Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI: S Core i9-10900K je vyšší šance na dobré přetaktování než u Core i5 / i7

Jo děti, většina testů na provařených webech je postavená na samplech, které vybírá a rozesílá výrobce. Bohužel.

A co je možná ještě horší, prakticky všechny jsou postavené na testu jediného kusu (což je třeba u testů kvality podsvícení u monitoru ale totálně na pytel).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Však si připlatím na alze za profesionální delid, prodlouženou záruku, pojištění a pořádný vodník!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a pro kupujícího je to čirá loterie u obou výrobců. Já po ladění jsem rád za svůj kousek 3800X co běhá stable na 4,4Ghz s 1,3V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hádejte, který (český) web dosáhne nejvyšší frekvence? A zajisté tam dostane i9-10900K zlatou :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já věřím Karášovi (až se k němu dostane) a Diit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám potvrzené Z490 desky, CPU zatím nevím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Česká klasika ,,B''obr tomu to pojede 5,5 na vzduchu co zlatá platinová je jasná. A na ,,D''ylina ,,D''egeš webu to zas bude v porovnání 3300X neprodejný procesor strašná plečka co žere i děti u monitorů. Tak že naše scéna je takovej extrém. Projedeš si 4-5 recenzí a pravda je vždy někde uprostřed.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těhlech článků už jsem četl. "Když vyhrajete v křemíkové loterii..." blablabla. Šance jako vyhrát ve sportce. Jak už tu zmínil Adams, do redakcí se zasílají výběrové kousky a jenom šílený markeťák by to udělal jinak. Na konci recenze se sice vždy píše, že je to loterie, málo kdo si ale uvědomuje velikost té šance. Procesory se segmentují výkonnostně i cenově dost ostře a má to svoje opodstatnění. Penííízzkkýýý. Čím lépe dokážou zjistit vlastnosti daného kusu, tím víc vydělají.
A proto jsou dávno pryč časy, kdy jste Core2 přetočili z 2,4@3,33GHz, CeleronA 333@500MHz a další perly. Proti takovýmto "exotům" je Moorův zákon a snaha výrobců z každého kusu vydřenit i poslední niklák. Typicky je to možné ve chvíly, kdy je proces, potažmo architektura, odladěný, což se děje většinou ke konci výroby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> A proto jsou dávno pryč časy, kdy jste Core2 přetočili z 2,4@3,33GHz, CeleronA 333@500MHz

S tim nemam problem. Kdyz kremik dokaze (s rozumnou efektivitou) bezet na frekvenci X, tak at na ni bezi z vyroby. Navic na rozdil od domacky pretocenych CPU mate plne platnou zaruku.

> Procesory se segmentují výkonnostně i cenově

Segmentuje se sice podle frekvence/vykonu, ale to neni problem - problem je, ze se segmentuje zcela umele podle HT, ECC, AVX a dalsich kravin. Nebo treba i TDP pricemz je to naprosto stejny chip a TDP by slo nastavit i v BIOSu. Viz Intel kterej ma jen v desktopu 4 varianty 10900 modelu.

Na druhe strane, dodavat specialne vybrane kousky na recenze, o kterych vyrobce vi ze ani 1% realne vyrobenych kusu nebude mit tak dobre vlastnosti, je pomerne jasny podfuk. Boj proti tomu je pomerne snadny - recenzovat az po vydani produktu. Samozrejme z toho pak nemaji tolik $$$$ ti recenzenti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to proste je a na serverech, ktere zijou z reklamy a recenzi to nemuze byt vetsinou jinak. To same je u recenzi aut, outdooroveho vybaveni, vesmes vseho.

Nemusi se vylozene podvadet, ale vyrobce i recenzent maji vetsinou zajem na pokracovani obchodni spoluprace, takze se posilaji vyberove kusy, ruzne vysledky se formuluji ruzne a obcas se neco zdurazni, neco zamlzi.
Nerikam ze to je dobre, ale je to proste tak a je potreba s tim pocitat.

Pokud chces nezavislou recenzi, pak si holt musis pockat az budou vyrobky rozsirene na trhu a zacnou se zkouset ve vetsi mire.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhej strane je to aj férovejšie voči zákazníkom.
Veď predsa ak raz zaplatí niekto za procesor menej pretože ten kus má oficiálne nižšie takty a je lacnejší prečo by mal mať nejakú veľkú šancu taktovať tak aby dosiahol výkon drahšieho kusu za ktorý si zase iný zákazník zaplatil práve pre jeho vyššie takty?
Rozumiem snahe výrobcu zarobiť čo najviac, ale ak je teda výber čo najefektívnejší tak aj zákazník dostane to čo si jednoducho kúpil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"A proto jsou dávno pryč časy, kdy jste Core2 přetočili z 2,4@3,33GHz, CeleronA 333@500MHz a další perly. "

Tyhle perly ale platí pro procesory z toho levného konce, tam se to většinou ani nevyplatí testovat a v okamžiku, kdy se levné procesory musí "vyrábět" z lepších kusů, tak vznikají i takovéto nápady:

https://diit.cz/clanek/upgrade-procesoru-od-intelu-staci-zakoupit-kartic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že to nikde nedává dohromady 100%. Můžeme se jen dohadovat, zda ten zbytek byl nefunkční před nebo až po těch testech. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebo se pri testovani vyparil..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že nové procesory Intel budou mít horší potenciál pro přetaktování se dá očekávat.
Vzhledem k tomu, že kvůli konkurenceschopnosti jsou už v továrním nastavení vyhnané na hranici možností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nojo, jenže ten proces je na samé hraně možností a ani se nepočítalo s tak dlouhou životností. Naproti tomu AMD jak ve 14/12nm i v nové 7nm výrobě jede nadoraz a rezerva zpočátku prakticky nulová jak jedou na dřeň, tohle se Intelu vyčítat nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to Intelu nevyčítám, jen konstatuji, že se dalo čekat, že nové Intel procesory nebudou mít velký potenciál k přetaktování.
Vzhledem k tomu, že většina je vyhnaná na krev už z továrny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to logické, přece nebude Intel kanibalizovat vlastní CPU. Pokud by umožnil dobré taktování už na i7, kdo by pak kupoval i9? Jasně, sice 2 jádra navíc, ale využitelnost už je podstatně menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretaktovani dneska nikoho nezajima cpu se bezne taktuji (boost) samy a ja radeji venuji cas necemu jinemu nez ziskani par % vykonu za cenu nestability, vyssi spotreby, teplot, nizsi zivotnosti cpu a zvyseneho hluku od chazeni .. Dneska se da za rozum penize koupit tak vykonny cpu ze jeho vykon povetsinou zdaleka nevyuzijeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.