Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI GX70 3BE: APU Richland a Radeon HD 8970M v novém notebooku

Jak koukám, osazovat HD7970M/8970M s Core i* je asi zakázáno, a MSI je jediný, kdo vůbec smí tyto grafiky použít. Na HD7870M/8780M mají očividně zákaz úplně všichni.

Pánové, tohle mě neskonale sere. Vás ne? O kolik je asi Ci5 dražší jak A10?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

otázka je, kdo to zakazuje (a zda vůbec).. :-)

Jestli to třeba není nvidia, která dává "slevy" jen svým výhradním odběratelům.

Ale taky to může být jinak a opravdu se může jednat o omezení AMD, to ale z obchodního hlediska nedává moc smysl - leda že by tyhle nejvýkonnější "herní" DTRka nechtěli moc prodávat (třeba proto, že jich nejsou schopni vyrobit dostatečné množství - pak by výhradní bundlování s vlastním CPU dávalo smysl).

Anebo to je prostě "shoda smůly" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobné "slevy" už známe, kdysi aféra Intel+HP, že ano... Když se koukneš do nabídky Alienwaru, tak vidíš, jak je (byla) HD7970M jen o pidiprd ("+dollar50") dražší než GTX660M, a GTX680M, které je těsně nad HD7970M byla "+dollar250". Jako že by nVidia prodáala výrobcům pod cenou a nechávala je rýžovat a prodávat extrémně nad cenou? Protože GTX680M nemá důvod stát o 250 dolarů víc jak HD7970M.

Vychází to tedy, že stejný notebook, jako například ASUS G55VW, MSI GE60, Lenovo Y580, Gigabyte P2542G, by měly s HD7970M být jen o 1000 korun dražší, přitom udělat víc než dvojnásobek bodů v 3Dmarku... A tohle se nVidii asi nelíbilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

narážím spíše na to, že notebooky s lowend grafikami nvidie (typicky GT610-630M) stojí srovnatelně jako notebooky s intel only grafikou. Je jasné, že SOHO modely budou levnější na konstrukci, ale nějaký tlak tam být musí..

A reálně - největší obchody se realizují právě v segmentu těchto prdítek, jenže jsou ovlivněny výsledky hiendu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přidávám - jedná se o prakticky níčím podloženou spekulaci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toho jsme si taky všimli. Ale tayd je zase možnost podávat se na verze s APU+HD7670M také jsou nechutně levné, a dražší modely (třeba jen se samotným A8, A10) jsou graficky horší, přesto dražší. Nejde mi to do hlavy.

Nicméně sere mě to, já chci Radeon HD7970M, CHCI HO! A nikdo ho v něčem normálním nenabízí, i když by mohl, ani HD7870M. Jen ty "cihla-like" Alienwary, které už v základu stojí 30K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je v první řadě, zda už existuje design, kde by Enduro fungovalo s Intelem. Kombinace Radeonu s APU je logická, protože tam je Enduro podporované od začátku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na už celkem starším Thinkpadu E530 funguje spolubydlícímu prý na pohodu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když Enduro ohlásili, mluvili o podpoře na APU i Intelech, pak když ho uvedli, tvrdili, že podpora pro Intel zatím není hotová, takže nefungovalo, pak (tuším loni na podzim?) vydali nějaké beta Catalysty pro recenzenty, kde to podporovali, ale už si nevybavuju, kdy, respektive zda vůbec oficiálně ohlásili podporu pro Intel. Ale budu tedy věřit, že už to funguje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel osobní zkušenost s jinými modely jsem ještě neměl. Musím uznat, že Optimus funguje nadmíru dobře (i když by mohl ještě rozlišovat mezi adaptérem a baterií, že ve stejné aplikaci na adaptéru chci prostě GeForce a na baterii teda IGP). Nevím kde je problém. Ale ani bych se nedivil, že Intel s nVidií vede nějaké nekalé smlouvičky, aby Enduro nefungovalo, a jak píše Tydýt nahoře, notebooky s low-end GF jsou levnější než bez nich, a notebooky s Radeony téměř ani neexistují. Zdá se, že na trhu nepanují fair-play podmínky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GoldMax nabizi kombinaci AMD 7970M a Intelu ve trech noteboocich, cenove vychazi asi o 5 tis levneji nez gtx 680M...GOLDMAX SCORPIUS pak muzes poridit i se dvema 7970M nebo SLI 680M.

http://goldmax.cz/eshop/156-goldmax-racer-20
http://goldmax.cz/eshop/173-goldmax-neptune-20

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V těch dvou odkazovaných chtějí za GTX680M o 4K více jak o HD7970M, což působí velmi vtipně, když se kouneš na výsledky 3DMark 11:
GTX680M 6070 pts GPU score
HD7970M 5880 pts GPU score
Je rozdíl 200 bodů (nula nic) hoden příplatku minimálně 4K?
Odpovím si sám. Není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zvuk ale bohužel opět není realizován famózním 2.1 systémem Dynaudio" - to byl pokus o vtip předpokládám :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

předpokládáš špatně. za tím tvrzením si stojím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud to berete v rámci notebookového standardu, tak je fakt že prakticky cokoliv co nepouští zvuk zespodu ze základny notebooku bude hrát famozně :)
I takový Nuforce Cube hraje na své dva palce famózně, každopádně to z něj pořád neděla vhodný reproduktor pro poslech, ale jen záložní a přenosné ozvučení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je, že ten subwoofer je proti GX700 slabší a má i menší ozvučnici. Paradoxně se tenkrát nehonosil samolepkou Dynaudio :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že drtivá většina notebooků má tak zoufale mizerný zvuk, že by bylo lepší, kdyby tam repráky vůbec nebyly. Za ušetřené místo a peníze by tam mohl být sluchátkový zesilovač...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou chvíle, kdy reproduktory nenahradíš, a opravdu je k nezaplacení, když to nejsou chrastítka, ale třeba JBL nebo DynAudio. Ten sluchátkový zesilovač bych také ocenil, ale ve spojení s "něčím jiným" než Realtek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.