Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mushkin uvedl Atlas Deluxe 30GB, vůbec nejrychlejší mSATA SSD v levné verzi

Před časem jsem se tady na něco ptal, ale jednoznačnou důvěryhodnou odpověď nikdo neměl. Tak s dovolením znovu - poraďte mi prosím ohledně SSD:

S ohledem na wear leveling je vhodné nechat na disku volné místo, řekněme 15 % (teď nejde o to, jestli raději 20 % nebo jestli 10 % stačí a nejde ani o to, že některé disky mají další volné místo samy o sobě, které se vůbec nezobrazuje jako využitelná kapacita disku). Dotaz: pokud mám disk rozdělený na několik oddílů, je potřeba nechat volné místo na každém z nich, nebo postačí volné místo na kterémkoli oddílu a ostatní mohou být bez problému zaplněné ke 100 %? Třeba windowsové oddíly mít plné, a volné místo nechat na některém z linuxových?

Myslím, že by mělo stačit volné místo i na jediném oddílu, protože SSD stejně nepoužívá diskové sektory, data si ukládá v rámci wear levelingu kamkoli "křížem přes sebe" a diskové sektory jenom předstírá vůči operačnímu systému. Ale raději se ptám.

Prosím neřešte, zda, proč a jak disk na oddíly dělit. Jednak už je to vyřešené a jednak se na to nikdo neptal :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi těžké zodpovědět odpovědně, protože wear leveling mechanismy asi nejsou zrovna veřejné a ukaždého výrobce (řadiče) se budou lišit. Osobně si myslím, že to je jedno na kterém partišnu je volné místo. Disk se o strukturu filesystému nestará a rozhazuje si sektory podle svého. Otázka zní jestli v rámci celé kapacity a nebo v rámci několika "bloků".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

disk o oddílech nic neví, pro něj je buď v buňce něco zapsáno nebo ne a dál to nezkoumá

všechno toto rozdělení pochopí až ovladače které si zavede OS

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čili tvá odpověď zní "postačí nechat volné místo třeba na jediném oddíle, ostatní mohou být zaplněné", pochopil jsem správně?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nema tu nekdo tuseni, zda wear leveling obsahuji i bezne microSDHC karty?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ne neobsahuji. Microsdhc nemaj v sobe zadny radic, takze se na tu kartu zapisuje jak to prijde pod ruku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wearleveling je otázka řadiče, ten je ale u SD karet ve čtečce, a tam to nikdo neřeší, protože by si pak nějak musel pamatovat každou kartu co do něj dáš

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle "internetu" některé SD(HC/XC) karty wear-leveling dělají. Prý Sandisk PRO například. Apacer tvrdí, že jeho SDHC class 6 "Supports Wear Leveling function to extend product life cycles": http://eu.apacer.com/products/SDHC-Class6
Takže to bude asi "kus od kusu". U microSD(HC/XC) bych to preventivně nečekal vůbec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Transcend Transcend 32GB SD Card (SDHC) - Class 2, "...also utilizes a sophisticated wear-leveling algorithm for consistent long-life operation": http://www.mymemory.co.uk/SDHC/Transcend/Transcend-32GB-SD-Card-%28SDHC%...
Jo, rychlost nevypadá zrovna jako světová...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba zkoumat jaký OS to bude obsluhovat a jak OS nakládá s TRIM na různých partition.

Osobně bych se domníval, že když OS bude Win7 a jedna partition bude NTFS a druhá EXT4, tak Win7 bude posílat TRIM informace o volném místu jen nad NTFS partition a o EXT4 ani nezavadí, takže o tamním reálném volném místu může a nemusí mít SSD informace z doby, kdy běžel OS na bázi Unixu.

Když to vezmeme z druhého konce - ty data je vždycky potřeba někam zapsat a zda se zapíše na předchystané prázdné místo nebo se použije již zaplněné a čerstvě uvolněné místo je vlastně úplně jedno, jinak to prostě nejde. :)

Myslím, že tyto spekulace nejsou moc efektivní, protože celé fungování SSD je silně závislé na implementaci nejen Wear Leveling algoritmu u každého výrobce řadiče SSD a nemá smysl se tím nějak hlouběji zdržovat, protože ty důležitá interní fakta prostě nemáme k dispozici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trim posílá OS disku pouze nad informacemi které aktivně maže, tzn. že když na disku něco vymažeš OS pošle trim na tato data. A pokud bude jednou funkčí ext4 ovladač pro windows (vím jen o tom co umí akorát číst) určitě bude trim posílat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych měl odpovědět na otázku tak, jak je položena, tedy předpokládáme, že SSD je beze zbytku rozděleno na oddíly a řešíme, jestli nechat místo na tom, či onom, či obou, tak v zásadě je odpověď taková, že volné místo se z tohoto pohledu počítá jako součet volného místa na všech oddílech. Takže klidně můžeš jeden oddíl zaplnit celý a na druhém by ses pak musel uskromnit.

Abys nemusel řešit, kde jaké volné místo nechat, nejsnazší je vytvořit oddíly v takové úhrnné velikosti, aby ti ve výsledku zbylo nějaké volné místo, které nebude obsazeno žádným oddílem. Aby ti prostě zbylo třeba těch 15 % kapacity celého SSD.

Jistější metoda je ovšem nastavit natvrdo LBA na nižší hodnotu patřičnou utilitou. Celý SSD se tak bude hlásit jako menší a žádný OS ani uživatel na nízké úrovni na to volné místo nic nezapíše (tedy nepůjde toto volné místo obsadit žádným oddílem, protože operační systém takovou kapacitu vůbec neuvidí - a ty si můžeš zaplnit SSD oddíly až po okraj - ten okraj, který uvidí OS).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechat volné místo bez oddílu nebo dokonce nastavit "viditelnou kapacitu" na menší, než skutečnou, je řešení, které ale má i své nevýhody - pro mě docela zásadní (15 % leží ladem a nelze je využít ani např. krátkodobě 1× za měsíc, pokud tedy nechci oddíl dočasně vytvořit, zformátovat a poté opět smazat; eventuelně předtím ještě přenastavovat tu "viditelnou kapacitu").

Vše se odvíjí od toho, že větší SSD nebyl dostupný a ten můj současný je pro mě velikostně "tak akorát"; na druhou stranu na každém oddíle samozřejmě trochu volného místa je. A namísto toho, aby část disku ležela ladem, mohu na ní mít třeba linuxový oddíl na hraní (jakože hračička, ne že hry).

Všem děkuji za odpovědi, tentokrát již byla má zvědavost uspokojena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Idelani je asi nechat volne misto bez partition ;-)) ... to je jistota ... ale je otazka, co se s tim stane, kdyz to OS neobhospodaruje ... takze asi bude nejslpei tam tu part. udelat a sformatovat ji ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda žádné volné místo neudělal , koupil sem si 32gb ram a 60gb ssd , na SSD dal Linux , tmp přesměroval do ram , cache prohlížečů taky a dokumenty mam na HDD kterej jinak spí.
Zápis na SSD skoro žádnej (jen aktualizace) takže životnost 5000 přepisů se SSD ani nedožije.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

temp a pagefile do RAM
disable system restore
disable indexing
disable defrag. plan
disable prefetch a superfetch
disable recykle bin
disable ďalších 12 položiek..... Nemal by to robiť samotný OS ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc swapovat do RAM ???
pagefile tedy radeji vypnout ;-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V pripade ze niektory soft vyzaduje swap file ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz dva roky jedu Win7-64bit se 4GB RAM bez swapu zcela bez problemu.
+ zacal jsem ted aktualne pouzivat AMD RAM disk pro TEMP a pro docasne soubory z internetu= rychlost prochazeni netu se dost zvysila.
Takze ten WinOS zase tak optimalne s pameti nepracuje, i kdyz je to u uroven lepsi nez XP, tam je vam velka pamet v radech GB uplne k nicemu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.