Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Motorola se znovu pouští do přeměny telefonu v přenosný počítač

Známý informátor Evan Blass prozrazuje, že Motorola (Lenovo) pracuje na projektu, který z Android telefonu udělá přenosný počítač (opět).

Podle dostupných informací se zdá, že se pokouší vzkřísit svůj starý projekt LapBooku, který se tentokrát nazývá ModBook. Vyplývá to z uniklých obrázků od grafického návrháře, který na projektu pracuje.

Obrázky naznačují, že ModBook bude vycházet ze staré myšlenky, která se nepříliš ujala. Telefon, patrně značky Lenovo, bude možné přímo zapojit do skořepiny laptopu, který bude jako v minulosti obsahovat místo pro umístění telefonu, obrazovku, porty a baterii.

Je zde také evidentní inspirace ze současného systému DeX (Desktop eXperience) vyvíjený Samsungem, který se rovněž po zapojení telefonu do stanice promění v počítač, který na připojené obrazovce vykreslí grafické prostředí podobné tomu, co najdeme na zařízeních se systémem Chrome OS. Ultimátní myšlenkou je pak proměnění jednoho zařízení na centrum všeho. Mobil dnes nosí každý u sebe a v případě nutnosti lze telefon zapojit a pracovat dále, jako to dnes děláme na počítači.

Prozatím ale nevíme více, než že je celý systém ve vývoji. Vzhledem k těžkému osudu Motoroly a značných ztrát v minulosti tak můžeme jen doufat, že se tentokrát projekt uchytí a Motorola se dostane do zelených čísel, stejně jako to v současné době vidíme u Nokie.

Koncept jednoho zařízení nevyvíjí jen Samsung a Motorola (nyní), ale svůj projekt představil i Razer s názvem Linda. Ten využil své dosavadní zkušenosti s výrobou tenkých laptopů, a jako mozek celého přístroje pak demonstrativně umístil Razer Phone připojený přes motorizovaný USB-C konektor, který zajišťoval napájení, přenos obrazu a připojení ostatních portů pro připojení například myši. Bohužel je i tento projekt ve fázi pouhého konceptu a produkce jsme se prozatím nedočkali.

Jak výkon telefonů roste a software se s každou další verzí zlepšuje, dává stále větší smysl mít vše v jednom, v telefonu.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Motorola se znovu pouští do přeměny telefonu v přenosný počítač

Sobota, 11 Srpen 2018 - 19:48 | winnixmechanic | Takze koncept MotoMod ma velke plany, vsak uz tu...
Pátek, 10 Srpen 2018 - 14:03 | Hoja | > Lapbook Myslím, že to byl Lapdock, nebo...

Zobrazit diskusi