Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na procesorové frontě x86 klid, jak dlouho to vydrží?

IMHO zásadní zlom může přinést právě APU - "integrovaná grafika", která je defacto součástí CPU a jednoduše a efektivně využitelná i k jiným činnostem, než jsou "grafické práce". Vše je jen otázka toho, jak moc to bude (ne)kompatibilní se zbytkem světa (Intel+VIA, obecně standardní x86 instrukční set), jak velké to bude mít přínosy a konečně (a hlavně) jaká bude podpora výrobce pro programátory a vývojáře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa to všetko bude na OEM výrobcoch základných dosiek. Či bude pre nich nejaké plus keď všetko bude v jednom čipe. Dozaista logicky hej, ale vezmime si také súčasné formáty (form-factory) ako sú Mini-ITX (17cm x 17cm), EM-ITX (17cm x 12cm), Nano-ITX (12cm x 12cm), Pico-ITX (7,2cm x 12cm) a dokonca aj Mobile-ITX (6cm x 6cm) tak tam minimálne jeden výrobca to dokáže všetko vpratať. Ak však koncepcia APU bude zjednodušovať a hlavne zlacňovať tieto miniatúrne konceptu hlavne pre návrhárov - dizajnérov OEM výrobcov tak výrazný prínos bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevim co resite. staci se podivat, jak obrovsky podil trhu si uz ted kupuje jen integrovanou grafiku od intelu a na diskretni kaslou. a to jsou presne ti lide, kterym takova grafika uz TED staci, tzn. akcelerovane zobrazovani desktopu a full hd videa. nechapu, proc si myslite, ze apu je v necem jine, nez intel grafiky na cpu (u sandy bridge primo v cpu). a uz vubec mi nedochazi, proc si myslite, ze apu ubere nejaky podil intelu. tomu se se sandy bridge podil jen zvedne. tratit na tom budou vyrobci diskretnich grafik, tzn. graficka cast amd a nvidia, a to tim vic, cim vic se schopnosti integrovanych grafik budou priblizovat vykonu diskretnich grafik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU je samozřejmě jiné než CPU+GPU od Intelu a to díky plnohodnotné grafice - podpora DX11(CS), OpenCL a samozřejmě UVD3.
Tahle kombinace je prostě odsouzena k úspěchu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dx11 mozna bude v ivy bridge (i kdyz na integrovane grafice je dx11 spis convenience feature pro vyvojare, kteri nebudou muset implementovat enginy i pro starsi dx10 a dx9, vykon na plne vyuziti dx11 stejne apu mit nebude) .. opencl podporuje cpu uz ted a uvd3 ehm .. co sem pletes neco amd-specificke, co na venek uzivatel nepozna? jedine, co z vyhod UVD3 treba takove sandy bridge nema, je hardwarova podpora Blu-ray 3D, ale to se jeste uvidi, jak to s tim bude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlape, ty mě snad nikdy nepřestaneš udivovat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, ale ocividne nemas zadny argument proti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argumentů by byla spousta:
1. APU MÁ plnohodnotnou DX11 grafiku včetně CS5
2. Ne Intel doposud nemá podporu OpenCl (ani CPU ani GPU)
3. UVD3 disponuje oproti SB vícero formáty, BD3D je jen třešničkou na dortu

Nic ve zlém, ale jde jen o to, že diskuse s tebou je pouze ztráta času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) "dx11 mozna bude v ivy bridge" cist, cist, cist!
ad 2) opencl rozchodis i bez grafiky na cpu. jestli ma cpu specialni hardware na jeho provadeni, to je sumak
ad 3) jo? a kterymi? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ivy sice bude mít snad DX11, ale my se přece bavíme o APU a jeho plnohodnotném DX11 GPU včetně Compute Shader 5
2. OpenCL ovladač pro Intel CPU zatím NENÍ! (možná bude do konce roku, když bůh dá)
3. Třeba DivX/Xvid

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nebylo by to vůbec špatné, kdyby CPU mohl vykonávat (alespoň některé) instrukce ve výpočetních jednotkách integrované grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by k nicemu nebylo. Zaprve by to zabily vysoke latence a zadruhe je GPU vlastne pomalejsi, nez CPU. Akorat ma mnohem vic jader a paralelne bezicich threadu. Vykonani samotne jedne instrukce trva mnohem dele, nez u CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A právě o paralelní zpracování snad většinou jde, ne? Třeba takové konvertování videa, zpracování obrázků, ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o paralelni zpracovani nekdy jde, ale ne jak to popsal jack.fx
pokud prijdes za krejcim (CPU), ze chces 10 kosil a on je na (instrukci) prisiti knofliku bude posilat do Ciny (GPU), tak si poklepes na celo
ovsem bude-li tech kosil 100 000, tak se krejcimu (CPU) vyplati vyridit papiry, objednat kontejner a nechat ty kosile vyrobit (kompletne) v Cine (GPU)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi trefne prirovnani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt super prirovnanie. Už lepšie by ma to nenapadlo. :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud se klukum sikmookejm zadari, tak tu napresrok bude Godson (aka Loongson) - MIPS procesor s HW podporou prekladu x86 kodu
existujici 4 jadrovy Godson 3A benchmarkuje x86 kod na ~70% vykonu nativniho kodu
na Hot Chips byl predstaven 8 core Godson 3B a 32nm 16 core Godson 2C (GS464V) obsahujici mimo jine 512bit vektorove jednotky (cti AVX 512)
http://www.technologyreview.com/computing/26596/
http://www.eetimes.com/electronics-news/4200587/AMD-x86-cores-Hot-Chips

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro zajemce odkazy na WP mimo pay-wall:
Godson-3: A Scalable Multicore RISC Processor with x86 Emulation
http://159.226.40.150/onchipmem/papers/ICT-Godson-3%20--%20A%20Scalable%...

System Architecture of Godson-3 Multi-Core Processors
http://jcst.ict.ac.cn:8080/jcst/EN/article/downloadArticleFile.do?attach...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč někdo vyvíjí výkonný procesor, který nativně nepodporuje x86? To je podezřelé. Pochopil bych to ještě u procesoru určeného do mobilního zařízení(telefon, PDA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a on treba ia64, power nebo sparc umi nativne x86??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože nemají licenci od Intelu a nechce se jim platit ty miliardy $$$, které za licenci určitě Intel bude chtít. Podobně to před pár lety řešila i Transmeta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protoze linux a unix ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Sami dobře víte, že Intelu se jeho grafiky prodávají velice dobře a tvrzení, že většině uživatelů takové grafiky stačí, je na dost velkou debatu."

To, ze väcsine uzivatelov taketo grafiky stacia nieje na dost velku debatu lebo je to tak.Je to fakt,ze väcsina ludi nepotrebuje lepsiu grafiku ako je ta integrovana od intelu. Kvalita ovladacov je uz druha vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ona vetsina lidi ani nevi, ze nejakou GK v PC maji, takze jim ani nemuze vadit ze je od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém, ktorý sa pochopiteľne ani zo začiatku nedal predpokladať je v tom, že Intel má na svoje dielo x86, právoplatnú licenciu ako každá firma. (ináč svojho času skôr tu horšiu z pomedzi "moderných" architektúr) Ale pokiaľ dobre chápeme funkciu protimonopolného úradu v zdravej spoločnosti, je účelné od určité okamihu obísť "právo" a nafukujúcu sa firmu obmedziť (rozumej vykonať na nej aký si "protiprávny" akt) aby tí menej schopný začali žiť. Nespravodlivé však? Ale, ..študované kapacity na ekonomiku to proste takto definovali, že je to lepšie a basta. S tým nič neurobíme. Filozofovať o tom, či je to tak dobré alebo nie, nie je to tu teraz možné rozoberať. Myslím si, že je teraz čas aby práve v tomto období ak má Intel podiel 80% s cenami 2x vyššími v H-ende ako konkurencia, aby jeho "majetok" x86/64 prešiel pod voľne šíriteľnú, bezplatnú, alebo ako to chcete počuť, free-licenciu. Pochopiteľne nejako koordinovanou, napr. alianciou všetkých zúčastnených. Ďalší problém je MS, ktorý to všetko žívý svojou závislosťou windowsov na procesoroch x86. Dnes je nadslnko jasné, že zdrojový kód nemusí byť zavislý na CPUčku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS měl NT4 portované na 4 druhy procesorů (x86, PowerPC, MIPS, Alpha) - bylo to na každém instalačním CD - že byly procesory x86 jednoznačně nejvýhodnější a ostatní prakticky vymřely, za to snad MS opravdu nemůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak. Koniec koncov MSku to môže byť jedno, on len piše natívne OS pre najrozšírenejšiu platformu. Prečo by sa trápil s PowerPC, Alfou, MIPSom....keď je ich zanedbateľné minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak minimálně Windows 2000 server je i pro Itanium - ale například antivirák na něj seženete sakra těžko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě 2008 R2 jsou k mání pro ia64, ale tím to končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale uz nikdo nerek, ze to neni pravda, bezel pod tim jen kernel a ustredni casti byl SW emulator x86 instrukci, nebyl pro to zadny program a nikterak se to nerozvijelo proc ?
Protoze na tyhle drahe servery byly Unixy ... a porovnat na serveru unix s NT je fraska .. to nelze ani ted ... i kdyz taky muzete srovnavat trabanta s AudiA6 ;-))

Jinak powerPC zije, IBM na nich stoji cela, MIPS taky, Alphu pohrbil HP, ale de fakto Athlon a Athlon64 stoji na zbernici Alphy a bere si s ni kupu veci, mimochodem Athlon64 taky neni tak docela x86 cpu, on ma jen nejakou podmnozinu a zbytek emuluje ;-))
nebyt windows, tak dnes AMD bude Alpha ... a na ty jeich CPU asi nemaji ani dnestni, kdyby to neko vyrobil novyma tech, tak maji tak 10GHz a bezi 4x rychleji nez i7 ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Formuloval jste to přesně: Drahé servery. Ještě dodejte: a na ně předražené operační systémy. Plakat dnes nad jejich praktickým vymizením ze scény znamená plakat nad neúspoěšným obchodním modelem, který nefungoval nikdy a nikomu - prodávat málo a draze.

Windows ať byla a jsou jaká chtějí, měla a mají proti tehdejším unixovým serverů jednu podstatnou výhodu (kromě těch ostatních): Může si je dovolit prakticky každý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty si asi intelem a microsoftem dost ublizeny, ze tu takhle brecis

"firmu obmedziť (rozumej vykonať na nej aký si "protiprávny" akt) aby tí menej schopný začali žiť" takovej malej komunista, ne?

"študované kapacity na ekonomiku to proste takto definovali, že je to lepšie a basta" treba marx, ne? mozna takovej vetsi komunista

to teda chudaci moore a noyce, kteri te firme venovali vetsi cast zivota, kdyz pak prijde takovej vidlak a neco na cem se oni nadreli rozda tem neschopnejm .. vazne krasa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

* "študované kapacity na ekonomiku to proste takto definovali, že je to lepšie a basta" treba marx, ne? mozna takovej vetsi komunista*

Asi se budete divit, ale věci okolo regulace monopolu se začali prosazovat v americe už na konci 19 století kdy schválili první antitrustové a antimonopolní zákony. Navíc v tom vesele pokračují dál - např. nucené rozdělení ATaT na konci minulého století. Možná byste si mohl něco nastudovat zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Antitrust_law

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jistě že máte pravdu, to jen tady terrorist si představuje demokracii jako džungli - kde silnější sem ůže chovat jako hovado. Bohužel takto si představují dmeokracii i značná část našich vrcholových politiků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty si pletes pojmy s dojmy. mate vy vubec nekdy pojem o tom, co vypoustite do eteru? antitrust laws nemaji postihovat nekoho za to, ze si vybudoval dominantni postaveni. jejich hlavni ukol je zamezit vzniku cartelu firem a nebo v pripade dominantniho postaveni firmy na trhu docilit, aby neomezovala vstup konkurence. a to at uz znicujici cenovou politikou (prodaval silne pod cenou aby znicili konkurenci) nebo neochotou obchodovat (v pripade intelu neochotou licencovat jeho patenty). resenim je, ze regulacni organy donuti intel za nejakou cenu obchod uzavrit ALE ROZHODNE NE JIM BRAT JEJICH VLASTNICKA PRAVA. to by ve vetsine vyspelych zemi od ameriky az po evropu bylo tak jak tak protiustavni

takze ondro priste az sem neco linknes, sam si to precti. co se tyce machiny - silnejsi se nemuze chovat jak hovado - svoboda jednoho konci tam kde zacina svoboda druheho. rika ti to neco? ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím ťa, terorista. Vidím, že tomu rozumieš najlepšie, už skús konečne formulovať vyjadrenie čo teda s tým Intelom. A nie tu furt neguješ koho sa len dá. Raz píšeš, že je to komunistické, inokedy ako ten intel donútiť a podeliť sa o licenciu, ja sa v tebe nevyznám. Človek aby sa bál písať obrazne, aby si nerozoberal každé jeho slovo s invektívami. Mám s teba pocit, že sa snažíš len o flame. Keď si inteligentný, tak to medzi riadkami musíš vyčítať. Múdro bez nadávania doplni, pooprav, len už konečne uzavri túto debatu ty. Určite sa tomu rozumieš, tak do toho...

..máte to ako dar v svojom jazyku, nie ako mi tu vidláci;-C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"aby jeho "majetok" x86/64 prešiel pod voľne šíriteľnú, bezplatnú, alebo ako to chcete počuť, free-licenciu" tohle se za nic jineho nez komunisticke mysleni vydavat vazne neda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kolik ti je? tean?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tean? prelozit please

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zvláštne, teraz ti to nie je jasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ospravedlňujem sa Ondrovi aj Terrorist-ovi (aj za toho vidlaka). Vôbec som tu nemal záujem rozoberať protimonopolne pravidlá, ktoré teraz rozpitvávate. Ani som netušil, že to vyznie ako to vyznelo. Budem si už dávať pozor na svoje zložité vyjadrovania. Chcel som tu len povedať to čo oveľa jednoduchšie napísal MACHINA, že by tá regulácia pomohla. Vážim si tieto IT osobnosti, ktoré založili Intel, ja som oproti nim určite vidlák.

..Ináč som celkom obyčajný IT-čkar v COOP JSD (160PC, s Intelmi a Microsoftami), niekedy s pocitom, že tu tiež venujem čásť toho svojho malého života, s tým rozdielom, že oni majú moje korunky a ja ich wintel.
Spokojný užívateľ windowsov, Dlugy. SRY again.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ty jsi typicky mimo, jako většina lidí u nás, kteří mají frustraci ze zdejšího totáče a nechápou moderní demokracii. Asi máš pocit, že v demokracii neexistuje něco jako vyvlastnění a veřejný zájem, že se tam snad neplatí daně a pododobně a tyhle své ideály vydáváš za pravici a běžné věci moderní demokracie jako progresivní daň nebo odbory budeš ztotožňovat se Stalinem. No zklamu tě, daň např. v USA fyzických osob je brutální, vyvlastnění tam je taky, odbory naopak chybí jen v zemích které nazýváš komunistické (Čína atd, přitom právě tam by měly být, když se to názývá levice). Doporučuji něco načíst než začneš kritizovat některý filozofický směr, to co předvádíš jsou imbecilní výkřiky do tmy. Většina (monopol) se totiž může snadno stát tyranem a ono to jaksi platí i na trhu. A nemusíš mít ani znalosti filozofie, ani znát Johna Stuarta Milla, který na to upozorňoval, stačí na to střední škola, kde se učí, že monopol je pro trh zlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a ty jsi typicky mimo, jako většina lidí u nás, kteří mají frustraci ze zdejšího totáče a nechápou moderní demokracii." modereni demokracie? to jako ten zkorumpovanej bordel u nas?
http://www.vymenilijsmepolitiky.cz/
doporucuju pustit si "Video pro ty, kdo si myslí, že změna není potřebná, že procesy 50. let jsou minulostí a že dnes nejsou lidé pronásledovaní režimem."
video ma sice dve hodiny, ale stoji to zato si to prehrat. ona ta "frustrace ze zdejsiho totace" je dost opravnena v tomto dnesnim mafianskym state.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bohužel takto si představují demokracii i značná část našich vrcholových politiků" Myslíš, že jsem tedy myslel ten bordel u nás?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já s tebou jako jeden z mála souhlasím. Přestože ctím patenty atd, x86 se stalo něčím natolik rozšířeným a běžným a Intel natolik monopolním, že by licence na něj měla být zrušena, nastartovalo by to zdravou konkurenci, která bohužel chybí. Situace na trhu je druhá nejhorší varianta po monopolu, která může nastat, tzv. Oligopol s dominantní firmou a to není rozhodně dobrá situace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální by bylo (a podle mne k tomu vývoj směřuje), že procesor bude mít jen jakési jednotky, které se podle potřeby nechají v dannou chvíli použít pro výpočet, grafické zobrazení, provedení instrukce a podobně. Něco jako donedávna muselo být v grafice jak mnoho pixel shaderů, tak verex shaderů. Najednou přišly shader jednotky, které se dají použít jak pro jedno, tak pro druhé. Do té doby se také tvrdilo, že to možné není a najednou to šlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.