Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mozilla poslala vývojářům Microsoftu dort k vydání IE10

No neviem za posledne dva roky intenzivneho pouzivania chrome mam pocit ze ide dolu vodou. Google vsade prezentuje aky ma rychly js engine ale pri viacerych taboch je to des a prakticky denne narazim na stranku kde mi to zlozi kompletne vsetky stranky v taboch (vecsinou prave vaka js). Je mi jasne ze za to do velkej miery mozu webdevelopery ale ti su zasa googlom premotivovany davat js aj tam kde ho fakt netreba. A radsej by som mal aj trochu pomalsi prehliadac ale stabilny ako rychly ale iba obcas. Zacinam uvazovat o navrate k firefoxu (kde ale mam pocit ze sa zacinaju,hlavne s cislovanim, opicit po google a pametovo je firefox stale dost nenazany) alebo ie kde to vyzera na slusny pokrok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tehdá zkoušel ještě některou betaverzi a nebylo schopno to otevřít ani jedinou stránku, takže jsem si o kvalitách udělal jasno a od té doby na to nehrábnul;-)

Každopádně bodejť by to nebylo nejrozšířenější, ke kdejakému programu se to instaluje využívajíc toho, že lama mlátí do tlačítka „Další“ jak cvičená opice. Podobně jako nejrůznější toolbary. Pro mě jsou tyto praktiky špinavost, ale tak nějak mi to dokresluej obrázek toho prohlížeče, že :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedělejte z lidí dementy.Že si někdo nainstaluje Chrome aniž chce jsem ochoten uvěřit,Tvůrci antivirů to dělají také,viz Adobe a McAfee.Jedna věc je když si dle vás ten zabržděnej nainstaluje něco co nechce a jiná je to používat.Když člověk něco nechce tak to používat nebude.Buď si ho sám odinstaluje nebo když to neumí tak ho nebude používat jako primární(jeden klik) a jako by ho v PC neměl.Později mu ho nějaký známý odstraní.Situace je však taková že lidé na běžné prolézání internetu chrome používají rádi protože je přívětivý a prakticky jim vše i bez další instalace pluginů funguje,viz multimédia a obstojný překlad cizojazičných stránek(ten překlad není ještě bez problémů ale aby člověk věděl na té stránce vo co gou to stačí).Google udělal vlastně malou revoluci když z funkcemi přeplácaných prohlížečů které běžný člověk za celý život nikdy nepoužije a akorád dělají prohlížeče pro ně nepřehledné.Chrome je na první pohled pro uživatele jednoduchý a přehledný a to jen proto že je mnoho věcí pro uživatele skryto protože se v nich stejně nehrabe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omlouvám se věta měla znít" Google vydáním Chrome udělal vlastně malou revoluci když z funkcemi přeplácaných prohlížečů které běžný člověk za celý život nikdy nepoužije a akorát dělají prohlížeče pro ně nepřehledné."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem IE k 10. Uz deviatka je pouzitelna, urcite mensie zlo ako 6 a 7.

Chrome ma nejako extra nezaujal, stale pouzivam FF. Asi uz len koli tomu ze ked Chrome zacinal neboli na nom veci typu adblock a noscript. Plus mi vadi - ako uz bolo parkrat spomenute - ze sa pchaju na pocitac pri kazdej instalacii niecoho ineho. Ale Chrome instalujem "lamam" tj. pocitacovo menej zdatnym ktorym robim pocitac, je to dostatocne jednoduche na ovladanie a znesie vela zabudnutych otvorenych tabov. Len domovska stranka musi samozrejme byt zoznam/seznam ;-) BTW neviete niekto ako vypnut aby sa hore neustale neobjavovala ta lista na preklad stranky? Viem to zakazat pre domeny, ale nie globalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překlad se dá jednoduše natvrdo vypnout v detailnějším nastavení, osobně to dělám hned po instalaci další instance prohlížeče.

Menu/Settings/Show advanced settings.../Languages
vypnout Offer to translate pages that aren't in a language I read

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda vnucování Google Chrome pěkně vytáči. Dneska ráno jsem ve spěchu aktualizoval Adobe Flash na 2 počítačích ve firemní učebně. Na štěstí jsem si vzpomněl, že včera jsem "odzaškrtával" instalaci Google Chrome, kterou mi Adobe (asi za bakšiš od Googlu) vnucoval, Instalace stornoval a pouštěl znova. OK, byl jsem roztržitý, takže jsem si to ještě jednou celé zopakoval.
To je u mě prostě prasárna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adobe Flash je zdarma, tak co? Prasárna je, když si člověk za peníze koupí počítač s Windows a má ho celý zahnojený různýmy demoprogramy, které celý počítač zpomalují.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vela ludi veri reklame a ked im niektora webova sluzba do Google tvrdi, ze Chrome je najlepsi, tak ho treba nainstalovat co je v tomto pripade len jedno kliknutie. Tiez neznali user kupi novy NB a je tam Chrome ako default browser.
Ja poznam aj ludi, co pouzivaju Chrome a maju s nim problemy. Nevedia zdovodni preco prave Chrome, ale nic ine pouzivat nechcu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý přístup odsoudit produkt dle dávné zkušenosti s betaverzí. ;)
Doporučuji přečíst můj příspěvek níže, co Chrome skutečně zvládne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje skusenosti s GChorome su v prevaznej miere len pozitivne. Zobrazuje takmer vsetky stranky korektne a extremne rychlo. Na rozdiel od takej Opery. Tu pouzivam od roku 2001 od verzie 5 a ide to s nou len stale dolu vodou. Vtedy to bol jediny browser zo zalozkami, rychly jak blesk, IE6 bol oproti tomu na smiech. Dnes mi Opera 12.1 nacitava vsetko extremne pomaly (najpomalsie zo stvorice Opera, GChr, FF, IE), niektore stranky ako www.svethardware.cz alebo www.zive.sk aj pol minuty, GChrome ci FF do 2 sekund. V pripade browsovania na www.zive.sk ma Opera divny fenomen: totolne vytazene jedno cele jadro, co pri inych browseroch neexistuje. Operu pouzivam na bezne surfovanie, okrem toho sem-tam aj GChrome na Gmail ci FF ked nieco nejde. Ale ked to takto pojde s Operou dalej, po dlhych 11-12 rokoch ju prestanem pouzivat uplne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30 s? A nemuze byt chyba nekde jinde? Operu take pouzivam od dob zmizeni Netscapu, na SHW nebo Zive lezu take a o nejakych 30 vterinach nemuze byt ani reci, vsechno jede uplne v pohode a to jeste jedu pres WiFi pres cely barak, s kolisavymi signalem (staci, aby si manzelka stoupla s vysavacem pred modem :) ). Takze kdyz to shrnu, u me Opera zadne dlouhe nacitani rozhodne nevykazuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tazko povedat, ale robi to presne tak na styroch roznych PC. Problemy su len s niektorymi specifickymi strankami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po aktualizaci na nejnovější verzi pozoruji také podobné chování.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně opačné zkušenosti (kvůli opakované ztrátě otevřených záložek v Chrome a jeho pomalosti jsem se vrátil na FF) a tak jsem schválně otestoval vámi zmíněné stránky. Ta první se načetla ihned (tj. rychleji než 2s), té druhé chvíli trvalo než pochopila, že mám facebook bloklý v hosts, ale v podstatě byla načtena prakticky celá (veškerý text a grafika článků) také ihned, jen další 2-3s měla ikonku "načítání", protože čekala na ty "sociální prvky" na stránce. Chybu bych hledal mezi addony, doplňky a dalším SW společným těm třech PC.

W7 SP1 x64, FF 17 32bit (20+ otevřených záložek, 12 addonů), Flash 11.5.502.110
Bude-li zájem, doplním ostatní doplňky a addony.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za tip, uz to ide. Odinstaloval som vsetky addony. Uplne som totiz zabudol jak na smrt, ze Operu uz dlhe roky iba preinstalovavam. Uplne novu, cistu, panensku, nepouzivanu, neposkvrnenu instalaciu prakticky neprevadzkujem uz roky (vzdy len upgradujem) a konfiguracia je pekne zanesena informacnou entropiou. Mozno keby som ju nainstaloval a nakonfiguroval uplne nanovo, bola by este rychlejsia ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sledoval jsem prohlížeče a podle mě je Chrome nejrychlejší. Jenže na druhou stránku se mi také často stává, že mi neotevře či nestáhne něco korektně. Tady musím spíše pochválit Internet Explorer, který používám jako zálohu ve chvíli, kdy takový problém nastane. Třeba nedávno jsem měnil IP routeru Huawei Echolife a Chrome ani Firefox nevěděli vůbec, která bije. S použitím IE to šlo vše hladce. Uvažuji ale o tom, že se vrátím k IE9 a nebudu se muset patlat s používáním dvou prohlížečů zároveň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To může být také tím, že výrobce těch routerů optimalizuje webové rozhraní pro IE (u čínských kousků nic neobvyklého, v Číně má stále ještě IE6 víc jak 20% podíl). A IE je celkem známý tím, že i prasácky udělané weby nějak schroupne. Teď už se zdá, že schroupne dobře udělané, i prasácky udělané, dříve (tak do toho IE6) zvládal většinou jen ty prasácké ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moje skusenosti: zatial co chrome vydrzi bez padu desiatky zaloziek (az tolko ze nevidim v hornej liste ani ikonky stranok natoz ich popis) tak firefox sa mi vie zlozit aj pri 5 otvorenycch strankach
ja pocitac v podstate nevypinam (mam 2 jeden bezi nonstom druhy ide do sleep) takze restart pc robim tak raz za 2 tyzdne
chrome nema problem s tym ze bezi v kuse aj tieto 2 tyzdne prerusovany spankom
ak mi bezi firefox co i len 24 h a to napr len 5 stranok tak z nejakeho dovodu zacne firefox lagovat a neostava nic ine len ho restartovat pretoze v pravidelnych cykloch zatuhuje a vytazuje procesor

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to nevím. To bude nějaký nepěkný doplněk. FF mám nahozený třeba celý týden (počítač/e/) úspávám a fakt si nepamatuji, že by mi někdy FF v poslední době zatuhnul nebo řachnul.

FF je pomalejší a víc žere prostředky, ale na stabilitu si fakt nelze stěžovat. Problém bude u tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem měl velký problém se stabilitou Firefoxu v kombinaci s flash playerem 11.3 pod 64bit Win7. Stejná kombinace pod XP chodila v pohodě. Po několika updatech flash playeru to přestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaznamenal jsem podobné chování Firefoxu v součinnosti s flashem. Prohlížeč se dostává do situace, kdy nereaguje ani na pohyby myši, ani na klávesové zkratky; příp. s velkým zpožděním. Zajímavé je, že toto nastává s konkrétními verzemi flashe.

Zatím toto riziko eliminuji používáním internet exploreru, kde běží flash výrazně svižněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se tak stane, stačí v task manageru zabít plugin-container.exe a jede se dál. Ale je to trochu nepraktické řešení. Spolehlivé je buď přejít na novou verzi (11.5), která to nedělá, nebo naopak na verzi 10.x, která je mnohem rychlejší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo taky pomaha zabit proces FlashPlayerPlugin_<verze>.exe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grr, za potrzitkem bylo pred preformatovanim napsano jeste &lt;verze&gt; . Skoda, ze (zatim?) stale nejdou editovat komentare...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"...Internet Explorer i Firefox poněkud menší a složitější roli (o Opeře ani nemluvě)"

Nástup Google Chrome a Chromia je velký, ale osobně moc nechápu proč se tak děje, ale klobouk dolu. Rozhodně si nemyslím, že by byla ostuda pro Operu nějakých 10% či cca 30% podíl FF ve světovém měřítku. Je to pořádný dav uživatelů. Podíl IE mne naopak udivovat nepřestává, vzhledem k problémům spojených s jeho užíváním. Každopádně u IE10 už trochu zapracovali na věcech, které měly být dobově tak v IE7. Ale tak taky gratuluju, no :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opera cisluje rychlostou FF a Chrome ?

Opera 12.00 - 2012-06-14
Opera 11.00 - 2010-12-16
Opera 10.00 - 2009-09-01

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přece bys nechtěl od autora, aby přemýšlel, když píše reklamní článek na Firefox?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čtu tady poměrně zajímavou směs názorů a zkušeností a přidám i své, protože si myslím, že mé zkušenosti se serfováním nejsou zrovna normální a mohou někomu pomoct. =)

Proč? Dělám na webu hodně věcí a mezi nimi i obsáhlé produktové rešerže a běžně se stává, že mám najednou v prohlížeči otevřeno přes 20 oken a v každém okně v průměru 20 tabů, což znamená, že mám otevřeno přes 400 stránek najednou a tomu říkám už poměrně slušná zátěž prohlížeče... :)
Osobní rekord mám někde u 650-700 otevřených tabů/ stránek najednou, ale to jsem dělal fakt hodně obsáhlý projekt.

Teď jak se s tím vyrovnává počítač a různé prohlížeče?

PC je postarší CPU AMD Athlon 64 X2 na 2,8 GHz a RAM 8 GB DDR-2, HDD SSD 80GB Intel, OS Win7 SP1, pár věcí na pozadí, po startu zabráno cca 1,5 GB RAM.

Co se týče prohlížečů, nejsem už žádný fanda, zkoušel jsem v průběhu času opravdu všechno možné, od IE4, Netscape, Mozilly, Phoenixu, přes Operu, Firefox, Chrome, Maxthon a podobně. Dále popisuji zkušenosti s aktuálními verzemi za poslední cca rok. Dříve jsem ulítával na doplňcích a hrál si s nimi, vyzkoušel jsem si hodně, teď už však potřebuju rychle pracovat a priority se změnily...

V praxi musím konstatovat, že výše popsanou zátež kolem 600 tabů obstojně ustojí jedině Chrome s vypnutými pluginy (tj. nezobrazuje se Flash ani PDF), nemám žádný AdBlock ani nic podobného. Postupem práce se bohužel zanese RAM, zbývá posledních cca 300 MB, systém začne hlásit nedostatek paměťi, některé taby vykreslí mrtvého smajlíka či co, ale nedojde k pádu prohlížeče, ledaže bych toto úplně ignoroval a otvíral další a další taby, pak ho skutečně umořím k smrti a systém Chrome sundá/ukončí. Po restartu Chrome je pak zase cca 2 GB RAM volných.

Opera narazila někde u 5 oken s 20 taby a byla už veeelmi pomalá, skoro se nedala scrollovat otevřená stránka a přepínání mezi taby trvalo nepříjemně dlouho. Spotřeba paměti byla pěkná, ale ta pomalost to zabila. Vliv různých verzí za poslední rok byl téměř nezřetelný.

Podobně zpomaleně se choval i Firefox při cca 10 oknech s 20 taby, uživatelský komfort scrollování stránek i přepínání tabů se zhoršoval, některé vstupy uživatele to už zpracovávalo nepříjemně dlouho. Paměťová náročnost byla o něco lepší než Chrome.

IE9 naráží podobně jako Opera u 5 oken s 20 taby, nikoliv však díky zhoršení uživatelského komfortu, ale kvůli nedostatku paměti, kterou IE žere jak dítě bonbony a prohlížeč je pak poměrně brzy s volnou RAM v koncích.

Chrome také vede co se týče bezproblémovosti zobrazení, kdy IE9 používám tak jen 1x týdně, když se něco tváří vysloveně nepoužitelně a JavaScriptové prvky na stránce (typicky menu) je mimo kurzor a dosah on-mouse-over myši a podobně.

Stabilita prohlížečů je podle mě při malém počtu tabů (do 200) srovnatelná, ale u Chrome mě už mnohokrát zachránila velmi spolehlivá automatická obnova posledních tabů po pádu Chrome z důvodu nedostatku RAM. Ze stejného důvodu u mě končí i ostatní prohlížeče. Jinou příčinu pádu jsem zažil párkrát jen u Opery, kdy se zničeho nic sama ukončila.

Chrome mám nastaven tak, že při každém spuštění se obnoví poslední session, včetně rozepsaného textu v textboxech. :) Obnova cca 400 tabů po spuštění Chrome trvá cca minutu, maximálně dvě, což je na ten počítač docela obdivuhodný výkon. Ostatní prohlížeče se při polovičních počtech otevřených tabů otevírají taky cca 1-2 minuty.

Když se tedy odprostím od toho, že se prý Chrome automaticky instaluje s kdečím (čehož jsem si jako velmi aktivní uživatel opravdu vůbec nevšiml a to administruji cca 10 počítačů, ale asi tedy používám jiný druh SW) a že je prý na něj všude reklama (mi se v Chrome asi ta reklama neukazuje či co), tak v praxi shledávám, že pro komfortní a rychlou práci prostě lepší prohlížeč v současnosti nenajdu. Zkoušel jsem ho od verze 1, plně jsem na něj přešel ve verzi 6.

Vůbec se tedy nedivím raketovému nástupu Chrome ve statistikách, je opravdu svižný, jednoduchý, skvěle použitelný a postupně na něj přešlo celé mé okolí, i lidi na Linuxu.

Osobně bych si chtěl jednou změřit přesné čísla ohledně otevírání session a paměťovou náročnost jmenovaných prohlížečů, a to i v různých verzích, protože se mi zdá, že Chrome žere čím dál víc a dnes se už přes 600 tabů ani nedostanu, protože dřív spadne.

Tož tak, jsem otevřen diskuzi. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu si to pamatovat, pokud budu někdy potřebovat tolik stránek najednou, ale Vy nejste standardní uživatel. Normální uživatel vyžaduje Flash kvůli videím, rozhodně si ho nebude zapínat a vypínat. A taky běžný uživatel ovládá taby s vypětím sil, žádné náročné přepínání se nekoná. Když stránka otevře nový dokument a ten skončí v novém tabu, ty zbylé tam zůstanou viset do vypnutí počítače.
Ta instalace Chrome s kdečím je bohužel pravda a myslím si, že je to i hlavní mechanismus šíření. Pokud jste si toho nevšiml, vysvětluji si to Vaším velmi specifickým prostředím.
Chrome je skutečně velmi rychlý, ale já mnohem dýl čtu, než klikám, takže ty addony u pomalého FF mě pořád dokážou přesvědčit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.