Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MS Office 12 nabídne export do formátu Metro

hm radeji zustanu u PDF

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívám-li se na to, že ve spoustě firem běhají ještě Office98 a přechod na nové Office znamená i pro malou firmičku stotisícové náklady, vidím použitelnost nového formátu (a to jen v případě, že bude podstatně lepší) tak nejdříve za 10 let. K čemu je sebelepší formát dat, když si ho většina lidí neotevře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smajlik: No ono by to zřejmě dopadlo stejně jako se všemi jejich jinými datovými formáty - MS pro ně (Word, Excel, Powerpoint, Visio...) poskytuje prohlížeče zdarma, čili stejně jako Adobe poskytuje zdarma svůj Acrobat Reader.... Čili na čtení to neztroskotá, spíš na tom, kdo do toho formátu bude zapisovat. A pokud bude Metro otevřený formát, určo se najdou free náhrady, stejně jako existují free náhrady k Adobe Acrobatu (myslím plné verzi, která umí vyrábět PDF).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Alnath: Jenze Metro neni free format (narozdil od open dokumentu).

On hlavne M$ tak jako tak meni format s kazdou novou verzi a ty formaty jsou obousmerne nepouzitelny (je jedno jestli v novsi nebo ve starsi verzi). Uz se mi nekolikrat stalo ze nesel office97 format otevrit korektne v office2k/XP.

Takze v pristi verzi office bude pro zmenu "Metro Extra" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

!!! OpenOffice 2.0 !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J: 100%-tní souhlas. Kompatibilita je u Micro$oftu největším problémem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2c0ma: Neni, si to precti poradne. Nemuzes jeho podporu napriklad zaradit od GPL, protoze jeho podporu pod GPL sirit nemuzes. Musis o povoleni jeho implementace zadat M$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J: Hlavne ze OpenOffice a dalsi kancelarske baliky se chova jinak, ze. Naopak kompatibilita Office je na velmi vysoke urovni !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

J: No ano, pozadas MS, a MS ti posle povoleni. Pravdepodobnost, ze ho nedostanes je prakticky miziva. Ostatne takhle to funguje i u mnoha jinych firem ktere siri FreeWare komponenty. Komponentu smis sice zdarma pouzit, ale musis o tom dat vedet autorovi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: ta nutnost zadat o povoleni je prave prekazkou pro GPL. V te licenci totiz je, ze kazdy komu ten software predas musi mit stejna prava jako ty. A to bez dodatecneho povoleni od MS nema. (Navic to je urcite zatizeno nejakym patentem)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: no jeste sem teda nevidel, ze by OO.org nebo KOffice meli problem otevrit svuj vlastni zdokumentovany format vytvoreny ve starsi verzi baliku. To, ze je obcas (ale nastesti uz dosti zridka) problem otevrit .doc v nich, je spis tim, ze neni verejne zdokumentovany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že M$ se snaží zavést další formát co bude nekompatibilní se vším okolo a sám se sebou. Že by odpověď na uznání formátu OO za standart?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MarSik: To jsi toho nevidel asi hodne. OO neumi poradne ani praci s textovymi soubory jako je CSV.

Jinak jak dlouho existuje OO, ze tvrdis, ze je mezi sebou 100% kompatibilni. Tutiz pro srovnani kompatibility mezi verzemi pouzij Office XP a Office 2003. Ostatni srovnani jsou ponekud mimo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi:
CSV je tabulkovy format, ktery OO.org zvlada naprosto bez problemu. Naopak Excel ho jeste nedavno neumel nacist (i kdyz ulozit ano).

OO neni zase tak novy jak by se mohlo zdat. Posledni verze StarOffice o ktere vim (5.2, takze zadna novinka) pochazi z roku 2000 a OpenOffice z SO vychazi a nema problemy jeho dokumenty zpracovat.

Nevim proc bych mel porovnavat MS Office az od verze XP, kdyz na hodne mistech se jeste porad da najit verze 97 a 2000. A zvlaste, kdyz se obcas rozsype i .doc soubor po prenosu na jiny pocitac se stejnou verzi Office baliku (pravda 2003 jsem nevidel, treba se uz poucili a cele to predelali).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MarSik:

K rozsipavani dokumetu pri prenosu na jiny pocitac ... casto je to dano nainstalovanou tiskarnou. MS Office totiz podle tiskarny upravuji formatovani dokumentu. Je to sice zvlastni funkce, ale je to tak.

CSV rozhodne OO korektne nezpracovava. Verze 2.0 je sice na tom podstatne lepe, ale stale jeste obcas dela pri jeho zpravcovani chyby.
Zvlastni je ze tvrdis ze Excel do nedavna neumel CSV otevirat. Asi jsi mel jine verze Excelu nez ja. I kdyz netvrdim, ze obcas taky nejakou tu chybku pri otvirani neudela.

StarOffice sem neplet. Sice je OO na nem postavena, ale je to jiny produkt, ktery se dale nezavisle rozviji. A verze 5.2 rozhodne neni posledni (z teto "historicke" verze vychazi prave OO)

Proc bys mel porovnavat jen XP a 2003? Protoze jsou to produkty uvedene ve stejnem obdobi. Jestli chces porovnavat i s 97 tak to by jsi musel sahnout jeste ke startim verzim StarOffice nez 5.2 a i tak by to nebylo uplne fer (tentokrat vuci OO/SO, nebot je to vlastne jiny produkt).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Bespi: Nez plane plky, dodej priklad CSV, kterej OO neotevrou korektne a ja pred tebou smeknu. Tudiz do toho. Pripadne ti ja naoplatku dodam priklady DOCu, ktery neotevrou M$ office.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: StarOffice 5.2 je posledni verze, ktera vznikla "samostatne", vsechny ostatni jsou uz zpetne zalozeny na OpenOffice.

To ze by to bylo nespravedlive k OO/SO je sice pekne, ale porad to neni problem, protoze OO s tim nema zadne potize.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: to nacitani a ukladani CSV souboruopravdu nebylo korektni, konkretne office 97, 2000 (vyssi verze nevim) ukladala jako oddelovac strednik a pri nacitani pozadovala carku (nebo naopak).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

::: J > "On hlavne M$ tak jako tak meni format s kazdou novou verzi a ty formaty jsou obousmerne nepouzitelny..."

--- Často v takovémto okamžiku přemýšlím, jestli skutečně autor neví o čem mluví, nebo prostě jen hledá nějakou tu jedovatost kterou by kydnul, ať už to je cokoli. Zkuste si uvědomit, že u mnoha lidí tím alternativám spíš škodíte, než pomáháte. To co popisujete samozřejmě už hodně dlouho není pravda a bylo by fajn, kdybyste třeba psal spíše o věcech, kterým rozumíte. Mimochodem - inteligentní příspěvek nevzniká tak, že se "S" ve zkratce "MS" nahradí znakem pro dolar ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

::: StreamLine > "Kompatibilita je u Micro$oftu největším problémem"

--- Kompatibilita s ČÍM prosím. Buďte konkrétní. A opět bych se zeptal - to používání znaku "$", to je nějaké postižení, nebo si pak člověk připadá jako free cool in frajer?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

::: J > "Nemuzes jeho podporu napriklad zaradit od GPL, protoze jeho podporu pod GPL sirit nemuzes"

--- A GPL je modla, nebo je to nějaký new order, nebo něco jako Vesmírní lidé, nebo jak to mám vnímat? Všechno musí být pod GPL? A všichni všechno dostaneme zadarmo, budeme pracovat dobrovolně a místo atomových elektráren budeme po večerech šlapat dynamo? Už vůbec některé úvahy nechápu. Jste mimo realitu, nezlobte se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

::: MarSik > "CSV je tabulkovy format, ktery OO.org zvlada naprosto bez problemu. Naopak Excel ho jeste nedavno neumel nacist (i kdyz ulozit ano)"

A zase. To si myslíš, nebo jseš si jistý? Ono, že něco člověk nedokáže ještě nemusí znamenat, že to nejde. Koukni někdy dovnitř CSV, třeba se budeš divit... ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: to jsem si naprosto jisty

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: ne GPL neni modla, jenom se na nem dobre demonstruje jestli je nejaky format otevreny a volne dostupne, nebo neni. GPL totiz neotevrene a nejakym zpusobem vazane formaty nepovoluje zahrnout (a nutnost explicitniho povoleni od MS a hromada patentu mi prijdou jako dobry duvod ten format nepouzit, kdyz existuje jiny uplne volny format nezatizeny patenty).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Podle toho co jsi napsal jsem pochopil, ze neumis v Excelu otevirat CSV soubory. On se totiz Excel zepta na to jake znaky jsou pouzity jako oddelovac atd. Ostatne OpenOffice to dela prakticky stejne.

J: Co se tyce CSV souboru a jejich podpory ze strany OO tak jsem na to psal zpravu. A asi dva dny jsem podrobyl testovani Office XP a OO 1.1 a OO 2.0 Beta. Zkousel jsem vsemozne varianty takze ver mi, ze CSV neni silna stranka OO 1.1 . Jak jsem napsal 2.0 uz je na tom lepe, ale Office XP si v tomto testu vedli lepe. OO maji take prapodivne vykyvy vykonosti - jedno trva otevreni urciteho souboru 5 sekund a po druhe 1 minutu. Nejakou dobu jsem patral cim by to mohlo byt, ale nic jsem nenasel. Proste na kazdem SW najdes vadu, kdyz ji hledas.

Šarik: Metro neni staveno proti OpenDocumentu, ale proti PDF. Metro je format pro tisk a pro "publikaci". Na druhou stranu je pravda, ze Office 12 bude ukladat dokumenty atd. do formatu zalozenem na XML (bude vsak zkomprimovan, aby soubory nezabiraly na disku priliz mnoho mista).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: to ze se zepta primo na oddelovac, to uz je import souboru a ne proste otevreni .CSV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Julda: možná to souvicí s tím, že v okolním světě mají obvykle jako oddělovač desetinných čísel tečku a oddělovač položek v seznamu čárku, ale u nás (v ČR) to jsou čárka a středník...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MarSik: GPL neni jediny zpusob jak volne sirit aplikace. GPL rozhodne neni samospasitelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Aha, takze podle tebe kdyz dam otevrit soubor (zvolim jako typ oteviraneho souboru v comboboxu CSV) tak je to import. Hm. No, kazdopadne OpenOffice to dela stejne, takze i OpenOffice provadi import.

Jsem rad, ze jsi mi to vysvetlil ;-) .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: praveze timto zpusobem po ulozeni nesel ten soubor uz nikdy otevrit. Bych to vyzkousel znovu ale msoffice jsem davno zprovodil ze sveta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: ja sem nerikal, ze je GPL samospasitelne, jenom, ze se to na nem dobre demonstruje.

Ses si jisty, ze to zkousis otevirat v tom starsim Excelu (2000)? Protoze muj prispevek o neotvirani csv se netykal nejnovejsi dnesni verze, byl psany v minulem case.

Jinak muzes nekde vystavit ty csv soubory, ktere zkousels? By me celkem zajimalo (a nejspis i programatory OO pokud to delalo problemy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: Kompatibilita mezi nižší a vyšší verzi čehokoliv u Micro$oftu. To $ tam budu psát z toho důvodu, že u M$ jsou na 1. až 1000. místě $$$, pak dlooooooooooooooouho nic, a až tak asi od 10.000.000. místa možná přijde na řadu zákazník.
Když píši o nekompatibilitě: je ZCELA EVIDENTNÍ, že systém vydávání certifikátů "Designed for Windows" a podobných je zcela v režii M$, protože standardním testováním by hned v prvním kole musely nové verze aplikací od M$ vyřazeny ze hry!!! Viz např. MS Office 2003 a ztráty drahocenných souborů a dat!!!
Když píši o nekompatibilitě: viz news.microsoft.com, tam se tedy pobavíte!!!
Když píši o nekompatibilitě: IMHO, některé nekompatibility jsou do aplikací vnášeny záměrně. Když může M$ do MSDN Library napsat, že "nešťastnou náhodou" (accidentally) byla dosažena ve vyšší verzi MS Access nekompatibilita, tak mám věřit tomu, že v M$ se při programování spoléhají na šťastnou náhodu? Vzhledem k tomu, jak rozsáhlý je vždy výčet chyb při vydání JAKÉHOKOLIV Service Packu, myslím, že těch šťastných náhod je jaksi pomálu!!! :-(
Když píši o nekompatibilitě: jestliže má M$ problémy s tiskem z Wordu a do MSDN Library jako jedno z možných řešení napíše: "Try another operating system.", je to skutečně již na zamyšlení! KUA FIX!!!
 
Takže vážený pane -pao- (M$ -pao-): než se příště začnete ptát, podívejte se nejdříve do zdrojů M$. Je tam materiálu, že to za několik roků nestihnete prostudovat. A s každou další verzí ČEHOKOLIV se to nabaluje!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: Cerifikaci Designed for Windows neprovadi MS. Asi ani nevis, co to logo znamena, a co certifikace obnasi, kolik stoji atd. Mam pravdu?

Nechci obhajovat MS Office, ale jine kancelarske baliky padaji taky. A ztratil jsem nepomerne vic dokumentu v jinych kancelarskych balicich nez Office, i kdyz jsem je pouzival v pomeru 1:100. Kazdopadne ma u me MS Office 2003 par vroubku oproti verzi XP nebot jeho stabilita je opravdu o neco malo nizsi - hlavne Outlooku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: Jeste jedna malickost. MS na svych strankach zverejnuje informace o chybach ve svych produktech a vetsinou i nejaka ta reseni. Ukaztemi jinou firmu, ktera ma alespon z poloviny tak dobrou podporu. Nechme ted stranou jestli se Vam zda podpora od MS dostatecna a nebo ne. Proste jen mi ukazte konkurencni firmu, ktera ma srovnatelelnou verejnou znalostni databazi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: Každej přece ví, že certifikaci neprovádí Micro$oft a ani já to ve svém příspěvku nenapsal. Napsal jsem, že certifikace je v režii M$. Kdysi dávno jsem se o to zajímal, dokonce jsem komunikoval se společností, která certifikaci přiděluje...
 
Je pravdou, že znalostní databáze M$ je obrovská!!! Ale není to dáno také nedůsledností jejich programátorů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: Viz www.veritest.com. Těch pár e-mailů, co jsem si s VeriTestem vyměnil koncem roku 2000, ještě mám ve svém archivu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

StreamLine: No ja bych netvrdil, ze je to neduslednosti programatoru. Spis bych videl chybu v manazerech. Casto totiz vychazeji produkty podle marketingovych planu a ne skutecneho stavu projektu. Celkem slusne je to videt na Visual Studiu 2005. Podle me melo jeste tak 3-6 mesicu zustat ve vyvoji - hlavne odstranovani chyb a doladovani funkci a rychlosti (rychlost DataGridView je primo katastrofalni, nehlede na to ze se za urcitych okolnosti umi pekne zacyklit). Bohuzel mam pocit, ze to podobne dopadne i s Windows Vista. Sice je to dobry OS, ale neverim, ze se ho podari za cca 7 mesicu doladit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.