Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MozJPEG 3.0 zlepšuje kvalitu fotografií

Nová verze JPEG encoderu od Mozilly si vylepšuje kompresní mechanismy pro kontrastní věci typu textu/komiksů a také lépe - adaptivně vzorkuje barvy.

Na svět tak přichází v rámci projektu implementace tzv. trellis quantization („síťové kvantizace“), jedné z hlavních fines moderních video kodeků. Běžné JPEG encodery prostě zahazují určitou úroveň detailů v závislosti na nastavené hodnotě kvality komprese. MozJPEG nyní volí jinou metodu posuzování toho, co v obrazu ponechat, a co z komprese již vyhodit. Vyhodnocuje, kolik dat bude stát ta či ona úroveň detailu a pokud se vejde do nastavených mezí, data zkomprimuje v obrazu ponechá a teprve až poslední úroveň detailů zahodí, pokud by se do limitu nevešla.

Celkově tak scéna ve snímku vykazuje oku lépe lahodící rozložení detailů ve snímku, nicméně za cenu toho, že snímek působí o něco méně ostře (pozn.: tím není řečeno „neostře“). Obecně řečeno, nastavením příslušného parametru se může uživatel rozhodnout, jestli chce fotografii ostřejší, ale za cenu kompresních artefaktů. Tato předvolba je v základu skryta, nicméně lze ji použít a Mozilla připravila i několik hotových předvoleb („presetů“). Dále je možné snímky komprimovat vhodněji pro hi-dpi - standardní kvantizační tabulky v JPEGu jsou nastaveny na standardní dpi a obecně jsou snímky komprimovány s příliš velkým důrazem na nejjemnější detaily na úkor věrnosti barev.

Celé to je ale samozřejmě slovíčkaření. S parametry formátu JPEG si lze hrát tak, že nelze říci, jaké je nejvhodnější univerzální nastavení. Stejně jako nemá smysl dělat super-detailní fotografie pro zobrazení na ultra-hi-dpi displejích (jako třeba 1440×2560 na 6palcových smartphonech), tak nemá smysl věnovat příliš pozornosti věrnosti barev, pokud jde o tapetu pro malý levný telefon s 6bit TN displejem. Ale od toho jsou tu buď podrobně laditelné parametry komprese (podobě jako třeba u x264), nebo dobře připravené kompresní profily (presety).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MozJPEG 3.0 zlepšuje kvalitu fotografií

Neděle, 24 Květen 2015 - 11:41 | Gath G | A proč by to nemohl dělat server? Webové servery...
Úterý, 6 Leden 2015 - 19:02 | HKMaly | Na MozJPEGu me fascinuje, ze je optimalizovan pro...

Zobrazit diskusi