Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na první kvartál se chystá mobilní Radeon RX 5700M

Stále čekám kdy se začnou prodávat NB s procesory i GK od AMD, a stále nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz je to oznamene na pristi rok a prvni aspon marketingova vlastovka uz je tady taky...
https://www.notebookcheck.net/MSI-Alpha-15-Welcome-to-the-era-of-7nm-lap...

Jinak ta 5500M vypada uz celkem solidne a konkurencne schopne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem čekal a čekal a už mi došla trpělivost. Zatím jsou k dispozici pouze notebooky se starším Ryzenem 3750H (což je jen 4 jádro s 8mi vlákny) a GTX 1660Ti... Bohužel je má myslím jen Asus v sérii TUF a prostě pro mě nevyhovující.

Teď se objevila vlaštovka, že vyjde do konce roku ten MSI Alpha s Ryzenem 3750H a RX5500M.. což je super, ale pro mě pořád na nic, protože to je pořád slabé. Schopná RX5700M vyjde až v Březnu (snad) a do té doby už čekat nemůžu...

Takže jsem si minulí týden holt objednal Dell G7 s i7 8750h, 32GB RAM, RTX2060 a další léta pojedu opět na Intelu a nVidia.. co se dá dělat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-fx505dv-al072t-cerna/267257/produkt
https://www.czc.cz/dell-g7-17-gaming-7790-cerna_4/257470/produkt

Aha, takze sice chces hrozne AMD, ale objednal jsi radsi za stejnou cenu Intela, kdyz pritom notas od Asusu ma vic ramky a vetsi SSD?
Ja bych si teda vybral radeji ten TUF s RyZenem a to ze sebe fanouska AMD nedelam.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak letmym pohledem na specifikace, pokud nekomu nevadi 17palcu, tak ten dell bude urcite vykonejsi. Ma Intelovske 6C/12T, oproti "jen" 4C/8T od AMD, coz pro nekoho, komu zalezi na kazdem fps nebo na tom notasu dela jeste nejake MT "srandy", tak je lepsi volba.
Za ty stejne penize, mi prijde ten dell jako lepsi koupe, co se tyka vykonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to na hry, tak je to uplne jedno, naopak muze neco malo tezit s 16GB RAM, ikdyz taky jenom v nekolika malo hrach a opravdu jen neco malo. Rozdil FPS tech dvou notasu bude nula nula nic. Samozrejme pokud to je zaroven pracovni notas na vice nez kancelar, tak muze byt Intel lepsi volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ze to ma 6 jadro jeste neznamena, ze to je vykonnejsi. Daleko vic nez na poctu jader zalezi na chlazeni, ktery je u notebooku tradicne dost tragicky. Ctyrjadro tak muze mit vetsi vykon nez sestijadro v Cinebench pokud ma lepsi chlazeni.
Proto spis nez na specifikace je dobry koukat na rezence hlavne na notebookcheck.net
Typickej priklad sestijadra brzdenyho chlazenim je macbook pro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byt s tebou v principu souhlasim a v urcitych specialnich pripadech tato situace muze nastat, tak letmym pohledem na spec, vcelku s klidem opet prohlasim, ze ten 17palcovej dell s Intelovskym 6jadrem bude mit lepsi vykon ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi asi nečetl pořádně viď? Můj G7 má 32 GB RAM a co jsem nenapsal, tak jsou si k němu přikoupil Samsung 970 EVO 1TB.

Dále jsem psal, že se mi tahle série Asus vůbec nelíbí... je celkem osekaná, působí strašně levným plastovým dojmem oproti tomu G7.

Dále jsem samozřejmě myslel na chlazení a tak jsem si k tomu objednal tekutý kov mezi chladiče. Je několikrát otestováno, že pokud to použiju drží se teploty procesoru v záteži do 80°C bez undervoltingu. Dále je X-krát prokázáno, že i7 8750h má zbytečně vysoké napětí a tak se běžně dělá undervolting o 100 - 150 mV, potom dokáže boostovat na všech jádrech 3,9 Ghz permanentně.

Promiň, ale takový výkon mi Ryzen 3750H prostě nenabídne. Proto jsem volil tento notebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč si nešel do 9750H, který má už aspoň hardwarově opravený meltdown. Jinak podobná volba jako já. 9750h + 1660ti +144hz slušný ips.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Swift 3
12 GB RAM, 512 GB SSD, AMD Ryzen 5 3500U, 2.1GHz, quadcore, AMD Radeon 540 2GB,
https://datacomp.sk/acer-swift-3-sf314-41g-r4kl-strieborny_d389062.html

Je v pohode. 3x 4k video paralelne na dvoch displejoch úplne OK. 4x 4k video na Wifi je už na hrane plynulosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta grafika je srandovní a ještě jen s 2G RAM. To už je lepší CPU s integrovanou grafikou, který dá 4K na více displejích taky v pohodě. Co se týká Wifi (není jasný jestli jde o wifi display nebo tahání po wifi síti), tam bude nejspíš problém v něčem jiným...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel má notebookový trh obšancovaný - tam se procesory neprodávají uživatelům, ale výrobcům. Stejná situace je v OEM PC. Tam se pohybují miliardy v různých výhodách, podporách a bůhvíčem ještě, pravděpodobně tam je i korupce, co si budeme povídat.
Ryzeny by tam neměly šanci prorazit, dokud si nevydobyly renomé jinde. To je příčina, proč jdou mobilní procesory později. No a s grafikami od Nvidie je to podobné.
Začíná to ale vypadat, že poté, co AMD přesvědčilo v retail desktopu a v serverech, o výkonných stanicích nemluvě, se začne blýskat i v noteboocích, přední výrobci už začínají na AMD naskakovat. Zatím na zkoušku. Ono se to časem srovná.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Si říkám, že by se AMD (+ např. Sapphire) vyplatila vlastní značka notebooků a OEM PC. Z dlouhodobého hlediska určitě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, Sapphire mozna i jo..ale asi nemaji pro to vybudovany zatim know how a nebo cekaji na lepsi bussines case. Ale myslenka zajimava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se podivej na tovarni grafiky od NVidie, sice to nema vychytavky jako treba pasivni rezim, ale jsou i ty tovarni od NVidie vcelku uchazejici. No a pak se podivej na tovarni grafiky od AMD, hnusnej nepouzitelnej radial. Tudiz je zrejme, ze nejaka samo doma vyroba neni zase tak nic lehkeho, aby do toho AMD jen tak vlitlo i v notasech, kdyz nezvladaji grafiky.
Dalsi vec je, ze AMD si i cipy nechava vyrabet na zakazku a dost pravdepodobne bude, ze by AMD melo problemy s dodavkou zbozi, kdyby toho melo najednou zacit nechat vyrabet jeste vic nez dnes. Ono uplne staci s tim Intelem a jeho problemy s dodavkama procesoru.
Takze ja myslim, ze je vsechno v nejlepsim poradku a ze AMD vic co dela a to, ze se jeste neprosadili v noteboocich proste znamena, ze jsou si vedomi nutnosti prioritizace ruznych segmentu a sli do toho, co jim prineslo v tu chvili nejvic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Přestože má AMD jako jediná na trhu 7nm x86 procesory a 7nm grafické karty, nepřenesla zatím tuto výhodu do mobilního segmentu."

To výše je úplně zásadní sdělení, v mobilním segmentu AMD zaspalo. Žádné moderní šesti nebo osmi jádro na ZEN 2. Poslední dva týdny jsem podrobně zkoumal trh herních notebooků a porovnával benchmarky a kdo chce výkonný laptop nejen na hraní, ale i na nějakou tu tvorbu, tak Intel vypadá jako o hodně příhodnější volba.

Do desktopu jsem volil AMD s 3900X ale do notebooku jsem šel do i7 9750h protože je to šesti jádro turbující až na 4.5GHz a má už hardwarově opravený Meltdown. Je to daleko lepší volba než co momentálně nabízí AMD s R7 3750h, a v kombinaci s 60W 1660ti max Q to bude relativně výkonný notebook jak na 100+ FPS FHD hraní tak na editaci videa, a konkrétní verze od HP co jsem objednal i relativně tichá...

Takže jsem šel do HP Omen 15.6 144hz slušné IPS a výše uvedený hardware.

https://www.czc.cz/omen-by-hp-15-dc1025nc-cerna/264506/produkt

V Británii a se slevou přímo u HP o 3 litry levnější. A 8GB ramky navíc už je taky na cestě...

Noťas mi má přijít zítra, ale jestli to neklapne tak ho mít nebudu, protože ve středu letím a chci ho na tuhle cestu, takže vrátím, tak doufám, že HP nezadupe a opravdu zítra přijde...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, ale mi tedy prijde spise pravdepodobne to, ze AMD si v minule generaci preci jenom nejakym zpusobem vyzkouselo jak moc o jejich mobilni cpu stoji oem a jelikoz zrejme nebyl z jejich strany az tak vyznamny zajem (pac je pro ne zrejme porad zajimavejsi osazovat ty intelem dotovana cpu), tak uprednostnili desktopove verze.. a o ty je takovy zajem, ze je nestaci vyrabet. Proc by se potom meli tlacit nekam, kde to nemaji jiste? Az se nasyti trh kde o jejich produkty je opravdovy zajem (desktop), tak az pote zkusi uvolnit kapacity na dalsi kolo pokusu se prosadit i tam, kde je "nikdo nechce". o.O

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by jsi zkoumal ten stejný specifický trh herních notebooků, tak bys věděl že v lowendu a mainstreamu je tam AMD zastoupeno už poslední dva roky docela solidně, jen ten single thread je u generace před Zen 2 nic moc v porovnání s intelem, taktéž latence pamětí. Jinak AMD samozřejmě teďka valí a kdyby měli mobilní Zen 2 šesti nebo osmi jádro třeba s mobilní RX 580, byla by to jasná volba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne bude "pravda" nekde uprostred. Jednak si AMD asi spocitalo, ze navratnost investice do OEM mobilniho segmentu bude nizsi nez do retailu a jednak asi ma omezene zdroje celkove, udelat tolik releasu kompletne novych produktu za rok. Takze tomu dali az preferenci c.3 po Desktopu a Serverech..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, navratnost investice do mobilniho segmentu bude nasobne vyzsi nez do desktopovyho retailu. Ale AMD jeste nema mobilni Zen2 APU, protoze jeste nema ani desktopovy Zen2 APU. A nabizet do notebooku CPU bez iGPU je nesmysl jak financni, tak technickej...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nesmysl to samozrejme neni. Zalezi, na jaky casovy usek ten ROI+predpokladany zisk vezmes. Kdyz to posunu trochu do extremu.. CO je lepsi.. pul roku susit hubu na trhu a pak po procentech ukrajovat z trhu, ktery ma treba rocne obrat 10miliard, nez se to trochu rozjede a nebo mit 2/3 zisku z trhu, ktery ma rekneme "jenom" 5 miliard.
Vzhledem k pozici AMD, tak ta hraje u OEM druhe housle, jej pohled na ziskovost v mobilni oblasti bude asi dost stridmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Priznavam, ze mobilni segment me tolik nezajima a sleduji ho spise jen okrajove. Pokousim se narzet na to, ze o amd portfolio v desktopu je ted az takovy zajem, ze nestihaji vyrabet a dodavat. Pokud by vtrhli se svymi produkty soubezne i na oem, bylo by to s dostupnosti asi hodne spatne a to by navenek vypadalo dost mizerne. Moje pointa narazi na "rizika a jistoty", jediny desktop amd udrzel pri zivote a o jistotu zajmu v tomto segmentu asi nikdo nepochyboval - proto mi prijde pochopitelne, proc amd vydalo novou generaci, tak jak ji vydalo a nastavilo priority takhle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„To výše je úplně zásadní sdělení, v mobilním segmentu AMD zaspalo.“

Nezaspalo. Strategie AMD se Zenem byla desktopy a servery na prvním místě. Je to pochopitelné. Intel se soustředil více na mobilní segment, protože tvrdil, že desktop upadá a zákazníci jsou ochotni utrácet spíše v noteboocích. AMD přitom dokázala, že desktop neupadá, pouze zákazníci nebyli ochotni platit high-endové částky za 10% mezigenerační výkonnostní posuny v osmé generaci čtyřjader. V desktopu lze vydělat snáz, je to ovšem podmíněno nabídkou, kterou Intel neměl.

Zaspal Intel, který si nechal sebrat desktopový retail i HEDT, a který, pokud něco neudělá, tak s Renoir začne přicházet i o notebooky (respektive i tam mu klesá podíl už teď). Plány AMD byly známé léta dopředu - jak se na ně Intel připravil?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zaspali/nezaspali nic nemění na tom, že AMD nemá lepší nabídku než Intel, potažmo i Nvidia, v mobilním sektoru. Nicméně 3550h a 3750h jsou víceméně povedené a konkurence schopné apu v lowendu. Ale když si kupuješ noťas na hraní s 1660ti a s 144hz panelem na kompetetivní hraní (Apex legends), tak chceš intel aby jsi pumpoval co nejvíce FPS a měl co nejnížší frame-times v 1080p na low. Taky bluetooth 5, Thunderbolt 3. Jinak souhlas.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezaspali, oni prostě udělali rozhodnutí - nemají zdroje na vydání dvou řad procesorů najednou, tak upřednostnili to co upřednostnili. Jinak výkonné/herní NB jsou minorita notebookového trhu (10% - 15% notebooků), většinu trhu tvoří úsporné stroje

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude mobilní 5700 pouze podtaktovaná normální verze, tak si myslím, že by to mohla být supr karta. Nedávno jsem koupil 5700 XT se kterou hraju hry na 4K monitoru a nenarazil jsem na jedinou hru, kde by nedala stabilních 60+FPS, takže ta mobilní 5700 nebude mít absolutně problém s full HD a 1440p.
Osobně bych si ale 2x zkontroloval chlazení, protože ty čipy si dokážou říct o pořádné žrádlo. Ta moje po přetaktování si říká o dost přes 200W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tabulce je napsáno TDP 120W což je dle mého názoru asi tak 10x víc než bych od mobilní grafiky čekal. To mobilní v tomto případě je skoro už v uvozovkách :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel problém současné doby. Jo, strašně rád vzpomínám na můj první pořádnej mobilní stroj - 8510w od HP, kde byl 35W C2D T7500 v kombinaci s 4GB DDR2 a FX570M, tedy 8600GT (myslím), což byla 45W věc. Celé si to tedy v loadu cuclo něco přes 70W, standardně se to krmilo 90W adaptérem.

To se bavíme o době, kdy v desktopu byly 65-95W CPU a hiend ala HD3870 s TDP 106W, bavíme se o hiendu. Jak šel čas, velikost čipů rostla, spotřeba taktéž, protože vývoj procesů nešel tak dopředu, jako potřeba rychlejšího HW, tak se to takhle šponovalo. Díky "stagnaci" intelu se to v desktopu na chvilku zpomalilo, nicméně to je myslím pasé a mimo mainstream se špičková spotřeba bude zase šponovat u CPU nahoru.

Takže ano, kdysi mainstream se spotřebou 90W jako celek byl reálnej a nebyl tak mimo proti desktopu. Dneska jen to GPU v mainstreamu bude papat víc, jak celej ten stroj před 10+ lety, tak to bohužel je :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co jít ještě dál do minulosti kdy se čipy chladili pasivně, ale ten poměr výkon/spotřeba byl tragický a naopak dnes je spotřeba v iddle a běžné zátěži nižší, ale když je potřeba výkon, tak ho máme k dispozici ruku v ruce s nárustem spotřeby

nikdo ti nebrání omezit spotřebu jakou jsi měl před deseti lety a i tak budeš mít se stejnou spotřebou mnohem vyšší výkon :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No pozor, pointa toho nebyl brek, že něco nejde, to by bylo mylné. Pointa má být upozornění na fakt, že tehdy nebylo tak vyšroubované TDP, protože byl limit jinde. Dnešní produkce má ty limity posunuté jinam, nemluvě o tom, že pokud by zkrouhli TDP mobilního HW na úroveň toho, co "bylo", tak by byl takový HW násobně slabší než "plnotučné" desktop varianty... a to by hráči neradi (a nejen ti).

Můj povzdech byl směřován spíš nad to, že tehdy bylo hezké, že ten HW nebyl tak žravej a že "DRT" nebo i "WS" mohl být stroj, který nevážil 3Kg a nebyl tlustej jak cihla. Existovaly i tehdy cihly, ale ten přírůstek výkonu už nebyl tak markantní.

O energetické efektivitě vím své... měl jsem Armadu 1130T s P120 a Acera TravelMate T200?, k tomu stále mám Lifebooka s ULV tuleněm 800, compaq nx9005 s AXP-M 2400+, della M4500, Zbook 17 G2 ve skoro top konfigu a "nově" Elitebook 820 G1. To že ten M4500 a Zbook v idle žere jako tank je celkem jasné, mainstream produkty se spotřebou také posunuli (zejména integrací a eliminací periferií... kolik má dneska notes USBček, CD mechanik, PCMCIA/EC slotů, modemů hmm?). Něco se vyřešilo plošným snížením spotřeby (jen slepej by si nevšiml, kolik je na trhu ULV CPU místo "plnotučných" variant). Takže evoluce proběhla, ale revoluce nikoli (ta ULV PIII na 800MHz žere kolem 12W a umí to speedstep, sice jen 2-stupňový, ale bavíme se o roku 2002). Ne, nejsem odpůrce ULV zařízení, stejně jako nejsem ortodoxní anti-želitkář, ale nesmí se něco násilím vytlačovat horším řešením, což se tu a tam děje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nemluvě o tom, že pokud by zkrouhli TDP mobilního HW na úroveň toho, co "bylo", tak by byl takový HW násobně slabší než "plnotučné" desktop varianty... a to by hráči neradi (a nejen ti).“

Tuhle poznámku v kontextu srovnávání s minulostí nechápu. Vždyť dříve bylo naopak zvykem, že mobilní grafika, která se nazývala stejně nebo téměř stejně jako desktopová, byl ve skutečnosti desktopový čip s polovičním výkonem, než by odpovídalo názvu. Například mobilní GeForce 2 nebyla GeForce 2, ale její polovina (GeForce 2 MX), která měla ještě navíc snížené taktovací frekvence.

Ani dnes by nebyl problém vzít Radeon RX 5500, brutálně ho podtaktovat a dát tomu název Radeon RX 5700M. Jen mi nějak uniká, co by na tom bylo tak skvělého :-)

Faktem je, že dnešní mobilní grafiky mají vůči desktopovým daleko lepší poměr spotřeba / výkon než měly dřívější mobilní grafiky vůči desktopovým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, právě ta G84 na tom nebyla proti desktopu nijak zle, pokud wiki nějak zásadne nelže. Nepřišlo mi to tak okleštěné.

Ovšem to co přišlo po tom, to už bylo horší (bavím se o tesle, fermi a dál). Netvrdím, že mi prošlo notesů pod rukama milion, ale minimálně v tuhle dobu mi ten HW v mobilním segmentu přišel vůči desktopu srovnatelnej. Ono i to desktop železo v mainstreamu nemělo velkou spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není tak špatný a samozřejmě výrobce ntb může TDP ještě snížit. Jinak výkonné notebooky mají zdroje 180W (jako např. moje Lenovo s dual GTX Nvidií a je to jen 15" relativně lehký stroj).
S 35W CPU by na to mohl stačit i 150W zdroj, přičemž je jasné že tahle spotřeba nastane jen v případě intenzivního hraní náročnějších her, jinak to bude žrát jako běžnej úspornej noťas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšete, že v pohodě hrajete hry na 4K, ale přitom ve výše uvedené tabulce 60+FPS karta nedosahuje. Taky mám zájem koupit 5700 XT, ale právě nevím jestli koupit monitor s 2K nebo 4K rozlišením. Mám Ryzen 5 1600. Mohl by jste napsal název karty a monitoru prosím. Děkuji předem za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá otázka. Na 4K se zdá že 60Hz je zatím všeobecné maximum, i když přes DP se jistě dá protlačit více. Problém bude spíš na straně výrobců monitorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.