Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pascal bude odhalen na Computexu, v mobilní podobě

Po řadě zvěstí, které vznikly více méně jako spekulace v diskusích, se objevil jeden reálně působící scénář, který rozumně zapadá do dosavadních událostí…

Podle informací webu Sweclockers, který má poměrně slušnou pověst, co se týče informací o nevydaném hardwaru, dostane v případě Pascalu přednost mobilní varianta. Formálně ji Nvidia představí na letošním Computexu, který se koná od 31. května do 4. června 2016. Ke klasickému vydání, které bude provázet tradiční vydání recenzí, dojde 16. června.

Tato data nicméně nejsou pevně daná, mají být chápána jako prozatímní. Pokud bude třeba, může dojít k úpravě. V zásadě to ale nic nemění na podstatě sdělení a to, že Nvidia s mobilním Pascalem míří na modely notebooků, které výrobci připravují pro tzv. „Back to school“ sezónu, čímž je v západním světě obvykle chápán konec července až začátek září.

Taková strategie dává dobrý smysl s ohledem na fakt, že v posledních letech v západním světě používají prakticky všichni studenti notebooky a před začátkem roku často nakupují nové modely. Zatím ale není známo zcela nic o tom, na jakou výkonnostní úroveň Nvidia cílí.

Nabídku nových GPU pro notebooky plánuje v obdobném časovém horizontu zveřejnit i AMD. U GPU Polaris 11 již výslovně potvrdila osazení v nových modelech notebooků včetně ultrathin platformy. Pro náročnější herní sestavy může sloužit větší GPU v konfiguraci s 2304 stream-procesory, která byla před pár dny odhalena v databázi SiSoftu.

Po dlouhé době a letech recyklace se do mobilní sféry v letošním létě dostanou skutečné novinky, a tak - pokud koupi nějakého notebooku zvažujete, zbytečně nechvátejte a počkejte si na nový hardware, který oproti současnému nabídne při srovnatelné spotřebě 2× vyšší výkon.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Pascal bude odhalen na Computexu, v mobilní podobě

Žádné komentáře.