Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MySQL a podpora starších verzí

Hmm, tohle je ovsem spis takovy placnuti do vody. Pokud bude existovat dost uzivatelu starsich verzi, potud bude pravdepodobne existovat i dost udrzbaru. Ten support, klidne i placenej muze delat kdokoli.

Mimochodem, nevidim moc duvodu proc neprejit na novejsi verze MySQL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J:
Podla mna je to dobre postuchnutie. Naco robit podporu verziam trojkovej rady. Brzdi to vyvoj, pretoze sa vyvojari musia vracat opravovat chyby v starsich produktoch.
K tej tvojej druhej pripomienke ze nevidis dovod. Asi si poriadne s MySQL nerobil. Ja s nou robim a rad by som vyuzil jej vymozenosti. Lenze "vdaka" tomu, ze administratori su lenivy updatovat na novsiu verziu alebo sa boja som obmedzeny to robit. Samozrejme mozes namietat, ze najdi si poskytovatela kto to podporuje. Ja takeho mam, ale robim veci pre verejnost a tam si to dovolit nemozem. Preto je u mna spodok verzia mysql na webzdarma.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono s tím upgradem je trochu potíž v tom, že ty verze si nejsou úplně 100% kompatibilní. Přechod z 3.23 na 4.0 je bezproblémový, ale z 4.0 na 4.1 nějaké drobné problémky představovat může a v případě přechodu na 5.0 se mohou vyskytnout i větší. Je většinou potřeba nějaké dotazy upravit, aby fungovaly správně atd.

Na druhou stranu tenhle krok vítám, protože teď si člověk může být jist, že na novější stačí přejít až v nějakou konkrétní dobu, že ta jeho aktuální verze zůstane podporována atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je videt zakladni vyhodu open source, ze jsou zdrojaky k dispozici. Takze i kdyz oficialni podpora skonci, kdokoli si muze v pripade potreby udelat opravu i ve starsi verzi, kdyz to umi. Kdyz neumi, muze si zaplatit vyvojare. Pri "uzavrenem" softveru kdyz skonci podpora, tak ma uzivatel proste smulu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Petr: "ale z 4.0 na 4.1 nějaké drobné problémky představovat může"
To máš recht, ale řekl bych, že konkrétně v našich končinách (díky "povedené" češtině), se tento krok více než vyplatí. /samozřejmě když už, tak rovnou na 5.x - stored procedures, .../

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy to bude umět transakce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Momo: ??? teď přesně asi nechápu jaký transakce myslíš? InnoDB nestačí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpora sice skončí, ale výhoda otevřeného řešení je, že můžete prostě zaplatit někoho, kdo vám ji bude dělat dál, anebo to můžete dělat sami

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ Momo: Dobrý pokus o provokaci, nicméně MySQL umí transakce od verze 4.1. Pohledy, vložené procedury a triggery pak od verze 5. Vše toto je již pěknou dobu GA, tedy žádná beta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Honza: řekl bych, že transakce můžeš používat vždy, když je k dispozici InnoDB storage engine, který toto umožňuje. Na verzi samotného MySQL serveru nezáleží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@DavesMan: máš pravdu, já to zjednodušil pro běžného uživatele, protože od verze 4.1 je InnoDB součástí standardní distribuce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není provokace, jen mi někdo říkal, že to transakce neumí. Pokud vím tak vyjmenované verze jsou dost čerstvé - tj. funkčnost je to dost nová a je otázka zda vhodná pro enterprise řešení....
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je InnoDB, já myslel že se mluví o MySQL...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Momo: InnoDB je storage engine (no, to je jobovka - prostě vrstva, která se stará o ukládání dat), která podporuje transakce a, jak psal Honza, od verze 4.1 je standartní součástí distribuce MySQL serveru. Pro MySQL je řekněme nativní storage MyISAM, ten ale transakce doopravdy nepodporuje (zase je rychlejší). Ale vzhledem k tomu, že máme InnoDB tak to vůbec nevadí. Oba typy tabulek (+ další) můžeš mixovat, takže je to vcelku transparentní.
Co se týče "vyzrálosti". Verze 4.1.x bych se už nebál. Verze 5.x jsou doopravdy relativně nové, ale uložené procedury a triggery k jejímu použití doopravdy svádějí.
P.S.: já osobně jedu v 4.1.16, ale používám Javu a Toplink, čili mě procedury nějak netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DavesMan: Já bych se nebál ani verze 5.x. Zas tak nová není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@MildaIV: Já osobně taky ne. Nemám tam uložený žádný důležitý data o posledním přírůstku králíků ani počtu snešených vajec za poslední kvartál:-)) Ale držim se toho, že když nepotřebuju "to nový", beru raději "to starý", dlouhodobě prověřený. Což ovšem samozřejmě nevylučuje, že zrovná já nenarazim ne nějakej zakopanej bug.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je toplink k Mysql zdarma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja vas ludia nechapem. mate nejaky komplex ? MySQL je uzasna databaza s velkymi moznostami. vzdy ked dojde nova verzia tak ste skepticky, ale ked pride nova verzia dajme tomu PostgreSQL 8.1 co je taktiez relativne nova verzia ako tu niekto hovoril tak sa vam to nezda ako "opatrnost". Na postgre 8.1 chvalim to, ze si konecne mozem zistit posledne vlozene cislo riadku mimo transakciu. clovek aby na to cakal az do nejakej verzie 8.1 ked to MySQL podporuje neviem odkedy.
Sa mi zda, ze ste prilis tvrdohlavi na to, aby ste chvalili rozsirenu verziu DB systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou pro natvrdlé. Chci Open source DB pro menší firmu. Vždy jsem používal MySQL, ale koukám zda není ještě něco jiného - ale dostatečně rozšířeného, aby to mělo dostatečnou podporu (ne high tec co používá skupinka experimentátorů) Postge je další dobrá varianta. Jsou ještě nějaké jiné a podle jakých kriterií sse rozhodnout.
.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mono: a co tak ty nebyd natvrdly a trochu na tom internete doriti hladat ?
MySQL, PostgreSQL, Ingres, MaxDB, Firebird, OpenLink Virtuoso, SQLite (nie je na velke projekty)

Zda sa ti to malo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda gemstone :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momo:
ten test poznam. Hoc je to pekny test nevystihuje skutocnost. Kazdy z tych testovanych DB ma uz teraz porovnatelne rychlosti. Ide o specificke funckie, ktore rozhoduju a podla ktorych si robil vyber.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepší nějakej test než žádnej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.