch společností by to už zařízla ale zatím jsem se s tím nesetkal. Zajímala by mě zkušenost někoho z vás - setkali jste se s nějakou společností, která by to po seriózním vyzkoušení linuxu na desktopech vzdala a vrátila se k Windows? Já zatím ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

spousta lidi tady argumentuje, ze se hodne Mnichovu prodrazi "udrzba" tech Linuxu a ja bych chtel poukazat na fakt, ze Linux je na udrzbu mnohem jednodussi nez Windows.

Za prve: na Linux prakticky nejsou viry (byt tvurcem viru, tak na co se soustredite? 98% populace s Windows? Nebo na 1-2% Linux?). A navic je ttu jeste tolik ruznych distribuci Linuxu...

Za druhe: nejcastejsi duvodem, proc se v kancelarich pokazi PC (teda krome HW problemu!) je fakt, ze zamestnanci se nudi a pri brouzdani po internetu se jim podarilo nainstalovat/pochytat kdejaky bordel (at uz nejake "uzasne" aplikace, nebo adware, popr. viry)
Nastesti Linux neni uz tak lehke zprasit :-) (vetsina toho bordelu nepujde nainstalovat)
Takze rozhodne usetri na udrzbe.

Ale na druhou stranu budou muset investovat do "vyvoje". Teoreticky by jim ty Linuxy mohli fungovat v soucasne podobe do nekonecnosti,ale v realu je to blbost. Jednou zacne jejich HW odchazet a pak bez vyvoje to na novem HW nerozjedou. (a jestli nebudou mit problemy s PC soucastkami, tak co treba takove tiskarny?)

Ted je otazkou jestli Vyvoj bude stat mene nez pravidelne nakupovani novych licenci (konec Win7 bude uz v roce 2020). Teoreticky na tom usetri, otazkou je, jak to bude vypadat v realu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zainvestovat do vlastniho kmenoveho vyvojoveho tymu jsou sice naklady navic, ale urcite se casem vrati...
ono pokud bude vse funkcni a prenositelne, tak v Nemecku neni jen Mnichov a muzou svuj system prodavat dalsim zajemcum, ci s nimi spolupracovat atd...
takze cas ukaze, ale ja jim fandim...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

1) Viry a linux. Tímto přeci nejde argumentovat. Až bude možná jednou Linux třeba na 50% PC, tak co budete říkat potom? Nejde přeci ani tak o viry, jako o různé zneužití a odcizení dat a pokud bude tento systém na jasně definovaných 13000-15000 PC ve státní správě, kde se dají předpokládat uložená data minimálně 1,5 milionu obyvatel Mnichova, tak si myslím, že už se nějakým útočníkům vyplatí na toto něco vytvořit. Stejně tak, jako se vyplatilo vytvořit červy cílené na daleko menší cílové skupiny, ale o to s cennějšími daty.
2) Pokud budete mít pod správou tisíce počítačů, tak je daleko lepší a snazší centrální správa a hlavně nasazení centrálních politik, kdo co může stahovat, instalovat atd. Máte možnost přenést zodpovědnost za nainstalované aplikace na zaměstnance a to byste se divil, jak si nikdo ani nedovolí cokoliv jiného, než už je nainstalovaného od správce, instalovat. A když už by si někdo něco škodlivého nainstaloval, tak vzhledem k rozšíření toho "adware" je celkem snadné a popsané, jak se toho zbavit. Tím se zabývá celá řada antivirových společností. A na úřadech nemají co mít úředníci přístup k internetu v pracovní době. Pokud tedy zrovna nepracují například na IKS apod. Co? To by byl oheň na střeše :)
3) Linux je na údržbu jednoduší? Jak pro koho. Pokud nebude dostatek lidí, kteří Linuxu rozumí alespoň tak, jako Windows, tak to bude pořád dražší. Pro Linuxové "servisáky" není žádná konkurence a tak si mohou účtovat co chtějí. Já osobně bych musel hodně času věnovat tomu, abych se naučil různé záludnosti, jak Linuxové distribuce "opravovat". A znám spoustu "servisáků" Windows, kteří neumí ani pořádně opravit Windows natož neznámý Linux.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ad viry je tu jeden veľký rozdiel a to v správaní užívateľa a v systéme. Väčšinou linux používajú ľudia ktorý sú počítačovo gramotný a neklikajú na každú blbosť čo im vyskočí toto by sa potrelo keby naozaj sa linux rozšíril a druhé systém, v linuxe máš vždy dva účty jeden je root a druhý je užívateľ vo svete win väčšina užívateľov má práva admina aj keď na to nemajú. Takže ak sa niekto chová racionálne ani vo win nebude potrebovať antivirák ale to by sme od ľudí chceli veľa aby aj doma počas relaxácie rozmýšlali.
A čo sa týka správy je to len o ochote učiť sa,linux má inú filozofiu ako win v niečom lepšiu a v niečom horšiu ale hlavné je že inú, nedá sa tam fungovať s návykmi z win.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase zcestne predstavy...Ano, uzivatele Linuxu nekliknou na něco vyskakujícího, pac jim tam nic nevyskakuje. To ovšem neznamena, ze jsou nejaci geniove. Jen to znamena, ze na tyto systémy nedelaji takoveto levne pokusy o napadeni, které se daji delat pro systémy masove rozsirene, protože pokud každý milionty uživatel Windows na něco klikne, je to zisk, ale pokud by každý milionty uživatel linuxu mel na něco kliknout....tak zjistime, ze jich mozna ani tolik není :-))

Ostatne nejake klikani na něco vyskakujícího je docela dlouho prekonane, mame sofistikovanejsi systémy a tam i clovek inteligentni se muze napalit. Viz emaily s oznamenim "dlužíte nad 4521kc, v příloze je kopie faktury, tak nam to zaplatte". Na to uz klikne i clovek, který je normalne inteligentni. Me prisel podobny email a v první sekunde když jsem to cetl jsem i mel tendenci "podivat se, o co jde", protože shodou okolnosti splacim uver každý mesic castkou velmi podobnou, jaka byla v tom mailu. Mam známou, co tu prilohu otevrela, a vůbec se ji nedivim.
Tento systém potom nebude mit problém zacilit klidne i na linuxove uzivatele, pokud to nekomu prijde rentabilni. Tedy například na nejake uredniky nekde v nejakem zajimavem urade. Zalezi jen na tom, jakou fintu pouziji, aby byla dostatecne nevine vypadajici a presto nutila člověka reagovat.

Memu známému prisel primo email na miru!!! Primo jemu delany na miru. Az jsem cumel. Prodava pocitace, ma obchod. A prisel mu email typu "dobry den, nabízíme vam vyhodnou nabidku nového HW s lepsimi cenami, nez nyní nakupujete...v příloze je cenik". To je ovšem velmi solidne provedeny utok a to, ze to ten znamy neotevrel mi rikal byla jen nahoda, protože se mu něco nezdalo ve slovosledu toho mailu ci tak něco. A to je to clovek,ktery se zivi odvirovavanim PC a mel by tedy byt maximalne pouceny - stejne by to malem otevrel,a nedivim se - ja bych to taky otevrel...

A to, ze se dneska tvurci podobných věci nezameruji na ruzne linuxy a podobne je ciste proto, ze se jim to tolik nevyplati, nikoliv proto, ze by to neslo. Myslenka, ze je linux z principu "nehacknutelny" a nenapadnutelny je vazne legracni. Vždy se všechno da napadnout (mozna mimo par výjimečných situaci typu NSA a podobne a i tak v historii zname mnoho pruniku do systemu znepratelenych agentur, nakonec se omg dostali i do tech jadernych zarizeni, která vůbec nejsou pripojena k internetu tam v tom Iranu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kto tvrdí že linux je "nehacknutelny a nenapadnutelny"? Ja len tvrdím že problém vo win je že drtivá väčšina užívateľov používajú adminové kontá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Od dob Windows Vista a UAC to není až tak pravda. Stejně jako v OSX a Linuxu chce Windows po uživateli potvrzení administrátora. Nijak ale nevidím souvislost s použitím na úřadech. Tam je to většinou připojené do domény a oprávnění uživatelů jsou nastavovány centrálně přes politiky. Žádnej rozumnej správce nedá takovým uživatelům admin práva. To co píšete, se dá jakž takž psát o domácích pc, ale o tom článek nebyl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"To je ovšem velmi solidne provedeny utok"

To asi záleží na tom, co to bylo za soubor, ne? ELFí binárka? ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Wordovej dokument tusim, ci něco, co se za to vydavalo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak a je to tady. Píšou, že to je katastrofa a budou 9000 PC migrovat zpět na Windows http://www.neowin.net/news/munich-germany-realizes-that-deploying-linux-...
Takže krásný vytunelování peněz ze státní správy nebo nevím jak to jinak chápat. Nejdříve samé projekty, jak to bude výhodné, jak ušetří a pak jsou minimálně 20mega € v trapu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel jste někdy slovo "politikaření"? Nemůžete věřit každé blbosti, kterou si někde na Internetu přečtete. Silně pochybuju, že někdo bude něco urychleně nouzově migrovat zpátky. Pár lidí si stěžuje a politický protivník se toho chytne a začne dělat halasné projevy. To je mi novinka. :-) Zííív.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.