Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mozilla hlásí rekordní obrat

oba z toho maji radost a tak to ma byt :-)) mam rad FF

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co z toho má Google, když má svůj vlastní prohlížeč? Nedám na FF dopustit, jen se bojím, aby si to někdy Google nerozmyslel a FF nešel pod kytky :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co z toho má Google? Prachy. :o)Když použiješ pro vyhledávání Google, tak se se ti načte stránka s výsledky Google a hlavně reklamou, za kterou už zaplatí inzerenti.

Jen si vem, kolik lidi používá pro vyhledávání alespoň občas Microsofti Bing jen proto, že si nezměnili výchozí vyhledávač v IE.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, nikdo nemuze byt tak naivni, aby si myslel, ze kdyby z zadne dolace nebyly, tak by do toho projektu Google lil jeho finance.

Vsechno je to, z meho pohledu tragikomedie, kdyz potom takovyhle silne dotovani vyrobci SW pozaduji a de facto vydiraji vyrobce operacniho systemu, ktery nasledne vyuzivaji ke generovani penez. Klidne me kamenujte, ale uz aby si na Google take nekdo doslapl, kdyz uz jsou sikanovany jine firmy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tito vyrobci nejsou silne dotovani. Oni ve skutecnosti prodavaji sve uzivatele, coz s privrenim oka lze brat jako aktivum :)

Ohledne sikanovani vyrobce OS... Je potreba rozhodnout dulezitou temer fylozofickou otazku. Je SW pro OS Windows TRH, kde si konkuruji rovnocenne subjekty nebo je to obast vlastnika OS a ostatni subjekty jsou tam jenom trpeny z dobre vule MS? EU se znazi (nehci polemizovat jak uspesne) o ten prvni pripad.

Jinak se EU organy uz zajimala o Apple ohledne tusim nejakeho omezeni zaruky podle zeme v niz bylo zarizeni koupeno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze se jedna o trh - pokud se podivame kolem sebe, vidime nepreberne mnozstvi antiviru, prohlizecu obrazku, prehravacu atd. Jedinou neznamou zde muze byt jedine to, zda MS ostatni neomezuje "vykonove" (tzn. nejak umele nesnizuje vykon programu) a dodava jim vse potrebne k bezproblemovemu chodu ne-MS aplikaci - coz by ovsem musel byt uplny hlupak, protoze moc dobre vi, pod jakym drobnohledem je. Ale predepisovat, jak ma co kdo delat? Se vsi uctou, tomu se rika buzerace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak tedy trh! :) => rovne prilezitosti soutezitelu, aby mel vetsi uspech ten s lepsim produktem.

Hypoteticky:
- Naklady MS na Windows 98 jsou 500Kc na prodanou licenci
- Windows 98 se prodavaji za 1000Kc => zisk 500Kc na licenci
- Pak se zmeni situace. MS zdarma integruje do Windows 98 prohlizec IE 4.01 (jeho vyvoj stal 400Kc na prodanou licenci windows)
- Celkove naklady na windows s IE tedy 900Kc a zisk 100Kc z prodane licence pro MS

Existuje konkurencni firma N, ktera prodava prohlizec NN. Jeji produkt je ve vsech ohledech lepsi nez IE a vyvoj stal 300Kc na prodanou licenci windows (jez vsak sama firma N neprodava)

Z pohledu uzivatele - Koupim si windows za 1000Kc a budu pouzivat IE nebo zaplatim 1000Kc za windows + 300Kc za lepsi prohlizec. Toto nejsou rovne prilezitosti pro tvurce prohlizecu. Jeden ma obrovskou vyhodu, ze pouzije svuj OS jako distribucni kanal a navic v nem muze zahrnout naklady na vyvoj prohlizece. Proc windows s IE navic nestoji 1000Kc + 400Kc jak by mely?

Ten samy pripad je tu ted s antiviry. Pokud nebude MS dotovat vyvoj antiviru z prodeje Windows, nikdo se vztekat nebude. Pokud prelevaji zisky z Windows na vyvoj antiviru (coz si ostatni AV firmy dovolit nemohou) tak nejsou rovne prilezitosti pro soutezitele na trhu.

Dale ohledne omezovani ostatnich aplikaci. Uz nejaky cas se vi, ze programy ze sady MS Office vyuzivaji i nedokumentovane API aby byly rychlejsi a zlepsily user experience. Ostatni Office baliky si to dovolit nemohou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad omezování ostatních aplikací) Správně by měl začínat takto: "Už nějaký čas jistí paranoici na základě svých úsudků a bez jediného důkazu předpokládají,......". Předložte zde byť jen jediný důkaz, že to tak v současné době je nebo se nedopouštějte demagogie a křivého obvinění.
Mimochodem - těmi jinými Office balíky máte na mysli OpenOffice a jeho klony, které jsou založeny na takové příšernosti, jako je Java? Ty i kdyby využívali jakékoliv API tak nikdy nebudou rychlejší, neb Java je příšerně pomalý paskvil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni vysledek googlu na dotaz "MS office undocumented api" http://www.groklaw.net/articlebasic.php?story=2007020819534335
Jsou tam rozebirany zavery soudniho znalce Andrewa Schulmana v pripadu Comes v. Microsoft. Tento expert dochazi po prostudovani zdrojovych kodu Windows XP, MS Office, IE a dalsich k zaveru, ktery vyse uvadim. Dokumenty obsahuji mnoho dalsi nelichotivych zaveru, jak se da svym aplikacim nadrzovat (treba IE) pokud mate ve sve moci operacni system.

"The source code for Windows XP and Microsoft Office provide additional bases for opinion #21 in my June 2, 2006 technical expert report (“Microsoft Office uses (and copies) undocumented DirectUI APIs”)."

Chytre jste vsak podotkl "v současné době" abyste mohl analyzu oznacit za neaktualni :)

Ostatni office baliky a jejich vlastnosti bych nerozvadel, to je jine tema na dalsi dlouhou diskuzi. Dulezite je, ze mnozina ostatnich office baliku nema stejne podminky pro beh jako maji office od MS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co se týká hypotézy ohledně trhu - firma sama má nezadatelné právo si sama rozhodnout, jestli ze svého zisku bude dotovat vývoj něčeho jiného nebo jestli to bude prodávat za další peníze. Každá firma se snaží uspět oproti konkurenci. Je to naprosto normální stav. Firma začíná a vydělá na jedné věci. Z tohoto výdělku dotuje vývoj jiné věci. Jenže pokud za proměnnou "firma" doplníme hodnotu "Microsoft", tak se hodně lidí může zbláznit. Jak tak vidím, tak opravdu žijeme ve zvrácené době, kde se prostě úspěch neodpouští.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je investice do nove oblasti (proniknuti na novy trh) s jistym rizikem a rozumnou navratnosti, druha je dlouhodobe dotovani a dumpingove ceny (coz "poskytuje zadarmo" je) nez financne slabsi konkurenti vyhlasi bankrot nebo se preorientuji na jiny trh.

Toto muze mit za nasledek, ze horsi produkt vytlaci lepsi a odvetvi se zakonzervuje. Kvuli absenci konkurence prestane probihat rozvoj. Je to velmi zjednodusene.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Google neni vyderac jako M$
ba prave naopak, otevira API a nad to dava svoje zdrojaky, takze kazdy muze svobodne vyuzivat jejich produkty a pas si pro to svoje moduly a to jak free, tak komercni.
Google je velky mecenas mnoha OSS projektu, vypisuje kazdy rok granty a dava penize studentum, kteri si mohou prinest svuj projekt, ktery vubec nemusi souviset s Googlem, treba Gimp taktez dostava penize od google.

Tedy google ac ma kupu soukromich informaci a vyuziva je v reklame, presto ze u nich mam hostovanou email domenu, presto mi jeste neposlali jediny reklamni email, nezaragistrovali me u spameru a jine veci, co bezne dela hotmail/M$ a spol.

Tedy proc trestat google, za to ze hraje fer, ze nezneuziva sveho dominantniho postaveni, ze nema OEM smlouvy jako M$, ktere byly protizakonne a rozhodl o tom i soud v USA, dodnes maji v mnoha zemich podminku exkluzivity a zakazu prodeje konkurentnich produktu OEM partnery.
Jak je videt, googlu nevadi ani to, ze jsou ve FF konkurencni vyhledavace ... jsou i v IE ... asi tezko co! A ani tuhle podminku nemaji ... tedy hraji fer a konkuruji kvalitou a tazenim vyvoje dopredu, ostatni jen dohani. M$ jen krade a zneuziva postaveni ... o ktere postupne prichazi, mimochodem u chytrych lidi uz M$ davno o sve postaveni duveryhodneho partnera prisel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Google zcela nepokrytě nefér nehraje. V Chromu je unikátní ID, které Googlu umožňuje lepší cílení reklamy, osobní údaje u něj v žádném případě nejsou v bezpečí. I MS má spoustu grantů, sám se angažuje v mnohých OSS projektech, studenti od něj mají licence na kde co za hubičku.
Neobhajuji zde MS - rozhodně to není čistá firma. Nicméně naprosto stejně je na tom Google. Ale lepší by bylo, kdybyste přestal šířit bludy a nejdříve si něco zjistil. Přesně tohle mi na evangelizátorech vadí - jsou zaslepení svou láskou k tomu či onomu a šíří bludy, protože se ve své zaslepenosti nejsou ochotni na problém podívat ze širších pohledu a pokud možno objektivně.

A mimochodem - Vaše poznámka na závěr je opravdu úsměvná a zcela jasně potvrzuje má slova o vaší zaslepenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Proc licence pro studenty za hubicku? Protoze vyssi zisky:
http://my.opera.com/Sesivany/blog/index.dml/tag/diskrimina%C4%8Dn%C3%AD%...

2) Angazuje v mnoha OSS projektech? Na Codeplex neni povolena GPLv3:
http://codeplex.codeplex.com/wikipage?title=CodePlex%20FAQ&referringTitl...

V soutezich pro OSS „UKAŽ SE A VYHRAJ (Vyvíjej open-source s Microsoftem)“ je v pravidlech podminka "Aplikace bude vytvořena ve vývojových nástrojích Microsoftu nebo rozšíří funkce ostatních produktů Microsoftu.".

Neprijde me to zcela ferove k uzivatelum, ale v kuzi MS bych delal to same.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) A co je v tom za problém? MS je firma, která jde - a teď to bude pro vás možná překvapení - za ziskem. Je to totiž účel jejího vzniku.
2) Licencí pro OSS je tolik, že absence jedné z nich mě osobně netrápí.

A co je na té podmínce špatného?

Mě osobně to třeba k uživatelům férové přijde, protože spoustu vývojových nástrojů nabízí MS zdarma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna bych jen doplnil - MS de facto zacala od piky, v dobe DOSu a prvnich Win aby vubec programatory a vseobecne vubec PC pohledal. Google je nova firma, ktera vlastne jen "vyuziva" jiz hotovych projektu a obratne do nich investuje. MS vydelalo na exkluzivnich zakazkach a servisnich smlouvach, to je ocividne, ale co Google? Kde vzal kapital? Ja to nevim a nikdy jsem to nehledal, muj osobni nazor je, ze kupci s daty a poskytuje statisticke udaje pro cilenou reklamu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, google samozrejme nic tak sprosteho jako poskytovani statistickych udaju pro cilenou reklamu nedela ... on tu reklamu jen cili. Proc by cenna data mela opoustet servery google?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Misto aby data prodaval dal marketingovym spolecnostem, tak zastupuje jejich ulohu a dalsim komercnim subjektum je s nejvetsi pravdepodobnosti nepredava.

To si vsak nedovolim tvrdit o napr. americkych/britskych statnich bezpecnostnich agenturach.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ad1) Problem v tom neni, ale nepovazoval bych to jako dobrocinnost MS :)
ad2) Jedna z mnoha. Ale proc zrovna tato? GPLv2 je velmi pouzivana (mozna i nejvic ze vsech OSS licenci), tak proc takto blokuji vlastne pokracovatele GPLv3, ktera postihuje dalsi aspekty jako napr. SW patenty a Tivoizaci?

Na podmince k soutezi je spatne to, ze narozdil od Google summer of code pevne svazuje souteziciho na MS platformu.

Nastroje zdarma? To je jen zdani. Az bude dostatek vychovanych programatoru na Visual studiu, urcite si nekdo koupi komercni plnou verzi. A za druhe nikdo negarantuje, ze bude v nove verzi vzdy VS Express zdarma i pro komercni ucely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1) Záleží jen na úhlu pohledu. Pokud se budete dogmaticky držet textu ve vámi uvedeném odkazu, tak ano, pokud se na to podíváte selským rozumem, tak ne.
Ad 2) A proč ne? Asi je k tomu důvod.

A co je na tom špatného? Google si nic takového dovolit nemůže, protože sám komplexní vývojové prostředí prostě nemá. Já tuto podmínku chápu jako poměrně logickou.

Je Visual Studio Express zdarma nebo není? Je. Tečka. Mimochodem - opět v tom nevidím nic špatného. Dělá to mraky firem. MS má velice kvalitní vývojářské nástroje a já osobně oceňuji, že existuje free verze byť třeba jen pro nekomerční použití. Stejnou věc onehdá udělal i Borland (i když v téměř nepoužitelné podobě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad1) Text a informace ve mnou uvedenem odkazu se uci na kazde rozumne ekonomicke skole. Autor uvadeneho blogu je studentem VSE a jedna se o v internetove komunite celkem znamou osobu. Selskym rozumem dochazim k zaveru, ze to MS dela kvuli vyssim ziskum a ne kvuli dobrocinnosti :)

ad2) Samozrejme je k tomu duvod. Obavam se vsak, ze ho znaji jen lide z managementu MS. Ostatnim nezbyva nez spekulovat.

Podminka v soutezi na nastoje MS nebo na rozsireni produktu MS podle me neni primarne kvuli dostupnosti vyvojovych MS nastroju. Spis bych tipnul na prohloubeni platformove zavislosti tzv. vendor lock-in.

VS Express je zdarma i pro komercni vyuziti. Bohuzel velice brzy zacnou omezeni Express verze svazovat ruce a driv nebo pozdeji si clovek musi koupit plnou verzi. To si musi kazdy rozmyslet sam, jestli se hodla venovat .NETu. Ja na to nahlizim s jistou nadsazkou jako na past :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co se týká programátorů - u dobrého programátora je absolutně jedno v čem dělá. Je to jen otázka řekněme roku, než se naučí nový jazyk. Bohužel žijeme v době, kde si každý ňouma, který ve FrontPage naklikal jednu stránku, říká programátor. Mě osobně jich pod rukama prošlo opravdu dost a v drtivé většině případů byly rychle odejiti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me tedy pod rukama dost programatoru neproslo, ale co mohu pozorovat ze sveho okoli, i zdanlivy nouma se muze za nekolik roku vypracovat, kdyz se ma od koho ucit.

Dalsi ohromne zadana vlastnost je spolehlivost. K cemu je dobry programator, kdyz neni spolehlivy a neni schopny plnit sverene ukoly v dohodnutych terminech? Skoro bych to postavil na stejnou uroven jako neco umet.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kazdopadne lepsi google s ms nez apple s facebookem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně používám od Google jen vyhledávač. Ostatní řeším jinak - nehodlám se připravit o své soukromí tímto gigantem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evangelizátor? A nejste náhodou Gandalfátor? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to mělo být vtipné? Ah tak, ha ha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych jen doplnil, ze v IE8 MS poskytuje moznost pouzit Google jako defaultni vyhledavac, staci jej pridat v nastaveni vyhledavani. A nejen Google

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tuším funguje už i v IE7

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Divne - snad se nepletu, ale po instalaci se me IE zepta, jaky chci vyhledavac. Primarne nabizi Bing, ale staci zmenit na Google. Nebo mate na mysli neco jineho?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi dávno měl Google nějaký svůj balík SW, který obsahoval jako prohlížeč právě FF, nicméně to už je historie a teď je samozřejmě součástí tohoto balíku Chrome. Mimochodem - FF nemám rád.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslite ze FF vyuziva a kseftuje i s takovymi daty jako jsou zalozky nebo treba navstevovane adresy jednotlivych uzivatelu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mozno trepem, ale nemyslim si, ze bookmarky sa prenasaju. a co sa tyka navstevovanych adries, to funguje dlhe roky, vola sa to cielena reklama (tj na strankach s reklamou ti vyhadzuje prave taku reklamu co si napriklad pred tyzdnom vyhladaval na google).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.