Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mnichov směřuje zpátky k Windows

Nejsem pokrocily uzivatel Office, tak netusim, jak slozite je preskolit zamestnance z MS Office na LibreOffice, ale lajcky mi to prijde jednodussi nez preskolit zamestnance z MS Office 2003 na MS Office 2013 Ribbon. Takze kdyz to jde prubezne preskolovat podle toho jak se vyspali v Microsoftu a co dali do nove verze zase za kokotinu, tak nevidim problem v preskoleni na LibreOffice.

LibreOffice funguje samozrejme i na Windows, takze vubec kvuli tomu nebylo treba prechazet na linux. Ovsem pokud uz se preslo, tak nejak nechapu problem. Typicky kancelarsky zamestnanec pracuje v aplikaci (napriklad LibreOffice) a vubec nevidi, co mu pod tim bezi za system.

Ted si uvedomuju svuj omyl, asi bych mel predchozi radky smazat, ale teprve ted jsem si uvedomil, ze v linuxu po defaultni instalaci chybi v systemu Solitaire, tak to vysvetluje vsechno, bez toho musel byt statni zamestnanec peknej napruzenej, kdyz si nemohl dat v praci particku. :-)

Nevim, jak v Nemecku, ale v CR neni mozne prejit z Windows na linux, protoze neni mozne odejit od MS Office. Stat totiz vyzaduje DOCX a XLSX a ta kompatibilita v LibreOffice neni uplne dokonala. Takze kdokoli komunikuje se statem, at uz mesta ci firmy, musi mit MS Office a tim i Windows minimalne ve virtualce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, hry defaultně ve verzi Pro nejsou ve WWindows minimálně od WIn7.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak oni je tam cpou admini, aby lidem ve statni sprave dulezity soft pro jejich praci nikdy nechybel. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono i MS Office podporuje vystup a vstup v ODF formatu, problem dnes neni kompatibilita. Problem je v tom, ze 1) lide jsou lini si to nastavit, 2) na MS Office vydela mnohem vic jak MS, tak statni zamestnanci (teda alespon ti, kterym z toho kapne...)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi je to jak pise JirkaK, opakovane jsem narazel na pozadavek statni spravy na DOCX a XLSX a protoze jsem chtel statni zakazku, tak jsem musel poslechnout a poslat to ve formatu, ve kterem si prali. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak aspon treba danove priznani posilam uz roky normalne datovou schrankou v ODT...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokročilých uživatelů stačí minimální množství, office není o tom napsat dopis nebo pár řádek, velké korporace i státní správa nezřídka používají pokročilá makra, která berou data například z různých databázových systémů na jejihž základě pak ti méně pokročilejší uživatelé dělají reporty, kontroly a kdoví co vše. Stejně tak mohu s office formátem pracovat různé specifické aplikace používané v dané firmě/úřadu. Pak může být s kompatibilitou velký problém a teď ani ne tak MSOffice vs LibreaOffice ale kompatibilita s okolním světem, kdy s office formáty pracuje spousta jiného SW ať už pro čtení, tak i pro zápis...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo, ale...
1) pokročilých uživatelů je v korporacích mizivé procento. Ostatní skládají tabulky z čárek a dělaí věci, které by šly udělat kdekoliv jinde (většinou ani neví jak udělat vzorec). V Excelu to prostě dělají proto, protože tam ten Excel je a tak se to tam kdysi naučili a mají to hezky nalinkované.

2) I v Libre Office (a jiných balících) jsou dělat pokročilé akce, ale je pravda, že ne úplně stejně jako v MS balíku.

3) kompatibilita je problém hlavně v tom směru, že úřad pak komunikuje v uzavřených formátech MS, (s tím máme v ČR značné zkušenosti) a občan bez balíku MS Office ať se třeba postaví klidně na hlavu. Třešničkou na dortu jsou nekompatibilní e-maily z MS Office.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1: neznalý uživatel jen ťuká nějaké data, ale co s nimi excel udělá a kam všude je pošle, nebo jak to vlastně udělá nemá ten uživatel páru, natož aby ty komplikované makra dokázal napsat, jenže aby to fungovalo, musí mít právě ten excel. Viz komentář níže kolegovi... excel může být součástí uceleného systému kde je jen jedním střípkem mozaiky, jenže aby to fungovalo, musí jich být více a zapadnout do sebe.

Problém je že si lidé prostě nedokáží uvědomit k čemu všemu se dá excel používat a fakt to není tabulková kalkulačka a grafy...

První hovězina co mě napadla... Mám firmu, v ní zaměstnance a docházkový systém napsaný na míru. Firma sídlí v budově, ti mají čipový systém, který eviduje jednotlivé použití turniketů/dveří a mám k nim přístup. Oboje má nějakou databázi nějakého vednora ke které se můžu připojit. Jelikož chci své ovečky buzerovat, chci kontrolovat zda to co si píší do docházky aspoň trošku odpovídá použití čipového systému v budově kde sídlím.... Jelikož nechci vytlačit na stůl 100 tisíc za nějaký modul do svého docházkového systému, tak řeknu sousedovi co mi to za pozvání na večeři splácá v jako makro v excelu, které jednak vysosne patřičná data z obou systémů, pokusí se je spárovat, dokáže z toho spočítat nějakou statistiku a kdo bude svítit červeně nemá půl roku prémie.... Soused bohužel neumí pracovat s open source alternativou... Za pár let mi vznikne 10 takových excelů na různé věci a některé mohou být pro chod firmy klíčové. Soused umře. Teď budu chtít nahratit MS office, zjistím že to open source nezvládá, budu muset najmout někoho kdo to rozklíčuje a dá dohromady. Bude to stát ranec. Zaměstnanci budou pindat že jim beru na co jsou zvyklí, budou méně efektivnější při své práci... Spočítám kolik mě stojí licence MS a kolik mě stojí náhrada MS řešení... bum... bude to stát víc než ty licence... Peču na to.

2: jistě, ale jak dlouho něco takového jde dělat, ten excel je nezřídka součástí historických řešení, o to hůře se nahrazuje

3: jak souvisí ČR zákony nebo metodické pokyny s tím že se Mnichovská radnice rozhoduje přejít z linuxu a libre zpět na řešené od MS?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta tvoje hovězina je naprosto extrémní a minoritní případ možnosti využití Excelu. Na základě něčeho takového obhajovat vendor lock-in je hodně silná káva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Hmm, tak to je hodně smutný příběh. O databázích jste asi nikdy neslyšel, že? Docházkový systém v Excelu, já padnu. Popravdě jsem každý den vystavován ukázkám toho, k čemu by Excel (a Word) opravdu používán být neměl (včetně posílání skenů a fotek).

2 Historická řešení, to nebaštím. Kompatibilita formátů a verzemi Office balíku rozhodně není 100 %, ovládání, no to už vůbec ne. Zaměstnanec může mrmlat, ale také by měl splňovat nějaké požadavky, takže ať se snaží a něco naučí. Pilot vám také neřekne, že nevý Airbus už se učit nebude, že to je moc duševní práce a těch peněz. Chce práci, tak si udržuje kvalifikaci. Vždyť je to sotva na půl hodiny vysvětlování pro běžného usera.

3. ne české zákony, ale české úřady. Formuláře a dokumenty v .doc (co se rozpadají i v MS Office pro Mac), nějaké specifické aplikace na správu certifikátů jen pro Windows, udělat daně je jedna velká lahůdka, která vás tlačí do nákupu balíku MS Office, má přeci každý, no ne? To není o Mnichovu, ale o zmíněné prý univerzální kompatibilitě údajně poskytované Microsoftem - zlatý voči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak může být s kompatibilitou velký problém
*
Tak on je, napriklad makro v MS Office 2007 nejde otvorit v MS Office 2010-16.
Kompatibilita medzi docx v 2010 a 2016 z pohladu rozlozenia strany je horsia ako medzi 2010 a LO 5.
totiz microsoft dopracovava Office Open XML standard a robi to i napriek tomu ze ma ist o otvoreny standard...
Dovod je "neurcity" MS tvrdi, ze ide o vylepsenie a ostatni tvrdia ze to robi kvoli tomu, aby im zhorsil import.

Inak pouzivanie makier v MS Office je strasna "prasarna" a krasne podlozie pre virusy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mrkvosoft vzdycky prznil jakykoliv format. Vsude do toho zamerne pridaval "svoje vylepseni" a upravy aby to nebylo zpetne kompatibilni. Staci zajit do historie, kdyz vytvoril znakovou sadu 1250..i presto, ze tady byli ISO standardy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proc by jako makro z office 2007 nemelo fungovat v Office 2016 ? Funguji i makra ze starsich Office. Mame jich praci desetitisice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi jednotlivyma verzema jsou ruzne nekompatibility. To ze nekde to funguje neznamena, ze jinde s tim neni problem. Ve starsich verzi office byl treba i problem s narodnima verzema excelu, kdyz se pouzival OLE pro pristup k funkcim Excelu. V nekterych lokalizovanych verzich se ty funkce jmenovali ruzne a hned byl pruser na svete. Udelal jsi neco v nemecke verzi a v ceske to prestalo fungovat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a kdyby tu logiku měli v databázi, tak nejenže nepotřebují "pokročilá makra", ale tytéž informace by mohlo používat více front-end systémů bez nějakých zvláštních komplikací. Problémy s kompatibilitou budou mít právě obzvláště v těch případech, kde ta "pokročilá makra" mají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tady jsme u toho. Jsou rozličné systémy, rozličné aplikace, každá dělá něco, nějak s něčím pracuje a voila... najednou to máme nahradit... Tady nejde o peníze na uprděné licence MS Office ale peníze na změnu celého ekosystému, což může znamenat změny v SW od několika dodavatelů, pokud vůbec dodavatel ještě existuje, protože pak by neměl kdo tu změnu udělat a musel by se ten starý SW nahradit zcela novým... Tady už může být problém i čas. Nahrazení systému jiným může být komplikovaná operace která může trvat i roky.

A o tom to je, on v tom právě každý vidí jen tu cenu MS Office potažmo Windows, případné vícenáklady na přeškolení a menší efektivitu zaměstnanců po zavedení změn. Jenže právě problém může být že na základě nějakého excelu plněného jedním SW, uživatelé provádějí změny - to je odpověď i na to že většina uživatelů používá excel ejn proto že je tam, jenže oni využívají a upravují excel, který nevytvořili, ale má v sobě třeba komplikovanou logiku - ten excel pak zase slouží jako vstup někde jinde atd...

Opravdu to není o tom udělat jednoduchou tabulku...s pár vzorečky. Nad excelem mohou být napsané ucelené aplikace, které jsou navíc integrované do většího celku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ve veřejné správě nemá M$ office ani jiný office co dělat a už vůbec né funkce napsané v hnoji zvaném makra. Statní správa má mít napsaný IS přímo na míru. S těmi makry je to asi stejné, jako použít lego na stavbu domu, ve kterém hodlám žít do konce života.
Další rozměr spočívá v tom, že veřejná správa mě nemůže nutit kupovat specifický SW abych jí mohl poslat data elektronicky. Má se řídit ISO a IEEE standardy, šmitec.
A do třetice tok peněz - lepší ty peníze místo M$ raději poslat univerzitam(nejenom IT, ale i jiným oborům, protože business knowledge) na vývoj a údržbu toho ekosystému. Má to několik výhod - studenti budou dělat projekty s praktickým dopadem a např. po stránce bezpečnosti a robustnosti mohou fakulty soutěžit kdo koho hackne nebo najde chybu v procesech - automatické testování, integrační testování.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Utopie. Tohle muze rict pouze clovek bez praxe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V tom máš asi pravdu, ale stále je to slabý argument pro omlouvání toho, že si na začátku zavádění IT systému nenavrhli smysluplnou architekturu všech procesů. Pokračovat v tomto zbastleném molochu dokud to funguje namísto toho, aby zainvestovali do něčeho, co je od začátku navržené pro vše co je dnes myslitelné s možností rozšíření prostě není z dlouhodobého hlediska příliš racionální a především hospodárné. Může to zajít tak daleko, že všechny ty zbastlenosti přestanou fungovat a nebudou mít žádnou podporu - pak se to zhroutí všechno naráz. Stojí za to, toto udržovat až se do takové situace subjekt dostane?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz chteji prechazet na Windows tak 7 ne 10, jinak jim budou litat citlive osobni data do NSA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhldem k tomu, že v Německu Amíci:
1) napíchli dokonce kancléřku, a kromě pár ošklivých slovních přestřelek se nic nedělo
2) napíchli Airbus a i díky tomu Airbus přišel o zakázky ve prospěch Boeingu
3) podplatili prakticky celou německou tajnou službu, aby dělal primárně pro ně a ne pro Němce,
A nic se nedělo, tak jim to asi nevadí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že asi nepůjdou do OEM, tím pádem budou mít Enterprise, což značí, že úroveň odesílání dat mohou snížit na level Security :

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/configure-windows...

Dále mohou pokračovat tak, že bloknout další komunikaci na úrovni fw / proxy serveru.

Nebo je zde i možnost, že dostanou verzi jako Číňani, tj. bez telemetrie. Ze zkušenosti vím, že i když firma tvrdí, že to nejde, obchoďák domluví vše a ve finále to jde, jen se o tom musí mlčet.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, ale zde by mne zajímalo, jak to finančně ošéfuí.
Linux - licence nula, podpora nějaké money
Win Enterprise Gov = OEM + SA - cca 6-7000 Kč za licenci u nových PC, 8 -10 u starých, kvalitní Win podpora není o moc levnější, než Linux podpora. Spíš celkově naopak, WIndowsáci mají mnohem více práce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně nový HW, protože jeden z důvodů Linuxu byl, že mají dost strojů schopných utáhnout maximálně XP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To byl ale důvod před hafec lety. Je možné, že s obnovou hw na tom budou dobře. I když z osobních zkušeností je dnes u win většinou ssd nutnost.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně z tohohle důvodu jsem absolvoval svou poslední Linux zkušenost, kdy jsem byl přesvědčen že jsou nároky výrazně nižší.. instaloval jsem to na netbook abych ve finále zjistil že W7 i W10 na tom běží svižněji a klíčovou featuru - přehrání FHD videa na twitch - linux nerozchodil ani na úrovni rychlejší slideshow jako windows.

Holt ten kdo mi radil asi netušil že AMD C-50, tedy dvoujádro na 1GHz taktu a nějaké integrované zobrazovací řešení na chipsetu? NVIDIA, 2GB RAM není žádný trhač asfaltu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux nesahá na disk a stačí mu včetně GUI třeba 100MiB ram. Člověk samozřejmě musí umět volit vhodný sw. Linux má také náročný sw, i náročná GUI, ale má také nenáročný sw a nenáročný GUI.
Jak si to člověk udělá, takový to prostě má. Problém je, že začínající uživatel si to ani udělat nemůže, protože neví.
Pak existují samozřejmě ještě případy, kde je domršená implementace ACPI apod. a nemusí fungovat probouzení z uspání, nebo nějaká super shit dobastlená gpu, se kterou nejdou normální drivery.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ACPI je kapitola sama pro sebe, je to jedna z věcí HW, který se musel ohnout od definované specifikace protože M$ nebyl evidentně schopen upravit svůj kernel podle oné specky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, když se nakupuje 20k licencí, tak budou ceny asi trochu jiné. Navíc jak už jsem psal, není podstatný price list, ale to, co se dohodne s obchoďákem. Už jen kvůli té reklamě může být reál úplně někde jinde.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jstr firma,.tak možná, ale.stát má MS ošéfovaný a toto jsou ceny pro náš stát, garantovaný speciální smlouvou. Já to prodávám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím přeučováním je to naprosto nesmyslný argument. Skok z Windows XP na Windows 10 v GUI je tak obrovský, mnohem větší, než na běžné linuxové distro. A to jsou na Linux GUI prakticky kopie různých verzí Windowsů 1:1.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ale z toho nekvapnu peniazky do vrecka ani do stranickej kasy.
Mimochodom sefuje tam byvaly manager MS, ktory dotiahol MS do Mnichova za slub, ze odstrani linux (mozno reci ale..)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte prosím další (možná pro vás zanedbatelný) důvod, že ta úspora 11 milionů euro za licence přišla na nějakých 130-150 milionů, jak odhaduje firma HP, která na tom všem spolupracovala.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Když už se o této statistice zmiňujete, bylo by ve vašem zájmu si o ní nejdříve něco zjistit, než sem plácnete nějaký komentář.
Zdar Max

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš tu studii ze začátku roku 2013 objednanou Microsoftem u HP, kteří ji odmítli zveřejnit? HP "na tom všem" nespolupracovala a uniklé útržky studie a její předpoklady, ze kterých vycházela, byly tehdejšími zaměstnanci označeny jako chybné. Navíc se ve studii mluví o ušetření €43.7 miliónu, pokud by Mnichov nepřešel na Linux. https://www.itworld.com/article/2715241/open-source-tools/microsoft-won-...

Jak jsi přišel na 130-150 miliónů? Kvalifikovaný odhad fanouška Microsoftu? :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ma fanousky?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že ještě ano :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem četl, že i teorie, že země je placatá má svoje příznivce a někde měli i spicha, tak proč by MS nemohl mít fanoušky? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A tuhle pokroucenou manipulaci opakujete stále dokola! Navíc ta čísla nesedí, mám dojem.

ÚSPORA se nerovná NÁKLADY.

Když si místo auta za 450 000 koupíte jiné za 400 000, tak jste uspořil 50 000, přesto utratil 400 000. Skandál.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdyz cucas/opakujes nesmyslne demagogicke a podplacene cisla, je dobre se podivat i na realna, Ceska Republika dava za licence (JENOM ZA LICENCE) Microsoftu KAZDEJ ROK >=1.2 MILIARDY Kc... (do roku 2014 to bylo 1.7MILIARDY KC)
zdroj: http://www.itbiz.cz/zpravicky/vnitro-dokoncuje-prvni-centralizovany-naku...

to jsou penize za ktere by se dal support GNU/Linuxu+OpenSource ve StatniSprave delat vcetne napsani vlastniho OS i vlasniho SW, coz je samzorejme zbytecne kdyz tu mame opensource GNU/Linux, LibreOffice, Firefox, Thunderbird, a hromady dalsich...

ten SW ktery neni dostupny je vhodne/potrebne (misto dodavatelske firmy co to postavi na closedsource reseni jako closedsource IS/SW s platbou licencnich poplatku s drahou only_from_vendor podporou) napsat JEDINE jako OpenSource s tim ze to jednotlive statni urady od tech nejvetsich po urad v hospode te nejzapadlejsi vesnice, muzou sdilet, spolupracovat na otevrenem vyvoji... to vsechno VCETNE PODPORY a jeste by hromada penez zbyla na jine veci by slo delat misto placeni licenci Microsoftu 1.2MILIARDY Kc/ROK... k cene teto licence je potreba pripocit ceny supportu Microsoft produktu, ceny supportu stovek vendor lock-in closedsource reseni...

proste jen naprostej laik, zamestnanec Microsoft, nebo ten kdo bere uplatku od Microsoft/Dodavatelu_zavislejch_na_Microsoftu toto nedokaze/nechce pochopit...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Úřednice od přechodu na Linux musely hrát Solitaire ručně, takže jim šla práce pomalu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

sudo apt-get install aisleriot

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důvod proč jsme na firmě neopustili MS Office ve prospěch open source řešení je Outlook. Není bez chyby, ale adekvátní rozumnou náhradu pro firemní prostředí (exchange) jsem nenašel. Jestli on to ten Mnichov nevidí třeba podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodnutí Mnichova vychází hlavně ze změny politických sil na radnici. Šéf IT to vidí opačně:

"We do not see any compelling technical reasons for a change to Windows and Microsoft Office," IT@M head Karl-Heinz Schneider told German publication Heise. https://www.techrepublic.com/article/linux-in-munich-no-compelling-techn...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

technical reason =/= human resources reason

Neni problem uzpusobit makra, udelat par skriptiku, namontovat sitove uloziste, pouzivat nejakou open source wiki, atp, exportovat dokumenty do otevrenych formatu, udelat nejake formulare pro interakci s urady, atp.

Problem je: "Maaaarusko? Maaaarusko! Hele prosimte pocem. Tady mam kliknout? A co je tohle? Tady pan neco chce a me to porad pise neco jineho!"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s tou Maruskou je to nesmysl... srovnej si rozhrani
1. "Windows XP a Xubuntu (nebo Mate)" Vs "Windows 10"
2. "MSOffice 2000/2003 a LibreOffice5" Vs "MSOffice 2013(aneb s Ribbon)"

zjistis ze rozdil XP/MSO2003 a W10/MSO2013 je MNOHONASOBNE pro uzivatele (Marusky) vetsi nez rozdil mezi XP/MSO2003 a Xubuntu/LibreOffice... tzn. ze Maruska si OPRAVDU mnohem lepe zvykne na Linux&LibreOffice nez na W10 a Ribbon...

to je fakt kterej sem si castecne (prechod MSO2003 => LibreOffice4 misto na MSO2007) overil na spouste Marusek v jednom statnim uradu, Ribbon byl pro ne nepouzitelnej, vubec se v nem neorientovali, nedokazali delat ani zakladni upravy, pritom v LibreOffice nemeli problem se behem par hodin zorientovat a v pohode... bohuzel tak byl tlak z Microsoftu a svinarna od dodavatele IS kterej i presto ze mel ve smlouve dodavku IS nezavisleho na IE/MSO tak pak couvnul a urad mi na to kejvnul, opet kvuli tlakum z Microsoftu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tou maruskou je to bohuzel presny. Mnichov si nechal delat studii na stav jejich it (je nekde dostupna online). Co se tyce pouziteho software tak jednim z problemu bylo, ze s nim uzivatele neumeji. A krome toho linuxu/lo tam bylo vyslovne uvedeny i windows a ms office...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je nutné ve firemním prostředí používat Exchange servery? Nevím, ptám se, nikdy jsem v obří korporaci ani ve státní správě nepracoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není. Ale Lotus Notes nejsou sexy a většina běžných uživatelů je pro jejich jinakost nenávidí.

edit: a to nehovořím o šílené licenční politice IBM. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem onehdá četl o jakémsi Kolab (https://en.wikipedia.org/wiki/Kolab) jako vhodné a transparentnější náhradě, ale jak říkám, tohle vůbec není můj obor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těchto balíků, kompilujících parciální OS projekty, je spousta, např. SoGo, které umí i "outlook," jenže co naplat, neřeší to enterprise nasazení pro tisíce userů, kteří se na jeden server prostě nevlezou (byť se třeba to SoGo prsí scalabilitou). Je to řešení pro malé podniky se stovkami userů, výše bych to už nenasazoval.

I když... dneska už nikdo ztracený maily během zpracování na MTA neřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SoGo a funkční MAPI pro outlooky není podle mně stále použitelná věc. Když jsem to testoval, spousta věcí nejela a nejelo pořádně ani samotné přijímání emailů, kdy to jednou šlo, jednou člověk musel vynutit sync, pak zase se email špatně zobrazil atd.
Implementace ActiveSyncu pak měla bugy jako že neověřoval správně identitu a mohl člověk do jiných schránek apod.

Pravdou je, že je to už cca 3r, co jsem to testoval, ale nedělám si naději, že třeba ohledně toho outlooku nastane funkční řešení. MAPI postupně umírá a implementace ActiveSync v outlooku není ta samá jako v mobilních zařízení, takže v tomto bude muset nastata další vývoj.

Dále mám zkušenosti s KerioConnect, je to rychlé, easy, jede to i na Linuxu, výkon dobrý a má to rozšíření do outlooku a integrace s ním je dobrá, podporuje plně ActiveSync 14.1, ale zase, když bych to měl porovnat s Exchange, tak Exchange je opravdu trochu dál. Má více možností sdílení, má lepší možnosti koexistence s více servery, se servery v jiných doménách apod. Celkově je tedy robustnější.
Ale Kerio mám rád, je to minimalistické, svižné, má to v sobě jabber, údržba/aktualizace je otázkou chvilky atd. Prostě základní věci implementované na jedničku.

S Lotusem zkušenosti ale nemám, nicméně Lotus je trochu něco jiného, je to kompletní běhové prostředí nejen pro maily, ale i pro jiné věci.

Dále tu máme řešení jako Zimbra, které je z velké části také uzavřené a že by to bylo nějak nenáročné se taktéž nedá říci. Pak tu jsou menší projekty jako Zarafa, Kolab, Horde. Buď má jeden uzavřenou implementaci pro Outlook, nebo druhý má špatnou implementaci ActiveSync. Nejlépe pak asi v tomto kontextu vychází Horde (ohledně ActiveSync, oficálně taktéž 14.1).
Každopádně už se vyvíjí i OSS addinu do outlooku na sync kalendáře a kontaktů Outlook vs Caldav/Cardav, takže částečně lze řešit věci takto :
https://github.com/aluxnimm/outlookcaldavsynchronizer

ale upřímně, nasazovat něco podobného v tisících bych asi nechtěl.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není, ale pokud to s nimi vaši administrátoři opravdu umí a je to dobře navrženo, tak je to pohodlné a skoro bezúdržbové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noooo.... :-)

On ten Exchange je vhodná volba tak do těch 5000 userů, pak je to už trochu boj. Ne že by to nešlo, ale prostě to není ono.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Migroval jsem na Exchange systém, který měl 38 000 uživatelů (Exchange 2010) a šlapalo to hezky. Většina systémů, které jsem spravoval měla přes 10 000 uživatelů. Ono je to opravdu o komplexní znalosti, dobrém návrhu jak samotného Exchange systému, tak dalších prvků jako jsou firewally, balancery, doménové řadiče. Ale řekl bych, že takhle to je u většiny IT systémů. Vždycky bude ten systém tak dobrý, jak dobrý byl jeho architekt a administrátoři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni.

Bohuzel jsou alternativy tragicke. Servery se chovaji zvlastne, klienti padaji, systemy nemaji veskerou funkcionalitu, system je pak slozen z -kolikrate- vzajemne nekompatibilnich casti, ktere je peklo udrzovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kombinace Exchange/Outlook s podporou mobilnich sluzeb a webaccess je opravdu na dobre urovni.
Alternativni reseni jsou spise slabsi. Osobne mam proti Exchange vyzkouseny Evolution a pouzitelne to je. Nicmene vnimam drobne problemy v UI, spise kosmetickeho razu. A nezkousel jsem to pouzivat intenzivne, jako jedine reseni.

Stoji uspora za to? Mozna ano. Ale kazdy kdo zasadne zasahne do zivota uzivatelu riskuje upaleni na hranici. Takze bez podpory zhora to nikdo neda a ve verejne sprave je ten nahore vzdy politik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nenulové množství zaměstnanců radnice si nikdy na LiMux nezvyklo a chtěli zpět své nástroje a Windows"
Ti se budou divit až jim tam dají ty jeji oblíbené windows... 10.....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oni si to musi vyzkouset, utratit spoustu penez a pak si libovat, jak jim to nefunguje.
Neni nad to prijit do prace, odklikat aktualizace a pak hodinu cekat :)
Tipuji, ze budou muset vymenit i hodne zamestnancu.

LiMux asi nebude zadna slava, ale jestli s tim zacali asi si i zjistili zda to bude nebo nebude stacit. A ocividne dospeli k tomu, ze tam problem neni.
Take myslim, ze to je jen v politice a "chytrych" rozhodnutich. Tak jako vzdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ale to je trochu podlé. Přece není chyba Windows, že jsou administrátoři tak neschopní, že nedokážou zajistit instalaci aktualizací mimo pracovní dobu, když k tomu mají navíc prostředky zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale chyba Windows je, že ta doba, kterou instalace aktualizací trvá, stále narůstá, navíc od Visty zabírá čas jak při vypnutí systému tak při jeho startu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Mnichově se vůbec ty systémy ujaly dycky na chvíli. Na Hitluxu běželi jen pár let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, a taky se to nechytlo hned napoprvé... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen můj osobní postřeh: Tady IMHO vůbec nejde o platformu nebo nějaké OS ideje, ale o čistě utilitární boj o to, kdo bude dodávat služby. Před X lety se v Mnichově zaháčkovala firma, která si vystavěla království na Linuxové platformě, teď ji odtamtud pakuje jiná firma, která si našla své zastánce a argumentuje nedokončenou tranzicí. Argumentace náklady a "náklady" je jen kouřová clona. Cílem je převést penězovod jinam.

Třeba se pletu. Ale myslím, že ne. Sorry Tučňáci. Sorry Woknaři.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nepletes se, a nejde jen o penezovod, samotny prevod bude zase stat hezkych par mega z kterych nekomu hezky kapne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to vzdycky. Motivace politika je zridka prostech regionu ci lokality. Navic, nektere napady politici dostavaji napric politickym spektrem stejne. Cim to asi je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konecne nekdo kapnul na to, jak vlastne bussines funguje ;)
Nicmene treba tlak MS tam byl od pocatku. Jestli se nemylim, tak dokonce i Balmer do toho byl zainteresovany, protoze to byl pro MS dost nebezpecny precedenc. Tudiz si myslim, ze v tomhle konkretnim pripade je to i obecne i o Windows VS jiny svet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem letitý uživatel MS Office 97-2016 (365). Ve 12 letech jsem prvně otevřel Office 97 a dnes ve svých 29 letech doma jedu na office 2016. Když přišel MS s tím novým vzhledem všichni brečeli, já byl spokojen za zásadní zlepšení přehlednosti. Openoffice/Libreoffice bohužel používám v práci protože šéf nechce utrácet (...). Naštěstí v něm dělám jen málo, neb má práce není kancelářská krysa. Ale dost často odemne chtějí poradit kde co najdu, jak se to dělá. A já jen skřípu zubama nad debilitou a nelogikou celého open systému. Napodobují MS Office ale funguje to rozdílně, pokud vůbec funguje. Vrchol bylo když se jednou uložený dokument Writeru nějak poškodil a při příštím otevírání v něm byla jen hromada nesmyslných písmenek. x64 bit verze nejsou na Win, takže stále pravěk. Na 4 jádrovém CPU se otevírá nesmyslně dlouho, při ukládání zatuhne na 10 sekund. Vizuálně pokud srovnám MS Office vs O/L office tak open surce konkurence vypadá jak z dob win98.
Taky nechápu proč oficiální instalátor OpenOffice mi udělá složku s instalačníma souborama na ploše. WTF?
Automatické aktualizace nejspíš nebudou nikdy.
Jsem toho názoru že pokud má něco FUNGOVAT a navíc ještě někdo ručit za bezpečnost tak se za to musí aspoň trošku platit. A 189,90kč měsíčně za celej Office 365 mi nepřijde nijak přemrštěné. Kde jsou ty doby kdy jsem ještě instaloval pirátské off2007 :D

O/L Office mají pro mě stejnou hodnotu jako Wordpad. Je dostupný kdykoliv zadarmo a pokud budu chtít rychle něco napsat co nemá význam a nepotřebuju víc než černý text určité velikosti, využiju ho.

Je mi jasné že se na mě teď sesypou Open surce/Linux anarchisti ale rovnou vám řeknu i svůj názor na Linux. Linux je dobrý v profesionální sféře. Je sice zadarmo ale každej si musí platit zaměstnance který mu ho přizpůsobí pro jeho potřebu. Prostředí ovládané příkazovkou je vhodné pro servery, routery, cnc a podobně. Ale Windows je tu pro nás obyčejné lidi co potřebujeme na PC dělat jinou práci která s OS nesouvisí. Vývoj, záplaty, inovace za nás dělají inženýři Redmondu a my se vesměs nemusíme starat.

Myslím si že je dobré že náš stát používá produkty MS protože za to má někdo odpovědnost, někdo garantuje funkci. A pokud něco přestane fungovat, časem, MS připraví náhradu.
Také asi není od věci fakt že každý má doma produkty MS (zaměstnanci úřadu nebudou asi geekové s ubuntem), tudíž se v práci hned zorientuje.

Závěrem jen řeknu že tento dlouhý komentář nese v zásedě jednu hlavní myšlenku: POKUD MÁ NĚCO FUNGOVAT, MUSÍ TO NĚKDO VYVÍJET A BÝT ZA TO PLACENÝ.

Poroučím se :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Coz nevylucuje moznost, aby si to stat delal pro sebe. Jasne, stat to nebude delat dobre, ale priklady z FOSS tu jsou, dobre to delat lze.

Osobne si myslim, ze prave Office365 je zlo nejhorsiho razeni. Podobne jako pronajem tabletu z Alzy. Platite, ale nic vam nepatri. Nakonec u jedne sluzby to nekonci, a kolik asi tak clovek/urad/firma stiha uplatit. osobni zkusenost mam Adobe, kdy po ukonceni plateb nejsem schopen otevrit drivejsi praci, protoze ta je ulozena v katalogu. Ale s tim jsem od toho odesel, nestezuju si, exporty dulezitych veci mam.

Pokud jde o instalaci, tak nevim s jakou verzi mate zkusenosti, ale ja mam write v /usr/bin/write.
Pouzitelnost - Impress mi plne nahradil PowerPoint, dokonce konvetoval vetsinu prezentaci prijatelnym zpusobem. Write na bezny dvoustrankovy dopis staci. Co je problem, jsou vesti dokumenty, napriklad dokumentace, ale to se normalne v Wordu nepise.

Automaticke aktualizace samozrejme funguji v ramci repozitaru. Na Arch Linuxu mam i LibreOffice stale aktualni a maintaner je jeden clovek. Arch, presneji Antergos mam kvuli Ryzenu, i kdyz dnes uz to neni potreba.

Na beznem Linux desktopu prumerny uzivatel o cli nezavadi, takze bohuzel nevim o cem je tu rec. Pokud jde o update politiku Microsoftu, tak ta je velmi vaznym duvodem, proc jsem z Windows odesel na vsech domacich pocitacich a na pracovnim notebooku. nechal jsem si jen workstation v praci, kvuli neprenosnym vecem.

To ze stat pouziva produkty MS je imho velky prusvih. Predevsim to znamena, ze dobrovolne odevzdavame obrovske sumy penez mimo nase uzemi. Ale to je na dlouhou debatu a zacina to u vymenych formatu. Pokud bych mel tu moc, naridil bych pouzivani otevrenych formatu na vsechna zpracovavana data statu. Pro zacatek.

Delali jsme si pruzkum, jake officovy balik pouzivaji stredni skoly v kraji. Pres 50% Libre/Open/Office, 30% Office 2016 a 20% stare verze office.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě Office 365 přijde dobrý protože je stále aktuální. Kdysi jsem si koupil Office 2007, stále je vlastním a mám ale už jsou staré. Takže si tím CD můžu akorát tak točit na prstě.
Adobe nemám ale to co popisuješ se s Off365 nestane. Dokumenty které jsi vytvořil jsou kdykoliv přístupné z lokálních disků, případně One Drive. A lze s nima pracovat v jiných programech.
Z vlastní zkušenosti vím že Off365 mi fungoval i měsíc po nezaplacení, pak si strhli rovnou za dva měsíce.
Myslel jsem hlavně verzi pro win, Linux nepoužívám. Jen když potřebuju live cd na záchranu nějakých dat.
A na win pro O/L Office nefungují, jen v rohu hlásí novou verzi a po kliknutí pošle na web.

U win 10 musím uznat že ty velké aktualizace jsou na prd.

To že státní správa odesílá peníze do zahraničí mi běžně vadí ale česká varianta T602 nebo jak se to jmenuje, to je jenom k zasmání :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je rozdil office 365 a office 365. Vidle klient samozrejme funguje normalne jako jine MS officy. Pokud ale pouzivas webovou verzi, coz mi prijde jako jeji nejlepsi a v principu jedina vyhoda, tak celkem lehce narazis na limity cloudove verze a nezbvyva nez to delat zase lokalne.
Cili, klasicky MS...je to zase nedopecene a nedovarene..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K formátům: nepodařilo se mi dohledat víc, než obecné řeči, ale člověk z IBA CZ na přednáškách říkal, že pro (mezi)státní ISy (např. měření životního prostředí) je v EU požadováno XML pro výměnu dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, a uz jsi videl tu MS hruzu, kdyz pouzivaji XML pro ukladani dokumentu? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je myšleno Office Open XML (.docx apod.), kde jenom tato část dokumentace http://www.ecma-international.org/publications/files/ECMA-ST/Office%20Op...(PDF).zip má 5200 stran? Tam bych řekl, že XML používají jenom, aby se neřeklo, že to není XML (jak politik rozliší vhodné a nevhodné XML?)
Ale v IS a mezi databázemi nikdo takovou rozsáhlou ptákovinu navrhovat nebude. Tam bude hlavní, že data nejsou binární blob závislý na dodavateli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Účet existuje již
16 hodin 11 min

Jasný troling :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč troling? Kdyby to šlo sem psát bez účtu žádnej bych nedělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když přišel MS s tím novým vzhledem všichni brečeli, já byl spokojen za zásadní zlepšení přehlednosti. Openoffice/Libreoffice bohužel používám v práci protože šéf nechce utrácet"
Někde musí bohužel používat MS Office s Bibbonem a šéf za to musí dokonce ještě platit :)

"A já jen skřípu zubama nad debilitou a nelogikou celého open systému."
Nevím co přesně by měl být "open systém", ale předpokládám, že rozhraní LibreOffice, které je podobné starším (pre-ribbon) verzím MS Office. Mě přijde v pořádku a přehlednější než právě pás karet v nových MS Office. Jde o zvyk.

"Napodobují MS Office ale funguje to rozdílně, pokud vůbec funguje."
Může se zdát, že někdo někoho "napodobuje". To je však kvůli požadavkům uživatelů, které jsou stejně. Kladiva od různých výrobců také vypadají podobně, protože slouží ke stejnému účelu. Pokud nějaká funkce nefunguje, téměř určitě už je vyplněný bug report a chyba se řeší. Existuje stabilní větev LibreOffice vhodná pro podnikové nasazení, která by neměla trpět žádnými závažnými chybami, natož nefunkčností. Asi by to chtělo uvést konkrétní příklad aby tvrzení o nefunkčnosti bylo uvěřitelné :)

"Vrchol bylo když se jednou uložený dokument Writeru nějak poškodil a při příštím otevírání v něm byla jen hromada nesmyslných písmenek."
Toto se mi zatím nikdy nestalo a takové chyby se mohou stávat v případě nekonzistentnosti dat na úložisti, za což LibreOffice nemohou.

"x64 bit verze nejsou na Win, takže stále pravěk."
64-bitová verze LibreOffice je podporována pro Windows Vista a novější. 32-bitová pro XP a novější.

"Na 4 jádrovém CPU se otevírá nesmyslně dlouho"
Poslední verze LibreOffice se zaměřovaly na zrychlení spouštění (rozdíl je velmi znát) a úzké hrdlo není procesor nýbrž nevolatilní paměť :)

"při ukládání zatuhne na 10 sekund"
Při ukládání větších dokumentů se zobrazuje progress bar, čili pochybuji o 10 sekundovém zatuhnutí.

"Vizuálně pokud srovnám MS Office vs O/L office tak open surce konkurence vypadá jak z dob win98"
Opět věc názoru, co je lepší :)

"Taky nechápu proč oficiální instalátor OpenOffice mi udělá složku s instalačníma souborama na ploše. WTF?"
Nějaká dřívější verze to tak dělala, ale aktuální 5.4 mě již nic na plochu nerozbalila.

"Automatické aktualizace nejspíš nebudou nikdy."
Aktualizace zabudované do samostatných aplikací je nesystémově řešení a tato potřeba vznikla kvůli nezájmu Microsoftu poskytnout univerzální aktualizační mechanizmus vývojářům třetí strany. Microsoft store není takové řešení. Příkladem buď aktualizace softwaru v Linuxu a možnost jednoduše přidat další aktualizační repozitář.

"Jsem toho názoru že pokud má něco FUNGOVAT a navíc ještě někdo ručit za bezpečnost tak se za to musí aspoň trošku platit."
To je chybný názor a stačí uvést jediný příklad k jeho vyvrácení. Firefox funguje a je bezpečný. Linuxové distribuce fungují a jsou bezpečné. Dokonce se na aktualizace nemusí čekat ani na první úterý v měsíci :)

"A 189,90kč měsíčně za celej Office 365 mi nepřijde nijak přemrštěné."
Opět věc názoru. Jak dlouho se budou tyto Office 365 používat? Za 4 roky se na předplatném zaplatí 9115 Kč. A když to porovnám s cenou plnohodnotného MS Office, který se může používat ještě delší dobu, přijde mě předplatné ještě méně výhodné.

"O/L Office mají pro mě stejnou hodnotu jako Wordpad. Je dostupný kdykoliv zadarmo a pokud budu chtít rychle něco napsat co nemá význam a nepotřebuju víc než černý text určité velikosti, využiju ho."
Každý má své (jiné) preference.

"ale rovnou vám řeknu i svůj názor na Linux"
A to není troling? :)

"Je sice zadarmo ale každej si musí platit zaměstnance který mu ho přizpůsobí pro jeho potřebu."
Prosím??? Já žádného zaměstnance nemám :)

"Prostředí ovládané příkazovkou je vhodné pro servery, routery, cnc a podobně."
Proti gustu... Ale pro normální lidi je tu i pohodlné klikací grafické rozhraní :)

"Ale Windows je tu pro nás obyčejné lidi co potřebujeme na PC dělat jinou práci která s OS nesouvisí."
Stejný účel má i Linux a podle mého názoru je v tom úspěšnější než Windows 10.

"Vývoj, záplaty, inovace za nás dělají inženýři Redmondu a my se vesměs nemusíme starat."
A vývoj, záplaty a inovace Linuxu si píše každý uživatel sám :-D

"Myslím si že je dobré že náš stát používá produkty MS protože za to má někdo odpovědnost, někdo garantuje funkci. A pokud něco přestane fungovat, časem, MS připraví náhradu."
EULA k OS Windows říká něco diametrálně odlišného
The manufacturer or installer, and Microsoft, give no other express warranties, guarantees, or conditions. The manufacturer or installer, and Microsoft, exclude all implied warranties and conditions, including those of merchantability, fitness for a particular purpose, and non-infringement. If your local law does not allow the exclusion of implied warranties, then any implied warranties, guarantees, or conditions last only during the term of the limited warranty and are limited as much as your local law allows. If your local law requires a longer limited warranty term, despite this agreement, then that longer term will apply, but you can recover only the remedies this agreement allows.

"Také asi není od věci fakt že každý má doma produkty MS (zaměstnanci úřadu nebudou asi geekové s ubuntem), tudíž se v práci hned zorientuje."
To je asi jediný validní argument proti Linuxu. Nicméně řadu aplikací (např. zmíněné LibreOffice) mohou uživatelé používat i doma a pak není rozdíl mezi Linuxem a Windows nijak zásadní.

"POKUD MÁ NĚCO FUNGOVAT, MUSÍ TO NĚKDO VYVÍJET A BÝT ZA TO PLACENÝ."
Vývojáři Linuxu i LibreOffice jsou z většiny (jsou i dobrovolníci) velmi dobře placeni.

Sice se budu opakovat, ale... Jasný troling :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se v tom do detailu nimrat, něco je nepravdivé (64bit Win verze), něco rize subjektivní.

Budete se divit, ale na vývoji Linuxu dělají též placení vývojáři. Vzhlem k tomu, že je to klíčová platforma pro servery by to nemělo být překvapení. Dělají na tom i amatérští vývojáři, výhoda je, že si ty zdrojáky nemůže nikdo syslit pro sebe a musí je sdílet s ostatními a proto máme distra zadarmo (či za dobrovolný příspěvek).

Asi jste nečetl EULA, ale MS negarantuje nic (vysloveně a jmenovitě se tam zříká odpovědnosti). Za funkčnost ručí dodavatel celého řešení nebo IT oddělení, záleží jak to mají postavené ve smlouvě, ale když se ve Windows něco po... tak sorry jako. Stejně tak dodavatel může garantovat funkčnost na řešení postaveném na Linuxu nebo BSD nebo macOS.

Samzořejmě pokud to používáte rád, tak to je váš subjektivní postoj, budiž vám přán, pokud vám nevadí platit měsíčně za něco co nikdy nebudete vlastnit (trvalou licenci). Je to 23 000 za 10 let, což není zničující, ale stejně má asi každý svou představu jak účelně používat peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tou 64 bit verzí se omlouvám, ale částečně za to nemůžu. Prozkoumal jsem to a Libreoffice pro Win je opravdu x64 ale pokud kliknu na stažení, bez jakéhokoliv zkoumání stáhne 32 bit. I když mám win x64. Ale OpenOffice je jen 32 bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemas to tak trochu jedno, jestli je to 32 nebo 64bit aplikace?
Dokud existuje kompatibilita pro 32bity v 64bitovych OS, tak je to pro tyhle druhy aplikaci uplne sumak.
Dulezitejsi je, jak se ti s tim pracuje. Tady neznam (nejspise krome tebe) jedineho cloveka, komu se officy od verze 2013 zamlouvaji vice nez predchozi. Uprimne, poslednu normalne pouzitelna verze byli 2010. Alespon pro ty co zkousli i ten Ribbon. 2013 a vyse je jednak designovy a jednak "user experience" humac.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi přijde že jsem jedinej na světě komu se líbí MS Office. Ale věřím tomu že jich je asi mnoho, jen nepíšou komentáře pod článek pro linuxáky jako já :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to beru spise podle toho, co vidim u kolegu v praci. Vsichni jedem na oknech a kazdy office pouziva..a nikdo z tech novych nadseny opravdu neni. Kazdy tak nejak rika, ze je to z uzivatelskeho hlediska nekolik kroku zpet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má křišťálová koule říká, že korporátní tlaky spolu s konzervativními politiky převáží a po roce 2020 v Mnichově poběží MS Windows. Z dlouhodobé perspektivy to je chyba a později toho budou jistě litovat.

"přeškolit řekněme 55letou úřednici na zcela jiný operační systém a zcela jiný kancelářský balík je objektivně komplikací v převodu radnice města z Win na Lin." <= Co běží pod kapotou je úřednici úplně jedno. Uživatelsky přítulné distribuce jsou v tomto směru Windows velmi podobné a LiMux na tom nemůže být zásadně jinak. Rozdíl mezi Libre Office a MS Office běžný uživatel prakticky nezaznamená. Tato argumentace je prostě hloupost. Nepochybuju, že někomu dělá problém si zvyknout, ale i v institucích i korporacích se migruje na nové systémy a zaměstnancům nezbývá nic jiného, než se s tím sžít a naučit se v tom pracovat.

Snaha byla, ale asi vyjde na prázdno, snad k podobnému nápadu budou jinde podmínky lépe přát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.