Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI přijde s EFI BIOSem

Nechapu, ze nekoho neco podobneho nenapadlo uz davno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz se tesim, jak si v biosu zaparim dooma :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenapadlo ?

A co Apple ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zase nechápu, proč by to někdo chtěl mít. Čím jednodušší BIOS, tím lépe. Dost na tom, že jsou zabugované složité operační systémy. Teď navíc začnou být pořádné problémy i s BIOSy. :-(

Hrát hry v BIOSu je tak velká pitomost, že se k tomu nemá cenu vyjadřovat. Zálohování image disků u že mnohem rozumnější, ale osobně si myslím, že Live CD s Linuxem (např. GParted-Clonezilla LiveCD ? http://gpartedclonz.tuxfamily.org/) je daleko lepší řešení. Obnovím to na počítači s libovolnou deskou, vychází pravidelné aktualizace atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafický BIOS byl opravdu i na 486.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CohenPZ: naopak je tu sance, jak se zbavit zabugovanych stavajicich BIOSu, kde si kazdy vyrobce priohyba napr. ACPI.
ted jen, aby to byla slusna alternativa a ne jeste vetsi bordel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem mel na 486 grafiku. A fungovala tam kupodivu i stara com mys.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumix ale napadlo
LinuxBIOS ci teraz uz coreboot
http://www.coreboot.org/Welcome_to_coreboot
a dokonca to aj funguje s X Serverom
http://www.youtube.com/watch?v=nuzRsXKm_NQ
Linux BIOS vznikol ako reakcia na bugovite BIOSy
Vylaďte si svůj VIA northbridge
09.02.2003
Nastavení northbridge podstatně ovlivňuje výkon integrovaného paměťového řadiče, výkon AGP, řízení CPU-PCI a nastavení důležitých parametrů V-Link NB/SB. Nastavení northbridge se děje po inicializaci CPU podle parametrů, jak je naprogramován a nastaven BIOS. Ideální situace by byla, pokud by výrobci základních desek umožňovali nastavit většinu registrů northbridge přímo v biosu.

Bohužel dnešní situace není zdaleka tak ideální, jak se na první pohled zdá. Desky PCChips, ECS, Albatron dovolí změnit uživateli jen ty základní parametry northbridge a nastavení jejich biosů je velice podobné referenčním biosům od VIA. O mnohem lepší je situace u výrobců Asus / Epox / Gigabyte / Abit / MSI / Soltek, BIOSy těchto desek umožňují nastavit více parametrů, především těch, které se týkají nastavení pamětí. Nastavení dalších registrů je však provedeno velmi povrchně a někdy úplně špatně
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&...
Je až s podivem, že někteří výrobci základních desek do dnešní doby uspokojivě nevyřešily problém propustnosti PCI sběrnice a komunikaci PCI zařízení s northbridge. Právě nepříliš šťastně nastavený northbridge / southbridge vrhal na VIA chipsety špatné světlo a mnoho uživatelů proto VIA chipsetům nevěřilo a obávali se problémů ohledně výkonu i kompatibility ( vzpomeňme na problémy s kopírovaním velkých souborů a CRC chybami, problémy s nízkou propustností PCI sběrnice, problémy s praskáním zvukových karet především SB Live!, špatnou funkčností USB, zvlášť na přetaktovaných systémech) Všechny uvedené příklady mají jedno společné a to je, že správným nastavením registrů northbridge popřípadě southbridge je lze úspěšně vyřešit.
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&...

a ide to nastvit ako z Windows cez WPCREdit
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&...
tak cez balik pciutils v Linux-e a teda aj Linux BIOS-e
http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl8_setpci.htm
http://linux.die.net/man/8/setpci

- staci napisat front end do X-ov a bude pokoj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno lol...jsem zastance toho,ze cim jednodussi,tim lepsi.Ruku na srdce - dnes v BIOSu se da nastavit tisic nejakych kravin,o kterych 99,999% lidi ani nevi,k cemu to je dobry,natoz jak to nastavit "optimalne" Naopak bych uvital,kdyby takovy BIOS byl "neprustrelny",clovek by tam nemohl nic pokazit,a podobne.Nejlepsi je,kdyz mi nekdo prinese "nefunkcni" pocitac a pak zjistim,ze ma nejakou zahadou v biosu vyplej radic IDE:-))
Proslo mi rukama spousty 286tek,a nepamatuju si,ze by tam s nejakym biosem byl problem.Vse na 1 obrazovce,nastaveni disku,mechanik,casu...a to je tak vse:-)))
Osobne bych se primlouval za to,aby i pripadne taktovani CPU a podobne veci nezajistoval primo bios jako takovy,protoze ne kazdy je schopny po tom co to totalne posere rozebrat bednu a vyresetovat nastaveni jumperem.Pak clovek nekomu proda komp a on mu druhej den vola,ze mu to nefunguje a co se deje...Stejne jako grafika se taktuje nejakym systemem az v OS,bylo by idealni kdyby s CPU to bylo stejne...
Je to jen muj nazor,samozrejme 99% lidi zde mi napise,ze jsem debil,pocitam s tim :-)))
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza: Problem je, ze bez nastaveneho CPU se ti bude zatracene blbe bootovat. Ono i u te graficke karty neni uplne idealni kdyz ti kvuli grafice nefunguje GUI a jedine misto kde jde grafiku prenastavit je GUI, ktere nefunguje ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak bezis na VESA frame buffer 640x480 ide vsetko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som toho nazoru ze bios by mal byt co najjednoduchsi. Predsalen cim zlozitejsi system tak tym viac bugov. Lamky ktore nevedia robit s biosom by sa v tom aj tak vrtat nemali (pre ich vlastne dobro :D) a ti co v biose vedia kde co a ako nastavit tak tym je podla mna jedno ako bios vyzera.
No a na pracu s datami je tu predsa operacny system takze tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podla mna biosy by mali byt jednoduche ale len pre dosky kde sa nebude taktovat, inac by mi niektore nastavenia asi chybali, ale co mi isto nebude chybat je nejaka doska od MSI , nemam snimi dobre skusenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 hls: Jednoduchost biosov som nemyslel tak ze sa tam nebude dat nic nastavit - naopak poloziek nech je co najviac, ale nech si odpustia vselijake graficke featury, z ktorych im to potom zacne blbnut a firma ktora tu dosku vyraba vzhlasi ze "it's not a bug, it's a feature" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, já jsem, mněl, taky, na počítači, s procesorem, AMD 486DX2, na Frekvenci 80 MHz, prý byl, přetaktovaný na 100 MHz, tenhle procesor, a tam, jsem mněl, taky, Grafický BIOS, a šel, ovládat, i myší, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EFI BIOS v tomto slovnom spojeni a ponati ako to mysli autor neexistuje. To je ako keby niekto napisal Windowsovy Linux. BIOS je system, EFI je system, ale EFI nieje BIOS. Je to modernejsia resp. o dost vyspelejsia alternativa k BIOSu. Tak ako je Linux operacny system, ale nieje to Windows. EFI Bios je len lakavy nazov MSI, no nieje to EFI. Je to len krajsi BIOS. Takze revolucia od MSI sa nekona.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Ja vim, myslel jsem jen, ze by to mohlo byt jakymsi zpusobem unifikovane. Rozhodne jsem teda zastance klasickeho biosu (kdo tomu nerozumi, at se v tom nehrabe), ale tohle by se podle me mohlo dat pouzit jako jakysi velmi orezany OS (neco jako ma treba IBM na noteboocich - obsahuje to ruzne recovery, nastaveni, snad i browser) a dalo by se to treba vyuzit i v nejakych tech multimedialnich PC - prehravani DVD, hudby etc. bez nutnosti cekat na boot systemu. Ale kdo vi, mozna to je zcestna predstava :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokus mě paměť neklame (a že by mohla...) tak ten grafický BIOS byl opravdu od AMI a určitě na MB od SHUTTLE. Logo byla taková ta drůžice, no, prostě, no

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vsak... AMI WinBios... Urcite jsem tuhle nechutnost mel na 486... mozna na obou (.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych pro integraci nějakého hypervizoru (třeba na bázy XENu) přímo do BIOSu (EFI, nebo něčeho jiného, co přijde) desky, kde by byla v nastavení možnost zapnout a vypnout. Kdyby to člověk zapnul před instalací OS, tento by se již instaloval do virtualizovaného prostředí. Bylo by to myslím velmi zajímavé řešení - ozvláště na servery, ale i na pracovní stanice. Toto bych ocenil asi více, než nějaký hyper super animovaný a klikatelný BIOS (který jen bude svádět běžné Franty aby si každý týden alespoň jednou "odrovnaly" počítač když budou ladit ten výkon o 100% nahoru jak jim radil Pepa od vedle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deska byla od firmy, či se jmenovala Top Gun, měl jsem jí do r.2003.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslim, že to je docela fajn. Prostě si budu moct hrát hry, než mi naběhbou wokna.:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s tím nadšením do EFI byl trochu opatrnější. Ono EFI je sice možná snaha o evoluci, ale zároveň to povede k řadě problémů, jako třeba nefunkčnosti staršího HW pro který nejsou ovladače. Samotný EFI nemá grafické rozhraní, takže se změny provádí v příkazovém řádku. Možná to má třeba Mac jinak, ale na Itaniu 1 to tak je. Nevím jak je na tom UEFI, což je novější verze EFI, předpokládám že právě UEFI by se dávalo do novejch PC, ale pokud by měla konfigurace probíhat přes příkazový řádek, pak by to podle mě byl krok zpět. Dovedu si živě představit, jak budu našenej když se mi dostane na stůl mtvej počítač o kerým nic nevím a místo zběžnýho projetí BIOSu budu dělat výpisy jednotlivejch parametrů, nebo ještě v horším případě budu hledat na netu jaký vlastně funkce jsou u toho konkrétního výrobce HW spouštěný a jakejma parametrama ovládaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

George3D: To co jsi videl jako prikazovou radku byl patrne jen EFI shell. Setup se podle poslednich specifikaci resi tak, ze jednotlivy komponenty specifikujou svoje setupovy polozky, ale ne to, jak je zobrazit. Zalezi potom na konkretnim vyrobci, jestli udela setup v grafice nebo textu a jak bude vypadat - neco jako tradicni HTML + CSS ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EFI BIOS je pěkný podvod Intelu a spol., kteří chtějí uzavřít HW a přístup k němu. Pro EFI BIOSy budou výrobci HW dodávat binární "ovladače" asi jako máme dneska pro Windows. Tím pádem půjde vyrábět identický HW, který si "odemknete" pomocí online platby a získáte tak vyšší výkon. Stejně tak DRM a další lahůdky (HDCP atd). Co to udělá se zisky HW výrobců si asi dokážete představit podle Microsoftu (identický SW pojmenovaný Vista Home, Premium atd) za velmi různé ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.