Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mozilla končí s pošťákem Thunderbird, předává jej komunitě

Thunderbird pouzivam a planuju pouzivat dale... v pripade, ze by prece jen doslo k jeho uplnemu ukonceni, tak prejdu na jiny desktopovy klient. Duvod? Uprednostnuju robustnost a spolehlivost reseni desktopovy aplikaci - napr. nehrozi, ze se GUI naprosto zmeni ze dne na den jako tomu muze byt u webovych aplikaci, kde clovek navic typicky nema moznost s tim neco udelat (vratit se ke stare verzi). Celkove nejsem moc fanda webovych aplikaci, ktere se snazi nahradit ty desktopove.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, též jsem dlouholetým uživatelem a plánuji býti i dále ... Před lety jsem nějaký čas přistupoval na mail přes webové stránky - bylo to mnohem nepohodlnější. Věřím, že od té doby web pokročil, ale přesto si myslím, že správa všech účtů z jednoho místa, automatické stahování, rychlé vyhledávání a zpráva, to asi jen tak web nenahradí. Asi je to i tím, že nemám účet ani na Googlu ani na Facebooku, jen na Seznamu :-)
Outlook nyní používám jen na pracovní poštu (ikdyž v předchozí práci jsem i na to měl TB) a co na něm oceňuji je samozřejmě kalendář, který si synchronizuji s telefonem, takže málo kdy na něco zapomenu a můžu si sypat upomínky do mobilu z notebooku. Na druhou stranu mě na Outlooku štvou některé drobnosti, jako například, že když dáte odpovědět na email v odeslané složce, tak Outlook nepochopí, že psát email sám sobě opravdu nechci a nacpe do pole příjemce mě, namísto znovu toho komu jsem psal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam thunderbird na vsetkych pc a neviem si celkom predstavit alternativu (outlook nepovazujem za alternativu), ktora by ho dokazala nahradit. pozuivam ho na spravu niekolkych mailovych uctov, ale tiez na news feedy. obcas sice ma svoje muchy, ale celkom sme si na seba zvykli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...popravdě nevím, kterého jiného klienta pro IMAP servery bych měl použít, Thunderbird je celkem nezastupitelný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak skuste napr: gmail priamo na webe to je urcite lepsie nez ''tunderbird'' a jeho nezmyselne odpovedanie na spravu na konci emailu kde mi ludia vracali emaili ze preco im posielam rovnaku spravu ako oni mne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to mě taky štvalo ale kupodivu se to dá přenastavit :) Používám TB na firemní poštu a web na soukromou. Musím říct, že TB je asi nejlepší majlovátko na linux :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gmail přímo na webu je krizovka ... použít to párkrát za měsíc se to dá ale je to utrpení (oproti TB).

Pro nastavení umísťování odpovědí a podpisů v TB jděte do menu: nástroje - nastavení účtu. Tam pro každý účet vyberte sekci "vytváření a adresování" a nastavte si zda se při odpovědi má citovat původní zpráva, kde má začít odpověď a kam má být umístěn podpis. Také si nastavte zda váš podpis má být vložen u odpovědí nebo i u přeposlání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, souhlas..., webovy pristup je pro me utrpenim, ale da se to zkousnout v pripade nutnosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TB jsem přestal používat právě po přechodu na Gmail, ale nebýt toho, používal bych jej do dnes. Pevně doufám, že komunita podrží jeho vývoj, kdyby náhodou "Velký bratr" začal být až moc vlezlý a bylo by třeba vrátit se ke kořenům a vlastnímu mail serveru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nikdy jsem nenašel důvod k používání emailových klientů, když existují webové rozhraní - bez přístupu na internet se mi do aplikace emaily stejně nestáhnou, tak proč nejít přímo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mě je to naopak. Emaily se natahají do počítače a mám je k dispozici, i když zrovna nejde net. Pravda, to už je dneska poměrně vzácná věc, ale může se stát, že mám na lince nějakou poruchu, jsem mimo pracoviště/domov a připojení buď nemám vůbec, nebo omezené. Tak na co stahovat email pokaždé znovu, pro každé jeho zobrazení, když pošťák mi jej stáhne pouze jednou a hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je jednoduchý.
Rychlejší práce s maily (odezva desktop aplikace je oproti web aplikaci o mnoho lepíš).
Rychlejší otevírání příloh (už je máš stažený v mail klientu, nemusí se tahat z webu a otevírat)
Možnost práce s maily v případě, že vypadne net (samozřejmě jen s maily, které do té doby přišly)
Možnost rychlého vyhledávání (indexace funguje parádně)
Mohu si jednoduše archivovat maily, třeba kvůli tomu, že mi dochází prostor na hostingu a mám tak archiv + živé maily přístupné hned a z jednoho rozhraní.

Mám zkušenosti s gmailem a tam, kde v thunderbirdu je dílo okamžikem, u gmailu čekám.
Pokud člověk vyřizuje pár mailů denně, tak gmail stačí (sám k gmailu klienta nepoužívám, páč je to osobní mail s pár maily denně), ale když jich člověk vyřizuje stovky denně, což je případ firemního prostředí, tak web nestačí ani omylem.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TB jsem používal, ale po mém přechodu z KDE3 na KDE4 mě oslovil KDEPIM. Nyní tedy dlouhodobě KMail, resp. KDEPIM. Webové rozhraní mě absolutně nevyhuvuje, protože při další práci s obsahem mailu jsou nutné zbytečné kroky, které díky provázanosti KDE nutné nejsou. A za bonus považuji to, že ze mne nezkouší vytáhnout různé informace a nejsem obtěžován reklamami.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já používám TB, protože jsem často na mobilním připojení a desktopový klient víc šetří linku než webmailové rozhraní.

Pokud tuto změnu TB nepřežije tak to bude škoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Outlook především není mail klient, ale především organizer.Srovnávat ho tedy s mail klienty je uplně mimo.To že to nechápou BFU na lživě a podobně se nedivím, ale tady bych to nečekal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbird používám hlavně kvůli snadnému šifrování pošty. Jede pod Linuxem i woknama, takže je pak jedno pod jakým OS pracuji. Byla by ho škoda, kdyby měl skončit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem Outlook přestal používat před cca 7lety po té co mi havarovala databáze ve chvíli kdy překročila 4Gb a nebylo síly to obnovit. Známej mi doporučil Thunderbird, kterej dokázal havarovaný pst (nebo jak se to jmenovalo) načíst a vesele na stejné databázi v Thunderbirdu funguju dál. Napříč cca 5 počítačům, xy verzím windows, Ubuntu a nyní i Mint. Pochybuji že existuje klient, kterej umožňuje uživateli vzít si data a přenést si je na jiný pc, jiný os a tam fungovat bez ztráty kytičky dál. Navíc při databázi pošty přesahující 15Gb. Dost možná jsem uchyl, ale celkem běžně se vracím k e-mailům které jsem posílal před lety. Typicky se ozve zákazník a napíše, před 3 lety, jste pro nás dělal návrhy vzhledu budovy, potřebovali bychom poslední návrh přeposlat firmě, která bude připravovat reklamní značení, atp.. Musím přiznat že pak celkem koukaj že mám doloženou veškerou komunikaci. A párkrát mi to ušetřilo dost peněz při sporech.

Webmail je fajn a na soukromou poštu tento přístup používám, ale tam je jedno když o e-maily přijdu. A už se to i několikrát stalo. Nemusím chodit ani moc daleko ;) Pokud si vzpomínám jsou to cca 3 roky co seznam přišel o data z 60Tis. poštovních schránek, chybou v serveru. I díky tomu jsem několika lidem posílal naší komunikaci, aby měli alespoň něco ;).

Takže moje volba je jasná, Thunderbird budu držet dokud to bude udržitelné a pak holt mi nezbude nic jiného než hledat aleternativu. Ale nemyslím že by pošťák padnul, na to má moc silnou komunitu a myslím, že se toho časem ujme firma, která to potáhne dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TB je celkem fajn, ale nikdy jsem ho intenzivně nevyužíval. Zprávy ze všech adres, co používám, si nechávám stahávat na gmail a buďto k nim přistupuju přes web, nebo přes IMAP rozhraní Opery. Chvíli to s ní sice bylo obtížný, ale ze sympatií jsem těžkosti s operním klientem vydržel a teď už jsem si tak zvykl, že bych neměnil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Používám řadu let a plánuju používat dál, jen mně u posledních verzí hodně štve nevypnutelný wizzard při vytváření účtu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam zhruba rok a nemuzu si vynachvalit. Pred dlouhymi lety jsem pouzival the bat, ale TB je mnohem lepsi. Rozhodne ho nehodlam opoustet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v praci primarne, doma jako zalohovac web mail uctu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem s narůstajícím počtem malů na web mailu uvažoval nad nějakým zálohováním na lokálním PC. do jakého formátu archivu zálohujete a s jakými zkušenostmi (počet zpráv, etc.)? MailDir vypadá přenositelně ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protlačil jsem ho do spravované firmy na 120+ počítačů nad IMAP dovecot a nemá to chybu. Sice zatím chybí centrální kalendářový server, ale ta úleva po odchodu z MSO a OE je nesmírná, řešené chyby klesly oproti původním Outlookům dobře pod 1% (a jdou vyřešit za zlomek času).
Budu se za jeho udržení ve firmě bít do poslední kapky krve.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne pouzivam pine. To je konzolovy mail client ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.