Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI zvolila pro herní notebooky D/A převodník ESS Sabre

Pamětníci si jistě firmu ESS pamatují jako výrobce zvukových čipů, v dobách DOSu a ISA sběrnice "slušně" nahrazujících...

Tu dobu pamatuji se svou SB 16, kamarád měl právě ESS a spíše to bylo "neslušné" :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nějakou tu PnP ISA ESSku (1868 možná) bych ještě vyhrabal :). Ze začátku to byly dost vopruz-karty, ale pak se to zlepšilo a byly úplně v pohodě.

Jinak koukám, že jmenovitě MSI GT72 Dominator Pro má v sobě zvukovku Sound Blaster Cinema 2. Trošku jsem asi zaspal, netušil jsem, že Creative ještě dělá zvukovky :). Tak jsem si tedy pro zajímavost stáhl drivery od MSI a hle - je to Realtek :). Sound Blaster Cinema je jen softwarové řešení napasované právě na Realtek zvukovici (nejspíš přes HW ID lock, co jsem tak letmo prolétl INF soubory). Balík ovladačů obsahuje i nějaké ty soubory od Creative, ale hardware je od Realteku. A D/A převodník tedy nejspíš od ESS, i když jsem měl pocit, že ty Realtek čipy maj všechny potřebný převodníky v sobě, takže to stejně ještě úplně nechápu, ale to je jedno, já si vystačím s Realtekem a špetkou kondíků kolem :).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kondíků není nikdy dost...!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je možná pravda, ale jednoho času jsem si vystačil i s 6bitovým zvukem produkovaným přes PC speaker ;). Jestli tam byl na cestě nějakej kondík, tak měl nejspíš jinej význam, než by se pro daný účel předpokládalo ;-).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mám herní MSI noťas s nálepkou Sound blaster a mohu potvrdit, že je to kravina a je tam jen realtek. A ten SB soft k tomu je taky pěkná kravina, který jsem při nové instalaci winů už ani neinstaloval, protože stejně používám externí USB převodník. To samé platí o síťovce killer, která narozdíl od soundblasteru přítomna fyzicky je, nicméně přínos je nulový. Většina těhle serepetiček na deskách je jen přiblblý marketing

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ta "killer" sitovka opravdu je killer blbost. IMHO latence si trochou nastaveni OS a sitovky (i ty levne realteky maji v nastaveni tx queue len) vytunis uplne stejne... nicmene me to neprekvapuje, vyrobci desek jsou schopni kdejakeho zoufalstvi, jen aby se odlisili od ostatnich..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vůči použití ES9018K2M bych nejspíš viděl to, že je to stereo DAC - museli by vytvořit složitější zvukový obvod.
ES9018 je tuším osmikanálový.

Každopádně čumím jak puk, sice DAC není vše, ale rozhodně je to krok správným směrem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, DAC je vše u téhle řekněme levné implementace "kvalitnějšího" zvuku. Pořád lepší než blbý (nekvalitní) převodník v kombinaci s výkonným DSP

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"odstup signál-šum je 127 dBA a THD+N na hodnotě -120dB" - tomu tak verim. papirova hodnota. teda ne ze by takove prevodniky neexistovaly (tj. doopravdy se u nich da tohle namerit), ale cenove jsou porad na urovni celeho notebooku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samotný DAC ES9018K2M stojí 19 dolarů ;)
Každopádně máte pravdu, celá implementace stojí kolikrát víc než nejdražší herní notebook.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem slyšel zabudovaných zvukovek co se hrdě hlásily k více než 100 dB odstupu signál šum a víte co pane doktore? Měl ho tam. Škvrčelo to hvízdalo to, šumělo to. :-). Když se sebelepší převodník napojí na nemožné analogové obvody a nestíněné cesty, je to stejně nahouby.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase notebook má baterku, což je ideální zdroj napájení

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Baterka je irelevantni, kdyz ti ten analogovy signal pojede vedle sbernic a buhviceho dalsiho... obavam se, ze ti sebelepsi chip nestaci ke kvalitnimu celku, ale jsem si na 99% jist ze MSI se postara, aby byl odstup signal-sum alespon o 0.3db lepsi nez vsechny jejich predchozi produkty ;) cili tech 75.3 by tam mohlo realne bejt ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím nepoučuj mě. Kdyby sis přečetl i mé jiné příspěvky, tak by ses dočetl, že používám s noťasem externí převodník. To samé platí i pro desktop. Já jsem ten poslední co by používal DAC zavřený v prostředí plném nejrůznějšího rušení

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si, že by se procesor a všechny ostatní komponenty napájely napětím baterie...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DC měniče jsou v pohodě, problém je usměrnění z AC. Tohle je typický problém zesilovačů a baterie je skutečně nejvodnější zdroj k jejich napájení, pokud netušíš nic o této problematice, tak se prosím zdrž reakce

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jste nejaky nedutlklivy. Toto je diskuze. Pokud se clovek drzi tematu a slusneho chovani, pak nevidim duvod k radam typu "zdrz se reakce".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Baterka je hezký zdoj, ale všechen ten digitální cirkus počítače vytváří šílenou elektromagnetickou aktivitu, která hravě překoná problémy filtrace AC zdrojů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.